'Aangerichte schade Fluwelen Revolutie wordt gerestaureerd'

BVeenstra, 10-08-2019 om 10:15, 11066 views, Het Parool |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Journalist Henk Spaan ziet de terugkeer van Michel Kreek (Kreek keerde onlangs terug als coördinator in de jeugdopleiding) bij Ajax als 'een statement van anderen'. 'Van Overmars vooral denk ik', schrijft Spaan in zijn column in de zaterdageditie van Het Parool. De columnist ziet dat steeds meer mensen die eerder door de Fluwelen Revolutie vertrokken, terugkeren bij de club.

Volgens Spaan is Kreek in alle stilte teruggekeerd bij Ajax. 'Toen hij door het fameuze managementteam Jonk/Bergkamp na zeven jaar Toekomst werd weggestuurd naar het Siberië van Almere, hoorde je hem niet', schrijft Spaan. 'Langzamerhand wordt de door de fluwelen revolutie aangerichte schade op De Toekomst gerestaureerd. Kreek is terug, Ronald de Boer traint jeugdspelers alsof hij nooit is weggeweest en Casimir Westerveld is als hoofd jeugdscouting weer bij de opleiding betrokken. Intussen liet Fred Grim, al in 2012 kaltgestellt, bij RKC zien hoe goed hij zijn vak beheerst.'

Inmiddels ziet Spaan Wim Jonk interviews geven over zijn 'aanpak' bij FC Volendam. 'Hoe ook daar wordt gewerkt volgens de methode-Cruijff. Of er bij Ajax nog individueel werd getraind, wist hij eigenlijk niet, zei hij onlangs. Gezien bovenstaande ontwikkelingen hoeft Jonk zich over De Toekomst geen zorgen te maken. Daar wint kwaliteit het weer van dogmatisme en is de angstcultuur verdwenen.'

Denk jij dat Dusan Tadic twee of meer goals maakt tegen FC Emmen? Zet in en krijg 3,20 keer je inzet terug!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Caparzo
Een zogenaamde (fluwelen) revolutie was brood en brood nodig, Spaan weet dat als geen ander. Hadden Cruijff & Co. niet ingegrepen was Ajax zeer waarschijnlijk ten onder gegaan aan wanbeleid. De goede uitvoerig en een duidelijke sterke man die de leiding had (helaas wilde hij dat zelf niet) ontbraken echter, waardoor het in de praktijk niet wekte (botsende ego’s, meningen en dogma’s, veelal omdat en een sterke man en/of duidelijke afgebakende functieprofielen ontbraken).

Ik zie het zoals het nu gaat als een geëvolueerde ‘revolutie’, gericht extern versterken (omdat helaas vele potentiële Ajax 1 spelers voor het buitenlandse geld kozen en we ze dus zelf niet meer hebben) maar toch met oog voor de levensader, de Toekomst (hoewel daarvoor de lat een stuk hoger ligt).

Overmars en Sar doen het nu fantastisch sinds ze van verstikkende meningen/dogma’s/cultuurbewakers/Duivenbodes verlost zijn, geen mens had dat verwacht, maar ze doen het, met oog voor de huidige voetbalmores (salarissen etc.). Met het huidige beleid kunnen we struktureel aanklampen bij de top 15 van Europa, met mogelijke uitschieters als vorig seizoen (als het een keer samenvalt), en in de ED een Juve/PSG worden (hoewel ik dat echt niet hoop lees dat pisvee en vlak daarachter de subtop nog enigszins slagen competitief te blijven).
0 0
Babangida83
Want oh wat een schijtjeugd hebben die Bergkamp en Jonk voortgebracht, zeg. En oh wat heb ik een prachtige herinneringen aan de Jody Lukoki's van daarvoor. Dat was pas echt vakwerk.
2 0
T.reckveugel
Spaan is een meester in het terugkijken waar hij zelf heeft zitten schijten. Veel namen noemen, talenten ontdekken, zo veel dat als hij er één keer één goed heeft iedereen dat jaren moet aanhoren. Over de talloze missers nooit meer iets. De revolutie is zijn trip, ingehuurd door het bureau dat Cruijff zwart moest maken. Zijn vriendjes, zijn bronnen, allemaal heel doorzichtig. Samen met Jack Spijkerman is hij de revolutie-ontkenner, hielenlikkers van plucheplakker Henrichs. Zielige bekerpoetsers van door Cruijff gewonnen bekers, het komt volgens hen niet door Cruijff dat we staan waar we nu staan. Rik vdBoog was zeker op de goede weg? Zijn gelijk alsnog halen omdat Kreek terug is. Die maakt zeker ook echt het verschil? Meer dan Cruijff? Kleine man met clownshaar, zielepoot pur sang
5 -1
Rentokill
Door de 'fluwelen revolutie', die dus helemaal niet zo fluweel was zijn er tenminste wel dingen gaan bewegen. Niet altijd de goeie kant op maar beweging is actie. Actie is reactie.
0 0
dianaajax
oude lul spaan

