'Ten Hag heeft de balans nog niet gevonden'

BartVeenstra, 14-08-2019 om 08:55, 5268 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de ogen van Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, heeft Ajax-trainer Erik ten Hag zijn ideale basisformatie nog niet gevonden. De Amsterdamse club raakte deze zomer tot op heden 'alleen' Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong kwijt, terwijl meerdere sterkhouders al lieten weten nog minimaal een seizoen bij Ajax te blijven.

Toch is het gemis van eerder genoemd duo te merken, zo schrijft Driessen in zijn analyse in De Telegraaf. 'Het is duidelijk dat Ajax de specifieke kwaliteiten van De Ligt en De Jong mist. Zonder deze twee toptalenten heeft Ten Hag de balans nog niet gevonden', aldus Driessen, die vervolgens beschrijft wat er nu verkeerd gaat bij Ajax. 'De afstemming tussen de spelers is zo matig, dat het team vaak uit elkaar valt en kwetsbaar is in de counter. Dat Ten Hag de ideale formatie nog niet heeft gevonden om tot een herhaling van vorig seizoen te komen bleek uit zijn basisopstelling tegen PAOK. In vergelijking met de wedstrijd in Thessaloniki begonnen David Neres en Razvan Marin in de basis voor Kasper Dolberg en Perr Schuurs, terwijl het elftal op liefst vijf (!) plaatsen was gewijzigd.'

Net als vorige week bleek Ajax ook nu kwetsbaar. 'En Ten Hag zal nog wel even zoekende blijven', verwacht Driessen, die weet dat Ajax in de play-offs moet zien af te rekenen met APOEL Nicosia. 'Maar ook dan zal Ten Hag snel de nieuwe sleutel tot succes moeten vinden. Wel met de wetenschap dat Ten Hag zijn succesformule vorig seizoen pas op 23 september in handen kreeg na de zware nederlaag 3-0 nederlaag bij PSV. Zo bezien mag Ten Hag nog zo’n veertig dagen puzzelen.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PetrusKeizer
Jammer dat Valentijn niet zo goed is in t zoeken naar n baan als ten Hag in t zoeken naar de balans.
0 0
JGAjax
Promes---Tadic---Neres
Vd Beek---Ziyech
Martinez
Tagliafico---Blind---Alvarez---Mazraoui
2 0
ajaxfanmarcel
Waarom zet hij ziyech niet met blind en van der beek op het middenveld. En met tadic en Neres op de vlanken en huntelaar in de spits. Anders promes tadis en Neres.


------tadic/neres------hunter/tadic------promes/neres---

-------------------donny--------------ziyech------------------------

-----------------------------blind/marin------------------------------

-Tagliafico-blind/martinez-alverez/schuurs-veldman-

-------------------------------onana-----------------------------------
0 0
MosesD
Speelt Veldman nog altijd?
0 0
De Stift
Blijft jammer dat Sinkgraven is verkocht. Had denk ik een mooi koppeltje kunnen vormen met Mazraoui op het middenveld en dan Donnie ervoor.
0 0
Cello
Ik denk dat het wachten is op de inzetbaarheid van Alvarez om eerlijk te zijn. Verder vind ik het ook niet geheel vreemd, dat de staf met EtH voorop, nog aan het puzzelen is. Kijk...oefenpotjes in de voorbereiding zijn allemaal leuk en aardig, maar die leggen niet echt problemen bloot. Zelfs sommige wedstrijden in de ED doen dat niet.
Maar een stapje hoger, in de CL, wordt het wel blootgelegd.

Velen verwachten Alvarez straks in het centrum van de verdediging, echter denk ik, dat het ook wel eens anders zal kunnen worden.
Zoals ik wel eerder heb geschreven kan Alvarez heel goed uit de voeten op het middenveld, zoals afgelopen zomer bij Mexico in de Gold Cup.
Dan speel je met Onana op de goal; achterste linie met Mazraoui, Schuurs, Blind en Tagliafico; middenveld met Alvarez, Vande Beek en mogelijk Marin/Martinez en voorop met Neres, Tadic en Ziyech. Waarschijnlijk met Alvarez in punt naar achter en Van de Beek en Marin als CAM's.
Als Blind dan inschuift kan Alvarez inzakken.
0 0
Whazzza
Helemaal mee eens.

