Van Hanegem: '0-13 is een ramp voor de Eredivisie'

NickOoms, 26-10-2020 om 07:45, 6107 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Willem van Hanegem vindt de 0-13 overwinning van Ajax een ramp voor de Eredivisie, zo schrijft de oud-profvoetballer in zijn column in het Algemeen DagbladVan Hanegem begrijpt wel waarom de Amsterdammers content zijn met de overwinning.

'Die 0-13 van Ajax in Venlo, daar waren veel mensen dolblij mee, hè. Dat Ajax tevreden was, begreep ik nog wel', aldus De Kromme in het Algemeen Dagblad. 'Het moet nu wel heel gek lopen wil er nog een club in de buurt komen van hun doelsaldo. Maar op de lange termijn is deze achterlijke uitslag een ramp voor de Eredivisie. In het buitenland zien ze een spits als Traoré vijf goals maken. Ik hoorde mensen jubelen, want hij schaarde zich zomaar in een rijtje met Marco van Basten. Maar ze zullen over de grens toch niet denken: wow, die maakt zomaar even vijf goals. Nee, ze zien 0-13 als uitslag. Een pupillenuitslag.'

Van Hanegem weet dat de spelers van VVV-Venlo voor altijd aan de 0-13 nederlaag herinnerd worden. 'Trainer Hans de Koning relativeerde het na afloop, maar de spelers en de trainer weten: hier kom je echt nooit meer vanaf. De Eredivisie moet er snel voor zorgen dat het zichzelf nog een beetje serieus kan blijven nemen. Een ploeg als AZ, die voor de coronacrisis gedeeld bovenaan stond, mag gewoon geen 0-4 voorsprong weggeven op Het Kasteel.'

De oud-profvoetballer vindt het teleurstellend om te zien hoe sommige spelers van VVV-Venlo de wedstrijd tegen Ajax benaderde. 'Ze staan erbij en kijken ernaar. Letterlijk. Alsof ze het allemaal wel prima vinden. Waar is het "tot hier en niet verder" gebleven? Dat verdwijnt. En we kweken meer van dat soort spelers, hoor. De KNVB hecht namelijk steeds minder aan uitslagen en standen bij de jeugd. Maar juist dat haalt de weerbaarheid van spelers weg. Jongens die zijn opgegroeid met computerspelletjes. Als het daar even niet lukt, begin je gewoon opnieuw, maar dat kan niet als Ajax snel 0-2 tegen je voor staat. Dan moet je van je afbijten en jezelf niet voor lul laten zetten. Dit had niets met betaald voetbal te maken.'

Ajax - Liverpool

Van Hanegem schrijft in zijn column verder ook over de verloren Champions League-wedstrijd van Ajax tegen Liverpool. Hij is van mening dat Ajax vorige week woensdag tegen Liverpool de volle buit kon pakken, nadat Jürgen Klopp zijn gehele voorhoede wisselde. 'Ajax had tegen Liverpool ook door moeten drukken toen die Klopp in één keer al zijn topspitsen eraf haalde in de ArenA. Dat was nou een moment om ze te laten zien: nemen jullie ons niet serieus? Prima, hier komt-ie. Dat lukte niet. Helaas. Al speelde Ajax de wedstrijd tot die wissels juist goed. Er had zelfs winst ingezeten, maar tegen een club als Liverpool moet je daarvoor echt het bloed in je schoenen lopen. Dat kan een ploeg soms bij zichzelf oproepen. Nee, tegen VVV hoefde dat niet. En juist daarom heeft helemaal niemand er iets aan.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
4-3-3
Eens met Willem; de kleinere clubs gaan zich nu nóg dieper ingraven tegen Ajax en dat komt de amusementswaarde van de ED niet ten goede. ;)
0 0
Ansjo
Tja..

