Komt de opvolging van Ziyech uit eigen jeugd?

BvdPloeg, 16-02-2020 om 13:05, 25330 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het vertrek van Hakim Ziyech bij Ajax na dit seizoen is gespreksonderwerp nummer één. De Marokkaan heeft zijn transfer naar Chelsea dik verdiend, maar laat tegelijkertijd een grote leegte achter in het eerste elftal. Wie gaat straks de assists geven? De mooie passjes? En wie kan dat nog meer combineren met een onuitputtelijk arbeidsethos? Een aankoop is aannemelijk, of biedt de eigen jeugdopleiding van Ajax op termijn uitkomst?

Met ook het dreigende vertrek van Donny van de Beek is een oplossing in de eerste selectie niet meteen voorhanden, of Siem de Jong, Razvan Marin en Zakaria Labyad moeten volgend seizoen nog in de picture staan. Ziyech en Van de Beek speelden de afgelopen anderhalf jaar zo'n 99 procent van de tijd op de voorste positie op het middenveld, dus er is straks geen sprake van een gat, maar van een sinkhole, ook in de wetenschap dat het vertrek van Frenkie de Jong op de controlerende positie nog steeds niet perfect is opgevangen. Zijn creativiteit wordt ook nog steeds gemist. 

Het is daarom wel pijnlijk om te concluderen, maar de jeugdelftallen bij Ajax lopen dit seizoen niet over van creativiteit op het middenveld. Althans, creativiteit spiegelen we hier aan de invulling die Ziyech daar aan geeft, op de controlerende posities is er juist een overvloed aan talent. In de voorhoede wordt er echter vaak gezocht naar een geschikte oplossing. Dat komt ook mede door het wegvallen van spelers die gemaakt waren voor de Ziyech-rol. Franco Antonucci is nu twintig jaar en had met iets meer geduld en wat meer vertrouwen vanuit Ajax misschien kunnen instappen. Hij vertrok in 2017 alleen al naar AS Monaco. Het verhaal van Appie Nouri is bekend. Afgelopen zomer nog koos Dillon Hoogewerf voor een transfer naar Manchester United. 

Ajax O19 speelt nu al enkele weken met aanvaller Ar'Jany Martha op tien, in Ajax O17 spelen naast Alen Karahasanovic eigenlijk vooral defensieve middenvelders in de vooruitgeschoven positie. De eerste ploeg waar nog een echte spelmaker á la Ziyech op tien staat, is Ajax O16. Gabriël Misehouy deelt daar op zijn veertiende de lakens uit, in de O15 is die rol doorgaans weggelegd voor Rico Speksnijder. We moeten voor een snelle oplossing dus vooral zoeken bij de beloften en misschien ook wel bij de verhuurde spelers. 

Noa Lang (20 jaar, verhuurd aan FC Twente)

Mensen die de Ajax-jeugd en ook de beloften wat minder hebben gevolgd, fronsen nu misschien hun wenkbrauwen, maar Noa Lang zou een optie kunnen zijn. De nog steeds maar twintig jaar oude middenvelder wordt momenteel verhuurd aan FC Twente, waar hij de broodnodige kilometers moet maken in de Eredivisie. Daarna is het voor hem te hopen dat hij de kans krijgt op de positie waar hij in de jeugdopleiding en vrijwel altijd bij Jong Ajax uitblonk, als hij niet op de linkerflank stond.

Lang kwam bij Ajax binnen als zes en speelde in de C1 (met onder meer ook Matthijs de Ligt) als controleur. Na onder meer een slepende rugblessure kwam hij in Ajax O17 terug op de positie van linkshalf. Daar nam hij de ploeg bij de hand, wat hem samen met Justin Kluivert al snel de stap naar O19 opleverde. Daar deed Lang meteen moeiteloos mee op het middenrif, tot hij een seizoen later op links terecht kwam. Lang vulde dat met zijn kwaliteiten prima in, maar de vraag is hoe snel het was gegaan als hij op het middenveld was blijven spelen.

Lang kwam bij het grote publiek in de spotlights als linksbuiten, dus werd hij sindsdien ook weggezet als linksbuiten door fans en media. Toch speelde hij bij Oranje O20 tot vorig jaar altijd als nummer tien en liep coach Bert Konterman daar met hem weg op die positie met de dribbels, steekballetjes, snelle combinaties en het scorend vermogen van de tiener. In het laatste half jaar van vorig seizoen posteerde ook Michael Reiziger hem bij Jong Ajax op het middenveld toen er een plekje vrij kwam en Lang beschaamde dat vertrouwen nooit. Sterker nog; pas op die plek begon hij bij Jong te renderen en kwam hij écht in beeld bij het eerste elftal.

Met deze achtergrond is het dus helemaal niet zo gek om te denken dat Lang op het middenveld van Ajax misschien wel meer van waarde kan zijn dan op de voor hem nog steeds niet ideale positie op links. In dat opzicht zijn de komende maanden bij FC Twente cruciaal. Dat Lang kan voetballen, weten de meesten wel, maar de omschakeling en het arbeidsethos zonder bal zijn verbeterpunten. In zijn eerste twee wedstrijden bij Twente toonde Lang in ieder geval al goede wil op één van de twee voorste posities in het 4-4-2-systeem van Twente. Als hij zelf een completere voetballer wordt, is het vervolgens aan de staf van het eerste om hem eens te testen achter de spits. Het zou zomaar goed kunnen uitpakken. 

