'Pijnlijk als transfer Onana naar Italië niet doorgaat, omdat hij zwart is'

BartVeenstra, 03-07-2020 om 09:15, 14103 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Humberto Tan ziet in dat er in het voetbal - ook al valt het velen misschien niet op - racisme en discriminatie nog veel voor komen. De tv-persoonlijkheid is voorzitter van de antiracisme-commissie die moet zorgen dat thema's als racisme, discriminatie en inclusiviteit bespreekbaar worden.

Tan legt uit dat hij, net als Ruud Gullit, besloot dat hij bij zulke belangrijke onderwerpen niet langer aan de zijlijn kon blijven staan. Het was tijd om verantwoordelijkheid te nemen, zo zegt Tan tegenover De Telegraaf. Racisme en discriminatie komen nog altijd veel voor in het voetbal, zo geeft Tan aan. 'Ik schrok ook toen 28 van de 38 aanvoerders uit het betaalde voetbal zeiden dat daar sprake van was. En ik vind het heel pijnlijk als Ajax-keeper André Onana aangeeft dat een transfer naar een Italiaanse club niet is doorgegaan, omdat hij zwart is.'

De vraag is hoeveel er in de afgelopen decennia is veranderd, zo stelt Tan. 'Kennelijk is er nog te weinig veranderd, nadat Stanley Menzo als keeper van Lierse SK een banaan naar zich toe kreeg gegooid. En ik weet van een gekleurde speler dat zijn trainer – kortgeleden – zei dat hij zich niet hoefde te schminken voor het Sinterklaasfeest.'

Antiracisme-commissie

Tan gaat zich met de Commissie Mijnals - vernoemd naar Humphrey Mijnals, de eerste Surinaamse voetballer voor het Nederlands elftal - inzetten tegen racisme en discriminatie in het prof- en amateurvoetbal en om de voetballerij een betere afspiegeling te laten worden van de maatschappij. 'Het doel is de rechten en kansen te bevorderen en een duurzame verandering in het voetbal teweeg te brengen', zegt Tan.

De tv-presentator zag voormalig Ajax-trainer Henk ten Cate onlangs in Rondo vertellen dat hij vroeger werd geconfronteerd met misplaatste grappen over zijn huidskleur, maar dat hij daar niets over durfde te zeggen. 'Dan is er werk aan de winkel. Want hoe zit dat dan bij een amateurvoetballertje met veel minder zelfvertrouwen? Uit onderzoek van de KNVB blijkt dat 65 procent van de ondervraagde amateurvoetballers wel eens racisme heeft ervaren of gehoord en gezien.'

Tan hoopt dat spelers zich straks veilig genoeg voelen om hun mond open te trekken bij vermeend racisme of discriminatie. 'We zeggen niet dat de intentie van de "dader" altijd slecht is, want het kan ook lomp zijn. Maar dat maakt de pijn van het slachtoffer niet minder. Een van de dingen, waarover we nadenken is het aanstellen van een vertrouwenspersoon bij de voetbalbond.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PierreHeno
Humberto Tan.....he's back. En dat zullen we vanaf nu weten ook.
1 -1
Noxin
Hij heeft wel een leuke dochter.
0 0
Flipper33
Racisme of flauwe grapjes over afkomst enz zul je toch houden al dat gedoe zo erom maakt alles alleen maar erger
1 -1
Schwalbino
Als het alleen maar erger wordt omdat er meer aandacht aan wordt besteed... hoe is racisme dan ooit in de wereld gekomen?
0 -2
ram
Dit soort opmerkingen geven duidelijk weer hoe groot het probleem in Nederland is. Echt ongelooflijk dat mensen dit soort ranzige opmerkingen hun digitale bek uitkrijgen.
0 -3
Bky
Dat één persoon ongenuanceerd is en/of een domme reactie maakt betekent niet dat het probleem "heel groot" is.
1 -2
ram
Daar heb je gelijk in. Maar als we naar de gemiddelde 'mening' op deze site kijken (de ranzigheid spat van deze site af), kijken naar het feit dat we in 2020 nog altijd niet unaniem hebben besloten dat Zwarte Piet niet meer kan en kijken naar het feit dat er nog altijd enorme hoeveelheden (miljoenen, lijkt me) (on-)mensen zijn die iedere notie van racisme in Nederland ontkennen... poeh... dan kun je echt wel zeggen dat Nederland een lange weg te gaan heeft.