1. Ten Hag maakt ineens logischere opstellingen
2. Ajax speelt goed
3. VVV speelt slecht
4. Thuisclub speelt zonder 12e man zodat het voor de thuisclub geen wedstrijd van het jaar gevoel meer krijgt tegen Ajax.
5. Vlak na de rust krijgt VVV rood

Ik denk dat Ajax nog wel vaker voordeel mee kan halen dit seizoen.
1 0
Juichtoon
2018: Fnoord GAE 8-0. Willem vond het prachtig.
2 -2
Frank1978
Ook al die lui die roeptoeteren dat Ajax "medelijden" met VVV had moeten hebben en op een gegeven moment had moeten stoppen met voetballen en scoren. Ik denk zomaar dat er onder die mensen heel wat zijn die het hardst "helemaal niets in Amsterdam!" schreeuwen, wanneer wij zoals in 2007 op doelsaldo te titel mislopen. Ajax heeft prima gespeeld en eigenlijk zelfs slechts zijn sportieve plicht gedaan. Dat Willem er na de 2-2 van zijn eigen club niet blij mee is, snap ik wel.
3 0
Kuningast
Hopelijk winnen we dit seizoen nog eens met 14-0
1 0
Frank1978
Paar keer mag van mij ook. ;-)
2 0
Frank1978
Ik meen vorig seizoen: Southampton-Leicester City 0-9... Dit terwijl Southampton zoals elke PL club enorme financiële middelen heeft. Ik durf even niet te zeggen of het gewoon elf tegen elf was, maar volgens mij wel... PL stelt ook niks voor dus?
1 0
Wout1988
Al na 12 minuten rood
1 0
Boer Gijs
Die 2-2 is een geschenk voor de eredivisie
2 0
bdsngsfs
Even een paar inkoppertjes.
-Als je niet tegen je verlies kan moet je niet op voetbal gaan.
-Ajax heeft gedaan wat het moest doen. VVV juist niet.
-Meer van dit soort uitslagen aub
2 0
Web
Willem mag ik normaal graag lezen, maar hier slaat hij de plank mis
Willem wist niet dat Ajax in zijn tijd met 12-1 van Vitessen won?
En heeft dit slecht uitgepakt voor het Nederlandse voetbal
Ajax won met 12-1 van Vitesse in 1972, was ik zelf bij
Ajax won een paar dagen later de Europa Cup 1 van Inter. ( heerlijk in de Kuip )
Wat een gelul zeg
6 0
Amsterdam1900
Het is vooral een ramp omdat het Ajax is en niet Feyenoord, had een hele andere colum geweest dan.
3 0
Jariiii
Zooooo voorspelbaar.
Ik zeg het nog maar eens, wat mij betreft breekt Ajax binnen de kortste keren het eigen record.
1 0
TontoKarnaggel
Klopt Willem, elke club die zich met 10-0 of meer laat afslachten zijn verwende, labbekakkerige, halfzachte, mentaliteitsloze, zich zelf voor lul zettende, treurige nonclubs de term profclub niet waard. Je hebt helemaal gelijk!!
14 0
AlexIbarra
Sparta komt van 4-0 achter terug tot 4-4 tegen AZ.
Twee weken later komt Willem met een verhaal over gebrek aan vechtersmentaliteit bij de jeugd en computerspelletjes.
Tot hier en niet verder is wat Kum ook dacht, en met de Var erbij heb je daar niet veel aan.
(Was trouwens een aanslag die ook de wereld rond kon gaan maar niemand klaagt erover.)

Je kunt lullen wat je wilt Willem, maar wij stonden voor deze speelronde nog vijfde en hadden in 2 van onze laatste 3 wedstrijden niet gescoord. Dus nee, we gaan bij 4-0 niet stoppen met scoren, het veld fucking groot maken en de wedstrijd op en neer laten kabbelen.
Dat kost meer energie dan druk houden op 1/3 van het veld en Klaas, Traore, Ekkelenkamp, etc. lekker bezig laten zijn met scoren ipv heen en weer rennen.

Juve, Bayern, PSG domineren hun competities al jaren en winnen ook af en toe met enorme uitslagen maar als wij met onze ene titeltje in 6 jaar een keer uithalen, is dat meteen weer het eind vd Eredivisie en moeten we waken voor de psychische gevolgen bij de tegenstanders...

Deze uitslag is juist heel goed voor de Eredivisie.
Het laat zien dat als je niet wilt voetballen, ook niet scherp verdedigd en na 5-0 allemaal je kop laat hangen, je soms extra de schlemiel bent. Dat als je er maar op rekent dat de tegenstander wel gas terugneemt bij 0-3, je soms bedrogen uitkomt. En dat een wedstrijd 90 minuten duurt (gelukkig geen blessuretijd, stel je voor) waardoor je ook als alles tegenzit steeds scherp moet blijven.
90 minuten alles geven stelletje profs, een wielrenner moet ook door als hij wordt gelost!

