Waarom Ajax niets heeft aan mengelmoes van de KNVB

BvdPloeg, 04-04-2020 om 20:05, 16318 views, Ajax Showtime |

Shop nu jouw Ajax-kersttrui!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

We zitten nog middenin de coronacrisis, maar de Ajax-jeugd richt zich na het definitief stopzetten van de huidige jaargang al op volgend seizoen. Met de komst van een O18, het verdwijnen van de O19 voor BVO's en de nieuw te vormen O21-competitie drukt de KNVB andermaal zijn stempel op de ontwikkeling van toptalent. Ajax zit daardoor echter om meerdere redenen met de handen in het haar.

Kloof naar Betaald Voetbal plots groter

De afgelopen jaren heeft Ajax de kloof tussen het eerste elftal en de jeugdopleiding drastisch kunnen verkleinen. De club schuift de grote talenten nog sneller door dan eerst het geval was en met Jong Ajax (ook wel de O23 genoemd) heeft het een ideale kweekvijver gevonden voor jonge spelers om op hun bek te gaan. Door veel spelers uit O19 al vroeg te betrekken bij de beloften, ontstond en ontstaat er een steeds grotere vijver om uit te vissen voor het eerste elftal.

Dat dat niet altijd evenveel gebeurde, haalt deze ontwikkeling zeker niet onderuit. Ajax heeft de afgelopen jaren stappen gezet; sportief en financieel. Het kan plots grote en dure spelers halen, en dus zijn ook de criteria, waar een jeugdspeler aan moet voldoen om het eerste te halen, gestegen. De twijfelgevallen moeten nog harder aan de bak en de absolute toptalenten spelen niet meer gegarandeerd op hun zeventiende in het eerste.

De O19 speelde daarom een extra belangrijke rol. De tweedejaars A-junioren konden daar hun wedstrijden spelen, en ondertussen worden uitgedaagd tijdens trainingen bij Jong, maar ook konden jonge talenten uit O17 al op hoog niveau spelen, tussen de jong volwassenen. Nu de leeftijd van het hoogste jeugdelftal bij Ajax van negentien naar achttien gaat, komt Ajax op het punt dat de uitdaging van O17 naar O18 kleiner wordt en bovendien moet Ajax nu een jaar eerder dan normaal een beslissing nemen over eerstejaars A-junioren: blijven of wegsturen. Kun je over een speler van achttien in alle gevallen zeggen of hij het gaat halen of niet? Dan had Sergiño Dest misschien niet meer in Amsterdam gespeeld. 

Ajax heeft geen trek in nieuwe A2

Ajax had voor zichzelf een vangnet kunnen creëren door mee te doen aan de nieuwe O21-competitie. Maar Ajax is niet de enige die daar niet voor kiest. Een nieuw elftal maken klinkt simpel, maar vijftien tot twintig extra spelers in de opleiding, met alle extra stafleden en alle extra zorgen, zorgt ervoor dat een dergelijke ploeg niet alleen bij Ajax niet populair is. Ook het qua jeugdopleiding hoog aangeschreven AZ kiest ervoor om de O21 links te laten liggen. 

Volgens Erik ten Hag leidt Nederland met een O21 op voor de breedte en daar zit wel wat in. De grote talenten slaan altijd stappen over, voor hen was de stap van O17 naar O19 en vervolgens naar Jong Ajax steeds een uitdagende en goede stap voor hun ontwikkeling. Voor de jongens die net een jaartje langer nodig hadden, was de O19 een perfect podium, om daarna de balans op te maken: weg of naar Jong. De O21 zit qua leeftijdscategorie veel te dicht op de O23. Wie op zijn twintigste of 21e nog niet naar Jong kan, wordt door Ajax toch wel afgeschreven. De jongens die wel goed genoeg zijn, konden vanuit O19 direct de stap maken naar de beloften. 

Het is ook de reden dat Ajax in 2016 stopte met de A2. Het elftal was een perfecte plek voor spelers die terugkwamen van blessures en spelers die ritme moesten opdoen, maar het was ook wel veel van hetzelfde. Noussair Mazraoui is een populair voorbeeld voor voorstanders van de A2, maar voor hem was de A2 slechts een korte tussenstap. Hij maakte uiteindelijk de stap naar A1 en vocht zich vervolgens bij Jong Ajax omhoog, precies zoals Ajax het graag ziet. Daar was dus niet per se een A2 of O21 voor nodig. Ajax nam met het stoppen van A2 wel het risico dat het spelers liet gaan die het misschien toch nog hadden kunnen halen, maar onder de streep was dat percentage voor de club kennelijk verwaarloosbaar. De O21-competitie lijkt dus vooral een uitweg te zijn voor clubs die met hun O23 niet in de Keuken Kampioen Divisie spelen en de uitdagende tussenstap tussen O19 en het eerste dus niet hebben. Feyenoord is hier een voorbeeld van. 

