'De Eredivisie wordt er schraler en kaler van'

BartVeenstra, 22-01-2020 om 07:55, 12322 views, Algemeen Dagblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

Columnist Sjoerd Mossou is van mening dat de steeds grotere financiële verschillen tussen Ajax en de rest van Nederland uiteindelijk zorgen voor een meer schrale en kale Eredivisie. De Amsterdammers hebben veruit de hoogste omzet in het Nederlandse voetbal en ook op sociale media is Ajax veel populairder dan de rest van Nederland.

De verschillen zijn volgens Mossou dan ook duidelijk in Nederland, zo schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. 'Ajax verdiende alleen al afgelopen seizoen zo'n 200 miljoen euro aan transfers; aanzienlijk meer dan alle andere 33 (!) Nederlandse clubs opgeteld. Ajax is zo rijk, dat je met de salarishuishouding van Jong Ajax zonder enig probleem een sterke middenmoter in de eredivisie kan samenstellen', aldus Mossou.

Bovendien worden de verschillen in Nederland alleen maar groter, zo verwacht Mossou. 'Aan de binnenlandse televisiegeldverdeling verandert tot 2025 niets, terwijl Ajax vrolijk kan blijven poenscheppen in de Champions League. Zelfs als Ajax binnenkort Bassie & Adriaan aanstelt als tweekoppige directie, en Gerard Joling als hoofdtrainer, wordt het de komende jaren fluitend kampioen.'

Dat Ajax meegaat in de 'ratrace van megalomane marketingdeals en miljoenensalarissen' om aan te haken bij de Europese top kan Mossou goed gebruiken. Wel vindt hij dat de Amsterdammers geen talenten moeten weghalen bij andere Eredivisie-clubs. 'Ietsje duurzamer vissen mag je van een multinational best verwachten, juist in een sportcompetitie, onmiskenbaar gebaat bij concurrentie. Het is niet illegaal hoor, Kik Pierie, Perr Schuurs en Kjell Scherpen op goed geluk wegplukken uit Heerenveen, Sittard en Emmen, en dat dan 'talentontwikkeling' noemen. Maar de eredivisie wordt er schraler en kaler van.

Denk jij dat Ajax in eigen huis met 5-0 wint van Spakenburg? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Bocarra
Er valt kennelijk altijd wel iets te zeuren over Ajax en als er niets is dan verzinnen we wel een probleem. De druiven zijn zuur in de provincie.
0 0
Joseph
Ajax moet vol inzetten op de Europese supercompetitie. Als Ajax eenmaal in die competitie zou komen, zal het niet meer zo snel spelers verliezen aan andere clubs.

Als Ajax nu nog spelers als Frenkie, De Ligt, Eriksen, Alderweireld en Suárez zou hebben, zou het de top van Europa zijn.
1 0
Jaridebeste
Heb je hem ook weer over zijn stokpaardje Ajax. Treurige man die Sjoerd.
4 0
3*stars*3
Sjoerd heeft NAC als zijn (alibi) club maar is gewoon een gefrustreerde kakkie man.
Dat gejank over Ajax dat zo rijk is en het is niet eerlijk, bla bla.
Toen Philips met miljoenen strooide om spelers bij Ajax en Fey weg te halen, vond iedereen het best...

Ajax is op eigen kracht, na jaren van droogte weer opgekrabbeld.
Hoop dat ze een hele grote gat slaan en net als Juve en Bayern, minimaal 7/8x achter elkaar die schaal pakken.
Dan maar een saaie competitie, so be it!
4 0
FreddyAX
Ach jee, snotter,huil,slik wat vreselijk allemaal voor die eredivisie.
Ik heb het gevoel dat het 'probleem' flink opgeblazen wordt.
Als we een keer niet met 4-0 winnen dan was het toch een heel zwakke wedstrijd van Ajax en een week later beginnen we aan de wedstrijd met de opmerking dat Ajax ook deze wedstrijd met de ogen dicht en twee vingers in de neus moet winnen.
De realiteit doet daar niet aan mee; verliezen van Willem II ,AZ en nauwelijks sterker dan Sparta geeft een ander beeld.

In de komende weken gaan we een extra uitdaging krijgen als Ziyech geblesseerd is, de terug komst van Blind verwacht ik ook niet op heel korte termijn dus ziedaar hoe groot die enorme verschillen zijn.

