'Lijntje waar Ajax nu aan hangt is flinterdun'

GinoHaverkamp, 22-02-2020 om 22:35, 14163 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ajax staat op een tweesprong, zo schrijft journalist Daniël Dwarswaard op de website van Het Parool. Dankzij de succesvolle Champions League-campagne van vorig seizoen, wil de club graag aanhaken bij de Europese top. Toch staan de Amsterdammers op de rand van uitschakeling in de eerste knock-out ronde van de Europa League.

Vandaar het woord 'tweesprong' in Dwarswaards stuk. 'De zegetocht van vorig jaar heeft de club in werkelijk alles veranderd, maar nog wel het meest in ambitie en verwachtingen. Wie Ajax tegen treiterploeg Getafe zag ploeteren en zichzelf zag verliezen in frustratie, kon zijn ogen niet geloven. En wie het niveau van het spel beoordeelde, herkende een Ajax dat we kennen van voor de recente opbloei: het Ajax van een bijrol in Europa', schrijft hij.

'Juist van dát beeld dacht Ajax na afgelopen jaar, dankzij de halve finale in de Champions League, verlost te zijn', vervolgt hij. Ajax toont ambitie door miljoenen neer te leggen voor aankopen en hardop uit te spreken dat het de Europa League wil winnen. Dat valt te prijzen volgend Dwarswaard. 'Maar als die woorden niet worden gevolgd door de bijbehorende daden, zoals donderdag tegen Getafe, is dat funest voor elke ambitie. Het maakt dat het lijntje waar Ajax nu aan hangt, flinterdun is. Als je in negentig minuten voetbal tegen Getafe tot één schamele doelpoging komt, een rollertje voorlangs, is dat veelzeggend.'

Oprisping

Ajax staat dan ook voor een cruciale periode. Het moet donderdag een 2-0 achterstand tegen Getafe zien weg te poetsen. Anders is Europese uitschakeling een feit. En dat terwijl vorig jaar de halve finale van de Champions League werd bereikt en twee jaar daarvoor de finale van de Europa League. 'Is Ajax de club die het de Europese elite op elk willekeurig moment lastig kan maken, of wordt het weer een elftal dat zich in een niet eens zo ver verleden vergaloppeerde aan clubs als FK Rostov, Rosenborg BK en Molde FK?'

 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Frank1978
Site doet wat raar, maar ik bedoelde natuurlijk ver komen in de EL.
0 0
Frank1978
Groeien gaat met vallen en opstaan, soms een pas op de plaats of zelfs een pas terug om er daarna weer meerdere vooruit te zetten. Wij hebben nu eenmaal altijd te maken met het feit dat grote successen zoals vorig seizoen gepaard gaan met het vertrek van sterkhouders. Het eerste doel moet zijn een stabiele Europese subtopper te worden, een club die zich kan meten in de CL en (heel) ver kan komen in de CL. Van daaruit zul je dan zo nu en dan kunnen pieken en echt een heel hoog niveau aantikken zoals vorig seizoen. Structureel bij de top horen wordt lastig gezien alle scheve verhoudingen.
2 0
Ajax114
Onzin. Benfica overwintert elk jaar , komt ver in de EL of overwintert in CL. Dat mag je minimaal ook verwachten van Ajax.
1 -1
Schwalbino
Heb Benfica even uitgezocht. Zie hier.
2009/2010 EL
2010/11 derde in groepsfase CL door naar EL
2011/12 kwart finale CL
2012/13 derde in groepsfase CL door naar EL
2013/14 derde in groepsfase CL door naar EL
2014/15 vierde in groepsfase CL en niet door naar EL
2015/16 kwartfinale CL
2016/17 laatste 16 CL
2017/18 vierde in groepsfase CL en niet door naar EL
2018/19 derde in groepsfase CL door naar EL
2019/20 2018/19 derde in groepsfase CL door naar EL

