'Europese top jaloers op kwaliteit marketing Ajax'

BartVeenstra, 15-09-2020 om 08:00, 26315 views, BNR Nieuwsradio |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Niet alleen op het veld, maar ook buiten de lijnen doet Ajax regelmatig van zich spreken. De social media-kanalen van Ajax groeien met de week en dat is niet zomaar zo, zo vertelt Bas Welling van Wefilm bij BNR Nieuwsradio. 'Wat betreft video's, creativiteit en social presence is Ajax echt wereldtop. Alle internationale topclubs kijken daar met jaloezie naar.'

Volgens Welling is de marketing van Ajax van een 'internationaal uniek niveau'. 'Het is een gouden mix van sterke positionering, steeds weer perfect momentum en het "uitnutten" van een heldenstatus'. zegt hij. 'Ook de films die eruit komen zijn altijd weer van heel hoog niveau. Ik heb heel veel bewondering dat ze het intern zo georganiseerd hebben dat het altijd van zo'n niveau is.'

Los zand is het niet, zo benadrukt Welling. 'Elke uiting is onderdeel van een hele sterke positionering. #forthefuture is een claim die wordt vertaald naar de belofte "we create the legends of tomorrow, heel erg gericht op de jeugdopleiding en het creëren van legendes van De Toekomst." Door dat keer op keer consequent toe te passen, wordt vanzelf een soort rode draad zichtbaar.'

Onlangs vertrok Donny van de Beek naar Manchester United en rondom die transfer pakte Ajax-directeur Edwin van der Sar zijn kans. Hij liet in de plaatselijke krant een brief plaatsen waarin hij de fans oproept goed voor Van de Beek te zorgen. 'En aan het eind zegt hij: where better to do so than in your Theatre of Dreams? Trust me, I know, Please take care of our Donny and help him dream!'', zegt Welling, die ook het filmpje - waarin Van de Beek een telefoongesprek voert met zijn vader - roemt. 'Ik weet gewoon zeker dat ze bij Real Madrid en FC Barcelona denken: daar heb je die Amsterdammers weer!'

Bestel de FIFA 21 Limited Ajax Edition nu!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Daminem
Ik ben zelf marketeer en bij Ajax klopt alles gewoon. Positioneren als hét opleidingsinstituut voor de "legends of tomorrow", daar ook beleid op maken en dan ook doorvoeren in de operatie. En de inspanningen leiden uiteindelijk tot het resultaat. Grote transfers extra aandacht geven en de spelers neer zetten als uniek, met het Ajax DNA en als toekomstig wereldspeler. Kijk maar naar hoe de uitgaande transfers van De Jong, De Ligt, Ziyech en Donny onder de aandacht zijn gebracht. En nieuwe transfers promoten als New Legends (flmpje Antony, Let's create magic met Kudus). Past bij ons als Amsterdamse club (bravoure). Dat in combinatie met het spelersbeleid waarbij een x-percentage vanuit eigen jeugd moet zijn en spelwijze die moet entertainen zorgt ervoor dat veel mensen verliefd zijn/worden op onze club en dat levert weer extra sponsoren op.

Natuurlijk slaagt niet alles (Marin, Magallan etc.) maar die gaan dan geruisloos verder. En natuurlijk is het niet altijd even sprankelend, maar de intentie is er wel altijd.
0 0
jutter
Op die marketing valt niets aan te merken, dat is bij met name Geelen in meer dan voortreffelijke handen. Dat zal idd ook de aandacht van de Europese topclubs wekken, maar meer ook niet. Dat soort clubs, en die kan iedereen wel bedenken, hebben financieel zo veel meer financiele mogelijkheden dan Ajax, dat de marketing/sponsoring van onze club daarbij in het niet valt, en simpelweg onmogelijk te evenaren is. Tenzij men bij Ajax met een rijke geldschieter/consortium uit één of ander Arabisch land o.i.d. aan komt zetten, maar dat moet ook ten koste van bijna alles vermeden worden omdat je dan een behoorlijk deel van je zo zorgvuldig opgebouwde identiteit/faam verliest. Ik kan me desondanks voorstellen dat een dergelijk scenario ook wel eens door de hoofden van de Ajax directie zal spoken.
0 -6
AJAXAFC1
Maar gelukkig heeft feyenoord een contract met disney dus nu krijge we wat concurrente (sarcasme)
2 0
Kingoffdatoilet
Wat zal de naam Ajax veel gaan vallen in die docu
0 0
RuffRhythim
Feeënoord....
5 0
Joseph
Kunnen ze een mooi sprookje schrijven over het kampioenschap van Feyenoord..
3 0
RJB1979
Past iig goed bij de Mickey Mouse competitie.
1 0
Lazell
Pff ja zeg, wat wanhopig. Als een club dat zou doen zou ik per definitie niet naar die club gaan. Bepaalde dingen moeten binnenskamers kunnen blijven.
0 0
Dit is mijn club
Ik las laatst ook berichten dat veel van die traffic die Ajax noteert op haar social media kanalen zogenaamde bot traffic is en het aantal echte bezoekers dus veel lager ligt. Ik ben een totale leek hierin, maar kunnen mensen hier vertellen of dit wel of niet klopt.
0 0
Ajax27
Yup, Ajax maakt hier gebruik van. Zogenaamde click farms in China. Je betaalt een x-bedrag en duizenden telefoons met fake accounts klikken automatisch. De algoritmes die bijvoorbeeld Facebook en Insta gebruiken zijn zo gemaakt, dat ze kijken hoe een bericht in de eerste 2 uur wordt bekeken en gewaardeerd. Krijg je enorm veel hits, dan is dit een populair item en zul je de rest van de dag ook goed scoren met die post. Hij wordt gewoon vaker aan een groter bereik getoond.

