VI over forse salarissen: 'Cruijff draait zich om in zijn graf'

ThijsZwagerman, 11-08-2019 om 12:45, 17548 views, |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Tom Knipping, journalist van Voetbal International, is lovend over de beleidskeuze van Ajax om de sterspelers veel meer te laten verdienen dan voorheen. Knipping ziet dat dit de enige manier is om spelers als Hakim Ziyech en David Neres in Amsterdam te houden.

'Het is natuurlijk sensationeel dat ze een aantal sleutelspelers van vorig jaar kunnen behouden. Dat was in het verleden onmogelijk, dan werd een club als Ajax eigenlijk altijd leeggekocht. Ze hebben natuurlijk veel geld op de bank, een aantal spelers verkocht en vorig jaar veel geld verdiend in de Champions League. Nu is er besloten om al het kapitaal op het veld te zetten en gigantische salarissen te betalen. Dat is best wel spectaculair', beschrijft Knipping de verandering in het beleid van Ajax.

De VI-journalist kent de bedragen die Ajax momenteel aan haar sterspelers betaalt. 'Het gaat om vier à vijf miljoen euro bruto wat Ajax tegenwoordig op tafel legt voor spelers. Dat is een gigantisch verschil met de andere clubs. Vergelijk je het bijvoorbeeld met PSV: die hebben officieel een salarisplafond van een miljoen euro. Met tekengelden kun je dan op twee miljoen euro uitkomen, maar dan heb je het nog steeds over de helft van wat de topspelers bij Ajax verdienen. Daarmee kan Ajax eindelijk concurreren met de subtop in Europa. Ze hoeven nu geen spelers meer te verkopen aan Red Bull Leipzig of Sevilla.'

'Er zit wel een risico aan'

Volgens Knipping is het betalen van forse salarissen ook een risico. 'Er zit wel een risico aan, want ook het geld van Ajax is niet oneindig. Als je een selectie hebt die veertig of vijftig miljoen aan salarissen kost, dan is het wel belangrijk dat je in de toekomst spelers blijft verkopen en regelmatig Champions League-voetbal haalt.' Echter weet de journalist ook dat Ajax voldoende financiële reserves heeft opgebouwd en dat het daarom niet snel in de problemen zal komen.

Het betalen van miljoenensalarissen staat in schril contrast met de ideeën van De Fluwelen Revolutie, zo legt Knipping tot slot uit. 'Het is natuurlijk een hele ommezwaai. Ik denk dat Johan Cruijff zich omdraait in zijn graf. Onder Cruijff was dit natuurlijk nooit gebeurd, maar ik vind het wel begrijpelijk. Mensen willen de sterspelers zien en genieten. Wat heb je aan een club die tweehonderd miljoen op de bank heeft?'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Nosky
Ik denk niet dat Johan zich zou omdraaien in zijn graf, maar juist heel erg trots zou zijn.
Wat er nu gebeurt, is toch een beetje van Johan beoogde, zij het niet met een omweggetje.

De focus op de jeuhd en de opleiding daarvan, is een verdienmodel. Een middel, niet het heilige doel. Daar maken al die analysten de grote denkfout. Hetzelfde als met de introductie van het salarisplafond destijds, Dat heet de tering naar de nering zetten.

Als je 90 miljoen Euro méér binnenhaalt dan begroot (CL inkomsten), door een combinatie van opleiding en talent in de afgelopen seizoenen voor 300 miljoen Euro hebt verkocht en daarnaast diverse activiteiten hebt ontplooit om de begroting structureel te verhogen, dan is er helemaal niets vreemds aan hogere salarissen.

Die fluwelen revolutie, die focus op opleiding en jeugd, dat is puur de basis voor het huidige succes. En die basis zal altijd moeten blijven bestaan, maar het heeft wel de mogelijkheid gecreeerd om een aantal key-spelers te behouden. Hiermee creeer je die oh zo belangrijke continuiteit om Europees weer aan te haken.

Wat er ook exact van die fluwelen revolutie is waargemaakt (elk 'plan' is onderhevig aan evolutie), voor mij is het huidige 'succes' het grote gelijk van Cruijff, en gaat het er bij mij nooit in dat Cruijff hier niet achter zou staan. Uiteraard zou hij kritisch zijn, maar zich zeker niet omdraaien.
0 0
Schwalbino
Misschien is de constructie die Ajax hanteert wel als volgt.

