Groenendijk: 'Vertrek De Jong is zo zwaar voor Ajax'

BartVeenstra, 22-02-2020 om 13:45, 10100 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Voormalig Ajacied Alfons Groenendijk merkt op dat het gemis van Frenkie de Jong bij Ajax enorm is. Bovendien heeft de Amsterdamse club niet goed gereageerd op het vertrek van de spelmaker die tegenwoordig bij FC Barcelona voetbalt.

Afgelopen donderdag had Ajax het behoorlijk moeilijk tegen Getafe CF. De Spanjaarden deden er alles aan om de Amsterdammers uit hun spel te halen en slaagden daar goed in. 'Ajax had daar geen antwoord op', zegt Groenendijk in gesprek met Voetbal International. 'Ajax is - ik zei dat al eerder - minder dan vorig jaar. Frenkie de Jong speelde vanuit een positie waardoor Ajax van achteruit altijd een man-meer-situatie kon creëren op het middenveld. Dat zie je bij het huidige Ajax niet.'

Zodoende is de ploeg van trainer Erik ten Hag minder dan vorig seizoen, zo vindt Groenendijk. 'Ze hebben een jasje uitgedaan als het gaat om kwaliteit. Het vertrek van De Jong is zo zwaar geweest voor Ajax. In kwaliteit hebben ze dat niet goed opgevangen. Het opbouwen gaat moeizaam en dat zegt iets over de kwaliteiten van het huidige Ajax.'

Groenendijk legt uit waarom De Jong zo belangrijk was voor het spel van Ajax. 'De Jong was als man in de as altijd de speler die overal een twee-of-drie-tegen-een creëert. Daardoor kwamen mensen als Tadić en Ziyech op het juiste moment aan de bal. Nu zie je dat die spelers aan de bal komen en er nog twee of drie voor hun neus staan. De Jong zorgde er altijd voor dat het één-tegen-één of twee-tegen-één werd. Dat is op dit moment niet zo.'

Donderdag volgt in de Johan Cruijff ArenA de return tegen Getafe en Groenendijk ziet het somber in voor Ajax. 'Ik schat de kansen niet zo hoog in. Getafe is in staat om in uitduels op de nul te spelen. Dat doen ze zeer compact en zeer agressief. Ook volgende week zal het weer bloedirritant zijn met tijdrekken. Dat begint al in de eerste minuut. Het wordt een loodzware en vervelende avond in de Johan Cruijff ArenA.'

Denk jij dat Ajax bij rust achterstaat tegen Heracles? Zet in en krijg 5,70 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrosQ
Ik vind juist dat het middenveld met vd Beek, Ziyech, Martinez het verlies van De Jong en Schöne prima op heeft gevangen. Het probleem is dat dit middenveld veel te weinig samen heeft gespeeld. Het verlies van De Ligt is veel zwaarder gevallen. Niet dat Veltman het slecht deed, maar was wel de zwakste in de CL.
0 0
PJK54
Vergeten we niet om nog een belangrijke speler te noemen die ook weg is.... juist Lasse Schöne.

En dan blijf ik erbij dat het vertrek van Schreuder Ten Hag geen goed heeft gedaan.
1 0
Benleiden
We zullen Frenkie altijd blijven missen, want dit is je motor. Hij is echt overal goed in, en dit soort spelers zijn een unicum waardoor ze snel weggekocht worden. Ajax is alleen nu zo enorm aan het bouwen, dat ze ooit dit soort spelers een jaar extra langer kunnen houden. Dan is de transitie een stuk gemakkelijker, mits je geen Marin’s en Alvareztjes gaat kopen. Die kunnen er niks van.
2 0
Boer Gijs
Er is goed gespeeld dit seizoen. Maar inderdaad kwaliteit is er minder. Op het middenveld duidelijk. Voorin te weinig spelers met diepgang. Maar ook achterin. Met Schuurs en Blind kwam er donderdag veel meer voetbal en opbouw van achteruit. Maar Schuurs krijgt niet een serie van 10 wedstrijden de kans omdat hij van die fouten maakt. Het zou des Ajax zijn als een trainer hem wel langer liet staan dan kan Schuurs zorgen dat die dure fouten slijten uit zijn spel.
0 -2
Benleiden
Schuurs mist specifieke kwaliteiten om ooit een topper te worden. Je moet hem snel doorselecteren, want een ander talent uit de opleiding verdient een kans.