Naci Ünüvar (16 jaar, spelend voor Jong Ajax)

Het langverwachte debuut van Naci Ünüvar is inmiddels achter de rug, de vraag is hoe snel het nu allemaal zal gaan voor de middenvelder. Of nou ja, middenvelder... Eigenlijk zit Ünüvar de laatste twee jaar in hetzelfde schuitje als Lang. Ook de kleine spelmaker werd het laatste half jaar van vorig seizoen veelal op links geposteerd in Ajax O19 en nu hij langzaam meer speelminuten krijgt bij Jong Ajax is dat niet anders. Met de opkomst van Abdelhak Nouri in het achterhoofd is dat niet gek, die speelde ook een korte periode aan de linkerkant. Een goede voetballer zoals Ünüvar vult dat ook prima in.

Bovendien heeft hij het talenten-gen, wat erop neerkomt dat hij zich razendsnel aanpast als de weerstand wordt verhoogd. Steeds weer vraag je je af of het niet te snel gaat, of Ajax hem niet te snel doorschuift, maar steeds weer heeft Ünüvar maar een paar wedstrijden nodig gehad om vervolgens aan te tonen dat hij het aan kan. Met zijn oog voor positie, zijn hoge handelingssnelheid, zijn scorend vermogen en zijn trademark buitenkantje rechts is hij natuurlijk de gedroomde opvolger van Ziyech. Maar hoeveel tijd heeft hij nog nodig?

Ziyech is er nog een half jaar, en Ünüvar maakte vooralsnog alleen speelminuten in de beker tegen Spakenburg. Sowieso lijkt het goed om hem eerst bij de beloften vlieguren te laten maken en hopelijk mag hij dat net als Appie onder Marcel Keizer ook snel doen op het middenveld. In dat geval krijgt hij wéér een nieuwe uitdaging, moet hij voor het eerst in het betaalde voetbal de lijnen uitzetten en dan zal snel genoeg duidelijk worden of het eerste dichtbij is of voor het komende jaar nog even een brug te ver. Gezien zijn snelle stappen in de jeugdopleiding houden we met alle scenario's serieus rekening.

Sontje Hansen (17 jaar, spelend voor Jong Ajax)

Sontje Hansen? Ja, Sontje Hansen! De zeventienjarige aanvaller speelde in de afgelopen maanden eigenlijk constant op tien, alleen niet op papier. Bij Ajax O19 hadden hij en Ünüvar van rechts en links een vrije rol en dat had een dynamische speelstijl tot gevolg. Steeds weer dook er iemand anders op achter de spits, en dat heeft misschien wel wat ogen geopend. Zoals Quincy Promes die rol al enkele keren invulde in het eerste, zo zou Hansen dat ook moeten kunnen, mét nog een extra portie aan creativiteit. 

Hansen speelde de afgelopen jaren vooral in de spits en maakte daar de ene na de andere goal, met Ünüvar kort achter hem. Dat veranderde toen Hansen al op zijn vijftiende begon te ruiken aan O19. Brian Brobbey was daar de eerste spits en dus speelde Hansen veel vanaf de zijkant. Daar had hij ook bij de nationale ploeg al weleens gespeeld, maar met de opdracht dat hij het veld breed moest houden, kwam de ware potentie er dan niet uit. Dat hebben we ook bij het afgelopen WK O17 nog gezien in de eerste poulewedstrijd, toen hij als echte rechtsbuiten moest spelen. Hansen heeft vrijheid nodig om na te denken, loopacties te maken en aan de bal zijn ding te doen.

Dat zag Heitinga aan het begin van vorig seizoen ook in. Hansen speelde toen op papier ook een paar keer vanaf tien, kort achter Brobbey. Wat opviel was de wisselwerking tussen die twee, met korte combinaties, goede loopacties en veel goals. Toen Hansen vanaf links of rechts meer vrijheid kreeg om ook in de as op te duiken, leek hij zijn plek te hebben gevonden. Neem daarbij ook in de ogenschouw dat Ajax met Dusan Tadic, Lassina Traoré en Brobbey zelf drie sterke spitsen heeft die de combinatie graag aangaan, en Hansen op tien is misschien wel niet zo'n gek idee.

In tegenstelling tot Lang en Ünüvar moet er dan nog wel wat meer gebeuren, want het is de vraag of Ajax voor de lange termijn wel de intentie heeft om Hansen in die rol te proberen. Misschien komt hij wel 'gewoon' in de spits terecht of toch (hopelijk) in een vrije rol aan de zijkant. Bovendien moet hij eerst nog de nodige stappen maken bij Jong Ajax. Hansen zit daar na zijn debuut in Jong én Ajax 1 (eind 2019) nu vaak op de bank. Bovendien is hij net als Ünüvar ook nog zo jong. Hansen is echter zo gedreven, zo sterk in de kleine ruimte, zo begaafd aan de bal en zo makkelijk in doelpunten maken, dat die reserveplaats vast niet lang zal duren. 

Andere opties uit de jeugdopleiding

Naast deze drie spelers kan de creatieve spelmaker ook verdwijnen uit het spel van het eerste elftal. Dat lijkt geen realistisch scenario, maar vanuit de jeugd zijn er wel enkele spelers die die positie op een andere manier mogelijk goed kunnen invullen. Jürgen Ekkelenkamp bewijst zich nu al enkele jaren als goalgetter. Hij is meer een loper en iemand die goed positie kiest. Zo zou je ook Quinten Timber daar kunnen bedenken, met de toevoeging dat Timber ook nog een dribbel in huis heeft. Eigenlijk is hij zo allround, dat hij op alle posities kan spelen, dus de tienpositie moeten we dan zeker niet uitsluiten. 

