Verdiende kansen moeten nu geboden worden

FinnDekker, 01-12-2019 om 18:00, 19234 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Er is ook een keerzijde aan de Europese successen en dominantie op de Nederlandse velden: het groeiende gat tussen het eerste elftal en de beloften. De stap naar het eerste wordt met het stijgende niveau van Ajax 1 alsmaar groter en lijkt zodoende soms ver weg. Maar de afgelopen week bewees dat het vertrouwen in de jeugdopleiding nog aanwezig is. Gelukkig, want een aantal van deze jongens zal het na aankomende zomer moeten doen.

Er bestaat namelijk een reële kans dat de helft van je basiselftal vertrekt na dit seizoen. André Onana, Nicolás Tagliafico, Hakim Ziyech en Donny van de Beek lijken dan niet meer te behouden. Tegelijk zullen ook jongens als Daley Blind en David Neres mogelijk een vertrekwens hebben. Marc Overmars kan dan niet wéér een aantal konijnen uit de hoge hoed toveren. Achter de schermen is men daarom allang bezig met versterkingen voor volgend seizoen, al lijkt een vreemdelingenlegioen met tig nieuwe aankopen in de basis niet de juiste oplossing.

Er komt straks een smak geld van misschien wel tweehonderd miljoen euro vrij om te investeren. De afgelopen jaren waren sommige buitenlandse aankopen spot on, met als meest recente voorbeeld Lisandro Martínez. Een compleet nieuw elftal met Zuid-Amerikanen bouwen is daarentegen een ander uiterste. Bovendien is het in strijd met de Ajax-cultuur, hetgeen ook de directie lijkt in te zien. 'Je kunt op de transfermarkt het elftal aanvullen, maar niet elke aankoop is gegarandeerd succesvol. Het is belangrijk om de eigen jeugd kansen te blijven geven. Ook daar staat Ajax voor', aldus Edwin van der Sar. Maar als je wilt dat de volgende generatie een eerlijke kans heeft, zullen deze jongens dit seizoen al meer moeten spelen.

Ajax verzekerde zich woensdag van Europees voetbal na de winterstop. Dit betekent op zijn minst twee extra Europese duels. Met de veilige marge in de Eredivisie in ogenschouw is het niet alleen fijn, maar wordt er ook ruimte geboden om straks te rouleren op posities. Wanneer de stand dit toelaat kan en moet er gekozen worden voor jongens als Perr Schuurs, Carel Eiting, Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp of Lassina Traoré, zodat deze jongens al een wedstrijd of tien in de benen hebben als er volgend seizoen op sommigen van hen geleund moet worden.

Hoopgevend waren dan ook de keuzes van Erik ten Hag met betrekking tot het Champions League-duel met Lille OSC. Ten Hag wisselde de geblesseerde Zakaria Labyad voor Noa Lang. Dit in plaats van het elftal om te gooien om Klaas-Jan Huntelaar te kunnen brengen. Wel kunnen er vraagtekens worden gezet bij de keuze voor Siem de Jong in plaats van Eiting of Gravenberch in de wedstrijdselectie. Waar Huntelaar als invaller nog van waarde kan zijn en dus minuten nodig heeft om ritme op te doen, lijkt De Jong voornamelijk een sta in de weg. Het selecteren van Jurriën Timber vanwege de schorsing van Daley Blind was daarentegen weer een fijn signaal van vertrouwen van de technische staf richting de eigen jeugd.

Deze daden werden onderstreept door woorden van O19-trainer John Heitinga. Timber en Sergiño Dest speelden vorig seizoen nog mee met zijn O19 en gelden als voorbeelden voor hoe het moet. 'De jongens zijn dichterbij dan ze denken. We gaan in de winterstop weer kijken of jongens in aanmerking komen om straks met betaald mee te gaan trainen. De lijntjes zijn heel kort tussen betaald en de jeugdopleiding.' Spelers van het eerste, Jong Ajax en de jeugd trainen met elkaar, eten met elkaar en reizen met elkaar. Het lijken misschien kleine dingen, maar het kan grote effecten hebben. 

Hakim Ziyech kan bijvoorbeeld nu nog een speler als Lang onder zijn hoede nemen, dingen bijbrengen. Beiden hebben de kwaliteiten om een wedstrijd open te breken met een geweldige actie of pass. Maar net als Ziyech vroeger was, is Lang ook een speler die soms moeite heeft met teleurstellingen. Tegen Lille kon Lang de bal bij de tweede goal van Ajax nog kwijt bij Ziyech. Straks moet Lang die bal zelf geven op Quincy Promes. Hetzelfde geldt misschien voor Ekkelenkamp in plaats van Van de Beek of Schuurs op de plaats van Joël Veltman. Essentieel is dan wel dat deze spelers dit seizoen al op gepaste momenten genoeg minuten krijgen om de laatste stap te maken, mits ze deze op training of bij Jong Ajax blijven afdwingen en dus in de woorden van Ten Hag 'verdienen'.

