'Ajax' beste speler Klaassen moest het allemaal oplossen'

BartVeenstra, 28-10-2020 om 12:15, 7159 views, Het Parool |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

Columnist Henk Spaan is in zijn column in Het Parool lovend over Davy Klaassen en Lassina Traoré, terwijl hij kritisch is op enkele andere Ajacieden. Zo krijgen onder meer Sean Klaiber, Zakaria Labyad, Perr Schuurs en Dusan Tadić ervan langs.

'En toen kwam Labyad er ook nog in, nadat aankoop Klaiber had laten zien dat hij in Europa niet kan meekomen', begint Spaan zijn column, waarna hij eraan toevoegt dat het van Labyad al bekend was dat hij het niveau niet zou aankunnen. 'Over Schuurs zullen we het helemaal niet hebben. De nieuwe De Ligt kwam een echte spits tegen die Zapata heette. Vandaar dat Schuurs maar vaak naar voren ging, op de vlucht voor Zapata.'

Er was volgens Spaan ook nog goed nieuws. Hij is lovend over Traoré. 'Traoré speelde in veel opzichten aardig. Hij was sterk in duels, versierde een penalty en scoorde. Wat wil je nog meer? Winnen natuurlijk. Of dat ooit zal kunnen met Tadic op tien, vraag ik me sinds dinsdag af', aldus Spaan, die kritiek uit op de aanvoerder van Ajax. 'In tegenstelling tot Traoré was hij zwak in duels. Of hij een directe tegenstander had, was onbekend. Ik zag hem zelden achter een man aanlopen. De teamgenoot die dat allemaal moest oplossen was Ajax’ beste speler: Davy Klaassen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
AjaxDaniel
Klaassen speelde goed, zat er een paar keer erg goed tussen en haalde op die manier gevaarlijke counters en aanvallen eruit. Zo'n speler mistten we wel, Alvarez is daar lang niet zo goed in.
1 0
ajaxiscruijff
Eens, Klaassen was wederom de beste Ajacied en Traoré deed het heel aardig.
1 0
Duif63
Beste Henk,
In zijn eerste periode bij Ajax kwamen we met Klaassen nooit verder dan de 3e plaats in de poulefase, soms zelfs dat niet eens.
Als Klaassen nu onze beste speler is, geeft dat precies aan op welk niveau we ons weer bevinden.
Hier kan Klaassen zelf niet veel aan doen, hij is een echte Ajacied en werkt zich 3 slagen in de rondte, maar wel degenen die hem gehaald hebben en verantwoordelijk zijn voor het beleid bij Ajax.
Twee jaar geleden dacht ik dat er na zoveel jaar ellende eindelijk een kentering was gekomen in beleid en prestaties, maar dat was van korte duur.
We zijn inmiddels weer terug bij af.
0 -9
EersteAanname
We zijn terug bij af? We spelen structureel Champions League en doen eigenlijk tegen elke tegenstander serieus mee. Wie had dat 5 jaar geleden gedacht.
1 0
AjaxDaniel
Want een speler kan niet groeien in die 3 jaar? Klaassen in 2020 is duidelijk een stuk beter dan Klaassen uit 2017.
0 0
DonQ
Klaassen was één van de beste tegen Atalanta, maar dat maak hem per definitie niet onze beste speler.
Je laatste paar punten zijn zwaar overdreven man, totaal geen realiteitszin heb je. Het succeselftal is uit elkaar gevallen en daar moet weer aan gewerkt worden. Jongens als Antony, Kudus, Gravenberch en Taylor zullen over 1-2 jaar belangrijke spelers zijn die met wat gerichte aankopen ons weer ver in de CL kunnen brengen.
Dat gezegd te hebben, staat er nog steeds een prima team. Tegen Liverpool had je meer verdiend en ook tegen Atalanta was je bij lange na niet de mindere.
Maar jij wil de huidige selectie vergelijken met de 'zoveel jaar ellende' voor het succes?
Ik denk dat jij af bent en flink zuur ook.
2 0
Duif63
Natuurlijk zijn Antony, Kudus, Gravenberch en nog een paar anderen over 2 jaar verder en beter dan ze nu zijn. Alleen.... dan heeft Overmars ze al weer verkocht en heeft Ajax er niks meer aan. Net als met Frenkie, Donny, Mathijs etc. Daar had je nu mee kunnen oogsten, maar in plaats daarvan moeten we weer helemaal opnieuw beginnen. Dat is wel een grote frustratie voor mij ja, maar ik neem aan dat dat voor iedere echte Ajax supporter geldt.
1 0
Web
Hoe lang loop je nu mee?
Denk je echt nog steeds Ajax de spelers kan behouden?
Zou jij 10 jaar in Nederland blijven spelen? Zo werkt het niet
1 0
Duif63
Bijna net zo lang als jij denk ik en ik snap heus wel dat de clubliefde van Sjaak Swart er tegenwoordig niet meer is. Maar de snelheid waarmee spelers nu bij Ajax vertrekken is wel het andere uiterste. Het is leuk dat spelers met een langdurig contract heel veel geld opleveren, maar als er vervolgens met dat geld niet meer wordt gedaan dan wat er nu mee wordt gedaan schieten we er niet veel mee op. Integendeel zelfs want we doen flink wat stappen terug ipv juist een sprong voorwaarts te maken.
0 0
BokkieBokstra
Dat is lastig om even een paar goede spelers te kopen met geld, de hele groten gaan naar de topcompetities. Vind dat Ajax dit jaar weer heel erg goed heeft ingekocht,topaankopen.
0 0
PeterVKV
Get over it, dit is al 25 jaar het geval.
1 0
michelt
Ik snap niet dat sommigen Gravenberg zo goed vonden. Hij speelt veel te jeugdig, te naïef , probeert onmogelijke acties waaruit balverlies en een tegendoelpunt uit voortkomt. Jammer dat hij weggaat op het moment dat hij over 1 of 2 jaar Europese top is
4 -1
Truth
Bij spaan ben ik op het punt dat het me niet eens meer boeit of het zinnig is wat hij te melden heeft, of niet. Ik word zo moe van dat pseudo literaire gelul van die man
0 0
geDaante
Gravenberch vond ik over het algemeen sterk spelen, Tadic niet. Zag hem ook wel enigszins als 10 door zijn inzicht en creatieve, goede passing, maar had daar de twijfels bij of hij wel vlot en handig genoeg was, en dat is ie dus niet in mijn ogen. Hij speelt daar een beetje als een spits, een beetje als een aanspeelpunt, komt in die duels, terwijl het meer een spil moet zijn daar.

