'Pierie zien we voorlopig niet in het eerste'

ThijsZwagerman, 25-08-2019 om 13:45, 13834 views, Leeuwarder Courant |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Renze Lolkema, columnist van de Leeuwarder Courant, pleit ervoor dat Kik Pierie zich nog deze transferperiode laat verhuren door Ajax. Lolkema is van mijn mening dat de jonge verdediger niet beter wordt van het spelen in Jong Ajax.

‘Hoe zou het met Kik Pierie zijn, vroeg ik me deze week spontaan af, toen ik Ajax in de Champions League zag aanmodderen tegen Apoel Nicosia. (…) Kik Pierie was dinsdag niet met Ajax op Cyprus. De Friese miljoenenaankoop moest namelijk een avond eerder met het tweede meedoen in de Keuken Kampioen Divisie, tegen NEC. Omdat mijn nieuwsgierigheid niet te temmen was, heb ik deze week naar die beelden gezocht, zodat ik mezelf antwoord kon geven op de vraag hoe het toch met deze tiener gaat’, schrijft Lolkema in de Leeuwarder Courant.

De columnist zag Pierie spelen in Jong Ajax en trekt een duidelijke conclusie. 'Laat ik het zo zeggen: die zien we voorlopig niet in het eerste. Het werd 3-3 en bij de eerste tegengoal won NEC-spits Braken het in een persoonlijk duel van Pierie. Daarna werd hij eruit gelopen door Musaba die vervolgens vergat te scoren.’

Afgelopen vrijdag speelde Pierie weer bij Jong Ajax, ditmaal op bezoek bij FC Dordrecht. Lolkema vindt dat erg voor de linkspoot en pleit voor een alternatief. ‘Het moet vreselijk zijn om na twee jaar Eredivisie bij Heerenveen plots in Dordrecht te moeten spelen. Dat motiveert natuurlijk niet echt. Er mag deze week nog tot zaterdag gehandeld worden in voetballers. Als ik Pierie was, zou ik Ajax vragen hem alsnog te verhuren aan welke club in de Eredivisie dan ook. Want men maakt mij niet wijs dat dit goed is voor zijn ontwikkeling.’

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Yeshyeshyall
Vond hem in de voorbereiding voetballend wel een aardige indruk maken. Verdedigend werd hij er regelmatig makkelijk uitgelopen of opzij gezet. De KKD is juist wat fysieker hoor je altijd, dan is daar spelen wellicht juist wel in zn voordeel. Vooralsnog inderdaad veel te licht
0 0
Rinus M.
Prima investering, kan alleen maar beter worden en wordt blijkbaar nu al gemist in Friesland.
0 -1
Montana
Schuurs en Onana onder andere waren niet bijzonder in Jong.

Jong speelt KKD om beter te worden, niet om kampioen te worden (is wel mooi meegenomen natuurlijk).
0 0
Tinus
Wat een dom stukje van deze Lolkema. Enerzijds roepen dat hij voorlopig niet in het eerste komt omdat hij eruit gelopen wordt en fouten maakt, om vervolgens te roepen dat hij zich moet laten verhuren? Wat is dat voor een logica? Bij jong speelt hij alles, dus kan hij zich verbeteren. Daarnaast kan hij zich aanpassen aan onze club en speelwijze. Wat schiet hij er mee op om zich te laten verhuren? Welk punt probeert deze beste man te maken?
1 -2
DrFootball
Pierie traint elke dag met en tegen de beste aanvallers van Nederland, dat ik ook een hoop waard. Het niveau op de training ligt, met alle respect, een stuk hoger dan dat van Heerenveen. Net zoals De Ligt echt beter wordt van trainen met/tegen Ronaldo, Higuain en Mandzukic.
3 -1
arigold
Dit soort spelers moeten we toch makkelijk zelf kunnen opleiden...
3 -2
JariJari
Soms lukt dat ook zie De Ligt maar zulke spelers gaan vaak snel weg.

