Spaan: 'Promes misschien slachtoffer van Kudus'

ThijsZwagerman, 23-09-2020 om 20:30, 7618 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Henk Spaan is onder de indruk van het spel van Mohammed Kudus. De columnist van Het Parool schrijft dat hij een middenveld met de Ghanese Ajacied als aanvallende middenvelder ‘een aanlokkelijk vergezicht’ vindt. 

‘De statistieken waren goed: hoog percentage geslaagde passes, 92,3 procent, vier schoten op doel, maar vooral een onmeetbaar, zichtbaar talent en gevoel voor de bal’, schrijft Spaan in Het Parool. De columnist blijkt lovend over Kudus. ‘Ik zag in Mohammed Kudus een uitstekende speler die op het middenveld gaatjes open liet, die trucjes begon uit te serveren als champagne na sluitingstijd en die tactisch een paar bijlessen kon gebruiken.’

Toch zou Spaan het niet aandurven om in grote wedstrijden met Kudus én Ryan Gravenberch - het andere grote talent op het middenveld - te starten. ‘Dat zou een feest worden voor elke tegenstander in de Champions League’, stelt de ervaren schrijver, die tot slot schrijft dat Quincy Promes weleens het slachtoffer van de sterke optredens van Kudus zou kunnen worden. ‘Álvarez hoeft zich geen zorgen te maken. Promes misschien wel. Een middenveld met Kudus op tien is een aanlokkelijk vergezicht. Met Martinez dan naast Álvarez, voor de balans', besluit Spaan. 

Maandag was Henk Spaan te gast in de tweede aflevering van Branie, de wekelijkse podcast van Ajax Showtime en Het Parool. Beluister Branie hier terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
LammertAlbertus
Ajax Cruijff Barca behaalden hun historische prachtige grootste successen niet met 433 maar met 343.

Ik ben Daley Blind's grootste fan al van voor hij een hele tijd massaal werd weggehoond toen ie op zijn kwetsbaarste was nog, na 2x hartfalen binnen 1 jaar vind ik het hoogst onverantwoord Daley nog langer topsport te laten bedrijven.
Daley heeft niets meer te bewijzen, ik had gezegd zou zeggen Daley wij Ajax staf & leiding willen mogen en kunnen niet langer het risico nemen dat je voor een 3e x neergaat vanwege hartfalen .

Daley we zien in jou een Toekomstige top jeugdtrainer en in de verre toekomst ook een opvolger van Marc of Edwin, ga nu lekker genieten van je gezin .

En dan ware ik verder gegaan met Carel Eiting als de ideale vervanger de speler met de exact zelfde kwaliteiten als lcv /6 .

Maar Ajax is zo onwijs geweest dit niet te doen en zo ken ik ook Ajax zo ken ik Ajax' medische staf'n, ik heb ze structureel zien blunderen met Nicolai Boilesen Ricardo Kishna Gino Dekker & met Appie Abdelhak Nouri .

In mien Ideal Balanced Ajax 20/21 zonder Daley had ik Carel lcv gezet, maar die is nu naar Huddersfield ...kweet niet wie Eiting's zaakwaarnemer is maar Eiting had nu AZ Feyenoord Twente Heerenveen flink sterker gemaakt

Onana
Rensch Schuurs Martinez
Taylor
Gravenberch Kudus
Ekkelenkamp ( Lang/Giovanni)
Promes Antony Tadic ( Neres)

Ja ik speel met Antony op 9 , want ik heb gezien dat ie de 16 vlak voor de doel de aller aller beste is.
Rechtsvoor verliest ie vaak de bal heeft ie eender makkes als Cerny , maar in de 16 hoort ie nu al tot de beste 9's ter wereld .
0 0
ProfessorX
Gezien het aankomende drukke programma zal je een soort van 2 basis groepen moeten hebben .

Je kan vroegtijdig wisselen zonder aan tactiek of inhoud te verliezen , maar hoe ?