Ajax betaalt een basissalaris voor toppers van zeg 3 miljoen (als voorbeeld). Dat is binnen de huidige begroting te betalen. Daarnaast verlengen ze contracten van deze toppers telkens met 1 jaar. De speler blijft het basissalaris houden maar krijgt 1 miljoen tekengeld voor die verlenging. De speler komt dan voor het extra jaar uit op basissalaris 3 miljoen 1 miljoen tekengeld = 4 miljoen salaris.

Die tekengeldmiljoenen worden gedekt uit de debiteurenontvangsten (transfersommen die door kopers gespreid worden betaald). Die debiteuren kun je niet op 100% waarderen (want stel een club gaat failliet en kan niet meer aan zijn verplichtingen voldoen) maar wel op 70 of 80%. Daarmee heb je dekking binnen je begroting voor het extra 'salaris' (=tekengeld).

Je loopt op die manier ook geen risico dat je verplichtingen aangaat waar geen geld voor blijkt te zijn want je weet precies hoeveel ruimte je hebt ivm met je debiteurenontvangsten.

Zoiets?
1 0
Nosky
Zat zou zo maar eens kunnen inderdaad. Denk dat het met name gaat om het sluitend krijgen van de begroting. Wat past, dat past en wat niet past zal dan via een dergelijke constructie gaan. Ajax heeft op dit moment een enorme buffer, dus er zullen tal van mogelijkheden zijn om daar wat mee te doen.

Overigens wat betreft gespreid betalen en daarmee debiteurenrisico, volgens mij wordt er altijd met bankgaranties gewerkt, dus zou dat risico daarmee afgevangen moeten worden.
0 0
Rentokill
Johan Cruijff is op 25 maart 2016, een dag na zn overlijden gecremeerd in Barcelona. Hij heeft geen graf. Kan zich er dus ook niet in omkeren.
0 0
hartvoorajax1
Cruijff zal zich echt niet omdraaien in zijn graf. In zijn actieve periode bij Ajax was hij zelf degene die bij voortduring salarisverhoging eiste. Een niet gering deel van de aanhang zag hem in die tijd als geldwolf. Veel journalisten hebben weinig historisch besef. Een jonge leeftijd is daarvoor geen excuus. In zijn laatste periode is Cruijff compleet naar de andere kant doorgeschoten. Wat mij betreft faliekant verkeerd. Goed dat Ajax nu weer voor de hoogste eer gaat.
2 -1
DT10
Geen fan van Derksen, maar VI was beter af met hem.
0 -2
Babangida83
Dat valt wel mee, denk ik. Uitgangspunt was en is dat je opleiding centraal blijft staan en dat je niet meer uitgeeft dan je binnenkrijgt. Volgens mij heeft Ajax dat vrij goed voor elkaar. Dit jaar minstens 150 miljoen aan jeugdspelers verdiend. Dat is je beste verdienmodel en zal dat moeten blijven. Dan kun je dit soort salarissen bekostigen omdat je fundament onder de organisatie goed is. En dan houd je nog geld over. Puur logica. Dat betekent wel dat we zsm meer kansen moeten gaan bieden aan die jeugdspelers en echt nog beter moeten oppassen geen middelmaat aan te trekken. Je kunt daarnaast beter twee jeugdspelers aantrekken dan één Labyad. Dus geen Bergwijn, en geen vervanger van Vd Beek. Veltman is ook over nu met Alvarez.
1 0
WantAmsterdam
Je moet het ook zo zien, dit verdienen dan ook alleen spelers die echt al gepresenteerd hebben, zoals Ziyech, Neres , Blind, en tadic, Nico, enzo..., dat zijn ook de spelers waar je niet 1,2,3 een goeie vervanger kunt halen, als je wel een gok zou nemen, betaal je er ff 15-30 miljoen , en dan moet je hopen dat deze spelers zich verder ontwikkelen/hun niveau halen. Zo heb je nog een jaar de tijd een kan je proberen eerst frenkie en Matthijs vervangen en de opvolgers van Ziyech en neres klaarstomen.
1 0
kaashaas
De zaakwaarnemer van en Johan zelf hebben in de tijd dat Johan nog bij Ajax speelde voordat hij naar Barca ging een voor toen der tijd een hoog salaris geeist.

