Koeman: 'Ajax is gaan veranderen'

GinoHaverkamp, 01-05-2019 om 11:55, 11066 views, De Telegraaf |

Maak kans op jouw Ajax-droom. Vul je lijstje in!

Bondscoach Ronald Koeman had niet verwacht dat Ajax het zo goed zou doen in de Champions League. Mede dankzij de goede prestaties van de Amsterdammers staat het Nederlandse voetbal weer op de kaart, terwijl het nog niet zo lang geleden op zijn gat zat. Dat stemt Koemand tevreden.

'Ik had toen ook niet verwacht, dat we binnen een paar jaar een team zouden hebben dat weer op dit niveau zou meedoen', geeft de 56-jarige coach toe aan De Telegraaf. 'Ajax is gaan veranderen, heeft geïnvesteerd en spelers gehaald die ze normaal niet konden of wilden halen. Het succes is geweldig voor het Nederlandse voetbal. De extra ervaring die spelers opdoen in de Champions League is heel goed voor hun ontwikkeling.'

Koeman betwijfelt zelfs of het Nederlandse voetbal überhaupt wel in een crisis heeft gezeten, ondanks het gemiste EK en WK van 2016 en 2018. 'Het is lastig te zeggen. Het verandert zo snel. Maar er zit wel ontzettend veel muziek in, zoals het op dit moment gaat. Je moet er alles aan doen om dat vast te houden. Je ziet wel dat het golfbewegingen zijn. Net zo goed als het nu omhoog loopt, zal het vanzelf wel weer eens naar beneden gaan. Dat is het hele leven.'

Koeman hoopt op Nederlandse finale

In het belang van het Nederlandse voetbal hoopt Koeman, als bondscoach van Nederland zijnde, dat er zoveel mogelijk Nederlanders in de finale van de Champions League staan. Dat houdt in dat die finale tussen Ajax en het Liverpool van Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum moet zijn. Bij Tottenham Hotspur spelen geen Nederlanders en bij FC Barcelona houdt Jasper Cillesen de reservebank warm. 'Voor het Nederlands voetbal zou het heel goed zijn als we zes, zeven spelers in de Champions League-finale hebben.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mallerd
Koeman vindt het maar niks dit succes van Ajax, het liefst wilt hij in zijn eentje verantwoordelijk zijn voor de wederopstand van het Nederlands voetbal.
0 0
timajaxajax
Ik zou met Donny in de spits spelen, hangende spits. (zoals Tadic)
En 2 zessen zoals Ajax.

Donny
Berg - Depay.
Wijnaldum
Blind - De Jong
Van aanholt ?- Ligt - Van Dijk - Veltman
0 0
geDaante
Aan veel van zijn uitspraken en keuzes merk je dat het niet bepaald een visionair is, snapt het vaak niet helemaal, ook wat die golfbewegingen betreft. Dat was geen golfbeweging, dat was verkeerd opleiden, en een algehele, zeer slechte voetbalvisie, met het balletjes breed en terug voetbal als een van de gevolgen.