Wat vindt de rest vd wereld ervan als Schuurs en Blind de bal uit medelijden met VVV de laatste 35 minuten breed naar elkaar hadden gespeeld terwijl er ook 3 middenvelders vrijstonden? Of als de scheids voortaan bij 5-0 affluit ivm imagoschade voor de ED?
"We do this because otherwise it might get very disappointing for the opponent, and to keep the doelsaldo spannend. We are Dutch, we are our time far ahead."

Als Sparta van 0-4 terugkomt naar 4-4 is het zgn. zielig voor AZ en gaat het vooral over AZ ipv over Sparta's prestatie. Als Ajax wel doorpakt en 13-0 wint is het zielig voor VVV en de Eredivisie en gaat het vooral daarover. Hoe dan ook moet altijd de invalshoek worden gevonden waarmee een lekkere zure zeikstraal de nadruk legt op het zielige en het lullige.
Ik hou best van nuance maar soms is iets gewoon goed of slecht gedaan, zeker in sport.

Als Klopp bij 1-0 vóór zijn 'artiesten' eraf haalt voor fitte dravers die nog ff vol druk op de bal kunnen houden, wordt het volgens Willem makkelijker om tegen ze te scoren ipv moeilijker. Dat zegt best veel over zijn beperkte blik vind ik.
Volgens andere assho.. ehh opiniemakers waren die wissels zelfs om Ajax te vernederen.

Het enige negatieve of slechte aan 13x scoren is dat het niet in een volle Arena gebeurde.
En het hadden er natuurlijk 14 moeten zijn. ;)
15 0
MidMid
Dit is nou oprecht een ontzettend sterke reactie. Werkelijk geen speld tussen te krijgen. Well done!
3 0
MK77
Amen brother
0 0
Freddy Al
Vorig seizoen zijn we op doelsaldo als eerste aangewezen, het zou zo maar kunnen dat zoiets dit jaar ook gaat gebeuren, dus is die hoge score een goede zaak.
Niet al te lang geleden las ik hier overal gezeur over waarom de tegenstander niet met hogere cijfers werd weggezet en weer dit.....
Willem mag vinden wat hij wil , laat hij eerst maar eens vinden dat Feyenoord het niet zo best deed of AZ het weer heeft weggegeven of dat PSV verdiend verloren heeft, neeee.........Ajax .
Kinderachtig .
3 0
FTS95
Deze 0-13 is geen ramp voor de eredivisie, de eredivisie is een ramp...
2 -1
Juichtoon
Fnoord is een ramp. Met 4 titels in 45 jaar.
1 0
Joseph
Het is eerder de bevestiging van wat al bekend was.
0 0
EuforischeRealist
Willempie, het is pas een probleem als dit wekelijks voor zou komen in de eredivisie. Zolang Ajax nog eens in de zoveel tijd op z'n bek gaat tegen Groningen, PSV verliest bij Vitesse en ook niet kan winnen van Heracles, Feyenoord blij moet zijn met een gelijkspel tegen RKC wat vorig seizoen eigenlijk kansloos gedegradeerd zou zijn en AZ nog helemaal niet gewonnen heeft dit seizoen is dit helemaal geen probleem voor de eredivisie.

De enige die zich kapot moeten schamen lopen bij VVV en dat ze daar heel hun carrière aan herinnert worden daar hadden ze zaterdag om half 5 aan moeten denken.
9 0
Robbie en de Kock
Precies dit!
0 0
RuffRhythim
Is 0-13 een ramp voor de Eredivsie? Of is dat de club die 0-13 zonder veel moeite over zich heen laat komen? Dan past die 10-0 van tien jaar terug tegen psv daar ook wel mooi in he? En dat was ook nog eens een wedstrijd tussen topclub en zichzelf nog steeds topclub noemend, hoe waardeloos is dat?