Net als Timber krijgt ook Alex Mendez de kans van coach Mitchell van der Gaag. De Amerikaan mocht al een paar keer opdraven als tien. Daar deed hij het dan een stuk beter dan wanneer de negentienjarige op een van de flanken werd geposteerd. Een fijne linker in combinatie met een goed inzicht maken hem een interessante speler voor de toekomst. Vaak genoeg was Mendez echter ook onzichtbaar, hetgeen overigens niet gek is sinds zijn recente aansluiting deze zomer. Voor nu is het belangrijk om eerst nog een heleboel kilometers te maken in Jong Ajax.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de onfortuinlijke Victor Jensen, die dit seizoen de stap had willen en moeten maken, maar pas sinds februari weer helemaal fit is. Althans, vooralsnog. De Deen kampte het hele seizoen al met kwaaltjes door zijn enorme groei. Zijn sterke seizoenstart werd daardoor abrupt verstoord, waardoor zijn ontwikkeling stokte. Leuk meevoetballen en sporadisch een wereldbal versturen is niet genoeg. Een tien is hedendaags meer dan ‘alleen’ een spelmaker met een beslissende pass. Zaak voor Jensen is om consistent te worden op alle aspecten.

Er is dus wel de hoop dat enkele jonge talenten snel de stap naar het eerste maken. Sommigen zijn misschien al dichterbij dan we denken, als ze de juiste boost krijgen en de puzzelstukjes net op de juiste plaats vallen. Het is echter een onzekere factor waar Ajax niet op zal willen wachten. Een aankoop is met het vertrek van Ziyech én Van de Beek zeker te billijken, mits de paar jeugdspelers die nog wél creatief zijn, hun kansen blijven krijgen. De zoektocht naar een opvolger voor Frenkie heeft aangetoond dat een miljoenenaankoop niet altijd de beste oplossing is. 

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@ajaxshowtime.com)
Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Babangida83
Wat ik wel mis is een echte play-maker in de opleiding. Je hebt Unuvar en dan houdt t op, denk ik. Ik vind Warmerdam ook zo'n type. Maar daarvan heb ik niet t idee dat ze heel veel vertrouwen in hem hebben. Toch zie ik daar wel potentie in. Dient constanter te worden, maar dat mag voor een jeugdspeler. Eiting en Ziyech zijn nu de enigen in het eerste.
0 0
geDaante
Ja dat is al decennia lang wel het geval. Ga maar eens na, Van der Vaart, Sneijder, wat kwam daarna nog?

Daar moet inderdaad meer op gescout en geselecteerd worden, dat is namelijk echt het type speler wat je vooral zou moeten willen opleiden. Vooral aanvallend ingestelde, creatieve spelers met inzicht.

Wat je nu in de opleiding veel ziet, is hooguit één creatief-technische technische spelmaker per elftal, en vaak dus gewoon geen. Dat kan eigenlijk niet. Er lopen vooral middenvelders die wat all-round zijn, en daarmee ook wel een beetje nietszeggend soms. Men heeft ook weleens de neiging zo'n creatieve speler dan op de flank te zetten. En wat er vooral veel gebeurt, is de keuze voor een loper op 10, of op de half. Bij een loper op 10, komt die creatieve middenvelder, als die er is, op de flank te spelen, of helemaal niet.

Één van de redenen waarom ik de punt naar achter mis. In dat systeem heb je twee diepere halven, en één daarvan moet dan zo'n creatieve spelmaker zijn, de ander kan dan iets meer diepgang hebben, maar niet zo overdreven als onder Ten Hag, met middenvelders die als tweede spits gaan spelen. Een beetje zoals Nouri en Van de Beek naast elkaar samenspeelden, dus een technische creatieveling, naast een spelers met veel gevoel voor de ruimte, maar die ook goed kan voetballen en combineren, en ook wel creatief is. Dit in tegenstelling tot types als Klaassen, De Wit, Til, etc.

Ten Hag kwam laatst met een horrormiddenveld tegen Groningen, met zowel Siem de Jong als Van de Beek op één middenveld, tegen een fel Groningen. Dus een middenveld voor 'groot/ruim' spel, in wat op voorhand duidelijk was een zeer compacte wedstrijd te zullen worden, met weinig tijd om te handelen. Dan lijk je het niet echt te snappen.
1 -1
Middenweg401
Antwoord op je eerste vraag: Eriksen. Maar dat is treurig weinig inderdaad. Creatieve spelers is waar Ajax om draait.
0 0
Babangida83
Die punt naar achteren in de opleiding is alleen daarom al erg belangrijk inderdaad. Denk wel dat je in Jong Ajax dan nog de formatie van t eerste zou moeten hebben, ter laatste voorbereiding op.

Zo'n middenveld zorgt op elke positie voor passers en spelers die balletje bij zich kunnen houden. Dat kunnen die Regeer en Ekkelenkamp bijvoorbeeld niet en als je dan tegen betere ploegen speelt of in kleinere ruimtes - iets wat Ajax zo veel mogelijk wil tegenkomen- dan komt t te kort.