Ik denk dat Ten Hag wel vasthoud aan 2 controlerende middenvelders. Daar heeft hij immers veel succes mee gehad. Mogelijk brengt hij Martinez en Alvarez allebei als controlerende middenvelders en Blind en Schuurs centraal erachter.
0 0
MosesD
Kan me daar heel goed in vinden. Internationaal is centrum Blind Schuurs verdedigend wellicht wat kwetsbaar, maar dan kun je rouleren.
0 0
AFCAMM
Het zegt genoeg dat hij Schöne vergeet.
1 0
Whazzza
Echt he. Was ook het eerste wat ik dacht. Kan echt niet
0 0
Babangida83
Maar vorig jaar zat/stond ik toch wel een stuk rustiger op de tribune.

Wel interessant dat juist Valentijn vooraf van een 5-0/6-0 sprak. Wat een populist is het ook.
0 0
jarenfan
Denk dat de 'kauwgum' op het middenveld
Wordt gemist Schone,rustig aan de bal.
0 0
Pipodeclown112
"Zo bezien mag Ten Hag 40 dagen puzzelen." Hij stelt zichzelf maar vast een datum in het vooruitzicht waarna het Ten Hag-bashen weer ongegeneerd extreme vormen kan aannemen, want 'vorig jaar was de puzzel rond deze tijd toch al gelegd?'
0 0
Rhythim
Hoe lang gaan we nog horen dat De Ligt en De Jong weg zijn en dat je die mist??

Ajax moet het anders gaan doen nu. Dat snapt toch iedereen wel? Ze zijn weg ! En Ajax is nog niet compleet en zoekende naar de juiste samenstelling, echt heel gek hoor.

Maar nee...lekker blijven benoemen joh...

We zijn door...we hebben nog steeds alles in eigen hand om de CL groepsfase wederom te halen en daarmee weer de mogelijkheid om de Nederlandse eer in de CL hoog te houden.

Dat is het enige wat mij bezighoudt.....
1 0
MosesD
Ik begrijp niet dat ten Hag niet ziet dat Marin (alsook Mazraoui) geen controleur is. Speel je met de punt naar achter dan zou ik daar Martinez zetten. Blind is daar alleen te kwetsbaar. Voor Martinez zet je dan van de Beek en Marin neer. Marin is een aanvallende middenvelder of een half en die kan daar prima spelen. Ook kan je Promes daar eens proberen. En natuurlijk kunnen Lang en Ekkelenkamp er spelen.
Speelt je met de punt naar voren, dan speel je met van de Beek met erachter Martinez (of Blind) en Pröpper. Ja, die moet dus gehaald worden om als rcv te gaan spelen als (creatieve) opvolger van de Jong. De andere rcv in de selectie, Gravenbergh, kan dan rustig gebracht worden en Mazra kan alle zeilen bijzetten om Dest achter zich te houden op rechtsback.
0 0
Schip
Blind op 6 kan prima, maar net als hij bij Ajax onder de Boer op die plek speelde, enkel als de rest wel druk op de bal houdt. En dat gebeurde niet goed. VdBeek zocht de ruimte op, maar had voor een man meer moeten zorgen, of een van de backs had moeten komen.

