Jansen ziet Ajacieden excelleren onder Ten Hag

JesseTH, 12-03-2019 om 16:35, 8106 views, Voetbal International |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Freek Jansen, Ajax-watcher van Voetbal International, is onder de indruk van hetgeen Erik ten Hag dit seizoen uit zijn spelers weet te halen. Er wordt veel gesproken over het talent dat de Ajax-selectie herbergt, maar ook dan blijft er voor een trainer nog de taak weggelegd om hen te laten renderen.

'Niet alleen Tadic, maar ook David Neres, die voor het eerst is opgeroepen voor het nationale team van Brazilië', begint Jansen op te sommen. 'Of Noussair Mazraoui, die basisspeler en international van Marokko werd. Of Matthijs de Ligt, die de clubs voor het uitkiezen heeft. Net zoals Frenkie de Jong dat had, als gevolg van zijn prestaties bij Ajax en Oranje. Of Andre Onana, of Hakim Ziyech. En zo kunnen nog veel meer spelers worden genoemd.'

Jansen zag de oefenmeester de 'ideale mix van motivatie, tactische impulsen, discipline en vrijheden vinden. 'Niet door te kort op de spelers te zitten, maar door dagelijks af te tasten wat het beste is. Modern leiderschap, passend in deze tijd en bij een diverse selectie vol talenten met uiteenlopende gedachten en gevoelens. Zonder woorden vol bravoure of flair met Amsterdams accent, maar met een gerichte aanpak waardoor spelers kunnen excelleren. De essentie van zijn ambt.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Francisco81
Freek Janssen heeft altijd fatsoelijke verslagen over ajax en objectief. Kritisch op zn tijd als dat nodig is en niet op de riooljournalistiekmanier zoals Valentijn Driessen. Driessen doet niks anders dan vanaf het begin stoken met geruchten. En als Ajax presteert dan komen daar even de complimenten om vervolgens de volgende dag weer over te gaan tot de orde van de dag door iets nieuws te creeeren. Die is alleen gebaat bij onrust, wat past bij een krant als de Telegraaf. Ongeloofelijk ook dat de rest van Nederland de Telegraaf een Ajaxkrant noemt
0 0
3*stars*3
Had Ten Hag lang lopen verdedigen hier en in mijn omgeving maar dacht echt dat het begin van het einde was, na Heracles uit.
Dieptepunt was toch Neres laten warmlopen in Almelo maar toch Labyad erin brengen omdat hij goed is bij dode spelmomenten ofzo...
Maar vraag niet hoe maar de Ajacieden stonden op in de halve finale beker en de 2 duels tegen Real.
Hopelijk leert Ten Hag van zijn fouten en dan pakt Ajax minimaal de dubbel.

Off-Freek is geen Ajacied, sterker nog een graafschap fan maar in tijden van “crisis” sloeg hij niet andere kant op.
Hij zei destijds zelfs dat hij niets merkte van onvrede in spelersgroep richting Ten Hag.
Zoals Driessen bleef schrijven, schreeuwen bij inside, aan tafel bij Kees en zelfs op zijn eigen podcast.
Maar Freek moet niet overdrijven want Neres bleef gelukkig en dat was niet dankzij Ten Hag maar omdat ene Lainez koos voor Betis...
0 0
RaynoFischer
Volgens mij had ook Ten Hag zelf aangegeven dat Neres sws zou blijven dit seizoen en Lainez er alvast bij had gekomen voor volgend seizoen..

En misschien is er wel een gesprek geweest, waar het er voor Neres wel goed uitzag en Wober bijvoorbeeld niet
0 0
3*stars*3
Mwa, denk het niet hoor.
Iemand moest wel vertrekken om Lainez erbij te halen en dat was gewoon Neres.
Denk niet dat Lainez een half jaar zou warmdraaien in jong.

Overigens had ik niet mijn twijfels over kwaliteiten van Lainez maar wel of hij gelijk kon aanhaken.
Neres is niet alleen een creatieve speler maar ook een teamspeler, die ook nog eens scoort.
Zo’n vervanger haal je niet zo snel binnen.
0 0
Schip
Wat een lef.

Neres zat het hele seizoen in het verdomhoekje, zelfs na sterke optredens tegen bijvoorbeeld Bayern.

De meesten wilden hem in de basis hebben, maar Ten Hag niet. Sterker nog, als Lainez was gekomen, zou Neres zijn verkocht.

Hij knokt zichzelf de basis in omdat de ploeg niet vooruit te branden is na de winterstop. TH heeft geen enkele keuze meer. En hij laat gewoon zien dat TH er knetterhard naast zat.

En nu wordt hij als voorbeeld genoemd dat TH zoveel rendement eruit haalt en dat hij hem de Braziliaanse selectie in heeft gekregen.

