Kieft kritisch op speelwijze en bezetting reservebank

BartVeenstra, 14-12-2019 om 08:10, 3901 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Voormalig Ajax-spits Wim Kieft baalt van de uitschakeling van Ajax in de Champions League, al is hij er ook weer niet helemaal verbaasd over. Hij schrijft in zijn column in De Telegraaf dat met de invulling van de speelwijze en de bezetting van de reservebank de uitschakeling zich al min of meer aankondigde.

Volgens Kieft wilde Ajax het afgelopen dinsdagavond tegen Valencia te graag laten zien, bewust of onbewust. Maar daarmee liep de ploeg van Erik ten Hag zich soms voorbij en kreeg het daarmee de deksel op de neus, zo schrijft Kieft. De oud-spits kan genieten van voetballen in een hoog tempo, maar weet ook dat het moeilijk is. 'Je kan het aflezen aan Tadić als aanspeelpunt in de spits bij Ajax. Hij kon de bal vaak niet op tijd kwijt. Eigenlijk dook alleen Donny van de Beek regelmatig op rond de spits. Vaak moest Tadić de bal (te lang) vasthouden omdat de beweging en diepgang van andere Ajacieden ontbrak. Dat maakte het voor de verdedigers van Valencia gemakkelijk om Tadić de bal te ontfutselen.'

Daarnaast spreekt Kieft in zijn column over een magere bankbezetting. 'Op Champions League-niveau kan je niet aankomen met Siem de Jong, een dertiger die is teruggekeerd uit de Australische competitie', schrijft Kieft, die vervolgens nog meer voorbeelden noemt. 'Of met Huntelaar, een 36-jarige spits, of Marin, een dure aankoop die eerder als basisspeler bewees dat het niveau te hoog ligt, of met Lassina Traoré, spits en topscorer van Jong Ajax. Schuurs is een verdediger en daar heeft Ajax er genoeg van, want tegen Valencia stonden er zelfs twee op het middenveld: Martinez en Álvarez.'

Kieft spreekt tot slot over een matig aankoopbeleid, waarbij de financiële beperkingen zich in verhouding met de echt grote Europese topclubs laten voelen. 'Clubs als Real, Barça, Bayern, Liverpool, City, PSG en Juve kunnen daadkrachtiger optreden op de transfermarkt en een gelijkwaardige selectie van zestien of meer spelers samenstellen. Daar brengen goede spelers het op om regelmatig op de bank te zitten, terwijl ze zo’n rol bij Ajax niet of minder accepteren. Zodoende is het een hels karwei voor Ajax om die race met de grote clubs vol te houden.'

Denk jij dat Ajax en AZ met 1-1 gelijkspelen? Zet in en krijg 6,75 keer je inzet terug! 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Joop50
Beetje overdreven. Vorig seizoen kon het wel met een goede selectie. Het kan dus wel maar niet dit seizoen. We missen de diepte wanneer we die nodig hebben.
0 0
Jariiii
Daar vallen niet veel spelden tussen te krijgen.
0 0
Aad82
Perfecte analyse.
0 0
geDaante
Heel simpel, alleen aankopen doen voor de basis, die de basiself meteen en duidelijk versterken, nooit breedteaankopen, de bank laten bezetten door jeugd, klaar.

Jeugd mokt niet snel als ze een tijdje op de bank zitten, zijn gretig.

Kan je zeggen dat jeugd er zogenaamd niet altijd klaar voor is, vind ik onzin, er wordt te weinig in geloofd.

Siem de Jong < Taylor
Veltman < Schuurs (zeker als hij al die tijd het vertrouwen had gekregen)
Huntelaar < Hansen
Bandé < Lang
Labyad < Ünuvar
Marin < Gravenberch

Een werkelijke opleidingsclub had het zo aangepakt, dus je beste aanstormende jeugd in plaats van allerlei oudere middelmaat en kansloze aankopen, al dacht men daarmee goede aankopen te doen, daar heeft men dus niet zoveel kijk op.

Met die jeugd heb je een kwalitatievere selectie met ook vele malen meer potentie, en jonge spelers die snel nog beter zullen worden, waar die oudere middelmaat al aan hun max zit.

Daarbij is het des Ajax, en veel leuker om naar te kijken en te volgen. De talenten zijn ook opgeleid in het spelletje dus geen aanpassingsproblemen, los van even aanhaken aan het niveau, als dat al nodig is. Daar heb je de voorbereiding voor, en in wedstrijden als invaller.

