Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

'Vooral dat signaal is nu aan Van de Beek afgegeven'

BartVeenstra, 12-10-2019 om 08:40, 7878 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Columnist Jaap de Groot kan wel begrijpen dat Ronald Koeman geen risico wil lopen door met Donny van de Beek in de basis te spelen. De bondscoach kiest er eerder voor om met de controlerende Marten de Roon te spelen, om zodoende de balans in het elftal te bewaken.

Rondom het duel met Noord-Ierland gaf Koeman aan dat Frenkie de Jong goed functioneert, omdat De Roon tactisch zijn positie kiest en Donny van de Beek een speler is die ook 'weggaat'. 'En dat moeten we niet hebben', aldus de keuzeheer. In het duel met Noord-Ierland kwam Van de Beek aan het einde van de wedstrijd het veld in. De Groot in zijn column in Het Parool: 'Juist in de slotfase, tijdens de omsingeling van de Noord-Ieren, verloor Van de Beek soms uit het oog dat hij rechts op het middenveld aanspeelpunt voor De Jong moest zijn. In plaats daarvan zocht hij, net als bij Ajax, de frontlinie op. Precies waar Koeman niet op zat te wachten.'

De Groot denkt dat Van de Beek op diverse posities de internationale top kan bereiken. 'Als schaduwspits is hij bij Ajax van uitzonderlijke klasse, maar het huidige Oranje heeft die positie niet. Net als bij FC Barcelona en Manchester City kiest Koeman voor een centrale middenvelder in de punt naar achter in plaats van naar voren.'

De columnist denkt dat Van de Beek ook prima als centrale middenvelder kan spelen, maar als hij dat doet, is het niet zonder risico, zo bleek ook tegen ADO Den Haag. 'Van de Beek dook na rust tegen ADO weer regelmatig als vijfde aanvaller op, waardoor de verhoudingen tussen voorhoede en middenveld wijzigden. Een risico dat Koeman niet wil lopen. Zijn voorkeur gaat uit naar een gedoseerd spelende middenvelder die appelleert aan het voortdurend switchende en elkaar aanvullende trio Wijnaldum, De Jong en Pröpper (nu geblesseerd, red.). Vooral dat signaal is nu aan Donny van de Beek afgegeven.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
ArthurG
Gewoon lekker met de punt naar achteren gaan spelen. Frenkie op 6, Wijnaldum en Donny ervoor. Frenkie kan best alleen op 6 staan, doet hij bij Barcelona ook prima. En volgens mij zijn Wijnaldum en Donny op hun best op de 8 positie.
0 0
talent020
Koeman is gewoon een angsthaas, Donny heeft al lang aangetoond prima samen met Frenkie op 1 middenveld te kunnen spelen, tegen de Noord Ieren begon het niets voor niets te draaien toen Donny en ja ook Malen erin kwamen, toen kwam er gelijk meer voetbal in
1 0
Juichtoon
Bij Koeman pasten Raffie en Wesley ook niet in 1 elftal. Deze man kan nog niet schilderen al kreeg hij een kwast en ezel kado.
1 0
Bocarra
Om zoals bij Ajax met een 10 en twee 6n te spelen dien je 2 zeer aanvallende wingbacks te spelen. Die heeft het NL nog niet. Dest kan dit mogelijk in de toekomst gaan invullen eventueel met Blind in de Nico rol. Als Ajax weer zo’n seizoen als vorig jaar gaat draaien zal de druk op koeman steeds groter worden om van systeem te veranderen. Kwestie van tijd.
0 -2
Terugnaardemeer
Ben ik benieuwd wat jij onder een zeer aanvallende wingback verstaat en hoe je dan vervolgens Blind in die rol kan zien?
0 0
AlexIbarra
Donny kan later vertellen dat hem nauwelijks blaam treft voor de magere jaren 2015-19.
0 0
Robbie en de Kock
Waarom kan Wijnaldum niet naast Frenkie. En Donny op 10.
1 -1
Web
Wisselend verassing in het spel, maar dat moet je spelers uit kunnen leggen, moet je een wedstrijd kunnen lezen
Koeman verdedigend denken gaat best goed, maar aanvallend is het zeer matig.
Dat heeft hij gewoon niet
Heeft zelf ook wel eens aangegeven, dat een team van Guardiola heel bijzonder vind, maar zelf niet het vermogen heeft om het zo te doen
Arne Slot dat word er ook een, kijk er niet van op dat hij de opvolger van Ten Hag word, die is tactisch ook zo sterk
2 -1
Minsc
Wisselend verassing in het spel? Bedoel je nou dat er telkens iemand anders in de as moet spelen?
0 0
Web
Nee, Wijnaldum in de as, veel minder diep dan dat Donny bij Ajax vaak staat, moet meer deelnemen aan het positie spel op het middenveld
Donny kan heel makkelijk aansluiten via bv een-tweetje in de zestien meter. Waardoor hij ook in scorings positie komt
Frenkie blijft van nature toch vaak achter de bal
Nu was het Frenkie afstoppen en de Roon moet de ideeën brengen, dat kan hij gewoon niet
0 0
Web
Zo erg dat gezeik van de Groot
Hij is toch van de filosofie van Johan.
Koeman is gewoon de angsthaas
3 0
OpaVerteld
Koeman is gewoon een behoudende coach, een soort Dick Advocaat 2.0
PIn me niet vast op de exacte cijfers, maar meen dat het NL elftal van de laatste 17 wedstrijden er 13 heeft achter gestaan. Vervolgens doet Koeman een aantal "gouden wissels" en wordt de overwinning alsnog uit het vuur gesleept. Ergo, zijn start formaties zijn een recept voor verlies.
Koeman als coach is als Ulrich van Gobbel als voetballer. Catastrofale fouten maken en vervolgens met kunst en vliegwerk je fouten herstellen en daar dan ook nog bewondering mee afdwingen....
5 0
ajax1forever
Depay malen ihattaren
Donny
Frenkie wijnaldum
Blind v dijk de ligt dest
Cillesen
1 -3
insectenverdelg
ihattaren laat zn begrafenis van zijn vader door de Marrokaanse bond betalen....
0 -12
Japievanopdehoe
Wat wil je hiermee zeggen? Compleet off-topic een jongen van 17 proberen zwart te maken, met de dood van zijn vader als middel. Ik denk te weten waar je nickname op gebaseerd is. Slappeling!
10 0
ajax1forever
Dan Stengs op die plek
0 -1
Joseph
Alsof Frenkie de Roon naast zich nodig heeft.

