Column: Vertrouwen voelen anders dan de kans krijgen

BartVeenstra, 19-08-2019 om 23:40, 13999 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Kasper Dolberg zou volgens Voetbal International bij Ajax willen vertrekken vanwege twee redenen: de spits is van mening dat hij niet goed past in de speelstijl van trainer Erik ten Hag en daarnaast heeft hij het gevoel dat er weinig vertrouwen in hem is. Op dat laatste punt is nu kritiek gekomen, maar dat is geheel onterecht.

Waarom? Omdat vertrouwen krijgen iets heel anders is dan de kans krijgen. Een veel gehoorde opmerking op dit nieuws is: 'Dolberg moet niet zeuren, hij heeft de hele voorbereiding de kans gehad in de spits!'. Klopt, maar dat zegt niets over het vertrouwen dat Ajax in hem heeft uitgesproken of geeft. Hoeveel vertrouwen of kansen kreeg Dolberg nou echt toen het erom ging? De Deen speelde eigenlijk twee duels: een goede wedstrijd tegen PSV, waarna een minder duel met Vitesse volgde. Na die mindere wedstrijd kreeg hij tegen PAOK nog wel een basisplaats (al was dat door een blessure van korte duur), waarna hij tegen FC Emmen op de bank begon en concurrent Klaas-Jan Huntelaar zag invallen. Het zou de druppel voor Dolberg geweest kunnen zijn die de emmer deed overlopen.

Dolberg kende een uitstekend debuutseizoen onder trainer Peter Bosz en dat is niet zonder reden. Naast het feit dat het systeem van toen beter bij de spits paste - 4-3-3 met de punt naar achter plus buitenspelers tegen de zijlijn aan zorgde voor meer ruimte voor Dolberg - voelde de Deen het volledige vertrouwen van Bosz. 'Vanaf ons eerste contact merkte en voelde ik dat Peter Bosz iets in mij zag. En ook halverwege dat eerste seizoen, toen ik weken achtereen niet scoorde, bleef de trainer mij opstellen', zei hij eerder.

'Sinds ik bij Ajax ben, is Kasper niet fit geweest'

Na zijn goede seizoen kende Dolberg vanaf de zomer van 2017 problemen met zijn lichaam. Meerdere blessures zorgden ervoor dat de spits geen reeks wedstrijden achter elkaar kon spelen. De blessures kwamen op in de periode dat Marcel Keizer trainer werd en kregen een vervolg onder Erik ten Hag. De trainer gaf onlangs nog aan dat hij nog geen fitte Dolberg heeft meegemaakt bij Ajax. 'Sinds ik bij Ajax ben, is Kasper niet fit geweest.'

Toen Ten Hag kwam, had Dolberg te maken met een gecompliceerde breuk in zijn voet en na het WK in de zomer van 2018 kwam hij terug met een blessure. 'Hij is anderhalf jaar niet fit geweest. Nu kan hij sinds ik er ben voor het eerst een hele voorbereiding draaien', aldus de coach, die veel eist van zijn spits en dat ook vaak genoeg uitsprak. 'Het is zijn vierde jaar bij het eerste. Dit is het moment voor hem om zijn exceptionele talenten wekelijks te tonen. Daarvan moet hij zich bewust zijn. Als ik zie hoe hij daarmee bezig is de afgelopen weken gaat dat goed, maar die houding moet hij dagelijks in zijn spel hebben. Ik heb er vertrouwen in dat hij dat kan.'

Begint Dolberg wel echt 'op nul'?

Wie deze woorden leest, zou denken: daar is niets mis mee. De kritiek van Ten Hag komt als opbouwend over, maar tussen de regels door wordt wel de druk op de nog altijd pas 21-jarige spits opgevoerd: het is nu of nooit voor de spits bij Ajax. Bovendien wordt er - ook door Ten Hag - altijd maar de vergelijking gemaakt met het verleden. Is dat wel terecht? Mag je dat vragen van een nog zo jonge speler die er door blessures behoorlijk lang heeft naast gestaan? Begint Dolberg wel echt op 'nul' of is het na één mindere wedstrijd meteen weer gedaan met Dolberg als basisspeler?