Je zit er flink naast. Trouwens nog een beetje fan van FC Basel?
0 0
Frank1978
Benfica is dan ook subtop Europa. Vergeet niet dat wij kort geleden niet eens van clubs als Molde en FC Kopenhagen konden winnen. Ik ben het wel ermee eens dat Ajax van een vergelijkbaar niveau hoort te zijn als Benfica en ik denk dat we goed op weg zijn. Dat Ajax zijn sterkhouders niet meer laat gaan voor een habbekrats is wat dat betreft een teken aan de wand. Niet lang geleden ging Eriksen nog voor een fooi weg. Ajax is gewoon goed op weg, er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar een groeiproces kost gewoon tijd.
0 0
geDaante
Toen stond er ook een verschrikkelijke trainer voor de groep (Frank de Boer), en werden er verschrikkelijke aankopen gedaan door diezelfde trainer en Overmars. En was Ajax financieel de weg kwijt, door jarenlang falend beleid (pre-revolutie).

Niet zo raar dus allemaal. Ajax heeft de mogelijkheden en de status om het jaarlijks over het algemeen beduidend beter te doen dan Benfica. Doe je dat niet, dan faal je als clubleiding.
1 0
louis60
Precies. Er waren genoeg talenten te koop voor de vertrekkende de Ligt. Cruciaal in de verdediging. Had dat talent van O. Marseille gekocht. Toen 8 miljoen, nu niet meer te betalen. Hebben ze alle kaarten gezet op ons Ajax-kind Veltman. My god. Babel is tot nu toe ook geen verbetering. En welke keeper moet Onana straaks vervangen? En de spits Traore is ook nog lang niet rijp voor de top. Kijk eens naar de topscorerslijst. Geen Ajaxspits in de top drie. Blessures kan je niets aan doen maar een goede reserve bank is toch het minste wat we mogen verwachten. Zeker na vorig jaar. Ze hebben in de zomer gewoon niet goed ingekocht. Punt. En TH is zonder Schreuder ook een stuk minder.
0 0
Benleiden
Met de juiste aankopen hadden we nu nog in de CL gestaan. Dan hadden we het helemaal niet gehad over EL en een clubje die het een keer goed doet in Spanje en Europa. Overigens hadden we dan ook in de competitie meer rust kunnen geven aan spelers, want dan hadden we al 15 punten voorgestaan. Mismanagement van de TD is ons fataal geworden dit seizoen. We kunnen de scouting wel de schuld geven, maar deze wordt samengesteld -en bestuurd- door Marc Overmars. Marin, Alvarez, Labyad, Varela, Pierie en co zijn geen Ajax materiaal. Ook niet in de tijd dat Frank de Boer nog trainer was. Een hoop geld heeft het gekost (lees: 40 miljoen aankopen en minimaal 20 miljoen gederfde CL inkomsten), maar nog veel belangrijker: we hebben een hoop tijd verloren in het groepsproces. We hadden anders de basis gelegd voor volgend jaar, waarin we nieuwe spelers konden laten gedijen. Nu moet er een totaal nieuwe selectie worden neergezet, want alle spelers willen nu vertrekken. Nieuwe spelers moeten er direct staan, precies zoals het er vroeger aan toe ging bij het Frank de Boer-tijdperk.
2 -3
Ajax114
Je hebt 100 procent gelijk maar supporters willen gewoon niet inzien dat Overmars niet het maximale presteert.
0 0
Schwalbino
Luchtfietserij.

Ook de rijke clubs, die wel alles kunnen kopen wat ze willen, hebben dezelfde last van de cyclus. De cyclus die eruit bestaat dat je jaren bezig bent om een topteam te ontwikkelen en dat als de piek voorbij is de prestaties ook weer achteruit hollen.

Real Madrid en Barca zijn geen schim meer van de teams die ze 5 jaar geleden waren. United en Bayern, geen schim meer van de teams die ze ooit waren.

Kijk naar Liverpool. Hoeveel jaar heeft Klopp nodig gehad op het huidige team te bouwen? En binnen pakweg 4 jaar is ook dat topteam over de hill.
2 -1
Engeltje
Ik zou solliciteren, dan komt het wel goed
0 -1
Schwalbino
Rijke clubs kopen onze grootste talenten. Barca ging niet voor Marin en Juventus ook niet voor Alvarez. Je kunt niet verwachten dat de gaten die je beste spelers achterlaten onmiddellijk weer opgevuld worden met spelers die dezelfde kwaliteit hebben. Je hoopt dat de spelers die je aantrekt zich doorontwikkelen net zoals De Jong en De Ligt dat deden.

