'Traoré groeit in de combinatie, maar is nog onrustig voor het doel'

JesseTH, 26-11-2020 om 14:50, 7805 views, Voetbal International |

Shop officiële Ajax-merchandise op Ajaxshop.nl!

Freek Jansen is behoorlijk te spreken over de manier waarop Lassina Traoré woensdag de rol als aanspeelpunt invulde tegen FC Midtjylland. De sterke spits legde de ballen goed klaar voor zijn teamgenoten, maar zijn rust voor het doel laat nog wel te wensen over.

'De kapstok was goed. Je hoeft hem niet eens op te hangen. Als je hem ernaartoe gooit, dan hangt hij', zo begint Jansen te vertellen in de Pak Schaal Podcast. 'Het mooiste van die ballen vind ik dat hij er echt in beukt. Het doelpunt van Neres komt ook doordat Traoré zijn lichaam er even in zet. Een paar keer werd hij ingespeeld met een verdediger in zijn rug en dan legde hij de bal echt klaar. In de combinatie vind ik hem echt groeien, maar hij is nog zo onrustig voor het doel. '

Volgens Jansen maakte ook Zakaria Labyad een prima indruk tegen de tegenstander uit Denemarken. 'Hij deed het tijdens de wedstrijd op momenten gewoon prima. In het opbouwen, in het drukzetten en in de kleine ruimte vond hij een paar keer de juiste oplossing. Ze konden met hem prima door combineren', aldus de Ajax-watcher, die wel vreest voor de plek van Traoré en Labyad wanneer Antony en Mohammed Kudus topfit zijn.

De verslaggever zag ook een vaste waarde van Ajax weer goed presteren. Dusan Tadić speelde als linksbuiten en was een belangrijke kracht tegen FC Midtjylland. 'Ik vond hem goed spelen. Hij was balvast en maakte acties binnendoor en buitenom. Ik vind hem ook het best als hij een beetje zwerft. Bij de 2-0 vond ik het knap dat hij Neres niet gelijk inspeelde, maar wachtte en Mazraoui in de loop aanspeelde.'

Op naar FC Emmen - Ajax

Na de overwinning in de Champions League staat de volgende wedstrijd alweer voor de deur. Zaterdag gaan de Amsterdammers op bezoek bij FC Emmen en het ligt voor de hand dat Erik ten Hag ervoor kiest om flink te rouleren. 'Het zou heel logisch zijn. Promes wil zich laten zien, Antony is weer fit en wil zich laten zien en ook Klaiber wil zich laten zien. Ik denk aan VVV-uit. Niet omdat je weer met 0-13 gaat winnen, maar dat was ook tussen twee Champions League-wedstrijden in.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
migilo
Als ik t goed begrijp was t alternatief om Zahavi te halen. Nou, dan ben ik maar wat blij met traore.
1 0
Babangida83
Jansen heeft een agenda, zover is wel duidelijk. Of een hele slechte analist.
0 0
appiehappie
Beetje onrustig....
Wordt wel wat beter maar... we hebben een echte spits nodig een killer.
0 0
AlexIbarra
Het is gewoon lekker om een optie te hebben die vol de strijd aangaat dichtbij het doel, en niet alleen dametjes die vooral goed zijn in het weglopen uit die zone.
Nou kan Tadic ook aardig z'n kont erin draaien maar sommige ballen die Traoré nog weet te redden, daar loopt Tadic niet eens op (en terecht).

Met Tadic, Traoré en Klaas hebben we een voetballer, een strijder en een afmaker tot ons beschikking in de spits. Ik klaag niet.
4 0
Ansjo
Ja ik vind het gewoon een dommekracht hoor. Ik heb geen hekel aan die jongen maar het is geen basismateriaal en zal het denk ik nooit gaan worden. Datzelfde gevoel heb ik bij Brobbey helaas. Ajax moet deze winterstop een nieuwe spits halen als ze er 1tje op het oog hebben die betaalbaar is. Huntelaar taait af, Traore gaat het niet worden en Brobbey heeft volgens mij hetzelfde probleem. Dus haal een goede basis-spits. Laat Traore maar gaan en zet Brobbey als 2e spits daarachter.
2 -5
AFCA.
Toch zou ik gaan schuiven. Met Labyad en Traore in je as is het toch echt te mager voor in de CL.

