Swart: 'Hij speelde een beetje als Van Gaal, maar wel succesvol'

JesseTH, 24-09-2020 om 07:40, 6111 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Sjaak Swart heeft het volste vertrouwen in de aanstelling van Frank de Boer als bondscoach. Mister Ajax weet dat het onder diens leiding lang niet altijd mooi voetbal werd gespeeld in Amsterdam, maar kan ook niet voorbij het succes kijken.

'Dit is de juiste keuze, want Frank heeft het heel goed gedaan bij Ajax en hij is bovendien een heel goede speler geweest', aldus Swart in gesprek met het Algemeen Dagblad. 'Hij moet gewoon doorgaan op de weg van Koeman. En ja goed, hij heeft het nu een paar jaar moeilijk gehad bij verschillende clubs. Maar daar heeft iedere trainer mee te maken.'

'In zijn tijd bij Ajax speelde de club misschien niet opwindend, daar kon wel een beetje meer tempo in natuurlijk', erkent Swart even later. 'Hij speelde een beetje als Louis van Gaal hè, maar toch wel heel succesvol. Dit is een hartstikke mooie gelegenheid voor hem bij Oranje, want hij heeft de beschikking over een fantastische spelersgroep. Hij is ook een gentleman in de media.'

Johnny Rep, eveneens oud-Ajacied, heeft een minder goed gevoel bij De Boer als bondscoach. 'Ik weet niet of dit een goede keuze is hoor, want in die jaren dat hij trainer was bij Ajax heb ik nou niet echt genoten in de Arena. Dat was meestal niet om aan te gluren. En dan die misstappen daarna bij die andere clubs. Er zitten nu veel talenten bij het Nederlands elftal. Er valt wat van te maken, maar dan moet er wel iets van gemaakt worden met een goede trainer.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LammertAlbertus
Johnny Rep zegt waar het op staat, vandaar dat hij nooit hogerop carrière heeft gemaakt als trainer coach .
0 0
trainerdv
Frank was wel van het collectief. Daar gaat het met landenvoetbal misschien wel nog meer om, omdat je altijd moet roeien met de riemen die je hebt. je kan nooit transfers doen.
1 0
Joseph
Mooi zo'n Rep die wel eerlijk antwoord geeft ipv het wat politiek correcte verhaal van Swart.
1 0
Rentokill
Van Gaal biedt zich aan en je kiest Frank de Boer...

Het pluche van de KNVB zit veel te lekker om een dwarsligger aan te nemen. Dwarsliggers willen gelijk krijgen en boeken daardoor vaak resultaten maar het wordt minder gezellig in Zeist dan. En dat willen de heren bobo's niet. Veel te leuk erebaantje zo.
1 -1
3sterrenAjax1
heeft zeker ook met de spelers te maken hoor. met name van dijk en depay wilden absoluut geen van gaal. van dijk waarschijnlijk omdat zn ego gekrenkt is toen hij bij southampton speelde en van gaal hem niet selecteerde als bondscoach en depay vanwege het man utd avontuur.
1 0
Rentokill
Dat is wat de KNVB als reden gebruikt om niet voor meneer van Gaal te kiezen. Want erg geloofwaardig dat een nationale voetbalbond de spelers een stem geeft bij de keuze van de bondscoach is het niet. Dan zouden ze dom zijn. En dat zijn ze niet. Ze zijn egoistisch, das wat anders.
0 0
3sterrenAjax1
jij herinnert je duidelijk het wk 1990 niet. toen koos de knvb er voor om juist niet de oren naar de spelers te laten hangen en beenhakker ipv cruijff te nemen. met als gevolg: ontevreden spelers en een roemloze uitschakeling als EK-winnaar op het WK. logisch dat de knvb dat wil voorkomen en dus niet voor van gaal kan kiezen als spelers aangeven hem niet te willen. een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen,
0 0
AFCA.
Koeman is ook zo'n beetje bij iedere club ontslagen.... Koeman staat nou ook niet echt bekend om zijn sprankelende voetbal. Sterker nog, het Nederlands elftal is ook niet om aan te gluren. En zeker niet voordat Frenkie zich in de basis speelde. Toen was het nog slechter.

Er wordt net gedaan alsof Koeman een geweldige en aanvallende trainer is maar daar is ook echt niks van waar.
2 0
Lazell
Ben geen Koeman fan, maar bij Feyenoord heeft hij het prima gedaan, net als bij Southampton. BIj Everton ook, tot ze besloten om Lukaku te verkopen, 6 aanvallende middenvelders te kopen, dat het prima was om 0 buitenspelers en 0 spitsen te hebben. Daar kan geen enkele coach iets mee. En ook bij NL heeft hij het degelijk gedaan.