Maar okay... Het ging over Italie. Daar is het nog veel erger. Maar Flipper33 vind het allemaal prima. Ignorance (or worse) is bliss...
0 -2
Bky
Ja, maar Zwarte Piet is ook geen racisme (en daar gaan wij twee nooit uitkomen).
1 -1
ram
Nee, daar gaan we inderdaad ook nooit uitkomen. Echt bizar dat je dit zo ziet. Met enig verstand kan dat in 2020 gewoon niet. Maar okay, ook daar zul je het niet mee eens zijn, haha.
0 -1
PierreHeno
Antiracisten zijn net zo intolerant als racisten. Dat is in elk geval wel weer gebleken. En ze dragen beiden bij tot meer polarisering binnen de maatschappij. Racisme is vooral gebaseerd op wantrouwen tussen rassen met discriminatie als logische vervolgstap. Koppel daaraan het gegeven dat reeds het bestaan van de mensheid gebruikelijk is: de sterkere/ slimmere overheerst de ander. Racisme zit in de menselijke natuur en kun je hooguit indammen. Net als vermenging van rassen op grote schaal ook nooit zal gebeuren. Geschillen over religie is net zo iets....en vrees voor de ander wordt m.n. ook door politici 'geëxploiteerd'. Al die instanties en politici die meteen tegen BLM zijn gaan aanschurken beginnen nu in te zien dat die beweging er toch ook heel wat minder fijne ideeën op na houdt en zich steeds toleranter beginnen op te stellen. Tja...de geschiedenis heeft de neiging zich keer op keer te herhalen zonder dat we er als mensheid ook maar iets van lijken op te steken.
1 0
Hans Kraay Jr.
Ik zie zwarte piet ook totaal niet als iets racistisch.

Maar als er andere mensen zijn die dat wel zo voelen dan vond ik het prima ermee te stoppen.

Het is een kinderen feest en wat maakt het die kinderen uit hoe die Sint en Piet eruit zien.

Maar we moeten niet doorslaan en doen of Nederland een racistisch bolwerk is.
1 0
Bky
Voor mij zit er geen racistische intentie achter, maar ik kan begrijpen dat jij het racistisch vindt. Ik vind het jammer dat je denkt dat het racistisch is; maar voor mij is het simpelweg een kindervriend die door de schoorsteen gaat en daardoor een zwarte kleur heeft. Allemaal niet zo spannend imo.
3 -1
ram
Ja... en dat terwijl je heel goed weet dat zijn kleur niet komt door de schoorsteen. Dat verhaal vertel jij jezelf om het racistische verhaaltje goed te praten.

Als je iemand door een schoorsteen flikkert, heeft ie een paar vegen; geen pikzwarte huid, geen kroeshaar, geen oorbellen en een rode bek. Ook worden mensen die door een schoorsteen flikkeren niet gelijk dommig en een slaaf van een witte man.

En dan het overduidelijk racistische "Want al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed"... Kom op Bky... dat begrijp je allemaal best maar het is te confronterend voor je, schijnbaar.

En het is te makkelijk om het op de intentie te gooien. Het is 2020... Iedereen weet nu hoe het zit. Als ik, bijvoorbeeld, te dom ben om te begrijpen dat het racistisch is om "chang chong ching!!!" te roepen naar iedereen met een Aziatisch uiterlijk, en ik doe dat zonder kwade intentie, dan is dat in jouw visie dus helemaal okay. Dat kan gewoon niet. Je kunt ook zonder kwade intentie racistisch bezig zijn. En het erge aan Zwarte Piet is, dat veel mensen dat prima begrijpen maar gewoon denken: "krijg lekker de kanker, ik doe het toch".
1 -2
Jan Doedel
"Krijg lekker de kanker" Kijk dit vind ik nou totaal niet kunnen maar is in jouw ogen natuurlijk lang niet zo erg als voor zwarte Piet zijn?
0 0
Bky
Dat is het hele probleem he? Slaaf van een witte man. Je laat goed zien waar het naar toe gaat; het gaat om dat principe; het hele feest is "racistisch". Vroeg of laat moet het helemaal weg, dat laat je hier goed zien. Daar sta ik tegen op. Het is voor iedereen die er mee op gegroeid is niet racistisch bedoeld, wat voor schuldgevoel je andere mensen ook aan probeert te praten. Daarbij zeg ik het ook, ik snap dat je er aanstoot aan hebt, maar ik blijf erbij dat het voor mij nooit racistisch bedoeld is. Ik ga daarin niet van mening veranderen. Je kan anderen overtuigen en uiteindelijk met een meerderheid besluiten het toch te veranderen, daar zal ik dan in principe ook geen probleem mee hebben.

