'Van Bommel geeft eigen jeugd meer kansen dan Ten Hag'

BVeenstra, 30-03-2019 om 11:10, 7752 views, De Telegraaf |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Marciano Vink, in het verleden speler van zowel Ajax als PSV, vindt dat PSV-trainer Mark van Bommel meer kansen aan jeugdspelers geeft dan Ajax-trainer Erik ten Hag. Dat vertelt hij in een voorbeschouwing op de topper van zondag in gesprek met De Telegraaf.

'Het is interessant om te zien dat bij PSV dit seizoen eigenlijk veel meer met de jeugd wordt gedaan dan bij Ajax', zegt Vink. 'Natuurlijk zijn Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong nog heel jonge spelers, maar daar achter gebeurt niet zoveel bij Ajax. Terwijl Mark van Bommel veel makkelijker jonge jongens de kans geeft en ze ook echt gebruikt om het elftal beter te maken', vervolgt Vink, die daarna enkele voorbeelden geeft. 'Als Lozano het niet goed doet, komt Gakpo er voor hem in. Als Pereiro het niet laat zien, geeft hij de kans aan Ihattaren. Dat zie ik bij Erik ten Hag helemaal niet. Bij hem is het wisselen om het wisselen, terwijl je een jongen als Ryan Gravenberch helemaal niet ziet.'

Wat betreft de wedstrijd van zondag verwacht Vink dat Ajax gaat winnen. 'Maar toch denk ik dat PSV uiteindelijk kampioen wordt', aldus Vink, die Ajax jong en talentvol noemt, maar mentaal ook minder stabiel dan PSV. 'Het is af en toe toch wat gemakzuchtig. Voor wedstrijden tegen Juventus, Real Madrid en Benfica is het helemaal niet moeilijk om jezelf te focussen. Dat gaat vanzelf. Maar tegen Heracles en AZ is het een ander verhaal. Daar heeft Ajax moeite mee. PSV heeft individueel minder talentvolle spelers, maar is als team stabieler.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Catenaccio
Helemaal maar! De reden: er zit niks anders wat beter is op de bank!!!
0 0
AlexIbarra
Onana, Mazraoui, De Ligt, Frenkie, Donny en Dolberg zijn nou eenmaal beter zijn dan El Maach, Dest, Eiting, De Wit of Sierhuis. We zijn de laatste jaren daarnaast zo'n 10 goede jeugdspelers kwijtgeraakt, waarvan wij wilden dat ze bleven.

We Moeten nu elke wedstrijd winnen dus dat onze onervaren (top)coach de sterkste 11 ff verkiest boven het belang van doorstromen, is niet heel vreemd. Als we vandaag verliezen zullen we ineens meer reserve- en jeugdspelers gaan zien in de komende competitiewedstrijden. Maar daar zit ik totaal niet op te wachten.

Gravenberch hopelijk ook niet. ;)
1 -1
ajaxinho
Zo 'diep' graaft de media niet.
Er is geen enkele jeugdspeler die er recht op had.

Eiting speelde toonaangevend toen Blind er nog niet was.
TH kiest duidelijk voor kwaliteit boven kwantiteit.