Tegen een 4-4-2 hoef je maar drie verdedigers achter te houden. Het leek compleet nergens op. Bij een uitbraak stond het ergens in de 2e helft 2 a 3 tegen 5! Het leek wel schoolvoetbal.
0 0
Cupmetgroteoren
Ik vind marin drie keer niks. Zou het bij een ploeg als Vitesse of AZ en zelfs bij Feyenoord goed doen, maar mist het surplus aan kwaliteit. Fysiek en qua atletisch vermogen een pupil. Ik heb 'm nu zes wedstrijden gezien en in geen van die wedstrijden heeft ie indruk gemaakt. Ja, het is een nummer 10, maar dat is van de beek ook. Zet je van de beek op rechtshalf dan zou ie gewoon ook redelijk spelen. Marin heb ik nog niks goeds zien doen en zijn inzicht is erbarmelijk.
0 -1
DonQ
Ik vind dat je behoorlijk overdrijft wat betreft Marin. Ik heb de wedstrijd nog eens teruggekeken en hij had een paar goede ingrepen. Mazraoui vind ik bijvoorbeeld een stuk minder op het middenveld en heeft in tegenstelling tot Marin niet het inzicht om af en toe te temporiseren.

Ook zie je dat hij voetballend goed genoeg is, maar zijn ei niet kwijt kan als verdedigende middenvelder. Het is een jongen die regelmatig in en rondom de 16 moet opduiken. In de wedstrijd tegen Emmen zag je bij vlagen dat je er dan een goede speler aan hebt.

Verder komt hij op mij over als een vrij verlegen jongen en ik denk dat hij ook sociaal nog zijn plek in de groep moet vinden. Als dat eenmaal is gebeurd, heb ik er vertrouwen in dat Marin een goede speler wordt voor Ajax.
0 0
Whazzza
Marin moeten we nog niet afschrijven, kan aanpassingsproblemen hebben, maar hij heeft het controlerend zeker nog niet laten zien
0 0
Nana999
Onana
Mazraoui
Alvarez
Blind
Tagliafico
Martinez
Marin
VD Beek
Ziyech
Tadic
Neres

Zou het graag eens zo willen zien. Blind met zijn vermogen om het spel te lezen als leider van de verdediging, verwacht dat Alvarez meer kwaliteit heeft dan Veltman/Schuurs van wat ik heb gezien. Martinez op 6, met zijn strijdlust, passing en loopvermogen. Marin een rol waarin hij beter tot zijn recht komt en met zijn mooie steekpassjes aanvallen kan starten. Donny ernaast iets dieper naar voren. Aanval gewoon lekker houden zo.
1 0
stopperspil
Van de aankopen alleen Martinez (en wellicht Alvarez) vooralsnog van toegevoegde waarde.
0 0
Kees999
Laten we eerlijk zijn. Ajax heeft achteraf wel heel makkelijk Frenkie verkocht. Een vervanger halen is erg moeilijk maar niet onmogelijk. Misschien komt er uit de jeugd plotseling een groot talent. Wat mij betreft mag Jan Vertonghen snel komen. Samen met Blind de defensie op orde brengen geeft ook rust op het middenveld en zal het aantal tegendoelpunten verminderen. Nieuwe aankopen kunnen me nog niet bekoren maar bij Neres duurde het ook een paar weken. Goede hoop.
1 0
Schip
Vertonghen zou een superaankoop zijn. Zit op een dood spoor, net als Daley en Tadic, maar heeft nog zoveel in huis om in de CL te laten zien, dat onbenut blijft in de PL.