En ja, als iemand chang chong ching zegt, dan kan dat misschien niet met een racistisch motief bedoeld zijn; dan is het in mijn ogen in principe geen racisme. Je kan hem uitleggen dat andere mensen daar aanstoot aan hebben en te vragen om het niet meer te doen. Het is aan die persoon zelf om zijn gedrag daaraan aan te passen of voor jou om je conclusies daar uit te trekken, daar houdt het op, dat is hoe onze samenleving in elkaar steekt.
0 -1
ram
Even geen alinea's want ik zit op de app en die is kut. Je slaat de plank extreem mis als je denkt dat het hele Sinterklaas feest helemaal weg zou moeten. Dat is een waanzinnige gedachte en drogreden. Het feest moet leuk zijn voor iedereen en niet racistisch zijn. That's it. Verder hamer je erg op het belang van de intentie. Dat is deels van belang; het ligt er maar net aan. Het kan het verschil maken tussen een racist of gewoon een ongelooflijke klootzak. Daarom noem ik aanhangers van Zwarte Piet ook niet per definitie racisten maar als je dat bent, anno 2020, ben je wel een egoïstisch klootzak zonder empathie. Dat geldt net zo goed voor iemand die "Ching Chong Chang" blijft roepen.
0 -1
Bky
Maar wat als er mensen zijn die zeggen dat het feest voor hun niet leuk kan zijn want witte man die "vroeger zwarte slaven had"?
0 -1
ram
Ik hoop dat je een grapje maakt... Anders ben je een hele zieke racist natuurlijk. Dus ik ga uit van een slechte grap.
0 0
Bky
Ga er eens serieus op in, je probeert de vraag nu te ontwijken en dat snap ik wel, want dat maakt mijn hele punt.
0 -1
ram
Nee, ik reageerde er niet serieus op omdat het extreem ranzig is wat je zegt. Pure evil. En daarom dacht ik dat je een grapje maakte.

In jouw scenario zijn er mensen die het feest niet meer leuk zouden vinden als er geen witte man meer is die zwarte slaven onder de duim heeft. Dus deze mensen waarderen het feest om het feit dat er donkere mensen worden weergegeven als slaven van de witte machthebber.

Ik weet niet hoe ik daarop moet reageren. Ik weiger te geloven dat er mensen zijn die zo puur slecht zijn. Ik denk dat dat het probleem in Nederland ook niet is. Als er daadwerkelijk dat soort mensen zijn, mag je die wat mij betreft opsluiten.

Geen idee wat verder je punt is.
0 0
Bky
Nee, we begrijpen elkaar verkeerd. Ik bedoel helemaal niet wat jij nu zegt, dat zou inderdaad super wreed zijn. Het gaat mij om het volgende:

Ik bedoel dat mensen die nu vinden dat Zwarte Piet racisme is, later dan nog steeds blijven vinden dat Zwarte Piet ooit bestond en dat dit Sinterklaasfeest dus voortkomt uit dat principe (c.q. hij was ooit een witte man met zwarte slaven, dat zeg je net zelf). Dat feest is met die premissen dus inherent racistisch geweest en moet dus weg.

Op het moment dat we als Nederland, in mijn ogen, onterecht toe gaan geven dat Zwarte Piet racistisch is, dan geven we ruimte voor die premissen en is vroeg of laat het gehele feest dus weg, want mensen blijven het sinterklaasfeest herinneren aan die racistische elementen, zijn hierdoor "gekwetst" en dat haal je er dus nooit uit.

Bovenstaande is volledig in lijn met de cancel culture van de huidige tijd. Iemand heeft ooit wat racistisch gezegd, dat kan zelfs in 2010 zijn, het maakt niet uit wat hij nu zegt, wat hij er van vindt of wat hij doet; die persoon moet kapot. Dit is al vele malen voorgekomen. Of bij beelden van mensen die naast veel goede dingen (Sinterklaas is een kindervriend), ook slechte dingen gedaan hebben (maar het was een witte man die ooit zwarte slaven had); dus het moet weg. Het is vrij eenvoudig te beredeneren dat het sinterklaasfeest ook die kant op gaat.
0 0
ram
Ah! Haha, je... dan begreep ik je inderdaad flink verkeerd.