Probleem is in dit systeem dat we geen goede backs hebben. Dan is het logisch dat Donny naar voren beweegt om dat op te vangen. Koeman is een zeer beperkte trainer, had al lang moeten stoppen met der backs.
3 -3
ETM
Het gaat er niet om dat Frenkie specifiek De Roon naast zich nodig heeft. Het gaat om een versterking van Frenkie, die een bepaalde rol heeft. Het gaat om balans. En balans gaat dus ook niet alleen om voldoende verdedigende kwaliteit. Maar om een veldbezetting in relatie tot dynamiek. Dynamiek tussen spelers.
Mbt Oranje heb ik daar niet zo sterk een mening over want ik volg Oranje nog niet zo. Maar ik kan De Groot wel volgen.
0 0
Web
Ik niet, want de balans is helemaal niet goed met de Roon
Je komt gewoon heel veel creativiteit te kort op het middenveld, en je speelt niet tegen een topland
Het spel van Nederland ( Ajax ) is de tegenstander de wil op leggen, en over alle linies druk uit zetten op de bal.
Bovendien als er een man op Frenkie gezet word, ik de coach de man die een tegenzet moet brengen, Frenkie laat verdiend ook niets liggen, ruimte zat voor een Donny er naast, wisselend opduiken met Wijnaldum in de ruimte die Depay maakt ( Tadic voorbeeld ) Maar dan moet je het tactisch aan de spelers uitleggen
Koeman is tactisch goed in een verdedigend concepten, maar aanvallend niet
1 0
ETM
Voorop gesteld, ik kan niet goed oordelen over dit Oranje. Ik heb nog geen 90min gezien. De Roon ken ik niet. Ik ben ook geen fan van Koeman. Dat is volgens mij puur een pragmatist. Wat overigens bij een nationale ploeg best handig kan zijn. Ik vind landen voetbal heel mooi, maar tactisch een vrij beperkte bedoening, vooral in kwalificatie. Koppen bij elkaar, de voorwaarden voor eenheid creeren. Zoiets.
Oranje is een ploeg vol spelers die niet bij Ajax spelen. Dus zozeer zie ik ze niet onder dezelfde noemer.
Wat ik aan Jaap's verhaal goed te volgen vind is dat er een onderbezet middenveld ontstaat als Donny blijft doorbewegen, achter de spits gaat spelen. Iets wat ik heb bij Ajax als 2de 6 ook zie doen.
Een verschil dat hier wel geduid wordt is dat Oranje met de punt naar achteren speelt. Maar de overeenkomst is dat de vrijheid van je meest promimente middenvelder in de opbouw samen hangt met de '2de' middenvelder, die dus meer de ruimte zonder bal bespelen zal. Ik kan me zo voorstellen dat Wijnaldum bij Oranje de middenvelder is die aansluit bij de aanval?
Dus gaat de opmerking van Jaap over veldbezetting en niet zozeer over de kwateiten van Donny of De Roon.
Wat ik bemerk is dat veel lui niet echt zien wat een Schone afgelopen seizoen bij Ajax deed. Dan doel ik puur op zijn rol, zijn positionele spel.
Martinez is nu de eerste middenvelder in de opbouw van Ajax. De 2de is een zakkende aanvaller. De 3de is wat mij betreft nog niet gevonden :)
Het kan prima dat De Roon een spelbreker is.
0 0
ASide
Donny is van nature echt een nummer 10. Ik vind dat hij zijn specialisme daar ook moet laten zien zowel bij Ajax als het Nederlands elftal. Zet de beste speler op de beste plaats en je bent altijd een goede trainer.
0 -1
insectenverdelg
Jaap vond in de 60e minuut je qe lans tegen N-ierland, in eigenhuis lekker gedodseerd aanvallen dus.

