Kritiek op wisselbeleid Ten Hag: 'Zelden tot nooit sterker'

BartVeenstra, 09-12-2019 om 07:30, 6763 views, De Telegraaf |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Telegraaf heeft maandagochtend kritiek geuit op het wisselbeleid van Ajax-trainer Erik ten Hag. De krant ziet dat de wissels van de trainer vaak ongelukkig uitpakken en om die reden is het een punt van aandacht in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Valencia.

'Natuurlijk, achteraf kijk je een koe in zijn kont. En dus is het met de wetenschap van nu makkelijk oordelen', begint Ajax-watcher Mike Verweij. 'Maar had Erik ten Hag – na de overwinningen op Lille (thuis) en Valencia (uit) – in het thuisduel met Chelsea (0-1) maar genoegen genomen met één punt en bij 0-0 verdedigend gewisseld. En bij de riante voorsprong op Stamford Bridge (1-4), was het beter geweest om één van de twee met geel belaste centrale verdedigers Blind en Veltman naar de kant te halen. Nu kregen zij in een tijdsbestek van tien seconden allebei rood en verspeelde Ajax twee kostbare punten (4-4). Het viel de trainer slechts minimaal aan te rekenen', is de ochtendkrant hier mild in haar kritiek.

'Toch is er wel een patroon waarneembaar', schrijft Verweij vervolgens. 'Ajax wordt door de wissels van Ten Hag dit seizoen zelden tot nooit sterker. Met als dieptepunt het inbrengen van zijn blinde vlek Siem de Jong tegen Willem II. Nota bene op het moment dat Ajax net na rust beter in de wedstrijd kwam. Van de Beek op tien was een veel logischere oplossing dan met Klaas-Jan Huntelaar en De Jong, twee statische spelers achter elkaar.'

Dinsdagavond zal ook het wisselbeleid in het duel met Valencia aandacht in de gaten worden gehouden, zo verwacht men bij De Telegraaf. 'Nu tijdens het duel met Valencia de hele (voetbal)wereld Ten Hag op zijn vingers kijkt, zal elke ingreep een voltreffer moeten zijn. Ook al omdat het inbrengen van Daley Sinkgraven en van Lisandro Magallan in de beruchte wedstrijd tegen Spurs hoogst ongelukkige keuzes bleken.'

Denk jij dat Ajax met 2-1 wint van Valencia? Zet in en krijg 7,50 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
HStorm
Mike is een van de weinigen daar die iets zinnigs lijkt uit te kunnen brengen als 't over Ajax gaat.

TH houdt van stabiliteit en continuïteit. Kan slecht met veranderingen omgaan. Opstelling is echt wel logisch met goede tactische onderbouwing. Kan alleen slecht aanpassen en doorzien welke onberekenbare factoren erop je af komen zoals echte eereldtrainers kunnen.

Als hij dit nog leert komt hij ook in de top 10. Is overigens het beste wat Ajax kan aantrekken.

Persoonlijk vind ik dat jeugd iets meer vertrouwen moet krijgen. Je kon op je vingers natellen dat Siem het na 2* echt niet meer gaat doen.
0 0
Web
Ten Hag is vrijdag verkeerd begonnen, zal niemand ontkennen
Door Huntelaar in de spits te zetten, en niet Tadic