Maar trust me! Jouw angst is echt TOTAAL ongegrond! Daar hoef je echt niet bang voor te zijn. Daar durf ik m'n pik voor in het vuur te steken.

Zelfs de meest felle anti-zwarte piet persoon heeft niets tegen het Sinterklaasfeest. Iedereen vind het leuk en viert het. Zelfs Sylvana zou het vieren als de pieten blauw en groen zijn, daar ben ik van overtuigd.

Stel dat een stel ouders een snelheidsdrempel wil in hun straat om de veiligheid voor hun kinderen te vergroten. Daarvoor kloppen ze aan bij de gemeente. Jij bent dan, in deze vergelijking, de gemeente die zegt: "Nee, jullie krijgen geen drempel want daarna gaan jullie vast eisen dat er in Nederland nergens, ooit, nog een auto mag rijden".
Het is een totaal 'foute' en overdreven angst. Trust me!
0 0
Bky
Ja oke, als je zegt dat je je pik er voor in het vuur steekt geloof ik je wel haha.

Al wil ik je er dan wel vragen dat wij er dan samen voor waken, het BLM protest wordt namelijk gekaapt door cultuurmarxisten die niet stoppen voordat alles kapot is, daar komt die "angst" vandaan. Zoals ik ook al zei, als de meerderheid Zwarte Piet wil afschaffen heb ik daar geen probleem mee en ik snap ook waarom mensen er aanstoot aan hebben.

In ieder geval bedankt voor de enerverende respectvolle discussie. Tot de volgende keer :).
0 0
ram
Eens wat betreft BLM; al gaat het dan wel om een aantal Amerikaanse kopstukken. De meeste 'volgers' zijn vreedzaam en willen gewoon een betere wereld zonder racisme.

En eens! Goed weekend!
0 0
7172AFCA7395
Als Onana blijft is dat een probleem minder voor de technische staf.
0 0
Marcao
Tan, wat ben je toch een jankend sneeuwvlokje. Ik had je hoog zitten, maar surf vooral gezellig mee op de BLM-golf. Enjoy.
1 0
Kingoffdatoilet
Ik denk dat Onana maar naar een ploeg wil in Italië en dat is Juventus. Daar zit alleen al een heel erg goede keeper.

Italië is verder een land waar Onana voor het voetbal niet heen hoeft. Die competitie is toch te matig voor hem
0 0
wietikvuul
Je kan het ook discrimatie noemen dat twee gekleurde mensenin deze commissie zitten. Waar zijn de roodharigen, de mensen met sproeten, met een grote neus, de kleine mensen, de mensen van het platteland, de chinezen en japanners, verschillende religies en ga zo maar door.... Dat wordt nogal wat voor zo'n commissie om racisme en discriminatie aan te pakken, want dit alles geldt zeker niet alleen voor de donkere mensen.

De hele wereld zit helaas verdeeld in hokjes in elkaar......
6 -4
AFCAMM
Wie houdt roodharigen tegen om een commissie op te richten tegen het pesten van roodharigen? Doe het dan gewoon.
0 -1
ram
Tsja... Ik zou sowieso niet naar Italië willen als ik hem was. Maar een donkere speler moet daar natuurlijk sowieso niet naartoe willen. Vreselijk.
2 -4
Liam
Je bent sowieso gek als je als zwarte voetballer in Italië gaat spelen. Dat moet je niet eens willen. Dat racisme is daar te gek voor woorden.