Klaiber was ook duidelijk onder de indruk van de CL, die durfde niks, koos steeds voor zo veilig mogelijk, waardoor het over rechts steeds balletjes terug werd. Dat werkte ook niet mee.
3 0
geDaante
Klaassen vond ik ook niet goed. Werkte wel weer hard, waarvoor respect.

Overall was het allemaal te wild, te paniekerig, te weinig rust aan de bal. Klaassen deed daar ook aan mee, vooral Klaassen misschien wel. Op die plek moet je iemand hebben met rust aan de bal (niet te verwarren met vertragen), en die dusdanig snel handelt, dat ie de pass over de grond snel ziet, en zo minder geneigd is die bal wat blind naar voren te schoppen, wat Klaassen toch ook wel veel deed, teveel in mijn ogen.

Dat is ook wat ik altijd bedoel met een heel sterk voetballende 6 en 8 hebben, die heel comfortabel aan de bal zijn, ook wat creatief en vlot voetenwerk hebben. Die kunnen dan makkelijker onder druk uit voetballen, en wat rust bewaren, en zo de bal niet te snel weer naar voren schoppen om deze maar niet zelf te verliezen.
Hoe meer opbouwend vermogen, ook in de kleiner ruimte en onder druk, hoe meer rust aan de bal, hoe meer balbezit en minder balverlies, en daarmee meer controle. Houd je de bal iets langer in de ploeg, kunnen de linies aansluiten, waardoor counters ook minder gevaarlijk zijn, daar je compacter staat. Kijk hoe het stond bij die 2x balverlies waar tegendoelpunten uit ontstonden; zoveel ruimte tussen verdediging en aanval, daar kan de tegenstander heel makkelijk induiken.

