Breekt er voldoende jeugd door bij Ajax?

FinnDekker, 22-12-2019 om 11:00, 11214 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Ajax pronkt al jaren met de eigen jeugdopleiding, maar de geluiden dat er de laatste jaren te weinig jeugdspelers doorbreken, worden steeds hardnekkiger. Er wordt meer dan ooit gekocht en Erik ten Hag zou te weinig omkijken naar De Toekomst. De grote vraag is of die kritiek terecht is en zo ja: is er een aanwijsbare reden voor het beleid van Ajax en zijn hoofdtrainer?

Waarom er (even) minder jeugdspelers doorbreken bij Ajax

De afgelopen seizoenen braken er minder talenten door dan in bijvoorbeeld de jaren onder Frank de Boer. Dat kunnen we niet ontkennen, het staat zwart op wit. Er zijn echter wel drie belangrijke redenen aan te voeren waarom het Amsterdamse publiek even wat minder eigen jeugd te zien krijgt in de ArenA. De eerste reden is het niveau van Ajax dat sinds afgelopen seizoen behoorlijk is gestegen. De stap tussen de jeugd en het eerste is alsmaar moeilijker geworden, ook met Jong Ajax als tussenstap. De Lorenzo Ebecilio's zullen anno 2020 het eerste niet meer halen. Spelers zoals Kaj Sierhuis en Sven Botman zullen het mede daardoor ook (nog) niet gehaald hebben, terwijl zij vijf jaar geleden misschien al wel de stap hadden gezet.

Ajax is daarbij de afgelopen jaren flink verwend met de lichtingen Klaassen-Fischer-Denswil en recenter Van de Beek-Nouri-Cerny. Daar tussendoor braken ook nog spelers als Jaïro Riedewald en Kenny Tete door en er was bovendien een paar keer succes met het halen van jeugdspelers van buitenaf. Kasper Dolberg, Frenkie de Jong en André Onana zijn slechts drie voorbeelden. Het verbloemde een beetje het niveau van de laatste O19-lichtingen, die even wat minder waren. Dat kan, en verklaart meteen waarom Ajax meer ging kopen. En juist door goed in te kopen en vervolgens te presteren, heeft Ajax er nu voor gezorgd dat de criteria voor jeugdspelers alleen maar zullen stijgen.

De derde en laatste reden waarom Ajax 1 minder kan vissen uit eigen vijver, is het vroege vertrek van grote talenten naar het buitenland. Daishawn Redan en Donyell Malen zijn populaire voorbeelden, maar ook afgelopen zomer nog trokken Mitchel Bakker, Dillon Hoogewerf en Solomon Bonnah naar andere clubs. Hoe goed de jeugdopleiding van Ajax ook staat aangeschreven; niet iedere lichting is in de breedte zo sterk dat het een vertrek van één of meerdere sterkhouders kan opvangen. Andersom lukte dat slechts in beperkte mate. Veel versterkingen van buitenaf zijn alweer vertrokken. Schön Szabolcs, Oliver Horvath, Sebastian Pasquali, Saku Ylatupa, Mateusz Gorski; het is slechts een greep uit de grote groep talenten die het niet haalde.

Wat Ten Hag doet met de Ajax-talenten

Ajax had de afgelopen twee jaar dus wat minder om uit te kiezen, maar er waren wel degelijk een paar talenten die op de deur klopten. Sommigen spelen bij Jong Ajax zitten in de A-selectie of zijn zoals Matthijs de Ligt alweer hogerop beland. Wat deed Ten Hag sinds zijn aanstelling met hen? Heeft Ten Hag waar mogelijk elke kans gepakt om talent in te passen? Op die vraag kan men vooralsnog niet antwoorden met een volmondige ja. De buitenwacht baalt steeds vaker terecht over de hoeveelheid speelminuten voor bijvoorbeeld Siem de Jong, die de afgelopen weken standaard wordt gebracht als invaller. De dertigjarige middenvelder bouwde reeds af in Australië, beschikt over een aflopend contract en sukkelt vaker wel dan niet met zijn fitheid. Talenten kregen niet vaak het vertrouwen in die wedstrijden.

Maar ondanks het opstellen van De Jong kun je niet stellen dat Ten Hag aanstormend talent compleet negeert, laat staan structureel. Kijkend naar het huidige seizoen begon Ten Hag vrijwel gelijk met inpassen van de jeugd. Sergiño Dest kreeg bijvoorbeeld de kans zich te bewijzen en bleef het vertrouwen na de voorbereiding krijgen, ook toen Noussair Mazraoui terugkeerde. Mazraoui was een seizoen eerder zelf het grootste voorbeeld dat Ten Hag wel degelijk talent voor de leeuwen durft te gooien. Dit vertrouwen krijgt Noa Lang nu ook steeds vaker, vanaf het moment dat David Neres en Zakaria Labyad wegvielen. Tegen zowel Lille OSC als Valencia CF stond Lang in de pikorde zelfs boven bijvoorbeeld Klaas Jan Huntelaar, ondanks dat de routinier wellicht een veiligere optie was in een belangrijke fase van het seizoen.

