Öztürk: 'Tactische flexibiliteit vereiste in de top'

ArthurV, 24-02-2020 om 16:25, 3904 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens Süleyman Öztürk kan Erik ten Hag een hoop opsteken van Atletico Madrid-trainer Diego Simeone. De journalist van Voetbal International is namelijk van mening dat er bij Ajax te veel focus wordt gelegd op het spelen op balbezit.

'Het spel zonder bal is een belangrijk aspect van het voetbal', benadrukt Öztürk. 'Ik denk zelfs het meest doorslaggevende onderdeel. Als Ajax iets minder naïef was geweest in het spel zonder bal had het afgelopen seizoen de finale van de Champions League gehaald. Uitgaan van eigen kracht is prima, maar je zult ook rekening moeten houden met de kracht van de tegenstander. Je moet voorafgaand en tijdens een wedstrijd aanvoelen waar een tegenstander kan toeslaan.'

Öztürk zag afgelopen dinsdag hoe Atletico Madrid, mede dankzij de tactiek van Simeone, Liverpool van het scoren afhield. Een belangrijk voorbeeld waar Ten Hag wat van kan leren, zo wordt er geschreven. 'In Nederland kwam na de nederlaag van Ajax tegen Getafe een discussie op gang of een elftal moet kunnen veranderen van speelwijze. Bijvoorbeeld van 4-3-3 naar 3-5-2. Ik denk dat het geen vraag moet zijn. Tactische flexibiliteit is zo langzamerhand een vereiste in de top.'

'Je moet een tegenstander kunnen verrassen, je moet een tegenstander op zijn zwakke punten kunnen bespelen en je moet tijdens een wedstrijd als speler en als trainer aanvoelen waar het elftal behoefte aan heeft', vervolgt Öztürk. 'Soms kom je met meer verdedigers op het veld tot aanvallender voetbal. José Bordalás bracht Erik ten Hag in verlegenheid omdat hij met Getafe het spel zonder bal tot in de puntjes beheerst.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Juichtoon
Volgens een journalist...hahahahahahaha. Die kan de meisjes O09 nog niet trainen.
0 0
AlexIbarra
Atletico speelt al jaren hetzelfde spelletje.
Het is een ander spelletje dan wij spelen, en zij doen dat op wereldniveau.

Toen we Valencia met 0-3 oprolden liepen wij Ajacieden te zeiken dat we niet genoeg vernuft aan de bal op het middenveld hadden staan. Het heeft geen enkele zin om nu naar Atletico te gaan wijzen omdat het bij ons minder loopt als er steeds 5 man ontbreken

Het is niet zo dat we a la Feyenoord of Psv onze hele seizoen al verneukt hebben, integendeel. Met onze starre speelwijze staan we het hele seizoen al bovenaan, leken lang poulewinnaar te worden in de CL en werden in november nog omschreven als te dominant en onoverwinnelijk in eigen land.

Dus ja, je had tegen Getafe met Alvarez - Martinez kunnen spelen, dan waren we zonder bal beter geweest en aan de bal minder. Maar volgens mij was naast Veltman ook Schuurs niet fit dus dat was niet eens eens optie, Alvarez moest achterin.
Met Eiting, Gravenberch, Donny, Marin, Ekkelenkamp als opties rondom Martinez, kun je volgens mij nooit een granieten middenveld formeren waar een Spaanse subtopper niet een paar keer doorheen voetbalt. En Martinez was ook nog backup voor Blind die pas 45 min. in de benen had, moest daarnaast zelf weer wennen op het middenveld..

Zelf hoopte ik op Ziyech RV / vrije rol, Donny op 10, Tadic spits, Babel LV. Dan had je iets meer balvastheid in de as maar moest je ook Gravenberch naast Martinez zetten. En om nou te zeggen dat Gravenberch uitblinkt in het spel zonder bal: nee.

Er is voor gekozen om de afgelopen maanden door te gaan op dezelfde weg, met mindere spelers door de vele afwezigen. Voordeel daarvan is dat jeugd en de bank nu aan spelen toekomen en je als basisspeler naast 5 nieuwe ploeggenoten niet ook nog aan een nieuw systeem hoeft te wennen.
Nadeel is dat de vastigheden die je probeerde te behouden toch nog grotendeels weg zijn en dat je het verschil Promes vs Babel of Blind vs Eiting wel heel duidelijk ziet.

