Waarom Mazraoui Ajax' succesjaar belichaamt

REINVZR, 19-05-2019 om 11:00, 21572 views, AS |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Frenkie de Jong doet denken aan Johan Cruijff’, ‘Matthijs de Ligt is misschien wel de beste verdediger van de wereld’, ‘Donny van de Beek is wat Real Madrid nodig heeft’, ‘Pep Guardiola wil Dusan Tadic’, ‘Daley Blind is de absolute leider van dit Ajax. Ik heb het allemaal voorbij zien komen. Zo’n beetje iedere Ajacied is tot in het oneindige opgehemeld. Toch moeten we in mijn ogen een belangrijk deel van de verklaring van het succes dit seizoen ergens anders zoeken. Ik zoek het bij Ajax’ jeugdproduct Noussair Mazraoui.

De huidige international van Marokko sloop als een dief in de nacht door de gehele jeugdopleiding heen, waar hij als achtjarig jochie in 2006 begon aan zijn Amsterdamse avontuur. Vanuit Alphen aan den Rijn werd hij dagelijks met het taxibusje naar Sportpark De Toekomst gebracht, waar hij dan in de schaduw van onder andere Donny Van de Beek en Abdelhak Nouri mocht voetballen, om vervolgens weer met het busje naar huis te gaan. Tien jaar lang zag hij spelers om hem heen geprezen worden, maar hij zag er nog meer verdwijnen. Elk jaar vielen er tientallen spelers af, maar Nous bleef geruisloos zijn ding doen.

Linksbuiten. Rechtsbuiten. Op ‘tien’. Op ‘zes’. Rechtsback. Nous speelde in het Jong Ajax van 2016/2017 op al die posities. Het was de grote Appie, Donny en Frenkieshow dat jaar. Met een geruisloze, maar cruciale bijrol van Nous, die op amateurbasis voor zijn laatste kans bij Ajax mocht gaan. Na twee seizoenen een dragende kracht te zijn geweest van Jong Ajax en kampioen van de Jupiler League te zijn geworden stond hij aan het einde van het seizoen 2017/2018 opeens in de Johan Cruijff ArenA. Erik ten Hag begon met Nous op rechtsback het team te vormen waarmee het het volgende seizoen móest gaan gebeuren.

En het gebeurde. En hoe goed onze vedettes ook waren dit jaar, voor mij is niet Donny, niet Matthijs, maar Nous de belichaming van dit Ajax. Net als hoe hij zijn carrière begon, sloop ook Ajax als een dief in de nacht door de voorrondes van de Champions League heen. Niemand in Europa had ons aan zien komen, niemand had ooit verwacht dat deze krachten los zouden komen bij de Amsterdamse godenzonen. Ook het gros van onszelf niet.

Tot 2 oktober 2018 rond een uurtje of half 10 in de avond. In de Allianz Arena in München staat Ajax met 1-0 achter tegen het grote FC Bayern. Op het middenveld krijgt Nous de bal. Hij ziet zijn kans schoon en passeert met een slimme dribbel twee man, waarna hij de 1-2 met de wat teruggezakte spits Tadic aangaat. Hij loopt perfect het ontstane gat in, krijgt de bal terug van de Serviër, neemt ‘m in een vloeiende beweging mee en legt de bal koeltjes langs de paal tegen de touwen. Nous is los, Ajax is los. Deze goal is het startschot van alle mooie momenten die we dit seizoen hebben gekend. Het uitvak ontploft en de pullen bier op de Oktoberfeesten staan te trillen op de tafels. Sinds dit moment is het vertrouwen geboren waarmee we Europa’s harten hebben gestolen.

De grote bijdrage van onze rechtsback blijft niet bij dat ene moment in het zuiden van Duitsland. In Amsterdam scoort Nous in de slotseconden van de wedstrijd tegen het Portugese Benfica een reuzebelangrijke goal. Enkele maanden later speelt hij een cruciale rol bij de wereldgoal van Tadic in Madrid, die de hele wereld over ging. Het talent gooide zijn hele hebben en houden in de strijd om een ogenschijnlijk kansloze bal binnen te houden, en hij flikt het. Nous is niet te stoppen.

Ik zie het daarom ook als een prachtig en volledig terecht gebaar dat Ten Hag onlangs bij de huldiging namens de gehele technische staf Nous heeft benoemd tot talent van het jaar. En ondertussen beweegt de nog altijd maar 21-jarige speler zich weer geruisloos verder. Dit keer naar het middenveld, waar hij als vervanger van Lasse Schöne een aantal keren een uitstekende indruk maakte.

Het zou mij inmiddels niets meer verbazen als Nous zich -heel stilletjes en heel geruisloos- ontpopt tot een hele grote meneer.

