Van der Gijp: 'Labyad is geen spits, waar slaat dat op?'

JesseTH, 14-09-2020 om 22:35, 8425 views, Veronica Inside |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

René van der Gijp merkt bij Veronica Inside op dat er momenteel bij Ajax geen absolute topspits aanwezig is. Uit het verleden weet de oud-international nog dat er in Amsterdam altijd grote spitsen rondliepen, maar zondag keek hij tot zijn grote verbazing naar Zakaria Labyad in de punt van de aanval bij Ajax.

Hij staat niet achter het opstellen van buitenspelers of middenvelders in de spits en weet dat men dat vroeger ook niet deed. 'Met Kluivert, Bergkamp, Van Basten, Kieft en Bosman stond er altijd een waanzinnig goede spits. Die hebben ze nu niet. Wat moet je nou met Labyad? Dat is geen spits, waar slaat dat op? Dolberg was de laatste waarvan wij dachten: dat wordt er misschien een.'

Het is niet het enige kritiekpunt van Van der Gijp op Ajax. Ook de uitleg over het opstellen van Edson Álvarez kan hem niet overtuigen. 'Álvarez voegt voetballend nul toe, maar hij loopt veel dicht… Er viel tegen Sparta niets dicht te lopen. Wat moet je tegen Sparta dichtlopen? Ze zijn geen een keer voor het doel geweest.'

Tot slot krijgt ook Quincy Promes een portie kritiek, al is het ook gericht aan Erik ten Hag. Uiteindelijk is de oefenmeester immers degene die Promes op tien zet, het grote probleem van de analist. 'Laat hem lekker aan de buitenkant spelen. Hij heeft toch niets van een tien? Hij heeft dat verfijnde en dat vernuft niet om een balletje weg te leggen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Jojo49
Vd gijp zegt zoveel ,, wartaal, gister in de rust, zei die,, AZ loopt er over heen de 2 helft, nou mooi niet. Dat noemen ze kenners, Perez zegt ,die Midsj , moet je nemen, nou 1 goal, wat een fout, wat een kenner.
0 -1
Libero
Adhv de eerste helft had hij gelijk, AZ was daarin veel beter.
0 0
Henkjanklaas
Terwijl EtH na afloop liep te roep toeteren hoe geweldig het allemaal wel niet was, had ik blijkbaar een volstrekt andere wedstrijd gezien met een slap beginnend Ajax zonder een echte spits en met twee lichtpuntjes Blind en Anthony. Ajax had de mazzel dat het tegen een onthutsend slecht Sparta speelde anders was in de eerste partij al schade opgelopen. Waar blijft een extra middenvelder, een extra kopsterke CV en een echte spits ? Zet desnoods Tadic daar maar weer neer plus neres en anthony.
0 0
Babayaka
Nee rene de potentiele spits is vorig seizoen gedumpt, nadat deze amper ballen meer kreeg.
Nu doen we het voor het tweede jaar met tadic geen spits, opa spits huntelaar en nu dus labyad.
0 0
Ansjo
Ten Hag past ook gewoon nog steeds niet bij Ajax. Het "tactische meesterbrein" krijgt het voor elkaar om Alvarez weer op het middenveld te posten.
2 0
DT10
Neres ————- Antony
———— Tadic ————
— Gravenb — Kudus —
———- Martinez ———
Nico ——————- Dest
—— Blind - Schuurs —-
———— Onana ———-
5 -3
ElPistolero9
Gvd. Dit is m ja.

Wilde je plussen maar drukte op een minnetje, excuus
0 0
ram
Prima. Alleen is Antony duidelijk beter op links dan Neres dat is. Dus ik zou ze omdraaien.
1 0
Sterspeler
Eens. Vooral omdat Neres op rechts zo sterk was voordat ETH ging kloten met schuiven.
1 0
Ansjo
Ik sluit me hier volledig bij aan. Alleen het zal wel weer 10 wedstrijden duren voordat het "tactisch meesterbrein" ten Hag dit door heeft.
1 -2
Ajax27
Derksen corrigeerde 'm daarna direct en terecht. Als Ajax nu een spits wilt halen die aan de Europese verwachtingen kan voldoen, dan moet je een godsvermogen uitgeven. Dat gaat gewoon niet.
1 -1
geDaante
Je hebt Tadic toch gewoon???
3 -2
Ajax27
Dat staat los van deze discussie. Deze ging erom dat als Ajax een speler wilt aantrekken van bijvoorbeeld het niveau Kluivert, Suarez... of een speler van een recenter verleden met de kwaliteit van een Ziyech, vd Beek, of noem ze maar op... dan is dat bijna niet te kopen. Dan zit je in een categorie spitsen die 25-40 miljoen kosten. Ajax heeft geld, maar kan gewoon (nog) niet in een dergelijke vijver vissen. Dus doet Ajax het anders.
2 0
PeterVKV
Schuurs/Martinez centrum, Blind op 6, Kudus en Gravenberch aanvallend middenveld, Tadic spits en 4 spelers voor de buitenkanten: Neres, Antony, Promes en Lang. Zaak opgelost.
2 -2
geDaante
Toch een hoop eensgezinden hier zie ik, dat leek heel anders toen ik en enkele anderen in andere topics al stelden dat Labyad, Promes en Alvarez, en ook Tadic allen verkeerd gebruikt worden of onterecht basis staan.