Dispensatie als doekje voor het bloeden 

De O19, in de basis het elftal voor tweedejaars A-junioren, is bij Ajax nu al een tijdje een piepjong elftal, maar dat is niet altijd het geval geweest. De lichtingen 2002 en 2003 zijn bovengemiddeld getalenteerd, maar er komen ook weer lichtingen aan waar geen vijf of zes spelers in zitten die je op hun zestiende bij Ajax 1 kan laten trainen. In dat opzicht biedt de KNVB nog wel een uitweg voor de tweedejaars A-junioren die Ajax écht niet wil laten gaan. Spelers die echt wel potentie hebben, maar om allerlei redenen (blessures, latere groei, langere pubertijd) net even langer nodig hebben, volgens de oude route. De KNVB staat toe dat er per wedstrijd vijf dispensatiespelers op het wedstrijdformulier mogen staan.

Probleem opgelost, toch? Nou, nee. De dispensatieregel is een doekje voor het bloeden, want de tweedejaars A-junioren komen nu in de vreemde situatie terecht dat ze soms na zeven of acht jaar Ajax plots in een jongere lichting terechtkomen. In de O18 treffen zij noodgedwongen spelers uit de O17 van nu als ploeggenoten, en ze spelen wekelijks tegen spelers die soms wel twee jaar jonger zullen zijn. Voor spelers zoals Donny Warmerdam en Max de Waal is het nogal een verschil of je tegen zes of zeven broekies uit 2003 of 2004 speelt of een elftal vol grote beren uit 2002, hoe goed sommige jonge broekies ook kunnen zijn.

Bovendien schiet de KNVB met de vijf dispensatiespelers zijn doel een beetje voorbij, namelijk een O18 creëren omdat de stap van O17 naar O19 te groot zou zijn voor veel talenten. Laten we als voorbeeld nemen dat Ajax straks wekelijks vijf dispensatiespelers in de basis opstelt. Dan zijn er nog zes plekjes over voor de jongens voor wie de O18 eigenlijk bedoeld is. Zo spelen jongens van zeventien straks alsnog tegen jongens van negentien, iets wat de KNVB met een O18 juist wilde voorkomen. Leuk plan dus, maar de O18 dreigt in de praktijk zo een mengelmoes te worden waar net niemand iets aan heeft, terwijl Ajax er met de O19 een ideale laatste stap richting Betaald Voetbal voor kwijt raakt. 

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trodat4030
Volgens mij heeft de KNVB gekeken naar de UK, daar hebben ze volgens mij ook geen o19, wel een o18. Maar goed, hoeveel breekt daar door? Zonder vervroegd doorschuiven omdat ze (veel) te goed zijn voor hun eigen lichtingen? Nou heeft dat ook te maken met het niveau in het eerste omdat elke club daar zo'n beetje kan kopen wat ze willen, maar toch, men spiegelt zich aan een systeem dat op het oog 0 rendement heeft.
0 0
DKUnited
Komt grotendeels door Gudde. Hij ziet dat Ajax, PSV en Az op den duur te sterk worden voor de eredivisie. Zijn Feyenoord haakt af. Dus wil hij ten koste van alles hier een stokje voor steken door deze maatregel. Gudde zit daar met 2 belangen, 1 daarvan is Feyenoord.
5 0
ajax2004
Welk belang heeft hij dan nog?
1 0
trodat4030
Persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het grotendeels zijn fout toch ook dat Jong F niet in de KKD zit? Misschien een goedmakertje?
4 0
Schwalbino
Gaat nergens om. En daar zoveel over lullen. Hoeft voor mij niet.
0 -1
Redrum
Waarom Ajax niets heeft aan de knvb had een betere titel geweest.
2 0
AjaxDaniel
Dat die O21 competitie er per se moest komen, oke. Maar dat de O19 is opgeheven en nu een O18 is, is echt een schandalige beslissing. Allemaal omdat Feyenoord zoals gewoonlijk de boot heeft gemist met hun slechte beleid.
7 0
TontoKarnaggel
Een bewezen succesformule voor meerdere clubs de nek omdraaien om wanbeleid van feyenoord weer recht te kunnen breien. Zo kennen we gudde en zijn "knjb" weer....
6 -1