'Zelfs bij Ajax raken ze kaartjes aan de straatstenen niet kwijt'

GinoHaverkamp, 15-08-2020 om 08:25, 12356 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voetbal in coronatijd is moeilijk om van te genieten, zo stelt Sjoerd Mossou in zijn column in het Algemeen Dagblad. Hij beseft nu al te meer hoe belangrijk het sociale aspect is in het voetbal en dat is door de coronapandemie anders dan normaal.

'We wennen wat af de laatste tijd', concludeert de verslaggever. Champions League-duels worden op vrijdag - en zaterdagavonden gespeeld, wedstrijden worden afgewerkt in (nagenoeg) lege stadions en de seizoenen 2019/20 en 2020/21 lopen door elkaar heen. 'Als we niet uitkijken, raken we het spoor nog volledig bijster van al dat wennen.'

'Voor mijn gevoel is voetbal minder relevant dan het ooit is geweest', vervolgt Mossou. 'Alsof we stilaan onthecht zijn geraakt. Alsof die eindeloze voetballoze periode ons eerst in slaap heeft gesukkeld, en we daarna wakker werden in een vreemd huis.'

Hij verwijst naar het oefenduel tussen Ajax en FC Utrecht, waar 4500 fans bij aanwezig mochten zijn. Zoveel supporters waren er echter niet in de Johan Cruijff ArenA. 'Het is vakantie natuurlijk, komkommertijd, maar zelfs bij Feyenoord en Ajax raken ze hun kaartjes voor de 'Eredivisie Comeback' aan de straatstenen niet kwijt. De kijkcijfers voor de Champions League en de Europa League zijn zelden zo laag geweest.'

'Voetbal kijken hoort iets prettig vanzelfsprekends te hebben'

Mossou beseft daarom des te meer dat voetbal een sport van belevenis is. 'Voetbal blijkt, meer dan we ons ooit realiseerden, een sociaal ritueel van ritme en houvast. Een bezigheid van vaste patronen, die heus wel een beetje mogen verschuiven, maar die vooral een steunpunt bieden in het dagelijks leven, heerlijk golvend van seizoen naar seizoen', legt hij uit.

'Het is een misverstand om te denken dat het sociale ritueel losstaat van het edele spel', vindt de journalist. 'Ze zijn met elkaar versmolten. Ze kunnen niet zonder elkaar. Voetbal kijken hoort iets prettig vanzelfsprekends te hebben, alsof het in lekkere hapjes tussen het leven door kruipt, een beetje zoals zo'n lopende band met sushi erop.'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DonAdam
Mossou en zijn vrienden houden gewoon niet van voetbal, zij gaan voor de gezelligheid. Mossou is zo dom dat hij denkt dat zijn kennissenkring een blauwdruk is voor de Nederlandse samenleving.

Voetballen in de vakantie loopt nooit storm, zeker vrijblijfende oefenduels niet, laat staan met Covidmaatregelen, waar je 1,5 uur voor aanvang aanwezig moet zijn en je na de wedstrijd een uur moet wachten om weer te mogen vertrekken. Je bent 2,5 uur kwijt waarin je wacht en wachten is niemands hobby; zeker niet bij 30 graden. Nogmaals, voor een oefenpotje.

