'Overmars heeft meteen waanzinnig geleverd'

BVeenstra, 06-05-2019 om 11:50, 7874 views, NRC |

Bekijk Ajax - Valencia live in de Ziggo Dome!

Sinds directeur voetbalzaken Marc Overmars het op technisch beleid bij Ajax 'in zijn eentje' voor het zeggen heeft, heeft hij zich uitstekend geprofileerd. Dat schrijft het NRC maandag. De krant blikt terug op de laatste jaren, waarbij het opvalt dat de Amsterdammers vooral zijn gaan floreren sinds Overmars de almacht heeft.

Het NRC blikt allereerst terug op het laatste jaar waarin Ajax een prijs won. De Amsterdammers werden in 2014 kampioen, maar verloren ook een bekerfinale. Een bekerfinale die bovendien werd ontsierd door vuurwerk dat vanuit het Ajax-vak op het veld werd gegooid. '"Supporters? Problemen. Feest? Vuurwerk. Spel? Saai. Bekerfinale? Drama. Europees voetbal? Bijrol." Zo stond het ervoor vijf jaar terug, grof geschetst. Niet alles was daarna slecht, zeker niet zelfs. Een Europa League-finale werd bereikt. Maar de coherentie in beleid was ver te zoeken en verdeeldheid over de koers bleek endemisch.'

In 2015 schreef oud-Ajacied Tscheu la Ling, die nauw verbonden was aan de Cruijff-revolutie, op verzoek van de RvC van Ajax een rapport. Dat rapport kreeg bij Ajax nooit een formele status, al lekte het even later wel uit in De Telegraaf. 'Het was "cherry picking" voor gevorderden. Conclusies: "het aankoopbeleid, verkoopbeleid en het contractbeleid van Marc Overmars falen", de scouting "wordt door Overmars onprofessioneel geleid" en "de RvC heeft te weinig toezicht gehouden". Meest hilarisch, met terugwerkend kracht, is de passage over André Onana – de jeugdkeeper om wie ze bij Barcelona blij zouden zijn geweest dat hij aan Ajax was afgedankt.'

'Overmars heeft meteen waanzinnig geleverd'

Journalist Bart Hinke noemt het echo's uit een niet zo ver verleden. Hij schrijft dat Overmars, samen met algemeen directeur Edwin van der Sar, alle gevechten won. Onlangs zei Overmars in het NRC 'dat het goed is dat er nu één baas is'. Hinke: 'In het eerste seizoen waarin hij zijn almacht in technisch beleid heeft laten gelden is er meteen waanzinnig geleverd. Het eigen vermogen werd serieus aangewend voor een selectie die barst van de kwaliteit en in alle facetten van het voetbal – attractiviteit, slimheid, belastbaarheid, geslepenheid – thuis geeft.'

Hinke vindt dan ook dat men nu vooral nog moet genieten van het huidige Ajax. 'Kijk nu en aanschouw dit Ajax – al kan het volgend seizoen zo weer allemaal mis zijn. Want ook dat is die gekke club. Maar met het eindsignaal van scheidsrechter Serdar Gözübüyük was aan vijf jaar vernedering een einde gekomen voor de grootste en rijkste club van Nederland.'

De eerste prijs sinds 2014 is een feit en daar mag je als Ajacied best trots op zijn! Scoor nu het Ajax-t-shirt KNVB-Bekerwinnaar in de Ajaxshop!

Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Deepblue
Ling en Jonk hebben mij nooit kunnen bekoren.
Overmars wel - en hij levert wel resultaten.
0 0
Schwalbino
Ajax speelt Cruijffiaans, leidt Cruijffiaans op, voert Cruijffiaans selectiebeleid en financieel klopt het ook. En er is weer succes.

Je mag nu toch wel concluderen dat Ling en Jonk de plank missloegen. Hun profeten op AS predikten de ondergang van Ajax. Het was destijds gewoon een machtsspelletje onder het mom van.
0 0
Petterson1964
Overmars krijgt nu terecht alle lof.

