Kweekvijver: Kopen of wachten op jeugd?

BvdPloeg, 24-08-2019 om 20:45, 18229 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Het was een veelgestelde vraag de afgelopen weken. Sinds duidelijk is dat het middenveld van Ajax 1 nog allesbehalve soepel loopt, zoeken de supporters naar houvast. 'Wat loopt er in Jong Ajax?' 'Welke jeugdspelers komen eraan?' Eigenlijk is er goed en slecht nieuws uit de jeugdopleiding: er komen goede middenvelders aan, maar ze hebben vermoedelijk nog wel even nodig.

Ajax zit momenteel in een spagaat. Het wil vooruit, maar zit op het middenveld met de erfenis van Frenkie de Jong in de maag. Die erfenis blijkt enorm. Voor het seizoen zag ik totaal geen problemen. Er was genoeg te kiezen met Noussair Mazraoui, Lasse Schöne, Carel Eiting en Razvan Marin. Nog geen maand later stoeit Mazraoui met zichzelf, is Schöne verkocht, Eiting geblesseerd en heeft Marin moeite met aanpassen. De roep om frisse krachten is dus logisch, dat beaam ikzelf sinds de uitwedstrijd bij APOEL Nicosia maar al te graag.

Het grote probleem is alleen dat Ajax geen snel doorgeefluik meer is. Nu iemand halen die het elftal direct beter maakt op die positie, heeft meteen tot gevolg dat de jeugd mogelijk voor langere tijd een pas op de plaats moet maken. Spelers zoals Noa Lang hadden vier jaar geleden bij wijze van spreken allang in de basis gestaan, maar wachten nu nog op hun kans. Is dat erg? Nee, maar goede spelers kunnen zomaar drie jaar blijven. En dat is lastig voor Ajax, dat ook opleidt en daar wil oogsten waar mogelijk.

Taylor en Gravenberch nog niet klaar

Collega en Jong Ajax-watcher Finn Dekker stelde tot zijn en mijn genoegen vast dat er in de beloften hard wordt gewerkt aan de opvolging van De Jong door coach Mitchell van der Gaag. Jong talent krijgt daar volop de kans, in het systeem waar Erik ten Hag ook mee werkt. Maar de tijd dringt. Nu de transferwindow nog een ruime week open is, zal Ajax zichzelf de vraag stellen; nu nog iemand halen of wachten op wat komen gaat?

Het is een lastige vraag, omdat Marc Overmars en consorten ook zullen zien dat er een prachtige lichting in aantocht is. Een aankoop kan hen in de weg gaan zitten. Ryan Gravenberch en Kenneth Taylor zijn het seizoen bij Jong Ajax in de basis begonnen en hebben de kwaliteiten die nodig zijn op de controlerende posities in het eerste. Maar ze zijn ook pas zeventien jaar, dat zouden we vooral bij Gravenberch bijna vergeten. De begaafde rechtspoot deed vorig jaar ook al mee in de Keuken Kampioen Divisie. Taylor doet dat pas net. Hij zit nog in de fase dat hij kramp krijgt na tachtig minuten Keuken Kampioen Divisie. Zijn ontdekkingstocht is pas net gestart.

Gravenberch en Taylor zijn, samen met Brian Brobbey, meteen de drie gasten die uit de lichting van 2002 al jaren voorop lopen. Officieel zijn ze nog eerstejaars A-junioren, maar bij Oranje was al jaren te zien dat zij de eersten waren die telkens werden doorgeschoven. Zij hadden steeds weer de fysiek en de kwaliteiten om dat te doen, en Ajax doet er nu aan mee. Het kan soms hard gaan, maar collega Finn zal ook meteen beamen dat een plotse spurt naar een basisplaats in 1 niet realistisch is voor Gravenberch en Taylor. Dit jaar Jong Ajax, ruiken aan het eerste, soms al meedoen en volgend seizoen er volle bak bij; dat lijkt een betere tijdlijn.

Wachten op weer een écht goede lichting

Zit er dan wat achter wat eerder klaar is? De vraag stellen, is hem beantwoorden. In principe kun je zeggen: als Brobbey, Taylor en Gravenberch er niet klaar voor zijn, dan mag je dat helemaal niet verwachten van de jongens die dit seizoen gaan starten in Ajax O19. Haastige spoed is zelden goed, al was het wel heel erg fijn geweest als een type Matthijs de Ligt de stap naar Ajax 1 moeiteloos had kunnen maken zonder tussenjaar in Jong. In dat opzicht is het de afgelopen twee jaar iets te mager geweest en die druk voelt de huidige O19 nu. Dani de Wit, Jurgen Ekkelenkamp, Noa Lang en Sergino Dest zitten er nu weliswaar bij, maar hun slagingskans bedraagt zeker nog geen 'veilig' percentage. In het geval van Lang ben ik het daar overigens niet mee eens, maar dat is een andere discussie.

Ajax zoekt duidelijk naar de buitencategorie en moet dus knopen doorhakken. Naast Taylor en Gravenberch lopen in Jong Ajax nog Quinten en Jurriën Timber rond. Zij zijn iets verder (en een jaartje ouder, dus tweedejaars A), maar lopen in principe ook pas net bij de beloften. Bij hen lijkt de geleidelijke weg zijn vruchten juist af te werpen. Ze worden ieder jaar beter, vooral Quinten maakte vorig seizoen een enorme sprong voorwaarts. Hij lijkt alles te hebben voor de controlerende positie, maar de Timbers bewezen al vaker dat ze gedijen bij regelmaat. Laat ze eerst bij Jong maar dragende spelers worden. 

Het middenveld bij O19 bestaat uit drie spelers die vorig seizoen nog in Ajax O17 speelden (Donny Warmerdam, Max de Waal en Youri Regeer), Enric Llansana en uiteraard het troetelkind Naci Ünüvar. Buiten dat laatstgenoemde niet controlerend gaat spelen, moeten we ook vooral normaal blijven doen in zijn geval. Hij is net zestien, officieel nog tweedejaars B en nu al de bepalende man bij O19. Dat debuut bij Jong gaat er vast wel komen na de winter, verder kijken lijkt nu wat voorbarig. Blijft Llansana over; de Spaans-Nederlandse middenvelder waar ik wel een zwak voor heb. In deze rubriek sprak ik al vaker met lof over hem, maar ook hij heeft nog tijd nodig. Hij moet bovenal constanter worden. 

Al met al lijkt de boodschap duidelijk; op de jeugd hoeft Ajax dit jaar niet meteen te rekenen. Als ze dat wel doen, kan het ook zomaar roofbouw plegen op in mijn ogen de mooiste lichting sinds Appie en Donny. De oplossing voor het probleem op het middenveld moet dus worden opgelost met de middelen die er nu zijn of de portemonnee moet toch nog uit de achterzak. De eeuwige spagaat der Ajax is dan dus wel: Taylor, Gravenberch en Timber zullen in dat geval hopen dat die nieuwe aankoop niet al te lang voor hun voeten zal lopen.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mistermiyagi
Kopen/Investeren
De jeugd heeft geen haast, invallen tegen laagvliegers lijkt me een goed plan..
Ajax moet meedoen om de knikkers en daar hoort een goed middenveld bij..

Investeer 60 miljoen voor je middenveld en je krijgt het makkelijk terug door prestaties in de Champions League.
Onana, Ziyech, Donny ect zullen wel vertrekken na dit zeizoen..
0 0
Van Reenen
Het zal wel wachten worden. Ajax heeft de huid van de CL al verkocht voordat de beer (Apoel) geschoten is. Ik ben benieuwd wat het woensdagavond gaat worden.
0 0
MPAjax
Ten hag had alleen met schreuder eentje die goed om kan gaan met de jeugd, de assistenten nu hebben dat minder daarom word er ook minder risico met jongere spelers genomen terwijl er een aantal zijn die makkelijk mee kunnen draaien een helft zodat je een van de beek rust kon geven want vvv is kkd niveau en dat zijn jong ajax spelers wel gewend

denk dat het niet slim was om zoveel verschillende buitenlandse spelers te hebben dat maakt het moeilijker voor de jeugd om in te stromen als ze geen spaans kunnen bijv. maar misschien hebben ze dat geleerd dan maakt het niks uit

- Gravenbergh (passing)
- Jensen (acties)
- Lang (creativiteit)

- Traore (afwerken)

Waarom zouden ze het niet een keer met een van deze spelers proberen
0 -1
ram
Voor mij is het duidelijk: één creatieve middenvelder kopen.

Met het vertrek van Frenkie en Lasse en het uitvallen van Carel, hebben we gewoon te weinig creatieve middenvelders. En dan reken ik nog niet eens Sinkgraven mee; als hij nog bij ons had gezeten, had hij nu waarschijnlijk wel een kans gekregen op het midden.

Een aankoop a la Olmo is exact wat we nodig hebben. Daarbij zou ik ook eigen talenten Dest, en vooral Lang, heel veel laten spelen.

