Van der Vaart: 'Blind moet terug naar verdediging'

JesseTH, 25-08-2019 om 23:00, 24436 views, NOS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Ronald Koeman en Rafael van der Vaart denken dat Ajax er goed aan zou doen om Daley Blind als centrale verdediger te gebruiken. De routinier maakte vorig seizoen indruk op die positie, maar werd na het vertrek van Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne op het middenveld geposteerd.

Van der Vaart ziet dat Ajax sindsdien veel weggeeft. 'Ik vind dat Daley Blind terug naar de verdediging moet. Je moet niet denken dat hij op het middenveld even de lijnen uit gaat zetten omdat hij één seizoen fantastisch was. Op die positie vind ik hem daar niet goed genoeg voor. In het centrum heeft hij het hartstikke goed gedaan.'

'Als je Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt mist, dan zou mijn persoonlijke voorkeur zijn om er één in het centrum te houden, wat Blind was', vult Koeman hem aan. 'Ondanks dat hij bij mij (in Oranje, red.) de rol van linksback heel goed kan vervullen en ook op het middenveld kan spelen. Een centrum achterin is een heel belangrijke positie. Door de wisselingen had ik persoonlijk gekozen voor Blind als centrale verdediger.'

Van der Vaart is tevens niet te spreken over Razvan Marin, de partner van Blind op het middenveld. De voormalig Ajacied kraakt hem af, waarna Koeman het enigszins relativeert. 'Ik heb hem één of twee keer zien spelen. Misschien geven we te snel het commentaar dat het helemaal niets is. Die jongen is toch gescout. Het verschil is dat hij een nieuwe, jonge jongen is en Schöne een vaste waarde. Je weet wat je aan Schöne hebt. Hij heeft ervaring en alles meegemaakt. Dat is wel heel belangrijk op het allerhoogste niveau.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Cruijffthebest
Off topic: Vertonghen schijnt weg te mogen bij de Spurs.........als dat zo is, dan snel halen Marc!
Kunnen we heel goed gebruiken achterin.
0 0
Hagmag
v.d. Vaart, ook bedankt van het delen van mijn mening.
0 -5
jeppas
Er moet een middenvelder bij. Als je 2 sterkhouders verkoopt en je haalt er eentje voor terug die duidelijk nog moet wennen of niet goed genoeg is, ben je verplicht met alle miljoenen op de bank om in actie te komen. Eentje die er meteen staat aub. Propper zou fijn zijn om erbij te hebben.
2 -2
Daniii
Eens!! We verloren gewoon 2 basis spelers De Jong en Schone en haalde er niets voor terug althans niet wat er gelijk staan, daarvoor al dat geschuif met Blind en Mazraoui
0 0
jeppas
Er moet een middenvelder bij. Als je 2 sterkhouders verkoopt en je haalt er eentje voor terug die duidelijk nog moet wennen of niet goed genoeg is, ben je verplicht met alle miljoenen op de bank om in actie te komen. Eentje die er meteen staat aub. Propper zou fijn zijn om erbij te hebben.
1 -2
Schip
Dit was echt een onzinnige opmerking van Raf. Koeman zei daarna ook terecht dat Blind uitstekend op het middenveld heeft gespeeld in het verleden.

Dat je Blind terughaalt om meer stabiliteit van achteruit te krijgen, begrijp ik nog. Vraag me af of dat ook maar iets uitmaakt als het middenveld gatenkaas is, maar de redenering kan ik wat mee.

Blind tekort vinden komen op het middenveld betekent dat het voetbal gewoon niet volgt. Opportunisme pur sang. Wat zullen deze posters hebben gebaald vorig jaar tegen Bayern, toen Blind daar zo sterk speelde.
1 -3
geDaante
In het verleden onder Frank de Boer, dus balletjes breed en terugvoetbal en een tactiek waarbij er achterin en lager op het middenveld heel veel ruimte werd gecreëerd om in te voetballen, en waarin hij dus meer ruimte en tijd kreeg. Als hij dat krijgt, kan hij zijn goede passing en overzicht etaleren, krijgt hij die minder of niet, vooral inde CL tegen een ploeg die druk zet, zal hij bezwijken. Zijn voetenwerk en behendigheid en ook bewegen is daar te traagjes voor.

Hij is het beste met het spel voor zich, met ook de tijd om even de juiste oplossing te zien en een goede pass te geven.

Het is geen opportunsime, daar er wordt gekeken naar de individuele kwaliteiten van Blind, die passen niet op een middenveld en in een team dat onder druk uit wil voetballen, en veelal in de kleine ruimte speelt. Ik vind het meer logica.