Dat laatste gebeurde vorig seizoen geregeld. Ten Hag koos - niet geheel onlogisch (clubbelang blijft altijd het belangrijkste) - veelal voor Dusan Tadic in de spits. Bovendien liet Dolberg het vaak zelf - in de wedstrijden en minuten die hij kreeg - niet zien. Slechts sporadisch zagen we momenten van zijn exceptionele kwaliteiten. Dat een trainer twijfelt over het wel of niet opstellen van een spits - die bijzondere kwaliteiten heeft, maar heel wisselvallig speelt - is dan ook te verklaren.

Toch moet het voor een centrumspits niet fijn zijn om een flankspeler op jouw positie te zien staan. Waar sommige spelers soms tien duels op rij de kans kregen, gold dat voor Dolberg vaak niet. Het was: erin, eruit, erin, eruit. Het zorgde ervoor dat Dolberg niet wist waar hij aan toe was en dat zorgde - vanaf de buitenkant gezien - er niet voor dat hij er meer vertrouwen van kreeg.

Ook deze voorbereiding kreeg Dolberg, zoals geschreven, veel kansen van Ten Hag, maar is dat hetzelfde als vertrouwen krijgen? Waar het bij andere spelers constant gaat om 'wennen aan de speelstijl, wennen aan de omgeving' gaat het bij Dolberg constant om 'hij moet het nu laten zien, hij gaat nu zijn vierde jaar in als speler van Ajax 1'. En dat brengt ontzettend veel druk met zich mee, terwijl de spits door blessures al geen al te succesvolle seizoenen achter de rug had.

Sommige spelers zullen wellicht beter gaan presteren van dergelijke druk, sommige spelers bezwijken er juist onder en hebben een andere aanpak nodig. Wat er binnenskamers gebeurt en gezegd wordt bij Ajax weet bijna niemand, maar naar buiten toe ging het meer over het 'moeten laten zien' dan dat er daadwerkelijk vertrouwen in hem werd uitgesproken. En dat is wat anders dan enkele basisplaatsen krijgen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
waayop
Vertrouwen voelen? Vertrouwen moet je zien te winnen! Wat een kletsverhaal.
0 -2
AlexIbarra
Die jongen zegt nooit wat maar toch weet VI precies wat er in hem omgaat.

Knap..
1 -1
Spuit11
Wat is dit nu weer? Erin eruit erin eruit vanwege Ten Hag?

Erin eruit erin eruit omdat Dolberg niet fit was en dat werd juist goed gezien door de leiding? Daar geloof ik meer in.

Dolberg kreeg een kans om het waar te maken en in wát voor wedstrijd. Halve finale van de Champions League. Is dat niet een prachtige wedstrijd om het vuur uit je voeten te lopen ook al heb je een pijntje?

We hebben allemaal die wedstrijd gezien. Ik heb heel veel voetballers alles zien geven die ene wedstrijd, óók de voetballers van Tottenham... Waar was Dolberg? Juist. Voorin. Niet echt aanspeelbaar, ballen van zijn voeten stuiterend.

Het is jammer dat het karakter van Dolberg niet bij zijn techniek past, want hij heeft echt wel een neusje voor de goal en kan vaak prachtige doelpunten maken en achteloos kijken, maar dat beetje beleving als een Ziyech, Tadic of Donny van de Beek mag er ook wel bij.
1 -2
insectenverdelg
Ajax 1 is geen speeltuin of opleidings instituut waar je onbeperkt kansen krijgt. Als Tadic of Huntelaar meer brengt us het logisch dat deze jongens opgesteld worden. Dolberg kan niet klagen over de kansen die hij gehad heefft dat is echt boven gemiddeld. Bij de start tegen Spurs thuis snapte ik al niet dat niet Huntelaar werd opgesteld na het uitvallen van Neres.

Jammer want iedereen weet dst er ergens in Dolberg een geniaal talent zit.

