Mossou: 'Voetbal is een sport van vele schoonheden'

BartVeenstra, 22-02-2020 om 08:15, 4427 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Columnist Sjoerd Mossou vindt voetbal een sport van vele schoonheden. Om die reden staat hij ervan te kijken dat er tijdens en na het Europa League-duel tussen Getafe en Ajax zoveel verbazing was en is over de speelstijl van de Spaanse ploeg. 'Dat Getafe de meest irritante ploeg van Europa heeft, is geen nieuws', schrijft hij in het Algemeen Dagblad.

'Je moet haast wel uit een ei komen om dat niet te weten: ze spelen elke week zo in de Spaanse competitie, en met groot succes', vervolgt Mossou, die een opvallende constatering deed. 'Toch waren er nog mensen hooglijk verbaasd. De spelers van Ajax voorop, die zich - alsof ze alle oeverloze analyses volledig hadden gemist - op een bijna kleuterachtige manier lieten meeslepen door het Spaanse cowboyvoetbal.'

Naast de spelers van Ajax waren ook de analisten op tv en mensen op Twitter verbaasd en verontwaardigd door en over het spel van Getafe. 'Toch is het altijd maar net hoe je de schoonheid van voetbal beziet. Het zal geen toeval zijn dat juist de zelfbenoemde godenzonen van Ajax zich zo gek lieten maken door de gangsters van Getafe.'

Mossou ziet in dat Ajacieden en Nederlanders 'het avontuur' heilig hebben verklaard. 'Wij wereldvreemden geloven al vijftig jaar dat onze manier de beste is, de zuiverste, de meest verhevene, de absolute norm der dingen. Maar voetbal is een sport van vele schoonheden. Eén van de belangrijkste wordt nou juist omarmd door Getafe, een ploegje met een minibudget, tien keer lager dan dat van Real Madrid iets verderop.'

Volgens Mossou is het de simpele schoonheid dat je in het voetbal nooit kansloos hoeft te zijn. 'Getafe heeft een weg naar succes gevonden die ons pijn doet aan de ogen. Het zal, maar een beetje respect voor hun krankzinnige toewijding zou geen kwaad kunnen. Wie dat weigert op te brengen, heeft op voorhand al verloren.'