Ik was vorig jaar in Calabrië en maakte contact met een zwarte jongen die daar op een terras oberde. Hij was als de dood voor de Italianen daar, mede ook omdat hij ook nog eens Homosexueel was.
Echt triest.
7 -1
JanBiesbos
Geen geld en steun naar Italië als daar racisten wonen!
0 -4
Adam24
Ik vraag me echt af waarom iedereen zo op zijn pik is getrapt wanneer het over racisme gaat? Tan geeft (terecht) aan dat er ook in de voetbalwereld nogal wat werk aan de winkel is. Als je daadwerkelijk denkt dat het in het Nederlandse voetbal geen rol speelt, kijk nog even de samenvatting van FC Den Bosch - Excelsior.
5 -7
Bky
Nee, Den Bosch liet zien dat we juist heel ver zijn als maatschappij; er was een hele scherpe reactie op een stel idioten, de maatschappij was 2 weken in rep en roer. Ja, het was racisme; nee, in Nederland hebben we geen racismeprobleem, de maatschappij heeft dat juist laten zien door als één te reageren op die gebeurtenis.
7 -3
4xEC1
Jij bent echt de grootste grappenmaker hier hoor. Als ik de toon van al jouw berichten op dit onderwerp lees kan het niet anders zijn dat jij juist níét één van de mensen was in de maatschappij die "als één" heeft 'gereageerd' op die gebeurtenis, in ieder geval niet op een positieve manier. Net of het je wat boeide. En dan zeggen dat er geen racismeprobleen is.
1 -6
Bky
Huilen. Belachelijke reactie trouwens. "De toon staat me niet aan, dus jij bent racist". Boehoe. Ga lekker naar je SJW hoekje. Doei.
6 -1
4xEC1
Haha, zo'n kinderachtige reactie zegt meer over jou, inhoudelijk zeer sterk hoor, petje af. Je laat je wel heel erg snel kennen moet ik zeggen. Nergens heb ik jou racist genoemd hoor, dat zijn je eigen woorden.
1 -3
Bky
Ik heb mij heel velen malen sterk uitgesproken tegen racisme, maar ik ga wel gewoon het debat aan als ik denk dat iets niet klopt wat er gezegd wordt.

Daarbij is het natuurlijk belachelijk dat jij net doet alsof je mij geen racist noemt, je zegt namelijk letterlijk; "kan het niet anders zijn dat jij juist níét één van de mensen was in de maatschappij die "als één" heeft 'gereageerd' op die gebeurtenis". Daar draai je er niet om heen hoor, niet zo hypocriet doen nu.
4 -1
4xEC1
Weet jij wel wat een racist letterlijk betekent? Iemand die zijn/haar ras superieur vindt t.o.v. andere rassen. Dat is nogal wat, een heel zwaar woord wat ook in de media te makkelijk gebruikt wordt. Je hoeft geen racist te zijn als je discrimineert en/of vooroordelen hebt, vaak is het onwetendheid; onbekend maakt onbemind. Nogmaals: ik heb jou geen racist genoemd. Ik zou het wel vreemd vinden, gezien de toon van jou berichten dat je je hebt ingezet tegen discriminatie in de Bosch, zie het gewoon even niet voor me.
2 0
Bky
Mijn reactie letterlijk een van de topics van den Bosch was:

Bky, wo 20 november 2019 om 19:26
Kap nou eens met die "voor de show" acties. Er Is maar een actie die hier tegen helpt, die racisten in dat vak van Den Bosch oppakken en opsluiten. Klaar.
3 -1
Adam24
Bedoel je met als 'één te reageren' de trainer die na afloop Moreira een aanstellerig mannetje noemde? Of bedoel je dan het bestuur dat gelijk riep dat hem om kraaiengeluiden ging? Of bedoel je dat Den Bosch voor het niet hebben van zwarte cijfers direct drie punten in mindering kreeg terwijl ze voor het racisme in hun publiek twee wedstrijden met iets minder publiek moesten spelen?
1 -1
Bky
Nee, het ging om de maatschappelijke reactie. 2 weken lang was de hele maatschappij terecht in rep en roer, letterlijk iedereen heeft zich er over uitgesproken, dat je één club hebt waarbij er een aantal rotte appels zitten of dat er een verkeerde reactie komt vanuit die club betekent niet dat heel Nederland een of ander racistisch land is, dat klopt gewoon niet.

Daarbij is den Bosch, geheel terecht, terug moeten komen op dat belachelijke statement en hebben ze inderdaad een straf gekregen. Gezien de situatie is dat prima.

Daarbij is het natuurlijk appels en peren. Punten in mindering brengen omdat het bestuur, dus daadwerkelijk intern bij de club, de zaken niet op orde zijn staat gewoon vastgelegd. Racisme van de tribune is een maatschappelijker betrekking en dan hoort niet direct de club voor gestraft te worden, dat zou ook heel raar zijn; dan maak je een club verantwoordelijk voor de daden waar ze in principe heel weinig controle over uit kunnen voeren op het moment dat het voor het eerst gebeurt.
1 0
AFCAMM
Het is confronterend.
1 -1
Schwalbino
Alleen de mensen die - bewust of onbewust - het gevoel hebben dat zij worden aangesproken, reageren zo.
2 -2
Sanalologo
Zitten hier ook een hoop racisten hoor. Lees nog eens de reacties terug onder het bericht dat Promes buiten op een pleintje aan het voetballen was tijdens de corona tijd.
3 -3
Bky
Welke "racistische comments" waren er in dat bericht? Ik zie namelijk in de twee topics die ik gelezen heb nergens iets racistisch staan.