Hij mist:
Mentaliteit, fysiek, kopkracht, handelingssnelheid, oriëntatievermogen en tactisch inzicht.
0 -2
FissaDeGekste
Fyisiek is op te bouwen. Mentaliteit, kopkracht en oriëntatievermogen heeft hij wel. Tactisch inzicht en handelingssnelheid zijn ook op de trainingen te verbeteren. Mogelijk komt hij wel killers instinct en flair tekort, maar als je iemand af gaat zagen doe het dan wel met kloppende argumenten.
0 0
Cupmetgroteoren
Er is goed gespeeld? Man man man. 95% van de wedstrijden zijn niet om aan te gluren geweest. Als je zo ver wegzakt in spelniveau ten aanzien van vorig seizoen, dan kun je net zo goed een stropop op de bank zetten ipv een duurbetaalde trainer.
1 -1
Web
Schuurs kwam terug van een blessure
Waarom zou Ten Hag hem er in gezet hebben?
0 -1
31xAjax
Inderdaad, we hebben geen Ajaxtrainer...
2 -1
Web
Zij ik vorig jaar altijd
Vooral naar de wedstrijden tegen Juventus Real en München
Die lul blijft ook nog 14 uit wedstrijden ongeslagen
0 -3
31xAjax
En hoeveel thuiswedstrijden niet gewonnen?
1 0
Web
Als je de beste spelers verkoopt word het altijd minder
Maar dat is toch door de geschiedenis van Ajax
0 -1
Labrador
Ja echt? Wow. Dat wist ik niet
0 0
Schip
En toch. De eerste wedstrijd op hoog niveau tegen een topclub was Bayern uit.

Zonder Frenkie. Het kan dus wel. Maar daar stond dan wel een fysiek en kopsterke defensie achter met Wober en De Ligt en Blind speelde op 6, met Neres op rechts. Op die variant hadden TH en Overmars moeten voortbouwen, omdat je weet dat je daarmee Frenkie kon vervangen.

Door Wober te laten gaan - nooit begrepen en altijd tegen geweest - om vervolgens een absolute flop als Magallan aan te trekken en vervolgens na het inzien van die blunder, niet een volwaardig defensief duo aan te trekken na het vertrek van De Ligt, is TH aan het puzzelen geslagen en heeft het ene na het andere compromis gedaan. Blind van de 6 gehaald, middenveld met verdedigers gevuld.

Nu spelers als Ziyech en waarschijnlijk ook Donny, Neres, Nico en Onana vertrekken, mag je weer compleet van 0 opbouwen. En daarvoor is TH met zijn warsheid voor jeugd te kiezen echt geen ideale trainer.

Laat TH ook maar vertrekken, kies een trainer die graag met jeugd werkt en trek twee echte meerwaarden aan.
3 0
Oempaloempa
Cruyff was ook uniek.
Natuurlijk slaat het vertrek van je beste spelers ( vergeet de Ligt niet) een gat
0 0
ARUCAMBA
Hij heeft natuurlijk gelijk dat de jong niet te vervangen is, maar ajax speelde helemaal niet zo slecht verleden najaar, tegen Chelsea en Utrecht als hoogtepunten, maar er zijn gewoonweg te veel blessures op dit moment. Ajax heeft geen 15 of 16 gelijkwaardige spelers zoals die grote teams hebben en Ten Hag doet voorkomen. Een groot probleem is wel dat ze te snel van de kook zijn, Valencia en nu Getafe.
3 0
3*stars*3
Juist.
Had het daar gister toevallig nog over met een collega en de duels tegen Fey en Utrecht waren ook echt topniveau.
Tuurlijk missen we Frenkie en De Ligt maar Ajax leek juist weer op een goede weg.
Ten Hag had destijds eindelijk de juiste formatie gevonden en dat was; Blok Donny met Martínez.
Ziyech op 10 en aanval met Promes, Tadic en Neres.

Neres viel snel weg maar rest van de basis stond goed en leek te gaan groeien.
Jammer van al die blessures die daarna kwamen en elke nederlaag gaf daarna weer een mentale dreun.
Hopelijk blijven we nu wel bespaard van blessures en dan komt die vorm vanzelf terug.
0 0
Robeerke
Helemaal mee eens. Frenkie staat gelijk aan 3 spelers.
1 0
Ferd
Deze kop een dag nadat Siem de Jong is vertrokken. Stop daarmee AS. Schrijft ‘Frenkie’ als het om hem gaat, schrijf Siem and het om Siem gaat. Schrijf Nigel als het on Nigel gaat. En schrijf ‘die huilebalk’ als het om Luuk gaat.
4 0
Nosky
Je zag het vorig jaar al in de wedstrijden tegen Real Madrid en Juventus, Frenkie was zo belangrijk om aan het voetballen te komen. Tja, hij is zo exceptioneel, die vervang je niet even.

Geen idee hoever Promes is in zijn herstel, maar die hebben we in de return echt keihard nodig..
Als hij erbij is kun je met hem, Tadic en Ziyech een voorhoede vormen, met Donny op 10. Martinez en Mazraoui daarachter. Hoewel ik niet erg onder de indruk ben van de vorm van laatstgenoemde, was hij vorig jaar wel de sleutel tot meer controle/voetbal tegen de Spurs thuis. Toen Mazraoui de plek van Schone overnam ging het weer beter lopen, alleen te laat.
Centraal achterin Blind met Schuurs, ook dan krijg je meer voetbal dan met Alvarez.
Linksback wordt nog een hoofdpijndossier..

