'Grote clubs zien zijn genialiteit misschien niet'

FinnDekker, 23-03-2019 om 22:00, 15427 views, Westdeutsche Allgemeine Zeitung |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Hakim Ziyech zou goed passen bij de topclubs in de Bundesliga, vindt Youri Mulder. Dit vertelt de analist en oud-voetballer aan Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Clubs als Borussia Dortmund en Schalke 04 moeten verder kijken dan zijn risicovolle spel en in plaats daarvan zijn genialiteit inzien, stelt Mulder. 

'Ziyech zou een geweldige speler zijn voor Schalke 04 of Borussia Dortmund. Hij werkt hard, is ambitieus en een echte winnaar', somt de vijftigjarige op. 'Maar misschien zien de scouts van de grote clubs zijn genialiteit niet. Als hij tien passes geeft, verspeelt hij vijf keer de bal, geeft hij twee normale ballen, maar heeft hij ook drie geniale openingen in huis waar een doelpunt uit kan komen.'

De middenvelder van Ajax leek vorige zomer al te vertrekken naar het buitenland, maar zag geen ideaal plaatje in de geïnteresseerde clubs. Onder andere AS Roma leek destijds een van de gegadigden. Ziyech ligt in Amsterdam nog vast tot medio 2021.

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
trooop
Er zijn honderden spelers die 3 geniale balletjes weten af te leveren als ze het 10 keer mogen proberen.

Wat je ziyech na moet geven is dat hij de kloten heeft het altijd weer moeilijk te proberen, ook als het steeds fout gaat. Dat is op zichzelf groots, maar dat maakt hem geen grote speler. Integendeel, dat zit hem juist eerder in de weg.

De ziyech-cultus begint met deze opmerkingen van mulder een beetje belachelijk te worden. Eerst moesten uit alle macht de supporters overtuigd worden van zijn vermeende genialiteit. Dat is gelukt: bijna niemand durft nog iets negatiefs over ziyech te zeggen. Nu zijn de topclubs aan de beurt. Ze zien het gewoon niet, die blinden! Waarschijnlijk is ziyech té geniaal.

Gelukkig brengt youri mulder al jaren licht in de duisternis.
1 -1
ETM
Ziyech heeft een weergazloze trap en het vermogen voortzettingen te creeeren die andere spelers niet kunnen creeren. Daar komen doelpunten uit voort. Dat is geen vermeende genialiteit, maar is gewoon steengoed. Heb je Ziyech in de Europa League zien razen? Het is echt onzin dat het een kwestie is van 10 x een bal proberen en dan lukt er vast wel 1. Als Ziyech los is dan strooit hij met zn inzicht en traptechniek.
Je hebt gelijk als je zegt dat de media in Nederland lang zijn doorgeschoten in het aanbidden van Ziyech. Dat bedoel jij allicht met de Ziyech- cultus..
Maar juist ook het gehannes in Nederland maanden lang over zijn vermeende moeilijke katakter, en over zijn balverlies is ook een -cultus.
Een genuanceerd oordeel over een speler is gewoon te moeilijk voor de media, en te moeilijk voor de massa. Maar dat heb je niet alleen bij Ziyech.

Waar ik me aan stoor is dat Ziyech jaar in jaar uit volgens iedereen moet aantonen dat hij naar een topclub kan. Dat alleen al het idee dat hij gewoon bij een Ajax zou blijven al als een soort mislukte carriere wordt gezien.
1 0
trooop
Ziyech heeft inderdaad een weergaloze pass (en een waardeloos schot). Die pass is echter zo inconsistent, en hij probeert hem zo ontstellend vaak op momenten dat het helemaal niet kan, dat de gemiddelde kwaliteit van zijn passing niet veel meer dan gemiddeld is. Op zichzelf niet erg: natuurlijk willen we lefgozers zien die moeilijke dingen proberen en ook kunnen. Voor ieder geniaal moment mogen best wat dingen fout gaan. Maar de balans bij ziyech is volledig zoek. De man lijdt zó ontstellend veel balverlies dat het gewoon oerdom en bloedirritant is. Dat gezeik over zijn gedrag is inderdaad, tja, gezeik, maar dat balverlies moet je daar niet in 1 adem bij noemen. Dat heeft met een cultus niets te maken.