Maar je kan niet door blijven gaan. Zeker niet als je zoveel goede aanvallende spelers hebt, Tadic andere beter last spelen ( veel meer dan Dolberg) en Huntelaar blijft scoren. Uiteindelijk wordt ten Hag afgerekend op resultaat. En zeker als t om de CL miljoenen gaat. Vertrouwen moet je krijgen, maar ook afdwingen. Het is hier topsport waar we over praten. Kijk naar Coutinho bij Barca. Dit soort dingen gebeuren.
3 -3
Spuit11
Precies, nee we moeten nu Dolberg erin gooien ondanks dat Huntelaar in bloedvorm is en aan soms een halve kans genoeg heeft.

Nee we moeten Dolberg erin houden en David Neres, die net heeft bijgetekend, op de bank zetten.
We moeten Dolberg erin houden en Promes die hard werkt aan zijn ritme en ons fans wil laten genieten op de bank houden.

Dan staat Dolberg eens in de spits en dan is hij te afwachtend. Hij wacht het af. Hij wacht tot die bal bij zijn voeten is, en wilt hem dan erin rammen. Zo voetbalt Ajax niet meer, het is bewegen, de man door het woud van verdedigers vinden met een steekbal. Dát is het huidige Ajax!
2 -1
trooop
Wel eens met deze column, maar het is nog veel te mild gesteld. 'Ook deze voorbereiding kreeg dolberg veel kansen van ten hag.' Hoe kun je nou 'veel kansen' krijgen in een voorbereiding die uit een wedstrijdje of 3 bestaat? Dat heeft met serieus de kans krijgen niets te maken. Iemand de kans geven is juist iemand laten staan, minstens een tiental wedstrijden achtereen, ook als het even minder gaat. Inderdaad zoals bosz dat deed, en doet, met meerdere spelers.

Dus het ontbrak dolberg niet alleen aan het vertrouwen, maar ook aan kansen. En ook aan hulp van de trainer om in z'n spel te komen - iets waar ten hag bij bijna alle andere spelers wel nadrukkelijk op heeft ingezet. En dat heeft gewerkt: bijna iedereen beleefde een topseizoen. Dolberg echter is aan z'n lot overgelaten, ten gunste van het optimale rendement van anderen, en is daardoor verzopen. Dolberg is vermoord door de trainer, heet dat in voetbaltaal.
1 -4
waayop
In de loop van vorig seizoen steeg elke speler naar een hoger niveau. Behalve Dolberg omdat ie aan zijn lot is overgelaten? Dolberg heeft het team in de steek gelaten met name in het halve finale tegen de Spurs.
0 -1
Spuit11
Dolberg had de pech dat hij van klein pijntje in ander klein pijntje terecht kwam.

Het team draaide als een tierelier. Dankzij Ten Hag. Dat een speler met talent dan niet aan bod komt, dat is de keerzijde van de medaille, maar dat ligt niet aan een Ten Hag die kiest voor het groter geheel -> Ajax. Juist hulde dat Ten Hag niet schroomt om moeilijke beslissingen te nemen.
0 -1
trooop
Daar heb je wel gelijk in. Ik kan het alleen niet hebben dat zo'n magnifiek talent wordt kaltgestellt, ook niet als dat ten bate komt aan het grotere geheel. Dat had denk ik niet persé zo gehoeven. Ten hag heeft wel recht van spreken, dat heeft hij vorig seizoen afgedwongen. Maar dat maakt het voor mij niet minder zuur.
1 0
3sterren
Wat is nu eigenlijk precies een Ajax-spits? Elk seizoen komt die term een paar keer langs op AS. Volgens mij is de hoofdtaak van een spits het maken van doelpunten, en bij Ajax heel veel doelpunten. Het was in het verleden bijna ieder seizoen het geval: de nummer 9 van Ajax scoorde om en nabij de 30 doelpunten. Dus wat dat betreft voldoet Tadic voor mij aan de omschrijving Ajax-spits en speelt hij terecht vaak op die positie ...
1 0
Schip
Eens met de strekking van de column, maar de vraag is het het uitmaakt. Dolberg en TH is gewoon geen match. Dat verhaal van systemen geloof ik niet. Een complete spits als Dolberg moet in verschillende systemen kunnen spelen. Dat hij meer rendeert als diepe spits met ruimtes om in te duiken maakt dat niet anders. De klik met TH is er gewoon niet, zoals die er wel met Bosz was.
1 0
waayop
Hij moet geen klik hebben met TH, hij moet een klik hebben met zijn teamgenoten en de bal erin rossen. Topsport is geen theekransje.
0 -1
FSideMaluku
Ik denk dat de afwezigheid van Traoré (de "oude") een speler als Dolberg parten speelt. Dolberg heeft dat nodig om hem heen, iemand die in de laatste 5 meter box nog beweegt en ruimte maakt zónder bal. Op deze manier trek je in het gevaarlijkste gebied om te verdedigen de verdediging uit elkaar en kan Dolberg de gaten in lopen en de bal intikken.

