Column: Alleen echt kampioen worden telt

FinnDekker, 31-03-2020 om 12:35, 5902 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

En hoe bevallen de voetballoze zondagen? Al door moeder de vrouw meegesleept naar de schoonouders? Goddank is de meubelboulevard dicht, dat blijft je dan nog bespaard. Of mag je ineens al die klusjes doen die je al maanden hebt beloofd? Want er is immers toch geen voetbal, dus dan heb je daar weer heerlijk de tijd voor. Zolang we allemaal netjes afstand van elkaar houden kan het allemaal prima. Maar goed, dit gezegd hebbende: het is natuurlijk nog maar zeer de vraag of de Eredivisie, die dit seizoen zijn meest bizarre jaargang beleefd, kan worden uitgespeeld.

Dus tussen 1 juni en 30 juni nog de overige wedstrijden er doorheen raggen? Wedstrijden zonder publiek? Of het meest nare, maar bepaald geen onwaarschijnlijk scenario: de competitie is klaar.

En dan? Gaan we Ajax dan tot kampioen uitroepen? Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar niet voor ben. Een kampioenschap moet je verdienen over 34 speeldagen en als je dan de meeste punten hebt, ben je de terechte kampioen. Stel dat Ajax morgen tot kampioen wordt gekroond: ik zou niet juichend door de kamer rennen. En hoe gaan we het qua Europees voetbal doen? Het wordt sowieso een uitkomst vol scheve gezichten. Maar een kampioenschap heeft niemand nog verdiend.

Een kampioenschap hoort een ontlading te zijn, een soort collectief orgasme. En als er één kampioenschap is dat aan die eis voldeed was het natuurlijk het heroïsche kampioenschap van 2011. De derde ster.

Ik neem jullie mee terug naar 15 mei 2011. Ajax en FC Twente staan gelijk. De Tukkers hebben aan één puntje genoeg om de titel mee terug te nemen naar Enschede. Het kan niet mooier. Een rechtstreeks gevecht in Amsterdam. Ajax moet winnen.

Om 8.00 uur ben ik klaarwakker en mijn vriendin ligt nog in een diepe slaap. Ik loop zenuwachtig door het huis te drentelen, prop een paar broodjes naar binnen, maar ik ben rusteloos. Door al mijn rusteloosheid en het ijsberen door het huis wordt ook mijn vriendin wakker. De vriendin houdt nogal van uitslapen op haar vrije dag en wordt bloedchagrijnig van mijn gestuiter. Rond 9.30 is ze me zat en word ik het huis uit getrapt. Daar sta ik dan in de lente-ochtend van Amsterdam-West. Ik loop naar de Kinkerbuurt, waar mijn gabber Gregor woont. Greg is echter net uit z’n nest en wil eerst nog even rustig douchen en wakker worden. Of ik over een uur terug kan komen. Ik word gek van de zenuwen en zoek naar een winkel waar ik bier kan halen. Met mijn gekoelde sixpack zit ik om 9.45 als een ouwe alcoholist op een bankje bij de Nassaukade mijn spanning weg te drinken. Het eerste blikje is binnen vijf minuten leeg. Het tweede tien minuten later. Ik moet nog steeds meer dan een half uur wachten.

Eindelijk is Gregor klaar met zijn ochtendverzorging en ik ren meteen naar zijn huis. Een paar bier verder vertrekken we naar Café Leentje in Oost. Onze andere vrienden zijn reeds ter plaatse en ook allemaal bevangen door de zenuwen. Op weg naar de metro wordt de combinatie van veel te snel en veel te veel bier drinken me even te machtig en ik kots snel een vuilnisbak vol. Een pepermuntje en een nieuw biertje verder voel ik me weer prima.

