Verheijen waarschuwt: 'Periodiek testen is cruciaal'

BartVeenstra, 05-08-2020 om 07:20, 2805 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen zegt in een interview met De Telegraaf dat hij 'verdomd voorzichtig' zou zijn als hij clubarts zou zijn bij een club als Ajax. Bij de Amsterdamse club blijkt dat meerdere spelers het coronavirus onder de leden hebben gehad.

'Normaal zijn feiten een reden tot waakzaamheid, maar nu maakt het gebrek aan feiten corona Russisch roulette. Je hebt het niet alleen over de carrière, maar vooral over de gezondheid van een speler in de rest van zijn leven', zegt Verheijen tegenover de ochtendkrant. De inspanningsfysioloog wil echter geen paniek zaaien. 'Misschien blijkt over drie jaar wel dat topsporters zó getraind zijn dat er ondanks het coronavirus geen enkele schade aan de longen of het hart is ontstaan. Er is nu simpelweg te weinig bekend over de consequenties.'

Toch maakt Verheijen zich wel degelijk zorgen. Er zijn namelijk signalen over blijvende schade bij niet-topsporters. 'En dat het schade aan longen en hart betreft, is extra zorgelijk, omdat topsporters twee keer per week tot het gaatje gaan', zegt Verheijen, die uitlegt dat de longen bepalen hoeveel zuurstof iemand binnenkrijgt. De rode bloedlichaampjes zijn 'de kruiwagens' om het zuurstof in de longen te brengen. 'En het hart moet de kruiwagens rondpompen. Als de longen zijn beschadigd komt er minder zuurstof binnen. En bij littekens op het hart stroomt het bloed minder snel en minder vaak door het lichaam.'

Verheijen ziet dat veel mensen, ook buiten de voetballerij, geen klachten hebben van het coronavirus. Zodoende is testen heel belangrijk, zo benadrukt hij. 'Het rare van dit virus is dat je iemand kunt besmetten zonder dat je je beroerd voelt. Je prima voelen is geen waterdicht criterium, is wel gebleken', aldus Verheijen, die vindt dat er in het voetbal getest moet blijven worden, ook als er geen klachten zijn. 'Periodiek testen is cruciaal en kan een hoop ellende voorkomen. En ja, ik zou ook bloedtesten invoeren om te kijken of spelers en trainers antistoffen tegen COVID-19 in hun bloed hebben, dus of ze wel of geen corona hebben gehad. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe minder het Russisch roulette is.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
DeMeervanweleer
Aldus de Hekking van het voetbal...
0 0
Ozymandias
Raymond Verheijen, de man die zo goed in zijn vak is dat hij sinds 2012 door geen enkele hoofdtrainer in diens technische staf is opgenomen.
0 -1
LarsV
Ik volg Verheijen redelijk goed. Ik gebruik zijn methodes voor periodisering ook, net als veel opgeleide trainers. Qua persoon is het een rare kwast, maar vakinhoudelijk de beste die er is.

Sinds hij geen club meer heeft, heeft hij ervoor gekozen om een soort colleges te geven. Ook webinars die je gewoon kunt volgen. Dit doet hij overal ter wereld. Komt bij de grotere sportbonden in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië, etc.

Ik verwacht persoonlijk dat hij hier veel meer mee verdient dan de clubs hem bieden als conditie trainer, niet de best betaalde baan bij de club.
0 0
trodat4030
Geen idee hoe goed hij in zijn feitelijke vak is, maar ik denk dat het met name door zijn persoonlijkheid komt dat men hem overal uitkotst. Maar hij kan vast ontzettend goed rondjes rennen. Het probleem is dat je als staf 40 uur met die eikel moet werken, niet enkel die 5-8 uurtjes per week dat hij aan het huppelen is met de spelers.
1 0
Libero
Inderdaad, ik had exact dezelfde gedachte. Die vent heeft nog maar weinig vrienden over behalve bij kennelijk de pers.
0 0
bazza25
persoonlijkheid of persoonlijkheidsstoornis haha.?
0 0
mgtow
Hebben we die dorpsidioot ook weer.
2 -1
ajaxxcied4life
Ik ben het met jou eens dat het van groot amateurisme getuigt om uitgerekend deze man te bevragen over COVID-19. De beste man is fysiotherapeut en dan ben je nog lang geen viroloog of arts. Dus dat AD-vod laat zich weer even helemaal kennen. Tegelijkertijd is het wel zo dat er inderdaad ernstige hart- en longschade is geconstateerd bij ex-COVID-19-patiënten en ik hoop oprecht dat men binnen Ajax dat wel goed monitort. Er zijn zelfs gevallen bekend van een jonge dame van nog geen 30 die bij de longarts kwam en over wie laatstgenoemde zei dat zij de longen van een 90-jarige heeft. Daarnaast heeft een ex-collega van mij (38 jaar en niet ingeënt tegen de mazelen overigens) ook COVID-19 gehad en is zeker 8 weken ziek ervan geweest en gaf onlangs aan dat zij zich nog steeds niet de oude voelt. Met andere woorden. COVID-19 kan wel degelijk voor ernstige complicaties zorgen.
2 -3
ajaxxcied4life
There we go. My bad. Inspanningsfysioloog is inderdaad ook weer iets totaal anders dan fysiotherapeut. Bedankt voor deze correctie.
0 0
trodat4030
Verheijen is inspanningsfysioloog, dat is iets heel anders dan een fysiotherapeut. Juist als inspanningsfysioloog heb je wel degelijk enige (basis)kennis van het hart en de longen. Daarmee maak ik van hem verder geen expert, zijn expertise betreft met name rondjes rennen om een voetbalveld. Laat het hem daar bij houden, zou ik zeggen..
1 0
DT10
En daar is viroloog Verheijen...
2 -2
insectenverdelg
Inspanningsfysioloog klinkt ook bijna t zelfde als inspanningdviroloog.... dus t was mqar 2 uurtjes bijscholing.
0 0
Aspers73
Oh, spuit 11 weer gevonden. Wat Verheijen vind boeit me weinig eerlijk gezegd.
2 -2