Overmars kreeg daarnaast voorheen ook volkomen terechte kritiek. Beetje makkelijk van deze journalist om hem nu volledig vrij te pleiten.
1 -1
Spitz
Hosanna voor Mark Overmars. Eerst Peter Bosz en later Eric ten Hag. Geweldige coaches voor Ajax. Eerst een finale in de Europa league tegen Manchester United. Vorig seizoen was pech en het verschrikkelijke drama met Nouri voor Keizer en de ploeg. Is zo enorm onderschat. Journalisten, media en al die interessant doende persoontjes die de finale 2016-2017 EL wegwuiven of doodzwijgen. 2017-2018 met Nouri is een verschrikkelijk drama gebleken. Niet alleen voor de familie Nouri, maar ook voor het elftal en Keizer. ten Hag nam in de winterstop het stokje over van Keizer die nu gelukkig bij een mooie ploeg Sporting Lissabon zit. Het is hem echt gegund. ten Hag en Schreuder namen een elftal over die nog niet klaar waren om de plannen van de staf per direct over te nemen. Dit gebeurde in 2018-2019 wel en werd volledig geaccepteerd door de selectie. En zie het resultaat. Na een voorbereiding aan het begin van de competitie die nog niets zei over de progressie die het team doormaakte. Begonnen de CL voorrondes en je zag het team groeien. PSV en Ajax hebben beiden een super seizoen. Ook dit wordt enorm onderschat door de media en al die interessante persoontjes die zeggen dat ze de kenners zijn. Spelers die worden afgezaagd tot de grond toe en worden uitgemaakt voor super slecht. Neem Sane van Manchester City. Speelt nooit en moet het waarmaken in soms 10 minuutjes. Totaal niet eerlijk! Kristensen net zo. Wat speelt hij nu eigenlijk. Er zit zoveel druk op in zijn koppie. Doe het dan maar es goed. Labyad is net zo'n verhaal. Kan hij niet voetballen? Zeer zeker wel. Maar neem dit enorm indrukwekkende niveau bij Ajax. Al die top teams in Europa hebben de wereld reservespelers voor vele tientallen miljoenen aangetrokken per persoon. Ook die voetballen amper en mogen het soms even laten zien. En hier zeuren ze over een paar spelers bij Ajax die erbuiten vallen. Uiteindelijk gaat het om Ajax, de prestaties. Deze zijn top. Finale EL in 2017 en nu halve finale CL in 2019 en wie weet komt er nog wat moois met een kampioenschap en een finale CL. Topprestatie!!!!!!!!!!!!!
1 0
Juichtoon
Vijf jaar vernedering? 2017 speelden we nog finale EL. Over cherry picking gesproken.
5 -1
AlexIbarra
Alle lof voor Marc maar het is vooral less is more wat hij heeft gedaan afgelopen zomer.
Ik snap alle aandacht voor ons aankoopbeleid niet zo.

Meestal verliezen we 2-3 basisspelers in de zomer, afgelopen jaar maar 1 omdat Ziyech bleef (en de rest). Niet te weigeren aanbiedingen kwamen ook niet echt.
We hebben eigenlijk Kluivert geruild voor de 9 jaar oudere Tadic. Een toptalent met veel (commerciele) waarde verkocht voor weinig, een ervaren PL-middenmoter gehaald voor weinig. Pakte geweldig uit maar idealiter pak je 2x zoveel voor Kluivert.
Verder hebben we Daley teruggehaald, iets minder betaald dan we voor hem ontvangen hebben maar hij is ook 4 jaar ouder. (Dus meer ervaren maar minder restwaarde).

Mijn punt is dat de huidige selectie grotendeels dezelfde is als begin vorig jaar. Dat is op zich natuurlijk ook knap van Overmars, evenals het feit dat veel jongens verlengen.
Maar vorig seizoen hadden we 10 langdurige blessures, 2 trainerswissels, Nouri, missen van EU-voetbal, een onervaren Ten Hag, etc. Dit seizoen alleen Bandé en Eiting geblesseerd geraakt, iedereen een jaar verder, vanaf het begin positieve energie door de vCL, enz.

Al die factoren spelen een rol. Dus ik geef Overmars zeker credits en vind dat hij het top doet. Maar Ten Hag en Frenkie, Donny, Matthijs, Andre, Nous, Hakim, en al die jongens die hier al 2 jaar of langer voetballen, leveren elke week topprestaties. Ik vind het wat simpel om (mogelijk) succes puur aan de 'dure aankopen' of ander beleid van Marc toe te schrijven.

We gingen allemaal uit van een verkoop van Ziyech, en in dat geval hadden we (zoals altijd) weer meer verkocht dan ingekocht. Dat Tadic het nummer 10 kreeg toegezegd is een mooie reminder dat het soms goed is als dingen anders lopen dan gepland.
0 -3
Qwibuss98
Achteraf - ja dat is altijd makkelijk - is het maar goed dat Overmars een paar keer op zijn bek mocht gaan en ervan kon leren, in plaats van meteen op straat gezet te zijn. Zonder die fouten had hij ook geen goede beslissingen kunnen nemen.
3 -1
Juichtoon
Het rapport Ling benoemde de feiten. Prima. Kennelijk heeft Marc ervan geleerd.
1 -5
Nick
Opportunisme heeft een naam: Bart Hinke

In Rapport Ling werd volkomen terecht de vloer aan geveegd met Overmars. Heeft zo onzettend veel rare keuzes gemaakt. En dat had geen fuck met geld te maken.

Maar he, dat verhaaltje over de RVC klinkt zo lekker en dan hoeven we verder nergens meer over na te denken.
5 -7
Freddy Al
Ik vraag me af waarom dat in het rapport Ling stond en wat er nog meer in stond, Overmars heeft in elk geval nu bewezen dat dit rapport niet erg veel waarde had,dat vind ik sowieso over de meningen van Ling.

Dat Barcelona blij was Onana aan ons te kunnen slijten kan ze misschien nog duur komen te staan dit seizoen.
4 0
3sterrenAjax1
in marc we trust!!!
4 0