'Dit optreden van Frenkie was te flets'

GinoHaverkamp, 11-06-2019 om 12:25, 5052 views, De Telegraaf |

Profiteer eerder van Black Friday in de Ajaxshop!

Ronald de Boer vindt dat Frenkie de Jong geen al te goede indruk achter liet in de Nations League-finale tegen Portugal. De oud-Ajacied had meer verwacht van de toekomstig oud-Ajacied.

De Boer was beoordelaar namens De Telegraaf van de Oranje-spelers afgelopen zondag. De Jong kreeg geen al te beste beoordeling. 'Bij Frenkie zie je altijd wel vijf of zes geniale acties in een wedstrijd. Tegen Portugal hebben we er niet één gezien… Dat onderstreept dat dit optreden in een topwedstrijd te flets was.' In zijn ogen kon de middenvelder de Portugezen niet (genoeg) verrassen. 'Hij komt veel aan de bal, kan goed rondspelen, maar er was dit keer geen moment waarbij hij spelers tussen de linies zo vrij zette dat daar het gevaar begon voor Oranje.'

De Ligt

Matthijs de Ligt kan ook rekenen op de nodige kritieken van De Boer. Hij vindt dat de jongeling goed speelde tot aan de treffer van Portugal. Voorafgaand aan die goal werd De Ligt makkelijk door de benen gespeeld nadat hij vroeg uitstapte. 'Dat hoort ook een beetje bij zijn spel, dat doorverdedigen. Maar deze keer was hij ongelukkig. Het was zijn inschatting om het te doen en hij dacht dat hij de bal had. Er komt een beetje bluf bij op zo’n moment. Maar het gevolg was wel dat Portugal een vrije schotkans krijgt recht voor de keeper. Daar komt de goal uit.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Aad82
Mag het, na 80 miljard wedstrijden in een seizoen. Die jongen is doodmoe.
0 0
Babayaka
Moet het nog maar zien met de jong bij barca.
0 0
Rdk1983
Haha jaahooor. Hele wereld gelooft in Frenkie speelt al tijden overal de pannen van t dak. 1x wat lastigere pot. En ‘je moet t nog maar zien’ man man
0 0
Ajaxxxisdebeste
Portugal was gewoon beter... NL gaf niet thuis en met Koeman als tactisch wonder sta je vooraf al met 1 nul achter. Hij had met Van der Beek en Propper moeten starten die waren nog fris en horen in de basis met deze selectie. L De Jong in de spits met Bergwijn en Depay op de flanken... puur uit armoede dat wel... Dat was verrassend geweest.
4 -1
stopperspil
Nul doelpogingen van het gehele elftal de eerste helft dat is een uniek dieptepunt. Als het niet loopt moet je meer opportunistisch spelen (Babel is een naar binnendraaiende counterspeler en De Roon is slechts een bal afpakker) en met een spits : plan B pas 10 minuten voor tijd.. zo raar dat ook al ziet iedereen dat het slecht is de trainer altijd pas op zn vroegst na 60 minuten wisselt en nooit eerder.
0 0
De Meer 020
Hij moet veel vaker openen naar de andere kant. Het is zeker niet zo dat niemand vrij stond. Moet ook meer tempo brengen in aanvallen ipv elke bal 2 keer aan te nemen. Wilt letterlijk elke bal kort tussen de linies spelen. Het avontuurlijke is echt een stuk minder geworden de laatste maanden. Hij zet bijna nooit meer de actie in. Wnnr hij vanaf het begin altijd als aanvallende middenvelder of linkshalf in de punt naar achter had gespeeld zou hij nu veel creatiever zijn, want hij heeft dat in zich. Dat zag je bij Jong Ajax bijv. Hoop dat hij bij Barca in de oefenduels voor het seizoen veelal de kans krijgt om dit terug te vinden aangezien hij voor Busquets gaat spelen. Anders heeft hij een probleem, want Arthur is verschrikkelijk goed. Draait nog makkelijker bij zijn man weg waarbij Frenkie sneller is met de bal. Rakitic heeft weer meer scorend vermogen, maar minder balvast.
0 0
insectenverdelg
goed dat de verwachtingen mbt Frenkie hoog zijn. En Frenkie speelde niet zijn beste wedstrid. Maar het is ook de verdienste van Portugal en gelijk het manko van dit Oranje. Ze hebben t spel aangepast zodag de Jong en Depay niet in hun kracht konden spelen. Dumfries kreeg zeeen van ruimte, maar dat kan je m ook rustig geven. Degenen waar ze t meeste moeite mee hadden was Blind. Koeman had hem dus ook op het middenveld naast de jong moeten zetten.