Wat dat betreft gaat t beleid nog niet ver genoeg.
0 -1
NoMoreMrNiceGuy
Steven Berghuis halen! Die komt nog het dichtst bij de kwaliteiten van Ziyech.
1 -9
Ar
Wow! Gewoon wow!
Hoe verzin je het?!
Wil je dat we naar Feyenoord niveau gaan?
6 0
NoMoreMrNiceGuy
Berghuis is na Ziyech de speler met de meeste assists en het creëren van kansen. Met hem erbij maken we ook onze concurrent zwakker. Win-win situatie!
0 -3
ETM
De aan Twente verhuurde Lang met zijn maniertjes en grilligheid zal momenteel voor weinig mensen een kandidaat zijn. Nooit getipt als bijzonder groot talent, en wie denkt aan het immer jagende roofdier Hakim Ziyech en dan aan de scheve ogen van Noa in zn Twente shirt schrijft Noa af voordat hij wordt opgeschreven.

Maar.
Ik geloof absoluut wel in Noa Lang, en hij is ook de enige speler die me zelfs aan Ziyech doet denken. Noa zit precies in dat grijze gebied tussen middenvelder en aanvaller zoals Hakim. Het is een speler voor naar de bal toe, die met zn passing linies over kan slaan. Een speler met een bepaalde flair, riekend naar zelfoverschatting. Afgaand op het verhaal van AS over Lang inmiddels lang geleden heeft Lang door zijn karakter een moeilijke weg bewandeld maar is hij door zn passie toch zover gekomen.
In zijn Ajax1 minuten tot nog toe heeft hij mij zeker overtuigd. Die pass als debuut-assist op Blind vorig seizoen vs Zwolle staat op mijn netvlies gebrand. De druk stond vol op de ketel, punt verlies naderde en Lang behield het overzicht. Net als Ziyech beweegt Lang niet heel verfijnd met de bal, maar wel heel bewust. Er zit een flinke portie speelsheid bij, maar vooral een enorm geloof in eigen kunnen, en dat is vereist voor creatieve spelers. Hij heeft motorisch zelfs iets van Ziyech imo. Ook heb ik inmiddels tal van bijzondere acties gezien van Lang. Van een doeltreffende lob vanaf bijna de zijlijn tot aan een tegedraadse pass midden in een passeer-actie.
Lang heeft nog een lange weg te gaan. Is een kind dat nog volwassen moet worden en zal net als de meeste jongelingen heel hard moeten werken aan zijn spel zonder bal.
Maar ik zie in Lang het vuur. Door zn wat gesloten houding van bluf is zo heen te prikken, alleen al als je zijn verhaal leest.
Ziyech kwam van Twente naar Ajax, Lang ging naar Twente. Ik zie hem heel graag snel terugkomen.

Stellen dat hij zo goed als Ziyech kan gaan worden is niet te doen. Daarvoor zijn de verdiensten van Ziyech te groot.
Maar de natuurlijke opvolger om een poging te wagen is voor zover ik kan zien nu weldegelijk Noa Lang.
5 0
geDaante
Ik vind het dan ook weer vreemd en opportunistisch Lang te verhuren en Babel te huren.
Ik zie meer in Lang dan in Babel, is creatiever en onvoorspelbaarder, en ook gewoon vlotter en handiger.
2 -2
ETM
Eens. Ik zie niet hoe Babel beter zou passen dan Lang.
Babel kan imo beter in een 2spitsen systeem renderen bij een ploeg die op de omschakeling speelt. Waar Promes nog echt diepte geeft en me positief verrast in hey positiespel vind ik Babel tot nog toe in de praktijk ook eerder remmen dan toevoegen.
2 -1
Web
Ik ben het heel vaak met je eens, maar deze post slaat kant nog wal
Wat heb jij Lang veel te hoog zitten
1 -2
Babangida83
Jij duikt overal op om maar te benadrukken dat Lang echt waardeloos is. Alsof je een passie hebt tegen Lang? Waarom zo fanatiek tegen iemand zijn? Is dat puur zijn houding?

Deze jongen heeft een moeilijke jeugd gehad. Het beste is om dat te beseffen en hem te helpen op enkele facetten die hij daardoor mist ipv hem t leven extra moeilijk te gaan maken. Dat hij enorm kan voetballen staat namelijk als een plank boven water.
3 -1
Web
Heel bijzonder dat je in Lang een Ziyech ziet? ik lees het wel meer hier
Ziyech kijkt altijd over bal een, ook toen hij jong was
Ziet altijd de vrije man, heeft een geweldige trap om de bal er neer te leggen, beschikt over een geweldig steekpas, soms te veel met hem zelf bezig, kan hem in Engeland opbreken?
Lang heeft van dit allemaal NIETS
Een die met de bal gaat dribbelen zonder plan, weet helemaal niet waar hij begint of uitkomt. Mist alle overzicht

Lang is leuk voor Twente of de KKD

Eiting of Lang
Wie heeft er meer weg van Ziyech, lijkt mij toch niet moeilijk?
Ook niet dat ik Eiting een Ziyech vind, maar die heeft wel het overzicht, maar mist weer het loopvermogen en passeer techniek van Ziyech.
0 -3
altijdwelwat
Hahaha man man man als je Eiting meer op Ziyech vind lijken , dan heb jij Eiting veel te hoog zitten. De enige overeenkomst tussen Eiting en Ziyech is dat ze allebei links zijn.
1 0
ETM
In Lang in Ziyech zien gaat wat ver, maar hij doet me in enkele zaken aan hem denken ja.