Denk jij dat Ajax bij rust achterstaat tegen Heracles? Zet in en krijg 5,70 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
hij zegt alleen maar dat t mooie in (een sport als) voetbal ook is dat je met n beperkt budget toch ver kan komen door als team alles uit de kast te halen en keihard te knokken. Hij promoot op zich t soort voetbal wat die houthakkers spelen toch helemaal niet? Het is aan de scheidsrechter om te bepalen of ze over de schreef gaan, Getafe kan er niks aan doen als die t allemaal best vindt.
0 0
TontoKarnaggel
Ik vind het gewoon een beetje vreemd dat schwalbes, provoceren, tijdtrekken en matenaaien decenia lang als iets verachtelijks werd gezien maar nu Ajax met de absolute grootmeesters van dit soort dingen te maken heeft gehad het opeens zelfs een bepaalde schoonheid schijnt te hebben. Iets zegt me dat als we vanmiddag winnen door een schwalbe er hele volkstammen het plotseling weer een heel stuk minder mooi vinden....
0 0
PetrusKeizer
je moet t stukje toch echt ns goed lezen, dat suggereert hij zelfs niet eens. dat in al die dingen die je noemt een bepaalde schoonheid schuilt. Gaat m enkel om t punt wat ik hierboven nog ns benoem.
0 0
TontoKarnaggel
Mwhao, snap wat je bedoel maar het komt op mij toch een beetje over als goedpraten van hun speelstijl en gedrag.
0 0
Marcao
Moussou... de kneus met zijn scheve hondenkop die als laatste werd gekozen met voetballen op het pleintje. Geef die kakkerlak alsjeblieft geen aandacht AS.
0 -2
PetrusKeizer
hij is geen kakkerlak. NAC-fan. In Breda hebben ze n bloedhekel aan Feyenoord.
0 0
TontoKarnaggel
Slecht voetbal mag van mij, lelijk voetbal is hooguit jammer maar in feite mag je daar ook niks van zeggen, maar is het nu ook al te veel gevraagd om je gewoon aan de geldende spelregels te houden? Feit is namelijk dat getafe voornamelijk zijn resultaten haalt dmv acties/gedrag die volgens de regels van het spel gewoon niet mogen en door het onvermogen van de meeste scheidsrechters om dat te doorzien, wat is daar in hemelsnaam mooi aan? Of vind sjoerd het ook prachtig als een kwalitatief mindere marathonloper toch wint omdat hij stiekem wat kilometers weet af te snijden?
0 0
Dit is mijn club
Nou Sjoerd, ik zou zeggen koop een seizoenkaart van Getafe en geniet een heel jaar lang van de schoonheid van hun spel.
2 0
Cupmetgroteoren
Wacht ff hoor... Getafe speelt 3 x zo goed en Ajax komt nauwelijks van de eigen helft af omdat catenaccio ten hag een waardeloze tactiek hanteert, maar het is allemaal Getafe's schuld... yeah right. Er zijn nul kansen gecreëerd, de bal kon niet langer dan drie seconden in de ploeg worden gehouden. Het is Ajax dat schandalig speelde, met catenaccio ten hag voorop.
0 -7
PetrusKeizer
altijd gezellig, ff n bakkie leut met Cappuccino-Cup.
0 0
Redrum
Ik kan een hoop benamingen verzinnen in combinatie met Ten Hag, maar catenaccio is er absoluut geen van.
0 0
RusselWestbrook
Catenaccio Ten Hag. Dwaas.
0 -1
Juichtoon
Ha daar ben je weer droplul.
6 0
ACB
De meesten zullen het met je eens zijn over het verschrikkelijke spel van Ajax maar je zult weinigen vinden die het theater aanstellerij en provoceren van Getafe zullen bewonderen. Behalve die andere helft ban NL. Omdat het ze nu goed uitkomt....
3 0
Nab
Ik geef toe dat ik me kapot geërgerd heb aan Getafe, maar minstens net zo aan Ajax!

Professioneel zijn/worden met je emotie is ook een proces en dat gaat al vaker mis (Groningen uit, Valencia thuis).

Maar als ik kijk naar de zuivere speeltijd, dan is het echt te huilen. Als dit bij iedere wedstrijd eens doorgetrokken wordt naar een grens van (minimaal) 70 minuten, dan komen ploegen als Getafe hier niet mee weg?
2 0
Juichtoon
Ach was hij maar zo vergevingsgezind naar Suarez geweest. Suarez kon week in week uit rekening op de minachting van de Nederlandse media. Het zijn allemaal Rotterdamse zwijntjes / mediahoeren.
1 -2
ST
Zelfbenoemde godenzonen? Die naam komt van de media zelf vandaan Mossou.
1 -1
FTS95
Laat ik voorop stellen dat Ajax hemeltergend slecht was, maar wat Getafe doet heeft helemaal niets met voetbal te maken. De UEFA zou 5 wedstrijden schorsing moeten geven aan een ieder die zo onsportief aan het toneelspelen is. Ik had vroeger al een haat/liefde verhouding met Suarez. Het ene moment bloed irritant en het andere geniaal. Maar ik vind echt dat ze zwaar moeten schorsen bij toneelspel.
1 0
7172AFCA7395
Nou, voetbal-wereldvreemd zijn Nederlanders wel.
Altijd denken dat hun manier de beste is...
2 0
AFCA4L
Schoonheid? Dit heeft niks met voetbal te maken
1 -1
Topteam
Zelden zoveel stront in één bericht gelezen. Stop het geromantiseerde gangsters of cowboy verhaal te vertellen. Het is eerder het verklikkertje van de klas die stiekem af gaat zitten kijken. De collega die een fout maakt maar naar een ander wijst.