Maar als je met het sterkste team begint, en bijna alles wint
Hoe kun je dan sterker worden?
Bovendien heeft Ten Hag geen goede wissels.
0 0
Ajax1969
Als Ten Hag de poppetjes goed heeft gezet, dan bereikt hij een situatie dat het geheel meer is dan de som van de delen. Dat is knap.
Maar hij doet er vrij lang over om de poppetjes goed te zetten en houdt vrij krampachtig vast aan dingen die in het verleden werkten. Hij wisselt ook weinig en laat, waardoor bijvoorbeeld een Schuurs met vrij weinig kilometers/vertrouwen tegen Chelsea opeens de wei in moest. Jonge spelers die nog fouten maken krijgen minder vertrouwen dan oudere spelers die ook fouten maken of weinig laten zien. Lang versus Labyad, Lang versus de Jong. Schuurs versus Veltman. In het verleden Neres.
Dit maakt ten Hag zolang er weinig blessures zijn, zoals vorig jaar een hele goede trainer.
Maar als er onverwachte dingen gebeuren, zoals de twee gele kaarten voor Blind en Veltman in London of als hij pech heeft met een rijtje blessures, zoals nu, dan heeft hij moeite met plan B of plan C.
Ik hoop dat hij morgenavond mijn ongelijk bewijst.
1 0
Montana
Ekkelenkamp inbrengen in de slotfase tegen Juve was best een goeie zet hoor.
0 0
ElPistolero9
Ben het zelden eens met Verweij & de TG maar hier heeft ie natuurlijk wel een punt. TH is een uitstekende coach maar z'n wisselbeleid is uitermate zwak.
0 0
MH1988
De wissels tegen Spurs pakten juist goed uit. Na de 2-2 kwamen Sinkgraven en Veltman erin en had Ajax de wedstrijd weer volledig onder controle. Als er in de rust al gewisseld was hadden we in de finale gestaan. Zeker Dolberg had in de rust gewoon plaats moeten maken voor Huntelaar. Daarnaast was Schone niet goed, als hij toen al gewisseld was voor Sink of Veltman was t nooit zo ver gekomen.
0 -2
31xAjax
Door verdedigend te wisselen riep hij de problemen over zich af. Het middenveld, dat toch al in handen was van Spurs kwam nu helemaal open te liggen waardoor de druk op de verdediging alleen maar groter werd. Dat gebeurde dit seizoen ook al vaak door niet middenvelders toch op het middenveld te posteren. Daarom krijgen iets sterkere tegenstanders zoveel kansen.....
1 0
Web
En hoeveel kansen krijgt Ajax zelf?
Neem het team eens door, ontleed de spelers eens
Dat blijft het voor mij heel bijzonder dat Ten Hag met deze spelers nog zo ver komt. Er lopen namelijk heel veel beperkte spelers in
Maar Ten Hag haalt bv het maximale uit Promes, Veltman enz
Had
Kreeg Ajax onder Bosz geen kansen tegen
Heel wat meer dan onder Ten Hag
Denk maar eens aan Schalke uit en Feyenoord uit
0 0
31xAjax
Promes was er volgens mij niet bij tegen de Spurs.....

0 0
Cupmetgroteoren
Dan is er toch slecht gewisseld, want niet op tijd. Maar daar hebben meerdere trainers last van. Ze durven spelers gewoon niet in de rust te wisselen, want dat wordt dan zogenaamd opgevat als een motie van wantrouwen naar de speler en krijgen spelers last van een gebroken ego. Het moet gewoon gangbaar worden dat spelers ook in de rust gewisseld worden. Het is gewoon belachelijk dat Dolberg tegen Spurs 75 minuten mocht blijven. Had er al na dertig minuten uit gemoeten met zo'n instelling. Dan maar een mokkende speler die zich in z'n ego aangetast voelt. Daar moet een trainer gewoon mee dealen.
0 0
MH1988
Helemaal met je eens! Maar de telegraaf beweerd dat Ten Hag zijn wissels tegen Spurs slecht uitpakten.. Dat vond ik niet. Dolberg had er idd na een half uur afgemoeten. Schone kon er zeker in de rust vanaf.. Valt mij ook op dat trainers bijna nooit in de rust wisselen, tenzij ze na 25 minuten met 3-0 achterstaan natuurlijk.. Juist bij een voorsprong kan een vroege wissel echt een uitkomst bieden. Dolberg voegde zo niks toe..
2 0
Cupmetgroteoren
Wisselbeleid onder Keizer en Ten Hag is drama inderdaad. Er is nog nooit een wedstrijd op wissels gewonnen door Ten Hag, dat zegt genoeg.
0 -1
Web
Als je weinig verliest is dat ook heel moeilijk
3 -1
appeltje
Ja, en als de wissels vaak een positieve impact hebben is het gezeik weer dat Ten Hag niet met de juiste spelers begint en de wissels nodig heeft om dat te herstellen...
1 -1
trainerdv
Heerlijk altijd die kortzichtigheid.... Zo zit het niet in elkaar. Kijk je stelt je sterkste spelers op voor de basis. De wisselspelers zijn dus per definitie zwakker. Meestal wissel je omdat je iets probeert te veranderen op tactisch vlak, maar dat lukt vaker niet dan wel. Dat is bij alle teams en alle wedstrijden zo. Zo kan je bij alle mindere resultaten het wisselbeleid van elke ploeg laken. Veel te suggestief deze onzin, er is geen patroon zichtbaar zoals ze opperen. Alleen als je je topspelers spaart, maar toch inbrengt omdat het niet loopt, zal je kwalitatief beter worden na je wissels.
1 0
Mbaku
Het grootste euvel blijft imo het gebrek aan diepte in het spel door het uitvallen van Neres en Promes. Lang, Hunt en Tadic willen allen de bal in de voet waardoor er echt een dimensie verdwijnt in het spel van Ajax. Dan lijkt het meteen op FdB voetbal die ook nooit diepgang in zijn elftallen had.