Hij is 25 jaar he, het is geen talent dat z'n grenzen aan het verkennen is. Secuur positiespel en de druk erop houden lijden hevig onder de invloed van zo'n speler. Nu en dan een mooie pass weegt bij lange na niet op tegen zo veel domme fouten. Het is fijn dat er doelpunten uit zijn spel voortkomen, maar er zijn 100 andere dingen die je kunt doen waar ook doelpunten uit voortkomen. Uit de spelopvatting van mourinho komen uiteindelijk ook doelpunten voort, om maar een extreem voorbeeld te noemen. Dat is nog geen reden om mourinho te omarmen.

Het zijn niet alleen de media zoals jij zegt, het zijn ook de supporters die nadat hij weer een kutpot speelde doodleuk roepen dat hij fantastisch was. En het is bovenal ook ziyech zelf die denkt, acteert en uitspreekt dat hij fantastisch is. Hij roept zelf bijvoorbeeld dat hij dingen ziet die niemand ziet. Vooral vanwege dat laatste vráágt hij om een andere beoordeling dan anderen. Pretenties zijn goed, maar als je ze niet waarmaakt worden ze een beetje belachelijk. Tenzij je dat zelf ook inziet en je iets anders gaat opstellen, maar daar is bij ziyech totaal geen sprake van. Het is die discrepantie tussen enerzijds de verwachtingen die de media, de supporters en hijzelf oproepen, en anderzijds wat hij daadwerkelijk klaarspeelt. Dat verschil is groter dan bij welke andere speler dan ook. Nooit zag ik dat een speler zo werd verafgood, terwijl hij bij voortduring zo onwaarschijnlijk veel fouten maakt.

Dat is wat mij stoort aan het geval-ziyech. Al is dat wel echt bijzaak: waar het om gaat is zijn negatieve invloed in het veld op mooi, superieur combinatievoetbal. Ik hoop daarom serieus dat hij deze zomer vertrekt. Het moet ook jou opgevallen zijn dat ziyech doodeenvoudig te neutraliseren is door hem fel onder druk te zetten. Tegen ploegen die dat doen is hij op 1 of 2 momenten na onzichtbaar. Dat is een gebrek aan de belangrijkste kwaliteit waar het in mijn ogen in voetbal om te doen is: snel en secuur blijven zodra de druk wordt opgevoerd. Dát omschrijft hoe goed een speler kan zijn, waar zijn plafond ligt.

'Ja maar die 1 of 2 momenten beslissen wel een wedstrijd.' Ik kijk geen voetbal om 1 of 2 momenten. Jij ook niet, anders was je niet voor Ajax.

Het is inderdaad heel jammer dat het zover is gekomen dat je tegenwoordig als mislukt wordt gezien als je besluit bij Ajax te blijven. Maar daartegen ageren is als blaffen naar de maan. Dat is de realiteit van de eredivisie. Als je de beste bent bij Ajax - zoals hijzelf vindt, zoals de trainer roept, zoals iedereen altijd maar roept - dan is het zacht gezegd wat vreemd dat je zo ongeveer als enige (!) nooit genoemd wordt bij topclubs.
(Totdat je door mijn bril naar hem kijkt.)
0 0
ETM
Ik vind dat je overdrijft mbt Ziyech's balverlies. En dit terwijl ik het wel met je eens ben dat het ontbreken van simpel combinatie-voetbal als structureel onderdeel van zn spel hem erg beperkt.
Ik vind wel dat Ziyech scorend vermogen heeft, maar idd is zijn afstand schot niet goed genoeg om het zovaak te mogen proberen.
Toch is het balverlies-punt imo een typisch Nederlands punt. Hangt er hierbij af wat zn rol is. In 16/17 werd hij meer gedwongen tot simpele ballen omdat hij als volle middenvelder speelde.