Pierie en Schuurs hebben enorme potentie en ik zie ze over 2 jaar samen ons centrum vormen.
0 -1
Rdk1983
Zullen het zien. Zie Kip Pierie Pierie nu nog niet in t eerste.
4 0
mcjc
Wat een dwaas. Spelen bij jong Ajax betekend dat je wordt klaargestoomd voor de top. Schuurs is daar het voorbeeld van. Ook vdBeek en de Jong hebben beide een jaar jong Ajax doorgemaakt.
3 -3
masterrr
Waarom? Laat hem het maar gewoon een trainingsbeest worden bij Ajax en een echte verdediger worden. Als je ziet hoe Schuurs is gefroeid, is het helemaal geen slecht pas. Die jongen noeten we zien als een jeugdspeler!
1 -3
trodat4030
Misschien is spelen in de KKD juist wél motiverend. Gaat hij extra hard zn best doen om wél het 1e te bereiken omdat ie niet 2 seizoenen KKD wil spelen. Het is maar net hoe zo'n jongen daarmee omgaat. De een ziet het als demotiverend, de ander juist als mótiverend. Eigenlijk hetzelfde als met uitfluiten. Toen Blind werd uitgefloten ging hij door een hel en leek met de minuut kleiner te worden, toen Ziyech werd uitgefloten zag je hem denken: 'wacht maar ff, ik zal jullie ff wat laten zien' om vervolgens te scoren of een assist te geven. Echt, dat viel me bij Ziyech heel erg op. Iedereen gaat anders om met teleurstellingen/kritiek, het karakter bepaalt vaak hoe dat uitpakt. Pierie mag laten zien uit welk hout hij is gesneden, is het een Blind of een Ziyech..
2 -3
JariJari
Blind heeft het ook overwonnen en Dijks ook trouwens om nog een sterk voorbeeld te noemen (sterke persoonlijkheid).

Is het een Ziyech of is het een Wesley Sonk, Tom Soetaers of Nikos Machlas is een betere vraag.
1 0
trodat4030
Misschien betere voorbeelden inderdaad.
0 0
blessure
De zoveelste miskoop.,
Heeft geen duelkracht, heeft geen snelheid en heeft geen lengte.
Heeft wel een goede inspeel pass.
10 -7
NouriVandeBeek
Haahahaha. Pierie is een aankoop voor de lange termijn net zoals Schuurs.
6 -6
Ozymandias
Schuurs werd vorig seizoen door veel van dezelfde mensen ook al afgeschreven als miskoop.
7 -4
ram
En nu noemen ze hem beter dan De Ligt. Kan hard gaan hier.
5 -1
vdhaas
Dat is overdreven natuurlijk. Maar ik vind hem wel de meest logische opvolger.
1 0
AFCAjaxMidNineties
Veel- en veel te licht voor Ajax 1. Hooguit ooit niveau Vitesse, AZ. Bij goede voetballers heb je dat na 45 minuten gezien. Pure middelmaat en een dikke middelvinger in de richting van de eigen jeugdopleiding.
7 -5
Ozymandias
Het is helemaal geen middelvinger naar de jeugdopleiding. Ajax had in die leeftijdsgroep alleen Botman die totaal ongeschikt is voor Ajax omdat hij niet op kan bouwen. Pierie is dus gehaald om een gat in de jeugdlichtingen in te vullen. Zoals Cruijff vaak zei is verdedigend op een latere leeftijd aan te leren, maar iemand die (zoals Botman) op 19 jarige leeftijd na zo'n 10 jaar bij Ajax te hebben gespeeld nog steeds geen redelijke inspeelpass heeft zal dat ook nooit meer krijgen.
2 -6
Daneman
Ouderwetse blunder. Naast pareltjes als Sanchez en Nico gaat er nog veel mis met "scouting" apparaat van ajax
5 -4
Flipper33
Ajax is in ieder geval wel koploper in rare aankopen op een paar voltreffers na dan !
4 -2
altijdwelwat
Bij deze transfer is er maar 1 winnaar en dat is Heerenveen. Pierie was afgelopen seizoen bij Heerenveen bij enorm veel tegengoals direct betrokken , en bijna al die tegengoals zijn te wijten aan gebrek aan snelheid, acceleratie , duelkracht, meedogenloosheid , handelingssnelheid en positie kiezen. Die lijn trekt hij bij Ajax helaas volledig volgens verwachting zeer constant door. Ajax betaald €5 miljoen euro , en stuurt vervolgens Botman terug die op alle bovengenoemde punten beter is. Pierie heeft alleen een iets betere inspeelpass maar niet meer dan dat, belachelijke aankoop.
11 -4
ajaxdordtt
Botman nooit zien spelen dus.
2 -2
Ozymandias
Pierie is vergelijkbaar aan een 19 jarige Frank de Boer of een 19 jarige Daley Blind. Die hadden toen ook nog niet geleerd hoe ze hun gebrek aan atletisch vermogen moesten opvangen met een goede positionering, een groter anticipatievermogen en een aangeleerde felheid. Nadat ze dat hadden geleerd werden ze topspelers voor Ajax. Waarom zou Pierie dat niet kunnen leren? Schuurs heeft vorig seizoen zijn positionering ook enorm verbeterd onder leiding van Bogarde.

