'Barça is eigenlijk straatarm, Ajax is veel rijker'

BartVeenstra, 20-05-2020 om 14:05, 9491 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax is veel rijker dan FC Barcelona, Barça is straatarm. Die conclusie maakt Tom Knipping, journalist van Voetbal International, op. Via de digitale kanalen van Voetbal International licht hij toe waarom de spelers van de Catalaanse topclub veel meer salaris moeten inleveren dan bij Ajax.

'Het is een misverstand dat FC Barcelona de rijkste club ter wereld is', zegt hij. Ajax is dan ook rijker dan een club als FC Barcelona, zo stelt Knipping. 'Een speler als Daley Blind moet negentien procent inleveren. FC Barcelona-spelers moeten zeventig procent inleveren, zij hebben daar niets over te zeggen. Frenkie de Jong levert meer dan een half miljoen euro per maand in.'

Wel genereert FC Barcelona het meeste geld, zo geeft Knipping aan. 'Ze hebben de grootste omzet, maar de club heeft ook grote schulden. Ze leven op enorm grote voet. Je kunt wel een miljard euro verdienen, maar als je weer een miljard euro uitgeeft, dan heb je nog geen buffer. Barcelona is straatarm, eigenlijk.'

Op de site van Voetbal International valt ook te lezen dat FC Barcelona gebruik moet maken van kapitaalverstrekkers om transfers te kunnen financieren. 'Zo leende de club 85 miljoen euro van een fonds om Antoine Griezmann te kunnen kopen van Atlético Madrid en volgens het laatste jaarverslag was de Catalaanse grootmacht nog meer dan 150 miljoen euro schuldig aan Liverpool, Ajax, Valencia en Bordeaux.'

FC Barcelona heeft - zo bleek uit de in 2019 gepresenteerde cijfers - nog een half miljard euro aan betalingen uitstaan. Daarnaast bedraagt de nettoschuld nog tweehonderd miljoen euro. 'Minder bekend is dat FC Barcelona ondanks alle commerciële records geen robuuste financiële positie heeft gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld Ajax en Bayern München dat wél hebben gedaan.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Kuningast
Als Messi stopt gaat Barca helemaal naar de klote. Jeugdopleiding stelt niks meer voor terwijl dat juist hun kracht was. En ze hebben geen cent te makken.
1 0
gi0vanni
Hun jeugdopleiding is prima maar er veel gebruik van maken??? Zou niet weten wanneer, Barca is altijd een koopclub geweest of in ieder geval de afgelopen 25 jaar wel. Cruijff was daar veel met de jeugdopleiding bezig maar o.a. trainers als van Gaal en Rijkaard kochten heel veel in. Dat is ook de hoofdreden waarom van Gaal ruzie had met Cruijff omdat hij veel te weinig eigen jeugd gebruikten. Zoek voor de grap maar eens op hoe veel Nederlandse/spelers hij kocht toen hij daar coach werd. Ook grappig is dat toen hij enkele supertalenten ging gebruiken daar velen in Barca helemaal niet blij mee waren. Clubs met een grote omzet kunnen gewoon veel meer, dat was vroeger ook zo en als de banken omvallen hebben ze daar in de UE gewoon de burgers voor om dat terug te betalen.
0 0
Gonzalez75
Kijk daat hebben we hem en dat is waar de UEFA dus niks aan doet en niet de ballen voor heeft. Al die grote clubs uit alle grote voetbal competenties (hier en daar wat uitzonderingsgevallen) hebben verl schulden maar kunnen door allerlei schimmige constructies toch blijven investeren, kopen, flink betalen.