Tactische varianten zijn leuk als je een lekker fitte selectie hebt en een week gericht naar een wedstrijd toe hebt kunnen werken. Dan gooi je een keer de beuk erin met Traore ipv Tadic, of laat je Blind / Schuurs als extra middenvelder inschuiven.
Nu opnieuw het wiel uitvinden terwijl de belangrijkste afwezigen alweer terug komen en je waarschijnlijk alleen nog in NL actief bent, lijkt me zinloos.

Je kunt ook op de counter willen spelen maar met Neres en Promes mis je allebei je snelle aanvallers. Dan blijft Babel over, die driekwart vd ballen niet lekker meeneemt.
Dan kijk ik liever naar een matige uitvoering van ons eigen systeem, waarmee we toch nog 7 vd laatste 10 (of 13 vd laatste 20) wedstrijden hebben gewonnen.
1 0
10Sneijder10
Voor tactische flexibiliteit moet je niet bij ten Hag zijn, hij kan zijn spelersmateriaal niet eens op waarde schatten.
Hij begint met een voorhoede van gemiddeld 33, waar het beste vanaf is.
No offense, Huntelaar en Babel zijn op. Tadic is uit vorm en gewoon nooit de snelste geweest.
De omschakeling ging gisteren zo enorm traag omdat bovengenoemden gewoon verre van explosief zijn.
Ik zie Huntelaar heel de wedstrijd jagen en druk zetten maar hij komt niet vooruit.
1 -1
MPAjax
laat ajb met de punt naar achter spelen met hangende vleugelspelers en een afmaker want op de verdedigend middenveld positie zie ik heel veel fout gaan elke wedstrijd zeker sinds blind een linie naar achter is
1 0
FreddyAX
Klinkt goed ,zit ook wat in maarrrrr......
Dat kan niet bij Ajax, dat pikt het publiek niet, wij moeten altijd de bovenliggende spelbepalende partij zijn, de rest is puur lafheid .

Dat we onszelf daar tekort mee doen blijkt al vele jaren, mooi voetbal moet je spelen als het kan en niet tegen beter weten in.
0 0
PierreHeno
FC Sevilla had totaal geen moeite met Getafe: 0-3. Zou Ten Hag nog wat hebben opgestoken van de tactiek die Sevilla bij Getafe zo succesvol toepaste? Ik ben weer bang van niet.
1 0
Juichtoon
Dat kunnen we best als de ploeg van vorig jaar samen nog 3 jaar verder had kunnen groeien. Het is al een mirakel wat er vorig jaar gebeurde.
0 0
Web
Ze staan denk je voor niets derde?
Is gewoon een type ploeg waar Ajax het altijd moeilijk mee heeft
En als dan je beste spelers Tadic en Ziyech niet thuis geven, en veel belangrijke geblesseerden
42 minuten echte speeltijd zegt alles, kut ploeg en scheidsrechter
Wel rieel blijven .
1 -1
PierreHeno
Ze staan inmiddels 4e. Hebben Heracles en Willem 2 ook wel eens gestaan. Grote clubs in Spanje spelen nagenoeg alleen maar CL en nooit loopgravenvoetbal al la Getafe. Laat FC Sevilla nu net meervoudig EL winnaar zijn dus die weten wel hoe je zo'n Getafe loopgravenclub dient aan te pakken. Real wint er geflatteerd met 0-3 puur door hun klasse spelers. Je mag toch verwachten dat Ten Hag vast zijn licht heeft opgestoken bij de wedstrijd Getafe-Sevilla ( 0-3) van afgelopen zondag....wat denk jij Web?
0 0
FreddyAX
Dat is toch geen gemeende vergelijking hoop ik?( Met betrekking tot die derde plaats dan )

Het is gewoon een vervelend elftal die uit volle overtuiging afbraak voetbal speelt, Mourinho moet er zelfs van huilen hoorde ik.

Als zo'n plog in de positie komt dat ze het spel moeten maken heb je ze, dat kunnen ze niet.
Zolang dat niet zo is zullen ze hun sloopvoetbal spelen met alle theater en met gebruik van alle middelen die ze nodig achten.