Ik vind dus dat in deze wedstrijd bij vlagen al is gebleken dat Klaassen niet de ideale man is op 6 tegen een druk zettende tegenstander. Maar alleen een heel goed voetballende 6 en 8 is ook niet afdoende.
Wat ook niet heeft meegeholpen is het feit dat Ajax tegen Atalanta voor het eerst in deze samenstelling speelde. Na juist maanden vasthouden aan een kansloze opstelling, verandert Ten Hag de basis nu iedere wedstrijd, met als gevolg geen automatismen, en een niet ingespeeld elftal.

Dan wordt het ook wat zoeken, veel meer dan nodig, en dat kan je niet hebben in een wedstrijd met zo weinig tijd en ruimte, dan moet je elkaar het liefst blindelings kunnen vinden.

Ten Hag zegt weer allerlei dingen waarin ik hem volledig kan volgen, maar in de praktijk maakt hij er echt een bende van.
2 -4
Web
Ik kan het niet meer opbrengen om naar je eerste regel verder te lezen
Als je Klaassenniet goed vind kun je beter stoppen met posten
Zeer ongeloofwaardig
1 -1
BokkieBokstra
Poeh, vind juist Klaassen en Blind de rustgevende factoren, bijna altijd in 1 keer spelen en naar een medespeler. Heb die onrust niet gezien. Vind Klaassen een topaankoop, net als Antony en Kudus overigens. Wat ik te weinig lees, Atalanta is een hele goede ploeg. Voetballen beter dan Juventus en even terug op sclemielige wijze uitgemikt tegen Parijs.
0 -1
geDaante
Als er wat tijd en ruimte is gaat dat wel goed inderdaad, dan is dat snelle doorspelen heel fijn en goed, maar als Ajax wat teruggedrukt werd, zag je te weinig dat er een voetballende oplossing werd gezocht, of dat een speler met een creatieve beweging/actie zich losmaakt van de tegenstander en druk.

Ik mist het betere korte tikwerk om onder die druk uit te voetballen en de bal wat langer in bezit te houden, waardoor je wat rust en controle creëert.