Dit was vrijdag deels op te lossen door Donny op 10 te zetten. Ten Hag verlinkt zich in Siem door ervan uit te gaan dat hij ook een diepgaande middenvelder is maar dat is een misvatting. Siem staat er namelijk al. Dit resulteert dus in de voorzetten die we vrijdag zagen. Je ziet ook meteen een mindere Ziyech wanneer er geen diepgang in het spel van Ajax is.

Ik hoop echt dat ten Hag het licht heeft gezien want anders gaat Ajax het echt nog moeilijk krijgen tot aan de winterstop. In dat kader zou Ekkelenkamp een goede keuze zijn om eventueel in te laten vallen, dat is wel een pendelende speler.
1 0
MelleAfca
Dat Sinkgraven een ongelukkige keuze was tegen Spurs is bullshit. Speelde een goede wedstrijd en zette Ziyech nog alleen voor de goal, een paar minuten voordat het noodlot toesloeg.
Ten Hag had nog extra middenvelders erbij moeten zetten om het voetbal te behouden, ipv Magallan te brengen.
1 0
Web
Open deuren dat is de Telegraaf
Als je met het sterkste team begint, word je niet beter door de wissels
Vooral niet als je buiten spelers ook nog eens geblesseerd zijn
Wel een fout van Ten Hag om met Huntelaar te beginnen
1 0
chloorbestendig
Wat ik vele malen schokkender vind is dat de Telegraaf zowaar een soort van gelijk heeft.
3 -1
Redrum
Ja al heeft Ten Hag ze het dit keer ook niet erg moeilijk gemaakt.
1 0
Van Reenen
We zullen TH scherp in de gaten houden mbt zijn wissels. Zowel tegen Valencia als zondag tegen AZ zullen bepalend zijn voor verdere deelname aan CL alsmede koppositie Eredivisie. En waarom Perr Schuurs niet achterin staat, begrijp ik ook niet. Of is Veltman getrouwd met de dochter van een bestuurder bij Ajax en moet hij beslist als Cv spelen?
2 -3
Luck76
Eens! Ik denk dat ten Hag een heel goede tactische trainer is en absoluut zijn meerwaarde heeft voor Ajax. Maar zijn wissels snap ik weinig van.
Toen het in het begin vd 2e helft begon te lopen, ging hij ineens (voor zijn doen) vroeg wisselen door De Jong in te brengen voor Noa Lang. Onbegrijpelijk!
4 -1
blessure
Ondanks dat Lang niet best speelde, had ten Hag, Lang moeten laten staan.
Lang was de enige met snelheid, in de voorhoede.
4 -1
appeltje
Als ie Lang had laten staan en de kans was dat hij morgen niet fit zou zijn dan was het ook weer niet goed.
0 0
Web
Ook gezien dat hij er tegen Twente door zat?
Voorzorg heeft onze trainer, heel goed gezien
1 0
Johan1
Dat roep ik al maanden, maar je mag hier blijkbaar geen kritiek hebben op Ten Hag. Hij wisselt te laat en verkeerd. Door zijn wisselbeleid hebben we de finale CL niet gehaald, daar ben ik van overtuigd. Na de 2-0 had hij anders moeten wisselen. Maar goed, het is niet anders,
10 -3
ETM
Het is idd 'roepen'...
Wel stellen dat het door de trainer komt dat je de finale niet haalt maar niet tegelijkertijd de trainer credits geven voor het halen van de halve finale is gewoon scheef. 
Kritiek mag je zeker hebben. Sterker bakken kritiek was hier al te lezen op Ten Hag. De overheersende 'mening' wordt bepaald door resultaten en door 'roepende' mensen. Hoe slecht was er over de wissels van Ten Hag gesproken als de scheids geen 2 rode kaarten trok in 1 minuut tijd. Hoe als Schone niet weggleed en De Ligt niet mee naar voren was gegaan bij die hoekschop?
Was Ajax kampioen geworden als invaller Huntelaar niet scoorde tegen Groningen? 
Ik ben het wel eens dat er wissels van Ten Hag dubieus zijn geweest. Dat het dichttimmeren door inbrengen verdedigers nooit goed voelt. Dat Siem als supersub eigenlijk gewoon absurd is. Maar ik kan me geen trainer herinneren die alsmaar logisch wisselde imo. Wel trainers die veel minder logische basisopstellingen lieten zien, en veel minder groeicurve in het spel wisten te krijgen.
Het probleem is gewoon de enorme behoefte aan versimpeling van zowel de media als het publiek. Nu is Ten Hag de man die niet wisselen kan. 
Een week geleden speelde Ajax een voortreffelijke 2de helft met Huntelaar scorend in de spits. Maar nu kan Ajax ineens alleen voorzettenvoetbal spelen met Huntelaar. 
Bosz haalde met weergaloos voetbal de EL-finale maar bleek uiteindelijk toch wel een problematische trainer want geen plan B. Trainers die in een ver verleden prijzen hebben gepakt zijn allemaal genieen. 
Guardiola kan ook niet wisselen..
Wat als Siem die voorzet van Tadic raak kopt en Ajax verheven door het doelpunt over Willem heen walst?
Wissels hangen qua succes altijd aan een zijden draadje. Ze veranderen een altijd in ontwikkeling zijnde wedstrijd- dynamiek. Daarom wisselen veruit de meeste trainers in de ogen van het publiek altijd 'te' laat De trainer gaat ook uit van een plan terwijl het publiek uitgaat van wat er te zien is. De trainer gaat ook uit van een volgende wedstrijd terwijl het publiek alleen maar uitgaat van de bal die rolt. De trainer traint en onderhoud een organisch geheel vol spelers met karakters, die op de training kansen krijgen waar het publiek niet om maalt.