Hieronder mijn visie. Ik heb met de huidige selectie een lichte voorkeur voor de punt naar achter maar je kunt met deze opstellingen ook met de punt naar voren. Het maakt mij niet heel veel uit als het middenveld maar bestaat uit grofweg een (voetballende) controleur, een loper en een creatieve man.

Onana;
Mazraoui/Dest, Alvarez, Blind, Tagliafico;
Van de Beek, Martinez, Aankoop;
Ziyech, Tadic, Neres.

Tweede team:
Varela;
Dest/Mazraoui, Schuurs, Martinez (Pierie), Martinez (Blind);
Marin (de Wit), Eiting, Gravenberch/Ekkelenkamp/Lang;
Lang, Huntelaar (Traore), Promes (Bande).

Verkoop: Van Bladeren, Van Leer, Orejuela, Veltman, Solomons, De Jong, Thethani.
Verhuur óf verkoop: Magallan, Labyad, Dolberg.
Verhuur: Kotarski, De Wit óf Ekkelenkamp.
4 -4
Flipper33
Snap niet waarom je 2 minnetjes krijg je heb volkomen gelijk !
2 -3
geDaante
Nóg meer kopen? Ik heb helemaal geen vertrouwen in het aankoopbeleid van Ajax wat betreft oudere spelers. Lang is beter dan Promes, Marin was vanaf het begin al duidelijk dat het hem niet wordt, Magallan is alweer afgeschreven...

Lang is er gewoon klaar voor, heeft zijn kans niet gekregen, maar verdiend, Ten Hag lult dus maar wat, want hij krijgt alsnog de kans niet.

Je hebt prima materiaal ondanks al die miskopen, moet je het wel goed gebruiken.

----Lang/Promes----------Traoré/Tadic/Huntelaar---------Neres/Ziyech/Kühn-----

-----------Tadic/Lang/Ziyech----------Van de Beek/Mazra/Taylor--------

-----------------Martinez/Eiting/Blind/Gravenberch------------------

Taglia-----Blind/Martinez-----Schuurs/Alvarez------Dest/Mazra

Om maar snel eens wat bij elkaar te noemen, waarbij mijn eerste keus
het eerst genoemd wordt, en jeugd die er nog niet helemaal klaar voor is
aan het eind, en die je er zo nu en dan bij kan halen en speeltijd kan geven,
zodat ze weten naar wat voor niveau ze toe moeten groeien. In die minuten
zullen ze ook groeien, qua niveau, maar ook aan de druk en entourage.

Het gaat er vooral om het systeem te veranderen naar de punt naar achter, daar je geen '6' meer hebt die net als Frenkie de bal even in zijn eentje naar voren brengt, het moet nu meer via passing, en dan heb je meer afspeelmogelijkheden naar voren nodig. De CV's kunnen de halven dan ook direct inspelen. Daarbij moet er veel meer creativiteit bij op het middenveld, en dus Tadic, Lang of Ziyech als linkshalf. Ik twijfel nog tussen de balvastheid en voetbalslimheid en ervaring van Tadic, of het meer dynamische en vlotte van Lang of Ziyech, waarbij mijn voorkeur naar Lang zou gaan, tenzij Ziyech eens naar zijn kwaliteiten zou gaan spelen, maar dat verwacht ik niet meer.
8 -2
Knalpot
Zullen we Lang eerst even een paar wedstrijdjes op het hoogste niveau bekijken voordat jij hem ten faveure van Ziyech of Neres de basis inpraat. Die jongen kan prima voetballen dat zien we allemaal maar jij maakt er nu een soort Bergkamp van (en zelfs die stond er nog niet gelijk na zijn debuut). Dat ie kansen moet krijgen is prima maar hem in de basis zetten ipv Ziyech en Neres is totaal nog nergens op gebaseerd!
3 0
geDaante
Je ziet toch ook dat ik al eerste keus Lang als linsbuiten heb staan ten koste van Promes? Heeft snelheid, explosiviteit, goede balbehandeling, techniek, combinerend vermogen en combineert eerder de 16 in dan Tadic, die van linksbuiten wat vaak de voorzet wil geven, wat 9 van de 10 keer alleen maar tot balverlies leidt. Daarom liever Tadic als linkshalf; zeer technisch, balvast, wil de bal hebben, is handig aan de bal, creatief, combineert makkelijk, goed schot in de benen (randje 16).

Nergens opper ik Lang ten koste van Neres, Neres is voor mij een zekerheidje vanaf rechts.

Ik weet onderhand wel hoe Ziyech speelt, en daar heb ik persoonlijk helemaal niks mee, erger me aan zijn spel. Maar liever Ziyech op het middenveld dan helemaal geen creativiteit (los van die van Van de Beek), dus met Ziyech op het middenveld zou ik ook al blijer zijn. Een middenveld met Van de Beek, Blind en Marin kan echt niet.

Buiten dat, sinds wanneer gooit Ajax talenten niet meer voor de leeuwen?
Als je overtuigt in Jong Ajax, en je blinkt zowat de hele voorbereiding uit, verdien je een heel grote kans en een tijd lang het vertrouwen.
2 -5
Aad82
Ze worden steeds gekker hier joh.
0 0
Ozymandias
Voor een buitenspeler heeft Lang juist relatief weinig explosiviteit of snelheid. Dat je Ziyech niet in de basis zou zetten is absurd. Die is vele malen beter dan Lang in ELK aspect van het spel. Natuurlijk, Ziyech leidt veel balverliest maar dat doet Lang ook.
2 0
geDaante
Snelheid zat, en meer dan Tadic bedoel ik. Is erg beweeglijk en dynamisch, komt ook naar binnen om te combineren, uitgespeelde kansen te creëren, of uiteindelijk voor een schotpoging.

Ziyech zou op vrijwel alle aspecten beter kunnen zijn, ware het niet dat hij zijn zwaktes niet kent, en zichzelf continue voor lul zet met belachelijke schoten iedere keer maar weer, acties op goed geluk, en door tegenstanders heen proberen te passen.

Lang is balvaster, schiet beter, combineert verder door in plaats van steeds kansloos te schieten en grote mogelijkheden en kansen om zeep te helpen.
2 -1
Ozymandias
Lang lijdt bij Jong Ajax al bijna net zo veel balverlies als Ziyech bij het eerste. Ik denk dat hij bij het eerste dus zelfs nog meer balverlies zal lijden. Daarbij schiet Lang misschien minder maar hij mist ook veel van zijn schoten.
0 0
Schip
Duidelijk.
0 0
Ozymandias
Ik vind Gravenberch totaal niet geschikt voor op '6'. Hij loopt veel te veel met de bal en dat is iets wat een '6' juist zo min mogelijk moet doen. Gravenberch lijkt mij in alles een echte linkshalf. Iemand die met de bal aan de voet het middenveld over kan steken, een directe tegenstander uit kan spelen en zowel de korte als lange passing heeft om het spel te verdelen. Daarbij is hij goed in de kleine ruimte wanneer het tempo omhoog moet. Ik denk wel dat hij pas in de loop van de tweede seizoenshelft goed genoeg zal zijn om regelmatig met het eerste mee te spelen. Hij moet nog leren dat hij niet pas in actie moet komen wanneer de bal in zijn buurt is. Dat is iets waar bijna alle jonge talenten moeite mee hebben en vaak zijn ze pas klaar voor het eerste wanneer de kwartje is gevallen. Zoals bij Lang het geval was in de loop van de tweede helft van het vorige seizoen.
3 0
Van Reenen
Er speelt een zeer goede 6 bij Genua. Ik zeg.....ophalen.
0 0
geDaante
Een Ajaxhalf bij de punt naar achter zou niet het veld moeten hoeven oversteken, dat geloop altijd. Gewoon goed positioneren, goed aanbieden of juist even weglopen, maar enigszins de positie aanhoudend, zo zou het moeten zijn wil je echt op balbezit en dwingend combinatiespel spelen.

Voor mij liever niet al dat geloop, ik hoef geen box-to-box te zien, en niet zo'n lopende, extreem diepe tien die continue maar voor het doel moet komen, en je zo ook een man minder op het middenveld hebt, etc.
2 0
Ozymandias
Ajax heeft altijd halven gehad die het middenveld konden oversteken. Grootheden als bijvoorbeeld Mühren. Halven die met de bal aan de voet een directe tegenstander konden uitspelen om in het laatste 1/3 van het veld een man meer situatie te ontwikkelen waardoor de combinatie makkelijker werd. Je doet vaak alsof Ajax een soort Barcelona voetbal hoort te spelen maar dat is NOOIT het voetbal van Ajax geweest. Ajax heeft nooit Tiki-Taka voetbal gespeeld. Bij Ajax ging het om één tegen één situaties en acties van de halven en buitenspelers.
1 0
geDaante
De rode draad van Ajax is lijn Cruijff, en jij hebt het over spel van tientallen jaren geleden, het spel is nu nogal anders, vele malen compacter, beter georganiseerd. Om dan nog steeds op de helft van de tegenstander te kunnen spelen met daar veel balbezit, weinig balverlies en geregeld gevaarlijk te kunnen worden, moet je superieur zijn in het korte combinatiespel.