Trouwens heeft Pierie niet een "maar iets betere" inspeelpass. Zowel zijn inspeel- als crosspass zijn van een veel hoger niveau dan die van Botman. Daarbij is Botman net zo langzaam op de eerste meters als Pierie.
2 -8
altijdwelwat
Om iets te kunnen leren moet je wel over de voorwaarden beschikken om iets te kunnen ontwikkelen, anders zou iedereen profvoetballer kunnen worden. Schuurs heeft zich idd iverbetert op bepaalde aspecten, maar die won op 17 jarige leeftijd ook al veel meer duels en was positioneel veel beter als Pierie. En zelfs bij Schuurs moet ik het nog zien op hoger niveau.
2 -1
Ozymandias
Schuurs was aan het begin van vorig seizoen positioneel net zo'n drama als Pierie nu is. Zeker bij voorzetten vanaf de flanken stond hij structureel verkeerd. Trouwens schreef jij een jaar geleden ook dat je dacht dat Schuurs gehypt werd en enorm zou tegenvallen. Tot nu toe blijkt dat ook niet te kloppen. Die is in één seizoen Jong Ajax al dicht bij een basisplaats gekomen als 20 jarige verdediger. 2.5 miljoen euro voor Schuurs is een koopje gebleken.
3 -2
altijdwelwat
Ik ben nog steeds niet overtuigd van Schuurs , zeker niet als de intensiteit omhoog gaat. Maar ik vind wel dat hij zich heeft verbetert of het goed genoeg is zal de tijd ons leren. Maar bij Schuurs zag/zie ik nog mogelijkheden, die ik bij Pierie met de beste wil niet zie.
3 0
Schip
Dit is echt een verzinsel, dat je nu al een paar keer hebt herhaald hier. Je optimisme is prima, je toonzetting ook, maar het klopt echt niet wat je zegt. Heb je de Boertjes wel zien spelen? Frank was altijd al een winnaar in duels. Ja, hij was laconiek of dromerig soms, omdat hij een hele goeie voetballer was die in de jeugd rustig een paar man uitkapte op het middenveld en dan een bal verspeelde.

Maar hij wilde wel die bal hebben in duels. Pierie lijkt er bijna te aardig of te slap voor. En omdat hij niet voor niets prof is geworden, verbaast me dat. Hij zal het ergens toch echt wel willen.

Blind liet in JA betere intercepties zien dan Pierie hoor en Blind zat echt aan de onderkant van wat een verdediger moet brengen. Gelukkig heeft hij dat verbeterd.

En Blind heeft naast een prima trap en opbouwend vermogen ook tactisch inzicht. Dat is me nog onduidelijk bij Pierie, maar dat is een extra kwaliteit.

Pierie moet die knop omzetten. Kan prima in de 1e divisie. Zat broodvoetballers die nooit hogerop zullen komen en die verbeten duels willen uitvechten met Ajax spelers. Daar moet je op een gegeven moment door slimheid en pure wil van winnen.
2 -2
Ozymandias
De Boer was helemaal nog geen winnaar in duels toen hij uit de jeugdopleiding kwam. Hij heeft het later nadat hij was gestopt met voetballen ook nog gehad over de ontwikkeling van zijn winnaarsmentaliteit. Iemand die barst van de winnaarsmentaliteit zou nooit zo veel slaapmomentjes als De Boer hebben gehad. Totale focus is namelijk onderdeel van zo'n winnaarsmentaliteit.

