'Ajax benadert PSV-thuis als Europees uitduel'

GinoHaverkamp, 28-03-2019 om 07:30, 8059 views, Algemeen Dagblad |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Volgens het Algemeen Dagblad is het mentale aspect bij de spelers één van de belangrijkste wapenfeiten van Ajax zondag tegen PSV. Dit weekend nemen beide clubs het tegen elkaar op in de Johan Cruijff ArenA. Bij een overwinning van Ajax ligt de koppositie weer binnen handbereik.

'Alsof het een Europees uitduel is. Zo benadert Ajax de topper van komende zondag', opent het AD. 'Op zaterdagavond al trekken selectie en staf zich terug in een hotel om zich optimaal voor te bereiden. Om iedereen na een interlandweek, waarbij iedereen uitvloog binnen Europa, dicht bij elkaar te hebben in voorbereiding op de clash tegen PSV. Om het gevoel op te roepen ook dat Ajax tijdens de succesvolle reeks uitwedstrijden in de Champions League had.'

En daar ligt volgens de krant de sleutel. Ajax speelde haar beste wedstrijden in de Champions League en daar heeft de kolkende Johan Cruijff ArenA vaak een rol bij gespeeld. Fans en spelers wisten waar het om ging die wedstrijden en zondag tegen PSV zal dat niet anders zijn. Tijdens de afsluitende training, op zaterdag, zijn supporters zelfs welkom. Normaal gesproken gebeurt dat alleen voorafgaand aan de Klassieker tegen Feyenoord.

Volgens het AD moet er een soortgelijke sfeer ontstaan als tijdens de kampioenswedstrijd van 2011, toen Ajax met 3-1 won van FC Twente en zodoende haar dertigste landstitel pakte. 'Qua sfeer en beleving de "ontmaagding" van de Arena als écht voetbalstadion. De situatie was toen extremer, omdat de winnaar kampioen zou worden. Twente had zelfs genoeg aan een gelijkspel, maar bezweek in een dampende Arena.' Peter Wisgerhof stond toen op het veld en erkent dat een sfeervolle ArenA veel kan betekenen voor de thuisploeg. 'Het was niet zo dat wij dachten: dit wordt nu niks', zegt hij tegen het dagblad. 'Maar, zeker achteraf, weet je dat het de spelers van Ajax een ongekende boost gaf.'

Sportpsycholoog weinig overtuigt van 'extra krachten'

Sportpsycholoog Rico Schuijers heeft niet zoveel met de term 'extra krachten'. 'Je bent als sporter nooit sterker dan je bent', zegt hij tegen het AD. 'De bereidheid is wél anders. Dat kan onbewust in je hoofd gebeuren.'

Koop nu de officiële Ajax-sjaal voor de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus!

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
PJSM
Tadic in de spits
0 0
HenryVakH1972
Mag ook wel
0 0
Boer Gijs
Leuk maar dat hadden ze tegen Az uit ook moeten doen
2 0
Bonno1978
Spijkertje op t kopje
0 0
DM
Een Entrada zou zeker helpen om die sfeer van 2011 te kunnen evenaren
1 0
Joseph
Als sportpsycholoog is het wel een erg eenzijdige weergave van de term kracht. En zelfs daar twijfel ik aan met de rol die adrenaline speelt.

Feit is gewoon dat deze spelers beter spelen als er druk op staat en de volle bereidheid er is.
0 0
FollowAjax1
Is Rieu al gebeld?
2 0
Shardo
Tussen het zeggen en doen zit een groot verschil en eerst zien en dan pas geloven...
Soms denk ik dat wij supporters gemotiveerder zijn dan onze jongens....
0 0
ETM
Bijdrage van die sportpsycholoog is echt waardeloos en dom. Die 'titel' kun je hem direct afnemen. Tuurlijk kunnen dergelijke factoren enorm van invloed zijn op prestaties.
0 -1
Ajax412
Hij zegt ook nergens dat het geen invloed heeft op je prestatie. Die man heeft hier veel meer verstand van dan jij en ik. Hij zegt namelijk dat als jij 100 kilo squat in een volle Arena die voor jou juicht, je dat ook in ie eentje kunt in de gym. Daar voegt hij aan toe dat een volle Arena wel kan betekenen dat spelers meer werk voor elkaar kunnen gaan verrichten en het team daardoor beter gaat draaien. Het is echt niet zo dat Onana in een keer over een Messi-dribbel beschikt en Blind de snelheid van Mané krijgt. Het is wel zo dat de prestaties van een team in een topper meer invloeden kent dan alleen individuele poppetjes die ieder hun eigen ding doen.
2 -1
Schip
Nou, dat zegt hij eigenlijk niet. En daarom is het inderdaad nietszeggend.

Hij zegt dat er geen extra krachten bestaan en dat je het met je eigen kracht kunt doen. Prima. Maar die eigen krachten komen pas in volle potentie los, als er bepaalde externe/interne omstandigheden spelen.

Dus als je in je eentje in de gym zit, lukt die 100 kg niet of minder vaak en in een kolkende Arena lukt die wel...
0 0
Hans Kraay Jr.
Weet niet of dit het hele stuk is van de sport psycholoog. Maar er wordt dan wel een groot deel buiten beschouwing gelaten.

Door in een volle arena bijvoorbeeld te spelen veranderd de chemische samenstelling in je bloed en hersens.
Denk dan aan de aanmaak van adrenaline en dopamine.

Deze stoffen zorgen er wel degelijk voor dat je boven jezelf kan uitstijgen als topsporter. Deze stoffen worden in veel mindere maten aangemaakt als je op een trainingsveldje staat.

Een beetje sport psycholoog zou dit soort dingen moeten meenemen in zijn betoog.
0 0
ETM
Oftewel hij zegt niets. Vanuit zijn vak zou hij iets zinnigs moeten kunnen zeggen. Dat hij er meer verstand van heeft valt alleen op te maken uit zn titel, niet uit wat hij zegt. Dat een speler geen extra vaardigheden krijgt van sfeer spreekt voor zich. Maar daar slaat 'extra krachten' ook helemaal niet op.
0 0