Zielig onsportief en zonder schoonheid!
1 -2
Amsteraaij
Donder op man. Wat een gezwets. Je kunt dit in geen enkel universum schoonheid noemen. Leuk bedacht man Sjoerd maar Nee.
1 -1
Woodenshoe
Heb je het stukje ook gelezen? Het gaat om de wilskracht en onverzettelijkheid van een ploeg met beperkte middelen. Dat Ajax daar met open ogen intrapt was te verwachten. In de CL lieten ze zich ook simpel opnaaien en haalden ze zichzelf een aantal keren totaal uit de wedstrijd... Met koning tijdrekken Onana voorop.
1 -2
ACB
Denk niet dat het zozeer om wilskracht of strijdlust gaat maar om het onsportieve gedrag, het tijdrekken (42 min zuivere speeltijd) en het theater. Het wordt nu goed gepraat en zelfs een beetje opgehemeld als de manier om te winnen. Maar zou Moussou wel een willen horen als een van zijn clupjes zo een tegenstander zou treffen. Of het NL elftal. Dan is het land te klein. Maar nu is het ok omdat de helft van Nl een hekel aan Ajax heeft.
Wat ik met het belabberde spel het meest tegenvallende vond van Ajax dat er geen type als Wouters Davids of Neeskens op het veld stond die die achterlijk spanjaarden gewoon een been afzaagt.
1 -1
Woodenshoe
Maar het achterlijke tijdrekken van Onana (dat ons finaal uit de wedstrijden hielp) was wel ok toch? Omdat het Ajax was... Ajax is veel te naïef voor dit soort wedstrijden.
0 0
ACB
Tuurlijk was dat dom van Onana. Maar we hadden wel de pech dat die scheids bovenop de 5 min die nergens op
Sloegen er nog 1 bij deed. Als de scheids van donderdag net zo consequent was geweest hadden ze nu nog gevoetbald....Komt bij dat Ajax toch helemaal niet met Getafe te vergelijken is??
Ajax was slecht dat is iedereen wel met elkaar eens maar Getafe was vreselijk en om dat nu een beetje te gaan verdedigen gaat mij te ver
0 0
ACB
Bovendien was het niet het tijdrekken van Onana wat ons de wds tegen TH kostte maar de 2-1 waar Ajax met 9 man in de 16 van TH stond bij een corner...
0 0
Woodenshoe
Ik heb het niet alleen over Tottenham. Onana was nota bene geschorst, louter en alleen om tijdrekken en zeiken op de scheidsrechter....
0 0
ACB
Kan je niet meer volgen.
0 0
RS01
Ach ga toch weg. Kaarten aannaaien, theater, blessures faken, een trainer die met z’n handje staat te smeken om een gele kaart, een geblondeerde stervende zwaan. Daar is Ajax in getuind, heeft geen reet te maken met die onverzettelijkheid.

Een ploeg met beperkte middelen die op wilskracht wint, kan schitterend zijn. Maar dit is daar toch een parodie op.

Wat verschrikkelijk dat mensen dit nog verheerlijken. Echt geen woorden voor.
1 -1
Juichtoon
Omdat het tegen Ajax is. Als Getafe zo van Fnoord wint zo het een schande zijn.
0 -1
RS01
Prima joh, laten we het met z’n allen waarderen. Goed gedaan Getafe, ik hoop dat ze de EL winnen! Absoluut genoten, ik gun ze de wereld. Super knap hoe ze met zo’n klein budget die acteerlessen hebben kunnen betalen.
0 0
Topteam
Zoals fc Groningen bij Ajax deed ja, dat was op inzet en wilskracht. Niet achterbaks en onsportief zoals Getafe. Niks met inzet en wilskracht te maken.
1 -1
El Mas Mejor
Mossou is het schoolvoorbeeld van een schrijver die vroeger best leuk schreef maar daarna ontzettend in zichzelf is gaan geloven en denkt dat zijn mening er toe doet.
1 -3