Het vervelende vind ik dat de verwachtingen heel hoog zijn en de pers pompt het overdreven op, als het dan onverhoopt anders loopt dan is er wel weer een oorzaak binnen Ajax aan te wijzen.

Bij elkaar opgeteld leidt dit sneller tot een overdreven verwachting en teleurstellingen als dit iet realistisch blijkt.
En dan komen de mannen met de zagen en bijlen weer onder hun steen vandaan.
2 0
JSF
Ajax ontkomt er niet aan op termijn uit de ED te stappen. Met de huidige goede visie ontgroeien we deze competitie. Internationale competitie met meer reguliere inkomsten uit interessantere duels en betere ontwikkelingskansen ligt voorhanden.
1 0
fanforeffer
Gelukkig voor Sjoerd ; F'neurd haalt weer wat oude talenten terug zoals Fer ,Narcing .Lens ze krijgen nu ook Rollator fabrikant als sponsor. P.S. ze hebben ook informeert naar de gebr. van der Kerkhof.
4 0
Willem410
Sinds 2016 heb ik geen enkele medelijden meer met alle andere clubs in de eredivisie.
In 7 stadions waar niet om de titel gespeeld werd ontstond een groot volksfeest, zowel op de thuis als uitvakken omdat Ajax een titeltje misliep.
Al het onkunde van de eigen club werd bij iedereen vergeten.
Ajax heeft zich echter al lang herpakt en zich over deze deceptie heen gezet terwijl de rest in het moeras is blijven hangen waar het toen ook al in zat.
Dijks, van de Hoorn, Cerny, Viergever, Serero, Gudelj zomaar wat namen die deze bewuste dag op het veld stonden.
Nu 3,5 jaar later ondenkbaar dat we nog met zulke spelers het veld opkomen, maar Mossou en heel veel andere vinden het verschrikkelijk dat wij gegroeid zijn hun steeds minder leedvermaak hebben.
9 0
Jaridebeste
Amen!
1 0
3*stars*3
Helemaal mee eens!
1 0
ElPistolero9
Roerend eens met jou. Dat tomeloze gehaat op Ajax, terwijl Ajax de enige reden is dat de Eredivisie uberhaupt nog iets voorstelt, begint me de neus uit te komen. En intussen zelf echt geen reet presteren in Europa en structureel wambeleid voeren. Ze zouden Aax gvd op hun blote kniëen moeten bedanken. En dan intussen nog zinloos kunstgras velden aanleggen om zo salaris voor 1 of andere miskoop uit Bulgarije te kunmem betalen, wat een grap.
1 0
Amsteraaij
echt waar? PSV, fey, Utrecht en ADO? welke andere drie nog? wel heel treurig als je het zo leest
1 0
MK77
Hmm Twente ook geloof ik
1 0
trainerdv
Onzin. Als je, zoals Bayern, elke zomer de beste spelers van de concurrenten koopt, dan wordt de competitie schraler ja. Als je spelers van Emmen en Fortuna haalt natuurlijk niet. Ajax heeft het geld zelf verdiend door jeugdspelers het vertrouwen te geven, goed te trainen en ze te laten excelleren. Het is juist een eerlijke ipv een oneerlijke strijd.
1 0
RusselWestbrook
Wanneer kunnen we onze posts weer wijzigen, boys van AS? Nooit hè?

Stelletje prutsers.
0 -2
3*stars*3
Volgens mij kan het wel via de app.
Maar van en voor een Ajaxsite, is het natuurlijk...Bizar (ik hou het netjes) dat de site zovaak crasht, trolletjes blijkbaar jaren kunnen chillen hier en je nu ook geen reacties kan wijzigen...
0 0
jaripettersson
Die mogelijkheid is verpest door enkele gebruikers.
0 0
RusselWestbrook
Ik heb wel een oplossing voor Sjoerd en anderen die hiermee zitten:

Ajax uit de eredivisie. Samen met andere topclubs uit kleine landen met een roemrijk Europees verleden en grote dominantie in eigen land (denk aan Celtic, Porto, Benfica, Rode Ster) aangevuld met de eeuwige rivalen van die clubs (denk aan Feyenoord, PSV, Rangers, Partizan) en clubs uit net-niet landen (denken aan Kopenhagen, Brugge, Antwerp e.d.) samen in één competitie. Liefst lekker groot, dertig clubs ofzo, met playoffs voor het kampioenschap.