Het duim zuigen van deze knippel of hoe die ook heet is echt kansloos.. alsof johan niet met de tijd en marktwerking mee was gegeaan...
1 0
Ajacider
Dat VI wordt met het jaar triester. Ajax maakt deel uit van een voetbalwereld waarin het toonaangevend was, wil en kan zijn. Volgens mij maakte JC zich in zijn tijd als profvoetballer erg hard dat spelers beter betaald werden. De wereld staat niet stil en de tijd al helemaal niet. Dat het salarisplafond doorbroken is maakt het mogelijk dat de club spelers langer aan zich kan binden, iets waar JC juist een voorstander van was. Johan draait zich niet om, dat doet de VI.
1 -1
OntlastendeMiddenvelder
Tijden veranderen. Dit is verstandig beleid. Flinke buffer én flinke salarissen: niks mis mee. En wat je meer betaalt aan salaris, krijg je aan transferinkomsten terug. Zo is dat, en nu wil ik er godverdomme niks meer over horen.
1 -1
Rujar
Feit is dat de transferwaarde ook omhoog gaat.

Dacht laatst te lezen dat Ajax nog steeds niet begroot op CL inkomsten? Om in de zwarte cijfers te blijven.

Er word nu meer nagedacht over het kapitaal op het veld.
1 0
Nosky
Er is ook simpelweg sprake van inflatie. En met name in de voetbalwereld.
Je kunt wel 15 jaar aan een plafond van 1 mio vast blijven houden, maar dan gaat dat plafond relatief naar beneden.
0 0
Web
Dit hoeft toch ook niet voor altijd te gelden?
Zullen ook wel weer eens andere tijden komen?
Voorlopig heeft Ajax de boel goed op de rit nu, jaren moeten bezuinigen, en dan komen er ook nog eens hele grote talenten door, daar pluk je nu de vruchten van
0 0
Joseph
Je blijft mensen houden die de woorden van Cruijff verdraaien voor eigen gewin.

Cruijff heeft nooit gezegd dat Ajax vast moest blijven houden aan het salarisplafond. Dat plafond was wel nodig om de club gezond te houden. Overigens zal er altijd een plafond zijn, die is er nu ook. Ajax zal nu ook geen 20 miljoen per jaar betalen aan een speler.
2 -1
Babangida83
Wel dat er een duidelijk zou zijn beleidsmatig, maar de hoogte daarvan zal je na interne en externe analyse ieder jaar moeten evalueren.
0 0
mcjc
Ajax is in de jaren financieel gegroeid door het beleid van Cruijff. In de tijd van de revolutie kon Ajax never nooit zulke bedragen veroorloven die worden uitgegeven aan transfers en salarissen.
0 0
Schip
Je kunt altijd wel een uitspraak van Cruijff vinden, die met een bepaald beleid strijdt. Vooral als je hem per se niet wilt begrijpen. Dat Cruijff Ajax juist weer wilde zien concurreren met de Europese top is echter een feit. Dat noem je namelijk PLAN CRUIJFF. Hij wilde dat vooral met eigen jeugd, zoals vorig gebeurde. En nu die jeugd direct wordt weggekocht, moet je toch verder. Bovendien is het wel erg makkelijk een uitspraak uit de jaren 90, zo niet eerder, erbij te halen wanneer de marktverhoudingen in het voetbal zo enorm zijn veranderd.

Het risico is dan weer wel terecht benoemd. Je moet nu inderdaad CL halen, anders loop je tegen een enorme strop aan. Die salarissen betaal je nl niet slechts voor 1 jaar. Het gevaar is dat je dus verslaafd raakt aan CL, waar we de vorige keer ook al rode cijfers door gingen schrijven. En daarbij zullen spelers enkel een piekwaarde behalen na een piekprestatie. Daarna neemt het weer af, zie Dolberg.