Hij had ook Bakker kunnen laten debuteren.
Maar die speelde in Jong Ajax ver onder zijn niveau.
0 0
Juichtoon
De artikelen over de jeugd van PSV buitelen over elkaar heen. Dit zijn niet meer dan meningen. PSV met nu opeens veel eigen jeugd, wat een nonsens. Malen en Bergwijn komen helemaal niet van De Herdgang. Dat weten Ajacieden als geen ander. Gakpo en Itharen hebben nog geen basisplaats. Waar hebben we het over?
Ik.zie een PSV met veel eigen jeugd met vertrouwen tegemoet, voor Ajax dan.
PSV's grootste eigen talent Afellay haalde het uiterlijk ook niet. Dit alles ook heeft met de druk te maken waaronder de jeugdspelers ' opgroeien'. Juist het ontbreken hiervan in Eindhoven leidt tot minder ontwikkeling.
0 -1
Woodenshoe
Wat een gelul.. Het ligt eraan of het goed is ja of nee. Bij PSV hebben ze een paar exceptionele talenten momenteel, die zie ik bij ons ff niet als je de 1e spelers buiten beschouwing laat.
0 -1
mercurius3
Exceptioneel? Dan weet je meer dan ik. Exceptioneel = de jong, de ligt, Nouri. Daarvan loopt er niks rond bij PSV.
2 -3
Woodenshoe
Ik zou Gakpo en Ihattaren graag bij Ajax zien!
1 -3
mercurius3
Gakpo is redelijk, itaherran heeft nog niks getoond wat opvalt.
2 -2
433metdepuntnaarlinks
Eens, beide hebben wel echt enorm veel kwaliteiten! Maar het is makkelijk lullen, eindelijk hebben ze er twee die echt het stempel top talent verdienen en dan is PSV ineens weer een talentenfabriek ... Gewoon populair gelul weer, iedere trainer geeft exceptionele talenten een kans.
1 -2
mercurius3
Er is geen enkel jeugdtalent van PSV dat een topper is. Malen technisch leuk, maakt geen doelpunten. Heb je dus niks aan als spits. Itaherran heb ik nog niks goeds zien doen, groot verschil met een talent als Nouri die meteen in zijn eerste wedstrijd zijn stempel drukte. Bergwijn heeft een goed jaar maar is een subtopper. Rosario is goed voor een club als Heerenveen. Dan heb je nog Kagbo, waar ik het meest in zie, maar heeft soms nog een trage balbehandeling en het is de vraag hoe dodelijk en effectief hij gaat worden op die plek. Maar uiteraard ook geen top. Ajax kan ook al die jeugdspelers die niet goed genoeg zijn laten doorstromen. Tja...
0 -2
afca95
Het altijd maar zoeken naar we zijn beter dan Ajax. Niemand praat in Europa over p$v. Kan je nog 10x kampioen worden, dan nog praat iedereen over Ajax.
1 -2
Middenweg401
PSV geeft Ajax jeugd maar wat graag de kans bedoelen ze?
0 -1
VanDeMolen
Oja, want de Ligt en Mazraoui zijn geen eigen jeugd natuurlijk. Het verschil is dat de jeugd van Ajax goed genoeg is voor in de basis en die van PSV niet.
2 -1
433metdepuntnaarlinks
Juist en net alsof PSV geen talenten aankoopt van andere clubs, enige verschil is dat aangekochte talenten van PSV het niet of nauwelijks redden. Altijd makkelijk lullen dat Onana Dolberg Cerny enz. geen eigen jeugd is maar ze kregen wel op jonge leeftijd een kans, eigen jeugd of niet.
0 -1
Ajaxadept
Eerst is het "never change a winning team", dan zwamt er weer een dat de jeugd bij Ajax minder kans krijgt. Ten Hag heeft een prima elftal weten te smeden die dit seizoen de echt grote clubs hebben verslagen. Als er momenteel achter de eerste 12 van dit elftal geen echte beloftes zitten, is dat een gegeven.Zowel de trainer als de directie hebben dit jaar Ajax weer prima op de kaart gezet in Europa! Het is niet voor niks dat alle topclubs azen op meerdere Ajax spelers. Wie dat niet ziet en waardeert is geen echte supporter! Tuurlijk hoopt idereen op meer, maar sinds wanneer strijdt Ajax weer mee op 3 fronten en is de clubkas zo vol geweest. Chapeau dus!
0 -1
Vince355
Lul maar raak.
1 -1
mercurius3
Van Bommel is gedwongen jeugd in te passen. PSV heeft nauwelijks budget. De huidige talenten van PSV zijn aardig, maar geen toppers. De talenten van Ajax achter de ligt en de jong zijn niet goed genoeg. Eiting, de wit, en eigenlijk ook gravenberch, komen tekort. Traore mag echter wel een kans krijgen.
0 -3
Terugnaardemeer
Blijft natuurlijk een keuze. De Boer had destijds ook beperkt budget. Maar kon binnen de selectie wel uit ervaren spelers kiezen. Die situatie heeft Bommel ook. Waarbij hij zelfs meerdere internationals tot zijn beschikking heeft en toch voor jeugd kiest. Het gedwongene zit daarom niet in budget. Echte dwang is het sowieso niet. Ik vind Van Bommel wel spannender in zijn keuzes binnen de selectie dan Ten Hag.
0 -1
mercurius3
Welnee. Welke ervaren spelers dan? Gutiérrez, die turk die alweer terug mag, ramselaar waarvan iedereen al weet dat ie niet goed genoeg is, en voor de rest zit er toch gewoon niks op de bank. Dan ben je gewoon gedwongen jeugd in te passen. Alsof van Bommel een idealist is. Doet gewoon wat functioneel is. Voor de rest is de jeugd van PSV niet indrukwekkend. Ik zie geen enkel toptalent ertussen lopen, en ook dat zogenaamde supertalent itaherran komt tekort.
1 -1
mgtow
Dat doet Bommeltje niet vanuit luxe maar geldgebrek.
2 0
Juichtoon
Vink de oud Ajacied die gewoon zonder schaamte bij PSV ging voetballen. Je hoort het nog steeds.
0 0
Schwalbino
Er gingen hem vele Ajacieden voor. Er zijn er ook van Ajax naar Feyenoord gegaan. Heb je daar ook een probleem mee?
0 0
Redrum
Ja maar als je sommige moraalridders hier moet geloven heeft Ajax dat aan zichzelf te danken. Het heeft niets te maken met de grenzeloze schaamteloosheid van psv. Die club is gewoon zo vies dat ik handschoenen moet dragen als ik iets over ze typ.
2 0
Terugnaardemeer
Zoals het spreekwoord luidt; Fool me once, shame on you. Fool me twice shame on me. Wie constant blijft wijzen hoe schandalig de ander is maakt zichzelf het ideale slachtoffer. Tijd om vooruit te kijken want wie vooruit wil moet vooruit kijken.
1 0
Redrum
Ga nou niet te filosofisch doen hier op de zaterdagmiddag.
0 0
PuurGeluk
Ben ik het volledig mee eens. Enige is dat PSV zich alleen maar hoeft te concentreren. Die hadden meer moeite met focus voor de CL en de beker. Dat Ajax nu nog op drie fronten actief is zegt genoeg.
0 0
Terugnaardemeer
De stap van jeugd naar eerste elftal is op dit moment bij Ajax ook groter dan bij PSV. Maar het klopt wel dat Ten Hag meer kiest voor veilige namen.