Dat is wat Cruijff ook zag, als visionair dat hij is, en heeft het bij Barcelona toen volledig op het combinatiespel gegooid. Om je spelprincipes te kunnen blijven hanteren, moet je ontwikkelingen in het voetbal voor zijn, en daarop anticiperen, en dus zelf doorontwikkelen, en niet blijven hangen in de jaren '70.
0 0
Schip
Juist een heel interessante optie als 6, maar dan mag er nog wel een stuk meer gif in.
0 0
geDaante
Deels mee eens, op de 6 moet je inderdaad wat simpeler spelen, al hield Schöne de bal onder Bosz en ook Ten Hag wat langer vast, speelde zich geregeld vrij. Maar je zou het ook eens anders in kunnen vullen natuurlijk, met wat meer aanvallende impulsen vanaf de 6, waarbij een half dan even iets terugzakt bijvoorbeeld.

Hij voelt zichzelf het lekkerst als centrale middenveld bij de punt naar voren, in de Frenkie rol, en dat zou aan de bal zijn ideale positie zijn denk ik, maar ik zie graag dat Ajax met de punt naar achter speelt.
0 0
Ozymandias
"Hij voelt zichzelf het lekkerst als centrale middenveld bij de punt naar voren, in de Frenkie rol"

Hoe kom je daarbij? Volgens mij heeft hij meerdere malen aangegeven het liefst als linkshalf te spelen.
0 0
geDaante
Heeft ie zelf laten optekenen onlangs, als een van de twee 6-en in het Ten Hag systeem wat ze nu dus ook in de jeugd spelen, wat natuurlijk kansloos is.
1 0
Ozymandias
Gravenberch had het volgens mij over zijn favoriete positie in het huidige systeem van Jong Ajax (met een '10'). Trouwens mogen de jeugdtrainers zelf bepalen of ze met een '6' of '10' spelen. Dat hebben ze expres ingevoerd zodat talenten niet ééndimentionaal worden opgeleid. Heitinga en Vos spelen regelmatig met een '6'.
1 0
geDaante
Ja, precies wat ik zeg dus. Hij zei letterlijk het wel fijn te vinden dat Ajax nu met een 10 en twee 6-en speelt, en dat hij het liefst op één van de twee 6-posities speelt.

Ah joh, dat gelul over één-dimensionaal. de punt naar voren is een gemankeerd systeem voor het voetbal dat Ajax wil spelen, zou gewoon geen optie moeten zijn in het eerste. Dan krijg je ook weer dat teruggezak van een van de 6-en tussen de CV's, waardoor je juist een man minder op het middenveld hebt. Opbouwen gaat dan altijd via een 6, vrijwel nooit een linie overslaand, etc. Jeugd volledig opgeleid in de punt naar achter, en in de spelprincipes van Ajax, zijn zo gewend aan het spelen met een 10, dat stelt voor hun niks meer voor. Goede aankopen die passen qua type pasten zich ook in één voorbereiding aan, terwijl ze altijd in een heel ander systeem en met andere spelprincipes hebben gespeeld. Zie hoe Bosz overal binnen no-time zijn speelwijze erin krijgt met allerlei vreemdelingenlegioenen.
0 0
DonQ
Zoals je het nu benoemt, komen de kwaliteiten van Gravenberch dus behoorlijk overeen met die van Frenkie. Dus in die zin kan hij eenzelfde soort rol vervullen. Aandachtspunt is wel het verdedigende aspect. Dat is bij Gravenberch nog heel matig verzorgd. Als hij dat weet te ontwikkelen, kan hij er in de toekomst zeker spelen.
1 0
Ozymandias
Aan de bal misschien wel maar De Jong is verdedigend net zo goed als aanvallend en paste dus perfect in de rol die hij kreeg. Gravenberch is verdedigend niet zo goed en hoort dus in een andere rol. Ik vind Gravenberch (zoals ik al zei) een echte linkshalf (in een systeem met een '6') terwijl ik De Jong het beste vind als linkercentrale middenvelder (in een systeem met een '10').
3 0
geDaante
Op de half moet je in principe verdedigend net zo goed zijn, daar Ajax collectief zou moeten drukzetten, dat moet voorin al gebeuren. Het is vooral een kwestie van goed drukzetten (timing vooral), en doordekken.

Ik vind Gravenberch een beetje tussen een half en een 6 inzitten bij de punt naar achter. Op de halven heb ik echter liever wat explosievere spelers die erg makkelijk open- en wegdraaien (zodat ze van achteruit goed in te spelen zijn). Gravenberch speelt echt op één tempo. Gravenberch zie ik meer als een soort veldheer, met zijn kin en hoofd omhoog, het spel overzien en verdelen, af en toe opkomend wat ie goed kan. Hij heeft ook wat lengte, wat een kleine pré is.
0 0
Ozymandias
Als '6' moet je verdedigend veel beter zijn (met name positioneel) dan als half. Een '6' mag nauwelijks lopen met de bal en Gravenberch komt juist het beste tot zijn recht als hij met de bal mag lopen. Het is dus nogal onlogisch om hem op '6' te zetten.

"Op de halven heb ik echter liever wat explosievere spelers die erg makkelijk open- en wegdraaien"

Meen je dit serieus?! Als Gravenberch ergens goed in is dan is het wel in het open- en wegdraaien. Hij is misschien niet zeer explosief maar hij houdt een tegenstander die hij is gepasseerd wel goed achter zich (mede door zijn lichaam sterk te gebruiken).
0 0
geDaante
Wil je echt vlot en kort combinatiespel spelen en heersen op het middenveld, moet geen van de drie middenvelders veel lopen, moeten ze enigszins hun positie aanhouden en aanspeelbaar blijven, de bal ook niet gaan brengen, dat geldt dus ook voor de halven. Een daarvan mag gedoseerd eens diepgaan, maar niet zoals Van de Beek nu doet, dus constant diep staan, op lijn met de voorwaartsen.

Ja dat meen ik, ik zeg niet dat Gravenberch dat niet kan, maar ik wil dat op een nog hoger niveau, en ook liever spelers die minder op één tempo spelen, even kunnen aanzetten en ruimte voor zichzelf maken, etc.
1 0
Ozymandias
Als je vlot en kort combinatiespel wil spelen heb je middenvelders nodig die met een bal een directe tegenstander kunnen uitspelen zodat ze een man meer situatie kunnen ontwikkelen (zoals bij Barcelona regelmatig werd gedaan door Iniesta). Gravenberch is daar heel erg goed in. Daarbij is hij erg goed in het korte combinatiespel (voor iemand van 17 jaar oud).
0 0
geDaante
Niet per se nodig vind ik, maar wel heel wenselijk inderdaad. Maar als Iniesta dat als half deed, stond hij meestal al in de 16, want hij speelde iets aanvallender/dieper dan Xavi. Liever nog zie ik vanuit de 6 een man meer situatie ontstaan, dan heb je meteen een overtal op het middenveld, en van de 6, die dan wat is opgekomen, kan de bal dan alle kanten op.

Verder vraag ik me nu af, je was toch zo'n fan van het 4-2-3-1? Maar nu Frenkie weg is zie je liever dat Ajax met een 6 speelt. En ook in de jeugd heb je geen type Frenkie. Waarom zou Ajax een systeem moeten hanteren, ook in de jeugd, die gericht is op het goed laten functioneren van één specifieke speler, die nu ook weg is?
0 0
AFCA.
Volgens mij kom je makkelijker een man voorbij zonder de bal dan met de bal. Met de bal moet je dribbelen. Zonder bal moet je inspelen doorbewegen, goed positie kiezen en vooral snel handelen en passen (niemand is zo snel als de bal).
0 0
Ozymandias
Waarom zou je directe tegenstander niet met je meelopen als je zonder de bal de diepte in gaat?
0 0
AFCA.
Waarom zou je directe tegenstander niet met je meelopen als je hem voorbij dirbbelt?

Ik ben van mening dat de bal heel snel rond laten gaan met een goed positiespel veel lastiger te verdedigen is dan iemand met een versnelling en individuele actie.
0 0
Joseph
Ik vind het geen probleem dat de lat wat hoger komt te liggen voor eigen jeugd. Ajax is het punt voorbij dat je gaat gokken op een talent, een talent moet zich in de basis vechten.

Het mag alleen wat efficiënter, ik snap dat Marin gehaald is, er was geen talent dat klaar was die positie direct over te nemen op het middenveld. Ik vind alleen wel dat als er dan opeens iemand snel opstaat, in dit geval Lang, dan moet je Marin er ook naast durven zetten als het niet gaat. Tegelijkertijd moet een Schuurs ook beloond worden, het was echt een misser om opeens met Veltman te spelen.