ajax was een feyenoord toen Cruijffie zijn colom schreef

het zal allemaal toeval zijn met een finale E/league/ halve finale ch league/ 250mln op de bank etc

als je een revolutie wilt betekent dat je een andere koers wilt varen en dan kan je niet met dezelfde mensen doorgaan. duis moet ze oprotten / dat dat niet altijud netjes gaat neem ik op de koop toe.

denk j als ze bij BMW mensen ontslaan het altijd netjes gaat/

Spaan grote LUL
3 -1
PDF
Nu Louis van Gaal nog terug
0 -6
Babangida83
Vergeet Maarten Sturkenboom niet ;-)
1 0
T.reckveugel
Die is gelukkig niet langer in staat om de stroman te spelen van de man die Ajax wel even zou helpen om Cruijff te vervangen. Alleen zou hij dan zijn 7 miljoen van Bayern mislopen. Dus Sturkenboom daar neergezet met een set gele kaarten. Vergeet ook Dolf Collee niet. Er is nu succes, ze zijn even uit beeld, het is te hopen dat dat heel lang gaat duren, deze kluit zal Ajax nooit uit een eventueel dal krijgen
1 -1
Ajaxadept
Er is het afgelopen jaar eindelijk weer rust in de Ajax organisatie, met van Gaal is die rust snel weer weg! Lekker het huidig clubje met Marc en Edwin de komende jaren hun werk laten doen, gaat prima zo!
2 0
Cupmetgroteoren
Finale Europa league + halve finale gehaald sinds Cruijffs revolutie. Ik vind Cruijff geen leuke man, maar het krediet dient gegeven te worden daar waar het gegeven moet worden. Volgens Cruijffs plan moest eerst een flink Eigen vermogen worden opgebouwd voordat er geld uitgegeven kon worden. In die periode moesten, als er iets gekocht werd, vooral jonge jeugdspelers uit het buitenland gehaald worden of van andere jeugdopleidingen. Dat is gebeurd met dolberg, onana, de jong. Daarnaast moest de lat omhoog qua doorstroom jeugdspelers. Dat is gebeurd met nouri, de ligt, de jong en van de beek. Ook moest Ajax weer op de Ajax-manier voetballen. Is in 2016-2017 en 2018-2019 gelukt, en zelfs in Europa, waardoor Ajax weer aan naam en status heeft gewonnen. Ten vierde moesten er oud-spelers met verstand van zaken in de top van de directie zitten. Dat is zo met Sar en Overmars.

Het enige wat nog niet gelukt is, is een Europese prijs winnen, maar Ajax was er dichtbij.
5 -1
mcjc
Ik weet niet wat ik hiervan moet denken. Wat ik wel zeker weet is dat de fluwelen revolutie Ajax alleen maar terug naar de top heeft gebracht. Dus van schade mag niet gesproken worden. Om nu de mensen terug te halen die Cruijff en het technisch hart ongeschikt bevonden, lijkt mij niet het juiste. Hoewel er natuurlijk ook een groot politiek spel werd gespeeld destijds wat soms niks te maken had met de kwaliteiten van desbetreffende personen.
5 -3
Ozymandias
Niemand die door Cruijff ongeschikt werd bevonden is teruggehaald. Alleen bepaalde mensen die door Jonk werden weggestuurd omdat ze kritiek hadden op het feit dat Jongkind steeds meer macht naar zichzelf (en zijn vrienden die hij bij Ajax een rol had gegeven) toe trok. Dat had niets te maken met Cruijff te maken. De fout die Cruijff keer op keer heeft gemaakt is dat hij loyaal bleef aan mensen die niet loyaal aan hem waren en hem alleen gebruikten voor hun eigen gewin.
5 -5
Babangida83
Dit klinkt nogal als een flink gekleurd verhaal, eerlijk gezegd. Alsof je er persoonlijk bij betrokken bent geweest?
3 0
Joseph
Volgens mij zijn het met Donny, Mazraoui en de Ligt toch vooral jongens van de fluwelen revolutie die indruk hebben gemaakt en dan is het ontzettend jammer dat Appie daar niet bij zat. Ook Frenkie is in die tijd aangetrokken.