Frenkie was al 20 toen hij zijn eerste 90 minuten eredivisie vol maakte. Daarna ging het heel hard. Maar niet echt een voorbeeld van jeugd.

Dit seizoen heeft Ajax 2405 minuten eredivisie gevuld met spelers dit vandaag jonger zijn dan 21. Bij PSV is dat 1519 minuten. Kortom af en toe een enkele invalbeurt vertroebelt het beeld.
8 0
Redrum
Statistieken vertellen altijd de waarheid.
1 -1
Terugnaardemeer
Als je de statistieken goed leest wel.
2 -1
Redrum
Als ik één positief ding moet benoemen van Mark van Bommel dan is het wel dat hij de jeugd de kans geeft. Dat respecteer ik oprecht van hem. De vraag is alleen of het een bewuste keuze is of meer een noodgedwongen keuze. Ittaharen is natuurlijk gewoon een zeer groot talent. Logisch dat je hem alvast laat meespelen. Verder heeft hij eigenlijk uit nood af en toe Gakpo en Malen gebracht. Daarnaast heeft hij Sadilek een kans gegeven, maar die is inmiddels al 21. Bij Ajax zijn ze al lang verpatst als ze op die leeftijd nog niet hebben gedebuteerd. Bij Ajax zijn de grote talenten net nog ff iets te jong om te brengen, dat komt pas vanaf volgend seizoen. Als er echt een paar grote talenten beschikbaar waren geweest had Ten Hag ze wel de kans gegeven denk ik, maar ze zijn er op dit moment niet. Om verder nog even op psv terug te komen: het is natuurlijk ergens ook wel veelzeggend dat drie van hun grootste talenten bij Ajax vandaan komen. Die club heeft menig prijs veroverd door spelers bij Ajax weg te roven en ze gaan daar nog steeds vrolijk mee verder. Maar o wee als er een speler vanuit die club naar Ajax gaat! Dan is de wereld weer te klein en zijn ze maandenlang aan het janken in de media. Hun enige Europa Cup 1 hebben ze volledig te danken aan de inbreng van spelers die ze bij Ajax gehaald hebben. Ik vergeet dat in ieder geval niet. In Eindhoven denken ze er waarschijnlijk iets anders over.
4 0
Terugnaardemeer
Wegroven is eerder op een Younes van toepassing dan op een Bergwijn, Malen of Rosario. Ik geloof ook niet dat het eigendom van talent in een speler bij een club ligt . Rosario was net als iedereen die bij Ajax mag beginnen al een goede jeugdspeler. Vervolgens redt hij het niet bij Ajax. Als hij dan via een herkansing elders wel slaagt dan kan je hooguit zeggen dat je het verkeerd ingeschat hebt. Al had Rosario ook nu niet bij Ajax in het eerste gestaan. Als Ajax deze Bergwijn binnen had gehouden dan hadden ze waarschijnlijk Neres of Tadic niet gekocht. Daarnaast weet je niet hoe Bergwijn zich in Amsterdam had ontwikkeld. Dat de begeleiding voor hem destijds niet goed ging is wel duidelijk.

