Öztürk: 'Ten Hag heeft Gravenberch breder leren kijken'

JesseTH, 03-12-2020 om 13:40, 9509 views, Voetbal International |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Süleyman Öztürk is het niet eens met de vergelijking tussen Ryan Gravenberch en Paul Pogba, zo uit hij op de website van Voetbal International. Wel is de analist onder de indruk van de middenvelder, die al op jonge leeftijd hoge ogen gooit op het allerhoogste niveau, en dat is mede een verdienste van Erik ten Hag.

'Wat Pogba en Gravenberch het meest gemeen hebben is hun jazzy manier van voetballen. Lange passen en gevoelige voeten', zo meent de verslaggever. 'Het is daardoor net alsof ze in een ander ritme spelen dan de anderen op het veld. Je kunt tussen de regels lezen en je kunt ook tussen de regels voetballen. Stel je voor dat je een groep eenden samen met een flamingo ziet oversteken. Dat valt op.'

'Het ziet er zorgeloos uit wanneer Gravenberch aan de bal is', vervolgt Öztürk. 'Alsof het hem geen moeite kost op achttienjarige leeftijd in een topwedstrijd in de Champions League de juiste keuzes te maken. Met zijn elastieken gummibenen zigzagt hij overal doorheen.'

Bovendien ziet Öztürk dat Ten Hag niet in de laatste plaats verantwoordelijk is voor de huidige ontwikkeling van Gravenberch. 'Erik ten Hag heeft hem breder leren kijken. Van een 180-graden-voetballer moet hij een 360-graden-voetballer worden. Iemand die ballen verovert op het middenveld, die gaten dichtloopt voor anderen, die aanspeelbaar is voor ploeggenoten, zich bezighoudt houdt met de opbouw, die in balbezit op zoek gaat naar gaten en openingen, die met zijn dribbelkwaliteiten extra tijd maakt en tegenstanders lokt, die met zijn traptechniek in staat moet zijn om doelpunten te maken en assists te geven.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
markk
Ten Hag en zijn staff ontwikkelen spelers razendsnel maar er zijn nog steeds veel "fans" die weigeren om Ten Hag hier krediet voor te geven. Aan het begin van het seizoen was het erg afwachten of wij het vertrek van Ziyech, Van de Beek en Dest wel op kunnen vangen maar enkele weken later hebben spelers als Schuurs, Gravenberch maar ook Antony dermate goed ontwikkelt dat op het einde van het seizoen iedereen roept dat Ajax niet dankzij maar ondanks Ten Hag kampioen is geworden en dat TH verplicht was met de grote talenten om kampioen te worden. Natuurlijk is de speler voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn eigen ontwikkeling maar het is typisch dat zodra spelers onder Ten Hag trainen dat ze ineens gigantische stappen maken. Ik herken Schuurs en Gravenberch van vorig seizoen helemaal niet meer terug.
36 -1
Web
Eens
Vorig seizoen werd hij vaak gewisseld
En dan kwam hier vaak langs
Hij is dan nog altijd beter dan bv Alvarez
Natuurlijk is dit zo, dat ziet Ten Hag ook wel
Maar zou je hem niet confronteren met zijn tekortkomingen, en laten spelen. Had hij het niet zo maar opgepakt
Bij balverlies heeft hij zich zo gigantisch verbeterd. Aan de bal was hij al goed, nu fantastisch
Zo jammer dat mensen die niet zien
Zegt dan ook genoeg over je voetbal inzicht
3 -1
Lazell
Had tegen Liverpool gewoon de meeste onderscheppingen. Meer dan de verdedigend geroemde Alvarez en Klaassen.
1 0
Ozymandias
Ik weet niet in hoeverre Ten Hag verantwoordelijk is voor de "ontwikkeling" van Schuurs dit seizoen. Ik heb Schuurs persoonlijk dit seizoen nog geen grote stappen in zijn ontwikkeling zien zetten. Wel zie ik natuurlijk dat hij nu veel beter speelt dan aan het begin van dit seizoen maar volgens mij heeft dat meer te maken met (zelf)vertrouwen (vorm) dan een daadwerkelijke grote ontwikkeling van zijn verdedigende of opbouwende vermogen. Sterker nog, ik heb Schuurs nog geen moment zijn gehele opbouwende vermogen zie gebruiken bij het eerste.

Het (zelf)vertrouwen om aan de bal meer zoals de Schuurs van Fortuna Sittard te spelen voelt hij bij Ajax duidelijk nog niet. Hij is technisch wel beter geworden dan hij toen was maar gebruikt de opbouwende kwaliteit die hij heeft nog steeds veel minder dan toen (al zie je wel duidelijk dat hij daarin groeiende is). Ten Hag is natuurlijk degene die Schuurs momenteel het vertrouwen geeft en in dat opzicht is Ten Hag mede verantwoordelijk voor het toenemende vertrouwen wat Schuurs van Ajax voelt en het toennemde zelfvertrouwen van Schuurs. Alleen over de daadwerkelijke ontwikkeling van Schuurs (positioneel, fysiek, technisch, etc.) onder Ten Hag kunnen we volgens mij nog weinig nuttigs zeggen.