Geen idee nog .
Stel dat Henriqe komt wie offer je dan ?
0 0
AjaxAmsterdam
Die keuzes zijn imo snel gemaakt.
Labyad en Alvarez zijn de offers. Promes op links (als Neres fit is, kies ik hem boven Promes) en Tadic spits.

Kudus op 10 met Gravenberch en Henrique er naast!
0 0
Keizer020
Wat is jullie mening over een middenveld met Gravenberch, Kudus en Martinez?
1 0
Robbie en de Kock
Drie linkspoten. Wordt lastig.
0 0
trainerdv
Gravenberch is rechtsbenig volgens mij.
0 0
ProfessorX
Goed voor eredivisie , maar internationaal nog niet .
0 0
Joseph
Als ten Hag de bovenkamer even goed laat nakijken, zal de conclusie zijn dat Promes het slachtoffer wordt van Neres. Promes op 10 is als Tagliafico op doel..

Ben overigens wel benieuwd wat ten Hag gaat doen met een fitte selectie. Martinez en Neres kun je niet op de bank houden voor Alvarez en Promes. Normaal gesproken zijn Gravenberch en Kudus dan zekerheidjes, dan komt het misschien toch sneller dan verwacht goed met die hopeloze opstellingen van Tan Hag..
0 0
Ajax27
Promes hoeft zich denk ik nog niet zo'n zorgen te maken. Die moet gewoon weer terug op de linksbuiten positie. Daar voelt ie zich veel prettiger en kan ie van veel meer waarde zijn. Ik denk eerder dat Neres en Antony mogen strijden om 1 plek.
1 0
Lazell
Vraag me af of je Kudus op 10 moet willen. Op 6 vond ik hem geweldig, omdat hij het inzicht, snelheid en de dynamiek heeft om verdedigend bij te dragen, met de counter mee te helpen, in een vroeg stadium de opbouw te verzorgen en diepgang achter de laatste linie te geven. Hij is letterlijk overal op het veld.
1 0
Joseph
Zie hem ook niet echt als 10, maar natuurlijk wel meer dan Promes. Eigenlijk hebben we geen 10 in de selectie na het vertrek van Ziyech. Zou daar dus ook mee stoppen.

Ik denk dat een middenveld met Gravenberch, Martinez en Kudus een hele mooie kan zijn. Waarbij je Gravenberch en Kudus gewoon over de hele linie inzet. Kudus heeft namelijk ook scorend vermogen, zou ik ook zeker gebruik van maken. Lijkt me als tegenpartij een verschrikkelijk middenveld om tegen te spelen, en dan heb je Blind nog die alles doorziet en Schuurs die overal tussen komt.

Neres-Tadic-Antony
Gravenberch-Martinez-Kudus
Tagliafico-Blind-Schuurs-Mazraoui
Onana

Als je het dan over competitie vervalsing hebt, is dit gewoon niet eerlijk in de eredivisie.
0 0
4xEC1
Alvarez lijkt echter nu al een zekerheidje voor Ten Hag dus denk ik: helaas....
0 0
Lazell
Hey wtf, ik kreeg een notificatie van jouw bericht :)
Mijn leven is compleet.

100% zeker de best mogelijke opstelling. Zo speelt iedereen in zijn kracht, behalve Neres wat minder. Tadic lekker uit laten zakken of laten uitwijken naar de vleugels, dan heb je zo veel dynamiek in de punt met Antony, Neres, Gravenberch en Kudus die erin kunnen opduiken. Ook letterlijk alle spelers kunnen assists geven, de voorste 5 hebben scorend vermogen.

Jammer dat TH zo vastzit in dit systeem, met zijn "automatismen".
0 0
Joseph
Potverdorie, ik ook van jouw bericht! Vanaf nu hoef ik AS nooit meer af te sluiten..

Ik vind Neres ook beter op rechts, maar ik heb hem in Europa toch heerlijke wedstrijden zien spelen op links! Ik zou overigens met Promes ook tevreden zijn, die weet meestal ook wel raad met assists.