Onder druk en in en rond de eigen 16 zag ik Klaassen veel de bal wat blind naar voren peren. Wel goed dat hij dat doet, want hij kent zijn zwaktes goed, moet daar niet gaan pielen. Maar dat geeft in mijn ogen aan dat hij in zo'n wedstrijd niet de ideale 6 is. Dan kan je hem beter op 10 zetten, met twee betere opbouwers in de kleinere ruimte erachter.
0 0
BokkieBokstra
Die bal wegperen herinner ik me ook, hij bracht redding achterin het was vaak vrouwen en kinderen eerst. Maar als er gevoetbald wordt dan vind ik het erg goed. Oranje kan niet ver meer zijn voor hem
0 0
CDS
Hij is zo belangrijk. Zonder bal zelfs weergaloos (niet sarcastische bedoeld). Elk team heeft een Klaassen nodig.
0 0
Toekomst1900
Het is allemaal wel erg in de waan van de dag. Of ik ben te optimistisch.. Atalanta is gewoon een machine, team wat bij elkaar is gebleven, Juve onlangs van de mat speelde, dus gewoon een enorm knappe prestatie. Schuurs op de vlucht? Komen gewoon 100% kansen uit en had ie zelf de 3-0 kunnen maken. Als ie die gemaakt had, was het geen vlucht, maar de opvolger van DeLigt. Klaiber is al afgeschreven door Spaan, omdat ie het moeilijk had. Wellicht zijn het de eerste zenuwen, misschien omdat heel Ajax minder draaide tweede helft en geen controle kon pakken. Enige kritieke punt voor mij is dat TH te laat inziet wat een wedstrijd nodig heeft. Zelf had ik Traore of Neres eraf gehaald voor Martinez. Tadic in de punt en Blind op middenveld erbij. Hij zal het misschien bij de 2-1 gezien hebben, maar ik zou vanaf start tweede helft, meteen verschillende types laten warmlopen zodat je direct kunt anticiperen..
3 0
Web
Voor velen is het waarschijnlijk moeilijk in te schatten hoe goed de tegenstander is?
Net wat je zegt, Atalanta is een hele goede ploeg
Maar de teleurstelling komt denk ik uit, omdat je met 2-0 voor stond
En dit was geflatteerd
Ajax en Atalanta gingen voor de winst, en dan ontkom je er niet aan dat je counters om je oren krijgt. Je kan niet 90 minuten lang hoog druk zetten, zonder dat er iemand een keer niet mee doet. Het is frivool en ontzettend leuk om naar te kijken
Maar je bent best ook wel kwetsbaar dan
Het spel was Ajax wil spelen, is gewoon super moeilijk, achteruit lopen is veel makkelijker
Ik heb genoten gisteren, en neem de foutjes op de koop toe
2 0
EersteAanname
Eens! Heerlijk om naar dit Ajax te kijken. Ontzettend knap dat je met 0-2 voor komt. En tuurlijk, het kan altijd beter en de tegengoals zijn zonde. Maar we zijn wel gewoon weer een ploeg die serieus genomen wordt in Europa. Wat ben ik daar enorm blij mee
0 0
Henkjanklaas
zeer terechte column van Henkie Spaan. Ik roep al maanden dat we in de as te kort kwamen en komen om op CL echt goed mee te draaien. Ik zit als rasajacied met geknepen billen naar zo'n wedstrijd te kijken met een gevoel van "het zal toch niet weer". De rol van EtH is opnieuw voer voor discussie. Ja de spelers hadden zelf ook wat kunnen aanpassen na de veilige marge van 0-2 maar dat pleit de trainer en zijn tactiek niet vrij ! Steeds trappen we er weer in door naief met 6 man voor de bal te blijven en een counter om de oren te krijgen. Nico die maar naar voren blijft rennen als een kip zonder kop. Geen veiligheid na de 0-2 werd ingebouwd. We speelden immers niet tegen bal op het dak 9 oid. In de as hadden en hebben we dringend een volwassen CV nodig plus een heerser op het middenveld om Klaassen te ondersteunen en later Kudus en Klaassen.
In de spits mag ook best een kanjer komen. Ja, Marc heeft het geprobeerd een spits te halen maar niet hard genoeg geprobeerd dan. Schuurs viel door de mand. kan niet op dit niveau. Nous had een paar weken geleden een opleving maar speelde ook niet top. Neres is terug van een blessure en dat merk je logischer wijze nog. Tadic op het middenveld kan niet kloppen. EtH had op ene gegeven moment veel meer zekerheid moeten inbouwen zonder allemaal terug te zakken. Doodzonde weer en slecht van geslapen.
1 0
Web
Tadic is zo vaak beslissend geweest in Europa, mag een keer minder zijn
Ik vind hem geen nummer 10, eigelijk helemaal geen middenvelder
Tadic gooit ook op het middenveld zijn lichaam om de bal voor het afschermen
Een beetje speler met ervaring heeft dat door, en gaat niet tegen hem aan leunen, maar geeft hem iets ruimte. Hij staat dan nooit open, met de rug naar de goal van de tegenstander
In de spits is dit prima, kun je wel wegdraaien en vaak opkomende spelers bedienen, of een steek bal geven
Leuk probeert maar ik zou het niet weer doen
Het was gisteren heel duidelijk te zien wie een mindere wedstrijd speelden
Klaassen deed van de 10 keer 8 keer wat goeds, hij speelt ook heel eenvoudig, maar zo doel gericht. Hij houd snelheid in het spel
2 -2
Vlieske
Een keer? Is al ruim een jaar je zwakste schakel. Loopt alleen maar te breien. Schiet zelden op goal. veel balverlies. Verdedigd niet mee.
2 0
Web
Vind ik overdreven, hij speelt niet zo goed als het jaar halve finale CL
Toen had hij een bizar niveau.
Nu is het wat minder, gisteren slecht mee eens
Maar ook op een verkeerde positie
0 -1
7172AFCA7395
Op de vlucht voor Zapata...Hahaha.
Ik leg het eerder uit als geen angst, of anders
jeugdige naieviteit. Of gewoon niet clever.
0 0
Turbo
Vond het inschuiven van Schuurs juist fantastisch en imposant. Komen gewoon 3 kansrijke situaties uit.
1 0
Web
Maar dat is niet handig met een 2-0 voorsprong
Eigelijk vragen om problemen, met al die creatievelingen voor de bal
Dat zou wel kunnen, als je types had die het snel zien, en de positie overnemen
Kan niet mij ook nog herinneren met De Ligt tegen Tottenham met een veilige voorsprong, niet handig, maar wel een beetje des Ajax
0 0
Deepblue
De bron van de tegengoals Gravenberch wordt gespaard?
2 -3
Turbo
Wat doet Gravenberch fout dan? Bij de eerste is hij niet eens betrokken en bij de tweede lijdt hij balverlies in de 16 van Atalanta nadat ie niet al te best aangespeeld wordt.