Het voor de leeuwen gooien is des Ajax. Opleiden betekent vertrouwen hebben en geven aan je jeugd, en ook wat risico nemen. Soms pakt het heel erg goed uit, soms iets minder. So be it.
Datzelfde heb je namelijk met aankopen, die ook niet bepaald een garantie zijn, zo blijkt wel weer. Zeker met zeer matig aankoopbeleid.
1 -2
je
Hij heeft nog nooit wat goeds gezegd over de club die hem heeft gebracht waar hij nu is.
Wegwezen Willempie de terpentijn zeiker.
0 -5
Oliveira
Dus je bent het ermee eens dat Ajax discutabele wissels had gemaakt, spelers had opgesteld die worden opgesteld op de verkeerde plekken of de spelers die hun fouten niet erkennen? Misschien moet je eens breder kijken dan dat je vind van deze uitspraak van Kieft, want hij zegt vrij weinig om kritiek op te leveren. Ajax staat 0-1 achter en in de 88ste minuut wordt een speler gebracht die in geen 3-4 seizoenen een goede wedstrijd heeft gespeeld, Alvarez en Mazraoui die tekens weer door de mand valt op het middenveld en Veltman waar niemand kritiek over mag hebben. Wat zegt Kieft dan precies wat onjuist is?
0 0
Ansjo
Deze winter Siem de Jong en Veltman van de hand doen. Laat Schuurs en Alvarez het maar uitvechten voor centraal rechts. 1 echte spits proberen te halen. Een vleugelspeler halen vind ik eigenlijk een beetje onzin want dat komt alleen door blessures bij Promes, Neres, Labyad en Bandé. Ik neem aan dat iig Promes er binnenkort weer bij is en na de winter Neres. Bandé is volgens mij ook weer fit om een keer zijn debuut te gaan maken?

Je kan natuurlijk wel gewoon gelijk een hele goeie halen aangezien er met de zomer toch wel een hoop weggaan maar ga je dan in de winter gelijk al voor bv Stengs? Boadu die had ik persoonlijk denk ik deze winter al proberen los te weken maar ik denk niet dat die Robert Satanshoorn van AZ spelers laat gaan deze winter.

En dan hebben we het gevalletje van rechter middenvelder. Ergens zou ik zeggen haal Pröpper alvast want die positie is al het hele seizoen een twijfelgeval. Mazraoui, Alvarez passen daar niet en Marin is meer een type van de Beek. Dan houd je de jeugdspelers Ekkelenkamp, Gravenberch, Eiting over. Ergens heb ik zoiets van laat de jeugd het maar oplossen...
0 -2
AjaxRobEnschede
We zullen dus de selectie op 16 volwaardige spelers moeten krijgen en dat is een moeilijk karwei . Vooral ook omdat Ajax de jeugd een kans wil geven .. Moeilijk dilemma, van jeugd weet je nooit zeker of ze doorbreken, koop je teveel spelers dan breken ze ook niet door .. Want inderdaad Siem en Klaas Jan dat kan dus niet
0 0
Bocarra
Je bent zo sterk als de zwakste schakel in de keten. Siem de Jong maar ook Lang, Veltman en Labyad zijn de zwakste schakels. Wil Ajax in de toekomst dit soort tegenslagen het hoofd kunnen bieden zal er een sterkere bank moeten komen. Het niveau van de jeugdopleiding moet omhoog en aankopen als De Jong en Labyad moet je niet meer doen. Zet er dan maar jeugdspelers neer.
2 -1
AjaxRobEnschede
Ik zie dat ik bijna hetzelfde als jou zeg ..
0 0
Redrum
Dat is zeker weten zo. De kracht van het Ajax van vorig jaar was dat er eigenlijk geen zwakke schakel was. Op elke positie stond een kwalitatief goede speler. Als je dan als team opereert ben je gewoon heel lastig te verslaan en win je veel. Dit Ajax heeft een gigantische zwakke schakel achterin lopen, zijn naam hoef ik niet meer te noemen denk ik. Maar op de bank zitten er ook een paar. Als Siem de Jong en Labyad erin komen, dan gaat het gemiddelde niveau van het elftal gewoon flink omlaag. Ajax moet voor volgend seizoen zorgen dat de zwakke schakels verdwijnen. Daarvoor moeten ze deze winterstop al flink aan de bak.
0 0
AjaxRobEnschede
We hadden vorig jaar geen blessures muv de Ligt begin van het seizoen ...
1 0
Web
Kieft weet ook dat het voor heel veel met Neres en Promes heeft te maken
Daar had hij het dinsdag in de studio trouwens ook over
0 0
AjaxRobEnschede
Zegt ie ook toch.. te smalle selectie.
2 0
Joseph
Promes, Neres, Tadic, Ziyech en Huntelaar..

Dit zijn gewoon 5 uitstekende aanvallers, dan heb je nog Labyad, Traoré en Lang. Ik vind helemaal niet dat we een slechte bank hebben. In de aanval hebben we allen ontzettend veel pech gehad met het wegvallen van de 2 spelers met diepgang en Labyad (als hij had kunnen spelen, kon Ziyech op 10).