Kortom met de fluwelen revolutie de halve finale van de CL halen is niet "een schade die hersteld moet worden".. Spaan zou er goed aan doen stil te staan bij de opleiding van een talent, dat gebeurt niet in 2 of 3 jaar, er is altijd gezegd dat de resultaten van de revolutie later zouden komen, zo is het geschied..
2 0
Dexy
Het valt me op dat nog steeds weinig opiniemakers in de media nou precies weten wat de Fluwelen Revolutie inhield. Men roept maar wat, met als doel te denken erover mee te kunnen praten, maar men verdiept zich daarbij nauwelijks in de feiten.

De Fluwelen Revolutie was juist broodnodig en heeft onze club (grotendeels) van de ondergang gered. In aanloop naar de revolutie stond Ajax er bizar slecht voor op werkelijk alle aspecten: financiële positie (zo goed als failliet), jeugdopleiding (men trainde louter op teamtactiek en nauwelijks meer op techniek en individuele ontwikkeling) en aankopen (niets toevoegend aan het specifieke spel dat Ajax speelt). Zonder de F.R. had de kans groot geweest dat we nu een soort Feyenoord 2.0 waren geworden.

Wat echter niet goed is geregeld tijdens de F.R., is de positie van Algemeen Directeur. Daar had een AD moeten staan met ervaring in zijn vak. Die was er aanvankelijk in Kinsbergen, maar toen moest Van der Sar ineens per se voor de leeuwen gegooid worden. Door de onervarenheid van het Technisch Hart en het gebrek aan sturing van bovenaf door de AD, heeft het Technisch Hart in de beginjaren nogal wat kinderziektes gekend. Verantwoordelijkheden werden niet op papier gezet, waardoor Jonk, Overmars, Bergkamp en Frank de Boer regelmatig met elkaar in de clinch lagen. Logisch natuurlijk, mensen hebben taken en verantwoordelijkheden nodig om optimaal te kunnen werken. Anders ga je iets doen wat een ander hoort te doen en begeef je je op andermans terrein. Dat zorgt voor frictie. Een ervaren AD met goede leidinggevende capaciteiten had een heleboel van deze ruzies kunnen voorkomen en tijdig verantwoordelijkheden op papier kunnen zetten, maar men liet de onervaren Van der Sar bewust verzuipen (zeer kwalijke zaak van de bestuursraad annex Henrichs en co.). Daardoor vocht het T.H. elkaar de tent uit. Jonk en Bergkamp zijn daarvan helaas het slachtoffer geworden, iets wat totaal niet had hoeven te gebeuren als het allemaal een stuk professioneler georganiseerd zou zijn.

