'Ze vertroebelen het uitzicht voor talenten'

FinnDekker, 02-10-2019 om 13:45, 6813 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Simon Zwartkruis vreest voor de kansen van jong talent bij Ajax. Met het aantrekken van nog meer dure spelers zijn de kansen al geslonken. Maar als een routinier als Siem de Jong ook nog eens mag invallen tegen FC Groningen en sc Heerenveen, dan blijft er weinig perspectief over voor de jeugd, zo vindt Zwartkruis.

'In beide gevallen had trainer Erik ten Hag kunnen kiezen voor het in brengen van Noa Lang. Een begenadigd talent van twintig jaar, aanvallende middenvelder van nature, een potentiële publiekslieveling met een verbintenis tot medio 2022. Maar hij bleef dus op de reservebank', constateert de verslaggever van Voetbal International

Zwartrkuis snapt dat het gevraagde niveau steeds hoger ligt, zeker nu er Europees hoge ogen worden gegooid. 'Maar wat voegen Siem de Jong, Zakaria Labyad, Razvan Marin en Hassane Bandé bijvoorbeeld toe aan de huidige selectie? Dergelijke aankopen vertroebelen het uitzicht voor talenten als Noa Lang, Carel Eiting, Victor Jensen en Ryan Gravenberch.'

'Dit seizoen heeft Sergiño Dest de sprong van De Toekomst naar de Johan Cruijff Arena gemaakt en de vraag is hoeveel navolging dat de komende periode nog zal krijgen. Zeker op lange termijn is een aanhoudende doorvoer van talent essentieel. Want geldstromen drogen sneller op dan kweekvijvers', besluit de journalist. 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
SpursAjax
Hij roept dat de jeugd de kans moet krijgen maar er liep niks goeds rond.. Noem een jeugdspeler op Lang na die de kans had moeten krijgen de afgelopen 4 jaren? De toptalenten braken door. En bij andere clubs bewezen de afvallers waarom ze afgevallen waren!
0 0
HStorm
Als de jeugd niet voorbij Siem de Jong komt, dan zijn ze er nog niet klaar voor. Zijn ze het wel, dan gaat Siem eruit.

Hoe simpel kan iets zijn.
1 0
Bocarra
De echte talenten dringen echt wel door tot het eerste elftal. Het zal alleen wat langer duren. Ik zie Ajax graag nog nauwer samenwerken met Sparta. Stal daar een flink aantal talenten. Te minste, zolang de wetgeving het toelaat.
1 0
SpursAjax
Vind dit alleen een goed plan als Sparta weer op natuur gras gaat spelen!
0 0
Rentokill
Wat een lage actie van zwart kruis.
Het gaat er niet om hoeveel spelers we kunnen laten debuteren. Het gaat erom dat we spelers kunnen laten debuteren die er wat toe doen. En dat zijn er nu eenmaal minder dan al die voorbeelden die het toch niet zouden redden of gered hebben.

Bovendien leert de jeugd veel meer met toppers als Tadic, Blind, Nico, VdBeek of Ziyech om hen heen.

En is het echt zo dat er minder doorbreekt? Volgens mij is het wel eens minder geweest ook.
2 0
ram
Ik ben het er deels mee eens. En ook eens dat het vervelend is voor een aantal talenten.

Maar er zit wel een dikke 'maar' aan. We willen als Ajax groeien naar de top. Bijvoorbeeld: Promes scoort aan de lopende band de laatste tijd, dat zie ik Lang nu (nog) niet doen. Met andere woorden: je moet gewoon beter zijn dan in het verleden om bij Ajax te kunnen spelen. Dat betekent dat bepaalde talenten gewoon afvallen.

Aan de andere kant vind ik wél dat Ajax geen spelers als Labyad en Siem de Jong in de selectie moet hebben. Bande zie ik ook als talent en ik vind het belachelijk om zo'n jonge gast al af te schrijven. Zelfde geldt een beetje voor Marin. Marin in vorm én in de juiste rol/positie is gewoon beter dan wat wij in de jeugd hebben.

Wel ben ik van mening dat toptalenten als Lang, Schuurs en Gravenberch iets meer mogen invallen. En iets meer rouleren zou ik ook niet vervelend vinden.
En ik vind dat we afscheid moeten nemen van Siem en Labyad om ruimte te maken voor talent, zodat zij nog meer minuten kunnen maken.
0 0
FreddyAX
Simon Zwartkijk schopt open deuren in; Ajax moet talent de kans geven en de lat ligt steeds hoger.
Dan noemt hij een paar spelers die hij niets vindt toevoegen aan Ajax en klaar is Kees.
Het is net of er een zwart -wit beslissing is genomen die aanstormend talent de weg verspert maar het is een veel genuanceerder verhaal.