Eenmaal in het stadion overheerst er maar één gevoel: wij gaan winnen. De ArenA trilt als nooit tevoren. Voor zover ons stadion geen ziel had: nu zit ie er in. Over de wedstrijd kunnen we kort zijn: Siem speelde de wedstrijd van zijn leven en ik heb zelden zo hard gejuicht. Bij de derde goal sprongen we allemaal bovenop elkaar en ik kwam ergens onder een kluwen van juichende en huilende mensen terecht. Daarna het kampioensfeest op het Museumplein. Het hele feest staat me niet eens meer heel erg bij. Ik weet nog dat ik daarna terug naar mijn stamkroeg in Oud-West ben gelopen en daar iemand in de armen sprong die daar niet op had gerekend. En zo lagen we samen lachend op de grond. Hoe ik ben thuisgekomen? Geen flauw idee.

De volgende ochtend deed alles zeer. Ik was bont en blauw en ik had geen kater, maar een forse tijger. Het was het me allemaal waard. Tevreden bakte ik een dikke uitsmijter, maakte een verse jus en glimlachend gleed ik weer de dag in. Het was voor mij het meest epische kampioenschap ooit, qua beleving.

Dat is kampioen worden. Niet na 25 potjes de boel stopzetten. Dat voelt gewoon als een natte scheet. Dan is er maar geen kampioen. Overmacht, het is niet anders. Liever geen kampioen dan nepkampioen. Wij moeten die schaal niet willen, althans, voor mij hoeft het niet. Gaan we dan, als alle narigheid weer voorbij is, met z’n allen op P2 of op het Museumplein lopen hossen en roepen dat we de beste zijn? Het zou voor mij ongepast voelen. Dan ga ik nog liever mee naar de schoonouders of in het ergste geval: mee naar de meubelboulevard.

Rodney Rijsdijk

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Maus1978
Gewoon Ajax kampioen, klaar! We hebben het overgrote deel van de competitie toch gespeeld? Geen tijd nu voor halfzachte sentimenten. Elk kampioenschap is er één, dan maar een keer lelijk. Wij hebben hier ook niet om gevraagd.
1 0
n1traM
Nergens in Europa gaat de competitie worden uitgespeeld. Geen kampioenen, geen degradanten. Hetzeflde geldt voor de Europese clubcompetities. Dit seizoen wordt als niet gespeeld beschouwd. Als het lukt wordt na de zomer met een nieuwe competitie begonnen. De Europese plekken zijn dan voor de clubs die ze begin dit seizoen ook hadden.
0 0
behangdelul
Leuk voor AZ ook
0 0
FCMax
throwback naar toen ronny rijsdijk niet over het hekje bij het veld van Volendam kwam na De Dijk-Ajax
0 0
behangdelul
Even heel kort: van sentiment kun je niet vreten heb ik altijd geleerd. Heel hard en zakelijk sta je gewoon bovenaan en verdien je de titel. PUNT.
De rest is allemaal obv sentiment en wat als etc. Ajax heeft dit verdiend. Dus iedere andere oplossing dan Ajax geen kampioen maken is geen oplossing.
0 0
Terugnaardemeer
Waar heb je dat geleerd? Alle marketing is het bewijs dat de hele economie gebaseerd is op vreten van sentiment. Los van tuig achter Rumag die op schandalige wijze vreet van sentiment. Maar ook een Coca Cola, Apple of Barcelona vreten volledig door sentiment. Ajax is daar geen uitzondering op.
0 0
Terugnaardemeer
Het zou zomaar kunnen dat als de UEFA in juli het nieuwe Europese seizoen niet kan beginnen, dat ze dan het huidige Europese seizoen uitstellen tot na de winterstop.

Dan zijn er helemaal geen CL en EL plekken te verdelen.
0 0
Maxipaxi
Je weet t weer goed beeldend te brengen Rodney. Inderdaad, wat een dag was dat!
0 0
OpaVerteld
Tis simpel...seizoen 2019/2020 zal als niet gespeeld beschouwd worden.
Geldt zowel voor nationale als EU competities.
De eindstanden van seizoen 2018/2019 zullen leidend zijn voor aanspraken / kwalificatie van seizoen 2020/2021.
0 0
JariJari
Kampioenschap gaat naar de ploeg met de beste resultaten in het seizoen. Dat zijn wij. Simpel zat.