Wat Ziyech van zichzelf precies vindt weet ik niet. En ik vind het ook niet zo relevant. Hij heeft een flinke portie zelfvertrouwen nodig om de speler te zijn die hij is. En het is gewoon ook als voetballer een bijzondere vogel.
Ik ga mee met veel haken en ogen aan Ziyech, maar ik vind dat je hem met je betoog te kort doet. Ziyech dwingt ook af dat teams zn soms hemeltergend opportunistische spel accepteren, omdat hij weldegelijk iets kan wat anderen hem niet nadoen, en waarmee hij vaak beslissend is, erg vaak zelfs.
Soms zie je een pot waarin Tadic en Ziyech elkaar vinden. Dan zie je ook dat Ziyech eigenlijk nog beter kan. Een Tadic kan Ziyech enorm versterken omdat ze alletwee gewoon echt heel voetbalintelligent zijn, terwijl ze verder geenzins op elkaar lijken.

Ik herken niet heel erg dat Ziyech bij supporters overal mee wegkomt. Het is gewoon een gevoelig onderwerp geworden sinds vorig seizoen. Omdat je ziet hoezeer supporters ook in het negatieve kunnen doorslaan. Maar velen weten dat je onder aan de streep een Ziyech zou moeten koesteren.
Ik vind wel dat media hem op een idioot platform hebben geplaatst. Al voordat hij kwam.

Ik ben het deels eens dat we weinig kunnen doen aan de onderwaardering van de eredivisie. Maar toch geloof ik erin dat de 'insteek' veranderd kan worden. Nederland is echt waardeloos als het gaat om het promoten van haar vaderlandse league. Nederland vergeet imo dat voetbal voor een heel groot gedeelte entertainment is. Nu helpen we hele generaties opgroeien die neerkijken op de eredivisie nog voordat ze erin spelen. Dat is niet in die mate nodig. Daar ben ik van overtuigd. Voetbalbeleving in Nederland is negatief, en dat is een cultuur.
0 0
trooop
Goed en genuanceerd betoog. Ben een hoop dingen met je eens. Ik doe hem inderdaad tekort door me alleen op het negatieve te richten. Uiteraard heeft hij een killerpass, en dat felle afjagen van hem - waar hij ook gewoon heel goed in is, hij doet dat niet als een kip zonder kop - is fantastisch. Maar over dat balverlies ben ik het pertinent met je oneens.

Vorig seizoen tegen ado leed hij 47x balverlies. In 1 wedstrijd dus. Zeven-en-veertig keer. Dat was geen incident, dat was een teken. Een symbool. Die legendarische pot tegen schalke zat hij boven de 30x balverlies. Typisch nederlands of niet, ik hou het sindsdien een beetje bij: tussen de 20 en 30x balverlies per wedstrijd is vrij normaal voor zijn doen. Toen hij op het middenveld speelde was dat niet anders. Dat kan in mijn ogen écht niet. Niet als je verzorgd wil voetballen en de druk erop wil houden. Hoe fantastisch je pass ook is, hoe bepalend je daaromheen ook bent. Hij is op mooie, belangrijke punten inderdaad heel voetbal-intelligent. En dat al dat balverlies geaccepteerd wordt is inderdaad veelzeggend. Dan kun je iets speciaals. Dat ontken ik ook niet. Maar tegelijk is al dat balverlies ook gewoon domheid. Alsof ie een plaat voor z'n kop heeft. Terwijl het zo'n weergaloze speler zou kunnen zijn.

Je moet weten dat ik een zwak heb voor spelers als ziyech. Eigenheimers met wat extra's, van wie je hoopt dat ze ooit volledig tot wasdom komen. Spelers met hoge technische potentie hebben bij mij oneindig veel krediet. Om zulke spelers draait voetbal in mijn beleving. Want zoals je zegt: voetbal is entertainment. Maar er is wel degelijk een kantelpunt. Een punt waarop er zoveel meer mis dan goed gaat, en waarop de kans op verbetering zo klein is geworden, dat de ergernis de bewondering in de weg zit. Dat is een nogal subjectieve maatstaf, maar daar gaat het uiteindelijk om, toch? Dat is wat ziyech bij mij doet.
Waardoor dit uiteindelijk een beetje een loze discussie wordt - 'Ik erger me aan zijn spel', 'Oké, ik niet' - maar ach.

Ik denk dat je wel een goed punt hebt mbt de toon die hier over de eredivisie wordt aangeslagen. Het is een beetje een kleine mentaliteit: door het lekker af te kraken lijkt het net alsof je er zelf boven staat. Dat gebeurt inderdaad veel te gretig, en het versterkt zichzelf. Ik laat me er zelf ook te makkelijk in meezuigen. Aan de andere kant van het spectrum is het gemiddelde engelse commentaar, waarbij de meest banale acties meteen splendid, amazing en extraordinary worden genoemd, ook om een beetje lacherig van te worden. Als ik zie hoe zij hun competitie en hun nationale team chronisch overwaarderen, dat is ook niet de manier.