Reinand Visscher (Twitter: @ReinandVZR | e-mail: r.visscher@ajaxsshowtime.com)

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
FrankBeton
Middenvelder
0 -1
Ajax27
Met alle respect voor Nous... heeft het aardig gedaan. Maar als ik 1 speler uit de basiself moest aanwijzen als zwakste schakel dan is het Nous. Haalt het niveau van de rest bij lange na niet.
1 -5
zuidzuid
Offensief brengt ie veel maar het is een verdediger in eerste instantie. Ik zat in de kuip by de 2-6 en echt alles ging mis daar.
0 0
Bensco
Talent heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Zo ook met Nous, die zal eerst een periode van vallen en opstaan moeten doorgaan voordat hij een constante waarde wordt bij Ajax 1. Die tijd moet je hem gunnen vind ik. Voor mij is hij namelijk ehr wel een beademing op de RB positie.
4 0
Cupmetgroteoren
Er zijn wel meer rechtsbacks uit de jeugd geweest die het het eerste jaar goed hebben gedaan. Veltman, van Rhijn, van der wiel. Mazraoui vind ik in aanvalkellend en verdedigend opzicht goed, maar verdedigend vind ik hem niet goed genoeg. En dan niet eens in de 1 op 1 maar hij laat heel veel ruimte aan de aanvallende partij aan die kant. Hij is gewoon geen échte verdediger.
0 0
AnsB
Mooi verwoord. Eigenlijk nog steeds een beetje een stille kracht, maar zeer waardevol, en met veel voetbalvermogen.
Ik ben benieuwd of hij rechtsback blijft of toch naar het middenveld verhuist. Ik denk het eerste, tenzij Veltman blijft - wat ik niet verwacht omdat het diens intentie was om een keer naar het buitenland te verkassen en voor hemzelf is dit het beste moment, nu hij alle waardering krijgt voor zijn ijzersterke comeback.

Voor Mazraoui zelf twijfel ik waar hij het best tot zijn recht komt. Als back kan hij - omdat aanvallende backs zo dun gezaaid zijn - misschien de absolute top aan (op termijn dan, als hij zich verdedigend nog beter ontwikkelt).
Ik weet niet of hij als middenvelder dezelfde kans maakt (veel grotere concurrentie). Ik heb hem daar nog niet vaak genoeg gezien om dat ook maar enigszins in te kunnen schatten. Wel vaak genoeg om te zien dat hij dat uitstekend kan invullen.

Voor Ajax is de behoefte aan een aanvallende rechtsback groter neem ik aan, tenzij men toch nog veel verwacht van Kristensen.
Ik zou Kristensen graag eens - pakweg - 10 wedstrijden achter elkaar willen zien. Ik ben nog niet die ene Deense journalist vergeten die een bijna lyrisch stuk over hem schreef vóórdat hij naar Ajax ging. 'Onze' scouts waren dus niet de enigen die zijn talent zagen.
Deze kennis combineer ik met mijn eigen waarnemingen van spelers over wiens techniek en kwaliteit geen discussie mogelijk is, maar die eruit zagen als armzalige stumperds toen ze niet lekker in hun vel zaten (vBasten, WK in Italië) of véél te graag wilden en zichzelf onder een enorme druk zetten (vPersie in diverse eindronden).
Soms is niet te zien of een speler echt geen goede techniek heeft (vaak omdat je hem nog niet kent) of dat hij - om wat voor reden ook - niet in een 'optimale spanningsboog'* speelt. Het enige dat we zeker weten is dat Kristensen geen wedstrijdritme heeft en dat is sowieso lastiger presteren.

*Jargon voor het wetenschappelijke feit dat je alleen tot optimale prestaties kunt komen als er precies genoeg spanning is: te veel spanning is niet goed (veel mislukte acties vooral technisch), maar te weinig spanning evenmin (veel slordige acties).
In beide gevallen kunnen die mislukte of slordige acties op hun beurt weer mentaal meespelen voor het vervolg van de wedstrijd en kan het van kwaad tot erger gaan.
Persoonlijk vind ik Van Basten het allerbeste voorbeeld. Hij kon destijds geen bal goed aannemen, geen man passeren en vrijwel geen bal bij een medespeler krijgen. Eén groot drama was dat.
Het was het WK dat Cruyff de door de spelers beoogde bondscoach was, maar Beenhakker het werd.
0 0
Patje2011AJAX
Mooi. Wat een sympathieke rustige gozer is het ook.
1 0
AlexIbarra
Mooi geschreven!
Nous geeft ook nog eens het goede voorbeeld en blijft sowieso nog eens een jaartje hier.

Ik heb wel het idee dat we hem fysiek helemaal hebben uitgewrongen dit seizoen. Jammer voor ons dat hij nog Africa Cup moet spelen, wel leuk voor hemzelf natuurlijk maar als je niet top bent heb je er ook niet zo veel aan.

Hopelijk verbaast hij ons volgend seizoen nog een keer in positieve zin en groeit hij door.
3 0
Aad82
100 % mee eens! Mooi man!
2 0
JohnnyD
Eens.
2 0
DS
Nous is waar ze heel lang naar gezocht hebben op rechtsback. Veltman en Tete waren goede verdedigers maar daar gaat weinig aanvallende dreiging uit. Nous zijn samenwerking op rechts samen met Ziyech is echt perfect.
3 0
Horrontelli
Hij is heel goed inderdaad. En wat doet het er dan toe wie in het team eventueel nog waardevoller zijn. Het is geen onderlinge wedstrijd maar ze spelen samen tegen andere teams.
5 0