Hij vond Bosz' spel te aanvallend en naïef. Gewoon finale EL gehaald. Ten Hag doet het nu ook met aanvallend voetbal. Eindelijk worden al die 'realisten' die zolang het nederlandse voetbal hebben bepaald en verpest, op hun ongelijk gewezen.
2 -2
MosesD
Kijk, de bondscoach heeft het ook over golfbewegingen. Volstrekt normaal en al helemaal bij een klein voetballand als Nederland. Overigens ben ik voor de rest niet zo'n fan van Koeman. JC was dat wel, dat begreep ik nooit zo. Koeman heeft bij Ajax kunnen oogsten dankzij Adriaanse, later bij Psv dankzij Hiddink. Nu stapt ie in, terwijl er een paar geweldige talenten doorbreken. Tja.....
0 0
geDaante
Ik vind dat dus geen golfbeweging meer, als deze zo'n 15 jaar duurt, en begint na de hervormingen van Van Gaal bij zowel Ajax als de KNVB (Masterplan). Die principes sloegen nergens op, en matige jeugd is daar een logisch gevolg van.
0 0
MosesD
Na de succesperiode eind 60/begin 70 duurde het ook 15 jaar tot er weer een goede generatie stond. Is hele gewone cyclus zeker in klein land.
Noem jij dan eens voordat van Gaal zogenaamd roet in het eten ging gooien wie bij Ajax allemaal de opvolgers uit eigenjeugd waren van Cruyff (spits), Keizer (linksbuiten), Swart (rechtsbuiten). Jij beweert continue dat het zo slecht was, dat kan je alleen beweren als je kan vergelijken met een andere/betere periode. Dus ben benieuwd met welke namen je komt. Nou ja, eigenlijk weet ik het al, je kan er weinig bedenken. Dat is precies dus een periode van relatieve 'droogte' als gevolg van een golfbeweging die er altijd is geweest en altijd zal zijn. Ook bij andere bvo's is het lange tijd minder geweest en daar had van Gaal echt helemaal niets te vertellen. Het is dus gewoon en kul verhaal. Kijk ook naar omringende landen. Allemaal hebben ze te maken met golfbewegingen. En dan heeft Nederland als klein land daar natuurlijk helemaal mee te maken.....
0 0
AnsB
Deels eens, deels oneens.
Golfbewegingen zijn er wel degelijk omdat er niet elk jaar supertalenten worden geboren (de opleiding is heel belangrijk, maar supertalenten worden geboren).

Visie vind ik daarentegen het aller-allerbelangrijkst en dat moet zowel in de opleiding als in het eerste team optimaal zijn, steeds opnieuw (vooral niet indutten).
In het verlengde daarvan heb ik me ook ongelofelijk gestoord aan zowel het gecontroleerde spel dat Ajax en Oranje veel te lang in zijn greep had, als aan de roep van de 'realisten'.

Desondanks vind ik enkele aspecten van dat 'realisme' wél belangrijk en dat is ook één van de redenen waarom ik de visie van en Hag zo waardeer: dit Ajax is op en top aanvallend, maar houdt veel meer grip op het verdedigende aspect (inclusief het positiespel en de tactische discipline) dan de laatste jaren, het speelt uitermate volwassen en kan ook vechten als het moet.

Aan de visie van Bosz daarentegen heb ik twijfels, helaas zeg ik er direct bij, want ik heb het jaar onder hem natuurlijk uitermate gewaardeerd. Maar hij neemt wel erg veel risico's en dat breekt hem te vaak op - tot nu toe. Dat het Ajax lukte om de EL-finale te halen vind ik een enorme prestatie, maar het was toch een paar keer vlakbij uitschakeling. En ManU toonde aan dat je - door een specifieke strijdwijze - de kracht van Ajax kon neutraliseren.

Dat is dit jaar geen enkel team in de Cl gelukt. Ajax kent moeilijke fases, maar blijft steeds overeind; slechts één verliespartij (Real thuis) en die was hoogst ongelukkig.
Dan kun je de grotere kwaliteit en ervaring van dit team noemen, maar het is óók de hand en vooral de visie van Ten Hag.

Maar ik volg Bosz met veel interesse en sympathie, en hoop dat ik ongelijk heb met mijn twijfel over diens visie.
2 0
geDaante
Golfbewegingen zijn er zeker, maar een neerwaartse golfbeweging duurt geen 15 jaar lang, dan is er sprake van wat anders, namelijk beleid en visie, opleiden en scouten.

Je hebt zeker punten wat betreft het verschil tussen Ten Hag en Bosz, al valt daar over te twisten. Bosz had een stuk mindere selectie, en moest het overnemen van zijn tegenpool De Boer, en presteerde wat hij presteerde in datzelfde seizoen nog. Moest de hele selectie omgooien, en die bange mentaliteit en speelwijze eruit zien te krijgen, en die van hem erin krijgen.
Bij Dortmund speelde hij iedere tegenstander finaal weg, tot de spelers hem lieten vallen, of het niet meer trokken. Nu bij zijn nieuwe club weer erg goed bezig. Ik vind het wel spectaculairder, al moet ik zeggen dat ik nu erg geniet van het korte combinatiespel rond en in de 16 van Ten Hag.