Dit voetbalwereldje is verrot en dient eens goed te worden opgeschoond. Wishfull thinking..
0 0
Gonzalez75
Kijk daat hebben we hem en dat is waar de UEFA dus niks aan doet en niet de ballen voor heeft. Al die grote clubs uit alle grote voetbal competenties (hier en daar wat uitzonderingsgevallen) hebben verl schulden maar kunnen door allerlei schimmige constructies toch blijven investeren, kopen, flink betalen.
0 0
Gonzalez75
Kijk daat hebben we hem en dat is waar de UEFA dus niks aan doet en niet de ballen voor heeft. Al die grote clubs uit alle grote voetbal competenties (hier en daar wat uitzonderingsgevallen) hebben verl schulden maar kunnen door allerlei schimmige constructies toch blijven investeren, kopen, flink betalen.
0 0
Ajax114
Wij moeten lekker blijven doorgroeien en hopelijk geen miskopen a la Magallan doen, dan blijven we alleen maar groeien. Ajax en Bayern zijn goede voorbeelden. Daarom heb ik laatste jaren wel sympathie voor Bayern.
1 0
Fluitje
Nou maar hopen dat ze nog voldoende geld hebben om Frenkie te betalen
0 0
MankeNelis
Daar hangt een bankgarantie aan.
0 0
ARUCAMBA
Hoe zit het dan met de controle van UEFA, fairplay of zoiets, zij laten dit zomaar gebeuren, ik neem aan dat dit niet wordt gezien als een normale bedrijfsvoering, als het werkelijk waar is dat ze nog een half miljard aan betaling hebben uitstaan
1 0
Ferd
Ze voldoen gewoon aan de Financial FairPlay regels. Zolang ze de schulden volgens afspraak afbetalen is er geen vuiltje aan de lucht.
0 0
3sterren
Meer dan een half miljoen euro per maand moeten inleveren.
Ik hoop voor Frenkie dat hij in de buurt woont van een goedkoop tapas barretje waar hij zijn maag kan vullen, want het zal hem nu toch behoorlijk veel moeite gaan kosten om de eindjes aan elkaar te knopen ...
2 0
ram
Nou... Misschien moeten wij dan maar een keer wat leuks van hen kopen. Messi voor een prikkie. Lekker man.
1 0
Ferd
liever een jonger talent dan een uitgebluste veteraan zonder wisselgeld.
0 0
OpaVerteld
Barcelona gaat door het oog van de naald momenteel,
Ze waren ook 1 van de eersten die liepen te piepen over een nieuwe situatie met lagere transfersommen, niet verwonderlijk :))
Ze zullen wel eindigen zoals de meeste "grote" clubs. In de handen van een investeringsfonds, een criminele Rus of van een sjeik met te veel geld.
Eigenlijk zijn er nog maar 3 clubs van belang die niet zijn gekocht door dit soort boeven, t.w. Bayern en Ajax.
Beide financieel gezonde clubs.
Barcelona is de derde in dit rijtje, maar er is daar geen geld meer om de doelpalen te verven.
1 0
Kingoffdatoilet
Dus Ajax kan een faillissement van Barcelona aanvragen en dan is de kans realistisch dat ze ook daadwerkelijk failliet gaan
1 0
Ferd
En dan de kans lopen dat je een groot deel van de transfersom niet ziet. Dat zou niet slim zijn. Dan kan je beter andere afspraken maken met Barcelona.
0 0
trodat4030
Dat zou kunnen mits zij niet aan hun betalingstermijnen voldoen. Ik neem aan dat Ajax en Barca een betalingsregeling hebben getroffen voor Frenkie waarbij beide clubs akkoord zijn gegaan. Pas als Barca in gebreke blijft kun je ze daarvoor ter verantwoording roepen.
0 0
OpaVerteld
Zou kunnen, maar vergis je niet hoeveel invloedrijke heren er rondom de club hangen die zeer goed in de slappe was zitten.
Blader de Panama papers er maar eens op door (zoek op Barcelona)
Dit soort mensen kunnen zich makkelijk kandidaat stellen voor het voorzitterschap, de boel overnemen en injecteren met vers kapitaal.
0 0
JariJari
Waarom zouden spelers akkoord gaan met 70% inleveren? Daar hebben ze wel degelijk wat over te zeggen. In de rechtzaal desnoods.

Als Barca het niet kan betalen hadden ze onze topspelers niet weg moeten lokken met salarissen die ze niet kunnen betalen. Ga lekker failliet.
4 -1
ram
Beetje kortzichtig he... Niemand had, uiteraard, rekening gehouden met deze crisis.
0 -3
Ferd
Beetje kortzichtig he.. al je geld uitgeven voordat het binnen komt en geen enkele buffer aanhouden voor een tegenslag.

