'Ga niet lopen piepen als de oplossing je niet bevalt'

BartVeenstra, 27-05-2020 om 07:30, 5151 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Sjoerd Mossou vindt het besluit van AZ om naar de UEFA te stappen - omdat het recht meent te hebben op een ticket voor de Champions League - om meerdere redenen gek, zo schrijft de journalist in zijn column in het Algemeen Dagblad. De Alkmaarders vinden dat het onderlinge resultaat moet tellen, want dat is zogezegd een 'objectievere' maatstaf, want niet elke club heeft hetzelfde programma afgewerkt.

Twee maanden geleden behoorde AZ tot de eerste clubs die de competitie acuut wilden stopzetten, kort na Ajax en PSV. 'Dat mag, maar accepteer dan ook manmoedig de gevolgen. Ga dan niet lopen piepen als de oplossing je niet bevalt', schrijft Mossou, die ook de timing van AZ gek vindt. De KNVB heeft de 'eindstand' immers weken geleden al bepaald. Inmiddels leek een solidariteitsplan onder de topclubs zowaar vorm te krijgen. 'Maar ondertussen probeerden de Alkmaarders nog even hun eigen wedstrijdje te spelen, achter de rug van vooral de KNVB en Ajax om, met een procedure zo volstrekt kansloos en zinloos, dat het hooguit kon dienen om er zakelijk wat voordeel uit te slepen.'

Mossou schrijft dat clubs die met juristen in zee gaan vaak hun gezonde verstand een beetje verliezen. 'Sport is zelden een geschikt domein voor advocaten. In sport telt ook waardigheid, sportiviteit, moraal. Dat is geen puur romantische of naïeve gedachte, het is inherent aan een spel dat je speelt binnen zijn eigen regels, in de kern met open vizier, midden in het hart van het publieke domein.'

De columnist schrijft dat het er weinig toedoet of AZ inhoudelijk een punt heeft. 'Dat er vele miljoenen op het spel staan? Nogal wiedes, je zou er misschien wel twee nieuwe stadiondaken van kunnen kopen, en van het wisselgeld een leuk linksbackje', schrijft Mossou, die een dergelijke actie van juist AZ niet had verwacht. 'Maar juist AZ, een bolwerkje van rede en fatsoen toch, had beter moeten weten, groter moeten wezen. De Alkmaarse club had zich moeten realiseren dat de reputatie van de sport, die van een individuele voetbalclub, meer waard is dan een zak met geld. Een sportief schitterend seizoen zo bevlekken, in plaats van groots je verlies te nemen. Eeuwig zonde.'

Denk jij dat Hertha BSC na exact 20 minuten op voorsprong staat in Leipzig? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Simon1
Vooral zijn laatste zin snijdt hout. Als AZ zich als een man had gedragen had iedereen AZ als de grote winnaar van dit seizoen beschouwt. Nu zijn ze de grootste huilebalken.

Zo je zie maar dat er maar één topclub is in Nederland en dat is Ajax. ^_^
0 0
ajax4perez
Rot toch op man! Ajax is nog een jaar kampioen geworden waarbij alleen Vitesse 4 punten van de 6 pakten... zijn hun dan een meer terechte kampioen?
Nee kampioen wordt je over (in dit geval) 25-26 wedstrijden.
1 0
Schip
Mossou begrijpt geen reet van de rol van juristen. Verder ben ik wel klaar met de columns van deze gozer, die werkelijk niets toevoegen aan het voetbal. Waardigheid en moraal zijn in sport even aan- of afwezig als elders. Het zijn niet de juristen die hiertoe aanzetten, het is een opportunistische oude SPORTman, Eenhoorn, die een naaistreek van jewelste probeert uit te halen.
1 -1
PierreHeno
Nou ...dan moet ik je toch echt teleurstellen want in dit soort gevallen worden ze altijd vooraf geconsulteerd of iets enige kans van slagen heeft . En juristen zijn met name goed in polariseren i.p.v. het vinden van oplossingen. Je bent er vooral heel veel geld aan kwijt en naderhand is het probleem vaak nog groter waarvoor je dan weer een duurdere advocaat nodig denkt te hebben. Niet doen dus.
1 -1
Simon1
Te vaak suits gekeken zeker? ;-) Opdrachtgever bepaald en dat is in de gevallen die jij benoemd niet de jurist.
0 0
Fairsquare
Ik snap het nog steeds niet. Doelsaldo is te subjectief omdat ze beiden een ander programma aan tegenstanders hebben gehad. Wat? Doelsaldo is niet subjectief, dat is een getal. En dat je beide een ander programma hebt gedraaid.. dat is toch ook zo als je kijkt naar het aantal behaalde punten? Dan is dat ook te subjectief.
1 -1
MankeNelis
Doelsaldo is een werkelijk getal. De punten zijn subjectief, want die vertegenwoordigen slechts winst verlies of gelijk. Je kan jezelf in het zweet lopen en met 5-5 gelijkspelen en 1 punt krijgen. Het is maar net hoe je de discussie ingaat.
Voetbal is bedacht om doelpunten te maken. Je rekent immers voor elke goal 1 punt. Wie de meeste goals maakt wint ook in de competitie en dat is logisch.
1 0
Deepblue
Ja, het is typisch amateurisme ten top. Kan het voetbal totaal niet gebruiken in deze tijden.
0 0
WZAWZDB14
Amen.
0 -1
AFCAPolarBear
Ik begin te begrijpen waarom AZ zo laat de 1e plek wil opeisen. Ajax heeft in het overleg eerlijk aangegeven wat ze binnen krijgen bij de CL. En toen dachten ze, dat willen wij ook! Ze hebben gekeken wie ze in de kwalificatie konden treffen en achtte zich kansloos om zich via die weg te plaatsen voor de CL. Dus was de enige oplossing via de 1e plek in de Eredivisie. Noem het wanhopig, geniepig, kansloos en/of onsportief
1 -1
Van Reenen
Een opbeurend artikel van Mossou kan je wel gebruiken in deze tijd en doet mij goed. Wat wij al dagen onderschrijven op AS wordt nu eindelijk in de media genoemd. Sjoerd kan natuurlijk niet achterblijven nadat Johan Derksen maandagavond al AZ blameerde door zijn uitspraak op tv. Gisterenavond even naar gekeken. Blijkt ook dat er een stijgende lijn zit in het percentage van kijkende dames naar dat programma. Niet aan mij besteed, normaal gesproken.
0 -1
fanforeffer
goed gezegd Mossou
2 -1
Marcw1972
Nou hè hè, gelukkig wordt de handelwijze van az ook aangepakt in de columns. Dat valt alweer mee.
5 -1
Boer Gijs
Ja, ze moeten wat schrijven. Hiervoor schreven soms dezelfde mensen dat AZ recht had op de miljoenen, of op de 1e plek en dat Ajax titel niet mocht krijgen op doelsaldo, vanwege onderling resultaat. Maar goed, gelukkig daalt de realiteit ook bij het AD in, dit is gewoon treurigheid ten top wat AZ doet.
0 0