Stop met kritiek op de persoon direct als racisme te zien, juist door deze belachelijke reacties als die van jou hou je onterecht het beeld in stand dat Nederland "zogenaamd" een racistisch land is.
2 -1
Sanalologo
Allemaal racistische comments over mensen uit de bijlmer. Misschien is het wel verwijderd. Volgens mij deed jij daar ook aan mee.
1 -4
Bky
Sneue reactie.
2 -1
Aspers73
Staan afgelopen dagen meer en meer stukjes in de kranten van Aziaten die worden uitgescholden door immigranten in NL, meisjes die niet meer de straat op durven omdat ze constant worden lastig gevallen door mensen met immigratie achtergrond. Ook aan die kant is er erg veel nog te doen!
6 -1
4xEC1
De reden van mijn reactie hieronder is omdat jij meteen met een tegen reactie komt op dit bericht, alsof iemand met een andere achtergrond automatisch de voorbeelden wat je noemt wèl goedkeurt. Voorbeelden wat vol staat met generalisatie van jouw kant, want wat wil je nou mee zeggen? Dat elke immigrant automatisch meisjes lastig valt of Aziaten uitscheldt? Dat mensen met een andere achtergrond iets willen doen aan racisme/discriminatie betekent toch niet dat alle blanken/witte mensen worden beticht van racist te zijn??
0 0
Bky
Nee, dat er binnen bepaalde groepen dus statistisch gezien binnen die populatie onevenredig veel overlast/problemen is/zijn op bepaalde vlakken en dat je daar best iets van mag vinden. Disproportie is geen generalisatie.

Net als jouw terechte comment hieronder over kinderverkrachters; over het algemeen blank, disproportioneel in mijn ogen en mag je best aandacht voor hebben, echter generaliseer je daar niet mee dat elke blanke een kinderverkrachter is. Weer een mooi voorbeeld dat je dus prima problemen binnen een populatie aan kan wijzen zonder dat je de gehele populatie generaliseert.
3 0
4xEC1
Ik geef jouw een plus voor je reactie, ben ik het helemaal mee eens. Zo kan het gelukkig ook.
0 0
jo1
Ik vraag me toch af waarom op opsporing verzocht alleen allochtonen opstaan. Beste racistisch als de autochtonen er niet in voor komen
1 -2
AFCAMM
Ik vraag me af waarom je begeleiding je naar Opsporing Verzocht laat kijken.
0 0
4xEC1
Ik kan heel makkelijk antwoorden hierop op een vooroordelende manier en aan jou vragen waarom bijna alle kinderverkrachters die in Nederland op het nieuws komen blank zijn, maar dat doe ik niet. Want ik weet wél dat het niks met afkomst te maken heeft.
0 0
4xEC1
Er zijn veel mensen hier die zich constant aangevallen/aangesproken voelen bij elk stukje over racisme/discriminative, en de acties die daartegen worden genomen. Waarom zou dat zijn vraag ik me af. Ben je dan zelf iemand met vooroordelen als je je altijd aangevallen voelt? Het is toch gewoon een goede zaak dat er iets wordt geprobeerd te doen tegen discriminatie, of zie ik het verkeerd?? En ik merk ook dat er een grote misvatting ontstaat dat als iemand met een andere achtergrond iets flikt wat niet kan, dat ieder ander met een andere achtergrond dat maar goedkeurt, puur op afkomst. Slaat helemaal nergens op. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden, ongeacht afkomst of kleur.
1 0
Bky
Ja, het is een goede zaak dat er aandacht aan besteed wordt.

Nee, het is geen goede zaak dat er een hele ideologie achter zit, een cancel culture uit voort komt, wij versus zij cultuur ontstaat en dat er gedaan wordt alsof Nederland een racistisch land is
2 0
4xEC1
Maar mensen die tegen racisme strijden willen toch alleen maar geen racisme? That's all! Ik proef juist dat veel mensen zich aangevallen/aangesproken voelen over dit onderwerp en zich in de verdediging plaatsen, waarom? Dán krijg je juist die wij vs zij cultuur. En Nederland wordt niet gezien als racistisch land hoor, zeker niet. Niet door mij in ieder geval, in mijn omgeving ook niet. Betekent niet dat er geen racistische/ vooroordelende mensen in wonen.
0 0
AFCAMM
Het lijkt alsof er meer aversie is tegen het het praten over racisme, dan racisme zelf.