Onder Ten Hag kunnen ze inderdaad ook succesvol inzakken, al heb ik daar niks mee, blijf dat niet des Ajax vinden. Het is ook een gevolg van niet goed onder druk uit kunnen voetballen, en dat vind ik niks, want dat is echt dé basis van het Ajaxvoetbal, nóg belangrijker dan zelf drukzetten.

Onder Bosz was het bij Ajax iets teveel op de omschakeling gericht, te weinig combinatiespel, maar dat kwam ook door Ziyech en Klaassen als halven, spelers met wie je dat haast niet kan spelen. De opbouw was wel directer en beter in mijn ogen. Dit Ajax is volgens mij wel erg afhankelijk van Frenkie wat dat betreft.

Je zegt dat Bosz een paar keer al dichtbij uitschakeling was, maar dat was Ten Hag natuurlijk ook, het heeft niet bepaald tegengezeten. Paar keer net geen vroege goal van de tegenstander, en in plaats daarvan zelf een goal maken die wat uit het niets viel, om dan met vol vertrouwen door te knallen. Tegen Benfica had het net zo goed de andere kant opgekund, en als de tegenstanders van Ajax hun huiswerk hadden gedaan, hadden ze geweten dat Ajax niet onder druk uit kan voetballen (zie Heracles, Feijenoord, Benfica). Hadden ze dat wel gedaan, was Ajax denk ik niet zover gekomen.
1 -2
AnsB
Het Ajax onder Ten Hag kan (verdedigend gedacht) wel ietsje meer dan alleen inzakken, dan doe je hem tekort vind ik.

Volgend jaar zal pas blijken, mits Ten Hag blijft, hoezeer Ajax van Frenkie afhankelijk is. Ten Hag heeft - las ik ergens - inderdaad gebruik gemaakt van de kwaliteiten van De Jong door het teamspel op hem af te stellen, maar het is de vraag of hij alles bij hetzelfde houdt of dat hij met andere spelers ook andere accenten gaat leggen.
Hij gaat uit van vaste spelprincipes en dan kun je veel meer variëren waar en hoe je de accenten legt.
Maar ik ga er zeker van uit dat Ajax niet dezelfde kwaliteit zal hebben als dit jaar. Met name De Ligt en De Jong zijn onvervangbaar.
Ligt uiteraard ook aan wie gehaald worden en of - zeker als ze nog jong zijn - hun belofte dan wordt ingelost. De trainer heeft daar veel invloed op maar is niet allesbepalend daarin.

Wat Bosz betreft schilder je het m.i. te rooskleurig. Waarom denk je dat de spelers van Dortmund niet meer geloofden in Bosz? Niet omdat ze maar bleven winnen. Na het spectaculaire begin gingen ze ook een paar keer flink op hun bek. Dat gebeurde bij Leverkusen ook, maar dat heeft hij net op tijd weten te keren.
We zullen zien hoe dat volgend seizoen verder gaat, maar nogmaals ik hoop dat hij veel succes heeft.

Ik vind Ajax dit CL veel overtuigender dan onder Bosz in de EL, tegen veel grotere tegenstanders en ik kan me niet herinneren dat Ajax echt op het randje van uitschakeling heeft gezeten, zoals tegen Schalke.
Zelfs in wedstrijden waarin ze niet goed speelden, zoals de tweede helft in Londen en inderdaad tegen Benfica halen ze goede resultaten.
Dat ze het af en toe mee zat, ja, maar dat was destijds ook, en dat geldt voor vrijwel elke ploeg die ver komt.
0 0
geDaante
Ik zei dan ook 'succesvol' inzakken, dus goed verdedigen. Normaliter als Ajax inzakte, onder andere coaches, was het alsnog gatenkaas. Dat doet Ten Hag dus goed. Heeft ook wel heerlijke spelers daarvoor, die veel werk verzetten, ook al hoger op het veld, met Ziyech en Frenkie.
0 0
MosesD
Van a tot z mee eens. Team ten Hag natuurlijk beter dan team Bosz, maar de laatste is toch wat te rigide in denken. Dat kostte hem bijvoorbeeld de kop in Dortmund. De Boer is ook te rigide, maar dan weer helemaal op een andere manier. Daardoor weet hij e.e.a. maar niet op de rit te krijgen bij andere clubs. Ten Hag is een trainer die veel meer openstaat voor nieuwe en andere visies. Ontwikkeld zich heel duidelijk, terwijl de twee eerder genoemde erg vasthouden aan één visie.
Overigens speelde Ajax dit seizoen wel ongeveer zijn beste wedstijd (Bayern uit) toen Frenkie de Jong niet meedeed. Hoopgevend dus wel.
0 0
AnsB
Klopt, was ik alweer vergeten dat Frenkie toen niet speelde.
Bayern uit was zéér indrukwekkend en voor mij het moment om te gaan geloven in ver kunnen komen in de CL. Speelde toen Carel Eiting niet voor hem?