Bewerkt:
Het doelpunt tegen PSV is daar het beste, meest recente voorbeeld van. Helaas kun je het bij Fox niet helemaal zien, maar in het stadion zie je dat hij de hele tijd bezig is op randje buitenspel om vervolgens als de aanval goed ingezet wordt het juiste gaatje in te duiken. Dan wordt hij van de flank aangespeeld en kan hij zo intikken.
2 0
Kikke
Inderdaad, dat is ook wat ik telkens zeg, zowel Ziyech als Tadic begrijpen niet zijn speelstijl, dat gaat met hun op de flanken ook nooit goed komen. Begrijpelijk dat hij weg wil, daarbij ook niet echt vertrouwen van trainer en veel supporters.. behoorlijk afgemaakt in de reacties
3 0
FSideMaluku
Niet helemaal een antwoord, maar ik zie Traoré graag terugkomen.
0 0
Rinus M.
Dolberg is Ajax, ook als hij elders succesvol wordt, ook als hij straks tegen Ajax scoort op onnavolgbare wijze, Dolberg blijft Ajax....voor altijd.
1 -1
godlike
Mooie woorden maar als je realistisch kijkt hebben we het er nooit 100% uit zien komen buiten enkele wedstrijden om. En dat in de vier jaar dat hij in eerste rondloopt. Sorry, maar als Ajax zijnde moet je op een gegeven moment keuzes maken. Daar geef je ook een teken mee af. Topvoetbal is wekelijks presteren, niet omdat het een groot talent is blijven proberen. Karakter wint het van talent als talent geen karakter heeft.
2 -2
insectenverdelg
3 jaar. Dit jaar kan je niet meerekenen.
0 0
FrankBeton
Met de speeltijd die Dolberg kreeg kon hij vertrouwen verdienen.
Dat heeft Dolberg nagelaten.

Het is over en sluiten.
5 -7
AFCA.
Amen. Voor het seizoen begon was al besloten dat Dolberg sowieso niet het hele seizoen ging spelen.
5 -3
Spuit11
Dus? Dat geld niet voor meerdere spelers?
1 0
Web
Het is en blijft jammer, maar zo werkt het in het voetbal.
Als je niet presteert houd het op.
Er is geen trainer die de besten niet opstelt.
Dolberg heeft de gun factor, maar voor hem geld hetzelfde als voor alle anderen.
3 -4
FrankBeton
houdt
geldt
2 -2
Klaasforever
Jawel professor.
0 0
aniet
Zo jammer als hij echt gaat
Het Vertrouwen doe je door geen andere spits aan te trekken
Blijft jammer heb enorm genoten van deze klasbak
3 -1
FrankBeton
Tadic gaat regelmatig spits spelen, Promes kan het ook. Bovendien en vooral komen Traore en wat later Brobbey op de deur kloppen. Wellicht Dostanic ook nog. En hopelijk wordt Bande weer fit, gezond en in vorm. Bande kan ook in de spits.
0 -1
Cupmetgroteoren
Ja natuurlijk, Dolberg praat zowat met niemand in het leven en nu zou VI precies weten te melden wat de redenen zijn voor zijn vertrek. Onzin
1 -6
Radie125
Dolberg moet niet Saniken gewoon goals maken is zijn opdracht. Als het rendement te laag is dan houd het op. KJH last het wel zien dus logisch dat hij wel de inval beurten krijgt.
2 -5
Schwalbino
Real niet tevreden over James, Bayern niet tevreden over James. Barca niet over Coetinho, Real niet tevreden over Bale. Bij United zijn ze niet tevreden over Alexis Sanchez. In Italie zijn Icardi en Dyabala een probleem. PSG en Neymar is geen goede match. En wij hebben ons Dolberg drama.