Het kan dat ik Lang veel te hoog heb zitten, maar ik heb tal van voorbeelden gezien waarbij Lang juist opviel met spelinzicht en tevens met een goede trap. Idd ook veel voorbeelden waarin hij enorm zat te kloten.
En zn laatste 2 beurten waren ondermaats.

Begrijp me dan ook goed; ik vind Lang bij lange na niet zo goed als Ziyech.
Maar het gaat in deze discussie wel om een 'rol' iemand die bepaalde spelelementen kan vertegenwoordigen.

Wel ben ik geen intensieve JA-volger en het kan zijn dat ik een ander beeld had gehad, als wel.

Je weet, geloof ik, dat ik ook veel verwacht van Eiting. Ik verwacht in zekere zin zelfs meer van Eiting. Te meer vanwege het vertrouwen dat Ten Hag in hem heeft, en ook door de vacature waarvoor Eiting in aanmerking komt. Een hele andere dan die van het gat dat Ziyech achterlaat. Dus ik begrijp jouw vergelijking niet helemaal. Eiting moet het ook van zn voetballend vermogen hebben maar is geen aanvaller.
Een definitieve doorbraak van Eiting zie ik sneller gebeuren dan in geval van Lang. Ajax investeert sowieso eerder in aanvallers.
Uiteindelijk gaat het erom dat je een spelmaker vrij maakt door hoe je speelt. Toen Frenkie wegviel moesten de rollen van Ziyech en Blind iets veranderen.

Als Lang grote stappen zet in zn spel zonder bal en meer inhoud krijgt zie ik hem goed in te passen. Erik was ook duidelijk bezig met het brengen van Lang, die volgens jeugdvolgers vaak uitblonk in JA. Daarom heeft het mij verbaasd dat hij verhuurd werd, na zoals ik toegaf 2 mindere beurten.
Tot nog niet zolang geleden speelde Ajax onder TH met bijna uitsluitend middenvelders tot en met de cv en de spits (!) (op Neres na)
Al bij Utrecht speelde Ten Hag met aanvallers die het middenveld inkomen en zonder echte vleugelaanvallers. Ook in 18/19 zagen we dat de vleugels in de praktijk wisselende 10en werden. Aanvankelijk speelde hij zelfs met Tadic en Ziyech op de vleugels. Ik vind Lang dus gewoon in het profiel passen en getuige zijn minuten zat hij niet ver van het eerste. Genoot aanvankelijk bijv zelfs de voorkeur tov Labyad. Vandaar dus mijn betoogje ;)

Jij lijkt t echter gewoon helemaal niet in Lang te zien zitten. Dus we gaan elkaar hierin niet toenaderen :)
5 0
Litmanen85
Droom zou zijn om Jovic te huren/kopen van Madrid..maar zal wel veel te duur zijn of niet de stap terug willen.. Was een droomspits geweest voor Ajax
0 -1
Dazoo
Joshua Pynadath
0 0
Cruyffie
Dit had natuurlijk 100% Nouri moeten zijn. Wat een gemis, dat nu weer extra wordt aangestipt. Misschien een jaar zonder tien spelen, gewoon met een man minder, puur als ode aan onze jonge spelmaker. Appie ♥️
2 -3
Cupmetgroteoren
Ziyech behoort tot de top 5 beste spelers van Ajax van de afgelopen 20 jaar. Die ga je niet zomaar ff vervangen. Qua talent zou Unuvar dat eventueel kunnen, maar pas over een jaar of 5.
1 -1
amthree
Dan is die waarschijnlijk al weer weg, met hoe het gaat tegenwoordig...
0 0
Henkjanklaas
Sinds Ajax het CL niveau probeert na te streven, wordt het voor de jeugd steeds lastiger door te breken. Je moet als jongeling wel erg veel bijzondere kwaliteiten hebben om aan te haken op dat niveau. Zo zouden Eiting en Gravenbergh vroeger zekerheidjes zijn geweest maar ik ben nog niet zo zeker dat deze talentvolle jongers een blijvertje zijn voor het eerste team. Ook jongens als Stengs en Boadu zijn wellicht nog te licht. Lijkt me erg moeilijk te beoordelen zeker als deze laatste jongens meer dan 10 miljoen moeten kosten. Die garantie, zo is gebleken, heb je blijkbaar ook niet als je buitenlanders haalt. Zo zijn er vele miljoenen weggegooid.
2 0
geDaante
Ajax kan het wel nastreven, maar als het Alvarez, Marin, Siem de Jong, de oude Huntelaar, etc. op de bank heeft zitten, dan zou het juist makkelijk moeten zijn voor de jeugd op de bank plaats te nemen en vast bij het eerste te horen. Die zijn namelijk al beter dan dat rijtje.
0 -1
Babangida83
Dit raakt wat mij betreft de essentie. Ik zou niet zeggen dat t lastiger is. Maar meer dat t langer duurt, omdat de weg naar t vereiste niveau langer is. En dus hebben we wat meer geduld nodig. Donny van de Beek is 22 en heeft nu t vereiste niveau. Maar dat had hij op zn 20ste ook nog niet. Sterker, hij was begin vorig seizoen niet eens basisspeler.