Ten Hag schuwde bovendien niet om Ryan Gravenberch te brengen toen Ajax eerder dit seizoen uit bij PEC Zwolle met de rug tegen de muur stond en spelers geblesseerd uitvielen. Zijn magere invalbeurt en zijn mindere spel bij Jong Ajax sinds die wedstrijd waren daarna de logische reden dat veel meer minuten voor Gravenberch tot dusverre uitbleven, totdat hij er tegen Telstar en ADO plots weer stond. Andere voorbeelden van jeugdspelers die al debuteerden zijn Jurgen Ekkelenkamp, Lassina Traoré en recent Sontje Hansen. Daarnaast laat de coach regelmatig of zelfs structureel spelers meetrainen. Jurriën Timber zat zelfs al meermaals bij de selectie en naast Hansen staat ook Naci Ünüvar vanuit de O19 duidelijk op de radar. Los van het feit dat het goed is voor hun ontwikkeling is het ook een blijk van vertrouwen en een boodschap dat deze jongens dichterbij zitten dan ze denken. Juist deze drie gaan samen met Quinten Timber en Kenneth Taylor ook mee naar Qatar. 

Het is onderdeel van het plan, onderdeel van de route richting Ajax 1. Goed genoeg is oud genoeg. Dat beperkt zich onder Ten Hag echter wel vaak tot trainingen, een plek in de selectie of soms een korte invalbeurt. Het gebrek aan echte kansen voor Traoré is bijvoorbeeld een punt van kritiek, zeker gezien de mankementen voorin. De spits van de beloften was dit seizoen al betrokken bij liefst twintig treffers van Jong Ajax. Ten Hag bracht de Burkinees desondanks slechts drie keer als invaller, elke keer na de tachtigste minuut. Zelfs in de beker tegen Telstar bleef hij op de bank. Pas na ziekte van Klaas-Jan Huntelaar tegen ADO kon Ten Hag niet meer om Traore heen. Hij scoorde direct. 

De verder over het algemeen nog wat voorzichtige houding kan voor sommige spelers frustrerend zijn, maar is ook niet altijd slecht. Roofbouw op een jong talent is in niemands belang. Wat dat betreft is het ook goed dat Ten Hag rustig blijft onder de roep om Ünüvar, die rustig wordt gebracht. Met het WK O17 en een karrenvracht aan duels met de Ajax-jeugd in de benen is het geen optie om Ünüvar nu al over te hevelen. Geduld is een schone zaak, zeker als je weet wat er aankomt.

Wat ligt er in het verschiet op De Toekomst?

Eigenlijk mag je Ten Hag pas over een jaar echt beoordelen als het gaat om de eigen jeugd. Vooralsnog valt het in veel gevallen te billijken dat hij nog niet kiest voor veel jeugd, deels door het niveau van de spelers zelf en deels door de sterkte van de selectie. Ten Hag zal echter ook weten dat er op De Toekomst weer een lichting wordt klaargestoomd die over de breedte misschien nog wel sterker is dan die van Van de Beek en Nouri. Hier lopen ogenschijnlijk geen twijfelgevallen in rond, maar spelers die met hun potentie toch op zeker belangrijk moeten kunnen worden voor Ajax 1.

Ten Hag krijgt dan voor het eerst in zijn tijd als coach te maken met zo’n sterke lichting uit de eigen jeugd, dus is het misschien wat vroeg om hem nu al af te rekenen op wat hij heeft gedaan. Hij toont alvast goede wil door talent bij het proces te betrekken. De vraag is of jongens als Taylor, de gebroeders Timber, Brian Brobbey en consorten daadwerkelijk deel uit gaan maken van zijn plannen als deze jongens daar volgend jaar klaar voor zijn. Vooralsnog lijkt het daar wel op. 