Dat je Noah Lang had kunnen inbrengen (of een andere speler) is een feit maar Ten Hag koos om redenen die wij niet kennen een keer voor Siem.
Als we dan gaan concluderen dat het talent niet meer zal doorstromen maken we een fout.

Afwegend dat Ajax nog meer geld gaat stoppen in de jeugdopleidingen lijkt me dat allemaal heel voorbarig; het doet denken aan de schandaal-sprookjes van ene meneer Valentijn.
1 -1
altijdwelwat
Zat je in het stadion ? Heb je Siem zien lopen ? Ik zat met plaatsvervangende schaamte te kijken. Hij is echt niet normaal traag en alles gaat aan hem voorbij alsof hij op een fiets zit tijdens een formule 1 race. Siem is nu 2 x ingevallen in totaal 24 minuten , en zijn eerste geslaagde actie moet nog komen en dat tegen een tegenstander die op zijn rug ligt. Dat kan je niet maken t.o.v. de gehele jeugdopleiding.
4 0
markk
Ik vindt dit zo'n onzin discussie, als je internationaal mee wilt doen dan moet je niet alleen van de jeugd af willen hangen, dan moet je een goed balans tussen ervaren spelers en jonge talenten hebben. Na de lichting van De Ligt, Nouri, Van de Beek is de huidige lichting niet goed genoeg om de stap naar het 1e te maken maar er komt een erg goede lichting aan (Unuvar, Gravenberch, Brobbey, etc), daar zullen er ongetwijfeld meer van zijn die de komende 2 jaar de overstap maken naar het eerste. Het gat is dit seizoen gewoon wat groter maar dat kan zo weer anders zijn. Ik hoop echter wel dat Ajax een aanzienlijk deel van de inkomsten herinvesteert in de jeugd om nog meer talenten aan te trekken (helemaal wereldwijd) en nog beter personeel in te huren.
2 -2
Toeschouwer
Overmars en huis makelaars houden mekaar in stand met een goede was machine.
Maakt niet uit of ze nu de manke of de blinde kopen.
1 -5
Ruff Rhythim
Oja, daarom gaat Ajax zijn jeugd investeringen nog verder opschroeven....om het uitzicht voor de talenten om in het eerste terecht te komen te vertroebelen.
2 -1
AlexIbarra
Wie over Eiting begint moet in mijn ogen echt z'n bek houden.

Aardige jongen met de gunfactor en goed inzicht die al 1,5 jaar een plekje bij de eerste 20 spelers heeft en veel kansen heeft gehad. Altijd eindigend met een blessure, revalideren, etc waardoor hij nooit langere tijd kon spelen, ook nooit écht aanhaakte bij het hogere niveau en wij bijv. Lasse volledig moesten oproken vorig seizoen.

Daar kan Eiting niets aan doen en in theorie zou hij prima als VM kunnen spelen (jeweetwel, de enige positie die nu echt matig bezet is). Maar als hij niet fit is ben ik blij dat we tenminste Alvarez nog hebben. Als Eiting straks goed genoeg is, speelt hij een Mexicaanse CV die nul Ajax-ervaring heeft en geen Nederlands spreekt zo van het middenveld af.
Carel is juist het ultieme bewijs waarom je in goede tijden niet op alleen jeugd moet gokken maar elke positie dubbel bezet moet hebben.

Bovendien hebben we dit jaar meer spelers laten gaan dan gehaald. Niet de minste ook.
De Jong, De Ligt, Dolberg, Schöne, Sinkgraven. Natuurlijk schuif je als jeugdspeler niet automatisch door van 19e man naar 12e man. Er komen ook weer wat nieuwe spelers voor terug die je voorbij moet.

Dest, Lang, Mazraoui, Eiting en misschien ook Gravenberch kunnen we nog prima gebruiken dit seizoen. Het is aan hen om een heel seizoen fit, gretig en inzetbaar te zijn zoals je van een volwassen prof mag verwachten. Wie dat doet gaat speeltijd krijgen.
5 -4
RusselWestbrook
Eiting heeft fysiek echt alles tegen. Traag, niet heel wendbaar, niet lang, niet sterk... en blijkt nog breekbaar te zijn ook.

Wel jammer, heeft een goed spelinzicht en hele goede functionele techniek.
1 0
Bensco
Datzelfde heb ik met De Wit. Mensen die denken dat hij ooit Ajax 1 materiaal zou zijn hebben duidelijk teveel gezopen.
2 -2
Cello
Simon Zwartkruis..... zucht!.