Zo structureel is de positie van Ajax niet. Het is wel belangrijk daar rekening mee te houden. Maar dat het belangrijk is om te investeren als de kern goed is en je wat kunt bereiken, is wel bewezen.
1 0
Blankenburg
Volgens mij gaat het precies zoals Cruijff het wilde. Zelf opgeleide spelers uiteindelijk goed verkopen. Routine kopen voor de balans en zoveel mogelijk invullen met eigen jeugd. Ook Cruijff wilde er routine bij.
1 0
Babayaka
Tja je moet toch wat, anders is er voor ajax helemaal geen hol aan. Telkens je elftal leeg gerooft zien worden door clubs waar het geld blijkbaar tot de hemel groeit. Met alleen eigen jeugd, die blijkbaar ook na 10 goede potjes i. Ajax 1 al bezig is met een volgende club red je het niet.
0 0
Kuningast
Je wordt toch doodmoe van sommige media met hun aannames en feiten verdraaien. Smerige ratten zijn het
2 0
fanforeffer
JC heeft ook altijd gezegd dat ; Het kapitaal op het veld moest staan ! Dat is wat er nu gebeurd. En hoge salarissen ? betaald Ajax meer als elders in Europa of over de hele Wereld ?
0 0
vdhaas
Tom knipping kan niet voor Cruijff spreken. Voor zover ik me uitspraken van Cruijff omtrent salaris kan herinneren zei hij dat de salarisverhoudingen zoveel mogelijk de verhoudingen op het veld moeten weerspiegelen. Maar ook ik kan niet voor Cruijff spreken natuurlijk.

Feit is dat salarissen een minder groot obstakel zijn dan een paar jaar geleden. Transfersommen zijn enorm omhoog geschoten en salarissen blijven relatief achter waardoor ajax niet meer zo makkelijk kan worden afgetroefd door een willekeurige middenmotor uit de bundesliga bijvoorbeeld.
0 0
Juichtoon
Cruijff vond hoge salarissen toen niet juist. Maar die situatie is nu anders, Johan heeft ook altijd gezegd dat je als club door moest groeien.
Hogere salarissen komen misschien wel op het juiste moment.
1 -2
Schwalbino
De enige vraag die telt is of het financieel verantwoord is. Als dat zo is dan is het gewoon prima zo.
1 0
Ton70
Contracten zijn toch ook niet langer dan een paar jaar. Mocht het over een paar jaar minder gaan, kan je het roer gewoon weer omgooien. Nu moeten we er van genieten. Goeie spelers behouden en prijzen pakken is het devies.
0 0
Radie125
Tijden veranderen Cruijff zou dit ook hebben ingezien en volledig achter het beleid zoals dat nu hebkoers wordt hebben gestaan. Was het niet zo dat toen Ajax kansloos verloor van Real hij de handschoen oppakte om verandering in het beleid door te voeren welnu we hebben nu Real kansloos weggespeeld Cruijff zou dit toe juichen.
5 0
Barra
Situatie is nu ook totaal niet te vergelijken met het moment dat Cruijff en consorten instapten om het anders aan te pakken. Toen was er qua budget niks mogelijk, en als Ajax destijds daar niet aan vastgehouden had hadden we er nu nooit zo voorgestaan. Cruijff was ook iemand die meeging met de tijd dus niet star ergens aan vasthield
2 0
Daniii
Typisch Nederlands ook dit he, het is ook nooit goed.
4 0
GeleenAjax
Goh, het is ook nooit goed hè?
1 0
MPAjax
Knip PING! staat knip dan voor portemonnee?
0 -2
De Stift
Waar Cruijff zich over zou opwinden, is een gebrek aan doorbrekende jeugdspelers. MAAR zelfs dat valt dit seizoen mee. Perr Schuurs heeft weliswaar niet de hele opleiding gevolgd, maar kan toch deels beschouwd worden als een speler uit de eigen opleiding. Dat geldt sowieso voor Dest. Verder is het zaak dat dit seizoen spelers als Eiting, Lang, Gravenberch, Ekkelenkamp, Traore, De Wit en mogelijk zelfs Unuvar en Brobbey (voldoende) minuten gaan maken. Het zijn die jongens die de komende jaren het kapitaal vormen van de club.
Met het oog op de toekomst moet Ajax vol in hen investeren, omdat volgend jaar Onana, Ziyech, Van de Beek, Tagliafico en Neres zullen vertrekken. Terwijl ook ervaring met Huntelaar en Veltman zal vertrekken. Naast de aankopen van dit jaar (Marin, Alvarez, Scherpen, etc) zullen zij het elftal moeten gaan dragen. Mogelijk aangevuld door aankopen als Malen, Bergwijn, Kluivert, Stengs, Boadu, Vertonghen, Suarez en Alderweireld.