Ten Hag zit nu nog stevig aan de speeltafel, maar krijgt straks wel de beschikking over goede kaarten die hij niet mag negeren, voor de toekomst van Ajax en voor het behoud van Ajax’ imago. Over een jaar zullen we zien en mogen we oordelen of Ten Hag zijn goede kaarten heeft omgezet in een berg fiches, of dat hij het spel verkeerd heeft gespeeld en de enorme potentie naast zich neer heeft gelegd. En mocht Ten Hag komende zomer de deur bij Ajax achter zich dichttrekken, dan is het aan Ajax om een trainer te vinden die de jeugd niet uit het oog verliest. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
aniet
Bewezen onzin dus
0 0
Montana
Had maar een dagje gewacht met het posten van dit;). Dan kon je het nog aanpassen...
0 0
fanforeffer
na vandaag kan dit item in de prullenbak.
3 -1
BvdPloeg
Waarom? We schetsen de situatie van zijn periode als trainer. Daar doet 1 wedstrijd niets aan af. Sterker nog, het versterkt het artikel alleen maar, volgens mij. Meer van dit, ook met de volgende lichting!
1 0
JSF
Precies. Weer veel commentaar van stuurlui aan wal gelogenstraft. Laat de trainers maar bepalen wie wanneer er klaar voor is.
0 -1
Tinus
flauwekul natuurlijk. Alsof de trainer de enige is met kijk op voetbal(lers).
Voorlopig kan ik weinig hoogte krijgen van EtH als het gaat om het inpassen van jeugd. Tegen AZ en Valencia schuift hij vooral met posities waar volgens mij minimaal één van de talenten die vandaag speelden opgesteld hadden moeten worden. De wedstrijd van vandaag sterkt me alleen maar in die gedachte. Vandaag stelt hij er opeens weer 3 tegelijk op. Het pakt vandaag fantastisch uit waardoor het lijkt alsof hij jeugd zoveel kans geeft. Maar heel gedoseerd en planmatig komt dit niet op mij over.
0 0
trooop
Ten hag is 2 jaar trainer van Ajax. Dit was 1 wedstrijd. Maak eerst je school effe af en kom dan terug.
0 0
JSF
Jij hebt het over kwantiteit, ik over kwaliteit. Sneue reactie dus..
0 0
ram
Ik moest lachen bij "flink verwend met Klaassen, Fischer en Denswil".
1 0
FSideMaluku
Ik vind dat de verhouding jeugd-ervaring op het moment goed is. De spelers die het aankunnen om in het eerste te spelen, pakken hun wedstrijden en speeltijd in het eerste. De spelers die dat nu nog niet kunnen, moeten meer tonen dat ze het ook aankunnen. Verder ben ik van mening dat als je bij de Europese top wil aanhaken je gewoon niet teveel jeugd in kan brengen, want dan haal je dat gewoon niet. Je kunt niet van spelers verwachten dat ze met KKD en eem beetje aan Eredivisie ervaring je wel even naar de finale van de CL loodsen.
Als Ajax de doelstellingen wil halen, dan zul je een gezonde mix moeten hebben van ervaring (al dan niet aangekocht) en aanstormend talent.
0 0
Cello
Eigenlijk is het nooit zo geweest dat we een continu doorgaande stroom van talenten hadden, die ook uiteindelijk basisspelers werden. Net als de vooral internationale prestatie's van Ajax, die in golfbewegingen gaan, gaat dat ook met toptalenten.
En doorstromen/debuteren van talent in Ajax-1 moet niet puur en alleen gaan om het doorstromen zodat we ons op de borst kunnen kloppen. Immers, wat heb je aan talent dat je laat debuteren maar bijvoorbeeld nooit aan de 10 wedstrijden in Ajax-1 komen òf iig niet heel veel.
Denk eens aan spelers als Ozbiliz, denk eens aan Jody Lukoki, denk eens aan Queency Menig, Jeffrey Sarpong, etc.... leuk dat ze debuteerden, deden het ook veelal goed in de jeugd.....maar uiteindelijk hebben ze het niet lang volgehouden in Ajax-1. Ik denk zelfs dat ze op dit moment niet eens hadden kunnen debuteren omdat het niveau, wat gevraagd wordt, hoger is komen te liggen.

Dat komt o.a. door de huidige basisspelers, die je eruit moet zien te spelen als jeugdspeler. En dus moet je niveau minimaal hetzelfde zijn als wat er nu in Ajax-1 staat.

Sommige van de huidige Jong Ajax-spelers hadden in de periode van Frank de Boer inmiddels al gedebuteerd en een enkeling een basisplaats veroverd. Dat zou zomaar kunnen.

Dat er iets minder talent doorbreekt èn dius debuteert heeft eigenlijk alles te maken met de stijging van het gemiddelde niveau in de selectie, het niveau wat gevraagd wordt om ook vooral internationaal een hoog niveau aan te tikken.
De echt grote talenten, dus niet zoals in het verleden de goede talenten, die zullen echt wel Ajax-1 bereiken. Maar het zal niet meer in aantallen zijn zoals het een aantal jaar geleden nog wel mogelijk was. De eisen zijn simpelweg omhoog gegaan.
2 0
grannig mokum1
Het bestaat ook niet dat tegelijk 5 a 6 spelers van uit jeugd klaar staat om naar ajax1 doorstroomt..... Maar als het 1, 2, of 3 doorbreekt dan hebben z e toch goed gedaan?
2 0
geDaante
Netjes geschreven Finn, maar wat kanttekeningen van mijn kant:

-Dat talenten minder doorbreken doordat de A-selectie van een hogere kwaliteit zou zijn dan voorheen, is geen geldig argument, daar voor Siem de Jong, Marin, Alvarez, Huntelaar, Veltman, Bandé (een tijdje terug) en Labyad ook wel, Vergelijkbaar of (veel) beter talent rondloopt. Dat talent is dan wel minder ervaren, maar als je Siem de Jong, Veltman en Alvarez ziet stuntelen, wat is dan ervaring? Ervaring zonder kwaliteit en de juiste individuele kwaliteiten voor in het Ajaxspelletje is waardeloos. Kwaliteit zonder ervaring heb je dan al meer aan, en die kwaliteit wordt alleen maar groter en groter door het opdoen van ervaring. Goede bagage vanuit een goede opleiding met veel oog voor de individuele ontwikkeling, en daarbij ook het intrinsieke inzicht van een talent, kan ervaring ook deels overbodig maken.

-Wat je vaak hoort als een talent nog niet rijp wordt geacht, is dat ze er fysiek nog niet klaar voor zijn, of dat ze bijvoorbeeld niet goed omschakelen. Dat is eerder een falen van de opleiding. Waarom je performance afdeling halveren en dan zeuren over het fysiek? Waarom heb je als talenten de hele opleiding doorlopen hebben, of een aantal jaar, het omschakelen er in Jong Ajax of in de A1 niet allang inzitten? Dat is toch gebrekkige individuele begeleiding. Doorschuiven naar hogere elftallen voor meer weerstand is perfect, maar met puur wedstrijdjes spelen zonder individuele begeleiding en tips en trucs, stoom je ze niet tijdig klaar.