10 minuten voor Siem de Jong. Invalbeurt. Ik kan me de vorige minuten van Siem niet eens meer goed herinneren, waren volgens mij in de voorbereiding of zo....
Bandé heeft heel het seizoen nog niet gespeeld. Labyad amper minuutjes gekregen en Marin laatste wedstrijden meer niet dan wel gespeeld.

En dan gaat Simon er een heel stuk aan wijden?. Kom op zeg!. Als dit het dan moet zijn om kritisch te worden op Ajax?.
Het invallen van Siem kan je ook soort van people's management noemen. Het gunnen van een paar minuutjes aan een speler die wekelijks zijn stinkende best doet, weet dat ie geen basisspeler (meer) is, maar zonder te mekkeren die rol op zich neemt. Eigenlijk geldt dat ook voor Labyad, die ook vrijwel nooit speelt.
Je moet iedereen tevreden houden. Ja ook die jonge gassies, maar vergeet niet, dat die, in tegenstelling tot bijv. Siem en Zakaria, nog aan heel veel wedstrijden in JA komen.

In een lang seizoen, waarin je mogelijk weer lang strijdt op 3 fronten heb je alles en iedereen nodig. Maar is er lang niet voor iedereen voldoende speeltijd. Tegelijk moet je zorgen als trainersstaf, dat je iedereen een beetje tevreden kan houden.

En zoals hij al aangeeft met Dest als voorbeeld..... zodra je goed genoeg bent op het hoge niveau dat verwacht wordt, je de kans krijgt bij een blessure of schorsing van een ander, dan komt vanzelf het moment dat de trainer niet meer om je heen kan. Maar juist op dat moment, zoals Dest dus gedaan heeft, moet je er wel staan!.

Zwartkruis en vele anderen met hem, zitten nog vastgeroest in het oude denken over Ajax. Dat er jaarlijks een stuk of 2 a 3, liefst meer, talenten doorbreken en basisspelers worden. Maar dat is niet meer. Beter nog....uit de tijd dat we dat elk jaar zagen betekende het ook vrijwel altijd een directe terugval in prestatie's vooral in Europa.
3 -1
waayop
Zwartkruis verlangt naar de tijd van overwaardering van Ajax talenten. Dat het niveau van het eerste niet zo hoog was dat de vermeende toptalenten makkelijk konden aansluiten. We herinneren ons El Ghazie, Riedewald, Bazoer. Nee het moet verdomde moeilijk zijn om speelminuten in het eerste te krijgen. Zoals Veldman constateerde terug op de training na zijn blessure, het niveau is wel behoorlijk omhoog gegaan.
2 0
cantharel
Volkomen mee eens want Siem is natuurlijk niet de toekomst voor Ajax en daar hoort gewoon een jeugdspeler in te vallen indien nodig en anders laten invallen als de stand het toelaat alleen geen 5 minuten want ook dat heeft geen zin.Ik begrijp dat het een moeilijke keuze is want wanneer kan je een jeugdspeler basisspeler laten worden.Er lopen er veel rond en er komen er nog een paar aan .Ik dacht Dolberg weg Traore erin maar ik zie hem ook niet meer invallen.
1 -5
wzawzdb91
- Labyad vertroebelt niks, want die krijgt geen speeltijd en staat in de pikorde onder Lang.

- Siem is een ander type dan de talenten die worden genoemd. Ten Hag vergeleek hem met Dani de Wit. De Wit stond in de pikorde ook boven Siem, maar zoals we weten is Dani vertrokken. Dus krijgt Siem nu soms de kans op de momenten dat Ten Hag normaal gesproken de Wit erin zou brengen. (ik zeg daarmee niet dat ik daar blij mee ben, maar probeer de redenering van Ten Hag te volgen).

- Bande hebben we nog niet kunnen beoordelen.

- Marin kunnen we ook nog niet afschrijven.