1988 is inmiddels bijna prehistorie. Wordt zielig om nog steeds dat te benoemen. Het zegt in mijn ogen meer over het toenmalige Ajax dat Vanenburg en Koeman bereid waren over te stappen. Kieft en Lerby terughalen naar de eredivisie had verder weinig met Ajax te maken. En bij Bazoer kan je stellen dat zijn overstap Ajax 16 miljoen opleverde maar een kampioenschap kostte. Achteraf is duidelijk dat het probleem niet bij de clubs lag maar bij het karakter van Bazoer.
0 -1
Juichtoon
1988 is gewoon een feit en geeft de state of mind van PSV aan.
0 0
Redrum
Ja allemaal waar. Maar waarom is het zielig om te benoemen dat psv zijn enige grote prijs alleen dankzij Ajax-inbreng heeft weten te behalen? Jij denkt dat Vanenburg en Koeman zijn over gestapt omdat het er allemaal zo gezellig uitzag bij psv? Je kan toch niet ontkennen dat psv gewoon heel smerig is geweest in die periode? Met Philips centjes spelers van Ajax halen door ze simpelweg meer salaris te geven. Aangezien psv tegenwoordig zeer veel praatjes heeft vind ik het niet meer dan logisch om dit soort zaken te benoemen.
1 0
Terugnaardemeer
De basis lag bij een conflict tussen Koeman en Vanenburg aan de ene kant en Cruijff aan de andere kant. Waarbij Koeman en Vanenburg te weinig waardering voelde vanuit Ajax. Achteraf kan je net als bij Bazoer vraagtekens bij het karakter van de spelers zetten. Maar het blijft een totaalplaatje. Waarom kozen ze destijds voor Ajax en waarom gingen ze weg. Dat is allemaal onderdeel van hetzelfde karakter.

Overigens liep Rijkaard destijds tegen hetzelfde probleem aan. Waarbij het bij hem helemaal vaag verliep vanuit Rijkaard zelf. Vervolgens was de manier waarop hij vertrokken was een belangrijke reden om bij vertrek bij AC voor Ajax te kiezen. Omdat hij iets recht wilde trekken. Met hele mooie gevolgen. Dat gevoel hebben Vanenburg en Koeman nooit gehad. Kieft en Lerby ook niet. PSV kan je hooguit verwijten dat ze hun kans gegrepen hebben. Maar dat was niet mogelijk geweest als die kans er niet gelegen had.

Het stoort me in dat opzicht meer dat Ajax als ze zelf iets uit Eindhoven halen consequent de verkeerde kiezen.
0 0
GerardAjax26
Je kunt het als trainer denk ik nooit goed doen. Voorheen werd er altijd gezegd dat Ajax een talentvolle selectie had, maar dat er te weinig ervaren spelers waren. Nu heb je een goede mix van (eigen) jeugdspelers en ervaren jongens. Als Ten Hag spelers als Ziyech of Tadic wisselt, krijg je gelijk gezeur van journalisten. En als hij te weinig wisselt, krijg je weer dat te weinig jeugdspelers de kans krijgen.

Wie van Bommel de kans geeft maakt me verder niet zo veel uit maar zo veel speelminuten hebben die Ihattaren en Gakpo ook weer niet gehad dit seizoen.
2 0
MPAjax
Jup hun eigen jeugd Rosario, Bergwijn en Malen, ehh.. hij moet Ajax bedanken!!!!!!