Dat geduld ligt bij ons. Daarom moet jeugd ook niet hun kans afdwingen, maar moeten we ze die zoveel mogelijk geven. En beetje bij beetje zullen ze die dan uiteindelijk pakken binnen 0 tot twee jaar.

De stap naar Eredivisie niveau is overigens nog steeds hetzelfde of zelfs kleiner met spelers als Promes, Tadic en Blind die dat soort jongens ondersteunen in t veld. Dit zijn perfecte wedstrijden om jonkies zich door te laten ontwikkelen en tegelijkertijd andere spelers rust te geven.

Maar voor een heel seizoen eisen we CL-niveau. Het is echter niet terecht om dit vanaf het begin ook van die jonkies te eisen. Het is alleen lastiger voor die jonkies, als we dat wel vanaf t begin van ze gaan eisen. Dit valt of staat dus bij goed beleid.
0 0
Joseph
Komt te vroeg voor Unuvar en Noa Lang zie ik niet gebeuren.

Ajax zal de markt nog op moeten voor een creatieve aanvallende middenvelder. Ajax moet de strijd met PSV aangaan voor het eerste senioren contract. Die jongen brengt nu al veel kwaliteit mee en kan in de toekomst samen met Unuvar, Brobbey en Hansen het nieuwe Oranje vorm gaan geven en een nieuwe topprestatie gaan leveren in de CL met Ajax.
0 -1
Ar
Ik neem aan dat je op Ihattaren doelt.
Maar dat verongelijkte gezicht, als Noa dat doet ...
Van mij hoeft hij niet. We hebben talent zat, en misschien/waarschijnlijk beter talent.
0 0
DiAngelo
Ziyech is een hele grote, wat techniek en inzicht betreft te vergelijken met Cruijf. Al was Cruijf zijn tijd ver voor waardoor elke vergelijking mank gaat. Uit eigen jeugd moet je denken aan Unuvar, maar vergeet niet dat Ziyech ook heel veel balken afpakte op belangrijke momenten. We gaan hem missen en ik zie niet zo snel z'on complete voetballer terug komen op de Nederlandse velden.
0 -3
EKS
Ziyech doet me dan nog eerder denken aan Ricardo Kishna in zijn doorbraakjaar.
0 0
Cruyffie
Dude, Cruijff? Ziyech is goed, maar Cruijff was 3x de beste van de wereld - en hoort bij de beste voetballers van de 20ste eeuw. Zet, in dat rijtje, anders even een filmpje van Zidane op. En kijk dan nog eens maar Ziyech. Paar tandjes verschil
2 0
Babayaka
Ook zyech is gewoon 1 van de velen, Is tenminste tot een mooie leeftijd gebleven, maar dit is heus wel op te vangen.

dramatisch gedoe van de media.
2 -1
Santiago
Het is nog steeds gewoon onze belangrijkste speler by far.

De enige die wat mij betreft een even grote stempel heeft, is Onana.
1 0
GrandMasterFlex
Dat zal Noa Lang worden met daarachter Unuvar. Ik vermoed dat ze Noa ook met die gedachte voor een halfjaar hebben verhuurd. Inhoud kweken en leren wat strijden is. Geef hem in voorbereiding vertrouwen en hij zal het laten zien. Dat deed hij afgelopen voorbereiding namelijk ook al.
1 -6
Minsc
Nee, Noa Lang is gewoon niet goed genoeg. Tactisch zwak.
3 -2
FreddyAX
Er is geen twijfel over de kwaliteiten van Unuvar, dat is op zich al best bijzonder , maar we kunnen nu toch echt niet gaan verwachten dat hij volgend seizoen al de plaats van Ziyech in kan nemen.
Als hij zich zo blijft ontwikkelen denk ik dat er over twee ,drie jaar een goede speler staat maar de ervaring die Ziyech nu heeft zal meer tijd kosten.

Of Ajax volgend seizoen weer helemaal opnieuw moet gaan bouwen hangt van het aantal vertrekkers af, ook zal een rol spelen in hoeverre we in Nederland al dan niet kunnen shoppen.
Op zich hoop ik op een minimaal verval in kwaliteit , anderzijds is het ook goed als we weer met een fris team gaan spelen.
0 0
Schip
Unuvar heeft echt meer tijd nodig. Zijn talent staat buiten discussie. Hansen is meer een schaduwspits en zeker geen middenvelder die ook moet controleren indien nodig. Misschien ooit.

Lang vond ik in de voorbereiding en in Jong een prima indruk maken op het middenveld. Daarin lijkt hij ook betere keuzes te maken dan als flankspeler. Maar je kunt er moeilijk op bouwen, omdat hij nog maar een half jaar heeft.

Blijft jammer dat zo'n Odegaard een andere keuze heeft gemaakt. Dat is echt een creatieve, passende speler van wereldklasse aan het worden.

Spelers als Labyad, Marin en Siem moet je doorselecteren. Een verlies op de transfersom had je gemakkelijk kunnen nemen, als Ziyech voor een normaal bedrag was verkocht. Nu speel je hooguit quitte, als die Anthony idd voor 29mj komt.