Maar jij woont in indonesië toch? Van zo'n afstand bij nederland 'naar binnen kijken' is hoe dan ook goed voor een gezonde blik op de zaken. Mede daarom geloof ik dat je zeker een punt hebt over de cultuur alhier. Maar hoe draai je zoiets om? Het heeft ook vast te maken met onze nationale identiteit. Nederland is uiteindelijk ook maar klein, in bijna alles.
Daarom is het des te belangrijker dat Ajax in de komende jaren de CL weer eens wint. Dat zou een mooi lesje kunnen zijn. Als ziyech nou even extra z'n best doet...
0 0
ETM
Indonesie ja. En ik volg voetbal met mensen uit alle windstreken. Dan zie je heel verschillende benaderingen.
Ben het eens dat de Engelsen de boel de andere kant op overdrijven, maar voor het algehele perspectief acht ik dat beter. Vooral de 'presenterende' media kan er beter een show van maken. Er staat bovendien tegenover dat Engeland ook meer kwaliteit levert aan de meer serieuze voetbaliefhebber. Ik vind de Guardian bijv. vaak goede stukken hebben. Wedstrijd- analyses ook vaak 'zuiverder'.
Het is voor mij ook niet zo dat daar alles goed is, maar gaat me meer om bepaalde aspecten. Dat de eredivisie qua niveau het zwaar en als maar zwaarder heeft is een feit. Maar dat betekend niet dat alles ruk is. En ook is er maar 1 vaderlandse hoogste competitie, en je kunt er zo anders naar kijken als dat al die afkraakmedia doen. Die scheppen absoluut een klimaat, en daar leiden talenten zeker onder. Je kunt van een Heracles dat Ajax verslaat ook iets heldhaftigs maken ipv alleen maar Ajax de grond in boren. Om een simpel voorbeeld te noemen.

Over Ziyech gaan we er niet helemaal uitkomen. Onze 'beoordeling' ligt niet ver uit elkaar, maar het 'waarde oordeel' verschilt wat.
Ik vind zoals gezegd Ziyech wel een moeilijke. Ik ben er bijv niet over uit of ik hem een middenvelder of een aanvaller vind. Ik heb hem ook itt velen nooit een echte Ajax-speler gevonden. Kort gezegd past omschakel-voetbal hem beter dan verzorgd aanvallend voetbal. Op het gebied van lef is het wel een Ajax-voetballer.
Daarbij is zn niveau niet contstant genoeg. Ziyech heeft soms potten waarin hij echt wervelt. Maar ook potten waarin hij het positiespel van Ajax opbreekt. Ik heb mbt tot de oorspronkelijke discussie juist de overtuiging dat Ziyech in een andere en hogere competitie afhankelijk van de club juist beter tot zn recht kan komen. Maar de risicos aan een transfer zijn wel groot. Ziyech is niet een speler die zomaar overal slagen kan en is ontzettend veeleisend tav zn omgeving.

De eredivisie is veel meer dan mensen zich bewust zijn echt een balbezit-competitie. En daar zit een kwalijke kant aan, maar ook een goede. Maar om af te sluiten met het goede; de eredivisie in een competitie vol talent, waarin een verzorgd technisch voetbal belangrijk wordt geacht. Dit is iets wat de Nederlandse media eens mogen uitlichten. Zo vanzelfsprekend is dit namelijk niet.
0 0
trooop
Helemaal eens met je laatste alinea. Die stijl moeten we inderdaad koesteren. Al moet het ook geen dogma zijn, om toch nog even de andere kant te belichten. Er moeten eigenlijk wel wat smaken bíj. Er in europa uit blijven vliegen tegen middenmoters uit slowakije en luxemburg, dat gaat de negativiteit over de eredivisie bepaald niet keren. Zelfs niet als Ajax inderdaad de CL wint.
0 0
JSF
Schreuder + Ziyech = Hoffenheim...
0 -1
mercurius3
Lijkt me sterk dat Zyiech naar Hoffenheim wil.
1 0
Ajax27
Met alle respect voor Schalke... maar ik denk echt niet dat Ziyech daarop zit te wachten. Hij wilt ieder jaar om prijzen spelen en Europees spelen. Dus er moet minimaal een subtopper komen uit een top-5 competitie komen die het liefst ieder jaar CL spelen.