Kortom, prima dat er aankopen gedaan worden, maar het lijkt alsof ervaring op dit moment zwaardwr weegt dan kwaliteit.
0 -1
geDaante
Besef je wel dat je dan ineens heel dicht bij de denkwijze van een ordinaire koopclub komt? Die denken ook zo? Waarom opleiden als je meer 'zekerheid' kan aankopen?

Opleiden betekent lef hebben, vertrouwen hebben in talent en deze ruimschoots geven, talent voor de leeuwen gooien en opstartproblemen voor lief nemen.
1 0
Babangida83
Dat is precies wat we nu aant worden zijn, een koopclub. Juist nu had je je winst moeten pakken van de transfers en herinvesteren in de (aangekochte) jeugd en behouden huidige spelers. Alleen dat laatste is gedaan plus een aantal nieuwe aankopen.

Maar het beleid nu is dat één jeugdspelerdoorbraak per jaar genoeg is. Dat is wel heel summier. Overigens lijkt t er ook op dat Ten Hag veel van lopers houdt. (Het team bij hem, zijn natuurlijk ook voornamelijk verdedigers) Vorig jaar kon hij niet om Schone en De Jong heen. Maar nu is het toch echt box to box, wat de klok slaat. Ben benieuwd naar over een paar maanden.

Als dit werkelijkheid wordt, snap je wel waarom Bergkamp een lastpost was.
0 0
Ozymandias
Het komt zelden voor dat een talent klaar is voor een vaste basisplaats voordat hij een kans in de basis krijgt. Bij Ajax worden talenten in het diepe gegooid zodat ze snel moeten leren te zwemmen. Recentelijk is dat gebeurd bij talenten als Vd Beek, Mazraoui, Kluivert en De Ligt. Alleen De Jong was vanaf zijn eerste dag als vaste basisspeler ook daadwerkelijk geheel klaar voor een vaste basisplaats. Het is onrealistisch om te verwachten dat talenten goed genoeg kunnen worden voor een vaste basisplaats zonder dat ze daarvoor al de speelstijl hebben gekregen die een basisspeler heeft. Daarom moet er een goed funament staan waar talenten aan toe kunnen worden gevoegd en waar ze zich aan op kunnen trekken.
2 0
Hollister
Ajax stond en hopelijk ook nog staat altijd voor het inpassen van jeugdspelers, al dan niet via de geleidelijke weg... Kluivert en de Ligt als laatste voorbeelden van 17 jarige jongens die gewoon voor de leeuwen werden gegooid, fouten mochten maken maar wel daardoor enorme stappen maakten.
Met jongens als Taylor, Noa Lang, Gravenberch,Traore, Dest en straks een Unuvar en Brobbey had ik gehoopt dat Ajax dat verder voort zou zetten... alleen gebeurd dat niet. In plaats daarvan worden niets toevoegende jongens als Marin, Magallan, Bande, Pierie voor heel geld gekocht en krijgen juist die spelers weer de voorrang...
Of een speler (heel) veel geld heeft gekost of uit de eigen opleiding komt, moet eigenlijk al helemaal voor een trainer niet uitmaken. Gewoon de beste (optie) speelt. En daar gaat Ten Hag wel erg de fout in. Hij kiest standaard voor "ervaring" en houdt maar vast aan zijn eigenwijze visie. Jongens als Gravenbech, maar vooral De Wit en Ekkelenkamp staan nu stil omdat ze veel te weinig spelen en alleen maar trainen met Ajax1. Verhuur ze beiden dan voor een jaar.
Jongens als Dest en Noa Lang die het in de voorbereiding prima deden krijgen geen kans.
Dan doet onze concurrent het beter waar jongen als Ihatarren en Gakpo enz wel kansen krijgen.
Alvarez moet volgens Ten Hag eerst even wennen... maar Marin staat er vanaf dag 1 in en faalt keer op keer... maar dan zie je bij trainers de houding van "ik zal gelijk krijgen" wat je uiteindelijk zomaar een CL deelname kan kosten
2 -3
Knalpot
En hebben Gakpo en ihattaren al een EL finale gehaald en hoe zit het met de CL dit seizoen? Dom gelul dat je elke lichting maar ff 2 of meer spelers in het diepe kan gooien. Dit seizoen hebben Schuurs en Dest al best veel minuten gemaakt en de minuten voor Lang gaan ook echt wel komen. En ik zie Bommeltje ook nog wel een 10 kopen voor 2 september dan moeten we nog maar even zien hoeveel minuten die Gakpo en ihattaren gaan krijgen bij dat altijd groenere gras in Eindhoven.
1 -1
Babangida83
Alleen niet één argument - anders dan leeftijd- waarom Gravenberch er niet klaar voor zou zijn. Ik zou t maar eens een keer proberen, want het zou niet de eerste keer zijn dat jong talent ons verbaast.
2 0
Joseph
Zijn mentaliteit, hij sloft er soms achteraan. Hij moet bij jong Ajax leren dat hij bij het spel betrokken moet blijven. Gravenberch kan en moet een sleutelspeler worden, kan niet op halve kracht..
3 0
Babangida83
Dat vind ik geluk in de ruimte. Zijn rendement is gewoon prima.
0 0
MPAjax
hij is echt té relaxed soms, lijkt een beetje op bazoer qua mentaliteit maar ik zie wel dat hij meer wil heeft om echt te slagen dus ben benieuwd, zal toch wel punt komen dat raiola ajax onder druk gaat zetten dat zijn pupil verkocht word of speelt
0 0
Schip
Nou ja, eigenlijk wel. Namelijk dat ze er nog niet klaar voor zijn. En dat kan een jeugdwatcher beter beoordelen dan wij in principe.

Eigenlijk moet Eiting nu doorkomen, maar al zou hij fit worden, vind ik dat hij duelkracht en gif tekort komt. Marin is geen optie iig. Wellicht Alvarez.
0 0
vdhaas
De jeugd of een aankoop? Ik vind het altijd een bedacht probleem, want de beste speelt.

Kennelijk zijn er in de jeugd op dit moment geen geschikte opvolgers voor de jong en schone. Anders hadden ze vast gespeeld de afgelopen wedstrijden. Dat er talenten van 17 jaar oud zijn die wellicht over een jaar wel geschikt zijn, daar kun je niet alles op inzetten. Misschien gaat er volgend seizoen nog een middenvelder weg, misschien komt het talent bij de grote jongens niet tot uitdrukking.

Kansen voor de jeugd zullen er altijd zijn. Maar als we kampioen van nederland willen blijven, of zelf aansluiting bij de top van europa, dan kun je niet iedere speler een bijna onuitputtelijke reeks kansen geven. Denk aan een aantal jaren terug, en aan de speler die het net niet hadden en toch gewoon een wedstrijd of 30 speelden.
1 -1
Babangida83
Op zich heb je Marin, Alvarez en Martinez als back-up. Dus je kunt t prima met jeugd proberen.
0 -1
fanforeffer
Ook een probleem is ,Dat er zoveel jeugd voor hun 19, 20 ste wordt weggelokt met geld en mooie vooruitzichten ! Vaak vallen die tegen maar Ajax is ze kwijt. overmars had wel vooruit gekeken met de aankopen van Bande ,Marin ,Pierie , etc. maar veel spelers vallen tegen of hebben langer werk om aan te klampen.
0 0
Hollister
Dat eerste valt bet mee... alleen Hoogedijk is verkocht .. en voor Kluivert gewoon bijna 20 miljoen ontvangen.
0 0
Knalpot
Malen en Dilrosun hadden er nu kunnen staan waardoor je geen Bande, Promes of Traore had hoeven aantrekken.
0 0
waayop
Ten Hag speelt met een kwetsbaar systeem (in de laatste 5 cl thuiswedstrijden 11 doelpunten tegen).
Het is maar de vraag of je de spelers in de opleiding perse in dit systeem moet willen duwen. Iets meer flexibliteit lijkt mij op zijn plaats en wordt je minder afhankelijk van exceptionele spelers als Frenkie en Matthijs.
3 -1
Knalpot
Aanvallend voetbal blijft altijd kwetsbaar, moet je dan maar verdedigende backs opleiden in de jeugd om je 1e elftal minder kwetsbaar te maken?
0 0
Joseph
Ik vind het helemaal geen vraag, het kan de jeugdopleiding ontzettend schaden als vast gehouden wordt aan een systeem dat alleen functioneert met spelers van absolute wereldtop of eigenlijk alleen met Frenkie..
0 0
GvanAchteren
Het gaat er nog altijd om meer doelpunten te maken dan de tegenstander.
1 0
AFCA.
Vind het belangrijk dat de jeugd wel gewoon minuten maken in Ajax 1. Spelers als Lang, Eiting, Jensen, Gravenberch, Taylor, Traore, Kuhn kunnen voetballend makkelijk mee. En ze hoeven niet in de basis te starten mede ook omdat ze dat qua inhoud nog niet aankunnen. Maar een invalbeurt van een half uur tegen Fortuna of Emmen gebeurd ook zelden. Dan mag Huntelaar nog meedoen. Dan zie ik liever dat de jeugd de kans krijgt.
2 0
GvanAchteren
Het team moet er eerst staan. En dat is nu zeker nog niet het geval.
0 0
marrene
Na dit seizoen gaan zeer wss. Ziyech, Tagliafico, vd Beek, Neres weg. Tagliafico is Martinez gekomen. Het middenveld is nu al onderbezet, zowel kwalitatief als kwantitatief. Op de vleugels is het ook dun. Wat mij betreft geen enkele twijfel dat AJAX de beurs moet trekken. Wel voor kwaliteit niet voor middelmaat. Dan kun je beter niks doen hoewel ik dat onverteerbaar vind gezien de mogelijkheden. T.z.t. zullen Taylor, Gravenberch, Brobbey zeker AJAX 1 materiaal zijn. Ook dan moeten er nog ervaren spelers zijn die hen bij de hand kunnen nemen.
0 0
Aad82
Onana gaat ook weg.
0 0
Ajaxhart
Wanneer wordt Alvarez een keer opgesteld? Of moet hij nog wennen aan het Ajax spelletje?
0 0
Ozymandias
Álvarez zei dat hij na zijn invalbeurt van zo'n 20 minuten al moe was. Hij zal er qua fitheid dus waarschijnlijk gewoon nog niet aan toe zijn geweest. Iemand die na een invalbeurt van 20 minuten al moe is kan je natuurlijk niet al in de basis zetten.
1 0
Illegaal
Laten we dit zeggen... Marin hoefde het niet... dus volgens Ten hag zijn filosofie ziet hij in Marin een betere speler dan Alvarez
0 -2
Santiago
Ja of Marin zat er al vanaf het begin bij. Dat kan ook natuurlijk.