Zie graag echte creatieve kwaliteit komen. Vanuit de jeugd gaat in vrijwel alle linies genoeg komen de komende jaren, maar die hebben echt nog wel een jaar of meer nodig.
2 -2
Aspers73
Volgens mij staat de transferbalans van Ajax momenteel op iets van 150miljoen of meer dit seizoen, dus snap niet dat je het over quitte hebt.
2 -2
Schip
Ik heb het natuurlijk over wat er zal resteren van het bedrag dat je voor Ziyech krijgt.
1 -1
DonQ
Ik heb nog steeds een sprankje hoop voor Marin als hij de rol van Donny van de Beek mag bekleden. Als pure controleur is hij niet geschikt, maar als diepgaande speler kan hij nog wel van waarde zijn. In die rol was hij ook de uitblinker bij Standard Luik. Lang is wat mij betreft zeker ook een optie om uit te proberen op de 10 positie, maar ik denk dat Ten Hag het niet aandurft.
4 0
Schip
Denk dat laatste ook. Je proeft die twijfel aan alles. Net als bij Schuurs.

Marin vind ik ook als 10 veel te weinig brengen. Donny komt zelfs als 6 in de 16 en weet daar te scoren, Marin nog niet zien doen. Heeft nog een half seizoen om wat te laten zien, want Donny zal in principe vaak op 6 spelen denk ik.
1 -2
Redrum
Er loopt denk ik geen opvolger van Ziyech rond in de jeugd. Ziyech is een bijzondere speler, daar heb je er niet veel van. Naci en Sontje zijn hele grote talenten, maar andere type spelers.
1 -2
Ozymandias
Ik zou Tadic op '10' zetten en Traoré een basisplaats als spits geven. Volgens mij zouden die twee een geweldig duo vormen.
7 -4
Venta
Ajax speelt natuurlijk niet echt met een links- en rechtsbuiten. Het is meer 1 diepste spits en dan 3 aanvallende middenvelders erachter die vrij veel vrijheid genieten (4-2–3-1 opstelling). In principe zal het niet bijster veel uitmaken wie er centraal begint wanneer je in dat blok van 3 aanvallende middenvelders kan kiezen uit spelers als Tadic, Promes, Anthony, Neres. In Traore in de spits heb ik best veel vertrouwen, maar zodra iedereen fit is neem ik aan dat Tadic doorschuift en Promes, Anthony en Neres erachter spelen. Tadic is veel beter in staat om dat soort spelers in stelling te brengen door zijn balvastheid.
0 0
FreddyAX
Dat is het proberen zeker waard, zelfs dit seizoen al.
1 0
DonQ
Ik vind dat ook een hele reële optie. Veel mensen zijn inmiddels al vergeten dat Tadic in eerste instantie werd gehaald als opvolger van Ziyech op die positie. Hij kan daar veel toevoegen met zijn balvastheid en dieptepasses.
4 0
wladimir
Dat is niet onlogisch nu we veel geld hebben geïnvesteerd in een nieuwe Braziliaanse vleugelflitser. Traoré liet afgelopen woensdag heel even zien waar hij toe in staat is. Met Brobbey hebben we een vergelijkbare speler als back-up. Conclusie is toch wel dat er geen vervanger hoeft te komen. Naast Tadic kan ook Labyad op die positie spelen. Hij is zelfs gehaald als opvolger voor Ziyech (net als Tadic).
1 0
Schip
Vond Tadic geen onuitwisbare indruk wekken, op die plek. En daar heeft hij qua positie eigenlijk al gespeeld met Traore in het elftal.

Maar goed, hij kwam in eerste instantie voor die rol. Ajax gaat wel echt anders spelen als je niet met een meer teruggetrokken 9 speelt. De ruimtes komen anders vrij voorin. Traore is meer een diepe spits, waar met Tadic die ruimte voor lopende mensen openvalt zoals vdBeek en Neres. Maar verandering van spijs doet eten. Ajax heeft een impuls nodig.
1 0
DonQ
Ik kan me überhaupt geen wedstrijden herinneren dat Tadic op 10 heeft gespeeld, jij wel? Hij heeft daar in ieder geval nooit een langere reeks gespeeld.
1 0
gebruikersnaam
bij Southampton regelmatig
0 0
DonQ
Ik bedoel natuurlijk bij Ajax ;).
1 0
Schip
Als hij van een buitenpositie speelt zoals laatst met Traore, dan trekt hij veel naar binnen en speelt hij in dezelfde zone als een 10. Daarom zeg ik dat hij eigenlijk al op die positie heeft gespeeld, wanneer Traore op 9 speelt.