-Als er meerdere talenten vertrekken, moet je deze zien op te vangen, door je beste talenten daaronder door te schuiven, maar ook door nieuwe talenten aan te trekken, om dat gat te vullen.
Veel jeugdaankopen hebben niet voldaan, of zijn te makkelijk laten gaan, zoals Lobotka bijvoorbeeld. De jeugdscouting moet dus beter.

-Je hebt het over een plan, ik zie geen plan. Ten eerste bepaalt de trainer van Ajax 1, een passant, ineens de visie en speelwijze, ook in de bovenbouw, waarin tactisch zeer matige trainers als Heitinga die ook qua mentaliteit niet bij Ajax passen, hun eigen dingetje mogen doen. Ik zie geen rode draad meer van de onderbouw naar de bovenbouw, naar Ajax 1. Het idee van Cruijff was, en dat is logisch, de opleiding leidend te maken met een zeer duidelijk visie en speelwijze, tot aan Ajax 1, zodat iedere jeugdtrainer bepaalde talenten hetzelfde zouden gebruiken, en voor dezelfde type talenten zouden kiezen (los van het even op een andere positie zetten om completer te worden), en dezelfde speelwijze, zodat ze optimaal ingepast zouden kunnen worden in Ajax 1, helemaal één zijn met dat spelletje, het op gevoel en intuïtie kunnen uitvoeren, wat de handelingssnelheid en creativiteit bevordert. Nu zie je dat zo'n Ünuvar ineens op linksbuiten komt te spelen, en een loper op 10. Totaal andere speelwijze, waar Ünuvar ook minder in rendeert, en zijn elftallen ook, die zijn creatieve aanvoer vanuit het middenveld duidelijk missen.
Talenten erbij halen op de training van Ajax 1 zegt natuurlijk niks. Je wordt bij Ajax geacht de jeugd er veel bij te betrekken. Dat alleen is makkelijk en risicoloos. Hen laten spelen is aangeven dat je werkelijk in jeugd en hun kwaliteiten gelooft. Dat is dus niet het geval, er wordt meer geloofd in pure, oudere middelmaat van buitenaf, die al meermaals gefaald heeft of niet functioneert.

Ik beoordeel Ten Hag nu dus al, want het is al duidelijk. Als je die spaarzame momenten dat invallers de kans krijgen aan de totaal uitgerangeerde Siem de Jong worden gegund, die je elftal gewoon meteen verzwakt, dan ben je uit op ervaring, degelijkheid en geen gekke dingen doen.
Sowies kiest Ten Hag veelal voor degelijk, zie ook Alvarez op het middenveld, hoe kom je daar in godsnaam bij. Ten Hag is net als Frank de Boer toch een control freak, alleen wel aanvallender ingesteld, en laat hij de voorwaartsen heel erg vrij, waaruit dan vlot en creatief spel ontstaat, wat leuk is om naar te kijken. Lager op het middenveld en de verdediging is het echter vooral gericht op tegenhouden en de counter eruit halen, met bijbehorende keuzes, en met als gevolg een toch voor Ajaxbegrippen matige opbouw en spelmaken van achteruit. Frenkie zorgde hier vorig seizoen in zijn eentje voor, nu is dat niet zo best, zeker niet als de tegenstander wat druk zet. Onder Ten Hag is het dus veelal een team dat in tweeën gesplitst is; de voorhoede die vrijuit kan voetballen, en een blok daarachter die opvangt. Dat is op zich een leuke gedacht, en kan effectief zijn, maar het is niet des Ajax, dat als geen ander moet op kunnen bouwen en onder druk uit moet kunnen voetballen; combinatiespel over het hele veld.

Die hang naar degelijkheid, zakelijkheid en zekerheid, maakt dat Ten Hag het niet aanduft met jeugd, zelfs niet als hij met minimaal twee goals voorstaan. Dan durft hij in de tweede helft niet eens jeugd in te brengen. Ja, 3 minuten voor tijd....
5 -4
Hwb
Goede analyse, maar twee kanttekeningen:
1) Speeltijd is belangrijk voor die jongens. Dus zinnige minuten maken in Jong is wellicht beter dan bankzitten en korte invalbeurten bij 1.
2) Minuten geven aan Alvarez, Marin of De Jong kan juist onderdeel zijn van het plan dat EtH heeft met die jonkies. Juist omdat hij het steeds heeft over speeltijd moeten verdienen, kan ik me voorstellen dat Ten Hag met hen spreekt over hun ontwikkeling. Dat ze weten waar ze nog aan moeten werken. En dat ze pas beloond worden met speeltijd als ze stappen op dat vlak zetten. Goede trainers zijn altijd het meest kritisch op de grootste talenten. Dat Siem mag invallen en Gravenberch niet, hoeft niet te betekenen dat hij Siem beter vindt. Het kan juist een teken zijn dat hij aan de toekomst denkt.
0 0
trooop
Goed beschreven, helemaal mee eens. Je ziet wat mij betreft alleen wel over het hoofd waar ten hag wel goed voor is (geweest). Bovenop die degelijkheid, zakelijkheid en zekerheid heeft ten hag ook gezorgd voor een hardheid, volwassenheid en betrouwbaarheid waar het Ajax al een jaar of 20 aan ontbrak. Sinds zijn komst is de diagnose gesteld dat al die ingrediënten, naast kwaliteit natuurlijk, essentieel zijn voor europees succes en het overleven van zware wedstrijden. Precies die punten zijn vorig seizoen onmisbaar gebleken voor het bereiken van de halve finale CL. In mijn ogen is de bijdrage van ten hag vooral daarom van onschatbare waarde geweest.

