'Salarissen Ajax zorgen voor problemen bij andere clubs'

BartVeenstra, 28-08-2019 om 11:00, 21963 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

De salarisverhogingen bij Ajax zorgen er in de ogen van Voetbal International-journalist Tom Knipping voor dat spelers uit andere continenten straks onhaalbaar zijn voor alle clubs buiten de traditionele top drie. Spelers van buiten de Europese Unie moeten namelijk minimaal honderdvijftig procent van het gemiddelde Eredivisie-salaris verdienen.

Wel is er een regel die ervoor zorgt dat spelers van achttien en negentien jaar minstens 75 procent moeten krijgen. Op dit moment verdienen spelers buiten de EU 436 duizend euro bruto. Dat bedrag is gebaseerd op de doorsnee 291 duizend euro die werd verdiend in het seizoen 2017/2018.

Knipping schrijft nu dat het nieuwe salarishuis van Ajax de komende jaren van grote invloed zal zijn. 'De verwachting is dat spelers van buiten de EU volgend jaar vijf tot zes ton moeten gaan kosten', schrijft de verslaggever. 'Recent vestigde Ajax door het openbreken van de contracten van de sterspelers nieuwe salarisrecords. Die zullen pas doorwerken in het seizoen 2021/22. Een Japanner of een Nigeriaan moet dan mogelijk zeven tot acht ton gaan verdienen.'

Die bedragen passeren ruimschoots het salarisplafond van clubs als FC Utrecht, SC Heerenveen, FC Groningen en FC Twente. 'Vitesse en AZ zouden het in theorie kunnen betalen, maar de vraag is of zij zulke extreme bedragen over hebben voor een exotisch talent van wie je nog maar moet afwachten of hij gaat doorbreken. Over het rechterrijtje, met salarissen tot 250 duizend euro, hoeven we het al helemaal niet te hebben. (...) Het halen van niet-EU-spelers wordt een exclusief recht van de topdrie. Zo zet Ajax de rest op indirecte wijze nog verder buitenspel.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PJSM
Zie het probleem niet.
0 0
ajax4ever01
VI is behoorlijk bezig met onrust stoken. Je hoort ze bijna nooit over PSV of Feyenoord enkel in positieve zin.
0 0
Simon1
Het grote janken is weer begonnen. Positief bekeken is dit juist dé kans voor die clubs. Straks hebben ze, als ik dit artikel mag geloven, tr weinig financiële middelen om (veel) spelers uit buitenland te land. Hierdoor neemt de druk op het hebben van een goede jeugdopleiding alleen maar toe.

Dat opleiden biedt juist weer kansen om geld te verdienen aan binnenlandse transfers door de zelf opgeleide spelers te voorkomen. Hiermee kunnen ze hun middelen vergroten.

Cirkeltje rond en gejank de deur uit.
1 0
PuurGeluk
Belachelijke regel, ik vind dat je uit moet gaan van het gemiddelde salaris binnen de eigen club! Ik dacht ook altijd dat het zo was.
0 0
eros
Dan beginnen ze eindelijk is in hun eigen jeugdopleiding te investeren.
2 0
Rho1980
Prima toch? Betekent dat deze clubs meer moeten investeren in eigen jeugd en geledingen. Proberen te innoveren op andere manieren om aan te haken. Datzelfde wat Ajax doet op ander niveau.
1 0
ERisIk
Goede zaak, meer eigen talenten!
1 0
AFCA1961
Nou dat weer.......ze moeten en zullen wat te zeuren hebben over Ajax hoor....kortom; je doet het nooit goed want er is altijd wel ergens een azijnzeiker te vinden
0 0
GeleenAjax
Ajax houdt ten tijden van de fluwelen revolutie vast aan het salarisplafond. Televaag: "Ajax moet van dat salarisplafond af om hun beste spelers langer te binden en niet over te komen als opleidingsclub".