Ik zie 'm nog eerder een treetje lager maken qua competitie, maar wel financieel erop vooruit gaan, om de prijzen spelen en Europees spelen, dan perse een top-5 competitie. Dus ik sluit niet uit dat ie voor de Turkse of Portugese competitie kiest in de top.

Van de andere kant, Ziyech is volgens mij ook echt iemand die z'n vrienden en familie veel om zichzelf wilt houden. Bij Ajax speelt ie ieder jaar om de prijzen, speelt ie ieder jaar EL of CL, zijn de financiële mogelijkheden nu dusdanig dat ie het dubbele verdient... waarom zou ie perse moeten vertrekken? Alleen maar om het avontuur? Nee hij is slimmer dan dat. Hij kan ook net als Schone een absolute Ajaxheld worden. De boeken ingaan met 300+ wedstrijden. De boeken ingaan waarin Ajax een tijdperk inging waar ze alles wonnen, Europees ieder jaar CL haalde, mooie successen behaalde. Deel uitmaken van een legendarische Ajax periode en daarmee voor eeuwig de boeken ingaan telt voor iemand als Ziyech wellicht nog wel meer dan een redelijk geslaagd buitenlands avontuur.
0 0
Tscheu
Dat zou mooi zijn.
0 0
Labrador
Zou hij zelf wel echt weg willen? Volgens mij is het echt een familie mens die graag iedereen dichtbij wil hebben.
0 -1
Ajaxbrl
Blijf lekker bij Ajax!
3 -1
chrisjuhhh
Inderdaad .
Waarom altijd ergens anders , deze gast is een echte Ajax speler waar hij zich thuis voelt .

Wat salaris aangaat en prijzen is Ajax het beste
0 -2
Meyotch
Mr. Ajax nieuwe stijl? Hoe gaaf zou het zijn als hij zijn hele carrière bij ons speelt.

Gewoon uitspreken naar hem, zowel als club als supporters en hem laten weten dat hij extreem belangrijk is in de de opbouw van Ajax naar structurele Europese top als dirigerent van het elftal.
1 0
Jelephi
Grote clubs zien genialiteit heus wel. Alleen gaat er bij Ziyech ook zoveel fout, daar kom je in het buitenland niet mee weg. In Nederland worden zijn fouten niet zo ernstig afgestraft, maar als je ziet hoeveel balverlies Ziyech in één wedstrijd heeft dan vraag je je af waar die hype op gebaseerd is. Op het WK overigens ook totaal door de mand gevallen.

Lekker bij Ajax blijven. Ik denk dat hij misschien nog een keer een subtopper in Spanje of Duitsland kan bereiken maar dan houd het wel op.
5 -3
ETM
Ziyech blonk niet uit. Maar door de mand gevallen? Nee vind ik niet. Zijn team haalde er niet alles uit.
1 0
Schip
Ik zou zeggen: kijk naar de CL wedstrijden. Dat is de maatstaf.

Hoeveel wedstrijden heeft Ziyech daarin slecht gespeeld of teveel balverlies geleden? Tegen Real? Bayern? Benfica? Kiev?

Ik denk dat er wel degelijk interesse is, maar heb liever dat hij blijft voor minstens nog een jaar. Alleen heb je dan nog dat verhaal dat het niet botert met TH en wel met Schreuder die vertrekt. Ik sluit niet uit dat daar een basis in zit. Daar moet iets van een oplossing voor komen.
2 -1
Willem410
Hype nog wel. Heb jij tijdens de wedstrijden tegen Bayern en Real met je ogen dicht gezeten?
3 0
Litmanen85
Schalke alsjeblieft zeg.... Dat is gewoon 2 treden minder dan Ajax nu.
6 0
geronimo
Yurrie Mulder met zijn Duitse clubs, pleur toch op man
1 -1
Klasseman
Ajax zou daar ook gewoon bovenaan staan.
0 0
Ajaxbrl
Ja natuurlijk, net als dat we hier ook altijd bovenaan staan (-1000 dagen).
1 0
MPAjax
Zien zijn genialiteit niet.. die kunnen ze zien op live TV of in het stadion.