Echt, Freek heeft zo'n verschrikkelijk bruine tong gehaald. Of hij nu een lijntje met Overmars of TH heeft, hij loopt hem non stop te dekken. Letterlijk en figuurlijk.
1 -4
NUL20
En vergeet ook het fysieke aspect niet... harder en meer trainen dan elke andere Ajax coach.
Dat betaalt zich terug in Europese duels en in de slotfases (alhoewel dat met Real en Bayern thuis ff niet goed ging...).

Daardoor ook minder blessures.
4 -1
JanTa
Daar denkt die malloot van een Valentijn Driessen heel anders over.
4 -3
Mozzer
Erg makkelijk na een uitstekende maand.
Een maand geleden wilde 90 procent hem nog weg. Jammer dat de voetbalwereld zo opportunistisch is.
In de competitie moet hij met dit materiaal gewoon bovenaan staan.
In de CL heeft hij het wel uitstekend gedaan, hoewel ik daar de credits vooral bij de spelersgroep neerleg, die juist op die momenten maximaal presteren.
3 -5
OKP-AFCA
De prestaties in de CL schrijf je toe aan de spelersgroep maar het slecht presteren in februari is dan natuurlijk weer de schuld van Ten Hag.

Typisch.
6 -1
3*stars*3
Idd, verliespartijen tegen PSV, klassieker en in Almelo kan je hem zeker aanrekenen.
3-3 tegen Bayern en 1-2 tegen Real imo niet.
Ten Hag verdient daarnaast heel veel credits met trucje met Tadic in de spits, waardoor Ajax ook overwinterde en Real vernederde.
Verder ook duidelijk dat hij het goed kan neerzetten want dat zag je tegen Real en de halve finale in de Kuip.

Benieuwd waar we staan over 2 maanden...
0 0
trooop
Ik ben geen fan van ten hag. Maar tenminste één ding (nog wel meer hoor) is hij wel degelijk echt goed in: de sterke punten van spelers naar voren laten komen en hun zwaktes camoufleren. Zoals freek janssen (ook geen fan van) het goed zegt: dat is zo'n beetje de essentie van zijn ambt.

Hoe we in de CL voor de dag komen schrijf ik ook voor een groot deel toe aan de spelersgroep, maar zo scherp en zo (ge)hard als we tegenwoordig kunnen zijn: dat heeft 100% óók met de trainer te maken.
Zo zwak als we in competitie soms zijn echter ook.

Ten hag is meer realist dan idealist. De manier waarop hij de spelers sterk maakt is goed voor de resultaten, maar gaat wel ten koste van de schoonheid van het spel als geheel. Dat is wat ik op hem tegen heb.

Maar als we op deze manier nog een paar rondjes verder komen in de CL zul je mij verder niet horen. Op een gegeven moment moet je je zegeningen tellen. Ook al kan het misschien wel op een nog mooiere manier; wat er nu met Ajax gebeurt is gewoon prachtig.
2 -3
Lazell
Ik waardeer je realisme, maar ik zie niet in hoe hij de schoonheid van het spel dupeert? Enige wat ik kan bedenken is dat we weinig weggeven en dat wedstrijden regelmatig eenzijdig zijn met uitslagen als 4-0, 5-0, 6-0.

Ten Hag speelt toch heel aanvallend. Continu een man of 6-7 voor de bal, enorm hoog druk zetten, veel variatie in het spel, prachtige goals. Maar om de een of andere manier wordt het spel niet gezien als des Ajax, terwijl het alle facetten beheerst. Combinerend vermogen, aanvallend, innovatief, veel technische spelers, individuele klasse, bluf. Ik zou werkelijk niet weten wat we nog meer willen qua schoonheid.
2 0
trooop
Paar voorbeelden. Tegen mindere tegenstanders is het vaak 90 minuten lang vroege voorzetjes vanaf de flanken. Uiteindelijk behoorlijk effectief, als je de 16 maar genoeg 'spamt' valt de bal vanzelf wel een paar keer goed. Maar het is geen mooie manier van aanvallen en kansen creëren. Het is opportunistisch en er komt amper raffinement aan te pas. Esthetisch aanvallen doe je bij voorkeur over de grond, maar in elk geval niet met semi-blinde hoge ballen.

Tegen betere tegenstanders zakken we massaal terug op eigen helft, vaak zelfs tot rond de eigen 16. In plaats van actief de bal af te jagen, wachten we liever tot de tegenstander zelf een fout maakt. Om daarna razendsnel om te schakelen. Het heeft z'n merites, een strakke counter ziet er heerlijk uit. En ook hier weer: het is uiteindelijk behoorlijk effectief. Maar het is ook reactief en afwachtend. Je laat de tegenstander grote delen van de wedstrijd gewoon z'n gang gaan, op grote delen van het veld. Op onze helft zelfs. Ik zie dat niet graag.