Ik snapte de wissel Siem-Lang niet en nogsteeds niet. Maar ik snap die hele Siem niet. Een mindere pure 9 dan Huntelaar. Een veel minsere valse 9 dan Tadic. Een man met een neusje voor de goal, met veel gogme, dat wel. Maar ik zou niet weten waarom je in hem zou investeren als je de algehele staat van dit Ajax in ogenschouw neemt. 
Maar stellen dat Ten Hag de reden is dat we de finale niet haalde en dat structureel niets van wisselen snapt.. dat mag.. maar een overtuigende stelling vind ik niet. En in roepvorm wordt het algauw vooral een steeds dominantere perceptie.
Tot dat Ajax uit de CL vliegt en Ten Hag ronduit toch geen goede trainer blijkt. Voordat jij het weet 'mag je dan blijkbaar niets positiefs meer over Ten Hag 'roepen' ;)
4 -1
blava
Dit keer heeft de Telegraaf wel een punt. Het wisselbeleid is aantoonbaar ondermaats. Vaak leidt succes tot overschatting van eigen capaciteiten en een troebel zicht op de werkelijkheid. TH is geen uitzondering al denkt hij dat wel. Opvallend is dat de overige leden van de technische staf hem niet corrigeren.
6 0
31xAjax
Ik roep al vanaf zijn aanstelling dat Erik ten H. weliswaar trainer van Ajax is maar geen Ajax trainer is en dat ook nooit zal worden. Het is niet alleen zijn wisselbeleid maar ook zijn vasthoudendheid om spelers op posities neer te zetten waar zij niet, of in ieder geval, minder renderen. Veltman, Mazraoui, Marin, Alvarez, Martinez, vd Beek, Promes, Ziyech woden of werden op die manier allemaal misbruikt. Tel daar bij op zijn halsstarrigheid om spelers uit JA of de A1 mee te nemen bij blessures of schorsingen......
2 -2
Web
Zullen wij het er volgend seizoen eens over hebben, als hij weg is
Scrol even naar boven 12.55 uur. Lees eens goed
Ben je nu zo dom?
Of doe je zo dom?
Lees eens het stuk van ETM 10.12 uur
Kun je HEEL veel van leren
0 -1
Frankkie
Ja hoor, na weken lang prima presteren, een off day tegen Willem II hebben ze bij die schijtkrant weer iets gevonden om tegen aan te trappen.
tijd dat die krant failliet gaat!!!
2 -7
Tinus
Jouw reactie is een stuk ongenuanceerder dan dit artikel in de Telegraaf. Ik vind Ten Hag ook verre van uitblinken in z’n wisselbeleid. Terechte kritiek als je het mij vraagt.
5 0
Marcw1972
Toch zit er een kern van waarheid in. Het wisselbeleid van TH is vaak zeer ongelukkig, om niet te zeggen slecht. Vaak onnavolgbare wissels die men hier op AS ook niet begrijpt.
4 -1
ajaxxcied4life
Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze analyse ook niet perse slecht vind. Ten Hag is een prima coach, maar qua wisselbeleid vind ik eveneens dat het een van zijn zwakheden betreft.
5 -1