Hij is er dit jaar alleen in doorgeslagen. Het lijkt erop dat hij te sterk is gaan geloven dat 'zijn' ingrediënten vorig jaar de absolute sleutel waren, en niet de voetballende klasse van onze beste spelers. Siem de jong is zo bezien bv juist zijn ideale vervanger van 'vaste' CL-invaller dani de wit, want nog betrouwbaarder en volwassener. Met een jeugdspeler in diens plaats had je volgens de ten hag-visie juist weer een stap achteruit gedaan.

Alvarez, marin en martinez zijn volgens die visie de ideale vervangers van rasvoetballers frenkie en schone. Je levert weliswaar wat puur voetbal in, maar dat zou in zijn ogen (kennelijk) ruimschoots worden gecompenseerd door de kwaliteiten die de nieuwelingen wel hebben, kwaliteiten die perfect aansluiten op zijn visie. Hij sprak een maand ofzo geleden niet voor niets uit dat dit team volgens hem misschien nog wel beter is dan vorig jaar.

Ook voor mij is dat het bewijs dat zijn visie grondig tekort schiet, en vooral dat die totaal niet past bij een club als Ajax. Technische voetballers en jeugdspelers komen zo steevast op de tweede plaats, terwijl daar juist alles omheen zou moeten draaien. Ten hag's kernwaarden zijn een essentiële toevoeging gebleken aan Ajax' kernwaarden, daar moeten we hem dankbaar voor zijn. Maar nu hij zijn eigen waarden zo nadrukkelijk boven die van Ajax aan het plaatsen is, is het hoog tijd voor een nieuwe trainer.

Dat moet wel iemand die de goede dingen van ten hag erin houdt, anders zijn we zo weer terug bij af.
2 0
Web
De jeugd die er nu is komt zwaar te kort
Het is wachten op Unuvar, Hansen, Taylor enz
0 -2
geDaante
Lees nou eens Web, je vergelijkt de jeugd met Tadic, Ziyech, Neres, Tagliafico, kortom, de basisspelers. De jeugd die er is, is vergelijkbaar zo niet (veel) beter dan de meeste bankzitters (Marin, Alvarez, Siem de Jong, Huntelaar, Veltman).
1 0
Web
Lees nou eens geDaante.
Ik zal het je het nog een keer uitleggen
Die jongens die jij noemt zijn alle maal wissel spelers
Ik zeg niet dat de jeugd die er nu is minder is,
Maar wel dat ze wekelijks 90 minuten moeten maken
En dan gebeurt niet als ze op de bank zitten, en af en toe in mogen vallen
Nogmaals ze moeten spelen om door te ontwikkelen
1 0
Babangida83
Dat kan toch ook best allebei, zonder roofbouw op ze te plegen? Een half uurtje Eredivisie is waardevoller dan 3 KKD-wedstrijden. En met 10 minuutjes zorg je al voor wat inpassing in t eerste en extra motivatie bij die jonge gasten. Die Lang wordt door Tadic gelijk gecorrigeerd. Dat zijn hele belangrijke lessen voor dit soort jongens.
0 0
FTS95
Volledig eens, ETH is in feite gewoon een vrij behoudende trainer. Wisselt vorig seizoen ook 3x defensief tegen Tottenham, terwijl je juist onder de druk uit moet zien te komen en al helemaal als je club Ajax heet. Kost je de finale.
1 -1
geDaante
Ja, dat beeld heb ik inderdaad ook
0 0
Middenweg401
Toch zie ik liever een generatie met uitschieters als Nouri, vd Beek, Frenkie en Cerny, dan als nu een groep zie zogenaamd over de breedte sterker is. Alleen in Unuvar zie ik een zekere topper, en zelfs dat kreeg even een deukje bij zijn stagnering dit eerder jaar (wat natuurlijk gewoon mag en niet gek is). Zelfs bij Taylor en de nu heel sterk presterende Hansen moet ik het nog zien, i.t.t. eerder genoemde generatie. Gravenberch zit er tussen in.
Toch is het wel is het fijn dat er waarschijnlijk meer jongens gaan aanhaken, als Regeer en Rensch, maar het liefst zie ik toch 3 bepalende spelers in aanvallende zin. Hoe mensen hier op AS hun hoop op Brobbey vestigen snap ik niet zo.
0 0
ElPistolero9
Je zegt 'zelfs bij Taylor en Hansen moet ik het nog zien, itt de eerder genoemde generatie.' Bij die eerder genoemde generatie zit nota bene Cerny, die nu de bank warmhoudt bij Utrecht. Is dat een topper? Frenkie kwam van buiten en heeft alleen in Jong gespeeld. Nouri zullen we helaas nooit weten, maar stond op z'n 20e iig nog niet in de basis. Er is sowieso wel sprake van lichte bias wat betreft zijn voetbalprestaties vind ik, het wordt na wat er is gebeurd een beetje geromantiseerd, wat uiteraard begrijpelijk is. Maar van de lichting die jij noemt is alleen vd Beek zowel zelf opgeleid als geslaagd in het eerste.