Bayern speelde precies zo, zoals Ajax het goed uitkwam; wel willen voetballen en niet de bus parkeren, maar ook geen druk zetten. Dan kan Blind er wel uit de voeten inderdaad, dan krijg je ruimte en tijd. Maar je moet er vanuit gaan dat je, net als tegen Feijenoord, Heracles en Benfica, zelf onder druk gezet kan worden, en zelfs met Schöne en Frenkie had Ajax daar heel erg veel moeite mee, laat staan dus met Blind.
1 -1
FreddyAX
Er is al vaak gebleken dat jij niet erg gecharmeerd bent van Blind, hij kan zeker op 6 spelen
Hem terughalen naar de verdediging is alleen een tijdelijke move die meerwaarde heeft maar je zult iemand met rust en inzicht op het middenveld moeten hebben dus Blind.
0 0
atalantanio
Ten Hag heeft veel meer veranderd dan had gehoeven. Blind hoort gewoon op zijn positie als LCV te spelen, daarnaast niet Veltman maar een De Ligt-achtige RCV zoals Alvarez of Schuurs. Mazraoui of Veltman op rechts en Tagliafico op links. Martinez verdedigend op het middenveld en Marin in een aanvallendere rol. Die jongen besliste vorig seizoen hoogstpersoonlijk de Belgische titelstrijd dus je maakt mij niet wijs dat het een miskoop is. Nu je Van de Beek mist zou ik Tadic een linie laten terugzakken en beginnen met Huntelaar. Eventueel wissel je later in de wedstrijd Huntelaar voor iemand als Gravenberch of Lang en schuif je Tadic weer door.
0 -1
Bouke
Blind moet idd terug naar de verdediging. Schuurs ernaast en Martinez als verdedigende middenvelder. Dan heb je Alvarez ook nog voor het middenveld of centraal. En dan kan Veldman rechtsback. Ten Hag moet gewoon gaan kiezen nu wat ie wil met wie op welke positie. Hier wordt neiemand beter van zoals het nu gaat en je zorgt alleen maar voor onzekerheid en onduidelijkheid.
1 -1
S.Ajacied
Blind naast Alvarez centraal achterin. Martinez op zes.
0 0
Dennis129
Omdat Alvarez aangeeft het liefst op het middenveld te spelen en Martinez zijn hele leven al verdediger is?
0 0
Schip
Maar Blind en Martinez samen betekent 0 lengte en twee linkspoten.
0 0
Cruijffthebest
Roep hier al de hele tijd dat het middenveld het grootste probleem is er er heel snel wat moet gebeuren, dus minimaal een creatieve speler als een Olmo erbij en snel ook!!!
Verder roep ik ook al de hele tijd dat Blind ( met Alvarez in het centrum ) en Nous weer terug naar de verdediging moeten, Martinez naar het middenveld met Van de Beek en een creatieve middenvelder erbij zoals een Olmo.
1 -2
vincent_DV
Ik ben het in alles met je eens hoor, maar ik verbaas me erover dat iedereen zo roept om Martinez op het middenveld. Misschien heb ik iets gemist maar weet iedereen wel dat hij buiten die 15 minuten bij Ajax, hij in zijn carrière nog nooit op die positie heeft gespeeld? Het middenveld vergt echt wel wat van een speler dus als je goed aan de bal bent wil nog niet zeggen dat je ook op het middenveld kan. Vooral tactisch wordt er Iets heel anders van je gevraagd en dat kan je best leren maar dan moet je wel met iemand naast je spelen met wat ervaring en dat is nu ook niet het geval.
6 -1
Dennis129
Heb ik eindelijk 1 iemand hier gevonden die het met mij eens is. Iedereen wil die Martinez maar op het middenveld wat echt helemaal nergens op gebaseerd is. Als je je hele leven het spel voor je gehad hebt als verdediger is het zo totaal anders op het middenveld. Zelfs Blind die als middenvelder voetballer van het jaar is geweest moet nu gewoon eerst weer wennen. Waanzin om dat nu maar ff te gaan proberen in misschien wel de wedstrijd van het jaar
0 -2
Barra
Ja precies het spelen met een mannetje in je rug is compleet wat anders dan het spel voor je hebben. Ik zou Martinez best eens als middenvelder willen zien, maar dat blijft een behoorlijke gok in een wedstrijd waar het er om gaat. De roep om Martinez en Alavarez samen op het middenveld is helemaal bijzonder, ook omdat ze ook het spel moeten maken als middenvelders.
1 -1
Bocarra
Marin wordt veel te snel afgeschreven. Maar zoals ik vaker heb aangegeven moet Blind terug in de defensie. Martinez op 6 samen met Marin. Veltman rechts in het centrum. Des als rechts back. Klaar.
1 -1
ETM
Blind op cv lijkt me ook een must, op dit moment en een kleinere aanpassing dan de punt nu draaien. Martinez oogt ook nog eens juist completer dan Blind op het middenveld. Zeker in balbezit. De vraag is wel hoe het met het tactische inzicht zit van Martinez als vm, je hebt daar minder tijd, maar je zou zeggen dat Blind goed sturing kan geven. In balbezit vind ik Martinez links-midden ook interessant. Net als Blind heeft hij een opening op rechts in de benen, maar ik denk dat hij voor meer combinatie spel over de linker flank kan zorgen.
Dilemma voor Ten Hag is wel dat hij dan een wijziging doet in een cruciale wedstrijd. Dat het vorige week drama was betekent nog niet dat er niet ook geinvesteerd is in automatismen.
0 0
S_020
Klopt, en Martinez op 6.
1 0
Joseph
Ik vraag me af of van der Vaart ook gezien heeft dat Blind meet een soort 3e centrale verdediger is.