…..
1 0
Illegaal
Alvarez heeft ook kunnen trainen, en ondertussen is hij al een tijd mee aan het trainen.
0 0
Knalpot
Alvarez speelde een maand geleden nog de Gold cup en heeft daarna 2 weken vakantie gehad, die is zichzelf nog aan het optrainen.
0 0
Ozymandias
Álvarez was er qua fitheid nog niet aan toe om in de basis te starten. Dat gaf hij zelf aan door na zijn invalbeurt van zo'n 20 minuten toe te geven dat hij al moe was.
0 0
Ozymandias
...
0 0
PeterVKV
Aansluiting bij de Europese top is onmogelijk zolang Ajax in de Eredivisie speelt. Incidentele goede internationale prestaties zijn wel mogelijk, maar je raakt altijd weer je beste spelers kwijt. Dus kopen, kopen, kopen is gevaarlijk want je kan zomaar ineens geen CL halen. Dat is de realiteit van nu, waardoor het verder ontwikkelen en profiteren van de beste jeugdopleiding de prioriteit moet blijven van het beleid. Iedereen is weer opgepompt na vorig jaar, vandaar de frustraties als het even niet loopt. Ikzelf heb mijn verwachtingen al omlaag geschroefd want het moet wel leuk blijven om te kijken.
2 -1
Illegaal
Egaal waar Ajax speelt... Nederland blijft altijd te klein om de eu top te halen, Ajax zal nooit zoveel geld kunnen hebben als de Engelse clubs. Nederland is te klein voor de grote sponsors en de rijke arabieren en andere rijke lui om grote bedragen in Ajax te steken

En de ellendige Europese unie moet opdoeken, zolang de EU unie blijft bestaan en rijke clubs elf buitenlanders mogen opstellen zal er niks veranderen... Ajax kan alleen baat hebben als de Fifa en de Uefa weer wat te vertellen krijgen en de buitenlander regel weer kunnen invoeren van 2 buitenlanders per club.... nog beter is geen enkele buitenlander zodat het voetbal nog eerlijker wordt.
0 0
Radikaal
Spelers hun NL paspoorten onttrekken als ze niet voor Oranje kiezen en die "ellendige" EU opdoeken omdat zonder EU de grote clubs uit de grote competities NIET meer de dienst zouden uitmaken?

Geweldige ideeen allemaal. Tamelijk weinig realiteitszin ook. Maar je kunt het binnenkort aan de realiteit toetsen. Volgens jouw theorie zal de UK dus, zodra ze uit de EU stappen, een enorme sprong vooruit gaan maken en het Engelse voetbal zal niet meer gedomineerd worden door het grote internationale geld en de engelse jeugd zal opeens de kans krijgen en door dat alles gaat de Premier League NOG beter worden maar nu met echte Engelse spelers en zo ja?
0 0
MosesD
'Egaal'? Ach ja, warum nicht? :-)
1 0
PeterVKV
Het gaat niet om het land waar je vandaan komt, maar om de competitie waarin je speelt. Komt die Europese competitie er (2024) dan gaan de mediagelden ook voor Ajax skyhigh en kan Ajax echt structureel gaan meedoen in de Europese top. Door de Brexit zullen daarnaast de Engelse clubs niet meer onze grote talenten op jonge leeftijd kunnen aantrekken.....
0 0
Illegaal
Talenten kunnen niet gekocht worden maar als ze 18 zijn kan dat wel er is dus weinig verschil.

Die EU competitie met Ajax zie ik niet gebeuren
0 0
PeterVKV
Nee, dan gelden nog andere regels, zoals het aantal interlands.
0 0
Illegaal
Jeugdinterlands?
0 0
Knalpot
https://www.telegraph.co.uk/football/2018/09/04/premier-league-fears-work-permit-changes-could-make-another/
0 0
PeterVKV
nee
0 0
PJSM
Vertongen, Olmo en Anthony halen.
0 -7
Sunny
Uitzonderingen bevestigen de regel en het is nu de tijd voor de uitzondering want er staat veel op het spel t.w. de aansluiting houden met de Europese top.
Dat betekent dat je je volgende week MOET plaatsen voor de CL en dit jaar kampioen MOET worden.
Gebeurt dat niet dan doe je niet 2 maar 3 stappen terug en is het maar de vraag of je die in de nabije toekomst weer +1 vooruit kan doen.
Ajax is geen koopclub en moet dat nooit worden maar gezien de internationale ontwikkelingen die eraan komen MOET je NU wel handelen en dat betekent versterken waar mogelijk.
De omstandigheden (financieel enorme stijging inkomsten CL en transfers) dwingen je daartoe.
Stel je toch eens voor dat we ons niet plaatsen voor de CL en geen kampioen worden dan slaat waarschijnlijk PSV op zeker wel dat gat. Ze hebben er de middelen, de spelers en het management ervoor en zijn altijd wel op de e.o.a. manier slim bezig.
Ik zie op dit moment gewoon teveel tekortkomingen in de opstelling en twijfel of de selectie goed genoeg is en of Eric het snel op de rails kan krijgen
2 -1
Ozymandias
Aankopen helpen Ajax zelden echt verder in de eerste weken van het seizoen doordat ze eerst moeten wennen aan de speelstijl. Als Ajax het in de eerste weken goed wil doen moeten er zo min mogelijk aankopen in de basis staan zodat er een zo’n goed mogelijk op elkaar ingespeeld elftal staat.
3 -1
Sunny
Dat wennen aan de speelstijl hoeft echt geen bigi te zijn als de betreffende speler absoluut de bewezen kwaliteiten heeft (dus een topper en geen talent die het in zich heeft) en rest van je elftal staat (wat nu niet het geval is door de vele wijzigingen in positie)
Als je de opstelling van vorig seizoen hanteert moet het toch mogelijk zijn om de Ligt en Frankie adequaat en direct te vervangen.
Er wordt soms gedaan alsof ons spel een soort hogere wiskunde is waar je minimaal HBO voor moet hebben gevolgd.
Me moeten NU echt doorpakken en geen risico nemen
0 0
jaripettersson
De Ligt en vooral de Jong vervang je niet. En daarmee ook de speelstijl van vorig jaar niet. Trap nou niet steeds in diezelfde denkfout.
0 0
waayop
De Ligt en Frankie adequaat en direct vervangen? Droom verder, dat waren exceptionele spelers waar clubs als Real en Juve enorme bedragen voor over hadden. Die vind je dus niet zomaar bij andere clubs.
1 0
Ozymandias
Maar zulke spelers zijn voor Ajax bijna niet haalbaar. Zelfs Blind had het moeilijk in zijn eerste wedstrijden terug van United. Sánchez werd door veel mensen hier op AS na één wedstrijd in Jong Ajax en één wedstrijd in het eerste al afgeschreven terwijl die vanaf de wedstrijden daarna een directe waarde was. Tagliafico werd in zijn eerste maanden door veel mensen hier op AS neergezet als miskoop.

"Als je de opstelling van vorig seizoen hanteert moet het toch mogelijk zijn om de Ligt en Frankie adequaat en direct te vervangen."

Nee, niet op het niveau waarop zij acteerde. Daarom vertrokken ze voor bedragen van tussen de 75 en 86 miljoen euro.