Met de flinke uitstroom van spelers op komst en de hevig fluctuerende beschikbaarheid van spelers in het eerste door schorsingen en blessures, is de kwaliteit van de aanwas van Jong Ajax en de jeugd op korte termijn dus meer dan ooit van belang. Het lijkt nu voor sommigen misschien nog onbegonnen werk, het uit de basis spelen van de sterke concurrentie. Maar als deze straks vertrekt, en dat gaat gebeuren, moeten er hele grote schoenen gevuld worden door bovengenoemden. Schoenen die beter passen als ze ingelopen zijn.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer Blik op Jong Ajax:

#1 - Zo gaat Jong Ajax het nieuwe seizoen in
#2 - Profiel Van der Gaag: Ajax-talent krijgt de kans
#3 - Is Castillo de toekomst van Ajax op links?
#4 - De doorbraak van Gravenberch is aanstaande
#5 - Jensen, de tweebenige Deense hoop van Ajax
#6 - Zo stoomde Cape Town Traoré klaar voor Ajax

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
vincent_DV
Ik blijf erbij, we moeten ons gewoon gaan beseffen dat we uit de huidige lichting die nu zouden moeten doorbreken of doorgebroken moeten zijn alle krenten gewoonweg al uit de pap hebben. Tussen 19 en 21 jaar zijn Dest, Mazraoui, Kluivert, de Jong, de Ligt doorgebroken, Schuurs en Lang haken nu aardig aan en dan zijn er ook nog een aantal op jonge leeftijd vertrokken uit die lichting en vorig jaar nog Bakker.

Je hebt de krenten gewoon al uit de pap gehaald maar de jongens van 17 nu zijn geweldig, dat is de lichting die je verder gaat brengen. Ik weet vrijwel zeker dat Lang je nooit verder gaat brengen, die is gewoon net niet goed genoeg. Ekkelenkamp idem dito, Eiting mede door blessures ook blijven steken, over Schuurs twijfel ik maar geef ik voordeel van de twijfel en Traore is wel echt goed.

Maar kom op, moeten we nou echt perse de jeugd de kans geven als je dan uitkomt op Ekkelenkamp en Lang? Ik denk het niet.
1 0
Cupmetgroteoren
Lang maakt tot nu toe van de talenten de meeste indruk. Eigenlijk meer dan Dest. Lang is misschien geen supertalent, maar toch wel een heel aardige speler om erbij te hebben. Is toch leuk dat er dit jaar weer twee talenten, Dest en Lang, min of meer weer op doorbreken staan. Het zijn geen supertalenten als de jong en de ligt, maar dat kan ook niet elk jaar. Misschien komt daar een derde bij in de vorm van Timber. Dat zijn dan precies de drie spelers die in de voorbereiding de meeste indruk hebben gemaakt. Gravenberch vind ik nog geen indruk maken en Eiting en Ekkelenkamp komen gewoon tekort. Maar 2-3 jeugdspelers die het goed zouden doen dit seizoen is uitstekend.
0 0
Wout1988
weet je nog zeker over lang?
0 0
Bocarra
Eens, het is wachten op de volgende lichting. 2 nieuwe jeugdspelers per jaar die hun debuut maken is sowieso de max.
0 0
Steeph
Volledig mee eens. Over 2/3 jaar zijn jongens als Unuvar 20, dan heb je denk ik weer een aantal hele goede, maar die staan er volgend jaar nog niet. Het tweede (jong red.) is aardig, maar het kan lang niet tippen aan het eerste. Dat zie je ook aan de huidige bank. Als er geen grove investeringen worden gedaan is de kans heel realistisch dat je volgend jaar alle zeilen bij moet zetten om überhaupt voor het kampioenschap te spelen, mochten spelers als Ziyech daadwerkelijk vertrekken. Lang zou ik overigens wel een tijdje de kans willen geven.
0 -1
altijdwelwat
Lang is een klasse beter dan Ziyech op zijn 20ste , en veel constanter en balvaster dan zo een Stengs . Ik zeg dat hij jou gaat verbazen.
0 0
vincent_DV
Wanneer heb je dat gezien? In de KKD! Toen speelden zowel Ziyech als Stengs al bij minimaal een middenmoter in de eredivisie.