Ajax laat het salarisplafond los en weet daardoor haar beste spelers te behouden en met Blind, Tadic en Promes 3 toppers binnen te halen. Televaag: "Als Ajax de Champions League niet haalt, gaat deze salarishuishouding problemen opleveren. Bovendien geeft dit de andere Eredivisieclubs een probleem wanneer ze ook een niet EU speler willen aantrekken. "

Het is ook nooit goed bij Driessen en Verwey met hun roddelblaadje...
2 0
AFCA1961
Amen !!
0 0
ratje
Minimaal 1,5x het gemiddelde salaris van je EIGEN club zou toch veel logischer zijn?
0 0
strafschop
Jij wil dat in de beoordeling van de werkvergunning van een speler de clubs ongelijk behandeld worden?

Bovendien krijg je dan 11 Japaners bij VVV.
0 0
3*stars*3
Ach, het is niet zo dat heel het team vol zit met spelers die zoveel krijgen.
Gewoon slim gedaan van Ajax want geld wat ze nu aan salaris betalen voor een aantal spelers, zou je sowieso kwijt zijn om een vervanger aan te trekken (plus salaris) en vraag is of ze direct niveau aantikken van een Ziyech, Tadic of Neres?
Don’t think so.

Wel apart dat je dit niet las toen Ajax een salarisplafond had en PSV (via vage constructies) het meeste betaalde.
Vergeet o.a Luuk, Guardado en Moreno niet.
Football leaks en NRC hadden er een artikel over maar rest van NL vond het niet interessant om het op te pikken.
We kunnen ook verder terug, toen Philips een handje meehielp en zo spelers weglokte uit Amsterdam en Rotterdam...
2 0
strafschop
Het gemiddelde salaris is sinds 2013/14 gestegen van 263.000 naar 291.000.

Daarin wordt meegenomen behalve salaris ook tekengelden en premies.

Als Ajax structureel 20 miljoen meer gaat betalen dan voorheen gebruikelijk was heeft dat gewoon een veel groter effect.

De Philips tijd is niet relevant, deze wet bestaat pas sinds 1998. Omdat de Nederlandse clubs zich niet konden beheersen in het aantrekken van niet-eu spelers.
0 0
MáximaZorreguieta
Of andere clubs gaan eens beseffen dat ze in plaats van het slachtoffer uithangen ook eens kunnen gaan werken voor hun centen. Keihard werken tegen grote en kleine clubs en niet alleen als een Ajax langskomt 150% geven maar ook bij de andere clubs met als doel meedoen aan play offs en de weg naar boven vinden. Meer waardevolle spelers aantrekken en aantrekkelijker zijn voor talenten omdat ze dan tegen top clubs in nederland mogen spelen. Nee. Deze clubs zeiken liever over dat echt gras te duur is, dat salarissen omhoog gaan en dat andere clubs het beter doen. Ik heb dit jaar al veel meer gezien dat eredivisie clubs spelers uit de betere voetballanden weten te kopen/huren. Dit is ook mede dankzij Ajax ( eigenlijk voor het grootste gedeelte) dus niet zo zeiken aangezien de meeste clubs al weten te profiteren van de successen van Ajax. En als je dat als club niet voor elkaar weet te krijgen, veel plezier in de keuken kampioen divisie.
3 -2
strafschop
Het is een column van een journalist. Geen enkele club die zich uitspreekt.
0 0
Redlum
Zijn de groeipijnen van een ontwikkelend voetballandschap! Ik denk dat wij als enige Nederlandse Club over 5 jaar in de Europese Topcompetitie zitten.
1 -1
ppd85
Zoals veel mensen hier direct roepen is het natuurlijk geen onzinnige regel. Sterker nog, het is een hele belangrijke regel. Het beschermt namelijk het doorbreken van Nederlands talent en de focus die clubs in Nederland op de opleiding moeten leggen.
Stel je nou eens voor dat zo'n regel er niet zou zijn? Dan haal je toch allemaal voetballers uit landen waar de economie zoveel minder is dan in Nederland. Voor voetballers met die kwaliteiten is 50.000 euro op jaarbasis een godsvermogen.
Het artikel is enorm suggestief. Het zou zomaar bevorderend kunnen werken voor de Nederlandse competitie.
1 -2
f.m.d.
Ik hoef geen Eredivisie met alleen maar nederlandse spelers . Juist spelers zoals vroeger Honda bij VVV is en Suarez bij Groningen geven de Nederlandse competitie kleur.
2 0
MáximaZorreguieta
Honda was een heerlijke speler. Zijn lange afstandsgoal tegen FC utrecht staat nog vers in mijn geheugen.
0 0
strafschop
Het gemiddeld salaris ligt op het moment nog op en zelfs onder het niveau van 10 tot 15 jaar geleden.

