Absolute dominantie voor Ajax op komst?

GinoHaverkamp, 18-04-2019 om 10:20, 9880 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Er dreigt een een absolute Eredivisie-dominantie voor Ajax te ontstaan. Dat meldt Voetbal InternationalDe voornaamste reden? Het prijzengeld dat de UEFA uitkeert aan de club.

VI zet de financiële cijfers van Ajax even op een rijtje: '79 miljoen van de UEFA, 75 miljoen voor Frenkie de Jong, een basisbegroting van 90 miljoen, een eigen vermogen van 179 miljoen.' 79 miljoen euro op basis van een goed Champions League-seizoen. Het is het gevolg van het nieuwe distributieformat dat de UEFA in 2017 heeft ingevoerd. De pot met prijzengeld steeg met 700 miljoen euro, waardoor de UEFA nu een bedrag van 2 miljard euro te verdelen over alle clubs die meedoen aan Europees voetbal. En natuurlijk: hoe verder je als club komt in een toernooi, des te meer geld je krijgt.

Dat heeft in veel landen al geleid tot een monopolie van enkele clubs. Juventus kan dit weekend voor de achtste keer achter elkaar kampioen van Italië worden, Paris Saint-Germain kan in Frankrijk voor de zesde keer in zeven seizoenen tijd de titel pakken en in Wit-Rusland is het helemaal raak. Daar is BATE Borisov bezig aan een reeks van dertien landstitels op rij. Sinds 2006 is geen enkele andere club kampioen geworden in het Oost-Europese land.

In Nederland dreigt een zelfde soort, maar waarschijnlijk wel minder erge, dominantie voor Ajax te ontstaan. En dat komt volgens Voetbal International door de UEFA, dat met het nieuwe distributieformat financiële kloven alsmaar groter maakt.

Een vijfde

In totaal verdienen alle Eredivisie-clubs samen zo'n 500 miljoen euro per jaar. Daarvan is meer dan 100 miljoen, een vijfde dus, afkomstig van het prijzengeld van de UEFA. En slechts twee clubs krijgen dat: Ajax en PSV. 79 miljoen voor Ajax en een kleine 30 miljoen voor PSV. De Brabanders verdienen dus aan een niet succesvol Champions League-seizoen al meer dan wat grote subtoppers als AZ en Vitesse überhaupt hebben. Ajax verdient zelfs meer dan dat Feyenoord  in de kas heeft.

'Vraag is wel hoelang het nog duurt voordat Ajax een monopolie afdwingt, nu de UEFA hard bezig is de sport om te turnen tot een economische formule waarmee de meeste kampioenen vooraf kunnen worden ingevuld. PSV dreigt in een niemandsland te belanden', concludeert VI.