Ik wil Blind gewoon op 6 zien, niet met die ten Hag onzin. Met 2 spelers op 1 positie, mis je gewoon spelers in de opbouw.
0 -7
afcas
Eens, je ziet blind nu vaak ook in de zone op links staan en marin/mazraoui op rechts gaten laten vallen. Als blind centraler staat is hij niet gebonden aan die zone waardoor hij verdedigend beter kan ingrijpen. Donny die iets terug zakt en Marin naast donny. Dan kan Marin gewoon in de mandekking spelen aangezien hij niet door heeft hoe hij in de zone moet verdedigen. Aanvallend geeft het blind meer afspeelmogelijkheden vooruit en benut je de krachten van een Marin en vd beek ook meer.
2 0
ETM
Dat is wat anders. Ik denk dat Blind ook beter tot zijn recht komt als 6 (punt naar achteren. Maar dat hij nu als een soort 3rde CV gebruikt wordt klopt niet. Martinez heeft juist een veel te groot takenpaket momenteel, die verzorgd de opbouw, dekt door en geeft rug dekking. Blind speelt op het middenveld.
1 0
afcas
Niet echt want ik reageerde niet op die opmerking, maar op de opmerking dat hij de enige 6 moet zijn en dat beargumenteerde ik verder.
0 -1
ETM
Okay, met je redenering mbt benutten kwaliteiten ben ik het verder ook wel eens.
0 0
ETM
Dat heeft Vd Vaart niet gezien omdat dat niet zo is. Blind speelt gewoon op het middenveld.
En er spelen nu niet 2 spelers op 1 positie.
1 -1
JariJari
Van der Vaart heeft geen verstand van òf liefde voor voetbal. Alleen melken is hij goed in. Dag Rafael, fuck off.
0 -15
BRAMHOUTEN
hij heeft gewoon gelijk. en ik vind hem.juist een verademing als analist. zegt gewoon wat hij denkt en zette Arno Vermeulen ook nog ff op zijn plaats. maar jij hoort zeker graag Derksen
0 0
Lazell
Vind zijn mening qua tactiek vaak wat aan de simpele kant. Wel een geweldige gast.

En Arno Vermeulen mag de naam analist niet dragen. Het enige podium dat hij krijgt, is het podium waar hij zichzelf uitnodigt, zoals bij Studio VOetbal.
0 0
Aad82
Heb naar Roma - Genua gekeken. Een leuke wedstrijd. Schöne, die een goede wedstrijd speelde (niks wennen), wisselde na afloop zijn shirtje met Kluivert.

Schöne > Marin

Kluivert > Promes

Marin en Promes hebben ons bij elkaar bijna 30 miljoen euro gekost en zijn wij aantoonbaar sterker geworden?
3 -7
Aspers73
Zullen we ze eerst eens even laten wennen? Als we iedereen na één seizoen hadden afgeschreven hadden we nooit de echte Zlatan of Litmanen aan het werk gezien. Of Onana.
0 0
ETM
Schone is niet vertrokken omdat Ajax dacht zich dan te versterken. Er is overigens geen vervanger voor Schone gehaald. Marin speelt op zijn positie maar werd gehaald als vervanger van Frenkie.
Wat Kluivert ermee te maken heeft weet ik niet. Ik denk wel dat Promes Ajax meer gaat geven dan dat Kluivert gedaan heeft ja.
1 -1
Labrador
Ik zie heus wel dat Marin niet zo lekker speelt en dat hij nog enorm moet wennen. Al neem ik vd vaart totaal niet serieus als analist, maar het begint er sterk op te lijken dat letterlijk iedereen elkaar aan het napraten is.
2 -6
Knalpot
Klopt de analistjes lezen gewoon mee op social media, en de teneur die daar gezet wordt blaffen ze daarna rustig op tv los.
0 -2
MichelBoerebach
Van der Vaart zegt toch niets geks? Ben het helemaal met hem eens!
1 0