Bij Ajax 1 heeft hij me nog nauwelijks kunnen bekoren behalve Lille afgelopen week.

Ook hoor ik juist heeeeel vaak dat ie het bij Jong ook vaak in wedstrijden laat afweten terwijl hij gezien zijn leeftijd hij er daar met kop en schouders bovenuit moet komen en dat doet ie vaker niet dan wel in mijn ogen.

Lang wordt enorm overschat door de eeuwige roep om jeugdspelers bij Ajax. Lang is een talent, bij Ajax heb je alleen wat aan grote talenten.
1 -1
altijdwelwat
Stengs heeft 21 eredivisie wedstrijden gespeeld , waarvan 5 goede .... samenvatting voetballer. Ziyech brak pas op 20 jarige leeftijd door bij Heerenveen , had Lang bij Heerenveen gespeeld was hij ook al 2 jaar basisspeler zie Pierrie.
0 0
vincent_DV
Ik vind Stengs ook geen megatalent hoor, maar hij is in ieder geval wel een stuk verder als Lang.

Ik denk echt dat doordat iedereen zo graag weer een parel uit de jeugd wil zien aanvallend dat Lang daardoor enorm wordt overschat. Lang is een speler voor het tijdperk Frank de Boer. Tussen het Niveau Ozbiliz, Ebecilio en niveau El Ghazi in zeg maar. Een echt groot talent dient zich al op 18 jarige leeftijd echt aan. Hoeft dan niet per se basis te staan, maar op z’n minst dat ie af en toe al invalt. Lang gaat je niet verder brengen en wordt nooit basisspeler bij Ajax. Daar mag je me de komende jaren aan houden;)
1 -1
Ajax4life16
Je hebt echt geen idee waar je het over hebt volgens mij. Ik probeer je niet te beledigen, maar als je Jong zou kijken had je dit nooit gezegd. 'Een echt talent dient zich op zijn 18e al aan' is ook gewoon niet waar. Zoals hierboven al gezegd, Ziyech drong zich op zijn 19e/20e pas aan bij Heereveen. Kijk ook naar Justin Kluivert, speelde op zijn 17e al basis bij ons, maar bakt er verder vrij weinig van. Lang moet je inderdaad niet overschatten, maar je moet het ook niet onderschatten. Een kans moet hij in ieder geval krijgen
1 0
Ajax27
Wat een onzin... er zijn legio voorbeelden te noemen van jongens die op hun 18e bij lange na niet klaar waren. Jongens die verhuurd werden, jongens die eerst een paar jaar bij een lage club voetbalde, zich ontwikkelde en alsnog Ajax 1 haalde. Zelfs Frenkie viel in de jeugd niet genoeg op. Kwam op zn 18e pas naar Ajax via Willem II. Speelde een paar jaar in Jong, speelt daarna 1,5 jaar in Ajax 1 en vertrekt op zn 22e voor een astronomisch bedrag naar Barça. Van Dijk... nog zo'n recent voorbeeld. De één ontwikkelt zich in een paar jaar tijd enorm, de ander stagneert. Van tevoren nooit te zeggen.
3 0
altijdwelwat
Noa Lang is er klaar voor .....Alle vertrouwen in die jongen , wie kan er zo voetballen :