Dan maar niet het meest 'epische" kampioenschap, lelijke goals tellen ook.
1 -1
Middenweg401
Oneens. Het spelletje is niet klaar, dus dan telt het niet. Simpel zat. Ik zou het van een andere ploeg ook niet accepteren, dus zo hoef ik ook Ajax geen "kampioen" te zien worden.
1 0
JariJari
Kampioen is toch de beste? Dat zijn wij toch gewoon?

Waarom is dit niet simpelvoor iedereen?
0 0
Terugnaardemeer
Dit lijkt me de juiste manier om tot een goed oordeel te komen.
0 0
Juichtoon
We moeten pakken wat we kunnen pakken en van ons voordeel geen nadeel maken. Deze column roept echt op tot een verkeerd soort sentiment.
Als er niet meer gevoetbald kan worden is de stand van nu de eindstand, dat is in alle sporten zo met als recentste voorbeelden handbal en de Tour vorig jaar.
Onze tegenstanders willen ons al beentje lichten, laten we dat svp niet zelf doen.
2 -3
waayop
Als de competitie nu wordt stilgezet komt er geen kampioen, maak je niet ongerust. Schaal nummer 35 komt pas volgend jaar in de kast. De huidige stand wordt de eindstand en zal bepalen welke clubs er Europees gaan spelen. Hoe ze het met promotie/degradatie gaan doen: geen idee.
3 0
PJK54
Soms bepalen omstandigheden iets anders en wat er nu speelt is vele malen belangrijker als een kampioenschap, het enige wat ik wel belangrijk vind is het rechtstreeks spelen in de CL volgend seizoen.
"Scheve gezichten" ach daar is Ajax wel aan gewent de anti-stroming is pas blij als Ajax degradeert en dat zal nooit en te nimmer gebeuren.

Zoals het er nu voorstaat moet gewoon de eindstand zijn en niets geen gedraai om AZ bovenaan te krijgen dit is conform de reglementen dus klaar.
4 0
jaripettersson
Ik hoef dit kampioenschap ook niet. Startgeld CL delen, help elkaar. Laat zien dat je de grootste bent.
3 -2
Arie Vink
Zeker, maar zodra er een club begint te blèren dat nu opeens het onderlinge resultaat zou moeten gelden en AZ naar de CL zou moeten gaan, dan zou ik die geen rooie cent geven. Ik zie al genoeg supporters vragen/schreeuwen/smeken om een plotselinge verandering van de regels en onderling resultaat laten tellen voor de huidige stand. Als Ajax maar niet kampioen wordt. Wie riep dat ook alweer? Levchenko toch? Dat zou toch vreselijk zijn!? Er zullen genoeg clubs (directieleden) er net zo over denken, zonder te beseffen dat Ajax helemaal niet kampioen wil worden op zo een manier. Als het dan over CL plaatsingen gaat, dan zullen die jankerds wel hetzelfde proberen. Echt, ik zou ze een hele dikke middelvinger geven en het geld bij me houden.
4 -1
Ajaxxxisdebeste
Het is een kampioenschap dat je nooit viert, maar als het nu stopt ben je gewoon kampioen zo simpel is het. PiSV werd ook kampioen met 1 doelpunt verschil en slechtere onderlinge resultaat en ja dat was over 34 wedstrijden, maar de situatie leent zicht nu hier niet voor. Gewoon notitie 35ste landstitel, CL bereikt en klaar. Of speel het uit.
3 -2
waayop
Volgens mij is het niet zeker of Ajax de CL bereikt. Dat is dacht ik alleen als de winnaar van de CL zicht ook heeft geplaatst voor CL volgens de ranglijst. Maar of de CL finale doorgaat? Of zit het toch nog anders?
0 -1
JariJari
De reden dat je alleen direct de CL in gaat als de CL winnaar al geplaatst is is omdat de CL winnaar zich plaatst, ook als deze zich niet via de competitie plaatst.

Dus als een team de CL wint dat zich niet via de competitie plaatst gaat dat ten koste van ons. Als niemand de CL wint zijn wij dus gewoon geplaatst. Het is puur als Atletico wint ofzo en 5de wordt in Spanje.
0 0