Het Ajax van nu lijkt te denken dat je die kwaliteit met een dikke beurs kan kopen. Plug and play.

Met spelers als Blind en Tadic en misschien ook Promes lukte dat maar dat soort spelers zijn schaars. Voor de gaten die De Jong en De Ligt achterlieten waren dit soort spelers niet op de markt.

Logisch dat je dan terugvalt. In de top gaat het om kleine verschillen. Als je 10% kwaliteit inlevert zit je meteen op een niveau waar veel meer teams op zitten.
2 0
Benleiden
Ach man, kom op nou! Dus wij moeten het maar doen met Marin en Alvarez, omdat Barca onze spelers wegkopen? En al die andere clubs dan die gerichte aankopen doen? Kunnen wij ons echt wel mee meten hoor. Weet je wat het sleutelwoord is? Gericht! Geen spelers die geen handelingssnelheid hebben. Geen spelers die weinig met een bal kunnen. Geen spelers die niet met ruimte in de rug verdedigen kunnen. Ik kan nog wel even doorgaan.
1 0
Schwalbino
Je kunt nooit goed inschatten hoe een speler zal omgaan met de grotere druk die er bij Ajax is. Je kunt nooit vooraf voorspellen hoe een speler sociaal (op de club maar ook in zijn vrije tijd) zijn draai in de nieuwe omgeving zal vinden. Je weet ook niet goed hoe snel een speler het Ajax-spel oppikt. Zolang je dat spel niet kunt dromen is je handelingssnelheid ook te laag want je wil ook geen foute voortzetting kiezen. Alles grijpt in elkaar, zo complex is het nu eenmaal.

Dat is ook de reden waarom elke transfer een gok is. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat hoe duurder de marktconforme prijs van een speler is, hoe kleiner de kans op een mislukking. In zijn algemeenheid, want er is een lange lijst van dure spelers die teleurstellende transfers waren. En omgekeerd, spelers die goedkoop waren en een sensatie werden.