Neres - Tadic - Antony
Gravenberch - Klaassen
Martinez
Tagliafico - Blind - Schuurs - Mazraoui
Onana

Dan heb je het beter staan. Als Kudus terug is kan Klaassen naar de 6.
3 0
Web
Hij mist de rust voor de goal
Of hij dat nog aan leert zul je af moeten wachten?
Hij maakt nog steeds progressie
Als straks Kudus weer fit is, zullen de verdedigers vaak uit moeten stappen, en dan krijgt hij meer ruimte. Benieuwd hoe ver hij komt
7 -1
MK77
Als Kudus er weer is dan is er ook iemand die met power en overtuiging de kaatsacties van Traore kan verzilveren. Labyad faalde daar twee keer echt op gister
0 0
OntlastendeMiddenvelder
Precies dit.
0 0
trooop
Traore is reuzenstapjes aan het zetten. Kan ook niet anders, voor gewone stapjes is hij veel te groot. Je ziet onder zijn lompheid toch een zeer behoorlijke techniek verscholen zitten, een echte voetballer. Ik ben heel benieuwd waar zijn ontwikkeling gaat eindigen, hij zit in elk geval nog lang niet aan z'n plafond.
6 -1
Sterspeler
Doet me wat denken aan Bony. Wel minder in afmaken, maar beter in meevoetballen en minder lui.
0 0
Web
Eens, de rust mist hij nog
Maar hij heeft echt potentie
1 -1
DS
Ik vind hem erg sterk, echt een handenbinder voor de tegenstander ook, en hij laat medespelers beter spelen, toch heerlijk om een fysiek sterke spitst te hebben.
Als hij het afmaken nog bij kan schaven word het echt een Drogba achtige speler.
2 0
7172AFCA7395
Lekker man zo n ijzersterk aanspeelpunt.
Geen verdediger die hier graag tegen speelt.
Bij Ajax krijg je de kans je te ontwikkelen, en hij
moet die tijd snel aangrijpen om aan z n tekortkomingen
te werken.
1 0
Henkjanklaas
Geen CL waardige spits, is niet koelbloedig en mist veel te veel kansen.
1 -3
Turbo
Voor de goal was het onacceptabel wat hij gisteren liet zien. Mag niet op dat niveau. Maar als je wint kun je hypocriet zijn en stellen dat hij verder wel vrij aardig speelde en zich goed ontwikkelt. Hij is verre van constant maar hij doet het eigenlijk gewoon prima. Het is jammer dat we Kudus kwijt zijn want Labyad en Traore samen is technisch te zwak, dat zag je gisteren ook. Je verprutst dan teveel mogelijkheden omdat je daar pure individuele kwaliteit mist in de as. Hoop dat TH uiteindelijk gewoon met een 6 gaat spelen en Martinez daar neerzet. Als Kudus dan weer fit is kun je Klaassen naar de 6 zetten met Kudus en Gravenberch voor hem.
5 0
jutter
Wat mij onrustig maakt is die Jansen. Heb hem zelden of nooit op een zinnige beoordeling van een club of speler kunnen betrappen. Één van de vele journalisten die eigenlijk in een heel ander vak bezig zouden moeten zijn. Met dit soort nietszeggende domme geleuter zit hij spelers te beoordelen op het ADO Den Haag nivo, waar hij dacht ik ook vandaan komt.
1 -1
AnsB
Ik vind het prima als je min- of verbeterpuntjes benoemt, maar ik vind wel dat bepaalde pluspuntjes van Traoré systematisch onderschat en onder- of helemaal niet belicht worden.
Die onrust, wildheid of ongepolijstheid die meerdere mensen benoemen is bijvoorbeeld slechts één kant van dezelfde medaille: deze spits heeft n.l. een enorm hoge handelingssnelheid (en koppelt dit aan een - binnen die context - heel goed inzicht).