Labyad is niet veel in de spits, Promes niks op 10, Tadic minder op links, en Alvarez is ronduit belachelijk op 6.

Hoe krijg je het voor elkaar het op zoveel posities onlogisch en slecht neer te zetten? Het stroeve spel tegen Sparta, ook met 11 man, is een heel logisch gevolg van deze vreemde keuzes.

Vorig seizoen ook al; eeuwig vasthouden aan Martinez en Alvarez, koste je de CL. Dan eindelijk na maanden het logische middenveld met Ziyech, Van de Beek en Martinez, om dat dan weer uit elkaar te halen omdat Neres geblesseerd raakt, en Ziyech per se weer naar rechtsbuiten moet...

Voor mij viel Ten Hag vorig seizoen al door de mand, en dat wordt dit seizoen bevestigd.

Zijn keuzes zijn niet gericht op een zo goed mogelijke opbouw en spel van achteruit over de grond, en onder druk uit voetballen, maar op aanvallend effectieve koppeltjes (in zijn ogen) en foefjes, en de counter eruit halen. Al het andere, mag daar hard onder lijden. Vandaar zo'n Alvarez op 6, de opbouw boeit niet; de bal hoe dan ook voorin krijgen, waar ze de vrijheid krijgen risico te nemen (vind ik wel weer goed), en dan een defensief 'zekerheidje' als Alvarez die opvangt.

Allemaal niet bepaald des Ajax.
6 -1
Ansjo
Ten Hag moet weg. Jammer dat dit niet al gebeurd is want daar hoopte ik voor dat hele corona gezeik wel op. Ik had me erzelf al bij neergelegd dat we waarschijnlijk t/m deze zomer naar dat geleuter van ten Hag moesten luisteren maar helaasch... hij zit er nog..
3 -3
Schip
De enige reden dat Labyad in de voorbereiding speelde op 9, was dat Neres nog niet beschikbaar was op links en dat TH Promes niet op links maar op 10 wilde uitproberen.

Leverde best aardige combinaties op tussen Labyad, Antony en Kudus / Lang. Labyad liet zich van zijn beste kant zien, het was hem gegund. Maar wel enkel als hangende buitenspeler of op 10. Waar hij wat te licht voor is, anders had hij daar al lang gespeeld. Hij kwam namelijk echt als opvolger voor ZIyech, die zou vertrekken.

Maar dat TH het in zijn botte kop haalt om zijn spitsen te passeren voor Labyad in een competitiewedstrijd... Erg goed voor het vertrouwen van Traore. Hunter zal er lak aan hebben.

Ik begrijp op zich wel dat TH Tadic meer met zijn snuferd richting doel wil krijgen. Hij scoorde vanaf links veel meer in zijn debuutseizoen. En die scherpte nam hij mee naar de 9 positie.