Spaan kan beter eens gedegen onderzoek doen naar de kwalijke rol die Henrichs heeft gespeeld tijdens de gehele F.R., in plaats van dat hij roeptoetert dat de F.R. schade heeft aangericht. Want wat die man allemaal voor invloed heeft gehad tijdens de revolutie, daar lusten de honden geen brood van.
9 -1
Ozymandias
Eigenlijk had de Fluwelen Revolutie maar één doel en dat was om ervoor te zorgen dat oud-Ajacieden de zeggenschap over het technische beleid zouden krijgen. Cruijff heeft toen keer op keer herhaald dat dit zijn doel was en dat hij wanneer dat doel was behaald natuurlijk om adviezen kon worden gevraagd maar verder geen rol wilde hebben. Daarom sprak hij ook nooit over het 'Plan Cruijff' maar over het 'Plan Ajax'. Later is er van alles aan dat plan toegevoegd onder de naam 'Plan Cruijff' terwijl hij daar zelf helemaal niets te maken mee had en waarvan bepaalde aspecten juist haaks stonden op zijn visie.
6 -1
Bocarra
Jij kennelijk ook niet.
1 -3
Vlieske
Henrichs is de grootste rotte appel binnen Ajax en moet oprotten
4 0
Indojood
Zonder de Fluwelen Revolutie waren we nu nergens geweest.
7 -3
Ajax114
Wat een slecht stuk, lekker amateurs weer laten regelen bij Ajax. Is het begin van het einde, tientallen miljoenen zijn aan het verdampen door bizarre miskopen. Michel Kreek en Fred Grim zijn opeens de nieuwe uitvinders ?
2 -2
wdka
Wim Jonk wel dan?
2 -1
MBAFCA11
De revolutie heeft wel degelijk zin gehad, want voor die tijd werden er domme onnodige aankopen gedaan, spelers die alleen maar de goede jeugd in de weg zaten. Nu is er veel meer een balans, en delen van de revolutie hebben daar aan bijgedragen. Er is nu een goede balans. Het is nooit zwart-wit. Aan alles zitten zowel goede als slechte kanten.
1 0
MichelAngelo66
Ik denk dat ze nu ook weer moeten gaan uitkijken niet het verkeerde pad in te slaan. Naar mijn gevoel wordt er nu weer erg veel aangetrokken. Ik hoop toch echt dat de bank ook bevolkt blijft worden door aankomende grote talenten en niet vol komt te zitten met aankopen die het Ajax DNA overhoop halen.
1 0
Ajax114
Nog steeds hoor of vind je Labyad, Magallan, Promes, Pierie en Scherpen wel zinnige aankopen ?
1 -4
MBAFCA11
Niet alle aankopen kunnen altjjd goed zijn, maar ja ik vind promes scherpen en pierie nog wel aankopen met een idee.
0 0
T.reckveugel
De eerste 3 zijn al 33 miljoen, wie binnen Ajax heeft daar aan verdiend? Daar gaat het om, de plucheplakkers op een berg van nu zo’n 300 miljoen. Daar zou Cruijff een eind aan maken, dat was de bedoeling niet
0 0
DT10
Labyad heeft het inderdaad niet kunnen waarmaken, al dachten we toen die kwam, met zijn allen, dat het een goede aankoop zou kunnen zijn.

Magallan maakt voorlopig een slechte indruk maar is er pas een half jaar en heeft nauwelijks minuten kunnen maken om zich te bewijzen.

Promes is voor Eredivisie begrippen, in potentie, echt een geweldige aankoop en ik heb er alle vertrouwen in dat dit ook goed komt.

Pierie en Scherpen zijn natuurlijk nog jonge spelers die zijn gekocht met het oog op de toekomst en hebben nauwelijks iets gekost.
1 0
Babangida83
Labyad had gewoon een negatief scoutingsrapport. Dus dat klopt niet.
0 0
wdka
De champions league is je een beetje naar het hoofd gestegen. Promes niet goed genoeg voor Ajax.
2 0
Ozymandias
Noem mij eens een technisch directeur die niet regelmatig een onzinnige aankoop doet? Je kan je wel steeds op het negatieve fixeren maar ondertussen heeft Ajax in drie seizoenen tijd wel de finale van de Europa League en de halve finale van de Champions League gehaald terwijl de meerderheid van de Nederlandse voetballiefhebbers dat voor onmogelijk hadden gehouden.

Trouwens vind ik Promes een overbodige aankoop maar geen miskoop. Dat zowel Ziyech als Neres bij Ajax zouden blijven had niemand kunnen voorspellen en als één van die twee was vertrokken was Promes zeker geen overbodige aankoop geweest. Pierie is ook geen onzinnige aankoop maar een talentvolle speler die over zo'n twee seizoenen zal moeten aansluiten bij de wedstrijdselectie van Ajax.
1 0
FU
Spaan schrijft louter poëtisch over Ajax;
Fantastisch om te lezen.
2 -3
Deepblue
Gaaaaaap. Gaan we het hier nu serieus weer over hebben? Gaat nu goed, met dank aan vd Sar en Overmars en een aantal uitzonderlijke talenten en kwaliteitsspelers die we in de selectie hadden en hebben.
2 -1
Bocarra
Succes kent vele vaders blijkt wel weer als ik onderstaande reactie lees. Een feit is dat de fluwelen revolutie eigenlijk een vuile revolutie was. Heel veel trouwe clubmensen zijn in die periode behoorlijk beschadigd geraakt. Pas toen Ajax onder aanvoering van Overmars en van de Sar afscheid nam van de dogma’s van dit beleid ging het technische niveau van de selectie zienderogen vooruit. Na het vertrek van van Duivenbode, Jonk en Bergkamp heeft Ajax flinke stappen gemaakt. Er mochten weer grote aankopen gedaan worden en het salarisplafond is flink opgeschroefd. Dit betekend niet dat Ajax er al is. Het niveau van de jeugd moet flink worden opgekrikt om aansluiting te houden met het gestegen niveau van Ajax1.
2 -5
Joseph
Trouwe zelfbenoemde clubmensen bedoel je?