"Er wordt soms gedaan alsof ons spel een soort hogere wiskunde is waar je minimaal HBO voor moet hebben gevolgd."

Daar gaat het niet om. Spelers moeten zich bijna altijd aanpassen aan de speelstijl van hun nieuwe club. Kijk naar het dramatische spel van De Ligt bij Juventus. Dat komt heus niet omdat hij de kwaliteit mist om het daar goed te doen.
0 0
Sunny
"Maar zulke spelers zijn voor Ajax bijna niet haalbaar"
Bijna niet is niet hetzelfde als onmogelijk getuige Blind en Tadic!
Ambitie, goede scouting en de popularitiet van Ajax maken het m.i. wel degelijk mogelijk

"Nee, niet op het niveau waarop zij acteerde."
Logisch maar ik heb het niet over gelijkwaardig maar over adequaat vervangen en dat is met Marin en Mazraoui vooralsnog niet het geval.

"Spelers moeten zich bijna altijd aanpassen aan de speelstijl van hun nieuwe club"
Blind en Tadic logenstraffen deze gedachte?
0 0
Ozymandias
Maar spelers als Tadic en Blind kwamen alleen naar Ajax omdat ze al een verleden hadden in Nederland. Het is niet alsof er veel van dat soort spelers beschikbaar zijn. Daarbij speelde Blind in zijn eerste weken bij Ajax ook niet goed doordat hij spelritme miste.

"Logisch maar ik heb het niet over gelijkwaardig maar over adequaat vervangen en dat is met Marin en Mazraoui vooralsnog niet het geval."

Marin en Mazraoui zijn uit vorm, dat had elke aankoop kunnen overkomen. Kijk naar De Ligt bij Juventus.

"Blind en Tadic logenstraffen deze gedachte?"

Blind had een verleden bij Ajax en speelde in zijn eerste weken alsnog niet goed door een gebrek aan fitheid.
0 0
Illegaal
Frenkie Vervangen???? er loopt geen speler ter wereld rond die dat kan en zou die er rond lopen dat is die voor Ajax onmogelijk te halen.

En ook een de Ligt kan Ajax niet vervangen, het enige wat Ajax kan is minder goede spelers halen dan deze twee.

Ook het vertrek van Schone is een aderlating gezien je daar die slappe Marin voor terug hebt gekregen.. en die Marin kreeg de voorkeur boven Schone van Ten hag?... Ten hag mist het zien wie zijn beste spelers zijn, met Marin zit hij er behoorlijk naast... en het opstellen van Veltman als CV is zelfs een blunder van jewelste en er zijn nog wel meer voorbeelden op te noemen
1 -1
waayop
Klopt. Dat ie tegen Apoel Nous, die slecht speelde en al geel had, doorschoof naar een sleutelpositie in het elftal is buitengewoon verontrustend.
0 0
Sunny
Ik beweer niet dat we zomaar iemand gaan vinden die gelijkwaardig is. Zie mijn reactie op Ozzy
0 0
Schwalbino
Makkelijk praten. Als een speler 'absoluut de bewezen kwaliteiten heeft(dus een topper)' staan de grote geld clubs in de rij om zo'n speler in te lijven. Tegen de salarissen die ze bieden kan Ajax niet op. 5 miljoen is voor Eredivisie begrippen gigantisch maar peanuts voor de grote clubs.

En waarom zou zo'n topper naar de Eredivisie willen? Leg me dat eens uit.
1 0
Sunny
Blind en Tadic bewijzen dat het wel kan. Punt
0 0
Knalpot
Die waren ook verre van toppers in de PL. Blind was veelal de 12/13e man bij united en Tadic was een gewaardeerde kracht bij Soton maar ook weer niet zo dat de top 6 serieuze interesse in hem had. Zoals enkelen hierboven ook aangeven het feit dat ze al in NL gespeeld hadden heeft echt wel zwaar meegewogen dat ze een stap naar de ED wilden wagen.
0 0
Ajax1969
Blind en Tadic hebben het vorig jaar fantastisch gedaan, maar werden niet gezien als Europese toppers toen ze vorig jaar kwamen. Ajax kan geen toppers kopen. Wel af en toe spelers uit de subtop, of grote talenten die mogelijk uitgroeien tot een topspeler (Frenkie de Jong, David Neres). Dus zal Ajax altijd weer jong talent in moeten passen, om aantrekkelijk te blijven voor jong talent en genoeg transfer inkomsten te genereren.
0 0
Schwalbino
Je zit een twee heel specifieke vacatures in het elftal. Dat FIFA 2019 kopen-verhaal is nog steeds makkelijk praten.
0 0
Illegaal
Kopen.. dat is simpel...
Je kan niet jaren op jeugd wachten die dan toch een seizoen later verkocht worden.

En er breken ook niet jaarlijks elf kwaliteit jeugdspelers door bij Ajax om met eigen jeugd voor de prijzen te kunnen voetballen... er zijn jaren dat er zelfs niet een talent doorbrak, iedere club moet kopen wil je voor de prijzen kunnen meespelen.


Je mag jong Ajax als voorbeeld pakken waar zelfs ook nog lang niet alleen eigen jeugd voetbalt maar ook veel gekochte spelers, denk je dat die voor de prijzen op het hoogste niveau kunnen voetballen?... NEE

In het huidige jong Ajax loopt zelfs geen enkele speler rond die de kwaliteiten van frenkie of de Ligt heeft
0 0
Mokum_32
17 ? Waar hebben we het over, ze hebben zeker talent maar zoals in dit artikel al wordt aangegeven ze krijgen al kramp na 80 minuten in de keuken kampioen divsie. Ajax doet er verstandig aan om zich nog op de transfermarkt te mengen.

Frenkie en Donny kwamen ook pas basis toen ze 20/21 waren.
Over 2/3 jaar mag je verwachten dat ze er eventueel kunnen staan. Je zou ze wellicht af en toe een invalbeurtje kunnen gunnen maar je moet ze de tijd geven.
1 0
vincent_DV
Ik snap de gedachtengang van wachten op de jeugd opzich wel. Maar nu is voor Ajax wel het momentum om de aansluiting te vinden met de Europese subtop in mijn ogen. Daarom zou ik toch wel een middenvelder erbij halen. Je weet namelijk niet wat er volgend seizoen gebeurt. Misschien gaat Tagliafico wel weg, Martinez naar linksback en Blind centraal, is er weer een plekje vrij, of misschien wil Blind nog wel een keer naar het buitenland, misschien die nieuwe middenvelder wel. Je weet nooit wat er gebeurd dus je kan ook niet gaan gokken op; wat nou als volgend jaar die en die op de deur kloppen!

Je moet je elftal elk jaar zo sterk mogelijk maken, voor dat jaar en niet voor het jaar er op.
3 -1
Ozymandias
Ajax zal alleen met enige regelmaat de aansluiting kunnen vinden bij de Europese top als ze een langetermijn beleid voeren waarbij de ontwikkeling van talenten niet in de weg wordt gestaan door een grote hoeveelheid aan aankopen. De enige reden waarom Ajax vorig seizoen de aansluiting bij de Europese top kon maken was omdat talenten als Vd Beek en De Ligt een basisplaats hadden gekregen voordat ze al Champions League waardige spelers waren. Ajax moet dus altijd twee stappen vooruit denken en als ze dat niet meer doen (door puur en alleen naar het eerst volgende seizoen te kijken) zal Ajax snel weg wegzakken. Zo'n beleid heeft bij Ajax letterlijk nog nooit successen opgeleverd.