Tadic is uberhaupt niet in vorm, dus het is wat lastig oordelen. Ik vind hem op links, anders dan veel anderen, ook waardevol. Op rechts niet.
0 0
Redrum
Dat denk ik ook ja.
2 -1
Hagmag
Univar en Hansen zijn jeugdige parels uit de jeugdopleiding. Die hebben veel potentie. Mogelijk over 2 jaar in de basis van Ajax-1. Nu zo veel mogelijk, als het kan minuten laten maken in Ajax-1. Dat zal hun motiveren en stimuleren. 16 jaar is wel erg jong en 17 jaar ook. Maar die gaan het redden.
1 0
Hagmag
Siem, Marin, Labyad, Carel en Ekkelenkamp in de etalage. Daarmee maken we geen aansluiting met Europeese TOP. Redenen zijn inmiddels bekend. Gravenberch krijgt van mij nog het voordeel van de twijfel gelet op zijn leeftijd. De vraag is gaat zijn handelingssnelheid ja/nee omhoog. Zijn loopsnelheid is sowieso niet van jedat. Ik zie hem voorlopig als een kopie van Maduro. Was uiteindelijk ook te traag.
1 -1
Cruyffie
Carel Eiting kan prima mee, ook richting Europese top. Stond begin 2019 in europese campagne gewoon nog in basis Ajax 1, tegen AEK. Hij oogt niet snel en fel, maar heeft iets dat vele malen belangrijker is voor een voetballer in de top: fenomenaal inzicht en techniek.
0 0
davidgravemaker
Vooral Siem en Veltman. Je moet er toch niet aan denken om met die 2 weer in de CL te spelen volgend jaar.
1 -1
RaynoFischer
Het zou mij eigenlijk niet verbazen als Unuvar volgend seizoen er vast bij zit, nog niet in de basis het hele seizoen natuurlijk
Gaat goed bij jong, traint de laatste weken (bijna) elke dag wel mee bij het 1ste :)
1 0
AnsB
Geweldig overzicht! Dank.
Ik ben zelf, voor de korte termijn, vooral heel benieuwd hoe Lang het straks gaat doen.
Hij beviel me goed in de voorbereiding op dit seizoen, en tijdens de invalbeurt in CL (weet al niet eens meer tegen wie; was het Valencia?).
Zoals vrijwel alle voetballers moet hij vrij in zijn hoofd zijn om goed te presteren, maar dat is voor hem nog wel een dingetje. Te veel bravoure en ongeduld zitten hem nog wel eens in de weg.

Van spelers als Ünüvar en Hansen verwacht ik nog niets op korte termijn. Zal al blij zijn als zij klaar zijn voor invalbeurten. Idem voor Q. Timber, Jensen en Mendez.
Ekkelenkamp zie ik als potentieel opvolger voor Van de Beek, samen met Marin (mits hij zijn zelfvertrouwen hervindt). Zij zullen die rol vast weer anders invullen, maar dat vind ik op zichzelf geen probleem. Het gaat tenslotte om de juiste combinatie, het juiste evenwicht.
0 -1
fc Barcelona_ke
Unuvar kan dat wel, maar op z'n leeftijd is nog te vroeg voor 60 wedstrijden per jaar! ik hoop Ziyechs vervanger komt, maar Unuvar kan af en toe invalbeurten of basisspeler tegen rkc ado etc!
0 0
AFCAfan93
Vlachodimos angelino blind schuurs mazraoui martinez carrascal pröpper promes Tadic antony.
Dit zou mijn ideale opstelling voor volgend seizoen zijn en ja meer aankopen dan eigen jeugd maar ma mijn mening is de jeugd nog net niet ver genoeg maar ook vanwege champions league wil je verder willen komen...
1 -5
AlexLitmanen10
Vladi wie?
Angelino speelt in duitsland en Propper heeft zijn contract verlengd
0 -1
Ozymandias
Ik hoop dat ze bij Ajax hun ziel niet zo te grabbel gooien als jij graag wil zien.
4 -1
Kingoffdatoilet
Ajax gaat echt niet Onana, Dest, Veltman, Tagliafico, Donny vd Beek , Ziyech en Neres allemaal verkopen. Dat zijn 7 basisspelers. Maximaal gaan er een keer 5 basisspelers.
0 0
wladimir
Ziyech is al weg. Dest is dichtbij een transfer. De komst van onze nieuwe Braziliaanse vleugelflitser betekent het vertrek van de oude (Neres). Overmars heeft niet voor niets voor 5 miljoen zijn doorverkoop percentage geschrapt.

Met Onana, Veltman, Tagliafico en van de Beek zijn afspraken gemaakt. Ik zie eigenlijk alleen Onana (gebrek aan Europese topclub) en Veltman (blessure) blijven. Als Overmars de schade op Alvarez en Marin kan beperken zal hij dit niet nalaten. Huntelaar en Siem de Jong verwacht ik volgend seizoen ook niet meer terug.

Het vertrek van 7 basisspelers kan dus zomaar gebeuren deze zomer. Bij een kampioenschap zijn we al geplaatst voor Champions League. Bouwen aan een nieuw team met focus op eigen jeugd lijkt me geen slecht plan. Met Blind, Promes en Tadic blijft er sowieso ervaring.
0 0
EKS
Mazraoui zou de gedroomde opvolger kunnen zijn om die `enorme leegte` in te vullen. Maar waar is zijn vorm...
0 -5
RayJordaan
Wauw
1 0
ram
Als je grappig probeert te zijn, noem dan Ard van Peppen.
4 -1
mallerd
Domste opmerking van de dag alweer en het is nog vroeg.
4 -2
Jeugd
Deze jongens gaan steeds meer meedoen maar kunnen niet volgend jaar al de dragers zijn.
Unuvar en Hansen gaan het echt wel redden maar zijn nog 2 jaar jonger dan Antony.
Overigens hoeft Antony ze ook niet in de weg te staan, hij komt veelal van rechts. Hansen kan ook als spits en unuvar vanaf links of achter de spits.
2 0
FrankBeton
Is het nu nog te vroeg voor om dat te kunnen verwachten
1 0
wladimir
Volgend seizoen mogen Eiting, Ekkelenkamp, Gravenberch, Labyad, Lang en Tadic uitmaken wie de posities van Ziyech en van de Beek op het middenveld mogen invullen. Met Anthony, Promes, Traoré, Hansen, Ünüvar en Brobbey hebben we voldoende aanvallers.
0 -1