Gore omhoog gevallen eerste divisie jeugdspeler
2 -1
Joseph
Gravenberch en Eiting hadden van mij wel wat meer kans mogen krijgen. Toch jammer dat een Labyad dan naar voren geschoven wordt op het middenveld.
0 -3
GerardAjax26
Eiting heeft op begin van het seizoen genoeg kansen gehad, maar raakte daarna geblesseerd. En Gravenberch is 16 jaar, zijn tijd komt echt nog wel.
5 -1
AsensioWillemsen
Eiting kreeg in het begin van het seizoen ook veel minuten. Maar raakte daarna langdurig geblesseerd
4 0
insectenverdelg
Je bedoelt de prachtige eigen jeugd als Rosario en Bergwijn. O nee wacht...
3 -1
Sanalologo
Dat is de discussie helemaal niet, gaat erom dat V bommel jonge jongens speeltijd geeft. Ten hag doet dat nauwlijks, heeft vink gewoon gelijk in.
2 -4
Aspers73
Volgens mij speelt er genoeg eigen jeugd. Reden dat PSV uit Europa en beker ligt is vanwege spelen met teveel jeugd.
1 -1
trodat4030
Hij noemt Frenkie ook bij Ajax.... Das net zo min eigen jeugd..
1 0
ajaxxcied4life
Mazraoui, De Ligt, van de Beek, Blind, allemaal eigen jeugspelers die in de CL hoge ogen gooien. Indien je enkel in de Nederlandse competitie een maal per week hoeft op te draven dan ben je sneller geneigd om de jeugd een kans te geven. Wat mij betreft mag Dani De Wit ook wel vaker invallen hoor, laat daar geen misverstand over zijn.
2 0
JSF
Juist
0 0
ETM
Tsja, nu brengt hij het alsof het puur van lef van de trainer afhangt. Bij PSV gaat het om 2 spelers die dichtbij de basis zitten? Dan moet je je afvragen of Ajax die heeft. Sowieso is de basis bij Ajax al sterker dus het gat met de jeugd eerder groter.
Maargoed, Eiting was duidelijk de bedoeling, maar die had een terugval. Lang deed het dusdanig goed dat je je kunt afvragen of hij niet te laat is toegevoegd. Gravenberch is toch wel echt piepjong.
Je moet dus niet kijken naar hoeveel jeugd trainers gebruiken, maar naar hoe 'logisch' het is. Peirero en Lozano zijn ook veel wisselvalliger dan bijv Ziyech en Tadic, en in hun rollen zit ook geen jeugd er vlak achter. Bij PSV word door aanvallers het spel minder gemaakt, dat speelt ook mee.
Ik had zn betoog sterker gevonden als hij had toegelicht waarom Cerny en Kuhn (bijv) prima hadden kunnen spelen ipv Ziyech, Tadic of Neres. Kan ook gewoon dat PSV nu grotere en iig rijpere aanvallende talenten heeft. Is het dan een Bommel vs Ten Hag verhaal?
2 0
3*stars*3
Man, er komen is makkelijker dan blijven.
Bij Ajax zit het in DNA van de club om jeugdspelers een kans te geven.
Bij psv is het uit noodzaak geboren.
Niet vergeten dat PSV na CL plaatsing gelijk Guti kon halen en die Australiërs.
Pereiro draait niet en beste optie is toptalent Ihattaren maar die zou bij elk club een kans krijgen.
Maar kom op, Gakpo...Binnen 2 jaar vragen de mensen zich af waar hij is gebleven.
Sadilek idem en Malen heeft geen moment in die jeugdopleiding gezeten.

Hou op met dat ophemelen van die talenten daar.
Hoe is het eigenlijk met Obispo?
Meneer is ouder dan De Ligt maar speelt nog steeds in jong en speelde dit seizoen mee in de Youth League...
5 0
MarLuuk76
Volgens mij scheelt het ook, dat PSV niet zo veel kon kopen afgelopen jaar. Dus min of meer gedwongen. Net als toen ineens die hossana bij Feyenoord over eigen jeugd. Kwam puur door het zwarte zaad waar ze opzaten, en was zeker geen uitgestippeld plan. Viel wel goed, dat wel.
4 0
AjaxPassion
Nee, heeft meer met de kwaliteit van de jeugd te maken. Ajax heeft momenteel weinig goede jeugd rondlopen in Jong en wat er in de A1 zit is er gewoon nog niet klaar voor (te jong). PSV heeft nu gewoon een erg goede lichting en veel jeugd die staat te trappelen.
0 0
3*stars*3
Zie jouw reactie nu en ben het helemaal mee eens.
Ook over fey want het was daar ook zo geweldig.
Maar toen er wat geld binnenkwam, gingen ze hard shoppen.
Vorig jaar 26mil weggegooid aan middelmaat...
0 0
Mentir
eerste keer in 20 dat PSV niet genoeg heeft gekocht zodat jeugd moet invallen. En opnieuw een kanttekening naar Ajax dat ze ineens meer kopen dan jeugd gebruiken. Zit persoonlijk te wachten tot er een bericht komt dat men zich schaamt aan het spel van PSV door Europa en de beker zich zo slecht laten zien. De handdoek er al bij neer hebben gegooid zodat ze alleen maar energie hoefde te steken in het Eredivisie, plaats van een naam te maken die reikt buiten de landsgrenzen
1 0
DanverAFCA
daarom speelt Ajax dit jaar de Champions League en strijd PSV voor de titel. Andere jaren speelde wij nog meer met de jeugd en dat bracht ons ook niet erg ver. De combinatie van nu is wat zo sterk is.
5 0
DanverAFCA
daarnaast is ons team nog heel jong nu
2 0