Ik zou hoe dan ook Tadic in de spits zetten. En linksbuiten bij voorkeur geen Babel, die zie ik nu absoluut het verschil niet maken. Gewoon een speler met diepgang en een passeeractie. Desnoods een speler uit de jeugd.
Maar je moet gaan voetballen tegen die Spanjaarden, dat is de enige manier ze te bestrijden. Desnoods heel laag op het veld, laat ze maar toekijken.

En ohja, de eerste tien minuten de dienstdoende spits de opdracht geven om - hoe dan ook - een rode kaart en pingel aan te naaien.

Deze winnen, en de weg naar de finale ligt open. Mark my words.
0 0
Hagmag
Frenkie is eigenlijk niet te vervangen.
Maar wat daar voor terug is gekomen c.q. als vervanger voor hem op het middenveld is eigenlijk Ziyech op het middenveld ipv rechts voorin.
Dus de echte klap gaat komende zomer komen tenzij "Toontje" en die 2e 18 jarige Braziliaan die kunnen gaan invullen. Ünivar ?
0 0
PierreHeno
We hebben De Ligt niet eens redelijk weten te vervangen. En het is inmiddels al ruim 1 jaar bekend dat hij zou vertrekken.....maar nog steeds geen Europese competitie waardige rcv. Dat heeft ons inmiddels ook al heel wat gekost....en niet alleen punten. Maar goed....het zit er dus blijkbaar niet in om ondanks al dat eigen vermogen een goede rcv aan te trekken die ook in de Europese competities zijn waarde heeft. NL klompetitie is zo zwak daar kom je met jeugdige talenten en een op die positie surrogaat ervaren Veltman nog wel mee weg maar niet in de loopgraven wedstrijden EL.Over het enorme kwaliteitsverschil tussen EL en CL moeten we het maar even niet hebben. Zie de wedstrijd uit bij Getafe dan maar liever nog even terug want dat is alleszeggend. Veel kijkplezier toegewenst....maar houd wel alvast een gezinsverpakking Rennies bin de hand....je bent gewaarschuwd.
0 0
Juichtoon
Logisch verhaal Frenkie wordt door velen als de beste middenvelder van de wereld gezien. Ja die zal je wel missen denk ik.
0 0
Gajes
De Jong en Neres, beide spelers hebben uitzonderlijke kwaliteiten. Ajax moet ernaar toe werken dat spelers Ajax niet meer als springplank zien en gebruiken naar de internationale top. Zolang we een de Jong niet tot zijn 25ste kunnen behouden zullen we nooit meedoen voor de winst in de CL.
0 0
Ajaxxxisdebeste
Begin waren we nog beter dan vorig jaar, het is ook allemaal natte vingerwerk en hoe het weer is.
0 0
hartvoorajax1
Niemand heeft het er nog over, maar we missen nog steeds onze twee buiten spelers. Daarnaast is enig opportunisme de zelfbenoemde voetbalkenners en forumleden niet vreemd. In november rond Utrecht thuis en Chelsea uit was de algemene opinie dat Ajax zelfs beter was dan het seizoen daarvoor.
2 0
ajaxdordtt
Hé Fons! Wat kost dat, zo'n open deur?
1 -1
PierreHeno
Ha ha ha
0 0
Aspers73
De Jong is dan ook one of a kind en wereldtop en die vervangen we niet zomaar.
2 0
trainerdv
Misschien een idee om Ziyech voor de verdediging te laten spelen? Hij kan heel goed een bal afpakken en heeft ook een goede dribbel. Ik wordt namelijk ook een beetje moedeloos van ons spel in balbezit
0 -1
ajaxdordtt
En hij heeft 30 x balverlies per wedstrijd.
2 -1
PeterVKV
Duidelijk. Martinez is een goede verdediger en op het middenveld een goede balafpakker, maar opbouwend komt hij niet eens in de buurt van Frenkie. Donny speelt alleen echt goed in een vrije rol als 10 rond het stafschopgebied. Op rechtsmid is hij van gemiddeld niveau. De enigen die opbouwend in de buurt van Frenkie komen zijn Blind en heel misschien Eiting. Maar de laatste heeft nog niet bepaald veel indruk gemaakt sinds zijn terugkeer van zijn blessure. Is nog teveel met zichzelf bezig. Gravenberch kan die rol in de toekomst denk ik wel aan maar is nu nog te jong en druistig. Daarom zou ik nu Martinez naast Alvarez lekker laten verdedigen en Blind als opbouwende 6 de regie in handen laten nemen.

Overigens is dat natuurlijk niet het enige probleem. Tadic op rechtsbuiten en Babel op linksbuiten doen pijn aan de ogen. Tadic op linksbuiten kan wel enigszins. Ziyech is dan de enige optie op rechts zolang Neres geblesseerd is. Op het middenveld komt er dan naast Blind en Donny een plekje vrij voor.....
1 0
Redrum
Groenendijk is een hele realistische kerel. Mooie vent. Zegt vrijwel altijd goeie dingen.
4 0