Ik hoop dat we het ooit zo gaan zien onder ten Hag. Blijft vorig seizoen toch jammer dat je volgens mij maar 1 keer de opstelling van Chelsea uit voorbij hebt zien komen, dat was ook genieten!
1 0
ajaxinho
Precies, laat hem lekker het spel maken a la Frenkie!
0 0
Rentokill
Verkeerde kop. Hij bedoeld de nr 10 positie voor Promes. Kudus idd op 10 zetten. Promes linksbuiten. Ik denk eerder dat Neres het slachtoffer van Kudus (of van Anthony) wordt.
1 0
ST
Mag toch hopen dat Labyad kind van de rekening wordt en niet Promes.
2 0
Alexander40
Ik heb het hier al vaker geroepen maar Promes is geen middenvelder. Hij is een buitenspelen of anders een spits maar dan vooral in een 2 spitsensysteem.
2 0
ajaxinho
Iedereen speelt beter door Kudus in de opbouw.
Dus voorlopig houden zo en kijken waar je nog meer kunt wisselen.

Je maakt hem onzeker als je hem nu gaat verschuiven.
1 0
nuff-said
Martinez naast alvarez dat is veels te verdedigend. Dan verlies je et ajax spel. Kudus naast martinez en promes als 10 of tadic als 10 lijkt mij veel beter. En dan voorhoede met neres links promes of tadic spits en antony rechts
2 0
Joseph
Hangt er natuurlijk vanaf wat je wilt. Je hebt met Alvarez en Martinez wel lekker veel controle (over het spelen van betonvoetbal tov het spelletje dat we graag zien).
0 0
Ferd
Oh shit. Spaan is lovend. Dat beloofd niet veel goeds.
0 -3
Amp
Enige wat promes nog goed doet, is grappig breed lopen en vooral stoer lopen lachen alsof hij de vedette is van het team. Ik hoop dat neres snel fit is, en kudus op 10 komt met neres en anthony op de vleugels. Of kudus met gravenberg en een nieuwe nummer 6 op het middenveld. echter is promes een lievelingetje van de trainer, dus gaat dat helaas niet gebeuren. zie nog eerder dat ie tadic en blind reserve zal zetten dan promes.
4 -4
trooop
Promes komt echt geen wissel te staan. En terecht, prima speler. Niet als 10, maar in ten hag's manier van aanvallen wel als linksbuiten en imo ook als spits.
5 0
BokkieBokstra
Voor Promes is er altijd plaats.
4 -1
GrandMasterFlex
Ja tuurlijk de man die bewezen effectief is in zowel competitie als CL. Promes Tadic Neres Anthony zullen de voorhoede vormen, Gravenberch, Kudus en Alvarez erachter met loopvermogen, duelkracht en voetballend vermogen. Dit zal afhankelijk zijn van de tegenstander vermoed ik, maar onze kracht is snel positiespel. Mijn voorkeur is Gravenberch en Kudus.
1 0
PetrosQ
Je kan inderdaad niet met Kudus en Gravenberch als dubbele 6 spelen. Dat is verdedigend te zwak. Je hebt een speler nodig die de balans op het middenveld bewaard. Eentje die samen met de CV's achter de bal blijft.

Ik geloof dat Martinez zo'n speler is. Maar het gerucht wil dat Ajax geïnformeerd heeft naar Mattheus Henrique. Dat zou ook een goede kunnen zijn. Alvarez vind ik meer een CV, heeft een te trage balbehandeling als middenvelder.