Hoe dan ook, het is volop zomer, mensen hebben geen mindset voor voetbal. Komt wel als we weer masaal aan het dagelijkse leven gaan beginnen.
0 0
Cello
Wat een hoop geleuter van die Mossou weer. Eén ding ben ik met hem eens....het is zomervakantie. Maar het aantal supporters dat niet gehaald wordt heeft vrijwel alleen maar te maken met covid-19. Ondanks dat velen luchtigjes doen over covid-19 en dat het allemaal wel meevalt hebben toch, denk ik, de meerderheid van de mensen zoiets van dat we voorzichtig moeten zijn en het niet moeten willen opzoeken om besmet te kunnen raken. Daarnaast helpen de zgn. protocollen rondom de wedstrijden ook niet heel erg (denk aan niet mogen juichen of zingen) en heb je met 4500 supporters ook nog te maken met dat de sfeer nooit hetzelfde kan zijn.
Maar al met al, dat de 4500 supporters niet gehaald is geworden, hangt imo vooral samen met dat mensen terughoudend zijn mbt het kunnen oplopen van covid-19. En in iets mindere mate met de protocollen rond de wedstrijden en daarmee de mindere sfeer.
0 0
louis60
In september staan we echt wel weer te dringen aan de poort. Nu was het veel te heet. En na corona wordt alles binnen no time weer normaal. Bewijs? Zelfs in coronatijd zijn de jongeren elkaar alweer aan het aflebberen in de Spaanse discotheken.
0 0
Cello
Dat dacht ik ook. Dat het zelfs nu dringen aan de poort zou zijn, helemaal met de 'beperkte' hoeveelheid van 4500 kaartjes. Ik denk dat de gemiddelde supporter toch terughoudender is mbt het kunnen oplopen van covid-19 en in een iets mindere mate de protocollen en daaruit volgend mindere sfeer niet zo zien zitten.
0 0
Meerkoet
Net als alle sporten heeft iedereen een reset gehad.
Fans, sponsors, autoriteiten etc.
Mensen kijken nu gewoon met andere ogen.
Dat smijten met geld, en volle bak betalen gaan veel mensen en sponsors niet meer accepteren.
Gedoe met supporters, gemeenten en overheid gaan dat niet meer accepteren.
Het zou mij niet verbazen als ALLE sporten hun plafond hebben bereikt en het komende jaren met significant minder moeten doen.
0 0
PierreHeno
....wat voor de sport zelf alleen maar louterend zal werken.
0 0
Henkjanklaas
Die mossou kraamt wel meer onzin uit. Vrij overbodige voetbal journalist.
Wie gaat in een bakoven naar een oefenpotje zitten kijken. Vroeger had je nog die 700 toernooien tegen het einde van de oefencampagne tegen doorgaans leuke internationale tegenstanders. Dat kan nu zeker niet, maar was best vermakelijk. Daar kwamen mensen wel op af.
0 0
PierreHeno
Kijkcijfers CL zijn anders ook dramatisch laag. Verbaast me niks. Wie gaat er zijn/ haar tijd verdoen aan 90+ minuten zwembadvoetbal en wat nepgejuich tussen al het geschreeuw van coaches en spelers. Na 20 minuutjes weet je het allemaal wel en kijk je later even naar de samenvatting. Voetbal is inderdaad minder belangrijk geworden. Niks mis mee overigens want het mag allemaal wel een tandje minder zowel wat aantal wedstrijden betreft als de miljarden die er in omgaan. Deze CL eindronde wordt puur voor de poen gespeeld en heeft zonder de wisselwerking met het aanwezige publiek weinig meer met vermaak te maken. Minder wedstrijden is goed voor de sport. Elke dag voetbal op TV.....het lijkt steeds meer op schaatsen.....sla rustig wat wedstrijden over want je mist er niks aan. Bayern-Barca....dan hoop je op een topwedstrijd...maar dan blijkt het 1 grote aanfluiting van topsport te zijn. Niks gemist. Kijk in de samenvatting naar de goals en het gestuntel van Barcelona en je houdt tijd over voor leukere/ nutigere zaken.
0 0
Saanchez
Denk dat het ook wel komt omdat mensen niet in die vreselijke hitte willen verblijven en liever de verkoeling opzoeken. Bovendien zijn het oefenduels in vakantieperiode plus corona dat een hoop mensen thuis houdt. Niks raars aan dus dat niet alle tickets verkocht werden en dat is ook helemaal niet erg. Die paar honderd meer of minder gaan t verschil qua sfeer niet maken en de spelers merken daar ook niks van. Als straks het seizoen begint zullen ongetwijfeld alle beschikbare plekken vol zitten, de vraag is hoeveel dat er gaan worden
2 0
MK77
Niet zo nuanceren dat verkoopt geen kranten
2 0
Saanchez
Haha fair enough, denk dat daarom journalist een van mijn minst favoriete banen lijkt
1 0
AlexIbarra
820 woorden is 410 euro voor Mossou.
De schoorsteen moet toch blijven roken..
0 0
Setvexy
De kijkcijfers voor de CL zijn zelden zo laag geweest? Barca tegen Bayern had gister gewoon prima 1.2 mil kijkers.
1 0
PierreHeno
Nou....en die zijn allemaal van een koude kermis terug gekomen. En die gaan vanavond echt niet meer kijken ...die hebben hun portie gisteravond wel gehad. Wàt een aanfluiting voor topsport was deze wedstrijd. Alleen de commentator was nog slechter dan Barcelona. Kotsen moet je van zoveel ' positiviteit'....elke actie van Bayern werd bejubeld alsof Barcelona gewoon het eigen niveau wist te halen. Nu is dus ook het geluid van de commentator bij deze zwembadwedstrijden 100% nep geworden. Wanneer er weer met publiek gespeeld zal gaan worden ben ik weer van de partij. Ik wacht daar liever op dan naar dit surrogaat voetbalvermaak te moeten kijken. Blaasvoetbal voor astmapatiënten is leuker èn spannender dan Bayern- Barça van gistetavond.
0 0
chino
Ja en niet te vergeten dat het ook vakantietijd is.
0 0