Dit wordt komend seizoen de grote puzzel van Overmars. Een heel elftal zal vertrekken. We hebben veel geld, dus kunnen goed shoppen. Maar we hebben ook veel jeugd. Hoe zorgde ervoor dat het beste van beide werelden tot een eenheid wordt gesmeed?
2 -1
ajaxdordtt
Schuurs eigen jeugd noemen is onzin. Zeggen dat er te weinig eigen jeugd doorbreekt ook. Het is nu ff minder maar er komt zoveel toptalent aan(Taylor, Brobbey, Pynadath, Hansen, Salah Edinne, Rensch, Llansana, Timbers, Lang etc). Verder komen Ekkelenkamp en de Wit gewoon te kort. Unuvar is net 16, geef dat ventje ff de tijd.
4 -2
AlexIbarra
Cruijff zou zich omdraaien in zijn graf door al die mensen die zijn naam er altijd bij halen...

De laatste zin is vooral vreemd want we hebben zo'n 200 mln eigen vermogen én we betalen hogere salarissen. Dus wat heb je aan een club met 200 mln? De financiële zekerheid om meer te betalen zonder het risico dat je in de problemen komt.
Volgens mij begroten wij trouwens netjes groepsfase EL, geen CL.

Onze vaste inkomsten zijn in de laatste 5-10 jaar verdubbeld, dus waarom zouden de salarissen gelijk blijven? Meer winst voor bestuurders of aandeelhouders?
Daarnaast bieden we onze topspelers juist hogere salarissen om niet in de internationale vijver te hoeven vissen naar nog duurdere vervangers.

-De club klimt omhoog in Europa en wil dit zo houden.
-Het internationale voetbal is nog steeds groeiende en er wordt steeds meer betaald.
-Wij ontvangen steeds hogere transfersommen en premies voor spelers en prestaties.
-Wij zijn financieel al sterk, worden nog steeds sterker.
-We blijven (meer) investeren in de opleiding, jonge talenten en staf.

Waarom zou Cruijff vinden dat loyale basisspelers niet mee mogen profiteren?
5 0
31xAjax
Precies dit, Cruijff was zelf een grote geldwolf en heeft ook altijd gestreden, als speler en als trainer, dat spelers betaald moesten worden naar mate ze presteerden. Dus hij zou hier absoluut geen problemen mee hebben gehad. En verder, moeten we nu bij alles wat er bij Ajax gebeurd en bij iedere (beleids) beslissing ons afvragen wat Cruijff er van zou hebben gevonden? De koning is dood, leve de koning maar het leven gaat verder....
3 0
Rentokill
Weer iemand die denkt te weten wat ‘de fluwelen revolutie’ inhield. Cruijff wist t vaak zelf niet eens. Wilde gewoon een club deskundigen om hem heen die hij dan on the spot advies zou kunnen geven.
1 0
pimp
Volgens mij was het Cruijff vooral te doen om de jeugdopleiding als oplossing van de problemen te zien. Dus veel meer naar individuen kijken en de spelers in de jeugd individueel beter maken, in plaats van te richten op de teamprestaties (dat speelt pas een rol bij Ajax 1). Met als gevolg dat er meer doorstroom vanuit de jeugd naar Ajax 1 zou komen. Dit zou o.a. tot stand moeten komen middels een Technisch Platform (later Technisch Hart)