Maar hier wel even mee wachten alsjeblieft, want zoals het er nu uit ziet wordt Ajax 'gewoon' uitgenodigd voor de Super League. En dat geniet wel mijn voorkeur.
2 -1
Simon1
Het is best een gave om met de deur in huis te vallen terwijl de 100 journalisten voor je datzelfde hebben gedaan en er ondertussen geen deur meer in zit.
0 0
Soccerskins
Klopt, Ajax zou moeten stoppen met groeien omdat de andere Eredivisieclubs het niet kunnen bijhouden.
2 0
RusselWestbrook
Nu nergens om hoor, maar is dat niet wat heel veel mensen hier stiekem graag zouden willen als het niet om Ajax ging, maar om Real Madrid of een andere absolute topclub?

We zijn altijd heel erg verontwaardigd als we tegen een club met een begroting van een half miljard of meer spelen, terwijl dat verschil relatief veel kleiner is dan het verschil tussen Ajax en 80% van de eredivisieclubs.
1 0
Soccerskins
Clubs moeten gewoon altijd naar het uiterste streven. Het is aan jou favoriete club om dat bij te houden en het liefst natuurlijk er overheen gaan.
0 0
Kingoffdatoilet
Ajax heeft een grote opleiding waar voornamelijk alle Nederlandse clubs van profiteren. Als Ajax spelers haalt zoals pierrie of scherpen dan betaalt het daar gewoon voor. Doordat Ajax betere spelers kan halen met meer geld wordt de gehele competitie langzamerhand aantrekkelijker. Genoeg redenen om gewoon talenten te kunnen blijven halen bij Nederlandse clubs.
1 0
AlexIbarra
Elke Ajacied naar het buitenland schrijven, daar wordt de eredivisie schraler en kaler van.
Zo treurig dat geklaag over 'Ajax is te goed' en Ajax verdient te veel geld'.
Het is sport, sukkels! Als de tegenstander goed is hoort een ploeg daarvan te leren en zichzelf te pushen om volgende keer ook goed te zijn.

We verloren net nog van de nummer 4 en de nummer 2. Die zelf zo dom was om meteen daarna ook 2x te verliezen, waardoor het gat nu weer 6 punten is. Hebben ons moeten kwalificeren voor de CL, waardoor we weer zo vroeg moesten beginnen dat we het hele seizoen kampen met blessures en overbelasting. Zijn al 3 basiskrachten kwijtgeraakt waarvan 2 wereldtoppers en deze zomer dreigt weer een flinke exodus. Dus de toekomst is op zijn minst onzeker.

Kijk ff op de ranglijst:
Psv en Fey hebben na 19 wedstrijden resp. 22 en 23 verliespunten. Belachelijk schraal.
Wij deden het 1e competitiehelft goed, maar lang niet zo goed als Psv vorig jaar.
We zijn zo weinig dominant dat niet een van de topspelers van Feyenoord (wie dan?), Psv of tegenwoordig zelfs AZ nog haalbaar lijkt voor Ajax.

Dus kopen we eigenlijk alleen jongere spelers bij kleinere clubs, voor wie Ajax een enorme stap vooruit is in hun niveau en ontwikkeling. We betalen daar ook nog netjes voor, de miljoenen van Frenkie voor RKC en Willem II en zo'n 5 mln naar H'veen voor Pierie, zijn voor die clubs mooie bedragen. Maar nee hoor, dat vindt Sjoerd ook niet goed.

Het geld dat wij verdienen is leuk maar kan niet 1 op 1 omgezet worden in internationale topspelers vanwege de relatief lage vaste begroting en kleine competitie. Maar veel belangrijker: Psv verkoopt Lozano ook mooi voor 42 mln. Wanneer zij goed presteren kunnen ze dezelfde miljoenen opscheppen in de CL als wij. Internationaal een naam opbouwen, marketing doen, begroting oprekken, een Malen, Bergwijn, Ihattaren, Gakpo voor veel geld verkopen en weer nieuwe talenten de kans geven.
Feyenoord speelde ook CL maar had niets aan de miljoenen.

Het verhaal van Mossou is imo pure afgunst, er is geen doping of oneerlijke concurrentie en onze financiele stappen maken we door al jaren te investeren in mooi en goed voetbal. Onze heerschappij duurt nu welgeteld 1 jaar, vergelijk dat ff met een Juve, Bayern of Barca in hun 'schrale, kale' competitietjes.
We werden dit weekend (terecht) bekritiseerd omdat we een thuiswedstrijd maar net wonnen van Sparta, met 2 ballen op de paal tegen. Maar toch nu deze column?