Bij Barca is het soms ook alleen maar de poppetjes op de jusite plek zetten, je hoeft spelers als Messi, Griezmann, Pique, De Jong, Busquets echt niet uit te leggen hoe ze moeten voetballen.
0 0
AFCAPolarBear
Jij leest niet wat AFCA. zegt. Hij zegt niet dat Koeman een slechte trainer is, alleen dat hij bij meerdere clubs is ontslagen en dat ie niet heel aanvallend speelt. Frank deed het bij Atlanta ook goed, won volgens mij de beker. Ik heb zelf wel vertrouwen in Frank, want toen hij bij Ajax trainer was, waren we bezig met de hervormingen, waar we nu de vruchten van plukken. Er was weinig geld, en dus moest hij roeien met de riemen die hij had. Als je dan 4x op rij kampioen wordt, is dat gewoon knap. Ben wel benieuwd hoe hij met dit Oranje gaat spelen. Als dat niet snel aanvallend is, is bij mij wel snel het geduld op.
1 0
MarcoB1971
Jonge jonge wat hebben wij toch een korte herinnering. De laatste 1 1/2 jaar waren saai, maar de andere jaren waren goed. Het laatste jaar had hij ook de minste selectie van iedereen. Ik vind het juist knap wat hij gepresenteerd heeft.
Met de huidige spelersgroep had hij echt beter gespeeld.
Ik vind hoe mensen hier over FvdB praten niet kunnen, deze man heeft een Ajax hart en heeft 4 landstitels gebracht.
Respect Frank!
4 -2
Schip
Met je eens dat Frank grote verdiensten heeft. Ajax schreef rode cijfers toen hij kwam en was sportief failliet. Geen herkenbaar voetbal, geen prijzen, geen CL, geen buitencategorie jeugd. Ajax was middelmaat en teerde op een roemruchte geschiedenis en op niets meer.

Frank heeft het zelfbewustzijn al in een paar wedstrijden teruggebracht. Gelijk weer de passing game, driehoekjes, opbouw van achteruit in plaats van lange ballen van Jan en Toby, een inschuivende 4 ipv Jan en Toby op 1 lijn en de 5 seconden regel.

Ajax was getransformeerd in enkele wedstrijden. Als je dan de excuus truzen hier op elkaar zag vallen om Ten Hag te verdedigen die 0,0 schwung in Ajax kreeg toen hij Ajax overnam van Keizer, omdat hij zogenaamd te weinig tijd had gekregen moet ik daar enkel op grijnzen.

Frank kreeg geen trainingskamp zoals TH, kreeg geen aankopen en kreeg geen half jaar. Hij had een praatsessie nodig en al het baggervoetbal van onder Jol met thuiswedstrijden tegen ADO en ik meen NEK of NAK, uit tegen Real etc: al het vuurpijlenvoetbal dat geent was op een ingeving van Suarez was compleet uit het systeem.

Hij speelde dat eerste jaar prima, al was de 5 seconden regel vanaf de winterstop slechts af en toe terug. Zoals uit tegen Roda, thuis tegen Spartak en Twente op 15 mei natuurlijk. Ik weet het mindere spel na de winterstop aan het vertrek van aanjager en topscorer Suarez, het epische falen van Slick Rik om een vervanger te halen en de hooghartige rebellie van Hamdaoui. Frank heeft er nooit een woord over geklaagd.

Toen hij Eriksen van 10 haalde, waar hij subliem was tegen Milan, en met een 6 ging spelen, vond ik het al behoedzamer. Maar Ajax speelde als beste club van NL onder druk uit met Anita en Jan achterin. Uniek systeem, want wie speelt er nou met een punt naar achteren EN een inschuivende 4? Dat is pas vernieuwend, laat iemand dit even doorgeven aan TH aub.

Jan werd een wereldverdediger in die rol, Eriksen brak door onder Frank terwijl zelfbenoemde talentenontwikkelaar Jol hem liet wegkwijnen hangend op links.

In het derde jaar begon het gesodemieter. Jan vertrok en Moisander kwam. Een enorm kwaliteitsverlies. Toen Moisander ook probeerde in te dribbelen zoals Jan, ging hij iets van 2/3 keer onderuit in de counter. Klaar. Terug naar twee verdedigers op rij. Anita ook nog weg, zodat het scharnierpunt waardoor je EN makkelijker onder druk uitkwam EN snel kon opbouwen in de diepte ook weg was.

Dat maakte het spel al meer voorspelbaar. Er kwam ook geen kwaliteit bij. Overmars faalde echt, want ook binnen de 5 mj kwam er geen Sanchez, Nico of wie dan ook.

