Mossou: 'Bij volgende pandemie eerst nadenken, dan pas roepen'

BartVeenstra, 30-05-2020 om 11:30, 5216 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Columnist Sjoerd Mossou van het Algemeen Dagblad hoopt dat er bij een eventueel volgende pandemie wat langer wordt nagedacht in plaats van dat men al snel dingen gaat roepen. In Nederland wordt pas over drie maanden weer gevoetbald, terwijl in andere landen de bal al rolt of snel zal gaan rollen.

Mossou haalt aan dat we begin april eigenlijk nog niets wisten over de gevolgen van de coronacrisis. 'Toch gebeurde er juist in de voetbalwereld iets merkwaardigs. Begin april al riep Ajax-directeur Marc Overmars in De Telegraaf dat de competitie definitief moest worden stopgezet. Daarna volgden clubs als PSV, AZ, PEC en ADO met een vergelijkbaar standpunt (toevallig bijna allemaal clubs die, net als Ajax, in de resterende wedstrijden meer te verliezen hadden dan te winnen).'

Het voetbal in Nederland moest gestopt worden. Mossou vindt het in het licht van alle ic-opnames en sterfgevallen best begrijpelijk. Niemand zat op dat moment te wachten op voetbal. 'Maar de emotie leidde óók tot een kwaadaardig soort jij-bak', vervolgt de columnist. 'Er werd een leugenachtige tegenstelling gecreëerd. Mensen die de boel nog even wilden aankijken - de KNVB, maar ook veel clubs - werden in de hoek gedrukt, ook door de nogal publiciteitsbeluste burgemeester van Eindhoven. "Even afwachten wat er kan" werd synoniem gemaakt voor "ten koste van alles willen doorvoetballen".'

Mossou zag dat de voetbalwereld zich op die manier voor schut zette. 'En het gooide zo gretig zijn eigen glazen in, dat premier Rutte en het RIVM de boel inderdaad tot 1 september dichtgooiden, zelfs zonder publiek', aldus Mossou, die het aan de virologen laat of dat een terechte beslissing is geweest. 'Maar een verdiend loon is het hoe dan ook. De vermoedelijk enige branche ter wereld die zélf smeekte de boel op slot te gooien, kreeg precies wat hij vroeg.'

In ander landen wordt inmiddels weer gevoetbald of gaat er snel weer gevoetbald worden, terwijl er in Nederland ook al versoepelingen gaande zijn. 'Alleen het Nederlandse profvoetbal zit nog dik drie maanden (!) volledig op slot', schrijft Mossou, die benadrukt dat het vroegtijdig beëindigen van het seizoen ook voor veel narigheid heeft geleid. 'Het is maar een idee hoor, maar misschien bij de volgende pandemie eerst even nadenken, samen optrekken, kalm de scenario's uitwerken. Dan pas roepen en gillen.'

Denk jij dat Schreuders Hoffenheim na 10 minuten op voorsprong staat in Mainz? Zet in en krijg 7 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Van Reenen
Zonder het artikel te lezen toch commentaar? Dat kan als je weet dat het van leeghoofd Mossou komt die alleen maar voor het AD kan schrijven en alleen aan zijn eigen job denkt. De rest interesseert hem geen reet, zelfs zijn familie niet, vermoed ik. Als hij maar inkomsten heeft.
WALCHELIJK.
1 0
PierreHeno
Ook Mossau is exemplarisch voor het zeer bedenkelijke niveau van de sportcolumnisten en spertverslaggevers in Nederland. Wie Hrnry Schut en Hugo Borst op zondagmiddag 99.9% flauwekul hoort uitkramen voelt al aankomen dat we hoogstwaarschijnlijk eerder van het sars-cov-2 virus af zijn dan van die twee zeikerdjes.
1 0
Freddy Al
Mossou moet niet zeuren, de beslissing om er mee te kappen was volledig terecht ,ook achteraf bezien.
Men probeert het ongelijk van destijds nu recht te buigen maar dat gaat niet lukken.
Overmars heeft de competitie helemaal niet gestopt maar gaf volkomen terecht zijn mening.
De Kieften, van Gaals,Youri Mulders.Sjoerd Mossou's, Pierre van Hooydonks zaten volkomen verkeerd en daar gaat niets van af,niets.
Dat ze achteraf alsnog een beetje gelijk willen hebben toont alleen aan dat ze het gewoon echt niet snappen, maakt niet uit ;jullie zaten fout !
1 0
Raoul14
Alsof Mr Mossou het allemaal van tevoren wist pfff
1 0
fanforeffer
Marc pleitte voor einde competitie ! Niet voor alles plat leggen tot 1 september.
1 0
Ajaxvooraltijd
Ik vind die maatregelen en dat anderhalve meter maatschappij echt gelul. De enige die vatbaar zijn zijn of zwakkere of ouderen (ook zwakkeren) Daar hou je als met gezond verstand dan gewoon even rekening mee. Maar om de hele wereld ervoor te veranderen... De baten wegen niet op tegen de schade die deze maatregelen aanrichten, nog los van het feit dat veel van die maatregelen niets helpen en achterhaald zijn. Wat wel gebeurd is dat iedereen als schapen naar het slachthuis toe lopen als je ziet wat er allemaal onder het mom van corona aan vrijheden van ons wordt afgepakt.
1 -6
Freddy Al
Dan begrijp je er niet veel van; als het allemaal zo simpel zou zijn als jij het nu voorstelt dan hadden we niet wereldwijd overal dezelfde maatregelen gezien.