Maar het werd steeds minder naar het einde van het seizoen toe en vorig jaar was hij enkel nog aanspeelpunt. Ik zie alleen geen opties. Traore lijkt me toch wat te lomp. Maar als je Tadic naar links wil hebben (op rechts vorig jaar vond ik hem een ramp), zet Traore daar dan een serie wedstrijden neer. En anders: gewoon op 9 laten en de goals aan anderen overlaten.
0 -1
noppenkoning
Gijp vergeet dat we niet meer het Ajax spelletje spelen zoals we jaren hebben gespeeld. Voorhoede spelers wisselen elkaar enorm veel af. De spits is niet meer de nr 9 die we altijd hadden. Dit gezegd ben ik trouwens ook geen fan van Labyad in de spits.
2 -4
Babayaka
En dat is gewoon kut.
1 -1
geDaante
Valt wel mee hoor, Antony zie ik toch echt alleen op rechts blijven, Tadic op links. Dat is ook het idee erachter; een lopende Promes vanaf de 10, en Tadic die met zijngoede pass de bal aangeeft.
0 -3
trodat4030
Tadic, Traore, Huntelaar, Brobbey, Hansen bij de club hebben en Labyad in de spits zetten. Je moet er maar op komen inderdaad. Labyad heeft 2 goede potjes gespeeld, beide tegen Utrecht opmerkelijk genoeg. Die moet je dus 2 keer per seizoen in de basis zetten en verder niet. Of je moet ze loten in de beker, dan kun je hem in de beker met alle spelers van Jong opstellen, maar nog steeds niet als spits.
4 0
masterrr
Labyad is een prima gelegenheids oplossing, maar meer ook niet
Ajax zal het moeten doen met Tadic en Traore/Huntelaar
Thats it
2 0
goajaxgo
Ben geen fan van Gijp maar ik ben het voor de volle 100% met hem eens hier.
8 0
Schip
Dit was gewoon terechte kritiek. Labyad leek mij een gelegenheidsoplossing tijdens de voorbereiding om hem aan het werk te zien en als beloning voor trainingsinzet of i.d. En ook omdat TH Promes op 10 wilde proberen en zonder Neres er nog geen linksbuiten was, zodat Tadic daar naartoe kon.

Voorlopig lijkt het erop dat TH zijn protegés in het team heeft gemoffeld. Labyad kan op de vleugel of op 10, net als Lang. Maar ik vind hem weinig drive hebben voor de 10 positie. Het is een wat lui ogende speler die erg op zijn gemak speelt. Prima als stand in voor een vleugel, zeker met zijn traptechniek.

Promes op 10...Je kan hier op voorhand al twijfel en ongeloof uitspreken, je kan het na het zien van de oefenpotten constateren, je kunt het nog eens concluderen na die drama pot tegen Sparta, maar je blijft maar die onvermijdelijke Ten Hag Posse tegenkomen hier, die alles de kop in tracht te drukken wat als kritiek op Ten Hag geldt.

Promes is een beperkte vleugelspeler, met een paar aparte kwaliteiten: scorend vermogen, herkenning moment om in de 16 te komen, dynamiek. Nou Siem werd werkelijk jarenlang afgebrand om dat soort kwaliteiten. Ik zal je zeggen dat hij een betere 10 zou zijn, zelfs als beperkte schaduwspits. Promes op 10 is armoede. Op de linkervleugel kan hij met zijn loopacties en scorend vermogen wat brengen, maar een man uitspelen in een dribbel kan hij bijvoorbeeld al niet. Dus Neres zal hem indien fit gewoon vervangen.
9 -2
Sterspeler
Promes is met en zonder bal 3x zo snel als Siem de Jong was in keuzes maken en handelingsnelheid. Het grootste probleem van Promes is dat hij soms sneller wil dan dat hij aankwam. Maar voor de 10 is hij (met voldoende bediening a la Ziyech, Eiting) gewoon een solide speler. Wij zouden echter liever een type Sneijder/Ziyech daar willen hebben.
1 0
AFCA.
Nou ik ben er heel bang voor dat Ten Hag wat gaat veranderen. Hij heeft de gehele voorbereiding met Labyad op 9, Promes op 10 en Tadic links gespeeld. Dat je dat 1x doet om te proberen of 2x doet om het zeker te weten kan ik nog inkomen. Maar hij zet het al een wedstrijd of 8 zo neer. Niet een keer met Tadic spits, Promes links en Labyad op 10 geprobeerd. Het lijkt mij dat je de beoogde 1e spits gewoon in de spits laat staan. Zeker omdat de andere opties de linksbuiten ook kunnen invullen.
Hij ziet dus echt werkelijk Labyad als zijn 1e spits ben ik bang. En Promes is dus echt zijn nummer 10. Als Neres fit is zie ik hem zomaar op de bank komen omdat de lievelingetjes van Ten Hag moeten spelen.
1 0
Sterspeler
Tadic niet in de spits baart mij ook zorgen. Die mist snelheid voor de zijkanten en hoort gewoon in de as. Juist omdat hij zo goed is om met z'n rug naar de tegenstander te spelen.
0 0
Bennyben
Haha met tadic halve finale cl en dan met dolberg aankomen.
1 -3
Schip
Volgens mij was dat anders bedoeld. Namelijk dat Ajax altijd topspitsen opleidde. En dat Dolberg de laatste exponent was, met datzelfde potentieel. Daarmee zou een traditie zijn voortgezet van complete 9's. En nu stond niet Tadic, maar Labyad in de spits. Sorry, maar wat begrijp je dan niet aan Gijp's punt?