Daar zit het verschil met Ajax ; men voelt zich helemaal niet geroepen om er een voetbalschouwspel van te maken , bij ons is dat een eerste vereiste.
1 0
PierreHeno
Ja naar beste Freddy...waarom kunnen wij dan niet eens in de buurt komen van wat FC Sevilla tegen Getafe kan? Waar zitten we dan fout...tactisch? mentaal? Heracles pakte in heel 2020 nog maar 5 puntjes...en tegen Ajax meteen weer 3....zijn wij tactisch wel zo sterk met Ten Hag als coach.....ik waag dat te betwijfelen na het zien van voor Ajax slecht verlopen belangrijke wedstrijden waarin Ten Hag het tij nooit wist te keren ten voordele van Ajax. Hij staat of zit daar maar en doet nagenoeg niks....net als die 2 onbeweeglijke wassenbeelden naast hem op de bank .
1 0
Toeschouwer
Dat is nou het probleem met Ten Hag.
Schreuder weg je ziet het meteen .
1 -2
FreddyAX
Inderdaad nu je het zegt! Er zit iemand anders naast hem!
2 0
Web
Je kan altijd overwegen om supporter van het swingende Atletico te worden toch?
2 -1
Web
Nu moeten wij ook al spelen als Atletico
Moet er niet aan denken
Vorig seizoen is al weer vergeten, ik kijk er nog steeds met heel veel genoegen op terug
En wist ook maar al te goed dat het nooit structureel zal worden.
Nee het is niet goed nu, deels verklaarbaar en niet altijd de juiste beslissingen ok
Waan van de dag
0 0
ajaxdordtt
Erik is juist met de benen in de nek gaan liggen voor Bordelas. Compleet aangepast aan Getafe. Zoals ook bijvoorbeeld thuis tegen Chelsea.
2 -2
PeterVKV
Hoezo? Ajax speelde gewoon het normale 4-3-3. Alleen zijn de spelers die het nu moeten invullen niet (meer) goed genoeg (Babel, Huntelaar), volledig uit vorm (Tadic, Nico), te jong om constant te presteren (Traore, Gravenberch, Dest) of pas net terug van een blessure (Blind, Ziyech). Dan kan je dus je normale spelletje ff niet spelen. Een goede coach speelt hierop in en is tactisch flexibel zoals in dit stuk bedoeld wordt. Voor Getafe zei ik ook dat TH beter ff kon omschakelen naar 3-5-2, maar dan wordt je hier afgemaakt met het geschreeuw over WZAWZDB en meer van dat gelul. TH heeft ook niets speciaals gedaan en is voor mij redelijk door het ijs gezakt. Pas als het moeilijk wordt zie je namelijk hoe goed een coach is. De tweede helft tegen Tottenham komt ook volledig op zijn bordje. Voor Chelsea uit zijn er verzachtende omstandigheden, maar toch...
1 -1
ajaxdordtt
Je hebt niet opgemerkt hoe vrije trappen verdedigd werden en hoe achterballen genomen werden?
0 0
Johan1
Ajax moet zijn eigen spel blijven spelen, maar juist Ten Hag is veel te behoudend. Het is geen Ajaxtrainer, hij is conservatief in zijn keuzes. Verder is hij tactisch inderdaad heel erg zwak.
3 -1
geDaante
Lul toch niet man, Ajax bakte er gewoon niks van omdat ze onder Ten Hag zichzelf nooit hebben verbeterd in het opbouwen en het onder druk uitvoetballen. Zelfs met Frenkie konden ze dat niet.

Heeft met de formatie te maken, en er gewoon niet op trainen, er is te weinig sprake van combinatiespel van achteruit. De voorste 4 moeten het maar uitzoeken, en een blok van vier in de verdediging moet de counters eruit halen, dat is de tactiek.
4 -1
Babangida83
Dat is ook wel een beetje kort door de bocht, niet?

Door de types die hij nu opstelt en de vele spelerswisselingen komt t tactisch spel ook gewoon niet tot uiting.

Dat wil niet zeggen dat er geen doordachte tactiek is. Want die is er wel degelijk. Persoonlijk vind ik t voor dit spelersmateriaal geen goede tactiek.
0 0
geDaante
Ten Hag lijkt ook niet eens te weten wat hij doet en waar zijn team toe in staat is.
Zo zei hij laatste doodleuk dat onder druk uitvoetballen JUIST een kracht is van dit Ajax. Ongelooflijk.

Spelers hoor je zeggen dat men de hoge/snelle voorzet zoveel mogelijk wil voorkomen en de ballen strak wil terugtrekken. Ik zie erg veel lange ballen de 16 in.