Ik denk dat de huidige generatie echt beter is. Een Taylor ben ik vrij zeker van en Gravenberch eigenlijk ook. Die wordt nu beoordeeld als een volwaardige senior maar is nog steeds maar 17. Als hij pas over 2 jaar een vast plekje in het 1e verovert is ie 19 en doet ie het nog steeds prima. Frenkie was bijv 20 en Donny ook geloof ik
0 -2
Middenweg401
Waarom mag je je berichtje toch niet meer aanpassen..
Leeftijd zegt mij niet zo veel. Heeft ook te maken met hoe behoudend een trainer is, of de concurrentie op die plek. Nouri had veel meer kunnen invallen dan hij deed. Cerny zeker trouwens! Dat zou hem geholpen hebben ipv die oplopende spanning en frustratie tot het moment dat hij eindelijk, niet fit, de kans kreeg die hij moest grijpen. Zijn wat kleine fysiek speelde ook mee bij Nouri.
Riedewald was piepjong, en had hij daardoor een nieuwe Seedorf moeten worden? Zegt niks..
0 0
Middenweg401
Cerny en Nouri waren meer toppers in wording (en ik heb die tijd zeer bewust gevolgd, zonder het nu te romantiseren) dan de huidige generatie minus Unuvar. Ik noem ze bewust, omdat het makkelijk is alleen de succesverhalen te noemen achteraf. Dat het bij deze 2 niet gelukt is heeft vervelende redeneren.
Maar het klopt dat je het nooit weet . Dat is ook zeker een punt dat ik wil benoemen.
Cerny, Kishna en Fisher waren haast garanties, maar zelfs zij bleken het niet te halen.
0 0
Lagasj
Deze lichting mist kwaliteit.
Dat kun je TH niet kwalijk nemen.
Het wachten is op de lichting Unuvar en Hansen.
1 0
FreddyAX
Ten Hag heeft al een aantal maal een talent uit eigen jeugd minuten gegund,in een enkel geval omdat er in de selectie geen andere keuzes te maken waren.

Het inbrengen van Siem en Klaas Jan ligt gevoelig omdat ze als afgeschreven worden beschouwd.
Als we kijken naar de resultaten van die invalbeurten dan kunnen we zeggen dat die niet veel opleverden met een positieve uitzondering voor Lang tegen Fc Twente.
Het inbrengen van de oude garde gebeurde in mijn ogen omdat er iets afgedwongen moest worden in wedstrijden die niet goed verliepen.
Als je dan jonge gasten gaat brengen en ze mislukken dan geeft dat een knauw en daar is niemand bij gebaat.

Objectief gezien hebben Gravenberch,Ekkelenkamp,Lang ,Eiting,Traore nog niet kunnen aantonen beter te zijn dan de selectiespelers die we op de bank hebben zitten, dat is deels omdat er te weinig tijd was om dit aan te tonen maar deels ook omdat ze gewoon nog niet voldoende inhoud hebben.
Jeugd brengen zal altijd een bepaald risico met zich meenemen,niet alleen voor het resultaat maar ook voor de spelers zelf.
Ideaal is het dan om ze kunnen brengen onder omstandigheden waar het resultaat niet meer bevochten moet worden en spelers een redelijke speeltijd gegeven kan worden.

De situatie die we nu zien is niet ideaal te noemen,als gevolg van veel uitvallers moet er soms een jong talent opgesteld worden, aan Lang zien we dat dit met wisselend resultaat verloopt.
Nood breekt wet,we moeten de punten nu eenmaal pakken maar het is wel een noodgreep.

Ik hoop dat Ajax in de voorbereiding op de tweede seizoenshelft meer gelegenheid krijgt om jonge gasten bij het eerste uit te testen.
Ik denk dat Ten Hag graag zal zien dat er jonge gasten door komen, wie niet.
Na ADO kunnen we verder kijken,zondag zullen de punten het belangrijkste zijn.
0 0
Web
Goed verhaal, heel genuanceerd.
0 0
geDaante
Één of een enkele invalbeurt is natuurlijk niet een kans geven. Hoeveel huidige basisspelers hebben zich wel niet in het elftal moeten spelen of door een mindere fase moeten gaan om zich alsnog te bewijzen? Iemand als Klaassen bakte er de eerste maanden werkelijk niks van, maar bleef het vertrouwen krijgen, kreeg de kans zich door te ontwikkelen en aan te passen aan het niveau.

Aan een niveau aanpassen en leren omgaan met druk door de ambiance en belangen, doe je niet in een invalbeurt. Talenten moeten mogen falen, en dan niet meteen afstraffen door niet meer in te laten vallen, maar vertrouwen blijven geven, en weer laten falen, totdat ze daar steeds meer van leren, groeien en langzaam uit kunnen groeien tot hopelijk een vaste waarde, maar een zeer bruikbare bankzitter is ook prima.
1 -1
Web
De jonge speler waar Ten Hag uit moet putten op dit moment
Komen zwaar te kort, en ook weet jij dat
Maar ja
0 0
wladimir
Alvarez is gehaald als vervanger voor de Ligt. Desalniettemin is Veltman op die positie terechtgekomen met Schuurs als vaste stand-in. Martinez en Marin zijn voor veel geld gehaald om Frenkie de Jong en Lasse Schone te vervangen. Promes is gekomen en Dolberg is gegaan.

Blind, Tadic en Promes zijn een versterking voor Ajax. Dat mag ook wel alle drie zijn internationals en hebben ervaring. De rest valt gewoon een beetje tegen. Onze jeugdspelers zijn niet minder. Overmars geeft veel geld uit en ten Hag voelt juist de druk om die dure spelers te gebruiken. Daar gaat het mis.
1 0
Babangida83
Met dien verstande dat Martinez ook als verdediger is gehaald, die ook op t middenveld uit de voeten kan. Dat wil Ajax graag, multifunctionele spelers. Zou in principe Nico vervangen.