Koop nu jouw wedstrijdsjaal, voor de halve finale van de Champions League, in de Ajaxshop!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
w86
Mooi ook dat BATE Borisov ook zo lekker veel voordeel heeft van de verdeling van prijzengeld in de Champions League..
0 0
JesperOlsen74
Een wijze man heeft ooit gezegd, ik heb nog nooit en zak geld een doelpunt zien maken.
En zie hier, Ajax stond 2 jaar geleden in de finale van de Europa League en nu in de halve finale van de Champions League. Ajax haakt met een (internationaal gezien) zeer beperkt budget aan bij de Europese top.
Dit kan dus ook in onze competitie gebeuren, dat andere teams goed scouten en inkopen en het Ajax moeilijk kunnen maken.
Het zou voor Ajax ook niet goed zijn als er geen tegenstand/weerstand in de eigen competitie meer is.
1 0
goajaxgo
Marc en Edje hebben de laatste jaren een paar keer zo opzichtig geblunderd. Ik moet het allemaal nog zien.
1 -1
mercurius3
Het gaat om de jaarlijkse omzet. Die is 92 bij Ajax, 74 bij PSV en rond de 60 bij Feyenoord. Dus nee, geen absolute dominantie zoals Bayern die heeft. Bayern heeft een begroting van 650 miljoen, en daarachter komt Dortmund met iets van 240 dacht ik. Ajax zou de komende jaren door extra transferinkomsten kunnen domineren, maar ook dat geld zal een keer verdampen/uitgegeven worden, dan zit je alsnog met een begroting die iets hoger ligt dan die van PSV maar niet veel hoger, tenzij van der sar plots konijnen uit z'n hoed tovert en de jaarbegroting drastisch omhoog gaat.
2 -1
Ajax114
Pfff wat een dom verhaal. Wij hebben straks € 400 M voorsprong op PSV. Als je daar verstandig mee omgaat dan moet je gewoon elk jaar kampioen worden. Dus niet uitgeven aan Pierie en Scherpen en spelers als Sanchez na 1 jaar al weer voor 40 M verkopen want dan schiet het niet op en blijft PSV kans houden om alsnog kampioen te worden de komende jaren.
0 -4
Web
Dus niet uitgeven aan Pierre en Schuurs, lekker de grootste talenten naar PSV laten gaan, het zou toch gebeuren dat Ajax 114 het hier voor het zeggen had. Niet best voor Ajax.
Man wat kraam jij er altijd een onzin uit
Wel blij dat Ajax Frenkie de Jong en Onana jong heeft opgehaald?
Ben benieuwd
1 0
mercurius3
Geld verdampt heel snel in de voetballerij. Ajax had een voorspong van 120 miljoen op PSV na de beursgang in 96. Dat geld verdampte heel snel.
2 0
GerardAjax26
Ik denk dat het wel valt met die absolute dominantie. Ajax kan wel een beter elftal neerzetten dan PSV (en Feyenoord), maar hun hebben alsnog gewoon een beter elftal dan de rest van de competitie.

Daarbij zijn veel van onze spelers die het goed doen gewoon zelf opgeleid. Er wordt toch altijd gezegd dat Feyenoord zo'n goede jeugdopleiding heeft?

En het is ook gewoon een kwestie van goed scouten en een beetje geluk wellicht. Feyenoord heeft zijn CL geld uitgeven aan spelers als St. Juste en Haps, beide duurder dan bijv een Tagliafico. Zo'n Romero van PSV was ook net zo duur als Neres.
1 -1
Ajax27
Veel zelf opgeleid? De Ligt, Donny en Mazraoui zijn opgeleid, de rest gekocht of in het geval van Blind teruggekocht voor 17 miljoen.

Wat snap je niet aan absolute dominantie? Dat PSV en Feyenoord een beter team hebben dan de rest is logisch met een begroting van 70-80 miljoen tegenover de nummer 4 qua begroting die 30 miljoen per jaar heeft (Vitesse). Maar Ajax wil in een aantal jaren tijd van 90 miljoen naar 150 groeien en doorgroeien naar 200 miljoen per jaar.

Als zij geen plannen verzinnen om aan te haken, om net als Ajax in een aantal jaren tijd de pot flink te kunnen spekken, zich commercieel enorm goed neerzetten en mega sponsorcontracten binnenslepen... ja dan krijg je dadelijk net zoiets als bij Juve.

Gematigd blij zijn met een kampioenschap en eigenlijk doet alleen de CL titel er nog toe die ze ieder jaar niet halen. Saaaaaaaaaaaiiii... Kampioen worden is het mooiste wat er is, maar mocht Ajax straks in een situatie komen waarin ze 6-7 jaar achter elkaar kampioen worden, we een 4e ster pakken en iedere keer in maart al het kampioenschap kunnen vieren... nahhh ik ben benieuwd hoe top dat is.