Het is allemaal zo tegenstrijdig.
0 0
PierreHeno
Er wordt anders bij Ajax altijd veelvuldig georeerd door de technische staf dat alle Ajax spelers van laag tot hoog precies weten wat ze te doen staat in hun positie en ze dus ook zo in een hoger elftal direct zullen kunnen meedraaien. Nou ...daar zien we totaal niks van terug want geen een speler uit JA haalt structureel het benodigde niveau. Het veel meer 'Van je héla hóla houd er de moed maar in' en vooral heel veel 'hopen'. Maar dat noem je toch geen beleid?
1 0
geDaante
Dat kan ook niet waar zijn, daar talenten hun hele jeugd met de punt naar achter spelen, en dan ineens in de bovenbouw en in het eerste met de punt naar voren moeten spelen, wat heel anders is. Met name funest voor Eiting, die echt gemaakt is voor de punt naar achter.
2 0
geDaante
Vind ik wel meevallen ;), nogmaals, zelfs vorig seizoen al was Ajax niet goed in onder druk uit voetballen, zie Benfica, Heracles en Feijenoord.

Ik denk dat velen de tactiek overschatten, en Ten Hag lijkt er maar één te hebben, daarom past hij ook wel een heel andere spelersgroep dezelfde tactiek toe. Raar maar waar, dan lijk je er toch niet zoveel van te snappen.
1 0
Babangida83
Dat t minder was tegen die ploegen, juist onder druk dat beaam ik. Tegen Juve de eerste helft net zo. Of t eerlijk is om Feyenoord daar bij te zetten, valt te discussiëren, denk ik. Maar ik tel m erbij.

En Ten Hag blijkt inderdaad maar één tactiek te hebben.

Maarr...met Frenkie erbij was de tactiek niet gek, denk ik. Omdat hij vanuit de verdediging op die manier een man meer kon creëren op t middenveld en doordat Tadic inzakte, had je in wezen nóg een man meer. Dat is heerlijk voetballen. De voetballers er omheen zorgden voor de rest.

Tegen ploegen die hoog druk zetten, is t voor iedereen moeilijk voetballen. Dat is behalve een kwestie van ruimte, ook psychologisch.
Met de punt naar achteren spelend, kun je dat als ploeg extra opvangen, waardoor verticale ballen makkelijker en minder risicovol worden.

Echter benut je dan ook de kwaliteiten van Frenkie niet 100%, denk ik, ook verdedigend. Ik vind de variatie van Ten Hag op zn minst verdedigbaar. Want om voor 3 wedstrijden je tactiek te veranderen op een dermate vergaande manier, lijkt me onwenselijk. En het is ook leuk dat die variaties er zijn in mijn optiek.

Dat hij de jeugdopleiding er op aanpast, vind ik wel belachelijk, omdat dit voor de jeugd echt aantoonbare negatieve gevolgen heeft. Daarnaast is er niemand in het huidige elftal die van achteruit op individueel niveau een man extra kan creëren, dus wordt t erg statisch achterin.

Maar als je met Martinez op t middenveld speelt, heb je ook gewoon te weinig voetbal en intelligentie in de as staan. Met alle respect voor zijn huidige prestaties. Dat helpt dus ook niet. Veltman daarbij is nog t ergste, met zijn aannames die iedere keer wegstuiteren. Dus dat gaat dubbel op. Én niemand met de juiste dribbel van achteruit én je kunt t niet als team oplossen. Dat is wat mij betreft t huidige probleem.
0 0
Web
nu kom je met 3 wedstrijden in een jaar die minder waren
Al die andere ben je alweer vergeten?
Onder jou trainer Bosz was het ook drama uit eten fyenoord, die wedstrijden heb je er soms tussen zitten
0 0
geDaante
Nee, maar in die drie wedstrijden werd er door de tegenstander fel drukgezet, en meteen was Ajax die wedstrijden (vrij) kansloos.
Dat is geen toeval.

Bosz had ook hele zwakke wedstrijden er tussen zitten, met name uit in Europa. Bosz had dan ook langer de tijd moeten krijgen, en door moeten kunnen selecteren. Met Klaassen op het middenveld en Ziyech die de bal ook liever pas diep kreeg, werd opbouwen al moeilijk.
1 0
Dexy
Nou ja, tegen Real Madrid, Bayern en Juventus lukte het Ajax in principe wel. Alleen waren dat stuk voor stuk ploegen die - zeker in eigen huis - zelf het spel probeerden te maken en nogal slechte gegenpressing toepasten, waardoor Ajax er met diepgaande mensen (Neres en Van de Beek) steeds uit kon komen. Het is niet verwonderlijk dat Ajax vooral in de uitwedstrijden vorig jaar enorm goed voor de dag kwam. Al die ploegen voelden zich voor eigen publiek gedwongen om zelf te spel te maken en daardoor kon Ajax wat meer op de counter loeren. In al die gewonnen uitwedstrijden van ons (Bayern, Real, Juve, Tottenham) had Ajax minder balbezit dan de tegenstander.