Maar goed, is het erg dat Ajax dit doet. Nee, zoveel clubs/bedrijven maken hier gebruik van. Als je normaal bijv. 10k volgers per jaar erbij krijgt of je krijgt in 1 jaar 300k volgers erbij en 300k fake volgers. Ja dan heb je 300k fake volgers, maar dus ook een heleboel echte volgers erbij.

Hoeveel er bij Ajax fake is boeit niet. Feit is dat er door de bekendheid grotere budgetten vrijkomen voor marketing, er toffe filmpjes en content gemaakt wordt en we naast de goede resultaten door dit soort dingen nog sterker/professioneler naar voren komen.
6 0
Dit is mijn club
Erg verhelderend. Bedankt voor de uitleg.
0 0
Bjorn
Marketing is sinds het seizoen 2016/2017 om van te watertanden. Heerlijk.
5 0
Jeugd
Marketing team is top inderdaad maar wel belangrijk om dit te blijven onderschrijven met resultaten. Het CL seizoen 18 19 was de bepalende factor in het succes op marketing gebied en dit werd inderdaad vakkundig gedaan maar het begint bij resultaat op het veld. Marketing kan uiteindelijk wel bijdragen aan het vergroten van de middelen en dus kans op succes.
4 0
SilverHaze
Uiteraard moet je leuk voetbal spelen om bekend te worden, maar het lijkt er voor mij meer op dat Ajax zich juist als opleidingsinstituut positioneerd, wat we ook zijn, en daarmee het belang van resultaten op het veld wat uit de schijnwerpers haalt en meer inspeelt op individuele resultaten van spelers. Dit vind ik zeer goed, want mensen gaan houden van waar de club voor staat en niet alleen maar om de gewonnen wedstrijden/prijzen. Ik denk tevens dat dit ook een groot effect heeft op de aantrekkingskracht van de club voor internationale talenten, dit is volgens mij ook een belangrijke pijler in het beleid. Dat wil dus zeggen dat Marketing op lange termijn bij moet dragen aan de kans op voetballend succes.
0 0
robertomalone
Bij het creëren van legends is het wel belangrijk dat we ook exceptionele spelers als startmateriaal hebben. Daarin schiet de jeugdopleiding al een jaar of 5 tekort. Unuvar zou dat kunnen worden, maar wordt niet echt naar voren geschoven.
0 -7
AjaxForEverAjax
Ibrahimovic en Suarez zijn legends, zoals Romario en Ronaldo dat voor PSV deden.
0 0
Tinus
Dat zijn ze zeker! Maar is dat uit eigen opleiding?
0 0
Jeugd
Onzin Donny was 5 jaar geleden 18. De Ligt was 5 jaar geleden 15. Frenkie is niet echt een product uit eigen jeugd maar ook jong en succesvol. Er komt genoeg aan, vertrouw op de geschiedenis Ajax zal dat altijd blijven doen.
2 0
AFCA-B93
Storytelling. Ajax heeft een verhaal waar het zich mee kan onderscheiden van de rest en waar enorm veel sympathie mee wordt opgeroepen. Zou niet weten van andere clubs wat hun verhaal zou kunnen zijn eerlijk gezegd
9 0
DonQ
Exact. Daarom moeten we er altijd voor waken dat we onze identiteit nooit verliezen. Ik zie de laatste tijd weer veel supporters vragen om ervaren aankopen voor op de bank in plaats van de jeugd de kans geven.
3 0
noppenkoning
Ok en nu nog onder zulke berichten een link naar de Engelstalige webshop zodat we ook shirtjes verkopen in het buitenland. Wel ten gelde maken aub.
2 0
Babayaka
Nou misschien kunnen ze daar dan ook wat van jatten, net zoals ze altijd de spelers bij ajax weg jatten.
1 -1
Drukwerk1968
Net zoals wij spelers bij andere clubs " jatten" calimero
6 0
Babayaka
ja en gargamel
0 0
Ajaxxxisdebeste
Ja het is goed dat ze zo positioneren in deze media gedreven wereld, maar uiteindelijk zien liever dat ze jaloers zijn op een team of een spits die er 40 inschiet in één seizoen.
1 0