Ik heb toch liever dat PSV en Feyenoord structureel meedoen om de titel en dat er zo nu en dan een VItesse, AZ, Heracles of wie dan ook ook echt meedoet.
1 0
Labrador
Laten we de belangrijke zaken eerst bespreken: Groningen uit. Iedereen is bezig met Spurs en dat is hartstikke mooi maar we vergeten Groningen. Die wordt echt moeilijk. 7x gewonnen in eigen huis en geven weinig weg
7 0
Ajax114
Klopt maar spelers zullen gemotiveerd zijn en zijn in een super mood. Van Groningen winnen betekent min of meer al het kampioenschap.
0 0
Labrador
Ik vind dat er te makkelijk wordt gedacht
0 0
PuurGeluk
Er MOET zaterdag gewonnen worden. Niet alleen om de 1e plaats te behouden. Maar stel je eens voor wat voor impact puntverlies heeft op de selectie. Onbewust toch een hele grote en dat kunnen we niet gebruiken in deze fase. Die winningmood, dat gevoel dat we de wereld aan kunnen moet erin blijven, koste wat kost.
2 0
martijnmartijnk
Kunnen andere clubs ook geen degelijk beleid voeren?
Waar zijn die CL miljoenen van Feyenoord gebleven (gereserveerd voor het nieuwe stadion)?
Waar zijn de CL miljoenen van PSV gebleven?

Eigenlijk Vd subclubs vind ik dat AZ nog wel aardig sterk beleid maakt.

Als ik een linkje mag maken naar de Visie van Cruijf, dan was dit ook:
- Spelers opleiden, als die het net niet zijn kunnen die doorstromen naar de subclubs. Het doel hiervan is verhoging van kwaliteit doordat het net niet talent afvloeit naar de clubs onder ons.

Maar dan nog moet er wel goed beleid worden gemaakt door die clubs.

Volgens mij kunnen al die roeptoeters zich meer druk maken om een visie te vormen hoe er goed beleid moet worden gemaakt door een NL club met de mogelijkheden die zij kunnen benutten...
2 0
JariJari
Ik hoop niet dat we de eredivisie gaan domineren want dat zou betekenen dat we nog lang in die kut league spelen.

Super league here we come!
0 0
M.Olsen
Hoe brengen we Ajax succes zo negatief mogelijk?
0 0
scstan94
Ik zit persoonlijk niet te wachten op een scenario zoals in Frankrijk. Wij zijn zelf ook meer gebaat bij een brede top in de Nederlandse eredivisie. Wat heeft het voor zin om elk jaar in februari al kampioen te zijn, dan is tegelijk een devaluatie van de landstitel.

We zijn de laatste jaren te weinig kampioen geworden, maar (bijna) ieder jaar hebben we tot de laatste speeldag meegedaan om de titel. Nu zie je bij PSG, Juventus en Bayern dat het seizoen eigenlijk mislukt is terwijl ze in de competitie gewoon de landstitel pakken, met grote voorsprong.
0 -2
goajaxgo
Zullen we eens beginnen met één keertje kampioen te worden?
1 0
Hollister
De bedragen hierboven zijn inmiddels al achterhaalt .... inmiddels staat de teller al op ruim 100 miljoen voor de Cl inkomsten en nog eens 20 miljoen als de finale wordt bereikt .. Tranferinkomsten kan je ook gerust nog eens 200 miljoen bij optellen.. Frenkie 86, ik verwacht een zelfde bedrag voor Matthijs.. en dan mag je nog wel 1 a 2 spelers a 50 miljoen incalculeren...
Het eindresultaat blijft uiteraard het zelfde: Echter.. het is nu eten of gegeten worden.. Ajax zit ook in een spagaat... De UEFA komt met een alternatief plan voor de zgn Superleague waardoor ze zelf buitenspel zouden komen te staan, met een nieuwe opzet voor de CL... daarin is slechts plaats voor de beste 32 clubs van Europa, met een promotie en degradatie systeem vanuit de EL en niet meer plaatsing vanuit de nationale competities.. concreet? Het maakt geen moer meer uit of je kampioen wordt in nederland wat betreft eventuele plaatsing (voorronden) CL.
Ajax is de enige club in Nederland die eventueel in aanmerking komt... Is dat goed? Nee, maar zoals ik al zei... als wij niet proberen bij die eerste 32 te komen komt Nederland er heel bekaaid van af.
Ik denk zelfs dat de TV rechten van Ajax ook straks vanaf 2023/2024 als de UEFA met deze nieuwe opzet wil starten, ook niet meer collectief verkocht gaan worden.. dat kan Ajax een veelvoud opleveren van wat ze nu jaarlijks krijgen (8 a9 miljoen)
1 0
JariJari
Ja wel goed!