Verder was er echt geen idee wat te doen
1 0
FCMax
Codetaal of getypt op een telefoon? ;)
0 -1
Dexy
Frenkie speelde ook vooral slecht omdat er geen enkele afspeeloptie in voorwaartse richting voor hem was. Hij werd door twee Portugezen gedekt. Dan ontstaan er normaliter elders op het veld ruimtes voor andere spelers, maar die werden totaal niet benut door het Nederlands elftal. En dat heeft alles te maken met de waardeloze formatie waarmee Oranje al een tijdje speelt. De Roon bood zich zeer slecht aan voor combinaties en gaf - als hij de bal kreeg - alleen maar passjes terug en breed. Memphis werd eveneens door twee Portugezen gedekt en leed (mede daardoor) 33 keer balverlies. Dumfries werd bewust vrijgelaten door Portugal, want ja, die hadden al heel snel door dat hij er niet zoveel van kan. En Babel en Bergwijn, tja, die boden zich überhaupt niet aan en gingen geen enkele keer de combinatie met een medespeler aan.

Het klinkt misschien gek, maar zou wel eens Berghuis op rechtsbuiten willen zien. Ja, het is een ongelofelijke etterbak, heeft geen goed seizoen bij Feyenoord gedraaid, maar het is wel de enige aanvaller van Nederland op dit moment die een linie-doorbrekende steekpass kan geven. De overige aanvallers van Nederland zijn vooral mensen die in de diepte aangespeeld moeten worden en snelheid hebben, maar soms is het gewoon nodig dat er even een aanvaller de bal komt ophalen en dan vervolgens met een vlijmscherpe steekpass de defensie van de tegenstander openbreekt. Ik denk dat Berghuis dat veel beter kan dan Babel, Bergwijn en Promes.

Zet je dan ook nog Van de Beek erbij voor de diepgang/dynamiek en Luuk de Jong of Weghorst voor de kopkracht, dan krijgt het Nederlands elftal ineens veel meer wapens en wordt het allemaal een stuk dynamischer. Ik zou wel eens een soort 4-4-2 bij Oranje willen zien:

--------Depay---L. de Jong--------
Vd Beek-------------------Berghuis
-----F. de Jong----Wijnaldum-----
Blind-Van Dijk-De Ligt-Dumfries
Cillessen
0 0
Wesl
Grappig dat Ronald De Boer als analyst niet een iets bredere analyse heeft kunnen maken van de wedstrijd. Portugal deed er alles aan om Frenkie de Jong uit te schakelen. Dit deed het door constant een man bij hem te zetten en als hij aan de bal is de linies klein en drukzetten waardoor hij alleen breed en terug kon spelen. Hierdoor ontstond ruimte aan de vlanken met name bij Dumfries, maar Nederland was niet bij machten die ruimte uit te buiten. Eigenlijk had Koeman Promes voor Dumfries moeten brengen.
4 0
rafael32
Is goed dat Frenkie ook eens een mindere wedstrijd speelt. De Ligt heeft het internationaal vaak moeilijk. Ben benieuwd of hij goed genoeg wordt bevonden voor een basisplaats bij de Europese top. Kan misschien nog beter een tijdje bij Ajax blijven. Is zeker nog niet van hetzelfde niveau als De Jong. Het moet De Ligt ook te denken geven dat clubs als Barca veel meer moeite deden voor De Jong en veel sneller handelen dan bij hem.
0 -3
Vlieske
International moeilijk? Heb je onze champions league campagne wel gezien?
3 0
OpaVerteld
Voor het voetbal van Frenkie istie nergens beter op z'n plaats als bij Ajax.
Ik voorspel een moeizaam buitenlands avontuur voor hem.
De Ligt is een ander verhaal, die zal overal slagen.
0 -1
komopajax777
De Jong speelde vreselijk slecht tegen Portugal.Balletjes terug en breed over een minieme afstand.Afschuwelijk om naar te kijken.Hij moet avontuurlijker en aanvallender spelen om echt zijn stempelte gaan drukken.
1 -4
EersteAanname
Eens, hij mag wel wat ambitieuzer spelen dan als zogenaamde dirigent vlak voor de eigen verdediging. Te meer daar ik denk dat ie dat gewoon moeiteloos aankan.
1 -1
EuforischeRealist
Heeft ook te maken met de veldbezetting voor hem. Nu stond alles 9 van de 10 keer compleet stil. De Roon die niet bewoog of exact in de ballijn naar 1 van de spitsen ging staan. Babel die niet vooruit te branden was en Depay die ook niet (meer) in vorm is.

Dit Nederlands elftal komt in tegenstelling tot de laatste jaren juist aanvallend te kort, dat valt deels op te lossen met lopende mensen vanaf het middenveld (Van de Beek/Wijnaldum) en backs die de bal ook op de helft van de tegenstander naar de juiste kleur spelen. Blind doet dat prima ondanks dat hij er slechts zelden speelt maar dat renpaard van PSV die dan aanvallend zo goed moet zijn krijgt van de 10 voorzetten er niet 1 bij een medespeler.
2 0