Dat beleid is pas echt kortzichtig.
1 0
JariJari
Kortzichtig? Je moet gewoon een paar jaar zonder inkomsten kunnen anders zijn je financien niet op orde
3 -1
Deepblue
Paar maanden bedoel je denk.
Geen enkel normaal bedrijf kan een paar jaar zonder inkomsten.
3 -1
JariJari
Nee ik bedoel jaren.

Een goed gerund bedrijf wel. Tegenwoordig zijn er daar niet veel meer vanwege de slechte cultuur tegenwoordig en het feit dat je toch wel geholpen wordt met gemeenschapsgeld.

Zelfde geldt voor veel mensen. Zie mensen die veel minder verdienen dan in duurdere huizen wonen, auto's rijden, mobieltjes hebben etc.

De mens leeft veelal op te grote voet.
0 0
ovdw
@JariJari

Ik begrijp dat jij wel een paar jaar zonder inkomsten kunt?

Dat vind ik knap.
0 0
wladimir
Wanneer de inkomsten blijven stijgen naar bijna 1 miljard per jaar is een schuld van 500 miljoen natuurlijk geen probleem. De waarde van de selectie is misschien wel 2 miljard. Het wordt natuurlijk wel eens tijd om Messi te verkopen.
0 0
Babayaka
Tja die waarde heeft het nu natuurlijk niet meer. barca is gewoon een poep club, begon al te jammeren na 1 week ofzo.
3 0
wladimir
Zowel Barca als Madrid zitten in een rat race. Beide zijn behoorlijk kwetsbaar. Desalniettemin, Ajax haalt 200 miljoen inkomsten in een seizoen met Champions League en een redelijke transfer. Echte topclubs gaan richting een Miljard. Dat is een enorm verschil. Corona gaat verschillen kleiner maken wanneer nu serieus in voetbal wordt geïnvesteerd in NL. Vooral in de jeugd wat mij betreft.
0 0
voorkennis
Wajooooo....Frenkie levert per MAAND meer dan een half miljoen salaris in, ik las eerst per jaar
Haha wat verdient die gast dan wel niet
0 0
Mikee
70% is 500.000, dan zou je kunnen zeggen dat hij ruim 8,5 miljoen krijgt op jaarbasis.
2 0
Ajax27
Wajoooo.... iemand die nog gewoon normaal een simpele rekensom kan uitvoeren. Dank je wel Mikee.
3 0
JariJari
Maar nu das even maar 2.5M. Dat had Ajax hem ook wel betaald.
1 0
wladimir
Barcelona betaalt makkelijk 12 miljoen per jaar. Zijn salaris wordt gehalveerd, maar hij verdient nog steeds 3 x zoveel als bij Ajax.
0 0
AFCAMM
Dit is allemaal toch al héél lang bekend? De Spaanse top 5 of zo is goed voor miljarden aan schulden.. Dat is niet alleen Barca.

Ajax is volgens mij al een tijdje de meest gezonde club.
4 0
JariJari
Maar toch kunnen we onze sterren niet behouden.
0 0
Knalpot
En dat komt vooral omdat onze competitie gewoon geen ruk voorstelt.
0 0
wladimir
Om die reden dus.
1 0
Deepblue
haha, jup
0 0
ajaxxcied4life
Eigenlijk van de zotten dat de voetbalgoemeente akkoord gaat met dit soort schimmigheden.
2 0
goajaxgo
Ja hoor, natuurlijk.
0 0
Stone020island
Dit is echt zo’n onzin. Dat je schulden hebt maakt niks uit zodra je gewoon kan aantonen dat je genoeg omzet draait om die schulden op termijn terug te betalen. Meeste mensen hier lenen ook geld om hun hypotheek te betalen. En die banken lenen echt niet voor de lol zoveel geld uit aan clubs als barcelona.
2 -3
OpaVerteld
Momenteel hebben ze het een beetje lastig om dat nog aan investeerders uit te leggen, denkt u niet?
En we hebben het over Spaanse banken.
U weet wel, die banken die ook u royaal van kapitaal gaat voorzien....zonder dat u daar een aandeel voor terug krijgt :))
0 0
Ferd
Opa, wellicht dat je hersenen te oud zijn, maar duik eens dieper in die materie, dan weet je dat het een stuk genuanceerder ligt.
1 0