En mbt Ado, mss was dat wel zijn opdracht van ten Hag, die ietsjes minder behouden is dan Koeman.....
1 0
ETM
Donny heeft idd nog niet laten zien waarom hij naast Martinez zou moeten worden opgesteld interessant om te zien hoe dat zich verder ontwikkelt.
1 0
Joseph
Moet daar inderdaad vaker staan om zich te ontwikkelen. Als je zijn verdedigende acties bekijkt, zie je dat hij daar meer talent voor heeft dan Alvarez om dat vanaf het middenveld uit te vloeren.
0 0
ETM
Blijft de vraag of je hem daar optimaal benut en wat het beste is voor het team in zn algeheel.
Ik denk zelf dat TH zowel niet bij Alvarez als bij Donny gaat uitkomen.
0 0
Web
In Oranje heb je ook nog eens Wijnaldum in die rol, dat kun je tactisch oplossen door wisselend in de ruimte te komen, maar Koeman heeft tactisch vooruit denkend niet zo veel, vanuit de organisatie tegen sterkere teams wil het nog wel, maar als je zoals deze week veel beter bent, en vooruit moet denken, is Koeman helemaal niet zo goed
0 0
Joker
Tegen Noord Ierland heb je pas balans als je met malen in de goal gaat staan, van dijk achterin zet, en nog eens negen aanvallend ingestelde sprekers op stelt.
0 -2
Vlieske
Eens, donny is verpest door ten hag. Die heeft veel meer in zijn Mars dan balletjes afwachten.
1 -5
Spitz
Heb jij voetbalkennis? Ik vraag het me af. Donny is geen controlerende middenvelder. En dat wordt hij ook niet. Hij heeft een enorme diepgang in zijn spel. In het begin van het seizoen zag je dit bij Ajax. Het hele middenveld was weg en Blind werd overlopen. Alweer vergeten? Daarom staan Alvarez en Martinez daar nu. Om de balans te bewaken, omdat de backs enorm diep gaan. Met vd Beek wordt dit een ramp voor Ajax en uitschakeling in de CL
2 -3
Schip
Ik zie dat jij lekker jezelf bent en maar wat aan je nek kletst.

