'Vertrek van zo'n speler oplossen door anders te spelen'

BartVeenstra, 08-08-2020 om 09:00, 5181 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig FC Twente-trainer René Hake denkt dat Ajax op een andere manier moet gaan spelen nu Hakim Ziyech vertrokken is bij de club. FC Twente en sc Heerenveen maakten eerder mee wat Ajax nu meemaakt: het vertrek van de creatieveling. 'Als zo'n speler vertrekt, raak je doelgerichtheid, creativiteit en eerzucht kwijt. Hakim is namelijk ook een echte winnaar die gif in een elftal brengt', zegt Hake tegenover het Algemeen Dagblad.

Hake, die tegenwoordig trainer is van Jong FC Utrecht, kan zich nog goed herinneren hoe hij het vertrek van Ziyech oploste. 'Je kunt het vertrek van zo'n goede speler vaak ook oplossen door anders te gaan spelen. Dat deden wij met Fredrik Jensen. Dat was meer een lopende middenvelder. Daardoor vulden we het iets anders in, maar we eindigden wel in de play-offs voor Europees voetbal.'

'Bij Ajax lopen er zoveel met potentie'

Joey van den Berg, die zes jaar geleden het vertrek van Ziyech bij sc Heerenveen meemaakte, zag dat de spelmaker de meerderheid van de wedstrijden kon beslissen. 'Voor Twente destijds, en Ajax nu helemaal, komt het vertrek harder aan', zegt hij.

Het vertrek van Ziyech kan voor andere spelers misschien ook een voordeel zijn, zo sluit Van den Berg niet uit. 'Andere jongens gaan nu misschien onbevangener spelen. En bij Ajax lopen er zoveel met potentie. Er zal straks echt wel een nieuwe topper opstaan. De club heeft ook bewezen te weten wat er nodig is om mee te doen in Europa. Ik heb er vertrouwen in dat Ajax en de trainer zijn vertrek op den duur opvangen, maar op de korte termijn wordt het wel ontzettend lastig. Doordat zijn blik altijd naar voren is gericht, creëert hij dingen die anderen niet kunnen. Die grote mate van creativiteit haal je niet een-twee-drie terug.'

Denk jij dat Chelsea stunt en wint op bezoek bij Bayern München? Zet in en krijg 6,35 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babayaka
ER zullen er 11 in staan, zoals al 100 jaar
0 0
ram
Jesus...
0 0
geDaante
Maar Ajax speelde al met een lopende speler, Van de Beek, en een keer Siem/De Wit, later ook Promes. Ziyech was vooral de aangever.

Met al de lopende Promes, de dribbelende en acties makende Neres en Antony (diepgang aan de bal), moet je juist een creatieve 10 hebben die vooral Promes weg kan steken, en kan combineren met Antony/Neres, en ook kan wegsteken. En ruimte voor zichzelf kan maken, voor een schot bijvoorbeeld
0 0
Babayaka
Mag hopen dat ze allemaal lopen, aan zittende spelers heb je niks, tenzij je zitvoetbal speelt
0 0
Knalpot
Nee dat zegt Hake niet, hij zegt dat hij het toen heeft opgelost met de meer lopende Jensen. Er zijn vele manier om het op te lossen bijv het balletje veel sneller rond te laten gaan (one touch voetbal) als je dat goed beheerst en je weet steeds de vrije man te vinden die in scoringspositie kan komen dan heb je helemaal geen creatieve 10 nodig.
0 0
Schip
Dat lijkt me inderdaad de juiste route, al is dat natuurlijk extreem makkelijk gezegd. Dat is namelijk het summum van het voetbal. Maar meer technische spelers op het middenveld lijkt me logisch.
0 0
Knalpot
De 1-0 en de 2-0 gisteren waren alvast mooie voorbeelden daarvan, dynamiek met kort en snel spel.
0 0
Ozymandias
Met Neres (of Antony) als rechtsbuiten lijkt het me vooral belangrijk dat de '10' goed is in de korte combinatie. In het geval van Promes moeten we even aankijken wat voor een type speler hij is zonder Ziyech. Zoals ik hieronder al schreef werd hij afgelopen seizoen "(terecht) in de rol gedwongen van afmaker van de passes die hij van Ziyech kreeg maar hij heeft in het verleden laten zien dat hij meer te bieden heeft". Vd Beek is in mijn ogen zeker een optie als '10' maar dan moet er eenals linker- of rechtercentrale middenvelder een speler worden opgesteld met het vermogen om veelvuldig de '10' een aanvallers de diepte in te sturen.
0 0
Babangida83
Eiting.
0 0
Joseph
Een andere speler die op zou kunnen staan, om die stap naar Real echt af te dwingen, is denk ik Donny.

Donny heeft ook goede wedstrijden als controlerende middenvelder gespeeld, hij is veel allrounder dan hij nu gebruikt wordt.
1 0
Ozymandias
Inderdaad, volgens mij kunnen Neres (mits fit) en Vd Beek de volgende stap zetten en dragende spelers worden. Verder verwacht ik dat Promes (nog) belangrijker zal worden aangezien hij meer vrijheid zal krijgen. Afgelopen seizoen werd hij (terecht) in de rol gedwongen van afmaker van de passes die hij van Ziyech kreeg maar hij heeft in het verleden laten zien dat hij meer te bieden heeft.
1 0
Tscheu
Speelde lekker gisteren Quincy
1 0
Rob1706
En nu in trainersjargon: nu veel meer vanuit collectief....... (haha)
0 0
DonAdam
Deze man is trainer? Wanneer je een dronken persoon in een doorsnee Amsterdamse kroeg aanspreekt en hetzelfde vraagt, komt er hetzelfde nietszeggende gelul uit.

Alsof Neres en Antony prutsers zijn van het kaliber Fredrik Jensen. Natuurlijk vullen die het anders in, maar Ajax gaat niet anders spelen.
0 -2
Ozymandias
Natuurlijk gaat Ajax anders spelen dan met Ziyech. De beste manier om de basisprincipes van de Ajax School uit te voeren ligt aan de spelers die de hoofdtrainer ter beschikking heeft. Zonder Ziyech moet Ten Hag opnieuw de beste manier om die basisprincipes uit te voeren vinden.
1 0
Ferd
Jij klinkt nu als de gemiddelde dronkelap
3 -1
Web
Ten Hag heeft zelf al aan gegeven dat hij het iets anders gaat doen
1 0
Saanchez
Hij heeft geen ongelijk, Ten Hag zelf heeft kort geleden aangegeven dat het vertrek van Ziyech niet 1-op-1 op te vangen is en Ajax dus een aanpassing in taktiek zal ondergaan, gekeken naar de opties die we nu allemaal hebben inclusief Antony en Kudus.
2 0