Op dat moment dacht ik overigens nog wel aan een gunstige loting als voorwaarde, en daar behoorden Real en Juventus bepaald NIET bij.
0 0
MosesD
Wöber speelde toen een sterke pot. Nooit begrepen dat die zo makkelijk mocht gaan. Was imo komend seizoen basisspeler. En zeker voetballend een stuk beter dan Magallan. Real had ik goed gevoel over, Juve dacht ik dat een net een horde teveel zou zijn. Het is een onvoorstelbaar seizoen. Stel dat je in de finale komt........ Ik vermoed trouwens dat we tegen Barcelona misschien wel meer kans hebben dan tegen Lpool.
0 0
Ajax27
Blabla, wat een onzin. Met golfbewegingen gaat het over de kwaliteit die er wel/Niet rondloopt in een generatie voetballers. Dat is al sinds jaar en dag zo. Jaren 70, 80, 90, 00 en nu 10.. we hebben net de generatie Sneijder, Robben, v Persie en vd Vaart gehad, nu zijn jongens als de Ligt en Frenkie de nieuwe generatie, de nieuwe golf.

En wat de realisten betreft, iedereen, ook Koeman looft juist het werk van Ten Hag tegenover Bosz. Beide speelde met aanvallend voetbal, Bosz vergat alleen de verdediging neer te zetten en werd vaker verweten naïef te voetballen. Bin Ten Hag is dat niet het geval.
2 -1
geDaante
Talenten die men voortbrengt over een bepaalde tijdsspanne, zeggen niet zoveel over de aanwezige kwaliteit in Nederland. Die (juiste) kwaliteit moet wel herkend worden en gewild zijn, dus gescout en geselecteerd worden.

Men scoutte op verkeerde aspecten, selecteerde door op verkeerde aspecten, ook bij Ajax. De Van Gaal aanpak, met vooral het team voorop en discipline, en weinig oog voor het individu, dat in de pas moest lopen en puur taken uitvoeren. Dat heeft gemaakte robotvoetballers voortgebracht zonder persoonlijkheid, eigenheid en individuele kwaliteiten. Voetballen op straat was niet toegestaan of zwaar afgeraden, acties maken en eigen initiatief werd afgekapt, met moest het simpel houden en meteen doorspelen, vaste taken, vaste posities, heel eenzijdig opgeleid.

Scout je daarbij ook op fysiek met name in de vorm van kracht en snelheid, dan loop je al die technischere talenten met veel meer voetballend vermogen mis.

Het is geen toeval dat sinds eind 90-er jaren (na hervormingen Van Gaal bij Ajax en later KNVB), alleen een handjevol topspelers zijn voortgebracht, namelijk dat korte rijtje dat jij opnoemt, en dat in zo'n 15 jaar tijd. Dat is geen golfbeweging meer. Ten tijde van die paar toptalenten, was de breedte en de rest helemaal niks. Dat is dus puur een paar talenten met aangeboren talent die het sowieso wel hadden gered, en slecht opleiden, anders was het algehele basisniveau van al die andere talenten wel hoger.


Post-revolutie: individueel opleiden, individuele kwaliteiten ontwikkelen en doorontwikkelen voorop, ruimte voor eigenheid, zelfinitiatief, spelplezier, meer trainingen met de bal, een goede speelwijze om alle technische facetten in te oefenen en herhalen. Focus op techniek, creativiteit en combinerend vermogen. Scouten op puur voetbaltalent, niet op kracht en snelheid om jeugdpotjes maar makkelijk te winnen. Weten dat spelers die dan nog wat iel zijn, ook groter worden, en op te trainen zijn. Besef dat techniek ver boven fysiek gaat, wat het spel van Ajax aangaat.
Versneld doorschuiven voor meer weerstand.