Donny kan makkelijk op 6 spelen, zoals onder Bosz een aantal keren. Hij gaat dan gewoon minder diep. Het is niet de vraag of hij dat KAN, maar of een coach dat WIL.

Je ontneemt een belangrijk wapen aan Donny's spel.

Het middenveld liep begin seizoen verder helemaal niet omdat mensen diep gingen. Behalve met Marin. Maar met Blind en Mazraoui, was die laatste in zijn timing slecht, en dekten Martinez/Schuurs niet goed door. Ook Nico maakte een aantal positionele fouten, waardoor Blind volkomen kwam te zwemmen.

Het is dat Blind het achterin weer goed neerzet, zodat de 6 weer meer aansluiting van achteruit krijgt.
1 -1
Spitz
O ja. Marin is precies Donny van der Beek. Zet Marin maar eens diep, net als bij Standard Luik en je ziet een Donny 2. Ook Marin is geen controlerende middenvelder. Deze plek wordt schromelijk onderschat door velen. Ik heb zelf op deze plek gestaan en als CV en rechtsback. Controlerend op het middenveld is de moeilijkste plek op het veld. Omdat je overal op moet letten. Bewaken van het middenveld. En dit kun je of juist totaal niet.
1 -4
Spitz
Ik liep vroeger ook in berenvellen, schat. Als Donny verdedigend moet optreden lijkt het nergens op. En hoe lang is Peter Bosz al weg. Precies! Ten Hag zegt het precies goed. Als onze backs opkomen en Donny speelt met zijn snuit bij de goal, waar is dan het middenveld. Hahahaha. Tegen Noord Ierland deed ie weer precies hetzelfde. Hij was totaal vergeten dat hij controlerend middenvelder was. Oogkleppen afgooien. Tegen Groningen en ADO den Haag hetzelfde laken een pak. Allemaal counters van deze ploegen. Waanzinnig goed zeg. Hahaha
0 -4
Vlieske
Heb jij hem vroeger wekelijks op de toekomst en door heel Nederland naast appie en carel met de punt naar achter zien spelen? Donny is een ideale rechtshalf. Net op je vanuit daar niet diep kunt gaan.
1 -1
Spitz
Alweer een berenvelloper. Wakker worden. Kijk de beelden maar terug. Groningen, ADO den Haag, Noord Ierland. Op de Toekomst. Hahaha. Wat een giller.
0 -5
Simon1
Keep dreaming
0 0
trodat4030
Dat jij er totaal geen weet van hebt, wil niet zeggen dat het niet gebeurd is. Kun je wel heel denigrerend gaan doen met je berenvellen, maar jij bent de onwetende, als je het nog niet door hebt. Met je Groningen geneuzel, volgens mij heb jij totaal niet gezien dat Donny de eerste 20 min gewoon in de controle bleef, pas toen men zag dat Groningen de bus parkeerde werd Donny, DOOR TEN HAG(!) naar voren gestuurd. Of denk jij dat ome Erik niet ingrijpt als Donny dat doet zonder dat het de bedoeling is? Dat hij Donny gewoon 70 minuten onbedoeld naar voren laat rennen? Denk je dat écht? Dan snap je er echt weinig van hoor..
1 0
Schip
Exact.
1 -1
Spitz
Hahahahahahaha. De Toekomst. Ik kom niet meer bij. Hahahahaha
0 -4
Nozempie
Wijnaldum kan die positie naast Frenkie toch prima uitvoeren...
1 0
Spitz
Kijk. Dit is een zinnige reactie. Schuif met je mensen in het veld. Wijnaldum iets terug. Donny voor Frenkie en Wijnaldum neer zetten. En werkt dit ook niet. Schuif met je elftal of wissel.
0 -2
Simon1
Nu alleen nog schuiven met een aantal mensen op dit forum.
0 0