Spaan: 'Sinkgraven deed me denken aan Maxwell'

StijnDoornhof, 20-05-2020 om 14:10, 5743 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Henk Spaan is in zijn column in Het Parool lovend over oud-Ajacied Daley Sinkgraven. De columnist vergelijkt Sinkgraven zelfs met een vroegere Ajax-linksback: Maxwell. 

Normaal gesproken kijkt Spaan niet of nauwelijks naar het Duitse voetbal, maar doordat de Bundesliga als eerste grote competitie weer werd hervat, is Spaan er toch voor gaan zitten. 'Tot nu toe bevalt de Bundesliga goed', aldus een tevreden Spaan, die ook het optreden van een oud-Ajacied kon bekoren. 'Maandag maakten we opnieuw kennis met Daley Sinkgraven. Hij was erop vooruitgegaan. Zijn passes kozen regelmatig een diagonaal patroon, dé manier om aanvallen te versnellen en openingen te zoeken.'

Het optreden van Sinkgraven deed de columnist aan een andere oud-Ajacied denken als het gaat om de linksbackpositie. 'Hij deed me denken, niet schrikken, aan Maxwell toen hij zo sterk was bij PSG', vervolgt Spaan, die het sterke optreden van Sinkgraven met een acht beloonde.

Afgelopen maandagavond speelde het Bayer Leverkusen van Peter Bosz en Sinkgraven tegen het Werder Bremen van Niklas Moisander en Davy Klaassen. Bayer Leverkusen wist het duel met 1-4 te winnen. Sinkgraven en Moisander speelden de volle negentig minuten. Klaassen ontbrak door een schorsing.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
JohnnyD
Ik kan Spaan niet luchten, maar ben blij dat Sinkgraven weer eens wordt genoemd. Ik heb zo'n zwak voor hem. Echt verkeerd doet hij het natuurlijk niet. Ik ken ze die niet in de Bundesliga spelen, maar toch ik hoop zo dat het kwartje eens serieus goed valt bij hem. Volgens mij is Sinkgraven gewoon een topper, maar beseft hij het zelf nog niet. Iets te bescheiden misschien. Iets te gevoelig. Een laat bloeier mogelijk, maar wel een goede laatbloeier. Let maar op.
0 0
Ozymandias
Volgens mij zijn blessures wat hem tot nu toe vooral dwars heeft gezeten. Hij heeft sinds zijn transfer naar Ajax nooit een periode van minstens een half seizoen gehad waarin hij helemaal fit was. Daarom had hij steeds maar korte periodes waarin hij een goede vorm had. Als hij bespaard blijft van blessures kan hij een geweldige speler worden.
0 0
ErikDeBosz
Mij ook: beide hebben twee handen, twee benen, 10 tenen, 10 vingers en twee ogen.
0 0
Schwalbino
Best wel lastig die passes die een diagonaal patroon kiezen.
0 0
Ozymandias
Bosz lijkt door zijn ontslag bij Dortmund te hebben geleerd dat hij zijn speelstijl op het moderne voetbal moest afstemmen. De speelstijl van Leverkusen lijkt meer op de speelstijl van Ajax onder Ten Hag dan op de speelstijl die Ajax onder Bosz had.
3 -2
Schwalbino
Wat denk je, als Ten Hag de spelers zou hebben die Bosz nu heeft, zou hij dan spelen zoals Bosz bij AJax ermee speelde?
1 0
Ozymandias
Nee, natuurlijk niet maar dat toont aan dat Bosz zich heeft ontwikkeld als trainer. Hij past zijn speelstijl nu aan op de spelers die hij ter beschikking heeft en dat deed hij in het verleden (bij bijvoorbeeld Dortmund) niet waardoor hij niet altijd het maximale uit zijn spelersgroep haalde.

Bosz heeft ook veel meer variatie aan zijn opbouwspel toegevoegd. Dat was bij Ajax en Dortmund nog een zwak punt maar nu bij Leverkussen (met spelers die opbouwnd individueel minder zijn) heeft hij net zo veel variatie in zijn opbouwspel als Ten Hag bij FC Utrecht had en Ajax heeft.
0 0
Schip
Dat Bosz zich ontwikkelt ben ik met je eens. Maar hou aub eens op te suggereren dat Bosz de minder ontwikkelde versie van TH is. Het zijn compleet andere trainers. TH heeft voordat hij bij Ajax speelde nog nooit echt aanvallend voetbal durven spelen.

Bosz heeft nooit anders gedaan en was een compromisloze trainer. Alleen ook vrij beperkt. Adriaanse kon ook compromisloos voor de aanval gaan zoals met AZ, WII en ADO. Maar dat was een keuze. Hij was tactisch slim genoeg om aanpassingen te verrichten. En zette hij eens met succes een Berlijnse muur neer, dan kreeg hij de tijd niet om dat aan te scherpen.

TH is zelf ook een vrij beperkte trainer. Echt goede trainers lezen wedstrijden en kunnen tijdens de wedstrijd ingrijpen. Ik noem een van Gaal. And dare I say. Pochettino. TH kan enkel iets vooraf uitdenken en dan de uitslag afwachten.
0 -3
Ozymandias
"Maar hou aub eens op te suggereren dat Bosz de minder ontwikkelde versie van TH is."