Deze aanpak zorgt gewoon voor veel meer voetbal en techniek in de talenten die je voortbrengt, dat is logisch. Van de Beek gaf zelf ook aan enorm baat te hebben gehad bij de aanpak van Jonk/Cruijff, waarin hij eindelijk werd gedwongen naar voren te denken en te handelen, en nog meer en beter druk te zetten. Naar voren denken en handelen, daagt je in alles uit; techniek, creativiteit, handelingssnelheid.
3 -1
MosesD
Heeft werkelijk niets met opleiden te maken. Zet je mijn schoonmoeder voor de groep dan nog zouden spelers als Frenkie de Jong er komen. Er haalt bij Willem II echt geen trainer het in z'n hoofd om te claimen Frenkie de Jong te hebben gemaakt. Het heeft alles te maken dat we een klein voetballand zijn, waarbij niet elke generatie kan uitpuilen van het talent. Kijk naar België, een geweldige lichting, wat er achter zit is weer stukken minder. Zelf een grote voetballanden als Duitsland en Brazilië hebben te maken met goflbewegingen. Is heel gewoon. Jij blijft maar van Gaal de schuld geven, maar dat is zo'n flauwekul. Had die het voor het zeggen bij bijvoorbeeld Psv of Fnoord? Die hebben ook te maken met periodes waar er midner talent doorkomt. En juist van Gaal had enorm veel oog voor het individu (o.a. met het 'totale mens principe'). Er is gewoon een tijdlang minder talent geweest. Dat duurde in de jaren 60-70 bijna 15 jaar tot er weer een lichting was waarmee geoogst kon worden. Zo gaat het altijd en zo zal het altijd gaan.
0 0
geDaante
Dan heb je het over de absolute toptalenten. Met een beetje mentaliteit komen die er altijd. Maar ook zij kunnen procenten beter worden, en meer en betere bagage meekrijgen, het maximale eruit halen. Messi had het ook gehaald opgeleid bij Celtic, maar reken maar dat hij zeker niet zo goed was in de kleine ruimte als hij nu is.

België heeft wel een totaal onbelgisch (creatief/technisch) arsenaal aan talent ontwikkeld na de opleidingen hervormd te hebben, en daar meer Cruijff-aspecten in aan te brengen. Datzelfde geldt voor Duitsland. Na hervormingen, on-duitse talenten, ook met creativiteit en techniek.


Ik geef vooral Van Gaal de schuld, omdat hij met zijn enorme ego ook wel even dacht verstand te hebben van opleiden (nergens op gebaseerd), en door zijn successen in '95 als trainer, is men hem blind gaan volgen in alles. En hij verpeste de opleiding bij Ajax, en later landelijk bij de KNVB. Niet voor niets is er de laatste jaren hard gewerkt om dat om zien te gooien en het heel anders aan te pakken.


Zoals Cruijff zo vaak zei, vrijwel alles is trainbaar. En als je dat goed doet, kan je van redelijke voetballers goede voetballers maken, en van erg goede voetballers topvoetballers. Van middelmaat bruikbare spelers. Puur door herhaling van oefeningen en methodes. Aannames, passing, wegdraaien, hoe te bewegen, hoe te lopen, hoe driehoekjes aan te gaan en uit te voeren, kan je allemaal verbeteren en perfectioneren.