https://youtu.be/i3_sAKO1aP0
0 0
Oempaloempa
Ach die journalisten, wat een zielig volk is het eigenlijk.
Ze weten niets, maar worden per woordje betaald.
0 0
Spitz
Als je een uitverkoop houdt, dan is het vast een leegloop. Ik zie dit niet gebeuren namelijk. Ajax is een weg ingeslagen van aanhaken bij de Europese top. Dat weet iedere Ajax speler en daar voetballen ze naar sinds 2017. Maar de journalistiek schrijft iedere leuke voetballer naar het buitenland. Waarom eigenlijk ieder jaar weer steeds gissen van wie er weg gaat. Hebben jullie een glazen bol!!!!! Want afgelopen transferperiode zaten jullie er ook volledig naast. Drie spelers mogen weg tegen de juiste prijs. Maar gaan ze ook. Want de buitenlandse clubs denken nog altijd dat het koopjes markt is in Amsterdam. Maar Ajax en elke topclub doet nooit 7 spelers in een keer weg. Echt niet. Dan begin je weer onderaan en die tijd heeft Ajax niet meer om daar te komen waar je nu bent. De Europese top.
0 0
roodwit007
ik blijf zegen het verschil tussen pisvee en ajax is dat pisvee te veel roofbouw pleegt terwijl ajax ze in de luwte laat proeven , dit is een verschil tussen slagen en niet slagen wees zuinig op je talenten een niet volgroeid lichaam kan door een blessure een stress blessure krijgen !! je bent pas rond je 21ste volgroeid en niet op je 17de zoals hitaren zo zonde zo jammer zelfs Johan die op zijn 16de in de wei kwam werd gespaard
2 -1
Ajaxhart
PSV leek Ajax in te halen qua succes met jeugd(ige) spelers.
De afgelopen weken laten evenwel zien hoe kwetsbaar je bent als je te snel vertrouwt op talentvolle jeugdspelers.
1 -2
jtodam
Er is nooit een moment geweest dat psv dreigde Ajax in te halen op het gebied van jeugdopleiding. Psv heeft toevallig drie goeie talenten rondlopen, waarvan er twee bij Ajax vandaan komen. Zoals altijd is het bij psv meer geluk dan wijsheid. Malen en Bergwijn kregen ze letterlijk in de schoot geworpen. Ihattaren is een geval apart. Die jongen is een uitzonderlijk talent, daarvan zit er eens in de zoveel jaar eens een keer eentje bij. Zegt verder ook totaal niets over de kwaliteit van de opleiding van psv. Tot op de dag van vandaag heeft psv nog steeds geen enkele speler opgeleid die de absolute top van Europa gehaald heeft. Bergwijn gaat de top sowieso niet halen. Malen is een groot twijfelgeval, maar ik weet vrij zeker dat ook hij de top niet gaat halen. Ihattaren heeft een kans de top te halen, maar die kan net zo goed nog mislukken.
0 0
Ajaxhart
Ik zeg ook niet de de jeugdopleiding beter is of was.
Mijn punt is dat je niet te snel te veel jeugdspelers moet gebruiken, omdat je dan enorm kwetsbaar bent, hoe talentvol deze spelers ook zijn.
I.t.t. jou vind ik spelers als Malen, Bergwijn en Gakpo nl. wel degelijk talentvol.
0 0
jtodam
Daar heb je absoluut gelijk in. Die spelers zijn zeker talentvol. Het grote probleem bij psv is vooral dat de talenten direct met ruime afstand de beste spelers van de selectie zijn. Dat is natuurlijk totaal geen gezonde situatie. Als je zulke talenten inbrengt in een stabiel en goed draaiend elftal dan levert het je veel op, maar als die talenten het team direct op sleeptouw moeten nemen gaat het fout. Dat is wat je nu ziet bij psv.
1 0
Ajaxhart
Eens.
0 0
Schwalbino
Waar halen fans toch opeens het idee vandaan dat je op je 18de of 19de niet klaar bent om wedstrijden in de CL te spelen?
0 -1
jtodam
Goed genoeg is oud genoeg. Dat is een regel die vroeger gold en nu nog steeds. Sommige spelers zijn eerder 'rijp' dan anderen. Bij Lang is het wel duidelijk dat hij klaar is voor het echte werk.
2 0
Schwalbino
Of hij echt klaar is zie je pas als hij een paar wedstrijden speelt. Net als Schuurs. Maar je moet ze wel eerst die kans geven. Dan zie je of ze goed genoeg zijn.
0 0
Knalpot
Nu hebben we gewoon de luxe dat we daarvoor (lees ten Hag) over kan beslissen vroeger moesten we ze gewoon voor de leeuwen gooien al wisten we vantevoren dat dat nog wel eens te vroeg zou kunnen zijn.
0 0
jtodam
Daar heb je gelijk in ja. Je weet het pas echt als je ze de kans geeft.
0 0
14AJAX14
Onana
Dest Schuurs Blind Tagliafico
Gravenberch Martinez
Vd Beek
Lang Tadic Promes

Kotarski, Mazraoui, Alvarez, Marin, Unuvar, Traore, Huntelaar
0 0
Zuiderling
Heel leuk en aardig maar als een trainer nog steeds vast houdt aan Siem de Jong klopt er iets niet..
2 -1
Schwalbino
Dan begrijp je TH niet. TH kiest altijd voor de spelers waar hij het meest van op aan kan.

Veltman is ervarener dan Schuurs. Labat ervarener dan Lang. De Jong is geen enkel risico in het laatste kwartier.

Hij is puur gericht op het resultaat en het optimaliseren van de winstkansen. Dat hij zo selecteert is met groen licht van de directie. Overmars heeft dat bevestigd: 'talenten moeten geduldig zijn'.

Ik ben het eens met de stelling hierboven. Het is tijd Schuurs en Lang kansen te geven. Veel kansen. Laat ze maar alles spelen. ALs het niet goed gaat kun je wisselen. Zo hoort het ook te werken. Zeker bij Ajax dat toch een leuke reputatie heeft op dat gebied.