De begrotingen van die clubs zijn gestegen.
1 0
Cupmetgroteoren
Ik vind dat wat op Europees niveau geldt, namelijk een totaal ontwrichte competitie door enorme oneerlijke verschillen, ook voor de Eredivisie aan het gelden is. De tv gelden zijn het meest scheef verdeeld in Nederland van alle Europese competities. Als je zeikt over een unfaire Uefa en scheefgegroeide CL moet je ook consequent zijn en ook naar de eredivisie kijken. Het moet allemaal een heel stuk competitiever en eerlijker.
0 -1
strafschop
Nee, zeker niet het meest scheef. In Portugal pakt de top drie 85% van al het TV-geld omdat ze dit niet samen verkopen.
0 0
Mikee
Wat een onzin regel. Als een club een niet eu talent wil halen, mag een club toch zelf weten wat ze ervoor betalen? Minimum heeft geen enkele zin.
0 0
aniet
Niveau Ajax zorgt bij tegenstander voor problemen, zou de kop moeten zijn
0 0
PuurGeluk
Of; goed beleid Ajax doet de eredivisie afglijden.
0 0
Koekepeer
Lijkt mij alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal. Zo komen er alleen maar meer Nederlandse spelers in de Eredivisie.
3 0
f.m.d.
Slecht zaak dus en oneerlijk, want Ajax, Psv en Feyenoord kunnen die spelers zonder een centje pijn blijven halen. Daarmee wordt het verschil tussen de top en de rest van NL allemaal groter. Resultaat: zwakkere competitie in de breedte. Zo is Belgie NL al voorbij gestreefd. Daar is die idiote belemmering niet.
0 -4
f.m.d.
Wat een opgefokte reacties. Die regel moet gewoon op de schop...Klaar. Tijden zijn veranderd.
3 -2
EuforischeRealist
Prima research Tom, of zou het gewoon een keer niet (alleen) aan Ajax kunnen liggen maar aan de voetbalwereld in z’n algemeen waar bizarre salarissen worden betaald?
4 0
aniet
Wat wil vi nou met deze onzin, de boel weer ophitsen ofzo
Ajax moet natuurlijk wel weer de grote boze wolf zijn, dus tweespalt creeren.
Mindere teams gaan ook meer betalen, ook omdat er meer inkomsten komen en lonen
zowiezo omhoog gaan
1 0
rogerbandit
Jammer hè Knipping?? Haha.
0 0
Babayaka
Zo en ? Moet ajax voor vvv en bal op het dak, dan maar genoegen nemen met mindere spelers zodat ze minder hoeven te betalen aan salarissen ?

Wat een vreselijke journalisten hebben we hier toch.
Wisten jullie ook al dat Olcy weer met ruud de wildt date ???
Pfffff
4 0
A'dam Oud-West
Het kan er ook voor zorgen dat andere clubs gaan meegroeien met de top 3. Zo'n tweederde van de clubs benutten nog altijd niet alle commerciële kansen die ze krijgen of opzoeken.
1 -1
Raoul14
Jammer dat de nummers 2 en 3 uberhaupt nog kunnen aanhaken,
1 -3
Duif63
Prima toch. Wat moeten al die "kleine" clubs met voetballers van buiten de EU ? Laat ze dat geld in hun jeugdopleiding steken. Of investeer het in een fatsoenlijke grasmat.
3 -1
Bjorn
Wat een onzin dat vier of vijf contracten op een aantal van 350 het gemiddelde omhoog gaan krikken met zo hoge absolute bedragen dat het ineens onbetaalbaar wordt.