Heb je je opleidingen goed voor elkaar qua insteek en scout je op de juiste aspecten, dan zul je de natuurlijke golfbewegingen gaan zien, maar die zeker geen 15 lang neerwaarts gaan.
1 0
MosesD
Ja, maar die toptalenten bepalen of je als team succesvol wordt of niet. En niet in elke generatie kunnen dus toptalenten zitten. Dat is nooit geweest, welke koers, welke methode men ook volgde. België heeft nu een unieke generatie, elke oud-voetballer in België beaamt dat. Ze zouden nu (laatste kans komend EK) moeten oogsten. Duitsland is een begonnen onder Klinsmann met anders te selecteren. Vroeger speelde het fysieke een grote rol, tegenwoordig meer techniek. Dat komt ook grotendeels door het grote aantal 'imigranten' dat bestaat uit veelal creatievere spelers. Die geven die creativiteit een extra impuls. Anders selecteren en die impuls zorgen voor een ander en gevarieerder Duitsland. Echt niet omdat men anders zou trainen. En ondanks deze impuls, ontkomt Duitsland er niet aan, ook mindere periodes, lees generaties, te hebben.
Van Gaal heeft de opleiding totaal niet verpest, hoe kom je daar toch bij? Toen van Gaal bij Ajax zat, was Co Adriaanse hoofd opleidingen. Een uiterst kundig man.
Dat van Gaal en plan schreef, wil niet zeggen dat dat overal geïmplementeerd werd. Verklaar eens waarom bij andere bvo's geen talenten doorkwamen (ook voor het zgn van Gaal plan)? Dat is toch niet aan van Gaal te wijten. Dat is bespottelijk.
Je kan door veel en goed te trainen enkele (belangrijke) procenten beter worden. Je kan niet van een redelijke voetballer een goede voetballer maken. Dat is echt flauwekul. Een Jongkind die beweerde dat Bazoer bij Ajax 40% (...) beter was geworden. Een gotspe. Totale zelfoverschatting.
Jij hebt over een periode van 15 jaar. Oke, we laten van Gaal buiten beschouwing. We gaan terug tot 1950. Noem dan eens een hele rits spitsen van internationale klasse die jaar in jaar uit zich aandienden in Nederland. Na JC, hoe lang duurde het tot er weer een topspits bij Ajax stond? (dat is dus voor de van Gaal tijd) Of noem na Keizer en Swart de top vleugelspelers van Ajax die zich jaarlijks aandienden alvorens van Gaal zogenaamd roet in het eten kwam gooien...... Ik weet zeker dat je tot weinig namen komt, simpelweg omdat e.e.a. te wijten is aan de bekende golfbeweging.
0 0
AnsB
Mooi verwoord en dank voor al die details. Van de huidige aanpak ken ik ze wel, maar die van Van Gaal veel minder.
En ben het - uiteraard zou ik bijna zeggen - volledig eens met de huidige visie. (Ik ben zonder meer een groot Cruyff-adept, al is hij voor mij niet 'heilig' en sta ik open voor aanvullende of kritische geluiden).
0 0
godenzonenssuper
Ruud 'realistisch' Gullit werd hier heerlijk op aangepakt door Kieft afgelopen zondag.
0 0
geDaante
Had ik wel willen zien ;)
0 0
***1900***
Koemand.
3 0
PetrusKeizer
Koe valt door mand. Koemand. Ik kom trouwens op 6 (Ajax) 2 (Liverpool) = 8 nederlandse spelers , in geval van die finale. Evt.wissels bij Ajax buiten beschouwing latend.
3 -1
Babangida83
6: Wijnaldum, Van Dijk, Vd Beek, De Jong, De Ligt en Blind.
Eventueel kan daar nog een zevende bij komen. Dat kunnen Veltman of de Hunter zijn. Ik sluit ook niet uit dat Ekkelenkamp nog een keer zijn opwachting maakt.
0 0
trodat4030
Veltman, Blind, De Ligt, De Jong en Van De Beek zijn er 5, wie zie jij als de 6e dan?
0 0
PetrusKeizer
Ziyech , sinds wanneer is n nederlander van marokkaanse herkomst geen nederlander? En dan heb je als wissel Mazraoui (zie Ziyech> zelfde geval) nog, voor als Veltman basis staat. Maar 'nederlandse' wissels (Mazraoui, KJH, de Wit, Ekkelenkamp) tellen pas mee als ze t veld inkomen.
0 0
Gonzo
De Hunter?
0 0
Rentokill
En nu heel snel Donny vd Beek een basisplaats geven. Gekkenhuis.
11 0
Babayaka
Nou die gaat echt wel geselecteerd worden.
0 0
trodat4030
Dat wordt ie al een tijdje, maar speelminuten, laat staan basisplaatsen, zijn nog steeds zeldzaamheden. Maar mag van mij ieder moment de plek van die schopper (De Roon) innemen.
0 0