Hij zou Ajax en zichzelf geen groter plezier kunnen doen.
0 0
Rentokill
Valentijn staat meteen weer klaar met zn sabel he. Meer naar Bob Marley luisteren. Verdedigend loopt t nog niet lekker maar als je de samenvatting ziet zie je ook dat wij veel dreigender waren, veel meer kansen en pech ook.
0 -1
Robeerke
Ajax heeft nooit na de voorbereiding al de juiste vorm, formatie, opstelling, hoe je het ook wil noemen. Altijd groeiend in het seizoen. Zal ook wel met die achterlijk drukke planning te maken hebben.
0 0
JSF
Dat is nu en helemaal volgend seizoen een hele uitdaging...
0 0
wladimir
Volgend seizoen zijn we al gekwalificeerd voor Champions League. Alle sterren zijn weg. Bij Jong Ajax zijn ze al bezig met de voorbereiding van volgend seizoen.
0 0
31xAjax
Erik ten H. doet ongeveer hetzelfde als vorig jaar. In de loop van de voorbereiding komt hij tot een bepaalde formatie waarin bepaalde spelers het ip bepaalde posities goed tot heel goed doen. Maar als de officiële wedstrijden dan komen, slaat hij aan het goochelen met de opstelling. Vorig jaar begon hij tegen Heracles met 5 andere spelers tov de voorbereiding en ging het direct mis. Zijn verweer was toen dat hij wilde rouleren ivm belasting vd spelers. Dit jaar is dat niet meer van toepassing want hij liet Ziyech tegen PSV al invallen na een te korte vakantie. Ook nu gaat hij weer als Hans Kazan te keer en blijft maar schuiven. Schuurs speelde een puike voorbereiding maar zat zaterdag op de bank. Nee, hij is niet gepasseerd maar we willen dingen uitproberen want we hebben zo veel mogelijkheden. Alsof Erik ten H. en wij allemaal, niet weten wat Veltman wel en niet kan op RCV. Schuurs is dus wel gepasseerd en dat is onbegrijpelijk, zeker als dat door Veltman is. Gisteren speelden we met 5 wijzigingen tov PAOK uit. Maar ja, we zitten dan ook nog midden in de voorbereiding...
1 -2
Ajax68
En Ajax heeft géén échte spelverdeler in de plaats van Frenkie gehaald !!!
3 0
PJK54
en daarnaast ook nog Schone weg
1 0
DeMeervanweleer
Th is duidelijk zoekende. Waarom het experiment met Schuurs voortijdig is gestrand weet ik niet, ik vond het best goed en in ieder geval beter dan Veltman. Op het middenveld ligt de grootste puzzel; Donny is onomstreden, maar de meerwaarde van Marin zie ik nog niet, ben er nog niet achter waar hij nou precies goed in is en vind hem qua uitstraling vrij kleurloos.Blind voldoet nu niet op de 6 en dat komt omdat er geen Frenkie naast hem loopt. Er mag nog wel wat bij op het middenveld, zeker nu Lasse ook weg is. In de tussentijd helpt het misschien om Tadic een linie naar achter te halen, scheelt in ieder geval in creativiteit en bal vastheid.
Dan zou het zo iets worden:

Onana

Maza/Dest Schuurs/Alvarez Blind/Martinez Tagliafico.Martinez


Martinez/Alvarez

Donny Tadic/Ziyech/Marin


Ziyech Huntelaar Neres/Promes
0 -2
b.hulshof
Op basis van de wedstrijden tot nu toe hebben alleen Tagliafico, Martinez, v.d Beek en Tadic recht op een basisplaats.
1 -2
Cupmetgroteoren
Ziyech vind ik ook niet slecht spelen de laatste twee wedstrijden. Maar je mist gewoon een regisseur op het middenveld die de boel neerzet. Van de beek en ziyech krijgen alle ruimte om te gaan en staan waar ze willen omdat niemand hen van achteruit corrigeert. Van de beek is gewoon een valse spits en er is niemand die zegt: ga jij eens even een stukje terug jongen en voer je verdedigende taken uit. Ten hag heeft geen overwicht en lijkt de spelers niet op hun mindere punten aan te spreken.
0 0
Saanchez
Onana? Ziyech? Blind? Laten we het nou ook niet slechter maken dan dat het is. Het team is gewoon nog zoekende en we wisten allemaal dat t begin van dit seizoen lastig zou worden zonder Frenkie en Matthijs. Ondanks hun vertrek zie ik nog meer dan genoeg dingen die wel goed gaan, zoals het kansen creëren, de half-spaced benutten, de omschakeling en het vermogen om zo'n wedstrijd als dit toch te overleven. Tot vorig jaar hadden we zo'n pot als deze nooit gewonnen.
4 0
Spitz
Dat ziet een kip zonder kop ook nog wel Valentijn. Ten Hag heeft de hele voorbereiding niet met zijn volledige elftal kunnen trainen en oefenen. Daarbij komen de voorrondes van de CL direct als een enorme druk op het elftal. Ze moeten er wel staan! Freek Jansen net zo gisteren over 2017. Dat hele gedoe met Nouri heeft zo'n enorme impact gehad op het elftal, dat Jansen dit alweer vergeten is en begint als doemdenker door te stellen dat dit ook maar zo weer zo'n jaar kan worden. We zijn gewoon mensen, heren Driessen en Jansen. Druk, is een woordje die degelijk impact heeft op het Ajax van nu. Iedereen verwacht Ajax in de CL. Maar men vergeet, dat de spelers het moeten gaan doen. Nieuwe jongens als Martinez, Marin, Alvarez, Promes, Schuurs die voelen deze druk of gaan er goed mee om. Maar er is een verwachtingspatroon. Iedere speler weet dit. Dit zorgt automatisch voor het woordje Druk!
0 0
Saanchez
Die deur was al open hoor Valentijn
1 -1
Cupmetgroteoren
Er is 60 miljoen uitgegeven en tot nu toe voldoet alleen Martinez. Hopen dat ook Alvarez een schot in de roos is, anders is de balans qua aankopen erg mager.
4 -8
ajaxxcied4life
#Rukmetgroteoren
0 0
Spitz
He, zwamdoos en doemdenker. Ga ergens lekker spelen en hou je stil.
1 -1
Patrick78
De balans? Alavarez en Blind achterin en een echte nummer 6 halen. Marin niet meer in de basis en Veltman op de bank als backup voor Mazraoui.
1 -2
Ajax27
Deels met je eens... het staat nog niet. Maar of Alvarez idd zó goed is, dat moeten we allemaal nog zien. Feit is wel dat Marin al heel wat kansen heeft gekregen en nog niet heeft laten zien wat ie zou moeten brengen. Ik weet niet of Martinez ervaring op het middenveld heeft, maar net als Alvarez is het een bijter en zijn het denk ik echte opruimers. Schuurs heeft een paar foutjes gemaakt, maar maakt een erg sterke indruk. En als Limburgs jongetje wat net een jaar in de grote stad woont, voetbalt ie misschien net wat lekkerder met een Nederlands sprekend iemand naast zich die een bak aan ervaring heeft.

Ik kom dan op de volgende opstelling uit:
Neres - Tadic - Ziyech
Martinez - vd Beek - Alvarez
Nico - Blind - Schuurs - Nous
0 0
appeltje
"En als Limburgs jongetje wat net een jaar in de grote stad woont, voetbalt ie misschien net wat lekkerder met een Nederlands sprekend iemand naast zich die een bak aan ervaring heeft."
Sorry, maar waar halen mensen deze logica toch vandaan?
0 0
Ajax27
Ik kom zelf uit Limburg en heb tijdens m'n studie en nog een paar jaar daarna in Amsterdam gewoond. Daar woonde ik tussen tal van culturen en nationaliteiten en op school/werk praatte we eigenlijk alleen maar Engels. Het eerste jaar zat ik in een huis met 4 anderen, allemaal niet-Nederlands. Dat was wennen... heel erg wennen als je van een of ander lullig klein dorpje vandaan komt. Eerlijk gezegd nooit echt kunnen wennen want na 6 jaar ben ik weer terug naar Limburg gegaan. Gewoon heel ander sfeertje, lekker bourgondisch, lekker plat Limburgs lullen. Dus ja, als Limburger kan ik me voorstellen dat het best een cultuurshock is als je bij een club als Ajax komt. En als je dan in de voetsporen van de Ligt moet treden, dan is het fijn als er iemand naast je staat die al een bak ervaring heeft, zich niet zo hoeft te bewijzen als een jonge gast en ja ook nog fijn de taal spreekt.
0 0