Als je dit allemaal zo'n probleem vind maak je dan sterk voor een BeNeliga, of kort je eigen competitie drastisch in naar 10 clubs ofzo die dan een dubbele competitie tegen elkaar spelen. In beide gevallen zal het niveau stijgen.
1 0
Bennyben
Wist niet dat je nationaal ook punten kon krijgen voor extra cl plekken dacht altijd dat je die punten kon verdienen door Europese wedstrijden te winnen iets waar ze bij feyenooit nooit aan meedoen.
1 0
appiehappie
Als dit nu een wekelijks ritueel is... Ajax wint met dubbele cijfers, dan moet men zich in NL echt zorgen gaan maken. Niet direct paniek zaaien zoals iedereen doet. Ajax was tot het bot toe gemotiveerd, hetgeen men eigenlijk iedere wedstrijd moet zijn. De instelling, dat men het gras op wil vreten, miste ik bijv ook uit bij Groningen. VVV kwam met 10 man en wist zich geen raad en hadden een off day.
En inderdaad Willem, ga jij je maar zorgen maken over de situatie en het elftal van Dicky. Twee x per week voetballen is natuurlijk een hele opgave.
0 0
Bennyben
Als je nu 10-0 wint tegen een club met titel aspiraties dan zou ik zegen dat de competitie redelijk naar de klote is maar dit is tegen een club die tegen degradatie vecht
0 0
Noxin
Je kan ook zeggen; de Eredivisie is onvoorspelbaarder en leuker dan ooit geworden. Ajax wint met 0-13 van VVV, maar kan een paar weken daarvoor geen vuist maken tegen Groningen. PSV en Feyenoord kunnen ook zomaar van iedereen verliezen. De '4e topclub van Nederland' kan zelfs geen 0-4 voorsprong vasthouden tegen een degradatiekandidaat en bivakkeert in de middenmoot. Vitesse doet het met beperkte middelen uitstekend. Heerenveen was vorig jaar drie keer niks, maar doet het nu prima. FC Twente doet als promovendus gewoon mee als subtopper. Klaassen, Martins-Indi, Ola John e.d. keren terug naar de Eredivisie, waar nu ook een Mario Gotze, Dusan Tadic en de reserve-aanvoerder van Argentinie in spelen. Alleen jammer van die nul toeschouwers...
1 0
Sluk
Willem ziet het al helemaal gebeuren dat Traore straks voor een bedrag boven de 70 miljoen wordt verkocht en de kassa weer gaat rinkelen en dat men het bij feyenoord moet doen met pak hem beet 12 miljoen voor Berghuis. Niks ten nadele van Traore, maar die heeft mij nog niet echt kunnen overtuigen, maar er zijn vast wel weer clubs in het buitenland met een waardeloos beleid die door 5 goals in 1 wedstrijd en hier en daar straks nog wat goaltjes ineens boven de 50 miljoen gaan bieden voor Traore.
0 0
Rijn1
Nee Willem, het spel van Feyenoord is een ramp voor de Eredivisie. Dat zooitje mag zich nog steeds één van de traditionele top 3 clubs noemen. Benieuwd hoe ze daar in het buitenland over denken.
0 0
Ajaxadept
Tja Willem, vervelend weekend voor niet Ajax fans. PSV verliest, Feyenoord speelt gelijk, en AZ verspeelt voor de 5e keer een overwinning. Een foto maken van de huidige stand is niet nodig Willem, eind van het seizoen zal die niet veel veranderd zijn...!
0 0
Dennisvm
Ik ben blij dat ajax tenminste een keer doorzet na 3-0 ipv steeds maar het gas eraf nemen met sporadisch dan nog puntverlies ook. Laten we ook koesteren dat vvv er bij stond te kijken want er zijn ook clubs die de handrem los gooien en schoppen naar alles wat beweegt..
2 0
Redrum
Clubs als feyenoord en psv zijn een ramp voor de eredivisie. Niet presteren in Europa, waardoor we steeds verder wegzakken. Dát is rampzalig voor de eredivisie. Niet dat eens in de zoveel tijd een degradatieclub volledig van de mat wordt geblazen. Overigens heeft het clubje van Willem zelf bewezen dat dit absoluut geen zekerheidje is voor de topclubs. RKC schat ik qua niveau toch niet veel hoger in dan VVV.
6 0
ajaxxcied4life
Inderdaad. En daar hoor je verder helemaal niemand over.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Heb het idee dat Willempie niet echt blij is
1 0
Libero
Hoog "O jee, wat zullen de buren wel niet van ons denken"-gehalte.
Alsof deze zeldzame gebeurtenis ook maar enige invloed heeft op iets van belang. Ze riepen ook dat het typerend was voor het gat met de rest toen Ajax NAC in '17 met 0-8 in eigen huis versloeg. Toen ook zo'n grafstemming in de studio bij FOX, overigens.
De ironie wil dat PSV kampioen werd dat seizoen. En we hebben sindsdien genoeg zaadpotten gezien waarin zowel Ajax als PSV de laagvliegers niet de wil op konden leggen.
2 0
Bennyben
Sterkte Willem ik hoop dat je dit snel een plekje kan geven.
4 0
Ismael Urzaiz
De jeugd van tegenwoordig met hun videospelletjes en rock'n'roll muziek!
3 0
Koscar
Ik vind dit zo'n ontzettend gelul. Iedereen praat elkaar maar na. Bayern wint nota bene 8-2 van Barcelona (zonder rode kaart) in de kwartfinale van de Champions League en 8-0 van Schalke. En daar is dan allemaal niks 'mis' mee, dat getuigt dan alleen maar van de suprematie van Bayern. Niemand in het buitenland zit hier mee hoor. Denk dat ze eerder zullen denken dat Ajax de ED gewoon totaal is ontgroeid (wat dan misschien weer een argument kan zijn voor de Beneliga, overigens).
1 0
TontoKarnaggel
Snap de achterliggende gedachte van van hanegem wel maar wat ik veel slechter voor de eredivisie vind is het spel van psv en met name feyenoord. 2 clubs die het voor je moeten doen in europa maar bv feyenoord kan amper iets klaarspelen tegen clubjes als rkc en sparta. Nou, dat beloofd wat voor europa....
Of had het goed nieuws betekend als Ajax net zo kut als feyenoord speelde en niet verder was gekomen dan een bemazzelde 2-2 ? Hadden we dan meer kans gehad op een goed resultaat tegen Atalanta?
0 0
MarcoB1971
Bayern wint met 8-0 van Schalke, Aston Vila met 7-2 van Liverpool en dan is de eredivisie opeens weer een Mickey Mouse competitie.
Aston Vila en Schalke hebben een hoger budget dan Ajax.....
2 -1
Joseph
Je hoeft alleen maar de Europese prestaties van Ajax weg te halen in de coëfficiëntenlijst en je ziet wat er aan de hand is, deze uitslag bevestigd deze treurigheid.