Er worden geen vrijheden afgepakt, een aantal maatregelen die ons beperken waren en zijn domweg nodig.
Niet te veel naar die Q anon en cabal sprookjes luisteren dat zijn kwaadaardige fabels voor de dommen.
0 0
fanforeffer
Ik vind Judith Bos, en nog veel andere gezonde sportieve mensen,waar onder ikzelf ,geen zwakkeren. Maar zij kregen kregen wel corona !
0 0
Babayaka
En hoe voel je je nu?
Als ik het moet geloven kan je geen 2 meter meer lopen, slaap je met zuurstofflessen
En heb je nog een hele reeks aan andere klachten.
0 -2
PierreHeno
Jij klinkt anders ook niet bepaald fris. Iets minder de leuning grijpen in het leven ....na het afkickproces ga je alles meteen weer wat helderder zien en blijkt dat monster in je kamer waar je altijd zo bang voor was gewoon maar een stoel te zijn en ziet je leven er meteen weer stukken beter uit.
0 0
Marcao
Die kut havenslaaf moet verdient geen podium AS. DIe schijtbak gaat nu bijdehand doen. Na eerst als eerste in paniek te zijn geraakt, gaat hij nu een beetje wijs doen. Fok die kakkerlak.
3 -3
Bennyben
Mensen als mossou blijken nog steeds niet te beseffen dat we in een 1,5 meter samenleving wonen. Wat voor signaal geef je naar de gewone burger als voetballers op elkaars lip voetballen en burgers er alles aan moeten doen om die 1,5 meter te waarborgen. Dan krijg je een mentaliteit van als de voetballers dat mogen waarom zou ik het dan niet doen.
4 -1
diamanti
Laten we hopen dat dit niet zo is. Dan blijft er weinig over van onze samenleving en economie. Als die voetballers allemaal getest worden is dat toch gewoon prima. Je kijkt op toch ook gewoon tv?
0 0
Deepblue
Een structurele 1,5m maatschappij is een achterhaald concept dat spoedig de prullenbak in gaat
1 -4
Frederiksperwer
Vind het best een goede columnist, maar dit is van een treurig niveau.
1 -2
Web
De voetbal competitie is sinds de oorlog een keer stilgelegd, door een pandemie
Niemand wist hoe het zou lopen, hebben wij IC bedden genoeg?
Wat een vreselijke achterbakse mensen zijn er toch, die ACHTERAF alles beter weten
Zo vermoeiend dit
6 -2
Ajaxadept
Tjonge jonge zelfs die Mossou krijgt zijn krantenstukjes niet meer gelezen en komt weer met achterhaalde uitspraken om weer ff aandacht te genereren! Geld Mossou, geld was de enige reden dat in de ons omringende landen weer MOEST worden gevoelbalt!
4 -1
Stibba020
Ze doen allemaal net of het zeker was dat Ajax het wel even had laten liggen. Had het nog wel is willen zien.
2 0
Noxin
Lekker makkelijk, achteraf lullen. Topjournalistiek.
4 -1
chloorbestendig
Sjoerd, heb je nog meer gevonden in de kont van die koe? Lul.
5 -2
cantharel
Prachtig toch Sjoerd als iemand als Marc Overmars zoveel macht heeft en de baas van Nederland bent.Hij is bij Ajax precies op zijn plaats want Ajax is ook de baas in Nederland.Moeilijk om toe te geven maar het is niet anders Sjoerd.
0 0
CDS
Nu is de situatie zo dat misschien snel weer getraind kan worden in teamverband. Minimaal 3-4 weken voorbereiding en je zit op eind juni. Eind juni lopen veel contracten af, dus daarna spelen is enorme competitievervalsing. Daar gaat iedereen heel makkelijk aan voorbij.
0 0
noppenkoning
Achteraf is het mooi wonen!
4 -1
Mark03
Wat mensen zoals Sjoerd vergeten is dat er volgend seizoen ook gewoon voetbal is.