Hij krijgt waarschijnlijk bijval van het Calimero-deel vd supporters bij 17 andere ED-clubs dus het zal vast goed aangeklikt worden. Maar dat maakt het gelul niet minder dom.
4 0
Lagasj
Tussen de oren van Sjoerd Mossou wordt het ook steeds schraler.
En het was al een dorre woestijn.
3 0
Ferd
Alleen maar zeuren over het kopen van talenten, maar kijk eens wat Ajax teruggeeft aan de eredivisie. Er is geen club in de competitie waar geen ex Ajacied onder contract staat.
7 0
EuforischeRealist
Dit dus! Het komt helaas in veel van dit soort opiniestukjes telkens terug dat men maar een deel van het verhaal verteld. Maar ja, anders leest het niet lekker weg natuurlijk.

Dat het in Duitsland (Bayern Munchen), Italie (Juventus) en in minder mate Spanje (Barca en Real verdelen de titel immers ook al jaren samen) op exact dezelfde wijze er aan toegaat is natuurlijk niet interessant.
0 0
fanforeffer
Alle talenten in Nederland en alle kleine joggies die voetballen dromen om bij een topclub als Ajax te spelen,van Sjoerd mag dat niet !!
5 -1
Lrod
Zij zijn groot en wij zijn klein, het is niet eerlijk. :'(
3 -1
TontoKarnaggel
Wat een bizarre bullshit. Dus we mogen geen talenten meer bij andere clubs oppikken? Moeten de echte talenten dan maar bij een emmen of fortuna blijven en stil komen te staan in hun ontwikkeling? Of liever rechtstreeks naar het buitenland? Is dat beter voor het nederlandse voetbal? Of mogen die alleen gehaald worden door psv en feyenoord, want die maken er sportief en financieel wel een potje van? Christus te paard, wat denken zulke gasten toch?
5 -1
Ajaxxxisdebeste
Whiiiiee huilie huilie
2 -2
MK77
Pfff zo kan je alles naar het midden praten. Los van de financiële middelen heeft Ajax het organisatorisch gewoon goed voor elkaar daardoor vinden de talenten het interessant genoeg om ook met Jong Ajax mee te draaien voor hun ontwikkeling. Dat mag je dus eigenlijk de andere clubs verwijten dat die afstand zo groot is.
Daarnaast heb je het dus over welgeteld drie Nederlandse talenten die als ze bij hun eigen club waren gebleven echt niet zo'n impact hadden gemaakt dat die clubs 2 plekken hoger zou staan.
1 -1
Chris86
Zou leuk zijn om de selecties van de Eredivisieclubs te bekijken als daar de uit-Ajax-afgevloeide spelers werden weggestreept. Hoe meer spelers een optimale opleiding krijgen, hoe beter lijkt me toch? Want inderdaad is niet elke aangetrokken of opgeleide speler een succes bij Ajax, maar deze spelers blijken later toch wel degelijk een meerwaarde bij een andere (Eredivisie)club.
Op Fortuna na, kan ik bij elke club wel een speler met Ajax-verleden bedenken.
2 -1
Rentokill
Wat een ubercalimeroreactie!

Toch weer een verwijt naar Ajax omdat ze hun best doen de beste te zijn. Ajax moet 'duurzamer vissen'? En al die talentvolle vissen maar laten zwemmen? Waarom? Kijk naar Bergwijn? Die had zoveel verder kunnen zijn als PSV niet 40M voor hem zou vragen aan Ajax... Voor het Nederlandse voetbal is het een zege als de topspelers ook wegkomen uit de polder. Ajax is nou eenmaal het makkelijkste tussenstation.

In plaats van te willen dat Ajax gaat remmen zou hij eens kritiek moeten hebben op die andere potentieele topclubs die het al jaren door wanbeleid laten afweten.
10 -1
koppensneller
Ja, maar het geeft wel serieus de tendens aan in Nederland. : " Ajax is te rijk, Ajax moet tv-gelden afstaan, Ajax moet Europees prijzengeld delen, Ajax moet dit , Ajax moet dat ". En dat allemaal om het " belang van het Nederlandse voetbal ". Laat Real , PSG en Man City ons maar wat geld geven voor het belang van het Europees voetbal.
8 -1