Nergens in het beleid stond dat Ajax vast moest blijven houden aan het plafond. Dat was toen nodig om gezond te worden. Het enige dat gezegd werd over het transferbeleid, is dat aankopen een versterking van de basis moesten zijn, pas toen dat gebeurde met Blind, Tadic en Tagliafico ging het goed. Het is net hoe je het wilt bekijken..
1 0
MichelAngelo66
Lekker kort door de bocht weer. Hoe denk je dat die financiële armslag er gekomen is? Waardoor konden die grotere aankopen er wel komen, waardoor is het mogelijk geweest om eerder contracten te gaan aanbieden, waardoor kon het salarisplafond worden opgerekt? Omdat er een vuile revolutie is geweest die het toen zo soepel lopende Ajax voor de voeten heeft gelopen? Omdat ze de toen zo succesvolle jeugdopleiding hebben afgebroken, omdat er toen zo'n stabiele bestuurlijke situatie was, omdat er nooit derde rangs spelers werden aangetrokken?
5 0
Bocarra
Even ter herinnering.... Wim Jonk werkte al voor Ajax toen de vuile revolutie werd ingezet. Hij had toen al de individuele trainingsmethoden ingevoerd. Waar in de vuile periode veel geld aan is verdiend zijn vooral de aankopen geweest als Vertonghen, Eriksen, andelweireld , sanchez en een door iedereen verguisde voetballer als Dailey Blind.
0 -2
Ozymandias
Het is vooral de periode na de Fluwelen Revolutie geweest waarin veel trouwe clubmensen beschadigd zijn geraakt. Iemand als Kreek was bijvoorbeeld onderdeel van de Fluwelen Revolutie en werd na de Fluwelen Revolutie dan ook aangesteld als manager van de middenbouw.
2 -1
31xAjax
De revolutie heeft vanaf dag 1 mensen beschadigd, ook trouwe Ajacieden, voor en tegenstanders. De revolutie was nodig maar er was niets fluweels aan. Onder het motto, wie niet voor mij is, is tegen mij. Gelukkig was er 1 persoon, die als trainer net zo stoïcijns was, als als speler. Hij bracht uiteindelijk de eerste financiële armslag.....
1 0
Cupmetgroteoren
Zo gaat dat met bijna elk revolutie. De boel wordt na een tijd weer gerestaureerd.
1 -2
vdhaas
Oh ja? Ga dat aan de familie van tsaar nikolai uitleggen.
0 0
Web
Wim Jonk weet heel goed dat er nog individueel getraind word.
1 0
Ozymandias
Inderdaad, nogal een kinderachtige opmerking van Jonk. Het aantal uren waarop er individueel aan de voetballende kwaliteiten van talenten wordt gewerkt is zelfs omhoog gegaan sinds zijn vertrek.
1 0
JohnnyD
Die Spaan wordt betaald door een bepaalde partij. Ttv de revolutie schreef hij ook al van die vreemde columns en was hij op een bizarre manier anti Cruijff. Iedereen mag zijn eigen kijk op van alles hebben, maar de standpunten en visie die Spaan in nam waren ronduit belachelijk en overduidelijk politiek.
8 0
MichelAngelo66
Je hebt goed opgelet.
2 0
Schip
Spaan laat zijn ware aard zien. Doet de FR even af als dogmatisme.

Dogmatiek was hoe Jan Olde Riekerink de opleiding leidde. Namelijk verplicht one touch, geen frivoliteiten, weinig individuele acties 'want dat zie je bij Barcelona ook niet'.