Onlangs een artikel hier op AS over Dest. Zijn eigen jeugdtrainers, die over veel meer data en voetbalkennis beschikken dan wij, zagen niet aankomen dat Dest deze ontwikkeling door zou maken. Wat zegt je dat? Dat je dan bij een transfer wel kan inschatten wie het gaat maken en wie niet?
0 0
Sanalologo
Daniel Dwarswaard je lult weer een poep
0 -3
PetrusKeizer
het is makkelijk praten, vooral als je gelijk hebt.
0 0
GrandMasterFlex
Ja dit negatieve geneuzel zal zeker bijdragen aan het positieve sentiment rondom Ajax. We kunnen ook heel realistisch kijken en dan kun je vaststellen dat wij in tegenstelling tot de top op dit moment teveel basisspelers missen. We hebben dan ook nog de pech om een team tegen te komen die op dit moment piekt met een derde plaats in La Liga. Het zou fantastisch zijn nog een ronde verder te komen, maar kampioen worden is dit jaar het belangrijkste. Dan kan je heel gericht versterkingen halen op CL niveau en proberen in de CL te overwinteren. Vanaf dat moment is de competitie weer prio. Dit proces probeer je net zolang te herhalen dat je kwalitatief zo sterk bent dat je de verwachting bijstelt naar CL kwartfinale en kampioen. Echter hebben wij als Ajax het manco dat onze competitie niet groot genoeg is om CL waardige spelers lang vast te houden. Daarin zit het grootste probleem voor structurele groei op lange termijn.
2 0
Markopantelic007
Wat een pessimistisch bericht. Nee we zullen nooit meer aanhaken bij clubs als Barcelona, Chelsea en Juventus en altijd wat geluk nodig hebben met een fitte selectie, geloof en gunstige lotingen. Maar ik denk dat we goed bezig zijn en structureel kunnen overwinteren in Europa. Dat is ook wel nodig om de gemaakte naam die we nu weer hebben te behouden voor het aantrekken van spelers.
3 -1
GrandMasterFlex
Exact, helemaal eens.
1 -1
DS
Inderdaad, structureel groepsfase CL, en dan overwinteren in EL, of in een goed jaar CL.
En dan kijken hoever je kan komen, dat is al een hele voorruit gang.
Dat je continu mee gaat doen met de Barca’s Real’s en Juve’s van deze wereld is een utopie.
1 0
OdjePils
Volledig mee eens! We zijn verwend door vorig jaar,
Maar dat kun je helaas niet ieder seizoen verwachten. Wel 8x per 10 jaar kampioen, dat MOET!
0 0
DS
Getafe is met geen enkele andere club waar we tegen gespeeld hebben te vergelijken. Het smerigste voetbal ooit.
Als we die gasten niet helemaal scheel tikken in de Arena is het niet alleen verlies voor ons maar een verlies van het voetbal.
1 -2
Wesl
Ajax is Europees vooral sterk in de rol als underdog. Zodra het tegen een Getafe speelt waarvan je moet winnen heerst er verkramping bij een ieder.
1 0
Benleiden
Ajax was de underdog tegen Getafe. Daar was iedereen met voetbalverstand het wel over eens.
1 0
DeMeervanweleer
Bij de clubs met veel grotere begrotingen worden de natuurlijke fluctuaties in vorm opgevangen door in kwaliteit gelijkwaardige selecties. Dit geld natuurlijk ook voor blessuregevallen.
Het heeft allemaal niks te maken met fouten van Ten Hag of individuele spelers, het is heel logisch dat na een piekprestatie er ook weer een neergang volgt.
Ajax heeft eigenlijk veel langer dan je zou mogen verwachten gepiekt, de glijvlucht naar beneden duurt dan ook langer ben ik bang.
2 0
ETM
Er spelen allerlei factoren bij het verval van Ajax dit seizoen. Dan laat ik absolute voor vallen met enorme impact (zoals scheidrechterlijke dwalingen) even buiten beschouweling.
De wedstrijd tegen Getafe FC staat natuurlijk niet op zichzelf.

1. De mentale dreun uigedeeld door uitschakeling in de CL. Dat is een specifieke problematiek die juist ook ontstaat door een succesvol Ajax. Het team leefde voor dat podium. Hoezeer men het ook zal proberen te ontkennen.

2. De blessure golf. Veel meer dan media willen uitlichten is Ajax afhankelijk van de kracht van het geheel. Het uitvallen van spelers is op Europees niveau gewoon rampzalig. Als je alleen al ziet wat een nauwgezet proces het was om tot het behaalde niveau op Stamford Bridge te komen dan begrijp je dat spelers niet zomaar te vervangen zijn. Uitvallen Neres was het begin van het einde.
Hierbij is het verleidelijk voor supporters om moord en brand te schreeuwen over mislukte aankopen, maar dat moet men wel in een bredere contekst plaatsen.

3. Het constante spanningsveld rondom de individuele toekomt van spelers met rondzoemende geruchten en agenten. Met ook gevolgen voor de groepsdynamiek.

4. 'Fouten Erik Ten Hag. (daarover ga ik nu niet mijn licht laten schijnen)

Dat hij Getafe FC spiegelt aan genoemde clubs is een denkfout. Getafe is de nummer 3 van Spanje. Naam en faam zijn volstrekt niet relevant. De wedstrijd op 20-2 2020 werd bepaald door verhoudingen omstreeks 20-2-2020. Wie Ajax week in week uit zag spelen en zich verdiept had in Getafe wist dat Getafe ruim favoriet was. Een verhaal dat vooral internationale media niet goed kunnen verkopen.

Wel is het belang van het tweeluik tegen Getafe heel groot. De waarschijnlijk naderende uitschakeling tegen Getafe betekend een volgende mentale dreun. Ik ben ervan overtuigd dat in de EL de sleutel lag voor een ommekeer mbt de vorm van Ajax.
Ik denk dat Ajax kampioen wordt, dat wel, en dan volgt er een fase van wederopbouw. Ben ik droef om het afscheid en heel benieuwd naar het vervolg.