Dat Aston van Liverpool kan winnen, geeft aan dat het daar geen speeltuin is voor Liverpool..
1 0
Bennyben
Hahaha 10 jaar geleden toen psv feyenoord met 10-0 afmaakte en psv Europees niks presteerde was het geen ramp voor het Nederlandse voetbal en nu is het Ajax dus het is een ramp volgens Willem....

Hahahaha 10-0 Willem 10-0
3 0
Toekomst1900
Als Cruijff ooit zo een column had geschreven had iedereen het er mee eens geweest toch? Het is toch ook lachwekkend dat Ajax met maar liefst 13-0 kán winnen in de Eredivisie. En het ergste is, dat je dat ook tegen clubs als Fortuna, Rkc en Ado kan doen, als ze er echt voor gaan, zoals WvH wel aangeeft. Ajax was gretig, wilde perse doordrukken, dan win je met dit soort cijfers, dus het is logisch dat dit echt slecht is voor de Eredivisie. Maakt het voor ons Ajacieden er natuurlijk niet minder leuk op. Feit is wel gewoon dat Az een week ervoor gelijk speelt tegen Vvv, dat feyenoord niet kan winnen bij Rkc en Sparta en dat Ajax mentaal niet sterk genoeg was tegen Groningen. Ben je dat wel, win je daar ook met 5-0!
0 0
Babayaka
Ik hoop eerlijk gezegd dat ajax zijn voet niet meer van het pedaal haalt en nog een x of 10 met dubbelde cijfers wint, dan hebben ze nog meer reden om te janken.,
2 0
Toekomst1900
Haha dat heb ik ook hoor!
1 0
mgtow
Kan uit de tekst niet opmaken wat er nou zo slecht voor de eredivisie...?! Of ben ik nou gek.
1 0
Spectre
Ze vinden het gewoon kut dat dit nou net Ajax weer moet zijn die dit doet, daar komt het een beetje op neer.
2 0
w86
Weer die wedstrijd tegen Liverpool erbij halen.. Ik moet haast zeggen dat Liverpool juist sterker was met hun zogenaamde B-aanval. Gewoon goede wissels dus die het blijkbaar voor Ajax niet mogelijk maakte om door te drukken.
2 0
Vierendertigste
Ach, na die 10-0 tegen PSV zijn we ook gewoon door gegaan,
Was ook heerlijk om mee te maken
2 0
Jaridebeste
Ha Willem, doet zeer he al die verwijzingen naar dat 10-0 verlies van jouw cluppie.
2 0
MK77
Zou de Kromme nog een trauma hebben van het vorige record (12-1) omdat dat het moment was dat zijn Feyenoord totaal irrelevant is geworden
2 0