Ajax moet nu dus al kijken naar talenten als Lang, Dest, Traoré, Gravenberch, etc. en ervoor zorgen dat ze geen spelers kopen die hun ontwikkeling in de weg zullen lopen. In het geval van Promes hebben ze die fout al gemaakt. Ze wilde anticiperen op het vertrek van Ziyech en/of Neres maar doordat die bleven is Promes overbodig en zit hij (op de bank) de ontwikkeling van Lang in de weg. Ajax kan geen Europese topspelers kopen maar alleen (helpen) ontwikkelen.
4 -1
vincent_DV
Dat kan allemaal wel zijn maar je weet bijna zeker dat er volgend jaar zat plek is aangezien Tagliafico, Ziyech, van de Beek, Neres wel weggaan waarschijnlijk, Veltman misschien ook wel, Huntelaar is dan 37 dus wordt misschien wel minder. Misschien wil Blind nog 1x een stap maken. Er is volgend jaar echt zat plek voor jeugdspelers, met of zonder nog 1 of 2 aankopen. Daar maak ik me echt totaal geen zorgen over.
0 0
Ozymandias
We wisten dit jaar ook "bijna zeker" dat Ziyech zou vertrekken en spelers als Tagliafico, Onana, Neres en Vd Beek misschien ook wel. Daardoor heeft Ajax nu een aankoop van 16 miljoen euro op de bank zitten die de ontwikkeling van Lang in de weg zit. Daarbij weten we niet waar talenten als Lang, Dest, Traoré en Gravenberch volgend seizoen zijn in hun ontwikkeling. Lang en Dest zitten nu al dicht tegen een basisplaats aan. Laat Ajax nou eerst maar eens afwachten wie er daadwerkelijk zal vertrekken en hoe de aanwezig talenten zich dit seizoen ontwikkelen.
2 -1
waayop
Zorgelijk is ook dat Ten Hag vind dat Veltman meer perspectief heeft als cv dan Schuurs. Hopelijk komt TH komende week nog bij zinnen. Indien niet is de investering in Schuurs weggegooid geld, wat moet zo'n jongen nog dan bij Ajax?
0 0
Ozymandias
Ik denk niet dat Ten Hag vind dat Veltman meer perspectief heeft. Ik denk dat hij denkt dat Veltman momenteel minder fouten maakt en dat belangrijk is in deze fase van het seizoen. Daar ben ik het zelf trouwens niet mee eens.
0 0
Knalpot
Schuurs was ook verre van vlekkeloos tegen PAOK. TH kiest met de belangrijkheid van deze wedstrijd even voor ervaring. Aan Schuurs hadden we dinsdag ook niks gehad als 9 anderen zo door de mand vallen. Schuurs krijgt normaal gesproken zn kansen wel in de ED en van daar uit zal men verder kijken of ie ook inzetbaar is europees.
0 0
Okocha078
Zou top zijn als wel Cl halen, dan kunnen we hopelijk van het geld van de CL en Dolberg toch Olmo halen, is buitencatagorie. Misschien lukt het nog om Magallan, Labyad,v Leer of Siem te slijten.

--------------Tadic-------------
-----Neres------Ziyech-----
--------------Olmo-----------
------Martinez-Donny----
Nico-------------Veltman/Nous
---------Blind-Alvarez------
------------Onana------------
Als na dit seizoen Onana, Nico,Donny,Neres,Veltman en Ziyech allemaal zouden gaan kunnen hopelijk de jonkies het overnemen na een vol jaar Jong.

--------------Tadic------------
-----Promes-----Aankoop(Anthony?)
------------Olmo-------------
---------Blind--Nous-------
Martinez----------- --Dest
------Schuurs-Alvarez-----
------------Kotarski----------
En wie weet verrassen Tayler, Lang Gravenberch,Timber of Traore en kan er 1 ook aanspraak maken op een basisplaats. Mocht Schuurs er nog niet klaar voor zijn of Alvarez tegenvallen Propper evt halen en Blind een linie laten zakken. Hopen dat de keeper zich ontwikkeld.
0 -3
Santiago
Ja joh laten we 30 miljoen uitgeven voor Antony zo dat hij in ons B team kan spelen. Goed bezig man.
1 0
Okocha078
Als je de tijd zou nemen om te lezen zou je lezen dat ik Anthony voor volgend jaar als aankoop bedoel als Ziyech evt weg is, Dus een aankoop voor op rechts (Anthony) hoeft niet perse Anthony te zijn,maar van wat ik heb gezien lijkt mij dit wel een potentieele smaakmaker. Ik denk dat iedereen hier wel begrijpt dat je een speler met zown aankoopbedrag niet in het B team laat spelen
0 0
Santiago
Eerlijk is eerlijk. Ik heb inderdaad gereageerd zonder het helemaal te lezen. Mijn fout.
0 0
Okocha078
Geen probleem, allemaal ajacieden hier tog ;)
1 0
Knalpot
Vraag het me soms wel af.
0 0
Okocha078
Haha idd aan de minnetjes te zien soms... en het gescheld op spelers zitten er hier ook een paar undercover feynoorders en lampen
0 0
Ozymandias
Waarom zou Ajax een '10' kopen terwijl Lang met twee handen en voeten op de deur van het eerste klopt en Jensen zich ook goed ontwikkeld? Als Vd Beek nodig is als rechtercentrale middenvelder moet Ten Hag de kans aan Lang geven. Een '10' kopen terwijl Lang de kans verdient zou direct tegen de cultuur van Ajax ingaan. Al het succes wat Ajax ooit heeft behaald kwam voort uit het in het diepe gooien van spelers als Lang om ze zo snel mogelijk te leren zwemmen. Ajax heeft nog nooit succes geboekt met een beleid waarin een talent als Lang niet de kans kreeg en Ajax in plaats daarvan de voorkeur werd gegeven aan nog meer aankopen.
5 0
GvanAchteren
Donny ís keihard nodig als rvm. Misschien dat later Alvarez of Careltje het over kan nemen, maar dat moet voorzichtig uitgeprobeerd. Ik zou Blind en Martinez omwisselen, Schuurs of Alvarez op de plaats van de Ligt. Op 10 is er voldoende keuze maar ik zou zeker Lang niet vergeten. Nieuwe aankoop is niet persé noodzakelijk, tenzij Donny na woensdag vertrekt. For the time being zo min mogelijk veranderen.
1 0
Okocha078
Omdat ik vind dat Olmo buitencatagorie is en Lang nog niet. En het zou leuk zijn als Ajax weer hoge ogen kan gooien in Europa. De lat is omhoog gegaan. Ben wel van mening dat hij veel minuten moet krijgen. Na dit seizoen gaan wss Neres,Donny en Ziyech, als hij er echt klaar voor is kan hij dan 1 van hun plekken overnemen.
0 -3
Ozymandias
Laten we eerst eens afwachten wie er na dit seizoen vertrekt voordat er nog meer aankopen worden gedaan. Ziyech en Neres zouden deze zomer vertrekken en Promes werd alvast als hun vervanger gekocht waardoor Ajax nu 16 miljoen euro op de bank heeft zitten die de ontwikkeling van Lang in de weg zit.

Natuurlijk is Lang nog geen buitencatagorie. Dat is geen enkel talent van Ajax als ze voor het eerst een basisplaats krijgen. Ajax haalt succes uit het in het diepe gooien van grote talenten zodat ze zo snel mogelijk op een hoger niveau leren zwemmen. Daar hebben ze al hun successen uit behaald. Ook het succes van vorig seizoen kwam daar uit voort. Als ze dat beleid nu weer overboord gooien is het een kwestie van tijd voordat de club weer wegzakt in Europese anonimiteit. Ajax is de mooiste club ter wereld niet door hun prestaties maar door de manier waarop die prestaties zijn behaald. Ik wordt ziek van alle Ajax supporters die dat overboord willen gooien door de korte termijn te prioriseren over de lange termijn.
3 -1
Okocha078
Achja gelukkig zijn wij Overmars niet:P we zullen wel kijken hoe het loopt vriend. Het discusseren hierover blijft leuk toch
0 0
PeterVKV
Kopen is onzin met zoveel talent achter de hand. Het probleem van het huidige middenveld is dat Donny vaak veel te diep staat waardoor het niet meer compact is en Blind en Marin verdedigend in de problemen komen. We spelen dus eigenlijk grotendeels 4-2-4. Nu kan je zeggen dat dat vorig jaar ook zo was, maar toen hadden we Frenkie die dat kon belopen en achter hem nog een manisch doordekkende de Ligt. De kwaliteiten voor deze extreem aanvallende speelstijl zijn er dus niet meer. We hoeven niet te praten over de punt naar voren of naar achteren want het middenveld moet simpelweg compact en vaak gestaffeld staan en door elkaar heen bewegen om de tegenstander te verrassen. Er moet wel een goede balans zijn tussen verdedigende en aanvallende kwaliteiten. Met spelers als Blind, Eiting, Martinez en Alvarez heb je vier spelers die verdedigend kunnen spelen op het middenveld. Wat meer aanvallend kan je kiezen uit Donny, Marin, Ziyech, Ekkelenkamp, Gravenberch en Noah Lang. Afhankelijk van de tegenstander maak je een keuze. Als het maar COMPACT staat.

Als liefhebber is een middenveld met Blind (Martinez), vd Beek en Ziyech het mooist, maar ik zou het ook begrijpen als er soms een middenveld staat met Martinez, Alvarez en vd Beek. Maar zelfs dan moet Donny bij de 2 middenvelders horen, meer dan bij de 3 aanvallers.
2 -1
waayop
Helemaal mee eens! Er zijn momenten dat een olietanker tussen de linies door kan varen, gelukkig ontbrak het Apoel aan de kwaliteit om er van te profiteren maar een niveau hoger ga je door de gehaktmolen.
0 0
Schwalbino
De vraag is een strategische en eigenlijk zou niet Overmars maar de vereniging deze vraag moeten beantwoorden.
0 0
Ozymandias
Ajax moet nu eerst wachten wie er na dit seizoen zal vertrekken en in de tussentijd bekijken hoe talenten als Lang, Dest, Traoré en Gravenberch zich ontwikkelen. Deze zomer heeft Ajax geanticipeerd op het vetrerk van Ziyech en/of Neres door Promes te kopen maar doordat die twee bleven is Promes eigenlijk een overbodige aankoop die de ontwikkeling van Lang in de weg staat. Na dit seizoen zullen waarschijnlijk veel basisspelers vertrekken en ik hoop dat Ajax spelers als Tadic en Blind houdt en de aankopen van deze zomer (Promes, Marin, Álvarez en Martínez) aanvult met talenten die al in huis zijn om weer een goed team te bouwen. Één stap terug zetten om in de seizoenen daarna weer twee vooruit te zetten.