Wat wel echt een drama lijkt, is die Marin. Ik denk dat Overmars goef heeft ingeschat dat er op het middenveld iemand bij moest, maar hij heeft verkeert gekozen. Als dinsdag een fatsoenlijke speler op de plek van Alvarez had gestaan, was het ook anders verlopen.
0 -2
Ansjo
Nou Huntelaar vind ik te oud en statisch om in dit Ajax als basisspeler te fungeren. Als pinchhitter prima maar na Tadic moeten we wel nog 1 andere centrumspits hebben die mee kan in het spelletje. Traoré is het kennelijk ook nog niet want ten Hag laat continue Huntelaar spelen en Siem de Jong invallen.
0 0
Cupmetgroteoren
Kieft is een realist. Ben het met hem eens. Ajax heeft een te kleine begroting om mee te kunnen doen in de CL. Die verschillen zullen de komende jaren alleen maar toenemen. Dit jaar kan Ajax nog voor de laatste keer goed presteren in de EL en dan worden de verschillen toch echt te groot.
1 -6
Joseph
Kieft kiest hier gewoon een momentje om ongefundeerd te klagen, vind er weinig realistisch aan. Heeft hij de laatste tijd wel vaker, denk dat hij niet zo lekker in zijn vel zit.
0 -4
jaripettersson
Prima teksten. Ik vind het leuk dat Ajax een soort 'we are back' campagne voert, maar naïef is het wel natuurlijk. Vorig jaar met De Jong en Ziyech had je twee spelers buitencategorie. Dat heb je echt nodig wil je Europees meekomen. Daar konden veel goede spelers door excelleren zoals Neres, Tadic, vdBeek, De Ligt, Tagliafico, Schöne en Blind. Daardoor konden zelfs de wat mindere goden aardig meekomen. Van die buitencategorie is niks gekocht (kan ook haast niet), hooguit een speler die goed mee kan draaien (Promes). Maar het is toch vooral categorie 3 wat gehaald is. Breedte, opvulling. Ach ja, buitencategorie heb je natuurlijk ook maar eens in de 10 jaar. En daar raak je heel snel verwend door. Hopen op eigen jeugd.
1 -2
Redrum
Als je Matthijs de Ligt vervangt met Veltman, dan ga je er als elftal gewoon gruwelijk hard op achteruit. Precies die wisseling heeft ons ongelofelijk veel kwetsbaarder gemaakt. Daarnaast mis je Frenkie natuurlijk ook ontzettend. Toch gingen we er als supporter weer in geloven, omdat we lange tijd op schema lagen om weer te overwinteren in de CL. Helaas hadden we ongelofelijk veel pech. Met tien punten derde worden terwijl je ook nog eens in meerdere wedstrijden bestolen bent. Het is eigenlijk niet te geloven. Maar toch vind ik ook dat Ajax in de thuiswedstrijden tegen Chelsea en Valencia simpelweg niet goed genoeg gespeeld heeft.
0 0
jaripettersson
Eens wat betreft Veltman voor De Ligt. Toch zou dat veel minder opvallen als De Jong er nog voor had gestaan. De sleutelspeler die voor 2 telde. Of andersom geredeneerd, Als De ligt een armetierig CMV blok voor zich had staan als Alvarez/Martinez had Matthijs ook niet het verschil kunnen maken.
1 0
Redrum
Absoluut, ook Veltman zou beter voor de dag komen als Frenkie voor hem staat en zich steeds aanspeelbaar maakt. Het is gewoon jammer dat je beide mist, want dat zijn twee wereldspelers. Maar goed, we hebben er ook niet voor niets 150 miljoen voor gevangen.
0 -1
fanforeffer
Dat Marin niet mee kan ,dat Bande niet zijn niveau haalt, Dat Alvarez te langzaam is,dat zijn allemaal tegenvallers die wij niet kunnen verdragen.je kunt zien dat KJH en Siem te weinig op niveau spelen en dus steeds minder bruikbaar worden. Nunnely en Johnson verkocht. komt de terug slag van de talent volle jeugd spelers bij en nu ,aan het eind van het jaar, blijkt dat de basis te smal is ! we hebben een groep van 16 gelijkwaardige spelers nodig ,maar ja hoe kom je daar aan ? opleiden kopen?
0 -1
ajaxinho
Er mag wel een beetje meer Bosz in.
Hij liet DLigt en Kluivert jong debuteren.

Siem zal met zijn leeftijd niet snel in vorm raken.
Zet dan Ekkelenkamp of zelfs Unuvar op de bank.

Kuhn mag ook wel op de bank.
Lekker concurreren met Lang.
1 -2
aniet
Hij heeft volkomen gelijk, en kan toch niet de enige zijn die dit ziet?
Het blijft vreemd dat je me t 1 voor de bank gehaalde spits de competities in gaat,
en de voor de verdediging gehaalde spelers op het middenveld staan.
Je kan dan wel blijven kopen maar of dat de oplossing is
1 0
Joseph
Tadic is je spits, Huntelaar en Traoré zijn je reserve spitsen, hoe is dit vreemd?

Dat Alvarez naar het middenveld is gegaan is inderdaad heel treurig. Overmars heeft in mijn ogen alleen gefaald met Marin, dat had een speler van kwaliteit moeten zijn, dat had dinsdag een verschil kunnen maken.
0 0
aniet
Ik zie Tadic meer als een nr 10, Huntelaar als invaller als het gescoord moet worden..
En Traore is er blijkbaar nog niet, als hij zelfs bij achterstand er nog niet ingebracht word
0 0