- Dest is al doorgebroken dit seizoen. Talenten als Lang, Gravenberch, Eiting en Ekkelenkamp hebben dit seizoen allemaal al minuten gemaakt en zullen nog genoeg kansen krijgen.
5 -1
xstaniox
Eiting heeft dit seizoen nog geen minuten gemaakt hoor.
0 0
Bensco
wellicht maar ik snap zijn punt wel. Je kan het ook niet allemaal over een kam scheren, immers de ene situatie is de andere niet. Het niveau wat we vandaag de dag eisen ligt ook een stuk hoger dan voorheen. Spelers moeten nu niet alleen in de eredivisie mee kunnen komen maar gelijk een dubbel programma incl CL voetbal kunnen draaien. En het kan, spelers als Frenkie, De Ligt, Mazraoui en Dest lieten afgelopen jaar al zien dat aansluiting op het eerste haalbaar is. Dus Lang, Ekkelenkamp, Eiting en Gravenbergh (die overigens nog vrij jong is) moeten geduld hebben, uitblinken bij Jong en dan komt hun kans vanzelf. Overigens hebben Labyad en Bandé beidde nog geen wedstrijd bij de selectie gezeten dus die zitten niemand in de weg.
0 -1
altijdwelwat
Lang heeft 8 maanden lang uitgeblonken vanaf januari , en maakt 3 weken geleden 2 absolute Wereldgoals . Op de persconferentie geeft Ten Hag aan dat Lang dicht tegen de basis aanzit ,en als beloning mag hij Siem 2 x in zien vallen. Dat gaat simpelweg helemaal nergens over, valt op geen enkele manier goed te praten.
1 -1
Bensco
valt wat over te zeggen natuurlijk. Allereerst brengt Siem andere kwaliteiten dan lang. Siem kan je meer inzetten als pinchhitter dan Lang bijvoorbeeld. Bovendien heeft lang al enkele invalbeurten gehad bij Ajax 1 en ik was er, zacht gezegd, niet van onder de indruk. Lang moet dus nog geduld hebben vind ik.
0 0
DonQ
Ik zie ook liever Lang dan Siem invallen, maar ik moet wel zeggen dat Lang er in zijn invalbeurten wel heel laconiek bijliep. Zowel tegen Sparta als tegen Lille was hij heel matig en wekte hij de indruk dat hij dacht in de KKD te spelen.
2 0
altijdwelwat
Dat heb je wel vaker met invalbeurten van 8 minuten , de wedstrijd is gespeeld en de hele ploeg zit min of meer al in de kleedkamer.
0 -1
DonQ
Volgens mij was het wel langer dan 8 minuten. Ik heb het puur over hemzelf, het team is daarbij niet relevant. Invallers komen er toch in om nieuwe energie te brengen. Dat laatste deed hij niet.
1 0
Schwalbino
Spelers als Lang en Schuurs zijn op een leeftijd dat ze veel wedstrijden in Ajax1 moeten spelen om beter te worden op de onderdelen die ze niet op de training of in Jong kunnen leren. Maar beide zijn gewoon geen grote talenten want anders hadden ze wel meer speeltijd gekregen.

Dat is een beetje de redenering van de meeste fans hier.
0 0
Vlieske
De jeugd heeft de toekomst. Over bande is gewoon gelul. Voor Marin had je gravenberch kunnen laten doorschuiven. En siem hoort niet een op de bank te zitten.
2 0
RedFeather
Haalt twee dingen door elkaar.
Je kunt een speler halen en een speler opstellen.
Punt is niet zozeer dat spelers gehaald worden.
Maar meer dat ze niet opgesteld worden als het kan.
Zoals Siem de Jong als invaller..
0 0
stefanwillem
inderdaad want Bande kun je beoordelen op z'n vele wedstrijden. Oh wacht.
5 -1
altijdwelwat
Prima stuk , sluit mij daar grotendeels wel bij aan. Elke minuut voor Siem de Jong is niet meer dan pure waanzin. Met alle respect voor wat hij in het verleden voor de club heeft betekend , maar dat telt nu niet meer.
2 -3
Jariiii
Ajax heeft zoveel klasse in huis dat alleen de beste talenten komen bovendrijven, maar dat is prima.
Er blijft bij Ajax altijd ruimte voor jonge spelers - zie Dest als voorbeeld.
2 -1
Babayaka
o mijn god... dan gaan ze lekker naar chelski, onnee daar krijgen ze 0 kans
2 0
InOost
De grote talenten komen er toch wel, we hoeven daar niet bang voor te zijn.
Ik denk ook dat we zeker spelers moeten kopen om de gaten in de selectie in te vullen. De jeugd zomaar een kans geven omdat het jeugd is, is ook niet de bedoeling. Er is in de laatste 10 jaar ook een zooitje poep in de eerste selectie gekomen uit de jeugd. Voor elke de Ligt heb je 50 Ebicilio's.
3 -1
Web
Hij heeft natuurlijk geen ongelijk, maar achteraf is alles makkelijk
Labyad speelt nooit, en zit dus ook niemand in de weg
2 -2
trainerdv
Pfff, wat een kortzichtigheid. Noa Lang wordt beter door die 40 uur training per week, wedstrijden in Jong Ajax en serieuze speelminuten in het eerste. 10 minuten tegen Groningen etc. voegen daar niets aan toe. Marin is verre van een breedteaankoop. Bande en Labyad zaten al bij ons. Ajax heeft extreem weinig spelers aangetrokken afgelopen periode. Veel minder dan voorgaande jaren én minder dan andere Hollandse clubs.
4 -2