Pas gewoon de regel aan, verlaag het percentage. We moeten toch vooruit als voetballand?
4 0
Ajax The Best
Als het gaat om het gemiddelde salaris en Ajax voor 1/18 meetelt dan moeten de salarissen wel heel ver omhoog zijn gegaan om van 436.000 naar 600.000 te gaan...

Stel dat Ajax de 15 miljoen die ze per jaar van Juventus krijgen de komende jaren als extra salaris uitkeert, dan kom je nog niet eens in de buurt van de sprong die hij suggereert.

Uiteraard heeft het een effect, maar dit gaat nergens over
6 0
strafschop
Gemiddeld salaris gaat over salaris, tekengeld en alle premies.

En Ajax telt niet voor 1/18 mee, verre van zelfs.
0 -1
Bocarra
Precies, rekenen is ook een kunst. En vervolgens gaan hele volksstammen dit napapagaaien en hebben hier een mening over.
5 0
Ajaxxxisdebeste
Er is altijd wel iets waar ze Ajax op proberen te pakken, eerst was het te weinig betalen, nu te veel... make up your mind...
4 0
Babangida83
Voor dit soort spelers moest je toch al relatief meer betalen dan redelijk. Dus het moedigt alleen maar beter beleid aan.
1 0
WZAWZDB14
Dit is toch een regel van de KNVB? Die kunnen dit dan toch gewoon bijstellen. Wat een gejank om niks.
9 0
Bensco
hoezo MOET een speler buiten de EU perse 150% van het eredivisie salaris betaald krijgen?
0 0
altijdwelwat
Die regel is in het leven geroepen om Nederlandse spelers te beschermen , om te voorkomen dat een club 22 Brazilianen of Afrikanen haalt. Die komen hier , vanuit een niets situatie daar ook wel voor €30.000 voetballen.
1 0
Bensco
aaah oke, bedankt voor de uitleg
0 0
Ajax_026
KNVB regel
1 -2
Stuyvesant
Nee, regel van de IND. Het is een van de voorwaarden voor de toekenning van een werkvergunning. De werknemer van buiten de EU moet aantoonbaar over meer kwaliteiten beschikken dan de werknemers die in Nederland beschikbaar zijn. Een van de criteria die hiervoor bij het voetbal wordt gehanteerd is deze salarisregel. Het komt dus niet van de KNVB.
1 -1
AjaxPassion
Bron? Hieronder heeft iemand een bron m.b.t. een ED clubs afspraak.
0 0
roodwit007
van de top 3 landen valt Engeland straks weg , die kunnen niet zomaar een jonge speler fff weg halen dat is de goede zijde van een brexit
2 0
Ajax_026
De EU en de UEFA hebben niks met elkaar te maken dus waar doel je op?
0 -3
afcas
Er is een regel binnen de eu dat werknemers zonder visum kunnen reizen en werken in een ander eu land. Vrij verkeer van werk dus. Als Engeland weg gaat vallen die net als alle andere niet eu landen buiten die regel. Dit betekent dat zij zich aan dezelfde regels hebben te houden als die andere landen. En dat betekent weer dat spelers o18 niet gehaald mogen worden. Dat zijn namelijk fifa regels, maar die moeten een uitzondering maken bij de eu vanwege de eu wetten waar zij zich aan moeten houden.
5 0
Hollister
Is juist en goede zaak, gaan dit soort clubs het nog meer gooien op de eigen opleiding. Dat komt weer ten goede aan het Nederlandse voetbal...veel toptalenten van de top 3 kunnen dan spelen bij de clubs in het rechter rijtje bv
4 0
stefanwillem
eerst:
"Nederland raakt te ver achter op andere landen"

en nu:
"Ajax zorgt voor problemen met hoge salarissen"

De Nederlandse media in een notendop.
13 0
AJAXAFC1
echt precies dit er is altijd iets te zeiken
3 0
RusselWestbrook
Ik vind dit echt gejank om niks.