Ik snap het ook echt niet.
0 0
Adam24
Ik lees zo iets echt vol ongeloof. Dus omdat er racisme onder immigranten is moeten we vooral niets aan racisme willen doen? Onder het mom van "zij" doen ook iets fout? Wat wil je nou met zo een post? Er is toch niemand in Nederland die zegt dat mensen met (of zonder) een immigratie achtergrond het vrij staat om meisjes lastig te vallen of andere mensen racistisch te bejegenen?
2 -4
Santiago
Welk deel van 'ook aan die kant is er nog erg veel te doen' begrijp je niet? Dat insinueert duidelijk dat Aspers73 vindt dat er problemen aan beide kanten zijn die beide moeten worden opgelost.

Ik kan nergens uit zijn post afleiden dat hij daarom niks aan racisme wil doen of één van de kanten goed probeert te praten.
4 -1
Adam24
Welke deel ik niet begrijp is: welke andere kant?
0 -3
Santiago
Racisme gaat alle kanten op en iedereen kan ermee te maken krijgen. Ik kan mensen die tegen alle vormen van racisme vechten alleen maar waarderen. Focusen op één kant van het probleem (lees: blank op zwart) zal het algemene probleem nooit oplossen.

Maar vele zullen die paragraaf lezen als 'racisme tegen zwarten is niet belangrijk' ook al staat het er totaal niet. Ze schieten dan in verdediging modus zodra je een gelijkaardig probleem aankaart. Zeer jammer.
0 -1
4xEC1
Je laatste zin: Dit is nou juist het punt wat ik eerder wilde aangeven. " 'ze' schieten dan meteen in verdediging als je een gelijkwaardig probleem aankaart". Zie je nou niet dat Aspers73 met zijn reactie om 10.10 juist dát doet waarmee jij nu "ze" beschuldigd? Jij dus ook? Want altijd als er racisme aangekaard wordt komt er een sfeer van: "jullie moeten je mond houden en niet zeuren want "jullie" doen het ook. M.a.w.: in de verdedigings modus schieten. Zeer jammer.
0 0
Santiago
Maar die sfeer vind ik helemaal niet terug in Aspers73 zijn post. Nergens geeft hij aan dat mensen hun mond moeten houden.

Ik lees nu ook pas jouw andere posts en ook daar maak je veel rare aannames.

"alsof iemand met een andere achtergrond automatisch de voorbeelden wat je noemt wèl goedkeurt"

"Het is toch gewoon een goede zaak dat er iets wordt geprobeerd te doen tegen discriminatie, of zie ik het verkeerd??"

"Dat elke immigrant automatisch meisjes lastig valt of Aziaten uitscheldt?"

Waar lees jij al die dingen in zijn post?
0 0
4xEC1
En jij neemt mijn antwoorden veel te letterlijk; Hij geeft idd niet aan dat mensen hun mond moeten houden maar ik vraag me af waarom hij die voorbeelden noemt? Als je tegen racisme/discriminatie bent kun je toch gewoon beamen dat de acties daartegen goed zijn i.p.v. voorbeelden te gaan noemen waarbij immigranten in de fout gaan? Net zo verkeerd natuurlijk. Of denkt hij dat hij immigranten er even aan moet herinneren dat discriminatie van autochtonen (en Chinezen noemt hij) ook niet moet kunnen?
0 0
Santiago
Dat dacht ik al en dat was dus precies wat ik bedoelde.

Hoe ik het interpreteer is dat hij gewoon een gelijkaardig probleem aanhaalt dat evenveel aandacht verdient. En terecht. Dat hij daarmee afbreuk probeert te doen aan bepaalde acties is gewoon een aanname die nergens op is gebaseerd.

Ik heb inderdaad wel eens in een ver verleden gehoord van "tussen de regels doorlezen." Dat is als ik het goed heb nog iets anders dan een verhaal verzinnen dat in lijn ligt met je gevoelens. Volgens mij noemen ze dat eerder confirmation bias.
0 0
4xEC1
Sorry hoor, als er iemand met een blanke huid wordt gediscrimineerd zal ik de laatste zijn die dan meteen met voorbeelden ga komen dat het ook veel andersom gebeurd. Want het is gewoon verkeerd, period. Aspers 73 vind daarentegen wèl dat hij met zulke voorbeelden moet komen.
0 0
Santiago
"Want het is gewoon verkeerd, period." Daar zijn we het met elkaar eens. Het zal mooi zijn als we een wereld zouden hebben waar niemand behandeld wordt puur op basis van zoiets irrelevant als huidskleur.