Die hoge handelingssnelheid zie je bij het kaatsen, en daar is ook het goede inzicht aan te merken: hij weet bijna feilloos naar wie de bal moet zodra hij in de combinatie wordt betrokken (en dat zijn lang niet altijd 1-2-tjes). Dat weet hij bovendien technisch soms wonderbaarlijk goed uit te voeren, gezien het vaak hoge tempo waarin dan wordt gespeeld en vaak genoeg ook harde aanspeelballen vanaf korte afstand. Voor iemand die nauwelijks technische souplesse wordt toegeschreven (waar ik het dus niet geheel mee eens ben) doet hij dat opmerkelijk goed. Het kaatsen gaat m.i. sowieso vaker wel dan niet goed - misschien slaat in sommige wedstrijden de balans naar het negatieve door, dat sluit ik niet uit, maar gemiddeld genomen is de balans duidelijk positief naar mijn idee. En dan neem ik vorig seizoen daar ook in mee, toen hij een paar keer superbelangrijk was bij het uitstekend doorspelen.

Die hoge handelingssnelheid zie je ook zijn schieten. Dat heeft ook grote voordelen, b.v. dat de keeper nauwelijks tijd krijgt om te reageren. Het nadeel is dat je dan minder nauwkeurigheid c.q. minder gevoel in dat schot krijgt. Dat kun je onbesuisd noemen, maar ook een consequentie van de manier van schieten (snel en hard).
En als je dat in perspectief ziet van leeftijd, ontwikkelingsachterstand door lange tijd niet eens te kunnen voetballen en het aantal doelpunten dat hij al wel heeft gemaakt, dan ben ik eerder geneigd dit onderdeel in een positiever geheel te zien.

Verder denk ik dat Traoré nog volop in ontwikkeling is, dat hij zich dit seizoen duidelijk heeft verbeterd en dat hij in potentie een aantal hele belangrijke kenmerken heeft voor een Ajax-spits: goed aanspeelpunt, inzicht, hoge handelingssnelheid, fysiek sterk zonder dat dit ten koste gaat van zijn bewegelijkheid, geweldige arbeidsethos, snelheid, scorend vermogen...
Ik heb werkelijk geen idee waar zijn plafond ligt, maar ik ben zeer tevreden over zijn ontwikkeling. Daarnaast gun ik hem het succes ook enorm.

Mijn verbeterpunt voor hem ligt in het iets slimmer worden bij het afschermen van de bal als hij met een tegenstander in de rug wordt aangespeeld, en het zijn bedoeling is om die bal even bij zich te houden. Hij heeft dan de neiging te veel op zijn fysieke kracht te steunen: ik zie hem regelmatig naar achteren leunend, zodat hij min of meer op zijn hakken staat en geen contact kan maken met de bal, terwijl de verdediger dan de bal kan wegtikken.
7 0
Maxwell_5
Het is ook een kwestie van positie kiezen. Hij zou eigenlijk naar Tadic moeten kijken. Die is 2x zo klein, maar ontzettend sterk aan de bal.
0 0
Ajax4life16
Vooral dat laatste helemaal mee eens. Hij is sterk en breed genoeg om niet te hoeven leunen.
0 0
Salamis
Het is wel een lomperik. Hij is zo sterk dat je hem nauwelijks van de bal krijgt, maar techniek en snelheid heeft hij niet. Dit is geen Ajax-spits, ik zie veel liever Tadic daar staan. Hij maakt ook heel veel overtredingen. Voor de goal van Neres ook, die had zomaar afgekeurd kunnen worden.
1 -7
Soccerskins
Kijk Vitesse Ajax van het vorig seizoen maar eens terug. Zie je dat Traore wel degelijk snelheid heeft.
0 0
Henkjanklaas
Waarheid als een koe. Geen ajax en Cl waardige spits. Wie dat niet ziet heeft poep in zijn ogen. Mist kansen bij de vleet en dat kan op dit niveau gewoon niet.
0 -6
Ferd
Wie zijn kwaliteiten niet ziet heeft pas poep in de ogen.
6 0
DeMeervanweleer
Ben niet met je eens dat hij geen techniek heeft. Voor al die kaatsen, dat afleggen heb je wel degelijk een goede functionele techniek nodig. Zijn brute kracht biedt iets extra`s waar weinig spelers tegen opgewassen zijn. Ik zie het wel zitten in dit stukje natuurgeweld, er zit nog veel rek in, zeker als je weet dat hij pas laat begonnen is en laat op de radar is verschenen.
5 0
Maxwell_5
Ik vind Traoré helemaal niet zo onrustig voor het doel. Wat mij wel opmerkt is dat het lijkt alsof hij elke bal op doel per se snoeihard wil afronden. Letterlijk. Als hij een klein beetje meer souplesse of gevoel in zijn schoten kan inpassen oogt het direct ook anders. Dan neem ik even Dolberg als voorbeeld, die ook een keihard schot in de benen heeft, maar ook in staat was stifjes als tegen Lyon te maken om een doelpunt te maken.
3 0
Welja
" Wat mij wel opmerkt is dat het lijkt alsof hij elke bal op doel per se snoeihard wil afronden"