Ten eerste, scout je maar beter in de EU. Ten tweede, zo'n salaris moeten de meeste clubs buiten de traditionele top 2 niet eens willen betalen, dat drukt veel te zwaar op hun begroting. Ten derde, hef die domme regel gewoon op. Die bestaat voor zover ik weet ook alleen in Nederland.

Natuurlijk moeten we dingen voorkomen zoals in België een tijd geleden (ploeg met bijna alleen maar Congolezen als ik me goed herinner) maar daar zijn andere manieren voor dan een minimum salaris. Er staat je juridisch niets in de weg om een maximum aantal niet EU spelers in te stellen, zoals in Spanje. In Italië mag elke club maar één niet EU speler per jaar kopen. Maar alleen in Nederland verzinnen we een hoog minimum loon. Heel bijzonder.
7 0
Babayaka
Tja hier moeten de sluizen open voor al die vluchtelingen ook, dus snap wel dat ze geen beperking willen op het aantal buiten de eu buitenlanders die eventueel werken en belasting betalen.
2 -2
ram
Ja, want dat is precies hetzelfde inderdaad.
0 0
RusselWestbrook
Wat de fuck man.
1 -1
Rhythim
Ja wie heeft die regel dan verzonnen? Ajax dus niet...

Dus beter gaan ze klagen bij de knvb hierover aangezien zij die regel hebben bedacht.
5 -2
strafschop
Het is wetgeving van eind jaren negentig, omdat na het bosman arrest ook de limiet op het aantal niet-eu'ers werd afgeschaft in het Nederlands betaald voetbal.

In 1998/99 was 20% van alle contractspelers in de Eredivisie niet EU'er.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0034945/2018-09-04

Regeling uitvoering Wet arbeid vreemdelingen

Bijlage I, paragraaf 17 Beroepsvoetballers.
0 0
Jariiii
Tja. Lullig, echt.
Maar nu toch maar dóór.
1 0
Catenaccio
Ga tijd en geld besteden aan je jeugd opleiding !!
1 -1
afcas
Ik zeg al jaren, gewoon stoppen met dat extra salaris voor niet EU spelers. Clubs kunnen nog steeds EU spelers halen dus het bevordert de Nederlandse inbreng ook niet geweldig. Ten 2e heb je niks aan alleen maar Nederlanders als die gewoon een gebrekkig niveau hebben. Laat ze maar een eerlijke concurrentiestrijd aangaan, daar wordt iedereen beter van, gaat het niveau van de competitie omhoog, is er minder reden voor kunstgras etc. Zoals het nu gaat beperk je clubs alleen maar...
4 -1
AjaxPassion
100% eens. In België doen ze daar ook niet aan. Nog een goede reden om met België samen te gaan.
1 0
Juichtoon
Dus Ajax moet stoppen met spelers halen uit niet EU landen omdat andere clubs de salarissen niet kunnen betalen.
1 -4
afcas
Nee, Nederland(knvb) moet stoppen met deze onzin en die regel gewoon afschaffen.
2 -2
strafschop
Het
is
een
wet.
0 -1
AjaxPassion
Hoe kom je bij deze onzin? Het is een puur door de KNVB opgelegde regel. Pf moeten NL bedrijven ook 1,5x zoveel betalen aan Chinezen die hier komen werken? Dacht het niet hè? =)
0 0
trodat4030
Nope, het topsalaris van Blind telt net zo hard mee om het gemiddelde eredivisiesalaris te bepalen.
3 -1
Juichtoon
Topsport is keihard. Van de week ging Groningen eigenlijk zonder slag of stoot akkoord met een halvering (!) van de transfersom voor Doan.
Als Doan naar Ajax had gewild zou heel Groningen op z'n achterste benen staan.
6 -1