Gravenberch is een ander geval, hij heeft zich volgens mij wel duidelijk kwalitatief ontwikkeld. Je ziet nu vaker (maar nog steeds veel te weinig) dat Gravenberch ook zijn hoge handelingssnelheid in kan schakelen wanneer hij niet onder druk wordt gezet. Tot recent toonde Gravenberch zijn hoge handelingssnelheid eigenlijk alleen wanneer hij daartoe werd gedwongen. Wanneer hij veel tijd en ruimte om zich heen heeft lijkt zijn besluitvaardigheid enorm te verminderen. Dat is iets wat hij in de jeugdopleiding ook al had en het was dus niet een gebrek aan vertrouwen nu hij in het eerste kwam te spelen. Recent zie je Gravenberch vaker snel handelen terwijl hij in de ruimte staat. Zoals ik al schreef is dat nog steeds te weinig maar ik verwacht dat hij deze ontwikkeling wel door zal zetten.
1 -4
Web
Schuurs heeft zich wel degelijk verbeterd
Verdedigd veel beter voor uit
Kan natuurlijk nog beter, soms trapt hij te makkelijk in een schijnbeweging
En dat ziet er dan ook een beetje lulig uit
Ook van uit stilstand kan hij zich nog verbeten. Moet meer op de bol van zijn voet staan. Soms staat hij dan vast, staat te veel op zijn platte voeten
Kun je met oefeningen snel verbeteren
Ik ben enthousiast over hem
3 -1
JOHANisGOD
Van welke spelers, van Jong Ajax en Ajax onder 19, verwacht jij dat zij het eerste zullen halen?
0 0
Ozymandias
Ik verwacht het van geen enkele speler. Ik heb te veel toptalenten zien falen om het van iemand te verwachten. Over de spelers van de o18 (en de spelers van Jong Ajax die tot nu toe het gehele seizoen geblesseerd zijn geweest) heb ik momenteel sowieso geen mening omdat ze geen wedstrijden spelen. De spelers van Jong Ajax die ik een relatief goede kans (wat nog steeds een hele kleine kans is) geef om het eerste te halen zijn Llansana (hij lijkt als centrale verdediging de weg omhoog te hebben ingezet terwijl zijn ontwikkeling als middenvelder de afgelopen twee seizoenen nogal teleurstellend was), Jurriën, Brobbey, Taylor, Hansen, Rensch, Ünüvar en Regeer. Warmerdam (mijn favoriete jeugdspeler) en
2 0
JOHANisGOD
Dank je.
0 0
Ozymandias
Het laatste stukje van mijn zin staat er om de een of andere reden niet bij maar dit is wat ik schreef: "Warmerdam (mijn favoriete jeugdspeler) en" Rasmussen hebben met Jong Ajax meegespeeld en maakte in die minuten een goede indruk. Ik geloof in het potentieel van Warmerdam omdat ik denk dat als hij het atletische vermogen van Taylor had hij nu al een basisplaats in het eerste zou hebben. Hij is een vlieggewicht en moet fysiek grote stappen in zijn ontwikkeling zetten maar qua voetballend vermogen, spelinzicht en leiderschapskwaliteiten is Warmerdam volgens mij na Gravenberch het grootste talent van de 2002 lichting.

Hij doet me een beetje aan Mazraoui denken. Die werd nooit tot de grootste talenten van de 1997 lichting gezien omdat het erop leek dat hij fysiek het profvoetbal niet aan zou kunnen. Hij was zo klein en dun dat Nouri op een Griekse god leek als hij naast Mazraoui stond. Mazraoui heeft toen verlaat een enorme groeispurt gekregen en daarna had hij een behoorlijke tijd nodig om aan zijn nieuwe dynamiek te wennen waardoor hij uiteindelijk als laatbloeier het eerste haalde.

Warmerdam is te oud om een groeistuip te krijgen en dat heeft hij ook niet nodig. Hij moet alleen wel fysiek heel wat steviger worden want als centraal verdedigende middenvelder (de rol waarin hij zou moeten spelen) kan je niet altijd uit de fysieke duels blijven en zul je zelf regelmatig een fysiek duel moeten aangaan om een bal te veroveren.

Als zelfbenoemde voorzitter van de AS Warmerdam Fanclub wil ik trouwens nog even duidelijk maken dat lidmaadschap gratis is en iedereen welkom is.
4 0
JOHANisGOD
Dank je wel.
0 0
Van Reenen
Mark, er is nog een vacature bij AS. Is dat (n)iets voor jou?
1 0
JOHANisGOD
Mooi geschreven.
1 0
Moozz03
Prima analyse van Ozturk niks op af te dingen
4 0
JopieCruijff
Nou dat is echt een hoop hahahahah
0 -7
JOHANisGOD
Goed dat je om je eigen bijdrage moet lachen.
5 0
JopieCruijff
Om al deze facetten te beheersen vind ik dat persoonlijk wel wat
0 -2