Tadic is verder toch niet echt een spits, maar wel een fysiek en technisch sterke, intelligente speler die uitstekend als aanspeelpunt kan fungeren. Maar hij komt weinig met zijn gezicht naar de goal in scoringspositie. Denk dat TH dat wilde veranderen.

Ajax komt namelijk moeilijk tot scoren, wat gek klinkt met veel goals. Toch is dat al een paar jaar zo. Op zich begrijp ik wel dat TH dat wil aanpakken. De vraag is of je dat niet beter kunt oplossen met scorende spelers als Neres, Antony en bijv. Kudus om Tadic heen.
3 0
Labrador
Tadic moet altijd in de spits. Als back up heb je Traore en Huntelaar.
5 0
DS
Als Neres weer topfit word, zal Promes wel een Paar tandjes bij moeten gaan zetten om zijn basis plaats te behouden.
7 0
neutraaltje
ik hoop het natuurlijk wel, maar zou neres nog wel eens fit worden ??
1 0
Dennis129
Tsja Labyad is al 2 jaar niet goed genoeg geweest. Je maakt jezelf niet echt geloofwaardig als je zegt dat je de Europese top wilt bestormen en je begint met hem als eerste spits.
Maar zodra Neres weer fit is lijkt het mij een zekerheidje dat hij met Antony de vleugels bezet en Tadic weer centraal komt. Dan heb je gewoon een heel goede aanval. Dan heb je ook gelijk 2 spelers met diepgang en kan je op 10 weer met een echte voetballer gaan spelen. Noa Lang en Kudus vind ik beide veel meer een nr 10 dan Promes die gewoon overzicht mist.
10 0
Aad82
Alleen maar goede punten van kritiek.

Ten Hag is gestoord.

Labyad is GEEN spits. Nu niet en nooit niet.

En Promes kan geen moer.
11 -8
ARUCAMBA
Heeft groot gelijk, promes moet aan de zijlijn of op de bank
10 -1
fanforeffer
Zodra het over Ajax gaat ,is Gijp negatief en verlegd het gesprek naar een andere club . let er maar eens op.
3 -13
Sterspeler
Dat wil niet zeggen dat hij nu geen gelijk heeft.
0 0
altijdwelwat
De keuze voor Labyad als spits van Ajax is echt een schandaal , en gebaseerd op 2 vrije trappen tegen Utrecht. Verder was wat hij deed niet zo heel bijzonder, en waren het vooral Lang en Antony die enorm veel dreiging en dynamiek brachten. Gek genoeg had Ten Hag het na die wedstrijd vreemd genoeg vooral over de enorm goede chemie tussen Promes en Labyad. Terwijl ook die wedstrijd Promes juist enorm uit de toon viel op de 10 positie.
17 -3
wzawzdb91
Hopelijk hoort Ten Hag dit ook. Gijp heeft 100% gelijk in dit geval!
15 -1
AlexIbarra
Heeft Bergkamp bij Ajax in de spits gestaan?

Gijp heeft duidelijk een beter geheugen dan ik.
2 -11
Ajaxxxisdebeste
Labyad heeft vele met zijn specialiteit vrije trappen veel zand in de ogen gestrooid en nu denkt Ten Hag dat het een spits is of zoekt geforceerd een plek voor hem in het elftal, zelfde geld voor Promes wat geen 10 is, mist die verfijndheid en kan slecht mensen wegzetten
12 -1
31xAjax
Het is alsof ik de echo van mezelf hoor. En wat heeft ie gelijk....
13 -2
Dit is mijn club
Tja, Gijp heeft het gewoon bij het rechte eind.
21 -4
afca1985
Ik wilde het net zeggen, zowel over Alvarez, Labyad als Quincy heeft ie dit keer gelijk. Ze lullen daar vaak onzin op tv, maar heeft hier 100% gelijk
21 -3
Schip
Komen inderdaad allemaal tekort op hun posities.
1 0
Sterspeler
Dat komt omdat ze alle drie niet op hun eigen positie staan.
0 0