PS
https://www.facebook.com/ajaxopinie/ ;)
7 -2
PetrusKeizer
goeie analyse. punt 3 springt er voor mij t meest uit.
0 0
Schwalbino
Voor mij niet. Andere clubs met goede spelers zitten in hetzelfde schuitje. Alleen dat klein groepje rijke topclubs heeft er minder last van.
0 0
ETM
Maar wat doet het feit dat andere clubs in het zelfde schuitje zitten af aan het punt?
Welk clubs hadden vorig seizoen een dergelijk seizoen uit een vergelijkbare competitie?
0 0
Cupmetgroteoren
Ik zie het meer als een begrotingsprobleem. Ajax kan gewoon niet meer op tegen Spaanse of Engelse teams. Dit jaar zijn de begrotingen van Spaanse teams met 20 à 30 procent gestegen. Salzburg deed het ook goed in de CL maar moest twee topspelers verkopen en zakken volledig weg. Ajax kan gewoon niet meer mee met het financiële geweld en 2017 en 2019 waren de laatste stuiptrekkingen.
1 -5
ETM
Ajax heeft zolang ik leef nooit meegekund in het financiele geweld.
Ajax is Europees gezien een stuntploeg. En ik denk wat dat betreft de allergrootste.
De rijkste ploegen van de wereld spelen overigens lang niet altijd het beste voetbal. Ajax heeft recent bewezen dat haar filosofie nog altijd deugt.
Als het gaat om structureel bij de elite horen qua prestaties is er een begrotingsprobleem en een nog groter slechts deels gerelateerd probleem van het spelen in een zwakke competitie. Maar dat is niet nieuw en louter vanzelfsprekend :)
2 -1
Pheadrus
Kom op jongens. Ook als Ajax wordt uitgeschakeld is er niets aan de hand. Jammer zeker, maar niet dramatisch. Het is nu eenmaal zo dat resultaten komen wanneer je als team in een flow zit. Dat is nu niet het geval door alle blessures. Jammer, maar dat heb je nu eenmaal van tijd tot tijd. In oktober zag het er perfect uit. Met Ziyech op 10 was iedere tegenstander gezien. Vorig jaar zat Ajax wel in een flow en gingen we van hoogtepunt naar hoogtepunt. Het komt heus wel goed.
3 -1
Cupmetgroteoren
Heb je gezien wat er is gebeurd sinds Ajax de finale EL speelde? Begrotingen zijn nog verder uit elkaar gegroeid in Europa. Daar waar Ajax dit seizoen van 90 naar 110m ging qua begroting, ging Barcelona van 850 naar 1.1 miljard. Het komt dus niet meer goed zoals de meesten denken dat het goed komt.
1 -3
Koningtoto
Mooie poule wel om de CL mee te beginnen volgend seizoen. Rostov, Rosenborg en Molde.
0 0
Leprechaun
Rostov, Rosenborg en Molde staan niet op plaats 3 in Spanje, Daniël...
6 -1
3*stars*3
Hij vergat eraan toe te voegen dat Ajax in het seizoen van Rostov (drama uitschakeling in VCL) wel finale van de EL haalde.
Rosenborg was natuurlijk pijnlijk maar er stond een aangeslagen Ajax op het veld, na drama van Nouri...
Molde was natuurlijk een schande.

Maar soms is het natuurlijk handig om dingen expres eruit te laten, om zo jouw gelijk te willen halen en dat doet Dwarswaard weer eens.
Deed hij jaren voor het AD en nu dus voor het Parool...
2 -1
Vlieske
Dan moet je geen miljoenen weg smijten aan miskopen.. Daar ligt het probleem.
2 -2
3*stars*3
Dat moet sowieso beter.
Missers als Orejuela en Cassierra kan natuurlijk.
Maar Magallan is natuurlijk een blunder, voor zo’n bedrag.
Over Marin werd geroepen dat hij opvolger van Frenkie moest worden, tja...
4 0
Ajaciedoss0412
Dit Getafe is toch niet te vergelijken met Rosenborg, Molde en Rostov. Je staat niet voor niks 3e in de La liga..

Ook weet ik zeker dat een 100% fit Ajax in ieder geval niet verloren had daar.
2 -1