En dan de eredivisie permanent verlaten met alle calimero's.
0 0
SkilledAtSoccer
Heel eerlijk gezegd, ik kijk niet uit naar een dominantie in de Eredivisie. Begrijp me niet verkeerd, ik wil elk jaar kampioen worden. Ik wil alleen niet dat we bijvoorbeeld in Januari al kampioen zijn. Een TV serie is ook saai als er volop nietszeggende afleveringen zijn met hier en daar eentje die spannend is. Enige wat ik wel wil zien is dat PSV de grond in zakt. Kut club.
3 -1
Minsc
Eerst maar even kampioen worden.
1 0
Schip
Geen goede ontwikkeling, maar de Uefa heeft totaal geen oog voor diversiteit. Men wil een select eliteclubje, want dat levert geld op. Ik zie liever clubs als Ajax, Rode Ster, Steaua etc die hun eigen nationale stijl spelen, dan al die grote geld clubs die met vreemdelingenlegioenen spelen en geen huisstijl hebben.

Verder vind ik Knipping altijd wel een tikkie regionaal en calimero. Ajax is nooit de rijkste club geweest, maar relatief recent geworden. Door eigen verdiensten. Titels pakken, CL prestaties, eigen opleiding etc. Daar is 0,0 bevoordeling aan te pas gekomen. Ajax schreef rode cijfers onder vdBoog toen de Boer begon. We konden niet eens een fatsoenlijke spits kopen.

Misschien had Knipping dat verhaal eens kunnen analyseren, als voorbeeld van hoe het moet. Nu wordt het weer zo neergezet dat Ajax voordeel trekt en de andere clubs worden benadeeld.
5 0
MPAjax
Zorgen dat de basis spelers niet geblesseerd raken of geschorst lijkt mij beter want met alleen dominantie kom je er niet.
0 0
WouterBerg83
Ik geloof dat Ajax dit seizoen een heel aardig bewijs levert dat geld niet alles is...
2 0
Ajax34
Het zal in zo'n vaart niet lopen. De beste spelers worden weggekocht, dus lever je altijd kwaliteit in.
hetgeen het zeer moeilijk maakt om dezelfde prestaties te behalen.
0 0
davidsglory
Het gaat niet om de hoeveelheid geld, het gaat om wat je ermee doet! Ajax overklast Juve en Real. Feyenooit, AZ en Pisvee kunnen Ajax ook overklassen als wij het weer verneuken met debiele aankopen en zij wel de goede spelers scouten en opleiden..
Neemt niet weg dat ik met het huidige Ajax bestuur vertrouwen heb in de toekomst. Ik denk dat Ajax nog veel groter kan worden, er is in heel europa zo veel sympathie! Dat trekt meer fans en daarom kunnen wij nog verder groeien. Al blijft het kut met onze eredivisie.
2 0
Rentokill
Leuk voor Ajax. Niet leuk voor het NL voetbal. Niet leuk voor voetbal in het algemeen. De CL opzet maakt het voetbal klimaat in veel landen stuk. Het is een soort omgekeerd Robin Hood systeem: Armen worden armer en rijken rijker. Heb het al veel vaker over omvormingen gehad. Laat het sportieve prevaleren door het financiele.

