Mossou: 'Lijkt steeds meer op Olympisch Stadion'

BVeenstra, 18-09-2019 om 12:20, 20773 views, Algemeen Dagblad |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Sjoerd Mossou ziet dat het met de sfeer in de Johan Cruijff ArenA tijdens Europese wedstrijden wel goed zit. Ook tegen Lille OSC afgelopen dinsdagavond zag de journalist weer de interactie tussen spelers en publiek. 'Het onbegrensde zelfvertrouwen, soms ouderwets op de grens van arrogantie', schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Het is iets van de laatste jaren, die goede sfeer in de Johan Cruijff ArenA. Toch doet het Mossou enorm veel deugd om te zien dat het enorm sfeervol kan zijn in het Ajax-stadion. 'Op Europese avondjes zoals die tegen Lille lijkt de Arena steeds ietsje meer op het Olympisch Stadion, grofweg negen kilometer verderop. Het oude stadion waar Ajax midden jaren 90 zijn historische avondjes beleefde, en waar het - over een periode van dik twee jaar - haast elke tegenstander dronken speelde.'

'Het gezwaai met witte vlaggetjes, op de tonen van André Rieu, is een zichtbare herinnering aan toen', weet Mossou. 'Maar bovenal is het een typisch soort zindering die aan het oude stadion doet denken op Europese avondjes. Een vrolijk gevoel van onoverwinnelijkheid.'

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
MickS
Grappig, gisteren zeiden we tegen elkaar toen de Lille supporters stil waren geworden: de afgelopen 2-3 jaar is het in de JCA aantreden tegen Ajax qua supportersteun echt wel een dingetje moet zijn geworden voor de tegenstander en hun supporters. Zo vol vuur als de hele boel continue meezingt en meedoet.
Het over en weer gaande 'waar komen joden toch vandaan' moet sowieso iets raars zijn voor ze, mede natuurlijk omdat ze er geen bal van verstaan, maar ook het volume, de passie, iedereen die zo hard mogelijk zijn deel van het liedje zingt naar de ander, geeft mij in ieder geval gewoon kippenvel.
3 -1
VoorOnzePloeg
Het zou toch geweldig zijn als we europese wedstrijden in het olympisch stadion kunnen spelen. (Al heeft het dan wel een uitbreiding nodig)
1 -9
HZMKK
Ik vond de sfeer afgelopen jaar Europees ongeëvenaard. Gisteravond was het veel minder, hele lange delen van de wedstrijd een dode boel. Begin me ook steeds meer te ergeren aan die megafoon....
7 -10
paulis
Ik vind die microfoon ook zo troosteloos klinken. Ik kan er niet aan wennen, past niet bij het legendarische ajax en de machtige f-side
2 0
brullie
Tijden veranderen als ook de grootte van het stadion. In het OS ging het wel met 3 man tegelijk inzetten en iedereen zong mee maar in de JCA kan je dit wel vergeten. Sfeer is geweldig gegroeid na de successen.
0 0
Dick
Waarom zou dat niet passen en hoe moet het dan wel ? Kijk bv naar Feyenoord, die weigeren op deze manier support tegen (omdat 020 het doet) met als gevolg dat ze 26x hand in hand blèren in een versie van 3 seconden, dan nog ff we love you Feyenoord we do in 2 seconden en dat was hem dan. Verplaats dit naar de jCA en je hebt de ‘sfeer’ van voor 410, doods dus. Nee, ik kan hier van genieten, het haalt de kilte van het stadion weg en zorgt voor een extra impuls op het veld....uit als thuis!
1 0
Red Devil
Ik vond het gisteren wat langzaam op gang komen maar in de 2e helft was het weer top.
2 0
kale61
blijf dan lekker thuis, kan je het geluid uitzetten
5 -4
L1tman3n
Zwaar leven man.
1 -2
HZMKK
Wat, dat jij niet tegen kritiek kunt? Behoorlijk zwaar leven dan idd...
2 -6
Dick
Komt door de seizoenskaart houders.....en o ja....het olympisch was kut op een enkele wedstrijd na. Denk maar eens aan kampioenswedstrijd tegen Volendam en in die zelfde periode in het OS tegen Utrecht. Word je niet vrolijk van
1 0
MichelBoerebach
Grauwe, donkere bak met die houten noodtribunes op de sintelbaan. Deprimerend. Ben daar vaak geweest.
0 0
PetrusKeizer
t wisselde nogal, in t olympisch stadion. Ik kan me n pot tegen psv herinneren, Vanenburg, Schoenaker en zo, waarin psv werd afgeslacht. Dan was t wel n geweldige sfeer. Maar ik vond de Meer toch altijd fijner. Meer n engels stadion, je zat er bovenop.
1 0
Schip
Ja, eens. Het Olympisch had die baan en afstand ertussen. Fakkels waren mooi en sfeerverhogend en het stadion had gewoon een authentieke voetbalsfeer.