Ik denk dat "grote clubs" een type speler als Ziyech niet nodig hebben, kan ondersteunend erg goed zijn maar erkend zijn kern kwaliteit niet voldoende. Zijn aanvallende kwaliteiten zijn minder, dat is niet zijn kern kwaliteit, hij scoort namelijk niet genoeg om een goede aanvallende speler te zijn, mist veel van afstand, ziet z'n medespeler niet staan op cruciale momenten/ gaat teveel voor eigen succes etc. Ander voorbeeld Tadic, zelfde soort speler, scoort meer, veel ogen voor z'n medespelers, een echte leider en daarom staat hij wel op de radar van grotere clubs.

Grote clubs die kijken naar spelers zoals Ziyech kijken specifiek naar rendement passing en afstandsschoten. Beslissende goals ook maar voornamelijk rendement. Acties/ mooie trucs zijn leuk om te zien maar is niet resultaat gericht genoeg voor het grote geld.
1 -3
ETM
Ziyech en Tadic zijn niet een zelfde soort speler. Tadic is meer een aanvaller en Ziyech is meer een middenvelder, en zo spelen ze ook. Maar Tadic is zeer berekenend. Ziyech is veel impulsiever, of ook wel opportunistischer, en dat zou je dan qua posities/rollen juist andersom verwachten. Eigenlijk is Tadic een spelverdeler in de kleinste ruimtes, en Ziyech een aanvaller in grotere ruimtes.
Ziyech op dreef voegt ook met zn loopvermogen en specifiek soort duelkracht veel toe aan een middenveld.

Tadic is ook een vreemd voorbeeld omdat hij juist ook over het hoofd gezien is door grotere clubs. Wat de 2 gemeen hebben is dat het creatieve voetballers zijn. Maar ze creeren dus op een hele andere manier.
Ik denk dat Ziyech een toevoeging is voor menig team in de subtop van Europa. En de sneller het spel, misschien zelfs wel beter voor hem. In de PL maalt men echt niet zo om balverlies als dat Nederlandse media dat voorstellen. De absolute top lijkt me wel te hoog gegrepen. Er zitten wel wat haken en ogen aan Ziyech. Het is een prachtige voetballer, maar hij is niet compleet. Niet als spelmaker. En je hebt gelijk dat zn scorendvermogen eigenlijk te laag ligt. Maar ja als je 2x scoort tegen Madrid in de CL dan is dat ook niet voor de poes. Dat Ziyech al een derde seizoen bij Ajax speelt is en blijft heel bijzonder. En heeft zeker met zijn persoonlijkheid te maken, in positieve zin.
1 0
JesseMKB33
Schalke? Wat moet hij daar dan? Is echt een flinke stap omlaag t.o.v. Ajax, ondanks de competitie.
6 -1
Lagasj
De vijftigjarige is de zoon van....
Speelde bij Schalke04 en denkt daarom dat het een grote club is. lol.
2 -1
Simon1
Als Ziyech een stap hoger gaat, maar niet in staat blijkt om zijn zwakke punten aan te pakken, zakt hij weg. Als je hem afspiegelt tegenover vergelijkbare spelers, dan knalt zijn balverlies er echt bovenuit. Bij topclubs wordt dat niet geaccepteerd.
1 -1
ajax4lifebaby
Gun hem zeker een transfer, altijd alles gegeven voor onze mooie club. Maar mocht hij blijven kan hij zomaar tot einde van zijn carrière blijven. Wat zou dat genieten zijn! Hij krijgt nu al een best mooi salaris :)
5 -1
Schwalbino
Youri: 'Als hij tien passes geeft, verspeelt hij vijf keer de bal, geeft hij twee normale ballen maar hij heeft ook 3 geniale openingen in huis waar een doelpunt uit kan komen.'

Zijn passnauwkeurigheid is een stuk hoger dan 50%. Youri zit te zwammen.
0 -1
Deepblue
De strekking van Youri is duidelijk. En die klopt gewoon.
Jij zit te zwammen
1 -1