1 club per land komt via knock out in poulefase. Alle nrs 2 mogen zich via aparte voorrondes ook nog plaatsen en thats it. Geen nrs 3 en 4 die meedoen. Geen voortrekkerij. En vooral: De buit eerlijker verdelen en geld reserveren voor ontwikkeling van competities.

Dat zal in het begin misschien minder goed voetbal opleveren (wel leuker voetbal) maar op langere termijn zullen de verschillen minder groot worden en zal geld minder invloed hebben op het sportieve.
0 0
Raoul14
Finally. Na de titels onder De Boer hadden wij al moeten doorpakken en een gat moeten slaan. Het is misschien saai, maaar ik teken toch voor een PSG of Juve scenario in eigen land met daarbij een abonnement op de CL.
3 0
Sunny
Vind deze ontwikkeling uiteindelijk maar niets. Zie liever echte strijd
3 0
MK77
Is het hele verhaal van Ajax in de CL campagne niet geweest dat een zak geld niet scoort?
Ik zou zeggen heren andere clubs pak de handschoen op, wees creatief, brutaal en loop eens niet zo te kutten in je eigen Europese campagnes daar worden we allemaal beter van.
0 0
voorkennis
en op FR12 vieren ze nog steeds die 6-2, en dat is geen grap
5 -1
trodat4030
Die overwinning wordt natuurlijk met elke CL wedstrijd van Ajax eigenlijk meer waard natuurlijk. Ik snap dat wel. Beetje hetzelfde als Juve met of zonder Ronaldo verslaan. Het liefst speel je niet tegen hem, maar de prestatie om ze eruit te knikkeren mét Ronaldo is natuurlijk veel groter dan zonder hem.
0 0
AFCAPolarBear
Wat doe jij dan op die Feyenoord-site?
2 -1
Raoul14
Er is niets leuker dan op FR12 te kijken. Ze hebben het alleen maar over ons en dat ze de komende 20 jaar kansloos zijn....
4 -1
voorkennis
me de pleuris lachen
8 -1
DrFeelBest
Ik zit er ook regelmatig te neuzen....Super vermakelijk daar ! :-)
3 -1
AFCAPolarBear
Het zij jullie vergeven :-)
1 -1
niquedegraaff
Tja, als de anderen beter hun best deden in Europa, hadden ook zij miljoenen bij kunnen schrijven. Maar ze kijken niet verder dan hun neus lang is.
3 0
Duif63
Totale dominantie zou het ultieme geluksgevoel geven. 102 punten uit 34 wedstrijden, 10 jaar achterelkaar de dubbel pakken en, omdat ik de rest ook wel iets gun, 9 jaar de JC schaal.
#Bij Ajax zijn we nooit tevreden !!
3 0
PuurGeluk
Heerlijk scenario!!
1 0
Dit is mijn club
Waar kan ik tekenen?
1 0
AFCAPolarBear
Dit is een serieus slechte zaak voor Ajax. Natuurlijk is het leuk dat Ajax elk jaar kampioen wordt, maar als Ajax de laatste 4 jaar kampioen was geworden, hadden we nu echt geen Blind of Tadic gehad. Op die plekken hadden jeugdspelers gespeeld. In de jaren van De Boer is geen ontwikkeling van het team doorgevoerd. We werden kampioen en speelden leuk in de CL, maar werden uiteindelijk wel steeds 3de in de poule. Men (waaronder ik) was tevreden, al was er wel een wens om wel eens de groepsfase door te komen. Kampioen worden maakt blind! Of kijk naar Celtic. Toen Rangers samen met Celtic hard vochten om de titel was beide clubs een lastige tegenstander voor ons. Nu sta je te juichen als je Celtic loot! Ajax is het meeste gebaat bij een sterke Eredivisie, dat maakt je alleen maar sterker en trotser als je de titel pakt (zoals hopelijk dit jaar!)
0 0