Hoort erbij als je topclub bent.
5 -1
FrankBeton
En Feyenoord is niet tevreden over Botteghin. Ook niet over Kelly, Vente, Van Beek, Van der Heijden, Larsson, Ayoub, Tapia en Geertruida.

Tja ..
4 0
Simpelishetmoeilijkst
Voor de RET is het allemaal Hosanna in 010!
0 -1
dianaajax
bart onzin veenstra
4 -1
suarez30
Cespertje presteerd al 2 jaar niet.
hoezo geen vertrouwen.......houd 1 keer op!!!!
ajax is geen speeltuin.mijnheer Veenstra
2 -5
FrankBeton
presteert
houdt
2 0
Spuit11
Voelt dat goed? Al gesolliciteerd bij de taalpolitie?
0 0
Web
Goed bezig jongen, inhoudelijk breng je niets
0 -2
Bensco
touché koning
0 -1
AJAXAFC1
Echt pure onzin, Dolberg is juist de enige speler die altijd alle vertrouwen heeft gekregen vanuit het bestuur om hem juist op te stellen na zijn blessure en geweldige debuutjaar alleen laat hij het echt veel te vaak liggen op mentaliteit... dacht op het begin dat het de vorm was of een 1jaarsvlieg maar het ligt bij Kesper puur aan killer mentalieit voorbeeld daarvan is KJH speelt misschien wel minder maar als je zijn spirit zit in de spits dat moet je hebben anders ga je het gewoon niet redden...
3 -1
EersteAanname
Wat een kut artikel. Als iemand vaak de kans heeft gekregen is het Dolberg wel. Twee seizoenen lang heeft hij veel en vaak kansen gehad om te laten zien dat hij het niet verleerd was. En die heeft hij gewoon niet gepakt. Met dat gelul dat hij niet fit zou zijn kan ik ook niet veel. Als een speler niet fit is moet je hem niet opstellen. Als je hem wel opstelt mag je gewoon beoordeeld worden op je spel. Op een gegeven moment is het gewoon klaar, er staat hartstikke veel op het spel bij een club als Ajax. Dolberg heeft overduidelijk zeer veel talent, maar moet vooral mentaal nog stappen maken. Ik hoop van harte voor hem dat hij ergens anders slaagt en dat zijn potentie tot uiting komt. Maar om nu te roepen dat hij niet genoeg het vertrouwen heeft gekregen gaat me echt te ver.
3 -1
EersteAanname
Wat een kut artikel. Als iemand vaak de kans heeft gekregen is het Dolberg wel. Twee seizoenen lang heeft hij veel en vaak kansen gehad om te laten zien dat hij het niet verleerd was. En die heeft hij gewoon niet gepakt. Met dat gelul dat hij niet fit zou zijn kan ik ook niet veel. Als een speler niet fit is moet je hem niet opstellen. Als je hem wel opstelt mag je gewoon beoordeeld worden op je spel. Op een gegeven moment is het gewoon klaar, er staat hartstikke veel op het spel bij een club als Ajax. Dolberg heeft overduidelijk zeer veel talent, maar moet vooral mentaal nog stappen maken. Ik hoop van harte voor hem dat hij ergens anders slaagt en dat zijn potentie tot uiting komt. Maar om nu te roepen dat hij niet genoeg het vertrouwen heeft gekregen gaat me echt te ver.
5 -2
DrFootball
Omdat Ajax geen vertrouwen heeft in Dolberg en Dolberg het vertrouwen niet voelt wordt een contractverlenging overeengekomen op 22 oktober 2018 tot 2022... ????
0 0
Gecko
Schone weg. Dolberg weg.
En een dure Marin kopen die zo traag is als een schildpad
7 -11
Ferd
Jij moet je naam aanpassen in Gekkie
0 0
FrankBeton
Marin gaat op termijn Van de Beek opvolgen / vervangen.