Zelfs als Tagliafico, Ziyech, Onana, Neres en Vd Beek na dit seizoen allen vertrekken heeft Ajax al een goed fundament staan voor volgend seizoen met bijvoorbeeld Kotarski; Dest, Schuurs, Blind, Martínez; Mazraoui, Álvarez, Marin; Lang, Tadic en Promes. Ik wil niet zeggen dat Ajax met dit basiselftal moet gaan spelen (het is absurd om dat een jaar van te voren te voorspellen en ik ben zelf geen fan van het type Álvarez op '6') maar wil alleen aantonen dat er een goed fundament staat waar op kan worden gebouwd. Overmars en Ten Hag moeten van dit seizoen gebruik maken om te zien wat de zwakke punten in dit fundament zijn en in hoeverre die kunnen worden versterkt met de aanwezige talenten.

Nogmaals, ik wil alleen aantonen dat er zelfs als de topspelers (op Tadic en Blind na) vertrekken al een goed fundament staat en Ajax nu eerst moet afwachten welke spelers zullen vertrekken en hoe de talenten zich ontwikkelen voordat er nog meer aankopen worden gedaan. Anders verliest Ajax het balans tussen koopclub en opleidingsclub uit het oog en dat heeft Ajax nog NOOIT succes opgeleverd. Ook het succes van vorig seizoen kwam voort uit een periode waarin talenten als Vd Beek en De Ligt een kans in de basis kregen voordat ze daar al helemaal aan toe waren maar snel leerden zwemmen doordat ze in het diepe werden gegooid. Dat is waar al het succes van Ajax uit voort is gekomen.
5 0
GerardAjax26
Klinkt goed, ik ben het met je eens dat er een goed fundament staat en er genoeg talenten rondlopen in Jong Ajax. Ik ben wel benieuwd naar hoe je favoriete basiself voor dit moment eruit ziet.
0 0
Ozymandias
Momenteel zou ik met Onana; Mazraoui, Álvarez/Schuurs, Blind/Martínez, Tagliafico; Vd Beek, Blind/Martínez, Marin; Ziyech, Tadic en Neres in de basis spelen. In een systeem met een '6' aangezien Ajax volgens mij een type De Jong mist om echt succesvol met Vd Beek op '10' te kunnen spelen.

Als Ten Hag per se met een '10' wil blijven spelen (wat mij teleur zou stellen) zou ik met Onana; Dest, Álvarez/Schuurs, Blind, Tagliafico; Mazraoui, Vd Beek, Martínez; Ziyech, Tadic en Neres in de basis spelen. Ik denk dat Martínez als linkercentrale middenvelder dan misschien wel de momenteel onbrekende schakel tot succes kan zijn met zijn snelheid en felheid.

Mazraoui is momenteel nog niet goed in vorm maar ik denk dat hij de kwaliteiten heeft om als rechtercentrale middenvelder te spelen wanneer hij dat wel weer is. Zoals hij eind vorig seizoen aantoonde toen hij tegen FC Utrecht een goede wedstrijd als rechtercentrale middenvelder speelde.
2 0
waayop
Het is vrees ik meer dan alleen een vormcrises. Positioneel is hij niet heel sterk en aan de verkeerde kant dekken zoals tegen Apoel kan echt niet en heeft niets met vorm te maken.
0 0
Ozymandias
Mazraoui is positioneel juist wel sterk. Daardoor heeft hij in de jeugdopleiding met veel gemak op bijna elke positie gespeeld. Iemand die positioneel niet sterk is zou zich niet steeds zo gemakkelijk aan nieuwe posities aanpassen.
0 0
GerardAjax26
Bedankt, dat is wel een goede opstelling denk ik. En als gedurende het seizoen Dest, Lang en Traore hun minuten kunnen maken komt er in elke linie ook weer talent door voor volgend seizoen.

Mooie rubriek dit overigens.
2 0
Ozymandias
Ik ben bang dat Lang door de aanwezigheid van Tadic, Promes, Ziyech en Neres relatief weinig aan spelen toe zal komen. Ik was een voorstander van de komst van Promes maar dat was alleen omdat ik dacht dat Ziyech sowieso zou vertrekken en Neres misschien ook. Ik vind dat ze Promes niet hadden moeten kopen totdat ze zeker waren dat Ziyech en/of Neres zou vertrekken. Nu zal Promes namelijk de ontwikkeling van Lang in de weg staan.

Al heeft Ten Hag vorig seizoen wel aangetoond (met Labyad) dat hij een aankoop makkelijk opzij durft te zetten. Vooraf werd gezegd dat Labyad door Ten Hag de voorkeur zou krijgen omdat dit een "vriendje" van hem was maar Ten Hag heeft bewezen dat dit voor hem niet uitmaakt. Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat ik denk dat Lang nu al beter is dan Promes. Dus als Lang daadwerkelijk beter wordt dan Promes verwacht ik dat Ten Hag hem de voorkeur zal geven.
2 0
waayop
Promes zou ook weleens in de spits kunnen spelen, hoop in ieder geval dat Lang speelminuten in het eerste krijgt.
0 0
GerardAjax26
Tja, ik denk dat zowel Ajax als Promes niet hadden verwacht dat iedereen voorin zou blijven. Ik kijk te weinig jong Ajax maar ik dacht dat Lang ook goed was op het middenveld. Wellicht dat daar dit jaar meer kans op speelminuten zijn, omdat het daar niet overtuigd.
1 0
Ozymandias
Natuurlijk, niemand had vooraf kunnen voorspellen dat Ziyech en Neres beide zouden blijven maar Overmars had dat niet hoeven te voorspellen. Hij had kunnen wachten tot hij zeker was dat Ziyech of Neres zou vertrekken voordat hij een buitenspeler kocht. Misschien waren ze Promes dan misgelopen maar het is niet alsof hij de enige beschikbare buitenspeler met kwaliteit was.
0 0
waayop
Dan zou weer het verwijt komen dat Marcie te laat was en de selectie bij de start van het seizoen niet op orde.
0 0
Ozymandias
Inderdaad, maar het zou Overmars niet moeten uitmaken wat voor verwijten hij krijgt. Hij moet het langetermijnbeleid van Ajax in het oog houden en dat is nu mis gegaan.
0 0
jaripettersson
Wat is wijsheid? Als je nu wel dat soort jongens inpast spelen ze nog samen met ziyech, nico, donny, blind en neres. De meeste, zo niet allen, zijn volgend jaar waarschijnlijk weg. Zoals in het artikel doorschemert zit Ajax in een tussenperiode. Ik zou die dan ten volle gebruiken, zeker ook in de CL, om jonge jongens heel veel te laten spelen. Daar ga je zoveel plezier van hebben. Lang, Dest, Schuurs in de basis en bv. gravenberch, taylor, timber, jensen er standaard bij. Daar zit je toekomst, daar zit het echte ajax.
3 -1
AFCAPolarBear
Er wordt al jaren gezegd dat Ziyech weggaat, maar speelt nog steeds voor ons. Ik denk dat Nico en Neres volgend seizoen weg zijn, de andere betwijfel ik.

Ook ik ben in spagaat, want geef jou helemaal gelijk om die jonge jongens al aan Europa te laten ruiken. Maar vind niet dat het een tussenjaar gaat worden. CL halen is cruciaal voor Ajax dit seizoen. Maar voor woensdag iemand halen, heb je niets aan voor de wedstrijd tegen APOEL. Maar als we de CL halen, kunnen we ook zeker overwinteren (met een beetje geluk bij loting) in de CL. Waarschijnlijk is dat dan ook gelijk het eindstation.

Al met al, denk ik dat we het beste de selectie kunnen houden zoals hij nu is. Nous komt weer terug, ben ik van overtuigd. En in tussentijd heb ik ook veel vertrouwen in Alvarez als nummer 6 (in mijn opinie samen met Martinez, met Blind en Schuurs als verdedigend blok achterin)
0 0
jaripettersson
Ligt een beetje aan hoe je tussenjaar definieert. Een prima opbouwend jaar dat toewerkt naar een piekjaar binnen 2/3 jaar is voor mij een tussenjaar. Zeker geen verloren jaar, maar wel een die in dienst staat van een piek, waarin je overwintert en de finale kunt ambiëren. Supporters willen (niet kwalijk te nemen natuurlijk) ieder jaar pieken, logisch. Maar ajax' beleid mag iets verder plannen. De coach heeft daarin ook een rol, want die moet ook zo'n stap durven zetten om later 2 stappen vooruit te maken.
1 0