Overigens hebben Kudus en Promes volgens mij wel een goede klik. Dus het kan zo maar zijn dat Promes als linksbuiten of spits komt te spelen. Het hangt er een beetje vanaf of Kudus hem ook goed kan wegsteken, want uiteindelijk komt Promes het beste tot zijn recht als hij achter de linies opduikt. Echter moet er wel een medespeler zijn met het vernuft om de bal daar te krijgen.
1 -1
Ozymandias
Waarom kan dat niet? Kudus maakte verdedigend een veel betere indruk dan Álvarez. Kudus liep keer op keer gaten voor Álvarez dicht en toonde een enorme verdedigende actieradius door zijn snelheid, loopvermogen en een mentaliteit om gaten dicht te lopen voor een ander. Kudus voegt verdedigend veel meer toen dan Álvarez.
4 -3
Alexander40
Tactisch is hij nog niet sterk genoeg dat zie je toch hoop ik ook wel. Logisch, want hij is net nieuw in het team. Dit is voor een speler met deze kwaliteiten denk ik echter eerder een kwestie van weken dan maanden om dit voldoende te verbeteren.
1 -2
Ozymandias
Nee, ik heb niet het vermogen om het tactische vermogen een speler op basis van een paar oefenwedstrijden op verschillende posities en één officiele wedstrijd goed te beoordelen. Zelfs de meeste scouts hebben dat vermogen niet dus als ik dat kon had ik me meteen bij Ajax gemeld als een potentiele meesterscout.
0 -1
Alexander40
Ok. Geeft niet. We kunnen het niet allemaal meteen zien. De een ziet het nou eenmaal beter dan de ander
0 0
Vlieske
Jij praat gewoon ten hag na
1 -3
Lazell
Idd. Zijn zulke algemene, lege termen die logisch klinken. Net zoals dat Alvarez zo goed verdedigend is. Hij mist het inzicht om zich positioneel goed op te stellen. Hoop echt dat Nico blijft, dan kan Martinez naar het middenveld.
0 -1
GrandMasterFlex
Dat kan zeker wel want beiden hebben loopvermogen en fysiek sterk. Alvarez kan voetballend niet mee op het middenveld.
0 -2
Koscar
Goed punt wat betreft Kudus en Gravenberch op het middenveld in de CL. Je mist op het middenveld toch een ervaren iemand (met gezag) die de boel bij elkaar houdt en goed weet hoe het tactisch moet staan bij Ajax, zoals een Schöne of type Blind. Ook met Alvarez en in mindere mate Martinez is dat probleem niet helemaal opgelost, overigens. (Noch met het halen van een Henrique).
1 0
Henkjanklaas
hehe eindelijk iemand die dat hard op uitspreekt. er is dringend behoefte aan een ervaren controleur op het middenveld. ppijlsnel , spijker hard en kopsterk.
anders worden we geslacht in de CL. wanner gaat EtH dat nou eens erkennen.
1 -2
PetrosQ
Dat is mooi lijstje kwaliteiten. Maar dat lijkt mij haast onhaalbaar. Als er zo'n speler zal zijn, weet ik niet of Ajax de beste papieren heeft.
1 0
FTS95
Martinez - Alvarez als zessen zegt ie...alsjeblieft zeg, we zijn Ajax!
2 -1
appiehappie
Ik laat geen Spaan heel van Alvarez. Grijze muis, voegt niets toe.
Kudus moet wel in de basis.
Tadic in de spits.
Promes zoekt het maar uit op links.
2 -1
insectenverdelg
Denk eerder dat Labyad dan geofferd wordt.
2 -1
AFCAjax
en vervolgens word Promes geofferd voor Neres.
0 -1
Jojo49
Klopt , als je vitesse had gehad, met dit spel, met zoveel gaten. zat me een ruimte om te voetballen, gelukkig was het rkc.
0 0
Web
Als Neres terug is
Lijkt mij de voorhoede niet zo moeilijk
Neres, Tadic en Antony
Middenveld blijft een puzzel, kun je ook per wedstrijd bekijken
0 0
Henkjanklaas
er moet echt een controleur bij, kopsterk, pijlsnel en spijker hard
0 0
Lazell
De meeste goede controleurs die bij het Ajax spel passen zijn traag. Thiago, Kimmich, Busquets.

Geef mij maar een positioneel ijzersterke speler, die behendig is aan de bal, goed open kan draaien en met een goede korte/lange passtechniek.
0 0
de-Ajacied
Tadic moet in de spits, is daar altijd succesvol geweest. Ik denk eerder dat Labyad de 12 man wordt.
1 0
Schwalbino
Dan zit hij alleen op de tribune :)
0 0
JOHANisGOD
Eens.
0 -1