Alles stond in het teken van ploegtactiek en niet van individuele ontwikkeling. We kregen spelers door die geen tegenstanders meer konden uitspelen. Er zat nog steeds wel kwaliteit in, maar spelers als Klaassen, Bouy, Siem de Jong en Anita hadden geen bijzondere actie, geen bijzondere creativiteit. Als je in een dichte ruimte staat, moet je ergens een man kunnen uitspelen om ruimte te maken. Dat is Ajax. Een vleugelspeler als Javier Martina doorliep alle selecties en kwam in het eerste, terwijl vleugelspelers als Elia, Lens en anderen weg moesten omdat ze te weinig omschakelden.

Prima zaak om trainers te lozen die vooral bezig waren met het ploegresultaat en niet met individuele kwaliteiten zoveel mogelijk te ontwikkelen. Lekker een keer raken en afspelen roepen, omdat jouw team dan sneller kampioen wordt, in plaats spelers laten pingelen, fouten laten maken, maar wel de ruimte geven hun technische vaardigheden te testen.

Het is de doodsteek geweest voor de opleiding, die enorm verwaterd was. Ook voor Cruijff werd dat al jaren geroepen. Jonk is te koppig, maar zag dit heel goed. Bergkamp ook. Overmars is een pragmaticus, maar moet wel op tijd inzien, dat opleiden een hele aparte discipline is. Tactiek komt later pas.
12 -1
roodwit007
je leest nog steeds Johan ? want was het niet Johan die bij leven wereldwijd werd gevolgd om zijn tactiek en onnavolgbare inzicht? wat het niet zo dat Johan ALTIJD zei je moet talent laten rijpen NAAST spelers die al het een en ander hebben bereikt ? wees johan niet vaak naar Bayern om meer financiële arm slag te krijgen ? de fluwelen revolutie werd door een paar idioten kapot gemaakt en die zaten in de rvc
1 -2
Ozymandias
De Fluwelen Revolutie werd kapot gemaakt doordat het technische hart niet goed functioneerde en Jonk in de jeugdopleiding Jongkind vrijbaan gaf om zo veel mogelijk macht naar zichzelf en zijn vriendjes toe te trekken. Daar had de RvC heel weinig mee te maken.
1 0
Ozymandias
De Fluwelen Revolutie is enorm belangrijk geweest voor Ajax. Mensen die niets bij Ajax te zoeken hadden werden naar buiten gewerkt en de weg omhoog werd weer ingezet. Alleen werden er op een gegeven moment juist weer veel mensen die niets bij Ajax te zoeken hadden (uit de vriendenkring van Jongkind) aangesteld en belangrijk gemaakt. De ex-Ajacieden die daar kritiek op hadden werden vervolgens naar buiten gewerkt. Het is niet terecht dat Spaan de Fluwelen Revolutie de schuld geeft van hetgene wat daarna is gebeurd en tegen de intentie van de Fluwelen Revolutie inging. Het feit dat performance coaches leidinggevend in plaats van ondersteunend werden stond haaks op het Plan Cruijff maar werd door Jongkind toch als onderdeel van het Plan Cruijff verkocht.
5 -1
MichelAngelo66
Spaan is een lachertje. De schade van de fluwelen revolutie wordt hersteld. Man man man. Als dat niet was gebeurd hadden we nu een soort Feijenoord geweest. Dementie heet dat.
4 -1
Web
Jij wil toch miet zeggen dat het geen schade aangebracht heeft
Natuurlijk is Wim een goede trainer, daar twijfel ik helemaal niet aan.
Maar Wim heeft ook fouten gemaakt, heeft heel veel vrienden binnen geloosd
Jongkind moest zo nodig zijn zwager Bram Som aan een baan helpen
Ik vind het persoonlijk net zo jammer dat Bergkamp weg is als Jonk
Bergkamp is de gebeten hond hier, die vond het te ver gaan met performance trainers, hij vond het evenwicht niet goed.
Hij zijn gewoon trainers niets meer, en daar is niets mis mee.
Morgen mogen ze van mij terug komen, maar dan wel als trainer
En dat Ajax een soort Feyenoord zou worden begrip ik niet?
Ajax staat al 50 jaar zolang ik ze volg, voor de jeugd, met ups en downs
Je moet het niet groter maken dan het is, Frenkie heeft zijn opleiding bij Willem 11 gehad, je kunt niet zeggen dat hij daar ondergelegen heeft toch?
1 -1
Saanchez
De Fluwelen Revolutie heeft geweldige dingen gedaan voor onze club (bijv. de geschikte oud-spelers in de directie), al was zeker niet ieder deel van het plan even goed. Jonk en Bergkamp draaiden naar mijn idee volledig door in hun ideeën en zijn wat mij betreft terecht weggestuurd. Maar hoe dan ook, de Fluwelen Revolutie redde ons van een erg sombere situatie voor de club en gaf ons vervolgens het fundament voor waar de club nu staat. Gedurende de jaren is er genoeg afgeweken van het plan, maar wie zegt dat dat origineel perfect was? De tijden veranderen snel in de wereld van het voetbal en de club ging daarin mee. Zie wat het heeft opgeleverd: Kort erna een viertal titels en na nog een magere periode nu weer een kerngezonde, steenrijke club die het voor elkaar krijgt om volledig op eigen houtje de wereldtop aan te vallen zo nu en dan en nu ook weer stappen maakt. Het behouden van spelers als Onana, Tagliafico, Neres en Ziyech was enkele jaren geleden volledig onmogelijk. Maar daar het uitgevoerde beleid, de uitstekende financien en tegenwoordig ook weer de absolute trots om voor deze club te mogen spelen, zorgen ervoor dat Ajax aantrekkelijker en aantrekkelijker wordt. Als ik nu een voorspelling mag doen voor de komende 5 seizoenen, denk ik dat we minimaal 4x kampioen zullen worden als we op deze manier doorgaan.
3 0
davidgravemaker
Zolang Bergkamp maar met een straal van 100 km weg blijft bij de toekomst, vind ik het allemaal best. Hij was de tumor binnen Ajax.
2 -6
Ozymandias
Het was niet de schade van de Fluwelen Revolutie maar de schade van de macht die Jongkind daarna naar zich toe heeft getrokken. Kreek was de eerste prominente figuur binnen de jeugdopleiding van Ajax die kritiek had op de toenemende rol van Jongkind. Toen hij vertrok heb ik Jongkind verdedigd omdat ik toen nog dacht dat Jongkind daadwerkelijk de uitvoering van het 'Plan Cruijff' voor ogen had. Pas veel later kwam ik er achter dat Jongkind alleen bezig was aan het 'Plan Jongkind' waarin hij zo veel mogelijk macht naar zich toe trok door zijn gehele vriendenkring als performance coaches aan te stellen en die performance coaches vervolgens meer zeggenschap te geven dan de voetbaltrainers.

