De Mos: 'Ajax heeft een structureel probleem'

JesseTH, 12-05-2019 om 22:20, 15483 views, Ziggo Sport |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Aad de Mos, Wim Kieft en Youri Mulder zagen allen een eigen probleem tijdens Ajax - Tottenham Hotspur. Kieft had de ploeg van Erik ten Hag graag enigszins in zien zakken, terwijl Mulder het tegenovergestelde wenste. De Mos baalt vooral van het ontbreken van een plan B wanneer de tegenstander kiest voor powerplay.

'Ajax heeft structureel een probleem', is De Mos van mening. 'Als ze een grote uitslag neerzetten en de andere partij gaat vol op de aanval. Pochettino is vol op de aanval gaan spelen met vier aanvallers en later met Lamela nog een vijfde erbij. Een ploeg die powerplay gaat spelen tegen Ajax… Dan moet je een plan B hebben. Ajax heeft dat niet. Je gaat je eigen spel niet meer spelen omdat je geen duels meer kunt winnen en geen tweede ballen meer pakt.'

Wim Kieft vindt het verbazingwekkend dat de Amsterdammers aan het aanvallende strijdplan vasthielden terwijl ze voorstonden in de halve finale van de Champions League. De oud-spits weet wel hoe hij het gedaan zou hebben. 'Je wint daar met 0-1 en je staat 2-0 voor bij rust en je besluit gewoon: we zakken een beetje in en houden de ruimtes klein. Dan kunnen ze de bal lang spelen op die Spanjaard. Dan wint hij het duel, maar staan ze gewoon goed.'

Youri Mulder op zijn beurt, vindt juist dat Ajax te verdedigend ging denken. De oud-international vindt dat Ajax moest blijven voetballen. 'In de eerste wedstrijd tegen Tottenham is Ajax verdedigender gaan spelen. Dat is toch niet goed? In de tweede wedstrijd hebben ze ook verdedigend gewisseld. Volgens mij moet je dat niet doen. Bij standaardsituaties moet er eentje achterblijven, maar in je gewone spelopvatting doen moet je doen waar je kracht ligt.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gonzalez75
Ik weet niet of ik dezelfde wedstrijd als deze 'deskundigen' heb gezien maar het laatste half uur werden we enorm teruggedrongen en vastgezet. We kwamen er nauwelijks meer uit en wanneer het wel was, dan was het alarmfase 1 bij Hotspur. Hoe dichter we tegem onze eigen zestien werden gedrukt, hoe moeizamer het werd. Die Llorente won alle duels dus Kieft moet niet lullen. Die had je ver van de zestien moeten houden.
0 0
Rentokill
Plan B tegen een begroting van 400 miljoen...
1 0
Bennyben
Plan B ??

Ik heb Ajax dit seizoen heel vaak een plan b zien doen de tegenstander de bal geven en vanuit de omschakeling kansen creëeren vaak ook met neres, ze weten van gekkigheid niet meer wat ze moeten zeggen over Ajax .
0 0
Schwalbino
Wat je zag is dat Ajax niet de bank heeft die de Spurs (of andere topploegen) wel hebben. Dan ben je snel klaar met je plan B.
4 0
RedFeather
Dat heb je zelf Aad
Dat ben jezelf
2 0
FrankDeB
Kappen met die wedstrijd. Is klaar nu! Wij zijn kampioen, ja wij zijn kampioen!
4 -1
MichelBoerebach
Ieder team heeft moeite met het andere team als dit powerplay gaat spelen. Maar het maakt nogal een verschil als Tottenham dat doet in plaats van, pakweg, FC Emmen. Bij die laatste voetbal je er wel onderuit. Bij Tottenham ligt dat even wat anders. Ik zou het aanvallender dan wel wat rustiger aan doen. Wat dat betreft ben ik het in grote lijnen eens met Wim Kieft.
0 0
SPLNDD
Ja en Aad de Mos heeft een structurele knobbelneus
1 -4
ajaxxcied4life
Even los van alle euforie, hij heeft denk ik wel een punt. Ajax komt in de problemen als tegenstanders vol gaan druk zetten. Iets dat Ten Hag moet gaan meenemen naar het volgende seizoen. Dus hoe positioneer je je als team zodra een tegenstander zoals de Spurs deed vol druk gaat zetten en hoge ballen gaat spelen om vervolgens de tweede bal te winnen. Ajax moet hier wel echt van gaan leren.
4 0
Juichtoon
Tuurlijk heeft Aad een punt. Het positiespel en de ruimte die we willen bespelen kan en moet dus veel beter. Met nog 60 tellen op de klok en je eigen keeper heeft de bal kun je als je goed staat nooit meer een schot op doel tegen krijgen, laat staan een goal tegen.
Op de helft van Spurs werd de 1e lange bal niet geblokt, daarna de doorkopbal niet, daarna werd er slecht geanticipeerd en bij het laatste schot komt er een man tussendoor die nauwelijks wordt gehinderd. Ook omdat het veld veel te lang werd gehouden, de stelregel is maximaal 30 m tussen de voorste en achterste linie bij balverlies. Bij de laatste Spurs aanval stond de Ligt rand 16 en probeerden de aanvallers voorin wel 15 m op de helft van Spurs te blokken. Dan moet je zeker 40 m ruimte verdedigen. Dat is 10 bij 50 is 500 m² te veel.
En dit was eigenlijk de hele wedstrijd al aan de gang. We komen 4 keer in 5 seconden een stap te laat. Dat komt niet door pech alleen.
Natuurlijk is het zo dat je dit kunt en moet trainen en dat dit elftal naar europese maatstaven nog maar kort samenspeelt. Ook dat speelt hierin een rol.
Of waarom maak je op dat moment geen overtreding op de middenlijn, die kans was er ook nog? Ik kan er nog steeds niet bij.
0 0
PetrusKeizer
in grote lijnen helemaal mee eens, maar vooral t laatste. ben je in de laatste minuut belandt dan moet je koste wat kost de aanval er uithalen. Dus je moet als t ware je instellen op t maken van die overtreding rond de middellijn. Heb ik niet gezien….
0 0
Boer Gijs
Bij de 2-1 zag je hetzelfde gebeuren als juichtoon beschrijft. We kwamen daar 4 keer in 5 seconden een stap te laat. Dat lijkt pech maar komt door teveel ruimte weggeven.
0 0
Truth
Mulder heeft het begrepen
5 0