Heb je gezien wat Blind doet bij beide tegengoals?
1 0
Vlieske
En waar zijn de backs?
0 0
Web
Ik zal hem ook niet bekritiseren vooral omdat hij nog 18 jaar, maar hij had wel heel makkelijk balverlies hoor
Maar inderdaad Blind en Tadic hadden het gisteren niet
Blind opbouwend wel goed, maar verdedigend niet
0 -2
Turbo
je mag als middenvelder een keer een bal kwijtraken op 90 meter van je eigen doel. Gravenberch is gewoon het volgende pispaaltje.
1 0
DonQ
Normaal gesproken is dat geen probleem, maar met zoveel mensen voor de bal, moet je slimmer spelen. Daarnaast is het belangrijkste kritiekpunt zijn omschakeling bij balverlies.
Gravenberch is een uitstekend talent, maar dat is zijn grote zwakte en altijd al geweest.
Daar hebben mensen terecht kritiek op, want in wedstrijden tegen ploegen als Atalanta komt je daar niet mee weg.
Heeft niks met pispaaltjes te maken, ik heb het idee dat jij eraan meehelpt door constant te benadrukken dat bepaalde spelers pispaaltjes zijn....
0 0
Turbo
Omdat het de waarheid is als dezelfde spelers continu de dans ontspringen mbt kritiek.

Gravenberch probeert een steekbal te geven IN de 16 van Atalanta. Dat jij vervolgens het voor de bal staan van zijn teamgenoten EN de goal bijna volledig wijt aan Gravenberch is precies wat ik bedoel. Waanzin.
0 0
Web
Je hebt een punt hoor, ben het ook wel met je eens
Hij word geen pispaaltje, je kan heel goed zien dat het een speler is met een enorm creatief vermogen, spelers die je nodig hebt in een ploeg om dat extra te creëeren
Gravenberch, Kudus en Antony zijn de spelers die je beter maken
0 0
ARUCAMBA
Ik wordt moe van al diegene die schuurs met de ligt vergelijken en dan tot de conclusie komen dat ajax de ligt nog steeds niet heeft vervangen, schuurs is gewoon een goede verdediger, de ligt is top drie van de wereld, ajax is al bijna 50 jaar bezig om een vervanger voor cruyff aan te trekken en nog steeds niet gevonden, ze zullen ook 50 jaar nodig hebben om de ligt te vervangen
2 -1
Turbo
Beetje overdreven. We missen controle in de 2e helft. Iets wat makkelijk op te lossen was geweest door de matig spelende Neres of Tadic in te ruilen voor Martinez. Snap weinig van de tactische keuzes van TH. Die man grijpt in als hij het moet laten staan en grijpt niet in als je ziet dat het team iets anders nodig heeft. Als we gisteren de 2e helft, of direct na de 1-2 in de "veilige" Liverpool variant waren gaan spelen win je die pot gewoon en maak je waarschijnlijk ook de 1-3.
1 -2
EuforischeRealist
Ben het er niet persé mee oneens maar het is allemaal zo voorspelbaar bij Spaan. Kom je uit de eigen jeugd dan kun je flink wat potten breken bij hem en ben je een aankoop dan kun je er per definitief niks van totdat je meerdere malen het tegendeel bewezen hebt.
1 0
Turbo
beetje het tegenovergestelde van AS dus.
0 0
MichelAngelo66
Geen woord verkeerd bij dit keer.
2 -1
Dennis129
Klaiber viel helemaal niet verkeerd in.
1 0
Web
Het hield niet over hoor
0 0
Koscar
Mazraoui net zo min. Vond Klaiber prima invallen. Zat er één keer naast maar deed het verder voldoende.
0 -1
Dennis129
Geen gekke fouten. Geen onnodig balverlies. Nooit echt in de problemen geweest. Wel risicoloos gespeeld, maar dat is niet zo gek in een nieuwe ploeg en dan ook nog je CL debuut. Beter dan Mazraoui ieder geval die net als vorige week drama was en met een beetje pech nog rood had gepakt ook.
2 0
insectenverdelg
Alleen roept ie al anderhalve week dat Brobbey kansen moet krijgen.
0 0