Dat is tegelijk trouwens denk ik wel een van de redenen dat bijvoorbeeld tagliafico niet meer zo kwetsbaar is, dat je blind niet meer zo vaak hulpeloos achter een aanvaller aan ziet rennen, dat schone de gaten meer dicht weet te lopen, etc. De ruimtes voor de tegenstander zijn namelijk ook veel kleiner. Dat komt ons verdedigen ten goede. Eigenlijk ook weer best slim dus. Hoewel dat met een beetje meer bluf volgens mij hoger op het veld ook best moet kunnen. Maar dat is volgens mij dus typisch ten hag. Hoe hoger op het veld, hoe linker.

Zetten we de betere teams vast op hun helft, dan is dat in de regel niet met de intentie om de bal lekker hoog op het veld te veroveren, maar veel meer om ze te dwingen (via de keeper) de lange bal te spelen. Zodat we achterin de 2e bal kunnen winnen. Ook weer behoorlijk effectief; het kost een stuk minder energie. Maar daardoor zien we wel amper agressief jagende voorwaartsen. In plaats daarvan doen we voorin vooral aan rustig 'duwende' druk. Of hoe je het ook wil noemen. Dat is zeker niet dom, maar wel een beetje saai en berekenend. Het zuigt de actie en onbevangenheid uit de momenten waarop de tegenstander de bal heeft. En goeie tegenstanders mogen veel aan de bal zijn van ten hag. Vindt hij volgens mij niet zo erg.

Achter de spits zet hij geen fijnbesnaarde spelmaker die combinaties opzet en zorgt voor mooi positiespel hoog op het veld, maar iemand die vooral ruimte maakt voor anderen dmv loopacties, en naast de spits opduikt bij hoge ballen, zodat de kans dat zo'n bal een Ajacied bereikt groter wordt. Hoewel ik daar totaal geen fan van ben moet ik weer toegeven: ook dit is geregeld reuze-effectief. Donny is echt goed geworden in het uit elkaar trekken van defensies - een onderschat aspect in voetbal. Maar het fnuikt wel geraffineerd positiespel rond de 16 van de tegenstander. Onder meer omdat het samengaat met die hoge ballen en vroege voorzetjes.

Wat ik het liefst zie is snelle voetjes, een-tweetjes, een surplus aan techniek, pure voetballende suprematie, en dat rond de 16 van de tegenstander. Dáár je balbezit kunnen consolideren, daar beheerst maar fel combinatiespel spelen, in plaats van vooral rond de middellijn en op eigen helft. En van daaruit ineens pats-pats toeslaan, dmv een combinatie over de grond. Dat is in mijn ogen wat echte dominantie inhoudt.

Zo kan ik nog wel een aantal dingen noemen die ik liever anders zou zien. Velen zullen het gezeur vinden, maar ik heb te veel voetbal in m'n leven gezien om blij te kunnen worden van alleen maar resultaat. Of zelfs van resultaat met aanvallend voetbal. Niet of, maar de manier waarop dat aanvallen gebeurt is in mijn ogen allesbepalend.

Toch overheerst voor nu wat ik hiervoor zei: op een gegeven moment moet je je zegeningen tellen. Ook al kan het misschien wel op een nog mooiere manier; wat er nu met Ajax gebeurt is gewoon prachtig.
0 0
jackwolf
Bij drie van de vier doelpunten tegen Real ontbraken echt geen ' snelle voetjes' . En dat was op het hoogste niveau.
0 0
trooop
Dat was op papier het hoogste niveau, maar in werkelijkheid verre van. Tegen real kregen we alle ruimte van de wereld. Ik denk dat we dit seizoen geen wedstrijd hebben gespeeld waarin we meer ruimte kregen. Het gaat erom ook secuur en snel te kunnen zijn in kleine ruimtes.
0 0
insectenverdelg
Feit blijft dat de pr8jzen aan de streep worden verdeeld. en tot nu toe is er nog heel veel om voor te spelen. kwarf8nale CL. Titel in eigen hand, bekerfinale. Verder meeste doelpunten ooit voor, hoogste doelpunten verschil ooit in eredivisie zouden ook leuke stats zijn.
3 0
Daniii
Ik was ook zeer tegen de komst van Ten Hag, maar voor mij heeft hij zich bewezen en is hij ook gegroeid kwa persoon/coach.

Hopelijk krijgt hij nu ook de volledige steun en waardering die hij nu eenmaal verdiend heeft.

We hebben nog niets gewonnen dit jaar maar als we zo doorgaan zie ik het dat dit jaar nog wel gebeuren, het lijkt me verstandig als Overmars etc Ajax al voorbereid op het volgende seizoen.
1 0
MosesD
Als je Freek Jansen leest en dan Valentijn Driessen (met Mike Verweij) vandaag in de Telegraaf, die staan toch heel verschillend in de wereld/wedstrijd. Ik zou als ik van der Sar was per direct stoppen met zijn column in de Telegraaf en Valentijn Driessen voorlopig de toegang ontzeggen. Gewoon klare taal spreken.
4 -1
EersteAanname
Volledig eens, Ten Hag doet het geweldig.
8 -1