Hoe wil je dat praktisch gaan doen dan? Dit seizoen afmaken in juni en juli, om vervolgens in augustus het nieuwe seizoen te starten? Er is namelijk ook nog een EK volgende zomer en dan heb ik het nog niet eens over de voorrondes voor de Europese clubtoernooien. Uiteindelijk wordt er dan 1,5 jaar non-stop gevoetbald.

Je kan de klok er op gelijk zetten dat Sjoerd dan over jaar een column schrijft over de idioot volle voetbalagenda.
3 0
RusselWestbrook
Het wordt nog veel beter. Na dat EK begint het volgende seizoen met een WK in januari.
1 0
Raydo
Dit dus, gewoon roofbouw op de spelers, en voor wat?
1 0
Jariiii
Achteraf kijk je de koe heerlijk in de kont, hè, Sjoerd?
8 -2
Deepblue
Neemt niet weg dat je achteraf iets kunt leren.
2 -1
Jariiii
Ik zou niet weten wat je hiervan moet leren. Dit is zo'n unieke, onvoorziene situatie. Daar bestaat ook niet één juiste oplossing voor. Elke beslissing kent haken en ogen. Het besluit dat werd genomen was zeer goed te begrijpen en waarschijnlijk ook het verstandigst, het veiligst.
4 -2
Deepblue
Dat je niet te snel beslissingen moet maken in unieke situaties. Kijk eerst eens aan wat kan en welke risico's er zijn. Nu blijken ze mee te vallen.
0 -1
Jariiii
Zelfs dat is nog niet gezegd. Niemand kan voorspellen hoe het op de langere tijd zal gaan. IK zeg niet dat de genomen beslissing per definitie de beste is, ik zeg wel dat die beslissing prima te verdedigen is en dat het niet fair is er met terugwerkende kracht kritiek op te hebben.
0 0
TontoKarnaggel
Tsja, volgens het AD is Ajax zo'n beetje schuldig aan van alles en nog meer. Om die schuld aan de gehele nederlandse samenleving goed duidelijk te maken hebben ze een heel peleton columnisten in dienst. Mossou, borst, van hanegem, allemaal hebben ze er een dagtaak aan om te benadrukken hoe erg het allemaal wel niet is bij ons. De golf van kritiek die er de komende tijd weer over Overmars/Ajax uitgestort gaat worden vanuit rotterdam is dan ook net zo voorspelbaar als een feyenoordpenalty in de kuip.
8 -1
Redrum
Helemaal waar. Het is allemaal zo voorspelbaar. Het AD dat Ajax afzeikt en Feyenoord dat een penalty krijgt in de eigen graftombe. Je weet dat het sowieso spoedig gaat gebeuren en meestal is het nergens op gebaseerd.
2 0
AFCAMM
Zullen we eerst maar afwachten hoe het in die andere landen gaat?
In het ergste geval (voor ons) zitten we onnodig iets langer zonder voetbal. Dat weegt niet op tegen de risico’s.
2 -2
Deepblue
Loos argument als je niet vertelt welke risico's er voor wie dan volgens jou zijn.
1 -3
AFCAMM
Loze opmerking. De risico’s zijn ook duidelijk als ik ze niet benoem. Of heb je de afgelopen maanden geslapen?
1 -1
Deepblue
Of bedoel je dat de risico's van besmetting buitenshuis zeer gering zijn?
0 0
Deepblue
Dat die zeer gering zijn voor mensen onder de 70 bedoel je?
0 0
Freddy Al
Ja ook en dat de risico's voor samenscholingen in kroegen en besloten ruimtes leiden tot problemen, zie wat er in Duitsland gebeurde na een besloten feestje.
Het gebruik van alcohol zal ook niet helpen om scherp te blijven dus tel uit je winst.
0 0
Mark10
Laat hij zich nou gewoon bezig houden, op het voetbal niveau van zijn ploeg
Jeka 4. Hard roepen enige wat hij doet.
Moest gelijk weer aan zijn artikel denken:
https://www.bndestem.nl/rivierenland/duel-jeka-afgelast-vanwege-corona-gorinchemse-tegenstander-wil-geen-risico-lopen~aabcd872/?referrer=https://www.google.com/
0 0
Joseph
Ik denk dat de beslissing voor het niet mogen uitspelen er ook voor heeft gezorgd dat FOX het resterende bedrag betaald heeft. Dat was iets dat in de grote competities niet afgedwongen kon worden..
2 0
GdlT
Precies mijn gedachte. Hadden de zenders bij de grote competities de resterende bedragen betaald ipv met een claim te dreigen, dan waren, naar mijn idee, meer competities afgeblazen. Maar dat zullen we nooit weten.
1 0
Ajaxxxisdebeste
Sjoerdje Sjoerdje toch... ten tijde van piek Corona konden ze het aantal IC patiënten niet eens meer aan er waren geen bedden meer. Iedereen zei stop ermee wat meer dan logisch was. Lekker-makkelijk-een-koe-in-de-kont-kijken-Mossou
2 -1
Illegaal
Mossou hier is echt wel van te voren over nagedacht... deze uitspraak toont eigenlijk zijn stommigheid aan
1 -1
Oliveira
Het is nog veel erger. Je ziet duidelijk dat hij het intellect mist om een duidelijk verhaal te schrijven, de situatie te overziet en vervolgens alle informatie dat over de afgelopen maanden bij elkaar is gekomen om daar een conclusie uit te halen. Wat Sjoerd doet is gewoon puur modder gooien en schreeuwen dat hij gelijk heeft en de rest niet.
1 0
sebastiaan1900
En dan spelen voor lege tribunes. Nee, dank je. Geen sfeer. Zo wil je niet voetballen. In september kan het niet anders. Heb er vrede mee. Zo is het gegaan. Liverpool wordt zo kampioen en kan het feest niet vieren. Dat is toch niks.
2 -2
Bky
Hihi, lekker veilige uitspraken weer zo 3 maandjes verder.
3 -1
mgtow
Sjoerd weet niet waar ie het over heeft. Wat dat betreft is het jammer dat de noodtoestand niet is uitgeroepen dan had de overheid Sjoerd kunnen vorderen om z'n muil dicht te houden.
2 -2
Deepblue
Gatver, mensen de mond snoeren omdat hun mening je niet bevalt.
Die wens hoor en dat zie ik wel erg vaak de laatste tijd.
Duistere tijden..
1 -3
Redrum
Het probleem van mannetjes zoals Sjoerd is dat ze de publieke opinie zwaar beïnvloeden. Ik ben er van overtuigd dat aardig wat Nederlanders van mening zijn dat alles aan Overmars ligt. Als een paar van dit soort malloten het roepen wordt het al vrij snel voor waarheid aangezien door het simpele klootjesvolk. Logisch en realistisch nadenken is nou eenmaal niet weggelegd voor een groot deel van de bevolking. Dat is wel iets wat ik geleerd heb tijdens deze crisis.
2 -1
mgtow
Wijze les. Ik was er al eerder achtergekomen. Je zult merken dat veel puzzelstukjes nu ineens gaan passen.
0 0
Redrum
Ja ik denk dat ik het eerst gewoon niet wilde geloven, maar inmiddels kan ik mijn ogen er niet meer voor sluiten. We zijn omringd door idioten. Het heeft niet eens zo heel veel met intelligentie te maken ook. Ook mensen met een hoger IQ blijken niet in staat te zijn om logisch na te denken en laten zich totaal beïnvloeden door de (social) media.
1 -1
Deepblue
Dat zijn inderdaad de redenen voor autoritaire personen om te pleiten voor het afschaffen van vrijheid van meningsuiting.
0 -2
Redrum
Ja wat is vrijheid van meningsuiting waard als meer dan de helft van de meningsuiters geen flauw idee heeft waar ze het eigenlijk over hebben. Een democratie is leuk, maar kan ook erg gevaarlijk zijn als het merendeel van de stemmers bestaat uit totale idioten. Wat er dan gebeurd kunnen we mooi nu in Amerika zien.