Prima ingekocht dus, alleen ietwat verkeerd gebruikt.
0 0
AjaxRobEnschede
Martinez is niet voor veel geld gehaald, tenminste als je 7 miljoen niet veel geld vindt. Nico, Martinez zijn prima aankopen. Eigenlijk alleen bij Marin kan je twijfels hebben maar hij zit er pas een half jaar dus misschien kan het nog.
1 0
geDaante
Men wil helemaal naar de VS om misschien een miljoentje binnen te halen, naar Dubai, proberen allerlei deals binnen te halen, voor een enkel miljoentje.

Om dan 7 miljoen plus een dik salaris uit te geven aan een speler die niet voldoet, waar Veltman en Schuurs de voorkeur boven genieten, dan is dat gewoon een zeer slechte zaak. Schuurs had je al lopen, de kwaliteiten van beide spelers, ook ten opzicht van elkaar, gewoon totaal verkeerd ingeschat, en dat kost je 7 miljoen dik salaris, al zal je daar vast wel wat voor terugzien als je hem weer weet te slijten.
1 0
Web
Ten Hag is nu twee jaar trainer van Ajax, en de realiteit is dat er al twee jaar mindere lichting is
Hij moet het doen met Ekkelenkamp, De Wit en Lang
Geen een van die drie spelers hebben het niveaue wat Ajax na streeft
Gravenberch komt nog heel veel te kort, is er nog lang niet zo ver
Als Malen en Bergwijn nog bij Ajax zaten, stonden ze beide in het eerste, die hebben het niveaue wel
Het probleem is dat de jeugd vroeger tot rond de 26 jaar bij Ajax bleef spelen, maar door dat het geld, wat alles bepaald nu, ben je Frenkie en De Ligt al naar 2 seizoen kwijt
Maar gewoon blijven roepen dat het aan Ten Hag licht dat ze er niet in staan
2 -2
Babangida83
Dat is nog geen reden om ze dan maar compleet te negeren. En zo slecht als jij zegt dat ze zijn, zijn ze echt niet. Op termijn kunnen ze prima doorgroeien.
Dat hebben we gisteren kunnen zien. En je mist Schuurs, Traore en Eiting nog in je verhaal.
0 0
trodat4030
Lang in het rijtje Ekkelenkamp en De Wit, jij bent af. Dan snap je er werkelijk hélemaal geen ene flikker van. Maar goed, dat krijg je als TH een talent misbruikt door hem voor de leeuwen te gooien in een zwalkend elftal, op een positie die niet de zijne is en op het moment dat hij niet in topvorm is. Dan krijg je dus dit soort simpele zielen die Lang af gaan kraken omdat een jong talent(!), het zwalkende elftal(!) niet uit het slop trekt. Nu moet Lang opeens de kar gaan trekken terwijl hij zelf ook niet de topvorm heeft van 2-3 maanden geleden. Tóen speelde hij de KKD op een hoop, tóen was het 1e nog aan het swingen en tóen had hij langzaam ingepast moeten worden. Niet nu hij niet in vorm is én niet geholpen wordt door dat zwalkende elftal opeens gaan verwachten dat Lang het wel ff gaat doen. Das gewoon oneerlijk. Want die verwachtingen zijn er wel bij het domme publiek en jouw post is daar hét voorbeeld van. Lang in het rijtje Ekkelenkamp en De Wit, schandalig!
2 -2
Web
Ik zal het anders doen, jij je zin
Ekkelenkamp en De Wit komen te kort
Lang komt ook te kort ( staan ze niet in het zelfde rijtje ok? )
Heb ik het over wie de beste is van die drie?
Wat een waanzinnige post, domme publiek?
Nou als jij Lang een talent vind, vraag ik mij af, wie nu dom is?

Lang rent met de bal naar voren, raakt het overzicht kwijt en speelt hem terug, of probeert een of ander raar hakje er uit te gooien, wat totaal niet effectief is, doet maar wat, kip zonder kop
Dat is Lang ten voeten uit
De KKD op een hoop spelen, wat een prestatie of niet?
Weet je waar hij past, bij Den Haag
Past ook heel goed bij Karsdorp in Feyenoord
0 -1
geDaante
Amen!
0 0
Bky
AS de laatste weken in een nutshell:

- "Ten Hag moet meer jeugd gebruiken!"

*Ten Hag gebruikt Lang en Dest*

*Lang en Dest spelen een slechte pot*

- "Oprotten met die Lang en Dest, oja en Ten Hag out!".

- "Ten Hag moet meer jeugd gebruiken!".
4 -1
trodat4030
Je vergeet het Siem-gedeelte nog, dat hoort ertussen.
0 -1
Schip
TH is gewoon erg conservatief als het gaat om eigen jeugd, zeker ten opzichte van trainers die juist erg gedurfd omgingen met grote jeugdtalenten.

Heeft niet alleen met het niveau te maken, maar ook met de hiërarchie in het eerste. Ik hoop dat deze balans anders gaat worden en dat spelers sneller, eerder en op meer belangrijke momenten een kans krijgen. Een speler als Traore heeft echt genoeg laten zien in de KKD om een kans te krijgen.