Wat velen vergeten zijn, was dat Ajax het enorm lastig had tegen Benfica. Een ploeg die niet per se te spel hoefde te maken, waardoor counteren voor Ajax geen optie was. En ook toen zag je wel duidelijk - zelfs met Frenkie - de gebreken van het positiespel. Tegen Getafe zie je dat nu dus weer, met het verschil dat Frenkie er nu niet meer bij is waardoor de opbouw nog veel stroever verloopt.
1 0
geDaante
Real, Bayern en Juventus zetten dan ook nauwelijks druk, en dat vond ik vrij verbijsterend, daar al duidelijk was dat Ajax moeite had met druk op de bal van de tegenstander (als men hun huiswerk had gedaan). Benfica drukte inderdaad het meest, en met die ploeg had Ajax het het zwaarst, terwijl dat bij lange na niet de sterkste ploeg was die men trof.

Kortom, uiteraard lukt het sneller of beter tegen ploegen die niet de bus parkeren maar die ook niet hoog drukzetten, dan is er ruimte en tijd om in te voetballen. Het is de kunst, en des Ajax, te streven naar onder druk uitvoetballen bij pressing van de tegenstander. Het laatste wat je wil is zelf vastgezet worden, en genoodzaakt zijn tot de lange bal. Daarom moet er heel veel nadruk en focus op de opbouw en het positie- en combinatiespel van achteruit zijn bij Ajax.

Onder Ten Hag is dat totaal niet het geval.

In die zin ook gewoon geluk gehad dat Ajax' tegenstanders deze zwakte van Ajax niet inzagen of niet uitbuitte.

Die ploegen waar jij het over hebt speelden precies zoals Ajax het graag wilde; wél willen voetballen en zo ruimte laten, maar tegelijkertijd weinig drukzetten.
2 0
Dexy
Mee eens.

Eigenlijk moet het Jong Ajax van het seizoen 16/17 (van Keizer) de leidraad zijn voor hoe Ajax in balbezit moet spelen. Ik ben nog maar 24 jaar moet ik toegeven, maar ik heb in mijn prille voetballeven nog nooit een betaald-voetbalelftal van Ajax zó goed aan de bal zien spelen. Die tikten vrijwel iedere tegenstander in de KKD helemaal scheel, zowel ploegen met gesloten defensies als ploegen die hoog en gegroepeerd druk zetten. En ja, ze liepen vanwege hun leeftijd wel eens tegen een fysiek sterkere tegenstander aan waartegen ze het aflegden, maar in balbezit was het zo'n genot om naar Appie, Vd Beek, Frenkie en later Eiting en De Ligt te kijken. Een groot deel van het succes van vorig seizoen is ook tot stand gekomen dankzij die lichting.

Laten de beleidsmakers van ons nou eens goed kijken naar dat elftal, en wat er zo goed ging (zowel in het voortraject als in die jaargang zelf).
2 0
geDaante
Precies, dat haalde ik laatste ook al aan, dat elftal moet de leidraad zijn en was ook hét spel dat Jonk en Cruijff wilden spelen met Ajax.
Het was dat elftal onder Keizer in Jong inderdaad, maar dat werd doorgetrokken vanuit de A1 onder Jonk, toen nog zonder Frenkie, en toen liep het al als een gek, net zo aantrekkelijk, goed en succesvol. El Mahdioui speelde toen volgens mij ook op 6, en Cerny rechtsbuiten. Met vooral Nouri is absoluut toptalent, en Van de Beek als goed talent, viel het qua kwaliteit gek genoeg ook nog wel mee, het was niet een super uitzonderlijke lichting. De lichting die er nu aan komt is minstens zo sterk, zo niet sterker, maar daar wordt bij lange na niet dat niveau van spel gehaald, en ook die speelwijze is nu dus anders, met die 10. De meeste jeugdwedstrijden vind ik nu doodsaai, met name de -19 onder Heitinga.
2 0