Dat is wat mensen bedoelen met 'onrustig voor het doel'.

Met wat meer rust zie je dat je andere oplossingen hebt als blind op goal knallen.
0 0
Maxwell_5
Dat is dus precies wat ik zeg. Misschien ziet hij het wel, maar in zijn uitvoering lijkt hij telkens voor het keiharde schot te gaan. Als hij telkens raak zou schieten, hoor je waarschijnlijk niemand over onrust. Wat ik echt oprecht hoop is dat zijn rendement omhoog zal gaan door zijn arsenaal te vergroten met ander type schoten. Of door even met een kleine schijnbeweging de keeper op het verkeerde been te zetten en daarna de bal in een hoekje te plaatsen.
0 0
Ozymandias
De vraag is alleen of hij hard schiet omdat hij niet de rust heeft om voor een andere oplossing te zoeken of dat hij hard schiet omdat hij geen vertrouwen heeft in zijn 'finesse' schot. Het hoeft niet per se zo te zijn dat hij die andere oplossingen niet ziet. Dat zou wel kunnen maar dat is iets wat wij als buitenstaanders niet makkelijk kunnen zien.
0 0
MK77
Je zag dat hij nu al in het kaatsen ook al een paar 'zachte' ballen kon geven. Laatst stond er in artikel over hem op AS dat hij vroeger alles op souplesse deed voor dat hij zo'n kleerkast werd. Misschien als hij aan zijn lichaam gewend is dat hij dat weer terugkrijgt
1 0
masterrr
Dolberg had wel degelijk heel veel gevoel in zijn schoten. Dat zie ik bij Traore nog niet maar zeker een punt om op te trainen.
1 0
MK77
Hij gaat gewoon heel gestaag door met het beter invullen. Benieuwd waar zijn plafond zit
4 0
jutter
Gabrich 2.0. En daar zal de gemiddelde, wat oudere, supporter zich zeker in kunnen viinden, denk ik zo.
0 -11
Sterspeler
Hahaha mijn god, wat heb jij gerookt.
0 0
Amp
Enige wat die oudere supporters aan gabrich zullen koppelen als vergelijking is jouw niveau van reageren en kijk op het spelletje. Traore is verre van de speler die gabrich was
1 0
noppenkoning
Gabrich viel alleen maar om en scoorde ook niet.
0 0
Ferd
echt waar, als je dit zegt dan snap je weinig van voetbal
2 0
Salamis
Haha ja inderdaad. Al heeft hij het nu al een stuk beter gedaan dan Gabrich.
0 0
Koningtoto
Ik ben wat ouder en ik kan me hier totaal niet in vinden.
7 0
MK77
Ik ben inmiddels ook al 35 jaar actief aan het kijken en de Gabrich vergelijking raakt kant nog wal.
5 0