Juist wanneer de basis op de tenen loopt, geven zulke spelers impulsen. Geeft Ajax ook meer eigen smoel. Gravenberch had ook eerder mogen komen, al spat de overtuiging er nu niet van af.

Qua talent zit er genoeg bij de jeugd, dat is een goed teken. Ook de groep erachter met Unuvar, Taylor, Regeer etc. moet het eerste kunnen versterken. IK zie bij TH echt graag meer visie om met jeugd te willen werken. Dat laatste voel je gewoon niet bij hem. TH gaat het zuiver om presteren. Begrijpelijk, maar dat voelt jeugd ook. Ergens moet je vertrouwen voelen. Juist dat maakt dat je wat extra's geeft, waardoor die resultaten ook blijven komen.
2 0
Web
Prima als jij genoegen neemt met Ekkelenkamp en Lang
Ik niet
Unuvar, Taylor, Hansen enz, dat zijn de echte talenten, daar is het op wachten
2 -1
geDaante
Daar heb je gelijk in, dat die lichting beter is, maar de lichting die nu in Jong Ajax speelt en ook talenten in de A1, zijn beter dan pure middelmaat Marin, Alvarez, Veltman, Huntelaar (als basisspeler) en Siem de Jong. Vijf plekken op de bank die door betere jeugd bezet kan worden, gratis jeugd, en jeugd die de toekomst heeft.
1 -1
Web
Die jeugd moet niet op de bank
Die moeten elke week 90 minuten voetballen om beter te worden
Daar ga je zo mee de fout in
0 0
Babangida83
Dit is gewoon regelrechte onzin, Web. Half uurtje Eredivisie is als een master voor die jongens. Daarnaast is t vaak gebeurd dat ze niet speelden mij Jong en de uitgelezen mogelijkheid er was om in te vallen, maar niks.
0 0
31xAjax
Volledig correcte weergave van de huidige situatie maar waarschijnlijk aan dovemansoren gericht. Erik ten H. is gewoon geen typische Ajaxtrainer, hopelijk is de volgende dat wel.....
1 0
Babangida83
Als Web dat over je zegt als t op jeugd aankomt, zou ik dat als een compliment opvatten
0 0
Web
dovemansoren nog wel
Zou dat niet voor jou gelden?
Jij schrijft zo veel onzin hier
Of misschien denk jij wel dat Ekkelenkamp en Lang Ajax waardig zijn?
Erik Ten Hag is toch die trainer, die Ajax heeft laten swingen in Europa?
Kampioen en de beker gewonnen, 155 goals voor in 2019 ( record )
geen typische Ajax trainer?
0 0
Amp
Ach, liever 1 toptalent ieder jaar die zich ertussen speelt dan elk jaar een half dozijn ebecilio's of ozbilizen. Wel grappig te zien dat de zogenaamde watchers en analytici steeds t tegenovergestelde roepen als t ze uitkomt of als t goed gaat bij ajax: doen we aankopen, dan is er zogenaamd geen ruimte voor talent, laten we vooral jeugd spelen dan moeten we aankopen doen...
2 0
RaynoFischer
Er moet vooral naar de kwaliteit gekeken worden en niet jeugd brengen om het jeugd brengen.
Bij Frank kregen zelfs spelers als De Sa hun kansen, die komen nu niet meer in de buurt gelukkig. ;)

Ten Hag geeft jeugd echt wel de kans gezien Nous, Dest, Lang, zit ook wel net in een tussenlichting, gasten als Sierhuis, De Wit, Botman etc. zijn het gewoon niet en Gravenberch, Hansen, Taylor en Unuvar komen eraan de komende jaren maar moet je nu nog niet te snel willen brengen
2 -1
Web
Zo is het
Jeugd moet kwaliteit hebben
0 0
Rentokill
Feit is dat je geen spelers kan brengen die het niveau ondermijnen.
Feit is dat Ajax een paar spelers gekocht heeft die de kwaliteit flink verbeterd hebben.
Er breekt dus minder jeugd door. Maar de jeugd die wel doorbreekt heeft wel meteen het niveau wat tegenwoordig bij Ajax verwacht wordt.
0 0
ajaxinho
Toen DLigt, Frenkie, Donny en Nouri in de beker mochten spelen,
wonnen ze met monsterscores.

De lichtingen onder TH zijn zwak.
Ze hebben moeite met Telstar.
1 -3
Amp
Hoeveel monsterscores waren dat precies? Welgeteld 2. Waarvan 1 tegen amateurs...
0 0
31xAjax
Gelul, Frenkie, Donny en Nouri werden uitgeschakeld door Cambuur.....
4 0
Rentokill
Exact.
0 -2
Dennis129
er zijn twee spelers die wel iets meer minuten verdiend hebben. Traoré. Is topscorer van de Jupiler league en daarnaast valt Huntelaar wel heel erg tegen. Ekkelenkamp is speler van de periode geworden en scoort ook veel voor een middenvelder. Had misschien ook wat weer kunnen spelen ipv Siem, maar of hij het Ajax basisspeler niveau gaat halen is ook twijfelachtig.
Heel veel valt Ten Hag dus niet te verwijten want jongens als Gravenberch Hansen en Unuvar zijn er nu gewoon nog niet klaar voor.
5 -1
Rentokill
Helemaal mee eens. Ik weet alleen nog niet wat het nut was van een debuut in Ajax 1 van 2 minuten. Jullie?
1 0
Knalpot
Een kluifje zoals je die aan een brave hond geeft.
0 0