Stap 2 is om de toppers zou lang als dat kan aan ons te binden. En daar zijn we nu aangekomen. Inmiddels zijn de tijden veranderd, komt er zoveel geld binnen door de succesvolle verkopen van jeugdspelers (o.a. De Ligt) en goed gescoute jeugdspelers (De Jong), dat het zelfs verantwoord is om de spelers die het jaren op rij laten zien dat ze een verrijking van de selectie zijn (aan de Ajax normen voldoen, zie p. 8 Plan Cruijff), een mooi contract aan te bieden.
2 0
JSF
Provocerende titel die niet de lading van het artikel dekt. Maar ja, dat is geloof ik net de bedoeling....?
1 0
godenzoon92
Wat een onzin. De realiteit is dat geld een grote rol speelt in het voetbal, als je daar niet in meegaat verdwijn je van het toneel. Dát zou Cruijff pas echt erg vinden. Ajax doet het nog steeds met inbreng van eigen talenten en mooi verzorgd aanvallend voetbal als de basis.
2 0
godlike
Volgens mij moet je als Ajax zijnde gewoon met een bonussensysteem werken (en volgens mij gebeurt dat al). Dan loop je minder risico bij sportieve tegenslag. Verder zul je wel mee moeten, het is nu aanhaken of afhaken.
0 0
aniet
Een zak geld staat niet op het veld.
Bij zijn tweede liefde worden ook miljoenen betaald
Tijden veranderen, mensen en hun gedachtegoed ook
2 0
SoAFCA
volgens mij zei Cruijff juist dat geld op het veld moet staan.
3 0
gi0vanni
Klopt de grootste onzin die er is dit stukje. Cruijff zij dat een aankoop op een onderbezette positie mocht alleen moest de aankoop juist WEL kwalitatief beter zijn als de jeugd. Hij was er alleen tegen als Ajax betere jeugd geen kans gaf en iemand met minder kwaliteit ging aankopen.
Geld op de bank heeft weinig zin want als zit er nog zoveel geld in een zak, een zak geld maakt geen doelpunten. Of in andere woorden, niet al het geld op de bank maar ook indien nodig investeren in spelers.
1 0
Raoul14
Wat een flauwekul verhaal weer. Zelfs Cruijff had niet voorzien dat salarissen zo zouden exploderen in Europa. Zoals vermeld kunnen we concurreren met de subtop en niet meer. Dat andere clubs in Nederland achter blijven in Europa is ons probleem niet. Wij moeten blijven aanhaken en als dat op deze manier moet zou Cruijff daar vast geen probleem mee gehad hebben.
1 0
SoAFCA
volgens mij zei Cruijff juist dat geld op het veld moet staan.
1 0
Oliveira
De titel slaat nergens op. Je moet een titel bedenken dat inhoudelijk in ga op het gehele tekst, het is een soort samenvatting. Johan Cruijff heeft nauwelijks een aandeel aan deze tekst. Ik word zo strontziek van die clickbait titels. Het is alsof AS gewoon wilt dat mensen onnodig moeite steken in de teksten.
3 0
Ardoe
Klopt helemaal, maar je zit hier al een tijdje dus dan zou je dat inmiddels toch wel moeten weten van AS? Gaat niet veranderen helaas.
1 -1
Bjorn
Met het kapitaal wat nu op de bank en op het veld staat, kun je dit soort risico's nemen. Daarbij zijn ook de sponsorcontracten opgewaardeerd en deze zomer wederom drie nieuwe sponsoren aangetrokken. Dat ziet er dus prima uit.

Eerlijk is eerlijk, deze huishouding hou je alleen overeind 1 keer in de 2 of 3 jaar CL speelt. Tegelijkertijd kun je altijd weer terugschakelen naar een EL begroting, je weet alleen dat je dan kwaliteit inlevert.

Dit is de enige manier om aan te haken bij de Europese elite. Ik vind het te makkelijk om te zeggen dat Cruijff zich hier totaal niet in had kunnen vinden. Johan was groot voorstander van lage basissalarissen en flink verdienen bij presteren, maar zei ook dat je dragende krachten nodig had om uiteindelijk jeugd te kunnen laten renderen. Dat laatste moet blijken: gaat jeugd nog wel de kans blijven krijgen?
0 0
Santiago
Wat een clickbait titel. Eerst maar even het artikel lezen en dan begrijp je meteen wat hij bedoelt.
1 0
Johnvanessen
Cruijff had ook wel gesnapt dat dit nodig is om europees mee te doen. Anders waren spelers als Ziyech, Neres, Tadic, Onana allang naar het buitenland gegaan. Je moet ook meegaan met de tijd. Kan niet met alleen maat talenten. En zo bizar veel heeft Ajax niet uitgegeven als je naar inkomsten kijkt dit jaar.

Salarissen best hoog ja. Maar wel verantwoord
3 -1
Markopantelic007
Het kan wel met alleen talenten, als ze al niet op 19 jarige leeftijd de biezen pakken. Maarja dat is helaas ons lot, en ze gaan steeds jonger.
2 0
koenos1
Nee, Johan had dit uiteindelijk ook goed gevonden.
4 0