Frank ging toen voor het eerst rondspelen achterin, om het drukzetten van opponenten te ontmoedigen. Maar het nam het tempo volledig uit de wedstrijd. En voorin ging hij zelf nog minder druk zetten, omdat veel tegenstanders lange ballen gingen spelen. Onbegrijpelijk. Het systeem maakte - helaas - alleen wel dat niemand in de eredivisie een antwoord had op de speelwijze van AJax. Een H'veen speler zei nog dat hij zich totaal machteloos voelde tegen het rondspelen van Ajax, dat dan vaak in de 2e helft toesloeg.

Vierde jaar, nog meer kwaliteitsverlies. Eriksen weg, En niemand van kwaliteit kwam erbij. Ja, Duarte. Mijn god Overmars. En omdat er geen kwaliteit bij kwam, kon de enige winst worden behaald in de speelwijze. Dus verder inslijpen van de gletsjer opbouw: zo traag als gletsjers bewegen, zo traag ging de bal naar voren.

Omdat er 0 creativiteit in het team zat, kwam je met rillingen terug uit de Arena. Rep, Haan, Keizer: allemaal klaagden ze over het spel. Een testbeeld was nog leuker.

Dan wordt Blind nog eens verkocht en wie haalt Overmars? Eerst Eto'o als bliksemafleider en vervolgens die Deense stofzuiger, ZImling. Overmars zou gekielhaald worden als hij nu nog zo'n stunt zou uithalen.

Dat Frank de 5e titel nog bijna pakte was geen toeval, maar behoorlijk knap. Het voetbal was ronduit Ajax onwaardig. Counteren in EIndhoven, lange ballen op advies van Trustfull.

Frank is nooit uit de brand geholpen door Overmars, zoals TH maar met vragende hondenogen zijn blik naar Overmars hoeft te wenden en dan een speler krijgt van miljoenen. Overmars was toen nog gebonden aan een strikt RVC beleid, maar ook daarbinnen had hij het licht nog niet gezien. Er zijn excuses voor de speelwijze, maar Frank heeft zelf die opbouw erin gebracht en het verbod om te risicovolle passes te spelen. Siem de Jong gaf daarover nog eens uitleg. DIe lange ballen waren de doodsteek.

Zal mij benieuwen of Frank met kwaliteit weer durft terug te keren naar zijn eerste speelstijl. Maar hij heeft geen echte 9 en Depay heeft juist een vrije rol gekregen. Ik zie de gedachte achter zijn aanstelling niet.
4 -3
Lazell
Respect voor je geheugen en je goede verhaal.

Wat me tegenstaat is dat hij met houthakkers bij CP en Inter ook van achteruit probeerde op te bouwen in ongeveer hetzelfde systeem. Dit laat zien dat je 1 trucje kent (waar hij mee is opgegroeid) en voor de rest tactisch niks voorstelt. En zelfs dat trucje is zoals je zegt steeds slechter geworden, waar hij nog niet heeft bewezen dit weer te kunnen herstellen.

Heeft allemaal te maken dat ze bij de KNVB helemaal geen kennis hebben om dit zelf te kunnen inschatten. Niveau Art Langeler.
1 0
Schip
Ja, de KNVB wekt echt een ontluisterend armoedige indruk. Zowel in de corona soap, als in deze keuzes. Vond het ook al verre van chique hoe ze met TC omgingen. Maar herstel het dan in 2e instantie.

Misschien wordt het een geluk bij een ongeluk dat Frank weer aanvallend en hoog druk zettend gaat spelen. Maar ik vrees...
0 0
MarcoB1971
Schip gedeeltelijk met je eens. Ik denk wel dat hij gespeeld heeft na het materiaal wat hij had. Ik vind dit juist ook klasse van een trainer. Niet consequent vasthouden aan een speelwijze als dit met het spelersmateriaal niet haalbaar is. Dat vind ik juist realistisch. daarbij kun je inderdaad Overmars de schuld van geven. Van de andere kant men had toen niet de budgetten die TH nu heeft.
1 -1
Schip
En Overmars was niet de enige hoor, die was aanvankelijk ook gebonden aan de RvC als directeur. Maar ook binnen de budgetten gebeurde niets positiefs. Denk dat de transfervrije Schone nog de beste actie is geweest.
0 0
Sluk
De eerste 2 kampioenschappen waren nog wel om aan te gluren en mede door de lange droogte erg welkom. Maar daarna werd het echt heel erg saai. Met het dieptepunt aan het eind door het verspelen van de titel tegen De Graafschap. Het stoïcijns doorwerken en titels pakken in het begin, terwijl de club in brand stond was een fantastische prestatie, maar daarna vlakte het toch echt af. Niettemin ben ik heel erg benieuwd hoe hij het met oranje gaat doen, Koeman was goed op weg, maar hij heeft het nogal fragile achter gelaten, aan Frank om door te pakken en het EK te winnen.
0 0