Hij had in zijn eerste seizoenen enorm veel momenten waarop hij zijn directe tegenstander helemaal kwijt was (zoals Pierie nu). De Boer was wat feller in duels dan Pierie nu maar Blind bijvoorbeeld niet. Het heeft een paar seizoenen geduurd voordat De Boer een goede verdediger was en zelfs toen maakte hij nog regelmatig de zogenaamde 'De Boertjes'.

"En Blind heeft naast een prima trap en opbouwend vermogen ook tactisch inzicht. Dat is me nog onduidelijk bij Pierie, maar dat is een extra kwaliteit."

Dan heb je niet goed opgelet want het goede opbouwende vermogen van Pierie lijkt mij overduidelijk. Hij heeft een goede inspeelpass en een redelijke crosspass. In balbezit is hij positioneel ook goed wat een teken is van een goed tactisch inzicht.
3 -3
Daneman
Dit is nog eens de vinger op de zere plek
1 -1
NouriVandeBeek
Mijn mening is juist dat Pierie dit seizoen in Jong Ajax moet spelen. Hij speelt met gigantisch veel ruimte in zijn rug, komt veel in één tegen één duels en moet voetballend verantwoordelijkheid pakken. Het totaalpakket is best zwaar in Jong Ajax. Dat zagen we vorig seizoen ook bij Schuurs. Ook omschakelmomenten bij de vleet. Dan leer je je goed positioneren.

Pierie moet juist de fouten maken om al die facetten onder de knie te krijgen. Daar is die nu mee bezig. Je ziet dat hij zijn foutjes al maakt. Dit is een investering. Een stap terug om er dadelijk twee omhoog te zetten.
5 -3
Raoul14
Als je er in de KKD wordt uitgelopen hoeven ze in de Eredivisie niet eens gas te geven....
Uberhaupt geen sterke transferperiode voor Ajax, veel geld verdient, maar weinig kwaliteit teruggekocht...
2 -1
Ajaxadept
Deze columnist van de Leeuwarder Courant is (uiteraard) bevooroordeeld t.o.v. Pierie! Leuk dat AS zijn commentaar opneemt, verders niet serieus nemen! Heb hem nooit over niet Friese spelers gehoord, dus ga simpel ff het fierljeppen of kaatsen verslaan....!
1 -2
Schip
Dus wanneer je je laat aftroeven in duels door amateurs en eerste divisie clubs, moet je in de eredivisie worden gestald, anders wordt je niet beter.

Dat zal Friese logica zijn.
5 -3
Ajaxxxisdebeste
Gevalletje ik spreek mezelf tegen... laat hem eerst KKD niveau ontstijgen om in aanmerking te komen voor iets.
2 0
ram
Gewoon lekker a la Schuurs en een jaartje (of twee) in Jong Ajax. Niks mis mee.
2 -2
Ozymandias
Natuurlijk zal Pierie de komende tijd nog nauwelijks in het eerste van Ajax spelen. Hij is ook duidelijk als talent voor de toekomst gehaald. Pierie is opbouwend al een goede speler maar moet nu bij Ajax leren hoe hij met positionering en anticiperen zijn gebrek aan atletisch vermogen moet opvangen. Opbouwend goede spelers leren verdedigen is iets waar Ajax een goed 'track record' mee heeft. Pierie zal bij Ajax bijna dagelijks met Bogarde werken en die werd niet voor niets door zo'n jaar geleden door Alderweireld één van de twee belangrijkste personen in diens verdedigende ontwikkeling genoemd. Vorig seizoen werd er regelmatig in de media (en hier op AS) gezegd dat Schuurs niets bij Jong Ajax zou leren maar die heeft zich positioneel geweldig ontwikkeld. Als Pierie bij Ajax de komende seizoenen net zo'n ontwikkeling doormaakt heeft zal 5 miljoen euro uiteindelijk een koopje zijn geweest.
5 -7
Bky
Nee en dat is toch prima? Volgend jaar gaan we kijken waar hij staat.

Het is ook wel wat trouwens, dit stuk is dus gebaseerd op een "journalist" die even een samenvatting gaat kijken en daaruit deze conclusies trekt.
3 -1
Huntelaar020
Jong Ajax is prima, kijk naar perr.
0 0
iammike
Vervelend die journalisten en columnisten die niet een stap vooruit kunnen denken. Ik hoor ze nog allemaal schrijven bij Frenkie en Neres. Perr Schuurs is er ook niet slechter van geworden afgelopen seizoen.
0 0