Maar de Meer was het echte thuisstadion. Je zag de spelers van dichtbij, de Sesamstraat tribune, het vak van Van 't Schip, het vaste uitvak waar we opeens twee vrienden zagen lopen tussen de Hagenezen, met hun Ajax sjaaltjes zichtbaar weggestopt :) Gewoon ff buurten of die Hagenezen nog een beetje scherp waren. Pas toen ze het hek overklommen, kregen de matjes in de gaten dat het twee ajacieden waren.

Tram naar de Meer toe. Mooie tijd man.
1 0
Pauw
Het is een microfoon. Staan twee luidsprekers van een aardig formaat op t vak gericht. Een megafoon zou bij lange na niet meer hoorbaar zijn voor velen.
2 0
HZMKK
Nog erger, kappen met die onzin. En dan moet je nog gehoorzamen ook naar de leider met microfoon.
Het klinkt voor geen meter
2 -9
kale61
je hebt het over een lange tijd een dooie boel, maar als die leider er niet staat met zijn microfoon.... wordt het door figuren als jij pas een dooi boel
4 -1
HZMKK
Ik zit al heel wat jaartjes in 426 en het is daar bijna altijd gewoon gezellig!
Niks geen baas met microfoon nodig
2 -1
Gregoboy
Zeuren is uw vak merk ik?
1 0
HZMKK
En huilen de uwe?
0 -1
Dick
Zat ook een andere spanning op de wedstrijd dan bv in de voorrondes en de vorige campagnes.....maar die microfoon is er al een aantal jaar hoor, ook toen het ongeëvenaard was. Je kan er van houden of niet. Ik vind het prachtig en ben van de oude generatie (in iedergeval geen tiener of twintiger)
3 0
Noxin
De microfoon doet me denken aan de Italiaanse competitie in de jaren '90. Daar zag je dat ook vaak. Geen idee of dat tegenwoordig ook nog zo is.
0 0
Bouke
wat ik vooral mooi vond vroeger als Ajax in het olympisch stadion ging spelen is dat ze het vaak deden als er grote tegenstanders kwamen voor de Europa Cup waardoor de Meer te klein was. Je wist al van te voren dat het een spektakel zou worden met veel vuurwerk ... en Bayern was idd top maar ook tegen Celtic, Spurs, Nottingham Forrest ook al won Ajax niet altijd gedurende de 70'ger, 80'ger en natuurlijk 1991-1996 ...
1 0
trainerdv
Het lijkt op het OS omdat je achter de doelen niet direct aan het veld zit ja. Maar inderdaad de sfeer (tijdens avondwedstrijden!) is heerlijk.
0 0
Lorenzo010
Wij toch altijd om de 20 jaar op ons best..70'er jaren, 90's en nu weer in de 10's..
Ik kan niet wachten tot de jaren 30 dalijk ;-)
4 -1
trainerdv
Iets meer dan twintig.. Begin 70, midden 90 en eind 10. Ik zou dus 2040 aanhouden ;)
2 -1
AlexIbarra
Deze fase duurt nog tot 2023 dus misschien nog iets later. ;)
0 0
Simpelishetmoeilijkst
Misschien is Sjoerd te jong, en heeft hij de Zeventiger jaren gemist, want ook toen waren er geweldige happenings van Ajax in het Olympisch stadion te ervaren, met voor mij als hoogtepunt de vernedering van Bayern met hautaine Beckenbauer!
4 0
trodat4030
In de jaren 70 zat Sjoerd nog in de luiers idd. Hij is van ‘78.
1 0
Gonzo
Ja ok, maar de afscheidswedstrijd van Johan ben ik niet vergeten.
0 0
PetrusKeizer
tja. ik ook niet. dat was echt verschrikkelijk, die avond. om depressief van te worden. Ik zie Johan bij de wissel nog t veld aflopen, met applaus natuurlijk. Het had iets onwerkelijks. En dan helpt dat stadion dus niet.
0 0
Labrador
Ik heb de VHS nog liggen maar ik heb het niet bewust meegemaakt. Jaloers! ( voor de jonge kinders op AS , Google VHS maar even )
4 0
T.reckveugel
Die afscheidswedstrijd? Door die wedstrijd tegen Bayern waar Moussou het over heeft is de afscheidswedstrijd van Cruijff bedorven door diezelfde moffen
0 0
Gonzo
Vreselijk was dat
0 0