'De sfeer van een aula van een crematorium'

FinnDekker, 07-05-2019 om 15:10, 11692 views, NRC Handelsblad |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De Johan Cruijff ArenA zal woensdagavond hoogstwaarschijnlijk weer een prachtige sfeer kennen tijdens het duel van Ajax met Tottenham Hotspur. Maar de thuisbasis is in het verleden niet altijd sfeervol geweest. Sterker nog, de eerste jaren had het nieuwe stadion een heel slecht imago.

'Het had de sfeer van een aula van een crematorium. Een kille betonnen bak. Met toiletjuffrouwen en de Arena Card. De club had de F-Side over het stadion verspreid. Alles draaide om veiligheid. Het belang van de supporter was achtergesteld', stelt Ronald Pieloor, ooit oprichter van de F-Side en lid van de bestuursraad, in gesprek met het NRC Handelsblad

David Endt, voormalig teammanager, kan zich vinden in de woorden van Pieloor. 'Het stadion was een soort theater. Futuristisch en functioneel. Maar het had niets van vroeger. Ons huis was niet meteen ons thuis. Pas als er is gewonnen én verloren, krijgt een stadion historie. Er moet bloed, zweet en tranen zijn geplengd.'

De eerste prijs sinds 2014 is een feit en daar mag je als Ajacied best trots op zijn! Scoor nu het Ajax-t-shirt KNVB-Bekerwinnaar in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trainerdv
En toch.... Wet van de remmende voorsprong. Wij waren de eerste met een modern stadion. Als je ziet wat er nu gebouwd wordt, er is gewoon veel meer mogelijk dan weer eens 25 jaar geleden.. Het Tottenham stadion was fenomenaal vertelde iedereen die er was geweest en dat geloof ik direct. Hetzelfde gold voor dat van Juve. Hopelijk gaat Ajax over nog eens 25 jaar weer over naar een nieuw stadion. Arena is zeker verbeterd, maar het blijft voor mij toch iets teveel 'binnen'.
0 0
TontoKarnaggel
De Arena was de eerste in zijn soort en werkelijk elk beginnersfoutje werd gemaakt en echt alle kinderziektes hebben we gehad. Als ik eraan terug denk word ik nog chagerijnig. Maar vanaf een jaar of 10 12 terug werd het elk jaar iets beter en zeker de laatste jaren gaan we met sprongen vooruit. Zou momenteel met geen enkele nederlandse club willen ruilen en na mijn bezoek afgelopen zondag zeker niet met feyenoord.
1 0
goajaxgo
Verhuizing naar de Arena heeft ons 4 à 5 kampioenschappen gekost. Ik herinner me nog goed hoe doodstil het was en we vocaal werden overstemd door NAC-, NEC- en Heerenveensupporters. De grasmat en de kleuren van de Amsterdam Admirals op de tribunes werkten ook al niet mee. Zo mega-dom dat dit heeft kunnen gebeuren.
0 0
Ajacied33
De Arena is een heerlijk stadion geworden. Met die blauwe en oranje stoelen aan de lange zijde was het verschrikkelijk. Maar nu alles in het rood en wit is, en de Arena historie begint te krijgen, merk je hoe de ambiance nu is. En vooral bij Europese wedstrijden is het gewoon genieten
2 0
Hagmag
Vergeet nog te vermelden dat het doen van een "plasje" in de kuip resulteert in wit uitgebeten schoenzolen en randen van je schoenen. Urine ligt 2 a 3 cm hoog in de toiletruimte. Ja, dit stadion is echt representatief voor NL, bah bah.
3 0
Hagmag
Vergelijk het ffff met de gedateerde vieze Kuip, waar wij zondag weer eens ons (visite) stickerkaartje hebben achtergelaten. Rondom deze bouwvallige roestbak helemaal niets te doen. Muntjes kopen en van containers omgebouwde verkooppunten vies bier en vette patat kopen. Stadion en omgeving werd eindelijk weer eens opgeleukt door de Amsterdamse "stickerbende", zoals de havenslaven gister op Faceboek lieten zien en wisten te melden.
De Meer is niet meer. Daar kon je het gras ruiken en de spelers toeroepen door iedereen.
De Meer bleek een schier onmogelijk in te nemen vesting, waarvoor een ieder die op bezoek kwam niets te halen was.
De laatste jaren ook veel en veel meer sfeer in de Arena, omdat Bobo's in maatpakken niet meer de overhand hebben, wat in het begin wel het geval was.
De JC Arena is een echte mooie voetbaltempel waar wij trots op kunnen en moeten zijn.
0 0
Mikey Stormram
Van buiten vind ik het nog steeds niet veel weghebben van een voetbalstadion, maar van binnen begint het toch steeds meer als een Ajax stadion te voelen. Ik heb de Meer nooit meegemaakt, maar ga de ArenA wel meer en meer als ‘ons’ stadion zien. Ik heb het niet zo op al die moderne eenheidsworsten van stadions. Doe mij maar zoiets als Old Trafford, Westfalenstadion, Craven Cottage of Ibrox.
0 0
Koekepeer
Het kan altijd erger, neem het stadion van Groningen. Als je er om heen loopt zie je niet eens dat het een stadion is. Het lijkt meer een enorme bouwmarkt.
0 0
niquedegraaff
Dat stadion lijkt van buiten af op een detentie centrum.
2 0
Hollister
Wacht jij maar even tot 2023 als de verbouwing klaar is en op de Toekomst eveneens.. dan hebben wij een van de mooiste, groenste, modernste, sfeervolste stadions van Europa.... met daarbij een heel degelijk en mooi Jeugdcomplex van 15 velden en een ministadion voor 6000 toeschouwers. Verbouwingskosten 55 miljoen voor de JC Arena en 35 miljoen voor de Toekomst... Verbouwing is reeds begonnen.. gereed in 2023
4 0
Luck76
Na afgelopen zondag realiseer ik me des te meer hoe blij we mogen zijn met de JC Arena. Wat een armoede daar, zeg.
2 0
Juichtoon
Is al jaren zo. De ArenA heeft vooral slecht imago door media. Weet nog hoe Koos Postema en Emiel Schellevis bij Sport 7 liepen te schuimbekken en te fulmineren als de Arena weer eens in beeld kwam. Toeristen waren en zijn altijd heel enthousiast over de ArenA.
Alle negatieve zaken werden overbelicht en positieve zaken werden niet genoemd (van 200.000 toeschouwers naar ruim 800.000 t per seizoen). Daarbij kost elke verhuizing bedstro.
0 0