Het enige wat is schreef is dat Bosz zijn speelstijl duidelijk heeft aangepast en dat zijn huidige speelstijl erg lijkt op de speelstijl van Ajax onder Ten Hag. Bijvoorbeeld de manier(en) van opbouwen en de rol van de '10' bij Leverkusen lijken erg op de manier(en) van opbouwen en de rol van de '10' bij Ajax. Zeg nou zelf, heeft de speelstijl van Leverkusen onder Bosz niet meer overeenkomsten met die van Ajax onder Ten Hag dan met die van Ajax onder Bosz?

"Het zijn compleet andere trainers. TH heeft voordat hij bij Ajax speelde nog nooit echt aanvallend voetbal durven spelen."

Dan hebt je Go Ahead Eagles duidelijk niet onder zijn leiding zien spelen. Alleen bij FC Utrecht speelde hij niet echt aanvallend voetbal en dat was logisch gezien de spelersgroep die ze hadden.

"TH is zelf ook een vrij beperkte trainer. Echt goede trainers lezen wedstrijden en kunnen tijdens de wedstrijd ingrijpen."

Het aantal hoofdtrainers die momenteel actief zijn die dat kunnen zijn op één hand te tellen. De meeste hoofdtrainers kiezen voor een zeer specifieke speelstijl die ze vervolgens tot in detail willen uitvoeren. Op het moment dat die speelstijl dan niet werkt is het vaak moeilijk voor ze op een wedstrijd te doen kantelen. Zelfs Guardiola heeft daar moeite mee en dat is één van de beste hoofdtrainers aller tijde. Alleen in seizoenen waarin de primaire speelstijl tot in detail goed werd uitgevoerd kon hij binnen die speelstijl een wedstrijd kantelen door kleine aanpassingen te doen. Pochettino (het voorbeeld wat jij gebruikt) heeft van Tottenham supporters juist vaak de kritiek gekregen dat hij dat ook niet kan.
1 0
Ozymandias
Ik vind dat nogal een vreemde vergelijking aangezien Maxwell als een wingback de gehele flank bespeelde terwijl Sinkgraven juist als inverted back op de hoogte van het middenveld blijft hangen.
7 -1
JohnnyD
Ah okay. Een vraagje.....wie zou een betere linksbuiten zijn? Maxwell of Sinkgraven?
0 0
Ozymandias
Een klassieke linksbuiten (Maxwell) of een moderne linksbuiten die veelvuldig in de linkerhalf-space speelt (Sinkgraven)?
0 0
AFCAMM
Hij heeft het wel specifiek over deze wedstrijd toch? Met de opmerking erbij dat hij normaliter niet naar het Duitse voetbal kijkt.

Ik heb de wedstrijd (en dus Daley) zelf niet gezien, maar misschien bespeelde hij deze wedstrijd wel de hele flank? Ik weet niet of je het zelf gezien hebt? Het is net zo goed mogelijk dat Henk een beetje overdrijft en ik dus fout zit.

Aan talent ontbreekt het Sinkgraven niet. Zó jammer dat het nooit echt lang goed ging. Ook qua persoon trouwens. Lijkt me echt een topgast. Maar ja, daarmee voorkom je blessures niet..
0 0
Ozymandias
In deze wedstrijd speelde Sinkgraven op dezelfde manier als hij elke wedstrijd als linksback speelt.
0 0
Ajax27
Helemaal eens. Maaaar.... Spaan is een romanticus. Een echte poëet én liefhebber van het spel. Ik denk dat Spaan er meer op doelt dat ie het gewoon prachtig vind om een oud-Ajacied te zien welke een moderne voetballende back is. Meer dan alleen een stopper of een draver, maar iemand met inzicht, voetbalintelligentie. En die 2 dingen had Maxwell ook echt.
4 0
Illegaal
Hij kwam ook regelmatig tot de achterlijn en gaf vaak goede voorzetten
1 -2
Ozymandias
Voor een moderne back ging hij relatief weinig over de linksbuiten heen. Als hij in het laatste 1/3 van het veld kwam trok hij vaak naar binnen (zoals Mazraoui op rechts doet) maar meestal bleef hij ten hoogte van het middenveld hangen. Maxwell was juist een echte wingback die de gehele flank bespeelde en negen van de tien keer buitenom over de linksbuiten heen ging. Ik vind Sinkgraven qua type back beter vergelijkbaar met backs als Roberto en Kimmich (al speelt die jammer genoeg niet meer als back terwijl hij daar veel beter is dan als middenvelder).
0 0
De Stift
Ik heb het altijd zonde gevonden dat Sinkgraven niet is geslaagd bij Ajax. Hij heeft ook iets weg van Frenkie en als controlerende middenvelder had hij zeker niet misstaan afgelopen seizoen.
6 -3
Rockpotje
Ja ik zag hem ook als logische opvolger. Zijn vertrek verbaasde me echt.
0 0
Lazell
Idd, wel een niveautje minder maar dat is duidelijk. Verdedigend lekker fel en zit er vaak tussen, snel wegdraaiend, altijd de oplossing naar voren en meestal de beste. Laten we nou net een linker controleur en waarschijnlijk een linskback missen volgend seizoen. Heel jammer.
2 0
Illegaal
Ja zeker te weten, hij deed het uitstekend bij Heerenveen op die plaats, hij speelde zelfs Ziyech uit het elftal.
0 -2
Schwalbino
Nog leuke theorieen bij de hand?
0 -2