Achteraf gezien heeft Kreek dus helemaal gelijk gekregen maar in die periode werd iedereen die ook maar enige kritiek had op Jonk en Jongkind (waaronder heel wat ex-Ajacieden) naar buiten gewerkt. Het is jammer dat Jonk niet naar zijn voormalige vertrouwenspersonen Ouaali en Peereboom (die hij zelf eerste naar Volendam haalde om ze vervolgens mee naar Ajax te nemen en daar belangrijke rollen heeft gegeven) heeft geluisterd toen die hem waarschuwde dat hij Jongkind te veel macht binnen de jeugdopleiding had gegeven. Ik hoop enorm dat Jonk ooit nog terugkeert bij Ajax maar alleen als in zijn contract wordt opgenomen dat hij Jongkind op geen enkele manier bij de club mag betrekken.
0 -4
Babangida83
Wat was eigenlijk de reden dat Kreeks vertrek destijds officieel?
0 0
Bocarra
Het lijkt nu meer op het beste van beide werelden i.p.v. het dogma van Jonk & Bergkam en een paar looptrainers. Ik heb nooit begrepen waarom JC zich voor dat karretje heeft laten spannen.
0 -1
DT10
Ik denk dat het huidige succes, juist voor een behoorlijk groot deel, te danken is aan de fluwelen revolutie! Wat als Cruijff en co. destijds niet hadden ingegrepen? Ik denk niet dat we dan hadden gestaan, waar we nu staan..

Ik verdenk Henk Spaan, van het hebben van een dubbele agenda.
4 0