2 0
Deepblue
Nog enger en idioter, iemand gaat beslissen wat er wel of niet verstandig is.
Stond je wel stil bij onze gewonnen vrijheidheden op 5 mei of is al dat bloed voor niks verspild voor jou?
Zeer verontrustend.
0 0
Oliveira
Om nog aan toe te voegen: Zoals het er nu naar uitziet is de kans dat iemand overlijdt aan Covid 50 op de 1.000.000. De kans dat je van de trap af flikkert en dan dood gaat is vele malen groter....
1 -5
RusselWestbrook
Hahaha, hou op joh. Dan zou bij het huidige aantal doden iedereen op aarde al besmet geweest zijn.
0 0
Deepblue
Dat is natuurlijk niet waar, want er is ook een aanzienlijke kans dat je het niet krijgt.
Die zal in zijn verhouding zijn meegenomen, denk ik zomaar
0 -1
chloorbestendig
Dan hoeven we ook geen trapleuningen meer te fabriceren, de kans dat je doodgaat van ouderdom is weer vele malen groter.
1 0
Oliveira
Achteraf lullen. De wereld kreeg voorgeschoteld dat Covid de dodelijkste virus zou zijn sinds de Spaanse griep van 1918. Wat nu ruim 4 maanden later toch wel heel wat genuanceerder is. Ajax speelde in op informatie die hun werd aangeleverd uit de bepalende partijen ( OM, WHO en RIVM). Als er iemand iets te verwijten valt is het niet Ajax want hun deden precies wat van elk ander bedrijf werd verwacht, maar Het OM. Hun zijn verantwoordelijk voor de beleidsbepaling, en zelf nu nog weten ze niet eens of hun maatregelen wel goed zijn gedaan.
2 -2
Deepblue
Ongeveer alles is wel geroepen over Covid, van zeer dodelijk tot mild griepje - van het wordt zeker een pandemie tot het zal hier niet komen. Om hier nu 1 argument uit te halen is selectief shoppen. Niemand wist het gewoon (en niemand weet nog hoe het zal lopen) - om dan de boel op dat moment al voor het komende halfjaar op slot te gooien is gewoon een niet te begrijpen keuze geweest. Ze hadden moeten wachten - maar ze wilden niet.
Ben het wel met je eens dat het niet aan Ajax is om dat beleid te maken, maar je maakt je het voor beleidsbepalers wel makkelijk als clubs en als sector (KNVB) niet eens een plan levert wat laat zien dat je graag wil. Ik denk dat er teveel onenigheid was om tot een plan te komen en dat Ajax en enkele andere partijen vrij snel dachten: bekijk het dan maar. KNVB had hier beter op moeten sturen maar heeft de kwaliteiten niet. Ik vind het allemaal amateuristisch en doordrenkt van gehypte emotionele chantage (mensenlevens voor geld, onverantwoordelijk, en dat soort emo-argumenten).
2 -3
MPAjax
heeft niks met ajax te maken dat ze boel dichtgooien dan moet je bij rutte en het rivm zijn

Vraag me af is hij echt zo dom???
2 -2
Redrum
Het idee dat een simpel interview van Overmars zoveel kan bewerkstelligen is gewoon krankzinnig. Zoiets heeft geen enkele invloed. De overheid, de knvb en het RIVM laten zich echt niet leiden door een paar uitspraken van Overmars in de Telegraaf. Waarom lijkt iedereen toch te denken dat dit wel het geval is? Wel heel typisch trouwens dat juist nu Overmars weer van meerdere mensen de schuld in de schoenen geschoven krijgt. Het is bijna alsof het heel onnatuurlijk aanvoelt om een andere club dan Ajax te moeten afzeiken en deze beroepsjankerds daardoor toch maar weer snel doen wat vertrouwd voelt. Wat een schrijnend niveau zeg.
8 -1