Maar TH zal het een rotzorg zijn. Als zijn inschatting is dat andere spelers een betere kans op resultaat bieden zal hij daarvoor kiezen. Jeugd of niet.
3 0
Minsc
Waarom moet er gekozen worden voor Eiting en Ekkelenkamp? Dat gaat Ajax dan alleen maar punten kosten. Die twee zijn gewoon niet goed genoeg en Gravenberch is er trouwens nog niet aan toe.
2 -2
Knalpot
Ekkelenkamp die is er zeker wel klaar voor, hele complete speler maar het is ook niet erg dat hij zich nu nog in de luwte mag ontwikkelen.
0 -1
wladimir
Onana | Kotarski
Dest / Mazraoui | Dest / Mazraoui
Veltman | Schuurs
Blind | Blind
Tagliafico | Castillo
van de Beek | Gravenberch
Martinez | Martinez
Ziyech | Labyad
Neres | Lang
Tadic | Tadic
Promes | Promes

Alles is op te vangen met eigen jeugd. Er is voldoende geld om het contract van bijvoorbeeld Blind op te waarderen. Sowieso al geplaatst voor de Champions League. Europees overwinteren en meedoen om de titel moet met deze selectie te doen zijn. De kassa gaat rinkelen deze zomer. Ik raad iedereen aan om wat aandeeltjes te kopen. Die zijn nog steeds veel te goedkoop.
0 -1
oudzuid2
Ziyech | Labyad
ouch...
1 -1
Ajax4life16
Jij wilt met de selectie aan de rechterkant van de streep overwinteren? Veel succes
0 0
wladimir
Heb je echt zo weinig vertrouwen in de jeugd? Blind, Labyad, Tadic en Promes hebben serieuze ervaring. Dest, Mazraoui en Martinez hebben serieuze Champions League ervaring. Dat is al meer dan de helft. Schuurs en Lang hebben ook twee seizoenen serieuze minuten gemaakt. Castillo en Gravenberch zijn serieuze talenten, maar dat geeft geen garanties. Rechterrijtje is echt bullshit. Misschien dat we geen kampioen worden.
0 0
Ajax4life16
Ik bedoel de selectie die jij aan de rechterkant van het streepje plaatst. Maar over wat jij zegt over vertrouwen hebben in de jeugd, dat is goed en dat hoort ook. Je moet alleen niet vertrouwen geven in spelers, ómdat ze jeugd zijn. De jeugdspelers die je basisplaatsen geeft, moeten echt laten zien dat ze het niveau hebben. Gravenbergh, Kotarski en Castillio hebben dat nog niet gedaan. Zelfs Lang moet het nog gaan laten zien.
0 0
Mokum1012
Castillo staat nog onder contract van Chelsea.
0 -1
Bky
Ja behalve dan met optie tot koop.
1 -1
Ajax4life16
Volgend jaar wordt inderdaad heel anders. Schuurs, Lang en Traoré horen naar mijn mening veel meer minuteb te krijgen in Ajax 1 maar dat gebeurd nog niet echt veel. Ze laten potentie zien, maar als ze het gaan halen zullen ze echt meer vertrouwen van TH moeten gaan krijgen. Gravenbergh is er nog niet klaar voor, hij moet even doorkrijgen dat Ajax 1 echt een stap hoger is dan Jong. Denk verder wel dat hij het 1e gaat halen. Naast deze spelers zie ik eigenlijk alleen Taylor, Rensch en Unuvar het zeker halen. Bij Castillo, Salah edinne, Brobbey en Hansen moet ik het nog maar zien. Je moet tegenwoordig wel echt een wonderkind zijn wil je het bij ons halen, wat ook weer een goed teken is natuurlijk.
2 0
wladimir
Het zou ook niet gek zijn om na Jong bijvoorbeeld eerst een paar seizoenen bij AZ of Heerenveen te voetballen. Ajax moet echt een strategische samenwerking zoeken met een Eredivisieploeg. Ajax heeft geld genoeg om AZ bijvoorbeeld een serieuze kans te geven om de Champions League te halen volgend seizoen.
0 0
AlexIbarra
Ik ben het wel met je eens maar waarom met 1 club een strategische samenwerking aangaan, ipv spelers verhuren aan de best passende club?

Niet elke jeugdspeler van ons heeft hetzelfde niveau en niet elke speler heeft dezelfde impuls nodig uit een verhuur. De een moet misschien leren bikkelen en de ander juist vanuit de organisatie spelen.
De andere club wordt dan ook erg afhankelijk van onze huurlingen.
1 0