Ik mag hopen dat mensen die wens met me delen en dus vind ik ook dat het in een maatschappelijk debat moet kunnen om te focussen op alle kanten van het probleem. Sterker nog ik vind het heel belangrijk. Ik zie zoiets niet als een poging om afbreuk te doen aan één kant van het probleem.
0 0
4xEC1
Helemaal mee eens Santiago. Zou mooi zijn zo'n wereld.
0 0
4xEC1
Heb jij wel eens gehoord van: "tussen de regels doorlezen"?
Wat probeert Aspers73 volgens jou dan wèl duidelijk te maken met zijn voorbeelden?
0 0
Weswess
Dat racisme en discriminatie vele maler groter is dan alleen blank/wit tegen zwart.
Door de beweging BLM (wat nu de vorm heeft van een soort Ice Bucket Challenge/hype) is daar nagenoeg weinig tot geen aandacht voor.
1 -2
AFCAMM
Dat is in zekere zin absoluut waar en daar moet ook iets tegen gedaan worden, maar ik vond het -de allereerste keer dat ik het las- ook een beetje overkomen als ‘whataboutism’.
Al denk ik nu niet dat het zo bedoeld was.
0 0
Bky
Tijd om de sponsoren van Italie op te bellen dus, te beginnen met de ECB.

#CancelItaly.
3 -1
Hans Kraay Jr.
Heeft iemand Arie al ingelicht?
1 -1
mgtow
Italië cancellen doe je door meer integere belastingambtenaren aan te nemen. Maar dat mag je niet zeggen.
1 0
NotForSale
Blijft hij toch lekker hier, wij waarderen hem ten minste wel
2 0
Indy
Hebben de Italiaanse clubs dit tegen Onana gezegd ("we willen je niet want je bent zwart") of heeft Onana het VERMOEDEN dat racisme de reden is waarom Italiaanse clubs hem geen contract aanbieden?
1 0
Hans Kraay Jr.
Nee er is volgens mij door een bestuurder van een Italiaanse club gezegd dat Onana met een transfer naar die club rekening moest houden met protest van eigen aanhang ivm zijn huidskleur.

Toen heeft Onana zelf aangegeven daar niet te willen voetballen.
7 0
dumperPattiruhu
Ik heb het vermoeden dat het dan om Lazio Roma zou gaan. De harde kern staat bekend om hun fascistische gedachtegoed.
0 0
AjaciedRK
Dus we gaan het racisme probleem van Italie hier oplossen met Humberto Tan?
5 0
Dazoo
Ik denk dat je iets beter moet lezen wat er in dit bericht staat....
1 0
AjaciedRK
Dat Onana niet naar Italië kan ligt aan de Italiaanse cultuur en staat van racisme. Hier (en op genoeg andere plekken in de wereld) krijgt hij blijkbaar wel de kansen om te voetballen en belangrijk te zijn.

Vind dit een heel slecht voorbeeld van het racismeprobleem in Nederland. Net als de banaan naar Menzo in Belgie.

In Rusland gebeuren ook veel extremere dingen op het gebied van racisme, dat wil toch niet zeggen dat het hier net zo erg is?
1 0
AFCAMM
Dat wil toch niet zeggen dat het niet schrijnend is dat Onana daar als voetballer niet naartoe wil?

Dit wordt toch helemaal niet gebruikt als voorbeeld van racisme in Nederland? Het is een voorbeeld van racisme in voetbal.

En daarnaast komt het in Nederland ook voor.
2 -1
AjaciedRK
Het is zeker schrijnend. Dat ben ik volledig met je eens.

Maar een commissie Mijnals gaat dit niet oplossen. Hij had beter concrete voorbeelden waar we wél iets aan kunnen doen zoals Ahmad Mendes Moreira kunnen noemen, dat spreekt in Nederland tot de verbeelding.
1 0
AFCAMM
Dat ben ik op zich met je eens. Ik denk dat hij Onana als voorbeeld gebruikt omdat het een aansprekende naam is, maar het is -als je het over racisme in Nederland wilt hebben- natuurlijk niet het beste voorbeeld.
0 0
VoorOnzePloeg
Waar in Italie moet hij heen dan? Juventus heeft al een wereldkeeper, en de andere clubs liggen onder Onana’s niveau
0 -1
AFCAPolarBear
Jij vind Szczęsny een wereldkeeper?
1 0