Relax dude, komt helemaal goed met Marin.
0 -1
ElPistolero9
Niet eens met de strekking van deze column.

Allereerst worden zijn blessures aangehaald als excuus dat het niet lukt, maar volgens mij is zijn blessuregevoeligheid juist een zwakte. Daarnaast vind ik juist dat Ten Hag zich altijd zeer positief over Dolberg heeft uitgesproken en hem vaak tegen beter weten in nog vertrouwen gaf. Dat je iemand 10 wedstrijden moet laten staan om vertrouwen te tegen kan niet bij een club als Ajax en zeker niet in een seizoen zoals het vorige.

Maar boven alles, en dat vind ik nog onderbelicht in deze discussie: het is niet eens dat Dolberg het zo slecht doet, maar Tadic doet het gewoon veel beter. Afgelopen jaar van Tadic was nog vele malen beter dan Dolberg in zijn eerste jaar onder Bosz. Tadic scoort niet alleen ongelooflijk veel, hij geeft ook nog eens veel assists en laat alle spelers om zich heen beter renderen. Hij is alles wat Ajax zoekt in een spits: sterk aan de bal, goed meevoetballend, en een dodelijke afmaker (waar Dolberg geregeld grote kansen mist). Dan is het toch logisch dat hij in de spits staat? En Huntelaar is nou eenmaal een betere pinchhitter dan Dolberg. Dan is het logisch dat die twee speeltijd krijgen en ook logisch dat Dolberg dan zelf weg wil.
12 -3
Web
Jij snapt het.
Tadic is de man die Ajax beter maakt op die positie
En als Dolberg daar niet mee om kan gaan, ben je niet geschikt voor top sport.
Niemand is belangrijker dan Ajax
4 -3
FrankBeton
Ik.
1 -2
Milko1971
Kan dat hele Drolberg geleuter nu eens over zijn? Nu weer een roeptoeter in VI die meent er iets over te moeten schrijven, Zoveel tekst tegenover bar weinig doelpunten. Laten we er nou eens over ophouden te filosoferen waarom het Dolberg maar niet lukt, soms werkt iets gewoon niet, punt. Dat is het leven. Hij gaat weg, en dat is beter voor hem en beter voor Ajax. De groeten allemaal.
9 -8
JariHeijden
Dan lees je het toch niet? Niemand verplicht je te lezen. Volledig logisch dat dit geplaatst wordt, want dat is de opzet van Ajax Showtime. Deze site plaatst nieuws en meningen over Ajax en Ajax spelers.
4 -2
ajaxdordtt
Jij die een ander roeptoeter noemt.. de ironie.
6 -2
Ferd
Jij die daarop reageert, dubbele ironie
0 0
Labrador
Ik hoop oprecht dat ik hoop dat hij zijn oude vorm terug gaat vinden bij Nice.
2 0
Rujar
Ajax heeft ook meer een targeman in de spits nodig. Volgens mij zou een type Giroud het wel goed doen. Brobbey zou qua type speler ook goed in het systeem passen.
1 -1
Klaasforever
Giroud? Doe me 'n lol.
0 0
ajaxdordtt
Totaal niet des Ajax.
0 -2
Web
Dat waren Geels, Dick van Dijk, Kieft, Bosman en Pettersson ook niet.
Tadic is ook geen Ajax spits, maar het werkt wel.
0 0
HilversumNoord
één goede wedstrijd tegen NEC en direct 3 keer scoren. Ik dacht, we hebben onze nieuwe spits. Helaas mocht het hierbij blijven. Heeft nooit het niveau gehaald en ik vond zijn attitude niets...hopelijk gaat het goed met hem...
1 -4
ajaxdordtt
Nooit het niveau gehaald, jij kijkt pas sinds het CL succes?
2 0